今次為慶祝我們的周年紀念,特地找一些合適的餐廳,在OpenRice 見到這間不錯。打電話預約時有問到可否在甜品上寫一些祝福字,店員也很樂意幫忙。店舖的裝修設計打造浪漫的氣氛,燈飾偏暗,而且每一檯也有小蠟燭。我們點了經典二人餐!巴馬火腿蜜瓜·青蘋果鵝肝多士巴馬火腿蜜瓜—味道不錯,蜜瓜鮮甜青蘋果鵝肝多士—這個鵝肝不得了,入口即溶,油份直接滲到入口腔中,再加上爽脆的青蘋果,令人齒頰留香!水牛城單骨雞翼最喜歡單骨雞翼!因為進食時比較方便,這個味道不錯,酸酸辣辣,很開胃。傳統凱撒沙律·是日餐湯沒想到跟餐的沙律及餐湯也有水準!餐湯濃郁的,有忌廉雜菇味,而且沙律也用新鮮的生菜,沙律醬份量充足,唯一美中不足的是麵包不夠脆。菠菜汁煙三文魚意粉份量很多!味道也不錯,帶有淡淡的菠菜味。唯獨是意粉比較粗身及偏軟身,欠一點口感。烤澳洲牛柳扒我們點了五成熟,果真五成熟!牛扒質感不錯,不會太肥或太瘦,而且表面有煎過的味道。甜品方面,我們加錢升級了心太軟, 店員有幫我們寫了Happy Anniversary,非常漂亮,迫不及待要跟它拍照,職員也非常熱心幫忙。但很可惜的是, 這個心太軟不是心太軟,是一個十成熟的蛋糕,一

我們點了經典二人餐!

巴馬火腿蜜瓜·青蘋果鵝肝多士

巴馬火腿蜜瓜—味道不錯,蜜瓜鮮甜

烤澳洲牛柳扒

甜品方面,我們加錢升級了心太軟, 店員有幫我們寫了Happy Anniversary,非常漂亮,迫不及待要跟它拍照,職員也非常熱心幫忙。但很可惜的是, 這個心太軟不是心太軟,是一個十成熟的蛋糕,一切開沒有流心。

整體來說環境及食物的味道也不錯,店員也熱心服務,不時為我們加水,收碟。
庆祝纪念
纪念日
2017-05-21 1842 浏览
旺角砵蘭街越來越多好嘢食,次次晚飯時間經過都會人頭湧湧,今日就決定來試下Amour Corner 嘅西餐。(温馨提示:記得book 位呀,唔係有排等!)Logo係巴黎鐵塔,不禁想起早排睇過的電影《29+1》。店內環境昏暗,裝潢有特色,挺有情調。先點了6隻生蠔($130可任選6隻),好抵呀!可惜今日賣晒法國芬大奇生蠔,於是只能點以下兩款。👉🏿塔蒂蠔(原價$40/隻)👉🏿Petite Pearl 小珍珠(原價$36/隻)生蠔不算肥美,但絕對新鮮,下面有冰鎮住,而且好重海水味,回味無窮呀!之後點咗經典二人晚餐($328),有頭盤、湯、沙律、主菜及甜品,非常豐富。頭盤:青蘋果鵝肝多士、巴馬火腿蜜瓜鵝肝超超超多油,咬第一啖小心爆汁,有青蘋果中和一下,係唔錯嘅配搭。巴馬火腿大路嘢,都對版,反而要讚下個蜜瓜,勁爽甜,好味!是日餐湯、傳統凱薩沙律蘑菇湯有驚喜,非常濃稠,仲食到蘑菇的顆粒,出色!主菜:忌廉海蝦墨魚麵醬汁充滿忌廉香和墨汁香,配料除左有大蝦仲有蘑菇,不過太黑你睇唔到。食完記得抹嘴、飲水,唔係黑到嚇死人lol主菜:烤澳洲牛柳扒揀左七成熟,肉質依然軟腍,而且非常厚身,啖啖肉,配上燒汁加倍惹味。甜

Logo係巴黎鐵塔,不禁想起早排睇過的電影《29+1》。

店內環境昏暗,裝潢有特色,挺有情調。

先點了6隻生蠔($130可任選6隻),好抵呀!
可惜今日賣晒法國芬大奇生蠔,於是只能點以下兩款。

👉🏿塔蒂蠔(原價$40/隻)
👉🏿Petite Pearl 小珍珠(原價$36/隻)

頭盤:青蘋果鵝肝多士、巴馬火腿蜜瓜

巴馬火腿大路嘢,都對版,反而要讚下個蜜瓜,勁爽甜,好味!

