2017-02-24 5536 浏览
今晚我帶朋友去一間我印象中唔錯,氣氛相當嘅西餐廳食飯。在旺角區旺中帶靜有格調嘅地方,靜靜的食個晚飯。頭盤我們叫左個海鮮拼盤,有法國M四珍珠生蠔四隻,牡丹蝦兩隻,鮑魚兩隻,藍青口兩隻。我本人響呢四款食物當中比較喜歡食生蠔和牡丹蝦,一開始第一時間就梗係品嘗生蠔啦。生蠔食落比較有一點兒海水味幾清新一啖一口,平時我食生蠔會習慣加少少檸檬汁的味道配合會比較鮮甜。再來就係食牡丹蝦,牡丹蝦下身很大很爽甜鮮味一流,正鮑魚識落有少少乾身口感唔錯不過未到無生蠔咁鮮甜,可能我本身比較鍾意食生野生蠔同牡丹蝦簡直係我嘅首選。至於個青口食落都新鮮不錯不錯👍食咗個海鮮拼盤,我同朋友每人就叫咗一份正餐。我叫左牛柳我友人就叫咗羊西冷可以交換食下。呢個套餐包兩份小食一個沙律同兩杯嘢飲兩人都只係三百零蚊都算幾抵食。首先上菜嚟咗個兩個小息頭盤,有巴馬火腿蜜瓜同鵝肝青蘋果多士。巴馬火腿蜜瓜簡直係一絕,我本人都比較鍾意食火腿,尤其60個月份果種。呢種火腿食落淡淡的不是太鹹很合我的味道再加上蜜瓜清甜食落去好清新很好食。鵝肝配多士大家都不用懷疑那種夾的味道再加上薄薄的青蘋果夾在中間口感很清新油而不利,不過礙於鵝肝嘅製成方式我本人覺得
海鮮拼盤
巴馬火腿蜜瓜,鵝肝多士
鵝肝配多士大家都不用懷疑那種夾的味道再加上薄薄的青蘋果夾在中間口感很清新油而不利,不過礙於鵝肝嘅製成方式我本人覺得有少少不人道所以鵝肝我近期都很少食,這個我剛識落入口很像一浸油的融入我的口中再加上多士的脆卜卜很是味道絕配
沙律
再食牛扒與羊西冷之前食一碟青BB的沙律菜令心裏的罪惡咁減少了一點兒,呢個沙律睇落好像很簡單但味道相當的夾,面頭鋪左很多只是說再加小醋醬很好,很符合平視我均衡飲食嘅習慣。
餐前湯有熱辣辣的磨菇粒,細細粒的蘑菇有小小的口感再加熱騰騰的湯剛剛適合我口味。
澳洲牛柳扒五成熟
主角出場了,我五成熟的牛柳扒,賣相與size係我心目中所想的。一切開見牛柳扒已經感覺到軟林林的感覺與她的外表黑沉沉沒有活力形成很大對比
唔錯唔錯。食落很有牛的香味不像一切開血淋淋令人胃口大減的肉這個牛肉我很滿意。當食到這個牛聊扒時很明顯已經感受到廚師嘅心機,烹調嘅技巧一流,平民化嘅價錢大使級嘅享受真係現在找不到有幾間舖頭可以做到呢一種水準十分滿意
羊西冷
至於我友人叫了個羊西冷,本身我本人對羊西冷毫無興趣因為本人食羊都只會叫羊架怕羶味,不過食咗個牛之後再見羊西冷個賣相吸引我都想試一試。除咗買相以外個樣食落一啲都唔數仲幾好味肉質夠嫩滑,口感比我想像中好食好多,我朋友仲一路食一路讚不絕口,大家都有喜出望外的感覺。食呢一餐十分之滿意我朋友仲二話不說立刻介紹咗比他的朋友,大家都不妨試一試
牛奶奶凍,dreyers  雪糕
最後當然係甜品時間,甜品很多時都是女人的專利,但這個牛奶奶凍我朋友係覺得會可以同我爭食的,牛奶味香濃細緻香滑口感唔錯。至於個芒果味雪糕食落都唔錯,但與奶凍相比就各有千秋。
Mocha
呢個餐係包左杯嘢飲嘅,我就揀咗我至愛嘅朱古力味咖啡,我朋友就叫咗杯焦糖味嘅咖啡。咖啡味香濃唔錯唔錯。
埋單兩個人都係六百幾蚊,就以個二人套餐為例兩人三百幾蚊真係抵,有頭盤小食沙律餐湯主菜餐飲為例唔叫頭盤每人都係百零蚊響旺角旺市食到呢種質素真係超值。
2017-02-23
牛奶奶凍,dreyers  雪糕
  • 烤澳洲牛柳扒
  • 巴馬火腿哈密瓜
2017-02-14 4773 浏览
AMOUR CORNER一年前來過吃, 感覺很好, 鍾意呢度嘅環境, 燈光柔和, 客人斯文, 談話絲絲細語, 可以係度跟情人或朋友靜靜地傾計, 當然食物也不錯。今天的海鮮拼盤配搭吸引餐飲轉1664 blance 只須加$25, 緊係轉SEAFOOD PLATTER ($228)法國N4珍珠蠔 4隻西班牙大頭蝦2隻鮑魚2隻青口2隻法國N4珍珠生蠔法國珍珠蠔細細隻, 新鮮有光澤, 肉質爽甜, 海水鹹度適中, 美中不足便是太細隻, 食完2隻唔多夠喉。西班牙大頭蝦刺身級西班牙大頭蝦, 有點驚喜.....真的巧大隻。大蝦新鮮紥實, 肉質少少爽, 淡淡的海水令蝦肉鹹鮮甜美。鮑魚凍鮑魚可能過左冰水, 鮑魚味不算濃, 但爽口彈牙。這裡的套餐選擇很多, 我和朋友今晚吃經典二人晚餐, $328/2位享用, 價錢大眾化。經典二人晚餐 ($328)頭盤 x 2沙律是日餐湯 x 2主菜 x 2甜品 x 2餐飲 x 2巴拿馬火腿哈蜜瓜今日想食清淡點, 頭盤叫了巴拿馬火腿哈蜜瓜, 火腿比較 fresh, 年資尚淺, 入口不夠油香, 清清淡淡配哈密瓜, 清新之選……比起朋友叫的鵝肝蘑菇湯蘑菇湯香濃creamy, 粒粒
今天的海鮮拼盤配搭吸引
餐飲轉1664 blance 只須加$25, 緊係轉
1664 blance 加$25
SEAFOOD PLATTER ($228)

