Amusement Eatery is a new restaurant in Cheung Sha Wan that specialised in South American cuisine. It offers both indoor and outdoor seats, but since the weather is quite humid lately, we chose an indoor area. The overall atmosphere is quite lively, decorated with neon lights and wine shelves. The menu also provides a variety of choices, from pasta to pizza to meat and skewers, had a hard time choosing! This is definitely one of their signature dishes on the menu. The chicken is perfectly well r

[Pollo Asado Cariberño $238]
This is definitely one of their signature dishes on the menu. The chicken is perfectly well roasted and seasoned with spice while keeping the meat really juicy and tender. It also serves roasted veggies, like potato, carrot, corn, etc, so it is perfect to share among the two!

[Pinchos De Cerdo ibérico $228]
These skewers surprised me with the tender and juicy pork. Combined with sweet pineapple and bell pepper, it balanced out the oiliness of the pork. Recommended to try!

[Ceviche Peruano $168]
The sashimi is super fresh and crunchy. It really boosted my appetite since it was also mixed with fresh onion, chili, coriander, and lime juice, the taste is quite unique I would say!

Drink List
[Handshake Iced Tea - Passion Fruit $58]
This ice tea is quite refreshing and the sweetness level is well-adjusted with the passion fruit syrup, which goes really nice with the meal.

2022-06-29 29 浏览
喺長沙灣區發掘到間有水準嘅餐廳,環境幾有氣氛。我哋叫咗Sapporo 🍻飲~另外叫咗手搖水果茶🍹菠蘿🍍味$58。水果茶果茶味好香濃,好飲!揀咗啲前菜、意粉、pizza 食!▶️海鮮凍盤$98啱哂飲酒,有魷魚🦑、蝦、蜆肉等。咸咸地,佐酒小食!▶️JP Oysters 🦪 $68@生蠔鮮味好creamy! ▶️芝士和牛肉醬闊條麵🍝$188呢度出名手工意粉。闊條麵爽口,芝士和牛肉醬又夠味,又充滿芝士碎~▶️Pepperoni Pizza 🍕$188味道辣辣地,用上西班牙香腸及辣腸。幾惹味!pizza 邊都幾煙韌,好食!▶️新鮮松露薯條🍟松露味幾香,爽埋芝士味天香濃,又香脆。

喺長沙灣區發掘到間有水準嘅餐廳,環境幾有氣氛。
揀咗啲前菜、意粉、pizza 食!

▶️海鮮凍盤$98
啱哂飲酒,有魷魚🦑、蝦、蜆肉等。咸咸地,佐酒小食!

▶️JP Oysters 🦪 $68@
生蠔鮮味好creamy!

▶️芝士和牛肉醬闊條麵🍝$188

▶️Pepperoni Pizza 🍕$188

▶️新鮮松露薯條🍟
松露味幾香,爽埋芝士味天香濃,又香脆。

1K
2022-06-29 23 浏览
踏進餐廳,🥂氛圍浪漫 ,牆壁掛上粉色霓虹燈,耀眼奪目,☘️享受寧靜時光~餐廳露天位置可與毛孩一起共進晚餐,樂也融融。秘魯特色燒春雞238燒雞外皮油光亮麗,切開焦脆外皮,惹味帶辣之餘,帶濃郁孜然粉味道,調味充滿南美特色。內𥚃肉質豐潤多汁,沾上辣醬,更加香辣味風味。羅勒醬大蝦手工意粉 188手工意粉入口煙煙韌韌,掛滿香噴噴青醬汁,以蒜泥、羅勒,拌入橄欖油及芝士製成,拌匀後💓釋出清新可口味道,加上誘人大蝦,🤩鮮香滋味。法式白醬海鮮手工披薩188披薩咀嚼之間煙煙韌韌,配料豐富:大蝦、青口魷魚圈及墨魚仔等,🌈鮮味大雜燴。批邊焦脆,拉起邪惡芝士拉絲,加上柔滑的白醬汁,大蝦彈牙,墨魚仔挺身帶嚼勁,😘十分提鮮。菠蘿/無花果手搖水果茶58吃完熱辣辣的燒春雞,再呷一口冰爽的水果茶,😍消辣解膩,散發菠蘿清新香氣,甜香怡人。

