2022-08-22 56 浏览
朋友帶路,一齊黎試下長沙灣呢間好多好評既南美菜!食完真係完全顛覆對南美菜既印象,樣樣都又香又好味,好滿意既一餐🤤❤️秘魯特色燒有機走地雞 好嫩滑半隻大大隻既燒雞,特別係雞脾肉肉質鮮嫩juicy,秘魯特色既調味醬汁,好香香料味,配粟米甘蔗等等蔬菜都好食呀~🧡西班牙黑毛豬鞍 慢煮豬鞍好厚身啖啖肉,肉質軟淋,超中意旁邊配個source 酸酸甜甜,同豬鞍調味超match!! 💛即刨松露薯絛 新鮮即刨既松露灑面,再加埋芝士刨絲,好香好香!! 💚南美特色鮮檸梳打 微微酸檸檬味梳打,甜度岩岩好💙菠蘿手搖水果茶 加上果乾裝飾,賣相靚靚既水果茶,味道好清新,茶味愈飲愈出

💚南美特色鮮檸梳打 微微酸檸檬味梳打,甜度岩岩好

近年長沙灣不少單棟式新住宅落成,不難發現附近高質餐廳越開越多。有間之前經過見到落地玻璃,超高樓底,乍看下是走歐美風的西餐廳,深入調查正字正確是香港少有的南美菜!店鋪位於The Amused地下,Amusement Eatery,朝啡夕酒。餐廳主廚是在委內瑞拉長大,熟悉當地文化及烹調方法,用外國進口的食材及以正宗烹調方法。餐廳非常用心製作,麵糰人手搓,又自家調配醬汁,食得出獨有特色及非常特別。芝士番茄沙律 細 $98揀咗芝士蕃茄沙律做頭盤作開胃小食。芝士是南美芝士比較實淨,少少似食緊雞肉既口感,撈埋蕃茄仔一齊食用,再淋咗啲黑醋做醬汁減輕芝士感,酸酸地更開胃。秘魯特色燒有機走地雞 𝙋𝙤𝙡𝙡𝙤 𝘼𝙨𝙖𝙙𝙤 𝘾𝙖𝙧𝙞𝙗𝙚ñ𝙤 $288半隻雞有齊胸和雞髀啖啖肉。肉嫩滑多汁,醬汁有特色風味,由不同spices組成的味道,另外配上香辣醬,但本身煮雞肉的調味已是香辣,可按自己食辣程度增沾醬增添辣度。即刨新鮮松露&雜菌寬條麵 $168非常欣賞店家選用手工寬條麵,掛汁之餘仲超有嚼勁,新鮮松露香氣配上creamy但不太膩,呢個澱粉質之選大推,會想再食!Amuse蛋糕 粟米芝士蛋糕 𝙋𝙤𝙨𝙩𝙧𝙚𝙨 𝘿𝙚 𝙇𝙖

芝士番茄沙律 細 $98
芝士番茄沙律(細)

秘魯特色燒有機走地雞

即刨新鮮松露&雜菌寬條麵 $168
即刨新鮮松露&雜菌寬條麵

Amuse蛋糕 粟米芝士蛋糕 𝙋𝙤𝙨𝙩𝙧𝙚𝙨 𝘿𝙚 𝙇𝙖 𝘾𝙖𝙨𝙖 $68
第一次食到以粟米混合芝士蛋糕,加上一些糖漿調味,配合幾片青提子。整個配搭第一次食到而且非常新鮮!本身芝士蛋糕係甜品(廢話),加入都係甜既粟米,食緊甜品但又食到粟米有少少味覺衝擊唔錯!兩個女仔share一個作這頓飯的完美句號!
Amuse蛋糕 粟米芝士蛋糕