是日餐湯、傳統凱薩沙律
蘑菇湯有驚喜,非常濃稠,仲食到蘑菇的顆粒,出色!

主菜:忌廉海蝦墨魚麵

主菜:烤澳洲牛柳扒

甜品:意式奶凍 & Dreyer's雪糕
雪糕係芒果味,食第一啖就知係Dreyer's雪糕,特別香滑!奶凍都唔錯,應該係自家製嘅。

飲品:Sunset (Orange juice & Grenadine syrup & 7up)(+$58)、凍朱古力(+$8)

呢餐真係食得好滿足,下次可以帶朋友再來食過!
2017-05-21
  • 烤澳洲牛柳扒
  • 忌廉海蝦墨魚麵
  • 蘑菇湯
  • 甜品
2017-05-21 76 浏览
每年一度的「法國五月」藝術節,在香港都會有很多關於法國藝術的節目,今天沒有故意安排下不經意地過了一天充滿法式的一天。早上去了沙田一個介紹羅浮宮建造的展覽,之後在朗豪坊睇了電影<<29+1>>原來也有一些關於法國的情節,之後再一個不經意下在朗豪坊附近,砵蘭街內被這家logo用巴黎鐵塔的法國餐餐廳吸引,就以法國餐完滿今天的「法國日」吧。內裡裝潢不錯,有浪漫的感覺!「巴黎鐵塔與掛畫」令餐廳增添"法味"與藝術氣息我們點了一Set 二人餐,價錢大約500蚊,但內裡選擇豐富有兩杯紅/白酒,選3款頭盤,再有自選沙律及餐湯,主菜選2款,之後再有兩款甜品,還有餐飲!見到都飽。點了紅白酒各一杯Share,那就可以食芝士時飲白酒,食紅肉時配紅酒了我們選了這三款,青蘋果鵝肝多士,迷你芝士拼盤,巴馬火腿蜜瓜巴馬火腿蜜瓜,切得很夠薄而且長,有肉又有油脂,這樣才可以嚐盡其甘香味,蜜瓜的清甜可以中和到火腿的鹹味。芝士拼盤有三款,其中款是不是很多人接受到的blue cheese,但我個人就接受到這濃烈的味道,表皮薄薄的,充滿羊奶味,內裡非常柔軟,只食了一小口,那種濃味停留係口內很久!另外兩種芝士分不到是那種,但都非常美

內裡裝潢不錯,有浪漫的感覺!

「巴黎鐵塔與掛畫」令餐廳增添"法味"與藝術氣息

我們點了一Set 二人餐,價錢大約500蚊,但內裡選擇豐富

我們選了這三款,青蘋果鵝肝多士,迷你芝士拼盤,巴馬火腿蜜瓜
另外兩種芝士分不到是那種,但都非常美味,其中一種充滿奶味,而且帶一點點甜,非常大眾化口味,另一種則鹹味重一點,如果跟數塊餅干來配芝士會更完美!
青蘋果鵝肝多士,鵝肝充滿油脂,厚度大約1CM,外脆內軟,入口後油分慢慢滲出,配合脆多士與青蘋果一齊食更佳,脆多士令口感提升,而青蘋果中和一點點油分,令整體油膩感降低!
如此質素的頭盤,真係充滿驚喜!

再來是黑松露蘑菇湯,caesar salad
黑松露蘑菇湯的密度很濃,看似很足料!黑松露味道非常濃,蘑菇切粒大小剛好,有趙口
凱撒海律的菜很新鮮爽脆

再來主菜我們點了廚師推介的「澳洲黑安格斯西冷牛扒」與「香草煎封羊西冷」

澳洲黑安格斯西冷牛扒,很大塊,橫誇了一整隻大碟,點了5成熟,雖然厚度不算很高,原本擔心咁薄通常都會Overcooked,但仍看到中間的粉紅,真的有煮到五成!肉味很濃,肉質緊密,有咬口但由於是"真‧五成"所以不會像擦紙膠!