秘魯特色燒春雞238

羅勒醬大蝦手工意粉 188

法式白醬海鮮手工披薩188
菠蘿/無花果手搖水果茶58
2022-06-28 26 浏览
今日一齊去食墨西哥菜,開心又興奮,冇得去旅行,唯有寄情食食食。呢度用左好多led,成係格調係氣氛mood。好,坐低睇吓有咩好食先。和牛肉醬墨西哥粟米片,個醬有輕微辣,牛肉味混合香草味,塗落脆卜卜嘅墨西哥脆片上面,正!牛油果沙律,又係我最喜歡嘅牛油果,沙律菜新鮮配上黑醋,美妙嘅Appetiser北海道帶子三文魚子墨汁手工意粉,除左帶子,仲有魷魚、青口,成個意粉好豐富,意粉比較挺身。西班牙黑毛豬鞍,個肉質唔錯,一切就開,豬鞍骨位有少許脂肪。特大日本雪糕新地,日本雪糕奶味重,我好喜歡,呢個甜品真係for 兩個人。最後叫左熱朱古力、熱咖啡,慢慢談下心先。

呢度用左好多led,成係格調係氣氛mood。

好,坐低睇吓有咩好食先。

西班牙黑毛豬鞍,個肉質唔錯,一切就開,豬鞍骨位有少許脂肪。

最後叫左熱朱古力、熱咖啡,慢慢談下心先。
係飲食上,南美一個極少觸碰既區域,實在了解不多。網上介紹係長沙灣新開左一家以正宗拉丁南美洲菜式為主題既餐廳,見咁岩係附近所以決定去了解一下。.距離地鐵站不遠,餐廳唔係開係主流大街周邊帶幾分寧靜。分室內同室外位置,有寵物友善區域,室內樓底極高,甚有空間感,以極其型格霓虹燈做裝飾,部分係梳化區域,晚餐或小酌幾杯皆可,甚有情調。以玻璃分隔既廚房位置,可以俾食客見到廚師們在落力準備菜式。.好奇問過餐廳職員,先知原來主廚自細係南美委內瑞拉長大生活,所以非常熟悉當地菜式口味。回流香港後,決定將當地美食帶俾香港人。南美菜非香港主流,所以主廚堅持以地道材料,自己調配出各類甚有特色南美風格醃料、醬汁,為食客帶來正宗嘅口味。.餐廳推薦試下佢地招牌二人餐,用優惠價錢,一口氣試哂佢地所有招牌菜。.📋招牌二人餐 💲798.🔸前菜▪️青口 ⭐️3.7/5特色前菜有四款。先黎係青口,肉質肥厚Creamy。中間仲有豬油渣幾特別,配埋秘製醬汁,味道很不錯。.▪️傳統秘魯檸檬漬魚生⭐️3.8/5ᴄᴇʀᴠɪᴄʜᴇ檸檬醃生魚可算係秘魯既國菜,用生魚浸入檸檬汁,用檸檬酸將生魚的蛋白質變質。魚肉係純白色,口感嫩滑,食起上黎基本上同熟魚一
📋招牌二人餐 💲798
🔸前菜
▪️青口
⭐️3.7/5
▪️傳統秘魯檸檬漬魚生
⭐️3.8/5
ᴄᴇʀᴠɪᴄʜᴇ檸檬醃生魚可算係秘魯既國菜,用生魚浸入檸檬汁,用檸檬酸將生魚的蛋白質變質。魚肉係純白色,口感嫩滑,食起上黎基本上同熟魚一樣,似炙燒魚生片但更嫩一點。特別一提係伴碟有塊幾好食嘅番薯乾片,要餐廳提我地先知可以食。
▪️南美芝士蕃茄沙津
⭐️3.9/5
呢份沙津既賣點係南美芝士 - 口感似豆腐、亦似雞肉,餐廳建議要同小蕃茄一齊食先最滋味。
▪️蟹肉忌廉芝士炸雲吞
⭐️3.9/5
熱辣辣新鮮炸起嘅雲吞皮薄鬆脆,餡內忌廉芝士仲係流心狀態👍🏻。
🔸主菜
▪️秘魯特色燒雞