手搖水果茶 熱情果/柚子 @ $58
真正微糖的表現,可以選擇走冰!我的是淡淡的熱情果甜味,與茶味平衡,朋友的柚子好refreshing!
手搖水果茶
秘魯特色燒有機走地雞
即刨新鮮松露&雜菌寬條麵
Amuse蛋糕 粟米芝士蛋糕
2022-08-20 45 浏览
Amusement Eatery (長沙灣)📍長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖🤍收工去左長沙灣附近,經過見到間南美菜為主題既,好多霓虹燈嘅裝飾,坐左盡頭既沙發,牆身有Beauty can’t amuse you 字句,頭頂有個鳥竉、 鳥語花香;感覺好chill 👍🏻傳統秘魯檸檬漬魚生秘魯名菜-酸醃生魚 Cerviche酸酸甜甜;粟米粒、 脆脆香蕉乾、洋蔥 伴碟主要材料以新鮮海鮮:比目魚、鱒魚、黃魚等食材,配上 川燙過的鮮蝦、花枝、章魚等切成的細條狀,加以切碎的紫洋蔥,拌入各式的辛香料,和大量的檸檬醋熟👍🏻蟹肉忌廉芝士炸雲吞$88炸得脆口既炸雲吞,內有鮮甜既蟹肉、 一啖食哂😝👍🏻烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁$228 擎天一柱既串燒,吸睛得黎打咭一流,青椒、紅椒、洋蔥、 豬肉相隔,配上酸酸甜甜既羅望子汁都幾特別,第一次食原來羅望子可以製成果汁消暑,大家可以試下!👍🏻羅勒醬大蝦手工意粉$188三隻原隻大蝦配自家製手工麵、自家製醬汁羅勒醬又稱青醬以蒜泥、羅勒和松子,拌入橄欖油和起司製成;麵條份量唔算好多,不過醬料搭夠一流👍🏻粟米芝士蛋糕有焦糖爆谷米的粟米,芝士蛋糕👍🏻手搖水果茶唔會太甜、叫
Amusement Eatery (長沙灣)
📍長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖

👍🏻傳統秘魯檸檬漬魚生
秘魯名菜-酸醃生魚 Cerviche
酸酸甜甜;粟米粒、 脆脆香蕉乾、洋蔥 伴碟

👍🏻蟹肉忌廉芝士炸雲吞$88
炸得脆口既炸雲吞,內有鮮甜既蟹肉、 一啖食哂😝

👍🏻烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁$228

👍🏻羅勒醬大蝦手工意粉$188

👍🏻粟米芝士蛋糕
有焦糖爆谷米的粟米,芝士蛋糕

👍🏻手搖水果茶
唔會太甜、叫左杯熱情果黎飲

2022-08-16 38 浏览
Amusement Eatery @長沙灣📍長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖▫️加勒比烤雞 $288秘魯菜必點菜式之一🌟雞肉烤得好香🐔雞肉肉質好嫩滑多汁 醃得好入味✨如果怕辣記得落少少自家製辣醬汁就好🌶🌶或者唔落都好夠味~▫️北海道帶子三文魚子墨魚汁海鮮意粉 $188海鮮配料十分豐富 有帶子、墨魚仔、青口、魷魚圈🦑墨魚汁意粉口感彈牙✨▫️炸蟹肉忌廉芝士雲吞 $88外皮炸得好脆身 內餡係忌廉蟹肉 咸香幼滑 口感creamy 點上甜酸醬更滋味🤤 ▫️粟米芝士蛋糕 $68本身以為粟米🌽芝士🧀會唔夾 味道好怪 點知呢個combination 加埋糖漿係出奇地夾而且會食唔停😋😋▫️熱情果水果茶 $58▫️菠蘿水果茶 $582杯水果茶味道都好fresh 茶底香唔會過甜👍🏻

Amusement Eatery @長沙灣

▫️熱情果水果茶 $58

▫️菠蘿水果茶 $58

2杯水果茶味道都好fresh 茶底香唔會過甜👍🏻

2022-08-16 52 浏览
這一間餐廳主打南美菜,我就真係好少食,而且裝修亦都好打卡,今日就專登同朋友嚟試吓午餐,順便打下卡。午市套餐都真係超值架,仲有埋餐湯送。🤩北京填鴨手工披薩 北京填鴨配比薩🍕很吸引,喺出面好少有得食,點知原來都幾夾,填鴨嘅油香味,滲落比薩度,勁脆勁香口!🤩秘魯特色燒春鷄呢個係睇網上面介紹而叫的,唔知秘魯特色係點樣🤣🤣🤣原來佢嘅醬汁好特別,仲有特色辣醬,好惹味,而且燒雞燒得皮脆肉嫩,咬落去仲有肉汁添!🤩和牛肉醬墨西哥栗米片第一次食得咁奢侈,食和牛來做肉醬嘅食物。原來配埋粟米片咁樣食真係別有一番風味,仲要佢啲醬汁真係充滿墨西哥嘅風味,有少少辣辣地但係意想不到地咁夾。🤩榛子拿鐵喺咖啡店就飲得多,喺呢間唔係豬打咖啡嘅舖頭都飲到呢個質素嘅咖啡,真係好驚喜。🤩夏威夷果仁flat white至於呢一杯,個果仁味真係好豐富,配合香濃嘅咖啡味,真係一大享受。