法國N4珍珠蠔 4隻

西班牙大頭蝦2隻

鮑魚2隻

青口2隻
SEAFOOD PLATTER ($228)
法國N4珍珠生蠔

法國N4珍珠蠔
西班牙大頭蝦

刺身級西班牙大頭蝦, 有點驚喜.....真的巧大隻。
西班牙大頭蝦
大蝦新鮮紥實, 肉質少少爽, 淡淡的海水令蝦肉鹹鮮甜美。
鮑魚

凍鮑魚可能過左冰水, 鮑魚味不算濃, 但爽口彈牙。
鮑魚

經典二人晚餐 ($328)

頭盤 x 2

餐飲 x 2
巴拿馬火腿哈蜜瓜

巴拿馬火腿哈蜜瓜
蘑菇湯

蘑菇湯香濃creamy, 粒粒蘑菇肉, 令蘑菇湯入口更清香及突出, 濃而不鹹。
香草煎封羊西冷

我的主菜, 餐廳通常供應羊架, 好少機會食到羊西冷, 就試這個。
香草煎封羊西冷
羊西冷火候控制得剛剛好, 沒 over, 肉汁豐富, 肉質腍香軟滑, 羶味不重, 唔鐘意羊羶但又想試吓食羊的, 可以叫你partner order這個, 攞件黎試, 話唔定你會愛上羊。
2017-02-13 298 浏览
星期六晚和男友一同到這裡用餐,店內燈光柔和,但光線足以進餐,毎張枱都會點燃香燭增添浪漫氣氛,裝潢特別,充滿異國風情。看完餐牌後我們叫了經典二人套餐($328),2個頭盤+凱撒沙律+2個湯+2個主菜+2杯飲品及甜品。以西餐來說這個價錢及份量十分划算,CP值極高,在物價高企的商業立場而言,非常人性化。落單後約十分鐘,頭盤已經送到我們面前了,頭盤1: 巴拿馬火腿配木瓜,火腿軟滑口感配上木瓜爽脆的口感,沒有差錯的組合,值得一讚的是份量配搭得剛剛好,每一口的木瓜都有足夠火腿搭配,沒有因實惠的價錢而減少份量,充滿誠意。頭盤2: 青蘋果鵝肝多士據說是店內特色之一,煎成微焦更能帶出鵝肝的香味,配上Juicy的青蘋果加剛出爐熱辣辣多士,這兩款頭盤的高水準令人對主菜更為期待。凱撒沙律,羅馬生菜配上芝士碎和沙津醬,蔬菜清甜爽口,頗為新鮮,正常沙津水準。是日餐湯: 磨菇湯,用料十足,有令人驚喜的薯仔粒,增加湯的厚度,個人認為加上黑胡椒粉能昇華湯的味道。主菜1: 黑松露菌意大利飯,看過有食評說過飯粒太生太硬,因此本來也沒什麼期望,但今天卻沒有這個問題,令人喜出望外,黑松露的味道滲入飯粒,加上芝士的拉絲,味道濃郁
星期六晚和男友一同到這裡用餐,
店內燈光柔和,但光線足以進餐,
毎張枱都會點燃香燭增添浪漫氣氛,
裝潢特別,充滿異國風情。