另一款主菜香草煎封羊西冷,非常厚!看似牛柳,一切開,同樣看到引人入勝的粉紅!約5—6成熟,羊西冷是羊脊肉的部位,會有一點點羊脂,不多餐廳可以吃到羊西冷,多數是羊架,這塊扒肉質細嫩,羊味濃郁但不是很重令人遠離的那種羊騷味,我的第一口感覺是,內地很有名氣的火鍋店小肥羊的那種羊味!如果有食過內地小肥羊而且喜歡那種羊味的朋友,一定非常喜歡這裡的羊西冷!我自己就很喜歡,所以對這羊西冷很有好感!

最後還有兩款甜品及餐飲跟上,人係非常美滿及滿意!
用上Dreye's的芒果雪糕,質素不會太差!而且有芒果果肉
如一杯是意式奶凍則似葡萄牙食品的木糠布甸,但內裡是奶凍,非常creamy!

這個價錢,有這麼多選擇,而且質素不差,真的非常抵食,CP值非常高

在充滿本土港式味道的旺角鬧市中想尋找浪漫的餐廳這些是非常不錯的選擇!
2017-05-14
2017-05-20 99 浏览
今日同老公二人去in's point 探朋友,吹完水又睇完lego 就去搵地方開餐,經過呢間餐廳門口有張生蠔海報$130/6,老公比佢吸引咗就入去試下啦,好彩行早一步剛好仲有一張檯唔使等位😛叫完生蠔又唔使唸就叫個二人晚餐啦,$328/2人都抵食我地試哂三款生蠔,我較喜歡小珍珠,夠海水味,三款都新鮮👍🏻沙律同蘑菇湯,個湯夠濃有菇味頭盤不得了,鵝肝外脆內軟配一片青蘋果,同鵝肝十分夾,回味無窮主菜我地揀咗西冷同豬肋骨,豬肋骨好淋又多肉,醬汁味道香濃甜品好精美,木糠布甸配士多啤梨雪糕,雪糕內有士多啤梨果肉,一試就知個雪糕唔係普通野👍🏻呢個價錢食到高質素西餐,下次一定會再幫親意外係有party 餐,原來餐廳有兩層,上層有大檯可以約朋友gathering ,平均都係$200一位👏🏻👏🏻

叫完生蠔又唔使唸就叫個二人晚餐啦,$328/2人都抵食
我地試哂三款生蠔,我較喜歡小珍珠,夠海水味,三款都新鮮👍🏻

沙律同蘑菇湯,個湯夠濃有菇味

主菜我地揀咗西冷同豬肋骨,豬肋骨好淋又多肉,醬汁味道香濃

呢個價錢食到高質素西餐,下次一定會再幫親

• 燒醬烤原味豬肋骨
2017-05-15 82 浏览
嚟多旺角兩個人想食得舒適又有格調, 你駕駛產係你不二之選.價錢唔係貴燈光調和好友浪漫氣氛.間餐廳位於朗豪坊附近, 地鐵站嚟都係兩三分鐘先來個海鮮拼盤, 鮑魚大蝦, 生蠔 隻隻新鮮鮮甜美味.大大隻生蠔 好有海水味, 鮮嫩多汁口感creamy南瓜湯煲得好入味, 沙律 清心爽口口感豐富牛扒六成熟剛剛好鮮嫩多汁牛肉 味道濃郁, 咬落唔會硬葛汁配合牛扒好夾好好味好惹味甜品用上木糖布丁一啲都唔麻 馬虎鮮嫩兩個人食飯才不到400蚊 超級抵食

嚟多旺角兩個人想食得舒適又有格調, 你駕駛產係你不二之選.
價錢唔係貴燈光調和好友浪漫氣氛.

間餐廳位於朗豪坊附近, 地鐵站嚟都係兩三分鐘

先來個海鮮拼盤, 鮑魚大蝦, 生蠔 隻隻新鮮鮮甜美味.