🤩北京填鴨手工披薩

🤩秘魯特色燒春鷄

🤩和牛肉醬墨西哥栗米片

🤩榛子拿鐵

🤩夏威夷果仁flat white
2022-08-16 60 浏览
香港少有既南美菜餐廳🍴終於約左朋友一齊試試佢😆原來長沙灣除左靚靚𝗰𝗮𝗳𝗲之外,仲有食南美菜既餐廳架🙈🥰餐廳裝修精緻好有𝗳𝗲𝗲𝗹,有好多霓虹燈好靚😳今次仲坐到沙發位真係唔錯❤️➣ 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫(💰𝟲𝟴/𝟭)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱同朋友一齊試左𝟰隻生蠔🦪餐廳推薦左日本生蠔与比我地試~食落新鮮較重海水味🤭仲有特調醬汁提升風味🥳➣秘魯烤雞 (💰𝟮𝟴𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟭/𝟱秘魯烤雞都係第一次試~香雞香料濃郁但唔會過重口味~燒得好嫩滑𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆🤓👍🏻食落啖啖肉啊🤭➣北海道帶子三文魚籽墨汁手工意粉(💰𝟭𝟴𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟲/𝟱其實我好少食墨汁意粉🤣成個咀都黑哂😳不過見有帶子同三文魚籽好吸引就試下😝意粉偏硬身~見到都有幾款海鮮好新鮮👍🏻➣南美檸檬特飲(💰𝟱𝟴)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟴/𝟱飲落幾𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵都唔錯☺️

➣ 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫(💰𝟲𝟴/𝟭)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱

➣秘魯烤雞 (💰𝟮𝟴𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰.𝟭/𝟱

➣北海道帶子三文魚籽墨汁手工意粉(💰𝟭𝟴𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟲/𝟱

➣南美檸檬特飲(💰𝟱𝟴)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟴/𝟱
飲落幾𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵都唔錯☺️
2022-08-13 111 浏览
較少到長沙灣一帶找吃的,朋友就在附件,帶我吃一家吃秘魯菜的西餐廳,在香港比較少有,氣氛不錯喔!環境有打卡霓虹燈,餐廳也是pet friendly,可帶狗狗入內喔!餐牌 蟹肉忌廉芝士炸雲吞 $88 中西合璧,外面燙口,裏面冰凍,做小吃不錯。 傳統秘魯檸檬漬魚生 $98好特別,有2個size 可選,選了小的試試看,魚生清新、鮮,檸檬調配合適,挺鮮的。 烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁 $228 在網上看的時候,好期待吃這個!有我在澳洲吃的感覺,沒讓我失望,烤伊比利亞豬肉帶粉嫩,肉質厚,口感嫩滑,必吃! 塔斯曼利亞羊架配薄荷乳酪汁 $228 如果你平常不吃羊,這款羊架也推薦給你!羊肉不膻,但帶淡淡羊味容易入口,肉質較肥配上薄荷乳酪汁能中和。

餐牌

蟹肉忌廉芝士炸雲吞 $88
蟹肉忌廉芝士炸雲吞

中西合璧,外面燙口,裏面冰凍,做小吃不錯。

傳統秘魯檸檬漬魚生 $98
傳統秘魯檸檬漬魚生

烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁 $228
烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁

塔斯曼利亞羊架配薄荷乳酪汁 $228
塔斯曼利亞羊架配薄荷乳酪汁

烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁
2022-08-13 34 浏览
去長沙灣試試香港較少食到嘅南美菜🤤✨即刨松露薯條 $68即叫即炸嘅薯條外脆內軟。Parmesan cheese帶點鹹香。即刨松露比起現成松露醬香氣內斂少少。✨烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁 $228串燒一路仲滴緊肉汁,令底下嘅沙律多咗份豬油香。豬肉雖然大大塊,不都都好易咬。沙律有啲似黎巴嫩嘅Tabobouleh,酸味同香草味道都勁重。✨塔斯曼尼亞羊架配薄荷乳酪汁 $228羊架肥瘦均勻,羶羶地幾好味。羊架配嘅薄荷乳酪汁,比起平時嘅薄荷啫喱味道溫和少少,酸酸甜甜幾解膩,份量以呢個價錢嚟講算多。✨特大日本雪糕新地 $98我哋揀咗白桃🍑同牛奶味🥛兩溝。消暑清新,兩個人食啱啱好。✨鮮檸梳打 $58酸甜解渴。
去長沙灣試試香港較少食到嘅南美菜🤤