⭐️3.9/5
餐廳其中一個招牌作一定係呢一客秘魯燒雞。用左主廚特製既南美醃料包焗既燒雞,香料味濃自帶好輕微既辣,唔太食得辣既朋友都無問題。嗜辣既朋友,可以點埋佢地秘製調配南美辣醬。小小口試還好,大大啖就會食到後勁凌厲既辣味。難得係連配菜好似薯仔粒都一樣咁惹味,值得一試既菜式。
▪️和牛肉醬手工闊條麵
⭐️3.7/5
手工闊條麵麵身較厚有嚼頭,配埋牛肉醬,口感好似食緊千層麵。餐廳職員非常細心,見我同友人掛住開刷燒雞冷落左闊條麵,怕上面芝士凍左唔好食,好貼心主動幫我地再翻熱,呢點值得加分。
🔸甜品
▪️粟米芝士蛋糕
⭐️4/5
起初見到甜品係粟米芝士蛋糕,抱有懷疑呢個配搭唔知夾唔夾。呢款有南美風味既芝士蛋糕應該係參考左ʙᴀꜱQᴜᴇ ʙᴜʀɴᴛ ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ做法,但面就用左蔗糖,中間再加上粟米粒同石榴粒,估唔到成件事又幾夾好好味。
🔸飲品
▪️手搖水果冰茶 - 菠蘿 💲58
手搖水果冰茶一樣有驚喜。首先打卡靚靚,味道就清清淡淡好解渴,入面仲有啖啖菠蘿果肉,絕對係可以encore飲品。
總結:睇得出主廚好用心設計菜單,餐廳各職員都非常專業友善,服務貼心到位。本身對南美口味菜式期望不大,估唔到又出乎意料地喜歡,特別係粟米芝士蛋糕食完會想再食。
不專業食評 nei.foodie
南美芝士蕃茄沙津
傳統秘魯檸檬漬魚生
青口
2022-06-27 25 浏览
呢一間係長沙灣嘅西餐廳🍴環境靚 食物都好高質😋超級鍾意食佢哋個新鮮黑松露手工薄餅🍕食落外脆內鬆軟煙韌 面頭鋪滿晒黑松露片、大啡菇同芝士 菇味同松露味都相當濃郁🖤🤍
1K
2022-06-27 16 浏览
少見主打南美菜既餐廳,pet-friendly 🐶高樓底,長條形佈局加半開放廚房,加上霓虹燈裝飾,座位寬敞,幾有氣氛🦪時令生蠔 $68隻店員話生蠔好新鮮. 叫左兩隻係來自日本,at Martini配搭南美風味醬,味道微酸辣可以replace 到平時嘅檸檬汁,唔算好重海水咸味,口感滑溜都唔錯北海道帶子&三文魚籽墨魚汁海鮮意粉 $188有幾豐富嘅海鮮,帶子幾鮮甜而嫩,仲有魷魚、青口,一邊係咸香三文魚籽。手工製意大利麵口感都唔錯,Al dente 唔會太腍。每條掛滿墨汁不過就好似無想像中咁鮮味秘魯特色燒春雞 $238香料味濃郁好惹味而一邊仲有特製辣醬~ 一碟有雞脾同雞胸,即使係雞胸都唔會乾。不過當然脾位肉質就更嫩滑juicy。店員見我哋切緊,仲主動問駛唔駛叫廚房幫我哋切。最後切完更方便食用,真係啖啖肉好滿足粟米芝士蛋糕$68店員推介,我見網上都多好評又幾特別~ cheesecake 入面有一粒粒粟米粒增添左口感~ cheeecake 上面有層糖漿,係邪惡甜蜜嘅味道菠蘿手搖水果茶 $58佢嘅水果茶有好多款生果揀,揀咗菠蘿, 上面有一小片菠蘿乾好有夏威夷feel. 而且真係幾好飲,個茶底有茶香,