大大隻生蠔 好有海水味, 鮮嫩多汁口感creamy

南瓜湯煲得好入味, 沙律 清心爽口
口感豐富

牛扒六成熟剛剛好鮮嫩多汁
牛肉 味道濃郁, 咬落唔會硬
葛汁配合牛扒好夾好好味好惹味

甜品用上木糖布丁一啲都唔麻 馬虎
鮮嫩

兩個人食飯才不到400蚊 超級抵食

2017-05-14 105 浏览
這天晚上在朗豪坊逛過之後經過這家很有情調的餐廳,所有跟男朋友決定去試試吧。裝潢有點心思的哦,不錯。$130有6隻生蠔,這麼超值當然要試試。雖然不是很大大隻,但看到是新鮮的,店員有提出吃的先後次序,很細心同熱心的,服務態度很好。味道就是不過不失,還可以過過口癮的。叫了這個抵食二人餐。男朋友叫了支日本出的手工啤,他說淡淡的味道加些清香的香氣令他很喜歡。我點的是Green Lover $48青蘋果加綠茶是非常清香,還有椰果,我也很喜歡這杯,完全的消暑和解膩。前菜選了青蘋果鵝肝多士,鵝肝很肥美軟淑,配上解膩的青蘋果一流。巴馬火腿密瓜,這片巴馬火腿咸度適中,我討厭些過咸的火腿,所以這兩個前菜我也很滿意。烤澳洲牛柳扒和波菜煙三文魚意粉牛柳扒叫了七成熟,但略略有點過熟,如果怕過熟的朋友可試試五成熟,牛扒雖不是超美味,但覺得仍然符合預期的。意粉很不錯,最喜歡意粉有用蒜來炒過的,這樣的意粉是最香的,煙三文魚竹和菇很香,有時候夏天就是不喜歡吃太濃味醬汁,人會很容易感到滯,這樣簡簡單單炒得香香的意粉就已經夠滋味了。甜品有木糠布甸和oreo雪糕這樣兩人完全是剛剛好的,份量很不錯啊,木糠布甸不太甜。而oreo就

裝潢有點心思的哦,不錯。

$130有6隻生蠔,這麼超值當然要試試。

味道就是不過不失,還可以過過口癮的。

叫了這個抵食二人餐。

我點的是Green Lover $48

烤澳洲牛柳扒和波菜煙三文魚意粉

甜品有木糠布甸和oreo雪糕

這樣兩人完全是剛剛好的,份量很不錯啊,
木糠布甸不太甜。
而oreo就甜甜的作一個平衡,這樣的平衡取得很好。

埋單$496,符合常理價錢。

難得的是旺角這樣的鬧市也很找到這間有情調的餐廳,聊天環境很好,適合放鬆心情。
  • 巴馬火腿蜜瓜
  • 菠菜汁三文魚意粉
  • 甜品
2017-05-13 120 浏览
旺角餐廳選擇多,價錢大眾化,但又要好食又要扺食,就真係晤算多。上星期我係旺角意外遇到一間有情調又抵食既餐廳。門外擺放住餐牌,價錢只係三百幾蚊二人餐。有前菜沙津主菜甜品飲品。主食有八款選擇可以選二。下層環境燈光昏暗,較有情調,上層係好適合聚會的格調,以歐式梳化座位,舒適自在。今次被安排上去上一層角落,感覺悠閑。海鮮拼盤有四隻法國蠔、二隻鮑魚、二隻青口、二隻牡丹蝦生蠔雖然晤太肥美,但味道鮮甜。鮑魚肉質彈牙。牡丹蝦尺寸大隻,口感彈牙。$228真係抵食。是日餐湯南瓜湯,質地香濃杰身,味道香甜。前菜有鵝肝多士,估不到鵝肝好大塊,貼心地有夾心有青蘋果片,一口食下不會覺得肥膩,香口味濃。羊西冷,外香內肉質嫩滑,不錯。菠菜忌廉三文魚意粉。外表睇以為淡味,但食落原來好夠味。味道清甜開胃,意粉剛好不會太淋身。最後甜點有奶凍同雪糕^_^