✨即刨松露薯條 $68

✨烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁 $228

✨塔斯曼尼亞羊架配薄荷乳酪汁 $228

✨特大日本雪糕新地 $98
我哋揀咗白桃🍑同牛奶味🥛兩溝。消暑清新,兩個人食啱啱好。

✨鮮檸梳打 $58
酸甜解渴。
2022-08-13 48 浏览
上星期又去咗長沙灣食午餐餐廳環境有氣氛又舒適Lunch set有湯、小食、主菜、甜品、咖啡食物味道唔錯 尤其係主菜 用料及調味都好味值得再嚟❤️🔸黑松露薯條粗身薯條好香,面頭灑上芝士碎、黑松露碎,香氣十足!🔸牛油果沙律🥑嘅分量都唔少,而且好creamy ,仲有桃、合桃、提子乾及蔬菜,幾開胃清新。🔸秘魯燒春雞($228)(❇️推介)用咗澳洲雞,都幾大隻,肉質係彈牙有口感個種,啖啖肉!醃料有多種香料、香草,好有異國風味,好入味,好食!🔸塔斯曼尼亞羊架($258)(❇️推介)羊嘅肉質又係好靚,粉嫩帶肉香,但唔會好羶,咬落充滿彈性,焗到外皮好香,中間鮮嫩,好好味😋。個醬汁令味道更豐富。🔸Free-flow ($100/位)有多款酒類,例如紅酒、白酒、汽泡酒、甜品酒、啤酒,90分鐘任飲,好抵!.🔸牛奶白桃軟雪糕

上星期又去咗長沙灣食午餐
餐廳環境有氣氛又舒適
Lunch set有湯、小食、主菜、甜品、咖啡
食物味道唔錯
尤其係主菜 用料及調味都好味
值得再嚟❤️

🔸黑松露薯條
粗身薯條好香,面頭灑上芝士碎、黑松露碎,香氣十足!

🔸牛油果沙律

🔸秘魯燒春雞($228)(❇️推介)

🔸塔斯曼尼亞羊架($258)(❇️推介)

🔸Free-flow ($100/位)
🔸牛奶白桃軟雪糕
📍「Amusement Eatery」- 長沙灣今次食食食之旅黎到長沙灣😌成日見到IG post 關於呢間餐廳,因為佢係香港少有嘅南美菜呀‼️👧🏻想試好耐啦,今次終於帶埋👦🏻嚟試一試南美菜嘅滋味😌📷餐廳位於福榮街,門牌已經充滿時尚感🤣內裡走泥水灰嘅型格路線,半open kitchen 睇到廚師預備料理嘅情況,而且餐廳仲有唔少打卡位,岩哂中意影相嘅朋友仔📸❤️餐廳座位闊落,空間感十足,坐得好舒服,營造出好chill 嘅氣氛,同另一半或者一班朋友嚟食都好岩😇👯‍♀️👫🍽Brunch Set💰HK$208/pp🍴Soup✨推薦指數:8/10是日餐湯係南瓜湯,但又唔似平時係餐廳飲開個啲,可能係南美風唔同啲,整同都幾好飲😋仲有件小麵包食添,食落好香脆,配埋個湯好夾🤗🍽 Starter:Ceviche 傳統秘魯檸檬漬平目✨推薦指數:10/10呢個頭盤真係好驚喜好特別‼️‼️‼️第一啖就咁食個魚好驚喜,以為會好似平時啲魚肉咁,一咬就完,但佢嘅口感係煙煙韌韌,好有咬口😍佢嘅汁係傳統秘魯檸檬汁,食落有少少似仲平時泰式生蝦既汁,超好食勁開胃🤩如果你連埋啲吸哂汁既配菜食,口感會更加豐富🤤美中不足嘅食完唔夠喉,好想食多啲
📍「Amusement Eatery」- 長沙灣