🦪時令生蠔 $68隻

北海道帶子&三文魚籽墨魚汁海鮮意粉 $188

秘魯特色燒春雞 $238

粟米芝士蛋糕$68

菠蘿手搖水果茶 $58
佢嘅水果茶有好多款生果揀,揀咗菠蘿, 上面有一小片菠蘿乾好有夏威夷feel. 而且真係幾好飲,個茶底有茶香,加左水果好fresh又唔會甜. 喜歡

另外朋友叫左杯班蘭朱古力都唔錯,飲到班蘭香

另外真係好欣賞呢度staff young 又有禮貌又helpful, 會主動幫忙換tissue 或者叫廚房切細件,recommend dishes 咁

• 祕魯特色烤雞
  • 菠蘿手搖水果茶
⭕有時想朋友chill下,唔知去邊好?早排就搵到間幾好格調嘅餐廳👍😛一齊帶大家睇下佢入面食d乜✨😊🔸傳統秘魯檸檬漬魚生 $98呢個魚生係哩到既熱門推介💗,講明先我自己本身就唔鍾意食太酸嘅嘢食嘅,第一啖食落去呢其實我都係對我嚟講係幾酸嘅😅😛佢哋嘅魚生係好爽口,鮮味十足,除咗酸之外,其實佢有少少辣嘅,所以係酸辣味,不過呢食多咗之後又接受咗佢嗰種酸嘅程度,係作為starter嚟講係好開胃👍👍🔸海鮮凍盤 $98另一個海鮮凍盤都係starter嚟嘅,都係酸甜味道為主💞入面有好多大蝦,大蝦中間係有開半,更加容易入味😀👐🔸芝士和牛肉醬闊條麵 $188佢同我理想中嘅都差唔多,同肉醬千層面嘅感覺差不多,不過就唔係一層層,味道相似,個人認為佢嘅面條相對係比較爽口,我覺得如果煮淋身少少,會更加入味✨🔸塔斯曼尼亞羊架🐏 $228叫左7成熟,Medium Well😊個人認為應該唔止七成因為入面係唔紅了,但係佢冇影響個肉質,做到外脆內軟,佢有啲部分係連住脂肪位置係特別嫩滑👍👍🔸Sapporo Beer 手搖水果茶 $58叫咗熱情果口味,味道係好fresh,食咁多油膩嘅嘢,飲茶係好解膩🍹

🔸傳統秘魯檸檬漬魚生 $98

🔸海鮮凍盤 $98

🔸芝士和牛肉醬闊條麵 $188

🔸塔斯曼尼亞羊架🐏 $228

🔸Sapporo Beer 手搖水果茶 $58

2022-06-26 26 浏览
自己比較少入到嚟長沙灣,所以都係透過OpenRice去覓食,行行吓去咗長沙灣同荔枝角嘅交界,見到呢張Amusement Eatery,睇過評價都唔錯所以就入咗嚟食🫣-一入餐廳就覺得好有feel,入面有幾個霓虹燈嘅燈牌,幾chill,店員仲安排咗我哋坐打卡位,正呀🤣🫶🏻-1.芝士蕃茄沙律 $98大約有兩舊芝士,下面就係車厘茄伴少少好似黑醋嘅汁,店員就教我哋將一舊芝士分做四舊,每一啖再夾一舊車厘茄嚟食😍入口定係淡水先會食到蕃茄嘅清甜,咬下咬下就會食到濃郁嘅芝士味😋-2.加勒比烤雞 $238呢個烤雞係店員推介,果然係名不虛傳😍首先煮到十分Juicy,香料嘅味道亦都好好食,好惹味,配埋佢提供嘅辣醬,真係幾辣,但係令到成個雞更加昇華😍必點!-3.慢煮西班牙豬鞍 $228豬鞍好大舊,切嘅時候仲流緊肉汁,因為係慢煮同埋豬質素好嘅關係,所以成個豬鞍唔使熟哂都可以,咬落更淋身,配埋酸酸甜甜嘅將可以解膩❤️-4.羅勒青醬大蝦意粉 $188聽講話呢度嘅意粉都係手工意粉,所以食得出係特別啲,比較煙韌😋蝦有好多隻,好足料,朋友係羅勒迷,所以佢對呢個意粉讚不絕口👍👍-5.Hot Chocolate with Ros