看完餐牌後我們叫了經典二人套餐($328),
2個頭盤+凱撒沙律+2個湯+2個主菜+2杯飲品及甜品
以西餐來說這個價錢及份量十分划算,CP值極高,
在物價高企的商業立場而言,非常人性化。

落單後約十分鐘,頭盤已經送到我們面前了,
沒有因實惠的價錢而減少份量,充滿誠意。
頭盤2: 青蘋果鵝肝多士據說是店內特色之一,
這兩款頭盤的高水準令人對主菜更為期待。
凱撒沙律,羅馬生菜配上芝士碎和沙津醬,蔬菜清甜爽口,
頗為新鮮,正常沙津水準。
是日餐湯: 磨菇湯,用料十足,有令人驚喜的薯仔粒,
增加湯的厚度,個人認為加上黑胡椒粉能昇華湯的味道。
主菜1: 黑松露菌意大利飯,看過有食評說過飯粒太生太硬,
因此本來也沒什麼期望,但今天卻沒有這個問題,令人喜出望外,
黑松露的味道滲入飯粒,加上芝士的拉絲,味道濃郁,
看來餐廳接受了客人的意見後,有用心努力改善,態度誠懇。
主菜2: 法式慢煮鴨胸配砵酒汁,很多食評讚過這道菜式,
所以非試不可,鴨胸果然軟身,但跟碟的薯蓉更突出,
應該是配上牛油來增加綿密的口感,薯仔怪們應該會立即愛上。
凍薄荷朱古力,甜度恰到好處,比得上某朱古力大牌的薄荷朱古力。
熱柚子蜜,凍凍的天氣喝一杯,即刻暖笠笠。
因為心裡對餐廳的評分較高,因此問職員再拿餐單,
加點了一份藍芝士薯條,剛炸起的粗身薯條配上邪惡芝士醬,
不可能不好吃!

最後甜品是一客雪糕和木糠布甸(吃到忘記拍照了)
完美的甜品為晚餐畫上完美句號,吃到飽十分滿足。

坐多一陣埋單約400元,星期六晚的二人高質晚餐,
價錢實在太親民了!
2017-02-11
  • 法式慢煮鴨胸配砵酒汁
  • 凍薄荷朱古力
襯着新年長假尾聲和情人節前夕,同小福子去食個微微的燭光晚餐難得的是小福子做足資料搜集,萬裡挑一揀左呢間。在鬧市正中央竟然有一個情調不俗的西餐廳重點係,價錢又合理喎未到情人節套餐,不過呢度都係食開2人set dinner套餐。環境暗暗地,播住輕音樂,餐枱上放左一點燭光,都幾浪漫~上食物的速度剛剛好,慢慢地嘆下。。。。。。紅酒幾好飲,剛開始香氣好重,但都散得幾快餐湯有誠意,鍾情新鮮磨菇餐湯小食可以揀3樣,揀左鵝肝青蘋果多士,煙三文魚,和芝士拼盤‘正好送紅酒嘛!‘鵝肝的油膩對上青蘋果的清新,再用麵包吸下油,抵銷翻油膩感。主菜到~安格斯西冷😊😊😊五成熟火喉剛剛好,無血水,但入面仲係嫩滑,牛味重的,i like it小福子good job揀岩地方慶祝2月的開展
襯着新年長假尾聲和情人節前夕,同小福子去食個微微的燭光晚餐
難得的是小福子做足資料搜集,萬裡挑一揀左呢間。
在鬧市正中央竟然有一個情調不俗的西餐廳
重點係,價錢又合理喎