✨推薦指數:8/10

🍽 Starter:Ceviche 傳統秘魯檸檬漬平目
✨推薦指數:10/10
呢個頭盤真係好驚喜好特別‼️‼️‼️
第一啖就咁食個魚好驚喜,以為會好似平時啲魚肉咁,一咬就完,但佢嘅口感係煙煙韌韌,好有咬口😍佢嘅汁係傳統秘魯檸檬汁,食落有少少似仲平時泰式生蝦既汁,超好食勁開胃🤩如果你連埋啲吸哂汁既配菜食,口感會更加豐富🤤美中不足嘅食完唔夠喉,好想食多啲🤣🤣🤣

🍴Starter:蟹肉忌廉炸雲吞
✨推薦指數:9/10
呢碟有4️⃣件炸雲吞,新鮮炸起,睇落已經覺得好脆身,外表就好似一隻港式雲吞咁,炸到金黃色😙
點知食落更有驚喜‼️個餡唔係用平時既蝦同豬肉製,而係包住蟹肉忌廉,咬落去既時候會爆啲忌廉岀黎😹不過忌廉香濃有少少蓋過咗蟹肉嘅味道,但依然好好食🤤個外皮炸得超酥脆,點埋辣醬食,非常開胃🤩

🍴Main:秘魯特色燒春雞(+HK$20)
✨推薦指數:9/10
嚟到食南美菜,梗係要嗌佢嘅招牌之一🤗
呢份已經切好有4️⃣件,食落雞肉好嫩滑juicy😋佢嘅雞肉醃製得好入味,咸香惹味🤤
雖然佢嘅調味已經好夠,但佢依然有個自家製既辣汁送上,職員亦會溫馨提示唔好點太多,可以試吓辣味程度先😇
👦🏻覺得呢個辣汁係有啲辣,而且會辣好長既時間,後勁十足🔥

🍴Main:時令鮮魚手工闊條麵
✨推薦指數:9/10
舊魚塊皮煎到好脆好脆‼️魚嘅肉質非常嫩滑,食落唔會好韌或者好鞋🤤
重點嚟啦‼️佢嘅手工製闊條麵咬落好彈牙,煙煙韌韌唔似平時一般食到既闊條麵😋每條麵麵好掛汁,連埋佢酸酸甜甜嘅蕃茄醬汁食好夾🤩

🍴Dessert:雪糕新地🍨
✨推薦指數:8/10
今次有牛奶味同桃味,嚟到嘅時候係半溶狀態,食落口感幾滑,牛奶味淡淡哋唔會太甜,桃味就相對哋甜少少😇食落仲有啲脆脆,連埋雪糕一齊食口感豐富🤗最開心係配埋朱古力條,食完雪糕再食佢作為完美嘅ending 🥰

午餐
  • 蟹肉忌廉芝士炸雲吞
  • 秘魯特色燒春雞
  • 傳統秘魯檸檬漬魚生
  • 時令鮮魚手工闊條麵
2022-08-12 36 浏览
長沙灣一帶開左好多新餐廳,一直好想去秘魯旅行,疫情關係仲未完成,今次難得黎到一間南美秘魯菜餐廳,環境氣氛適合約會呢💕👧🏻Caca今次食乜嘢?#炸蟹肉麻芝士炸雲吞 $88 -雲吞外皮薄脆,餡料有蟹肉芝士,口感香脆。#Pizza Pepperoni W.Chistorra $188 -帶有南美風味嘅香烤pizza,芝士味道十分香濃。#即刨新鮮松露配雜菌闊條麵 $168 -黑松露味道十分突出,闊條麵吸收左醬汁又滑又滋味。#塔斯曼尼亞羊架 $228 -羊架烤至5成熟,肉質夠腍,外脆內軟,羊味剛好。** Medium Well🥂Barton & Guestier Blanc De Blanc (Glass) $68🍫Chocolate Iced $38🍰Amuse蛋糕 $68 -好有驚喜嘅蛋糕,內有粟米🌽同蛋糕好夾。