1.芝士蕃茄沙律 $98

2.加勒比烤雞 $238

3.慢煮西班牙豬鞍 $228

4.羅勒青醬大蝦意粉 $188

5.Hot Chocolate with Rose

最後叫咗一杯熱朱古力,覺得呢度好好可以customize,可以自己選擇想加玫瑰🌹味都得😍飲落好香玫瑰味,唔會太甜
2022-06-26 17 浏览
又係同屋企人覓食時間,今次就嚟左呢間有特色嘅南美菜餐廳!一嚐少見嘅南美菜!見到餐廳都幾多客人,大家最好book 定位!🍭加勒比烤雞($238)烤雞分2件,大舊雞髀連雞胸+雞翼~ 調味有少少似印度風味,偏濃好惹味!雞皮烤到脆一脆~ 雞肉嫩滑juicy,幾正!🍭羅勒青醬大蝦意粉($188)同出面食開嘅青醬有啲唔同,更香濃,意粉粗身,軟硬適中🙆‍♀️ 有3隻蝦,好新鮮,烤得超級好食!🍭傳統秘魯檸檬漬魚生(細,$98)店員話係日本魚生,用檸檬去腌到佢熟~ 份量唔多,但酸酸地幾開胃!🍭新鮮松露薯條($68)呢個好正,有新鮮刨嘅松露片😍 平時食嗰啲都係松露醬~ 呢個食到勁香松露味!仲有芝士絲,好香好食!🍭粟米芝士蛋糕($68)幾特別嘅combination~ 芝士蛋糕入面有一粒粒粟米粒,好有口感~ 未試過可以一試,不過我都係鍾意平時食開嗰啲cheeecake😆🍭菠蘿手搖水果茶($58)佢嘅水果茶有好多款生果揀,本身想揀無花果但賣晒🥺 最尾揀咗菠蘿~ 上面有一小片菠蘿乾~ 幾好飲,清新消暑❤️

🍭加勒比烤雞($238)

🍭羅勒青醬大蝦意粉($188)

🍭傳統秘魯檸檬漬魚生(細,$98)

🍭新鮮松露薯條($68)

🍭粟米芝士蛋糕($68)

🍭菠蘿手搖水果茶($58)
2022-06-25 26 浏览
。前幾日收工之後,約咗友人去長沙灣食晚餐😋我哋今次係食南美菜,佢哋嘅裝修非常之精美,座位寬敞又舒服😌,我哋仲好好彩坐到佢哋嘅打卡位💯❤️,店員服務態度都100分,佢哋好留意客人嘅需要😊,仲會教我哋邊個角度影相係最靚😘😘-我哋叫咗烤伊比利亞豬串燒配羅望子汁,上枱嘅時候好特別,佢係以垂吊方式串住個串燒既❤️,入面有伊比利亞豬,洋蔥,三色椒等等,豬味非常濃厚💯,肉質Juicy,仲有個汁酸酸甜甜,非常之開胃😋,我仲勁鍾意食佢個配菜有菠蘿🍍-另外我哋叫咗塔斯曼尼亞羊架,外皮燒至焦香❤️,保留有少少羊羶味,鍾意食羊肉嘅你千祈唔好錯過,肥瘦適中,我哋叫嘅係五成熟,肉質嫩滑,配上佢哋自家製嘅薄荷醬,味道幾特別😘-最後我哋叫咗黑松露薯條,松露味好香濃,而且有啲新鮮黑松露片,當然唔少得嘅就係大量芝士,真係好邪惡啊😘❤️-嘢飲方面我地叫菠蘿手搖茶同埋柚子手搖茶👍🏻,打卡效果真係好靚㗎,當然味道都好好飲,個人比較喜歡柚子味嘅,感覺上冇咁甜酸酸地👍🏻👍🏻