旺角餐廳選擇多,價錢大眾化,
但又要好食又要扺食,就真係晤算多。

上星期我係旺角意外遇到
一間有情調又抵食既餐廳。

門外擺放住餐牌,
價錢只係三百幾蚊二人餐。
有前菜沙津主菜甜品飲品。
主食有八款選擇可以選二。

下層環境燈光昏暗,較有情調,
上層係好適合聚會的格調,
以歐式梳化座位,舒適自在。

今次被安排上去上一層角落,感覺悠閑。

海鮮拼盤
有四隻法國蠔、二隻鮑魚、
二隻青口、二隻牡丹蝦

生蠔雖然晤太肥美,但味道鮮甜。
鮑魚肉質彈牙。
牡丹蝦尺寸大隻,口感彈牙。
$228真係抵食。

是日餐湯南瓜湯,質地香濃杰身,味道香甜。

前菜有鵝肝多士,
估不到鵝肝好大塊,
貼心地有夾心有青蘋果片,
一口食下不會覺得肥膩,香口味濃。

羊西冷,外香內肉質嫩滑,不錯。

菠菜忌廉三文魚意粉。
外表睇以為淡味,但食落原來好夠味。
味道清甜開胃,意粉剛好不會太淋身。

最後甜點有奶凍同雪糕^_^
2017-05-11 323 浏览
好耐之前已經將食間餐廳收藏左,諗住得閒去食下,因為睇過啲相同餐牌,都覺得唔錯今日終於黎到食到食,點知⋯⋯嗌左個尊貴二人晚餐。嗌完之後,好快就黎左兩杯紅酒🍷,試飲左啖,杯紅酒其實都好嗆下,同埋都幾酸,不過都無預期過好好飲既其實頭盤選擇左青蘋果鵝肝多士、迷你德國腸拼盤、香煎帶子配檸檬油醋汁。對依三樣食物都十分期待,但無諗過會咁失望1. 青蘋果鵝肝多士,睇落片青蘋果好似好厚咁,但其實係薄到透曬光,同埋食唔出有蘋果味😫 塊多士係唔脆,而且有啲淋淋地🙁可能係等鵝肝果陣等太耐掛🤔但個鵝肝就咁食,係好食既2. 迷你德國腸拼盤,同我想像既有啲唔同😂原本以為係粗身果隻,其實食落就真係同出面$5, 2條脆皮腸無咩分別☹️香草腸都還可以既...3. 帶子就...不過不失啦,個醬汁都唔錯,唔會太酸食完頭盤,就到個湯同沙律1. 先講沙律,嗌左凱撒沙律🥗,個沙律係唔凍既,啲菜亦唔太新鮮,芝士亦都無乜味,仲有啲多士粒,講真真係淋得制,係索左水既麵包所以,食左兩啖已經唔想再食😓2. 個蘑菇湯,其實都唔錯,但建議飲之前浪一浪口,先飲到蘑菇既香味,如果唔係,就好容易比之前食落既味遮蓋左🤓終於到個主菜嗌左個肉眼牛扒同埋豬肋骨

今日終於黎到食到食,點知⋯⋯

嗌左個尊貴二人晚餐。

,但無諗過會咁失望

青蘋果鵝肝多士

3. 帶子就...不過不失啦,個醬汁都唔錯,唔會太酸

食完頭盤,就到個湯同沙律

沙律及蘑菇湯
所以,食左兩啖已經唔想再食😓

終於到個主菜
嗌左個肉眼牛扒同埋豬肋骨😋
肉眼牛扒
依個肉眼扒真係唔建議嗌,首先個汁真係太多,似係汁浸牛咁樣
之後都幾多筋同埋肥膏,肉身都麻麻,有啲霉霉地既感覺
真係失望左啲⋯⋯

豬肋骨
至於呢個豬肋骨呢,我覺得係整餐入面最好食既食物,個醬汁唔會話太多,而且味道亦都剛剛好
真心推薦食個主菜

食完主菜... 好似都仲有啲胃口,所以就嗌左個藍芝士薯條
藍芝士薯條
依個薯條唔錯,個芝士都好香同好濃
但係會愈食愈滯😂兩個人都食唔曬,中意芝士既你,絕對可以一試
只不過有小小嫌薯條炸得唔夠脆,脆啲啲就100分😍