環境暗暗地,播住輕音樂,餐枱上放左一點燭光,都幾浪漫~
上食物的速度剛剛好,慢慢地嘆下。。。。。。

紅酒幾好飲,剛開始香氣好重,但都散得幾快
餐湯有誠意,鍾情新鮮磨菇餐湯

小食拼盤
主菜到~安格斯西冷😊😊😊五成熟
西冷
小福子good job
揀岩地方慶祝2月的開展
2017-02-04
  • 安格斯西冷
2017-02-02 3670 浏览
去旺角食飯想找一間有情調而價錢不太貴的餐廳,真是十分困難。是日路經油麻地近登打士街附近,發現了一間西餐廳,環境暗暗的,感覺有一點格調又有一點情調,於是跟老公入去浪漫一下。餐廳大部份以套餐為主,我們先order了'Seafood Platter'作頭盤法國N4珍珠生蠔4隻 - 法國蠔一向細細隻,不過海水味濃,而且蠔味濃厚西班牙紅蝦2隻 - 紅蝦非常大隻,肉厚爽脆,而且非常鮮甜鮑魚2隻 - 肉質爽口籃青口2隻 - 肉質鮮甜,size 細少我們再加點了經典二人晚餐頭盤: 青蘋果鵝肝多士+巴馬火腿蜜瓜青蘋果配上鵝肝,可以減去油膩感,鵝肝味濃郁,口感豐富,不過多士可以再脆口一點就更好。巴馬火腿咸香味濃配上蜜瓜,立時清新爽甜傳統凱撒沙律蔬菜新鮮爽口,味道不過不失雜菌濃湯菇菌味濃,不過口感可以再濃厚creamy 一點更好。主菜分別揀選了'烤澳洲牛柳扒'牛味濃郁,而且肉質鮮嫩,烤焗程度恰到好處。'燒醬烤原味豬肋骨'BBQ醬甜甜的加上烤焗的香味,令到豬肋骨十分香口惹味,只是份量不算太多,肉偏少。而蔬菜微微略烤,增添了一點甜味,薯角亦十分香脆。甜品:意式奶凍配Dreyer's 雪糕奶凍奶味重,口感軟滑今餐
西班牙紅蝦2隻 - 紅蝦非常大隻,肉厚爽脆,而且非常鮮甜
鮑魚2隻 - 肉質爽口
籃青口2隻 - 肉質鮮甜,size 細少
我們再加點了經典二人晚餐
頭盤: 青蘋果鵝肝多士+巴馬火腿蜜瓜
巴馬火腿咸香味濃配上蜜瓜,立時清新爽甜
傳統凱撒沙律
蔬菜新鮮爽口,味道不過不失
雜菌濃湯
菇菌味濃,不過口感可以再濃厚creamy 一點更好。
主菜分別揀選了'烤澳洲牛柳扒'
牛味濃郁,而且肉質鮮嫩,烤焗程度恰到好處。
'燒醬烤原味豬肋骨'
而蔬菜微微略烤,增添了一點甜味,薯角亦十分香脆。
甜品:意式奶凍配Dreyer's 雪糕
奶凍奶味重,口感軟滑
今餐我跟老公都非常滿足,原來旺角都有咁好情調的西餐廳。
2017-01-19
  • Seafood platter
  • 烤澳洲牛柳扒
  • 燒醬烤原味豬肋骨
2017-01-26 280 浏览
新年前,想同另一半食一個燭光晚餐,睇到d人形容依間店性價比高。 二人餐食扒,有三百零蚊同四百零蚊既dinner set. 我地叫左個尊貴二人套餐,四百零蚊,主菜點左一個西冷扒同一個肉眼扒。但扒既質素真系好一般,好un又好硬,而且又好多筋,食左一半就放棄😓

2017-01-26
2017-01-20 4159 浏览
晚上出外食飯,普普通通都要二三百蚊,尤其比較旺的地方。今晚找到一家性價比較高,又位置方便的餐廳。二人點了一個套餐,有前菜、沙律、湯、主菜、甜品和飲品,都只是$328。*經典二人晚餐($328)首先可以選兩道前菜-青蘋果鵝肝多士鵝肝新鮮煎好,放在青蘋果片和多士上;入口即溶,是很豐富的油脂味,極邪惡。-巴馬火腿蜜瓜蜜瓜可能不當造,沒有想像中甜;巴馬火腿不會太咸,和蜜瓜的甜中和了一下。-傳統凱撒沙律傳統凱撒沙律有羅馬生菜、沙律醬和麵包脆脆,再加上芝士碎。是傳統中的傳統,不過不失。-忌廉磨菇湯是日餐湯為忌廉磨菇湯,竟然令人有驚喜。忌廉磨菇湯不是罐頭的質素,非常濃稠,很重磨菇味。-法式慢煮鴨胸配砵酒汁這道法式慢煮鴨胸配砵酒汁是餐牌上的唯一推介,果然,冇介紹錯!首先份量已經取勝了!鴨胸煮得很入味,不會太乾;味道方面因為是用酒煮的汁,所以不太膩。-忌廉海蝦墨魚麵海蝦比想像中多,約有五至六隻;用上忌廉墨魚汁伴麵。蝦肉爽口彈牙;忌廉墨魚汁比起只用墨魚汁少了點墨魚汁的香,但多了點creamy的感覺。-意式奶凍配Dreyer's雪糕士多啤梨味的Dreyer's雪糕,中間有很多士多啤梨肉;配上奶凍,兩樣都很重

*經典二人晚餐($328)首先可以選兩道前菜

-青蘋果鵝肝多士

鵝肝新鮮煎好,放在青蘋果片和多士上;

入口即溶,是很豐富的油脂味,極邪惡。

-巴馬火腿蜜瓜

蜜瓜可能不當造,沒有想像中甜;

巴馬火腿不會太咸,和蜜瓜的甜中和了一下。
青蘋果鵝肝多士+巴馬火腿蜜瓜

是傳統中的傳統,不過不失。
傳統凱撒沙律
-忌廉磨菇湯是日餐湯為忌廉磨菇湯,竟然令人有驚喜。

忌廉磨菇湯不是罐頭的質素,非常濃稠,很重磨菇味。
-法式慢煮鴨胸配砵酒汁

首先份量已經取勝了!