味道幾特別😘
最後我哋叫咗黑松露薯條,松露味好香濃,
2022-06-22
  • 塔斯曼尼亞羊架
  • 伊比利亞豬肉串
2022-06-24 29 浏览
今天悶悶地,特意過海去長沙灣搵食。標榜好似咖啡室咁嘅西班牙🇪🇸餐廳,雖然有些窄,但勝在閒適🍹🍹羊🐐架配料源自外地,薄荷味醬汁,加上肉好嫩,切開仲有好多肉汁流出來!好少調味都好正👍🏻岩曬鍾意❤️新鮮食物既我😍墨魚🦑汁帶子意大利🇮🇹粉重點除了帶子,仲有超多汁鮮甜既青口😚😚識食既都知道愈細隻既青口愈嫩愈甜!只是沒有太多墨汁味🍝玫瑰🌹咖啡☕️加上食用花點綴,靚到😍😍😍飲落好濃厚,💯!
今天悶悶地,特意過海去長沙灣搵食。

羊🐐架

墨魚🦑汁帶子意大利🇮🇹粉

玫瑰🌹咖啡☕️
加上食用花點綴,靚到😍😍😍飲落好濃厚,💯!
2022-06-24 145 浏览
長沙灣有一間主打南美菜式嘅餐廳,環境好闊絡、暗光柔和適合兩杯落肚~我同朋友就叫咗個二人餐$798加一,好多野食,有幾款小食、兩款主菜同一款甜品~😉總體嚟講野食好味~環境舒服~拍拖約會一流😉😉😉|蟹肉芝士忌廉炸雲吞|熱辣辣夠晒脆口,食完又唔會感覺好膩😌|傳統秘魯檸檬漬千葉平目|平目魚肉爽身、以辣椒、紫洋蔥、鹹青檸汁、檸檬汁和芫荽調味配搭,味道清新爽口☺️|南美芝士蕃茄沙律|芝士偏硬身味道唔會太濃,口感有啲似豆腐豆干咁,有醋汁同蕃茄一齊食配搭得唔錯~🥰|青口|係我鍾意黄身青口多過橙身,橙身多數較硬較痴牙,呢款肉身小但嫩滑入口~😊|秘魯特色燒春雞|呢隻燒春雞夠特別,嫩滑得嚟好入味~覺得原味唔夠仲可以蘸下秘製辣椒醬,辣度夠好刺激~好惹味~😙|羅勒青醬大蝦手工意粉-|手工意粉果然與別不同,咬落偏硬有口感,掛汁能力高,所以每條都沾上青醬,香草味香濃~食完一啖又一啖~☺️|粟米芝士蛋糕|將粟米加落芝士蛋糕我都係第一次食!但又出奇地好味~有粟米粒粒口感又有芝士香~食落亦都唔覺肥膩~好好味呀~🥰

|蟹肉芝士忌廉炸雲吞|
熱辣辣夠晒脆口,食完又唔會感覺好膩😌

|傳統秘魯檸檬漬千葉平目|

|南美芝士蕃茄沙律|

|青口|

|秘魯特色燒春雞|

|羅勒青醬大蝦手工意粉-|

|粟米芝士蛋糕|
  • 加勒比烤雞
2022-06-24 54 浏览
今晚先生和我拍拖去長沙灣福榮街喜遇地下的 Amusement Eatery 撐枱腳,主打拉丁美洲菜式,地方不算大卻有著高樓底的優勢增添空間感,而周圍單邊擁有落地玻璃窗透光度高,感覺寬敞舒適。坐下先來杯手搖檸檬茶和澳洲Chardonnay,然後點了牛油果沙律,牛油果新鮮香滑,雜菜亦不乏爽口再加了核桃丶黑葡萄等令這碟沙律增添清甜香口,有咬感。蟹肉忌廉芝士炸雲吞,非常香脆可口,忌廉芝士又不搶走蟹肉的鮮味,用來佐酒真是一絕;主菜選了塔斯曼尼亞羊架要五成熟,配上秘製薄荷醬,這可提昇羊肉的香味,但我卻偏愛不點薄荷醬反而吃出羊肉鮮味,羊肉是沒有一絲毫的騷味也不肥膩,肉質嫩滑,有嚼勁;另一度主菜又來了,加勒比特色烤春雞,熱騰騰地端出來味道飄香,令人垂涎欲滴回味無窮,雞肉質感柔軟嫩滑又 juicy,淋了微辣特調香料醬汁,惹味非常,師傅很細心地加多一碟特調辣味香料醬汁在旁,讓愛辣者不會失望呀!師傅如此細心值得一讚。