到最後就緊係到甜品
士多啤梨雪糕
但係另一個並唔係menu上既奶凍,而係木糠布甸,都唔錯既,但係唔夠凍,應該係話完全唔凍

整體黎講,100分滿分既話,都有54分左右既😅
除左食物,環境都好一般,如果坐中間同入面既可能會舒服啲
但坐最出果兩張,如果多人情況加夏天,其實都幾熱下,啲熱風係咁吹入黎,同埋無乜冷氣

2017-05-11
庆祝纪念
生日
豬肋骨
藍芝士薯條
  • 燒醬烤原味豬肋骨
當晚同姊妹聚會食飯,由於即慶關係就無訂餐廳,只係約係旺角食飯,我地行到邊揾到邊。竟然係砵蘭街有問法國餐廳,大家睇到餐牌食物啱食,價錢又抵食。原來裡面又幾好氣氛,又有情調。二人套餐有前菜,湯沙津,兩個主菜,甜品同飲品。食物十分豐富同層次,不錯。價錢仲係$328,抵^_^我地仲決定叫半打法國珍珠蠔做前菜。生蠔算新鮮,海水味重。前菜鵝肝多士,意外地尺寸幾大,煎得幾到位,肝油香,加上青蘋果能中和油膩感。不錯。法式慢煮鴨胸配砵酒汁,值得推介。^_^肉質香滑幼嫩,砵酒汁令肉味更香濃。忌廉海蝦墨汁面味道超香濃,有驚喜,較惹味的選擇。蝦已經脱殼,細心,食落更方便。飲品賣相不錯,咖啡味道突出。甜品作結有雪糕同奶凍。整體來說地點方便,地方大,食物質素好,好抵食。