鴨胸煮得很入味,不會太乾;

味道方面因為是用酒煮的汁,所以不太膩。
法式慢煮鴨胸配砵酒汁
-忌廉海蝦墨魚麵海蝦比想像中多,約有五至六隻;

用上忌廉墨魚汁伴麵。

蝦肉爽口彈牙;

忌廉海蝦墨魚麵

配上奶凍,兩樣都很重奶味。
意式奶凍配Dreyer's雪糕
-薄荷朱古力(+$13)

薄荷和朱古力比例剛好,味道比想像中沒那麼甜。
薄荷朱古力
2017-01-16
青蘋果鵝肝多士+巴馬火腿蜜瓜
意式奶凍配Dreyer's雪糕
薄荷朱古力
2017-01-12 362 浏览
朋友從澳洲回來,當然要聚餐見面。友人訂左呢間Amour Concer,我個人向二話為:-)四人同行,叫左兩個經典二人晚餐。頭盤點左兩客青蘋果鹅干多士。多士夠脆,青蘋果夠青甜,鹅干勁肥美,煎到半脆,味道十分match! 巴馬火腿密瓜,大大件,仲可以切開一半做四件,每人一件。芝士盤的blue cheese 味道有點過騷,而且美中不足係無伴埋crackers 。之後到凱撒沙津同磨菇湯。主菜我選了忌廉海蝦墨魚麵。睇相都見到個麵黑到咩咁!汁煮得夠傑夠濃,蝦亦整到好爽口彈牙,可能好味道,所以覺得份量唔夠。另一主菜烤澳洲牛柳扒。叫左 medium rare。份量比預期中大份,都煎得幾靚仔,可惜較厚身的位置煮得未多熟,仲係血淋淋,我膽粗粗食埋去。之很仲有甜品,係Dreyer' s cookies n cre 雪糕同所謂的意式奶凍。 兩百蚊一個人有咁多野今,我都唔可以要求太多了。要讚的係我杯薄何朱古力,夠曬薄何味!餐廳環境整體不錯,燈光帶小小昐暗,又有好多巴黎鐵塔裝飾,枱都夠大張。大眾化價錢,兩口子來浪漫一下也不錯喔
朋友從澳洲回來,當然要聚餐見面。

友人訂左呢間Amour Concer,我個人向二話為:-)

四人同行,叫左兩個經典二人晚餐。

巴馬火腿密瓜,大大件,仲可以切開一半做四件,每人一件。

頭盤
之後到凱撒沙津同磨菇湯。
凱撒沙津
磨菇湯
主菜我選了忌廉海蝦墨魚麵。

牛扒

磨菇湯
  • 青蘋果鵝肝多士
     一心想著好有相聚, 見食評好像不錯, 所以跟朋友前來.      點了2份2人餐, 點了4款頭盤, 可惜除了腸仔外, 其餘都很難入口....帶子有陣怪味.....     再點了主菜龍脷柳/ 豬肋骨 / 蕃茄意粉/意大利飯     只有豬肋骨 / 蕃茄意粉可以入口....意大利飯完全無味, 好似BB仔飯...     蘑菇湯有點腥, 不過還可以接受     唯一呢度最好是STAFF的服務,其餘無下次, 不會再來
     一心想著好有相聚, 見食評好像不錯, 所以跟朋友前來.
     再點了主菜龍脷柳/ 豬肋骨 / 蕃茄意粉/意大利飯
     蘑菇湯有點腥, 不過還可以接受
     唯一呢度最好是STAFF的服務,其餘無下次, 不會再來
2017-01-05
2016-12-27 334 浏览
為朋友慶生, 年尾大家都公務繁忙, 要相約旺角吧, 大家方便. 上OPENRICE看到AMOUR CORNER的評價不錯, 而且價格相宜, 地點也方便大家下班及回家.Seafood Platter $228:法國N4珍珠生蠔4隻:牡丹蝦2隻鮑魚2隻藍青口2隻拿起餐牌看到"法國生蠔"這四個字, 我就二話不說地徵求壽星公的同意, 快快先下單! 對於我這個法國生蠔迷來說, 無可否認點這個冷盤完全是為了法國生蠔, 在云云眾多生蠔出產地中, 我唯獨愛法國生蠔. 這個冷盤雖然不是高級貨, 但$228這個價位來說是幾抵食, 生蠔夠Creamy, 不算肥美但滑溜鮮甜, 牡丹蝦亦肉彈鮮甜.經典二人套餐 $328青蘋果鵝肝多士:另一樣我愛不釋手的美食-鵝肝. 鵝肝微微煎香, 入口溶化, 青蘋果的清新及酸味緩和鵝肝的飽滯感, 多士亦吸收了鵝肝的油膩, 軟綿的鵝肝配合爽口青蘋果以及鬆脆多士, 帶來多重口感!巴馬火腿蜜瓜:柔軟鹹鮮的巴馬火腿是著名意大利美食, 配上蜜瓜的鮮甜多汁中和火腿中的鹹味, 沒有油膩感.凱撒沙律:凱撒沙律做法簡單而且受歡迎, 爽口沙律菜配上醬汁爽甜醒胃, 再加上芝士條及芝士粉, 可惜面包粒
Seafood Platter $228:

經典二人套餐 $328

青蘋果鵝肝多士:

巴馬火腿蜜瓜:

凱撒沙律:

凱撒沙律做法簡單而且受歡迎, 爽口沙律菜配上醬汁爽甜醒胃, 再加上芝士條及芝士粉, 可惜面包粒不夠脆
忌廉磨菇湯

濃郁的磨菇味, 滿滿的雜菇碎及磨菇蓉, 湯夠杰
烤澳洲牛扒

牛扒要七成熟, 都幾厚同大塊, 外層嚐到肉香, 內裡嫩滑有肉汁, 伴碟的薯蓉十分幼滑之餘帶有忌廉香,
忌廉海蝦墨魚面

一向都喜愛吃墨魚面, 雖然吃後會變成烏咀, 但喜歡墨魚汁濃郁帶有忌廉香. 意大利粉順滑有彈性, 掛汁度高, 蝦夠鮮夠大隻且肉彈
兩人埋單連加一都要大約$600, 有生蠔等冷盤, 個餐都多食物款式, 都幾抵食, 美中不足係甜品( 意式奶凍及DREYER’S 雪糕)一個餐只得一份, 要兩個人SHARE一份
2016-12-15
去到旺角食黎食去都係食個幾間,記得上次去左旗下「Amour Garden Grill & Bar」既餐廳,環境同食物都好唔錯,今次就去呢間「Amour Corner」,餐廳門口裝潢以深色為主,燈光都較暗,令到感覺頗為浪漫。🍴🥓🍳🍝🍨🥂餐廳菜式大以套餐為主,而今次點選了:「Seafood Platter$228」法國N4珍珠生蠔4隻、牡丹蝦2隻、鮑魚2隻、藍青口2隻。另外加選「經典二人晚餐$328」包括頭盤:青蘋果鵝肝多士、巴馬火腿蜜瓜;湯&沙律:傳統凱薩沙律、蘑菇湯;主菜:法式慢煮鴨胸配砵酒汁、忌廉海蝦墨魚面;甜品:意式奶凍&Dreyer's雪糕;餐飲:熱檸水、凍奶茶。🦐🐚🥙🥓🍵🍖🐙🍝🍮🍨🍹「Seafood Platter$228」「法國N4珍珠生蠔4隻」蠔身唔算肥大,但口感豐富,滿滿既海水味。🐚「牡丹蝦2隻」蝦身好肥美大隻,爽口新鮮。🦐「鮑魚2隻」鮑魚食落唔會靭,肉質剛剛好。🍞🐟「藍青口2隻」青口細小,不過不失。🐚「經典二人晚餐$328」「頭盤:青蘋果鵝肝多士、巴馬火腿蜜瓜」青蘋果鵝肝多士食落清新,配以青蘋果食可以去油膩,鵝肝煎得好香,多士香脆可口,食落口感豐富。而巴馬火腿蜜瓜好大隻
Seafood Platter
「Seafood Platter$228」