👧🏻Caca今次食乜嘢?
** Medium Well
🍫Chocolate Iced $38
2022-07-05
依間bar and restaurant係做特色南美菜,環境舒適,適合2-4人黎chill下🥂,入面仲有個霓虹燈打卡位,如果想坐個個位應該就要book位了~✨ 另設加一-💕 海鮮凍盤 $98/168👅好味指數:8.5/10叫左個細既試下,有2塊脆片,海鮮切成粒狀,有蝦肉🍤、蜆肉、墨魚🦑等,用左檸檬同蕃茄蓉調味,味道酸甜又清新🥰👍🏻-💕 秘魯特色燒春雞 $248👅好味指數:7.8/10燒春雞分為4大件,燒得皮輕脆肉嫩,醬汁惹味,另外佢配左個特色辣醬,食得辣可以試下😋-💕 蟹肉忌廉芝士炸雲吞 $88👅好味指數:8.8/10推薦!有4件炸雲吞,炸皮好香脆,裏面忌廉芝士味好濃郁,質感濃稠,蟹肉又有鮮味😍-💕 雙重辣肉腸手工披蕯 $188👅好味指數:8.5/10Pizza一黎到就聞到有炭香😍批底厚薄適中,有煙韌感☺️芝士量勁多,好重芝士味,而腸有廚師腸+ 辣肉腸,芝士味同咸香味都好濃👍🏻-💕 Lemon Squash $58👅好味指數:7.5/10飲落清新又有氣泡感!爽!-💕 Grand Earl Grey $38👅好味指數:7.5/10清香解膩!-環境:8/10服務:9/10好味指數:8/10回
✨ 另設加一

💕 雙重辣肉腸手工披蕯 $188
👅好味指數:8.5/10

💕 Lemon Squash $58
👅好味指數:7.5/10
飲落清新又有氣泡感!爽!

💕 Grand Earl Grey $38

2022-08-07
雙重辣肉腸手工披蕯
秘魯特色燒春雞
2022-08-08 33 浏览
平時都好小會食南美菜,呢到環境唔錯有好多霓虹燈係到🌈不過如果有啲cocktail飲下就好😚#生蠔 ($68)😋好味指數:(7.5/10)今日餐廳提供嘅係日本生蠔,食落口比較creamy🦪#蟹肉忌廉芝士炸雲吞 ($88)😋好味指數:(5.5/10)外面脆卜卜,入面嘅忌廉芝士味好重,不過唔係好覺有蟹肉☹️#牛舌 ($68)😋好味指數:(6.5/10)我唔食牛舌,男朋友食完話普普通通👅#秘魯特色燒春雞 ($218)😋好味指數:(7.5/10)有一個醬汁配埋,超辣建議唔好點太多🌶️肉質幾滑,個皮燒得幾好,啲香料味好重😆#羅勒醬大蝦手工意粉 ($188)😋好味指數:(7.5/10)醬汁味道都幾濃郁,而手工意粉的確幾好味,食落去有咬口😙大蝦都好彈牙😝#栗米芝士蛋糕 ($68)😋好味指數:(8/10)呢個蛋糕的確好好味,芝士蛋糕食落去係偏實,芝士味幾濃同埋入面有啲栗米係入面😋加埋個焦糖醬好夾,一定要食😍#手搖柚子水果茶 ($58)😋好味指數:(7.5/10)賣相幾靚,唔會太甜幾好飲😚
平時都好小會食南美菜,呢到環境唔錯有好多霓虹燈係到🌈