當晚同姊妹聚會食飯,
由於即慶關係就無訂餐廳,
只係約係旺角食飯,我地行到邊揾到邊。

竟然係砵蘭街有問法國餐廳,
大家睇到餐牌食物啱食,價錢又抵食。

原來裡面又幾好氣氛,又有情調。

二人套餐有前菜,湯沙津,
兩個主菜,甜品同飲品。

食物十分豐富同層次,不錯。
價錢仲係$328,抵^_^

我地仲決定叫半打法國珍珠蠔做前菜。

生蠔算新鮮,海水味重。

前菜鵝肝多士,意外地尺寸幾大,
煎得幾到位,肝油香,
加上青蘋果能中和油膩感。
不錯。

法式慢煮鴨胸配砵酒汁,值得推介。^_^

肉質香滑幼嫩,砵酒汁令肉味更香濃。

忌廉海蝦墨汁面
味道超香濃,有驚喜,較惹味的選擇。
蝦已經脱殼,細心,食落更方便。

飲品賣相不錯,咖啡味道突出。

甜品作結有雪糕同奶凍。

整體來說
地點方便,地方大,食物質素好,好抵食。
2017-05-08 118 浏览
今日晏左收工,老公喺旺角接我話喺附近食飯~行下行下,見到有間西餐廳,門口印有$130/6隻生蠔~幾吸引,就入去試下~入到去,舖頭唔係好大,西式佈置,光線柔和,每張枱都有爉燭,好有燭光晚餐feel~~氣氛唔錯~坐低後,侍應介紹左幾款晚餐set及生蠔set,我order一份$130/6隻生蠔及一份二人set dinner。首先上生蠔先,生蠔放在有冰既碟上,保持温度,夠貼心~~生蠔好新鮮,仲有海水味二人set都多野食~~頭盤鵝肝多士、Parma Ham~~正~鵝肝好食,配青蘋果及多士,一流豬肋排入味,燒烤醬加薯蓉~good墨魚麵唔漏,麵軟硬適中~~加$36升級窩夫雪糕~賣相唔錯~廚師用心做食物價錢唔算貴,侍應服務好,有product knowledge (生蠔)~冇諗過有咁既質素,確實有d驚喜~
生蠔
二人set都多野食~~
鵝肝多士、Parma  Ham
豬肋排入味,燒烤醬加薯蓉~good
燒烤醬豬肋排
墨魚麵唔漏,麵軟硬適中~~
鮮蝦墨魚汁麵
加$36升級窩夫雪糕~賣相唔錯~廚師用心做食物
2017-05-08
生蠔
鵝肝多士、Parma  Ham
燒烤醬豬肋排
鮮蝦墨魚汁麵
2017-05-08 2076 浏览
去朗豪坊行完街, 想搵個地方舒舒服服咁食餐飯, 同朋友傾計, 行下行下見到Amour Corner裝潢幾有格調, 睇過二人餐的餐牌, 有齊頭盤、湯、沙律、主菜、甜品、咖啡或菜, 一於就呢間啦! 入座後, 店員介紹Seafood Platter -$228 ⬅️ 好抵食呀! 法國N4珍珠生蠔 - 4隻牡丹蝦 - 2蝦鮑魚 - 2隻藍青口 - 2隻最鍾意食牡丹蝦, 夠甜又大隻經典二人晚餐 - $328🍴頭盤 - 3選2 青蘋果鵝肝多士 ➕ 巴馬火腿蜜瓜➡️ 將鵝肝多士和青蘋果🍏分開食, 食完鵝肝多士才食青蘋果...感覺會更清新➡️ 巴馬火腿蜜瓜, Parma Ham配蜜瓜無講點都係好吸引🍴湯 - 南瓜湯 & 沙律 - 傳統凱薩沙律🍴主菜 - 8選2烤澳洲牛柳扒 ➕法式慢煮鴨胸配砵酒汁➡️ 烤澳洲牛柳扒 (Medium) , 牛柳表面烤得好靚, 內裡就係鮮嫩的粉紅色, 飲質夠軟稔➡️ 法式慢煮鴨胸配砵酒汁, 跟平日常吃的 煙鴨胸, 無論味道、口感都有所不同, 味道唔會死咸, 可以吃出鴨本來的香味, 而且肉質較軟身🍴甜品意式奶凍配Dreyer's雪糕

法國N4珍珠生蠔 - 4隻
牡丹蝦 - 2蝦
鮑魚 - 2隻
藍青口 - 2隻
最鍾意食牡丹蝦, 夠甜又大隻

經典二人晚餐 - $328

南瓜湯 & 傳統凱薩沙律
法式慢煮鴨胸配砵酒汁
  • 海鮮拼盤
2017-05-07 2490 浏览
旺角鬧市中,原來有一間cozy的西餐小店,真係走漏眼左好耐。今日食完林昌記魚蛋,向油麻地方向行多陣就發現到呢度,星期日晚上黎到都坐半滿了。研究下食乜好先,我地order左個經典二人晚餐($328),再加$130有6隻生蠔。首先食生蠔,由左至右分別係小珍珠2隻、塔蒂蠔2隻同法國芬大奇生蠔2隻。店員提議我地由左至右開始食,因為味道係由淡到濃的層次變化,海水味鮮、蠔肉肥美,呢個價錢食到6隻都幾抵。頭盤3選2,我叫左青蘋果鵝肝多士,同埋巴馬火腿蜜瓜,鵝肝同青蘋果一濃一淡,加埋一齊中和左個口感,唔錯。Parma ham同蜜瓜就永遠都係絕配啦。餐湯係黑松露菌湯,同埋凱撒沙律。主菜分別叫左烤澳洲牛柳扒,同忌廉海蝦墨魚麵。牛扒叫左5成熟,果然做到個效果兼唔會有血水,讚!墨魚汁意粉好夠香同creamy!甜品我加$36 upgrade左做心太軟,新鮮焗出黎好香噴噴,又有流心效果,好誘惑哦!再加埋個dreyer's芒果味雪糕,好滿足。結尾兩杯餐飲(凍飲加$3),呢餐飯連加一食左$550,估唔到旺角有咁高質素的西餐廳呢!

餐湯係黑松露菌湯,同埋凱撒沙律。

• 烤澳洲牛柳扒
2017-05-07 303 浏览
今日放工後出到旺角食野,同朋友就來到呢間 Amour Conner 試下, 呢度的生豪真系有質數食落真系好新鮮, 難怪咁多人系度食生豪啦才228真系底食烤澳洲牛柳扒, 牛扒肉身厚我地叫佐六成熟牛肉肉質嫩滑彈牙一碟黑鼆鼆的忌廉海蝦墨魚麵用忌廉墨魚汁伴麵, 口感比較creamy 蝦肉爽口彈牙青蘋果鵝肝多士:鵝肝口感好正, 入口即溶, 再加上有青蘋果夾在中間呢個清新口感, 油而不腻值得一試巴馬火腿蜜瓜:蜜瓜不是當造, 無想像中咁甜, 不過爽口配合巴馬火腿就突出了當中的咸味最後還有甜品木糠布丁外觀好精緻牛奶布丁, 牛奶味好豐富,口感好滑,好好味道
今日放工後出到旺角食野,
同朋友就來到呢間 Amour Conner 試下,