「牡丹蝦2隻」蝦身好肥美大隻,爽口新鮮。🦐

「鮑魚2隻」鮑魚食落唔會靭,肉質剛剛好。🍞🐟

「藍青口2隻」青口細小,不過不失。🐚

「經典二人晚餐$328」
頭盤:青蘋果鵝肝多士、巴馬火腿蜜瓜
「頭盤:青蘋果鵝肝多士、巴馬火腿蜜瓜」青蘋果鵝肝多士食落清新,配以青蘋果食可以去油膩,鵝肝煎得好香,多士香脆可口,食落口感豐富。而巴馬火腿蜜瓜好大隻,鹹香既巴馬火腿,配上甜甜既蜜瓜,食落好開胃。🍏🍞🥓🍈
傳統凱薩沙律
「湯&沙律:傳統凱薩沙律、蘑菇湯」傳統凱薩沙律份量唔算太多,以2人為1碟,沙律菜好新鮮,配上麵包粒、芝士及沙律醬,食落酸酸甜甜好開胃,但麵包粒唔太脆。蘑菇湯飲落好香濃,飲落口感充滿蘑菇粒,味道剛剛好。🥙🍵
忌廉海蝦墨魚面
「主菜:法式慢煮鴨胸配砵酒汁、忌廉海蝦墨魚面」法式慢煮鴨胸配砵酒汁係廚師推介,咁就點選黎食下先,兩件大大件既鴨胸食落好軟腍,外皮又經過煎香,食落配上砵酒汁,味道會更香濃,另外配菜有薯蓉、青瓜、黃瓜、蕃茄仔、秋葵、露荀。而忌廉海蝦墨魚面整個麵都係墨魚黑既,意粉煮既火喉岩岩好軟硬適中,墨魚汁好稠好濃,味道剛好惹味,配上海蝦2隻,口感爽口,但味道唔夠入味為淡。🐦🍖🐙🍝
意式奶凍&Dreyer's雪糕
甜品:意式奶凍&Dreyer's雪糕」意式奶凍好香濃滑身,牛奶味豐富;Dreyer's雪糕既味道係曲奇味,好好味。🍮🍨
熱檸水、凍奶茶
「餐飲:熱檸水、凍奶茶」熱檸水淡香檸檬味;凍奶茶則奶味較重,茶味略為淡。🍹
2016-12-13
  • Seafood platter
  • 忌廉海蝦墨魚麵
  • 意式奶凍
  • Dreyer's雪糕
今天接老婆仔收工後在旺角區逛了一下最近老婆仔工作壓力很大雖然昨天已經一起去出走過但經過一天工作後負能量已經積聚所以要和她吃好一點看到這間餐廳感覺頗高級看似可以一洗負能量所以就決定在這裡晚餐我們點了一份468元的尊貴二人晚餐當中包括有紅酒/白酒、三款頭盤、沙律及餐湯、兩款主食及甜品先來的是酒一杯濃度頗高的紅酒能否把工作的戾氣一口氣喝下?不過因為老婆仔不太能喝酒所以要等吃過其他食物不至於空肚才可喝這時頭盤送來了分別有青蘋果鵝肝多士、巴馬火腿蜜瓜以及香煎帶子配檸檬油醋汁巴馬火腿蜜瓜用上鹹度很夠的火腿再配合頗清甜的蜜瓜很適合大餐前吃而香煎帶子配檸檬油醋汁帶子很大件外層煎得確實很香很脆不過內層不夠軟若果外脆內軟的口感會更佳青蘋果鵝肝多士則很有酒店級水平鵝肝入口即溶加上非常肥美而青蘋果帶來的清新感能稍稍中和一下整體感覺很融合值得推介蜜糖芥末沙律略嫌較普通沙律菜不太多配上蜜糖芥末醬雖然也算配合但不夠突出是日餐湯是忌廉蘑菇湯味道剛好不會過濃而且份量也適中隨餐的餐湯來說算是不錯主菜之一的澳洲黑安格斯西冷牛扒送來了要求了六成熟的牛扒不過沒有想像中的軟滑還是煎得過了點但肉質算是不錯很入味加上醬汁非常夾整體感
今天接老婆仔收工後

看到這間餐廳感覺頗高級

看似可以一洗負能量

所以就決定在這裡晚餐

我們點了一份468元的尊貴二人晚餐

當中包括有紅酒/白酒、三款頭盤、沙律及餐湯、兩款主食及甜品
紅酒
先來的是酒
一杯濃度頗高的紅酒

能否把工作的戾氣一口氣喝下?
不過因為老婆仔不太能喝酒
所以要等吃過其他食物

不至於空肚才可喝

這時頭盤送來了

分別有青蘋果鵝肝多士、巴馬火腿蜜瓜

以及香煎帶子配檸檬油醋汁

為整頓豐富晚餐帶來很甜的結尾
2016-12-14
澳洲黑安格斯西冷牛扒
2016-12-13 428 浏览
真係唔明點解可以有咁多好評,餐廳職員態度奇差,安排座位不周,點餐時又解釋得唔清唔楚,食到一肚氣!咁樣真係食物幾好食都無用啦,只可惜食物同樣係一個字:差! 雜菌湯稀到好似水咁,意粉又未熟,硬硬的,而risotto亦全部起粒! 牛扒一陣羶味,亦都唔夠熱,食完真係唔知自己食左咩!我諗最正常應該係最後order的熱檸茶,因為用的是現成茶包。而甜品則有木槺布甸同雪糕,都叫做okay...希望餐廳可以真心作出改善啦...

差!