不過如果有啲cocktail飲下就好😚

#生蠔 ($68)
😋好味指數:(7.5/10)
今日餐廳提供嘅係日本生蠔,食落口比較creamy🦪

#蟹肉忌廉芝士炸雲吞 ($88)
😋好味指數:(5.5/10)
外面脆卜卜,入面嘅忌廉芝士味好重,不過唔係好覺有蟹肉☹️

#牛舌 ($68)
😋好味指數:(6.5/10)
我唔食牛舌,男朋友食完話普普通通👅

#秘魯特色燒春雞 ($218)
😋好味指數:(7.5/10)
有一個醬汁配埋,超辣建議唔好點太多🌶️
肉質幾滑,個皮燒得幾好,啲香料味好重😆

#羅勒醬大蝦手工意粉 ($188)
😋好味指數:(7.5/10)
醬汁味道都幾濃郁,而手工意粉的確幾好味,食落去有咬口😙
大蝦都好彈牙😝

#栗米芝士蛋糕 ($68)
😋好味指數:(8/10)
加埋個焦糖醬好夾,一定要食😍

#手搖柚子水果茶 ($58)
😋好味指數:(7.5/10)
賣相幾靚,唔會太甜幾好飲😚

2022-08-07 44 浏览
🇭🇰#香港捐窿捐罅記本地極少異國秘魯菜🛖體驗一下南美風情🦁今日介紹嘅呢間餐廳,本身香港人應該冇乜接觸,我睇全香港都係得兩三間😂同非洲菜一樣罕有🤤 餐廳有南美風情,而且主打秘魯菜,講個秘密比大家聽😏秘魯一直都係我嘅bucket list入面 因為個風景真係好正 雖然而家冇得去旅行 但係有生之年都要去見識一下🛖 順便感受下當地特產🦁今日嗰間餐廳就偏向cafe 風格 入到去個裝修到好適合打卡🙂 但係略嫌光線太強,有好多唔同嘅顏色😛-🍝 #即刨新鮮松露雜菌手工闊條麵 🍝 ($168)(7/10)見到松露bb當然唔可以放過佢😗個pasta 非常creamy同香松露😛仲有幾片松露係上面 證明真材實料💪全晚最正係呢個💁🏻‍♂️.🐖 #西班牙黑毛豬鞍 🐖 ($228)(7/10)每次食飯見到都一定會叫,煮得好真係好正🤤呢個豬鞍肉質好淋,煮得啱啱好👍 生熟控制得好🐖而且近骨嘅位置最惹味😗.🐟 #傳統秘魯檸檬漬魚生 🐟 ($168)(6.5/10)成日睇youtuber 去到秘魯都一定食💁🏻‍♂️好似係差唔多間間餐廳都有😗用唔同嘅魚生醃製而成,食落非常之開胃🤤 但係個樣同之前上網嗰啲有少少唔同,可能迎合咗香港
🇭🇰#香港捐窿捐罅記
本地極少異國秘魯菜🛖體驗一下南美風情🦁

見到松露bb當然唔可以放過佢😗
個pasta 非常creamy同香松露😛
仲有幾片松露係上面 證明真材實料💪
全晚最正係呢個💁🏻‍♂️

🐖 #西班牙黑毛豬鞍 🐖 ($228)(7/10)
每次食飯見到都一定會叫,煮得好真係好正🤤
呢個豬鞍肉質好淋,煮得啱啱好👍 生熟控制得好🐖
而且近骨嘅位置最惹味😗

🐟 #傳統秘魯檸檬漬魚生 🐟 ($168)(6.5/10)
成日睇youtuber 去到秘魯都一定食💁🏻‍♂️
好似係差唔多間間餐廳都有😗
用唔同嘅魚生醃製而成,食落非常之開胃🤤
但係個樣同之前上網嗰啲有少少唔同,可能迎合咗香港人口味🙂

總結來說 想見識下南美風味就go go go 🛖
🎈長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
平均傷害:$400
好味值:7/10

2022-08-07 39 浏览
Amusement Eatery @amusementhk 長沙灣既一間南美菜菜式幾特別 夜晚去食飯好有feel~不過比較多人 記得book位秘魯特色燒春雞🍗🐓 $248好多人介紹既一款燒春雞表面有啲醬汁幾香辣 雖然另外仲配咗個辣醬 但唔點都夠辣雞肉都仲幾嫩滑仲有少少蔬菜配菜芝士和牛肉醬手工闊條麵 🍝🧀$188芝士同牛肉都好多有少少蕃茄粒 酸酸地 味道幾好闊條麵唔會好硬即刨新鮮松露手工披薩 🍕 🧀$168披薩邊好香脆 薄底唔會好厚表面好多芝士 一切拎開超拉絲🧀🧀🤩🤩松露好香 好食😋南美特色甜品 $68呢個係粟米芝士蛋糕🍰🌽味道比想像中夾 唔會好甜膩芝士蛋糕質地幾實手搖水果茶 🍹$58有得揀水果既口味我地要咗熱情果酸酸甜甜好好飲📍Amusement Eatery (長沙灣)長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖#AmusementEatery #深水埗 #深水埗美食 #長沙灣 #長沙灣美食 #秘魯菜 #多國菜 #bar #pizza #動物友善餐廳 #petfriendly #foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #blogger
Amusement Eatery @amusementhk

長沙灣既一間南美菜
菜式幾特別
夜晚去食飯好有feel~
不過比較多人 記得book位

手搖水果茶 🍹$58
有得揀水果既口味
我地要咗熱情果
酸酸甜甜好好飲

📍Amusement Eatery (長沙灣)
長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖

#AmusementEatery #深水埗 #深水埗美食 #長沙灣 #長沙灣美食 #秘魯菜 #多國菜 #bar #pizza #動物友善餐廳 #petfriendly #foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #blogger #香港美食 #美食 #食好西 #topcitybites #香港好去處