坐下先來杯手搖檸檬茶

牛油果沙律

加勒比烤雞

師傅如此細心值得一讚。

牛油果沙律
加勒比烤雞
餐廳:Amusement Eatery (長沙灣)地址:長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖長沙灣喜遇「The Amused」地下有間開咗接近半年嘅南美style秘魯菜餐廳——Amusement Eatery @amusementhk ,唔知食完喺唔喺真喺會被amused呢🤪大廚雖然喺香港人,但喺細細個就去咗委內瑞拉,仲輾轉喺嗰邊同香港做咗好多年廚師👨🏽‍🍳,將當地嘅醬汁同用料帶到嚟呢間餐廳大展拳腳,製作出一道又一道有特色而出面好難搵到嘅秘魯菜式餐廳每日有唔同嘅Daily Special,例如日本沖繩和牛、法國生蠔、南美Style嘅牛舌等,包你每次嚟都有唔同驚喜🎊。餐廳環境昏暗浪漫💕,有唔同嘅霓虹燈牌寫住一句句金句,打卡一流📸,另外仲有室外空間可以坐“If Today Was Perfect, There Would Be No Need For Tomorrow”✝️傳統秘魯檸檬漬魚生 $98傳統嘅秘魯菜式,將洋蔥🧅、檸檬🍋、辣椒🌶️、蒜🧄、蔥等香料醃漬白身魚肉粒,檸檬嘅酸度足以影響魚肉嘅蛋白質,令魚生化學性地變成半熟狀態,食落鮮香之中帶有濃烈嘅辛香酸辣,開胃一流😋✝️秘魯特色燒春雞 $23
餐廳:Amusement Eatery (長沙灣)
地址:長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖

✝️傳統秘魯檸檬漬魚生 $98
食落鮮香之中帶有濃烈嘅辛香酸辣,開胃一流😋

✝️秘魯特色燒春雞 $238
將原隻法國春雞生烤🐓,減少咗雞肉變老變嚡、過熟或者翻熱嘅情況出現,可以保持雞肉嫩滑多汁💦。
加上孜然粉、香草等醃料🌿,食落就更香濃惹味,配埋特製嘅委內瑞拉辣椒醬,比我哋平時食開嘅港式辣椒醬多咗一層難以形容嘅香味,而且無咁麻,鍾意食辣嘅一定要試吓🤤

✝️烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁 $228
成餐視覺效果最正嘅一道菜🤩,用鐵串掛起烤伊比利亞豬肉,中間以紅黃椒同洋蔥做間距,底下碟仔有塊烤菠蘿🍍,同埋香料碎粒,店員教我哋點食先最正,
就喺將菠蘿切粒再撈勻啲香料連埋伊比利亞豬肉同埋羅望子醬汁一齊食,菠蘿嘅果酸中和咗豬肉嘅油膩感,亦令豬肉更加軟腍,唯一就喺貴錢貴咗啲啲🤏

✝️粟米芝士蛋糕 $68
最後叫咗呢個特色甜品,將新鮮粟米烤香再放入用羊奶芝士整嘅芝士蛋糕,本身以為一鹹一甜會唔會好唔夾,點知配埋蔗糖、藍莓🫐 、紅石榴等一齊食又幾match!
以香甜為主又唔會過溜,粟米同芝士香幾balance,真心值得一試👍

飲品就叫咗杯手搖熱情果茶($58)同Latte($38),店員都幾Nice,
話喺因為鍾意咖啡所以學拉花再整比客人飲☕️,永遠都話用心做嘅嘢喺最正嘅🥰

2022-06-22