希望餐廳可以真心作出改善啦...
2016-12-09
2016-12-12 434 浏览
小妹第一次嬲到要寫食評,警戒各位要考慮清楚先食呢間野😓!!!我自己係屋企煮都分分鐘好味過佢😪 總結黎講,呢餐加埋10%食左$515,我掉落海都無嬲!😡😡😡最嬲既係食完揸緊車回家途中已經開始好肚痛!最後成晚又柯又嘔,入埋急症!醫生話食左唔乾淨或者未經煮熟既食物引致!事源今晚同老公特意幫襯,因為想食西餐,又見openrice有176個好評,林住無伏,仲同老公拍晒心口話今晚食好西,所以就去左試。一入到去環境昏暗,氣氛都覺得okay,叫左個$468+10% 既尊貴二人套餐,餐有兩杯紅或白酒,但因為老公揸車所以我地話唔飲。頭盤揀左青蘋果鵝肝多士、香煎帶子、迷你徳國腸拼盤,鵝肝多士都okay無苦澀味,但帶子就開始出事喇.. 兩粒帶子都煎到overdone硬過擦子膠,迷你徳國腸拼盤先過份.. 一條司華力腸同一條豬肉腸仔切開左幾碌就叫徳國腸拼盤👏🏻我自己去超級市場買番屋企煎都無咁嬲😒到自選沙律,明明揀左汁要honey muster,但黎左凱撤汁.. 我好記得個時waiter落單只係用耳仔聽,手上無任何筆同紙寫,我想講如果你無咁好記性就寫低佢吧,我唔介意你寫得慢,但唔好落錯我order好嘛?😔 個時我塊

到自選沙律,明明揀左汁要honey muster,但黎左凱撤汁.. 我好記得個時waiter落單只係用耳仔聽,手上無任何筆同紙寫,我想講如果你無咁好記性就寫低佢吧,我唔介意你寫得慢,但唔好落錯我order好嘛?😔 個時我塊面已經開始黑,心林唔該下一道菜挽回少少分,我都唔會背脊骨落😔

是日餐湯係忌廉磨菇湯,小妹本身仲滿心歡喜,事關很喜愛磨菇湯,點知份量少得可憐,如果以平時飲水既速度,應該兩啖就飲完呢碗湯🙄

呢個時候我已經心林呢餐就快到尾聲,但我未覺得自己食左值$468+10%既食物囉😪

但係最得人驚既高潮來了!我同老公都叫左西冷扒,我要5成,佢要7成。首先waiter比左我老公先,但就咁放低左就走,我地都未有機會問呢個係幾多成?不過我地就assumed係7成喇😅 之後隔左一陣先放低我個份。

當我地帶住期望開始切塊扒時,已經覺得唔對路,因為好多血水出😨 我地切左兩舊,食左兩啖,我見到我老公已經停左手唔再食,因為7成既扒變左得3成熟!我5成既扒都係變左3成,不過我一向都食得生而且c奶心態食得唔好嘥,於是我就繼續切,但係食多兩啖連我都真係頂唔順,覺得自己好似食緊生肉咁😰
我咁大個人都未試過食一餐飯可以由頭彈到落尾。係個一刻,我只係想快啲埋單走人..

最後到甜品,我地都assumed 二人餐,都應該係每人一份甜品掛?點知...只係一球雪糕+一隻玻璃杯仔既cream(其實應該係木糠蛋糕,但份量真係小得可憐),唉我都費事再問啲waiter,拿拿聲埋單離開呢個鬼地方就算😪

2016-12-11
2016-12-09 278 浏览
睇完戲,行行吓就行咗落去砵蘭街搵食,最後搵咗呢間餐廳。我同朋友選咗一個海鮮拼盤,同埋一個經典二人餐海鮮拼盤有生蠔/花竹蝦/鮑魚/青口生蠔不算好大隻,但勝在肉身爽滑,仲帶有少少海水的鹹味花竹蝦好大隻,爽口帶甜鮑魚就煙煙韌韌有咬口,青口就普普通通二人餐嘅頭盤有巴火腿配蜜瓜同埋青蘋果鵝肝多士:鵝肝煎得香脆, 同青蘋果/多士一齊食,唔會太油膩;巴馬火煺鹹鹹地,配上蜜瓜的鮮甜,簡直係perfect match澳洲牛柳扒:牛柳扒肉質鮮嫩,七成熟,不會太嚡。仲有好多配菜,特別要讚的是薯蓉,因為好軟滑封羊西冷扒: 煎得香口,但嚡了點;個人喜歡牛柳多啲甜品有Dryers 雪糕原來砵蘭街都有唔錯的選擇。
睇完戲,行行吓就行咗落去砵蘭街搵食,最後搵咗呢間餐廳。
我同朋友選咗一個海鮮拼盤,同埋一個經典二人餐
海鮮拼盤有生蠔/花竹蝦/鮑魚/青口
生蠔不算好大隻,但勝在肉身爽滑,仲帶有少少海水的鹹味
花竹蝦好大隻,爽口帶甜
鮑魚就煙煙韌韌有咬口,青口就普普通通
二人餐嘅頭盤有巴火腿配蜜瓜同埋青蘋果鵝肝多士:
封羊西冷扒: 煎得香口,但嚡了點;個人喜歡牛柳多啲
甜品有Dryers 雪糕
原來砵蘭街都有唔錯的選擇。
2016-11-26