呢度的生豪真系有質數

食落真系好新鮮, 難怪咁多人系度食生豪啦

才228真系底食
牡丹蝦, 青口,生豪,鮑魚

烤澳洲牛柳扒, 牛扒肉身厚

我地叫佐六成熟
牛肉肉質嫩滑彈牙

一碟黑鼆鼆的忌廉海蝦墨魚麵

用忌廉墨魚汁伴麵, 口感比較creamy
蝦肉爽口彈牙

忌廉海蝦墨魚麵

青蘋果鵝肝多士:
鵝肝口感好正, 入口即溶, 再加上有青蘋果夾在中間
呢個清新口感, 油而不腻
值得一試
巴馬火腿蜜瓜:
蜜瓜不是當造, 無想像中咁甜, 不過爽口
配合巴馬火腿就突出了當中的咸味

青蘋果鵝肝多士&巴馬火腿蜜瓜

OCEAN

最後還有甜品
木糠布丁外觀好精緻
牛奶布丁, 牛奶味好豐富,口感好滑,好好味道

2017-05-04
牡丹蝦, 青口,生豪,鮑魚
忌廉海蝦墨魚麵
青蘋果鵝肝多士&巴馬火腿蜜瓜
OCEAN
  • 生豪
2017-05-03 241 浏览
餐廳位於砵蘭街,門面看來與其他餐廳不同,特別有格調。與朋友點了餐廳的推介,2人晚餐及一個海鮮併盤,前菜選了青蘋果鵝肝多士及3重芝士,青蘋果的酸甜配搭鵝肝兩者十分配合,吃下沒有很膩的感覺。凱撒沙律及南瓜湯也屬及格質素!主菜分別點了澳洲牛柳及鮮蝦墨魚汁意大利麵,牛柳雖然有點過熟,但也很嫩滑,墨魚汁意大利麵很有口感。海鮮併盤有生蠔,青口,鮑魚及鮮蝦,生蠔不算太肥美,但也算大隻及新鮮,海蝦肉質彈牙鮮甜,鮑魚及青口也不錯,甜品除了跟餐的甜品我們也多點了心太軟。飲品order了2杯特飲“ocean ”及“amour corner ” 2杯品顏色很美,味道也不錯,適合夏天的飲料。另外餐廳的環境十分清潔乾淨,裝修有格調,侍應也很有禮貌。價錢也算中等合理,份量剛好夠我與另一位女性朋友享用。
餐廳位於砵蘭街,門面看來與其他餐廳不同,特別有格調。
與朋友點了餐廳的推介,2人晚餐及一個海鮮併盤,

另外餐廳的環境十分清潔乾淨
,裝修有格調,侍應也很有禮貌
。價錢也算中等合理,份量剛好夠我與另一位女性朋友享用。
2017-05-02
  • 海鮮拼盤
2017-04-30 109 浏览
之前都黎過呢間餐廳食飯, 今日再來光顧係為左想食下佢個SEAFOOD PLATTER, 哈哈, 之後我地就叫多過經典二人晚餐.首先過下個海鮮拼盤$228先, 有法國N4珍珠生蠔4隻, 海水味不太重, 肉質都不太厚, 但蠔既鮮味好出. 牡丹蝦2隻, 非常大隻. 鮑魚2隻, 肉質爽口. 藍青口2隻, 都好厚肉.之後二人套餐$328先黎個頭盤, 3選2, 我地選左青蘋果鵝肝多士, 青蘋果爽口, 鵝肝嫩滑, 多士脆脆的, 一啖咬落去有3種口感, 好豐富. 而另一款我地選左巴馬火腿蜜瓜, 咸咸香香甜甜的, 好開胃.之後黎個沙律&餐湯, 沙律菜係由沙律菜&麵包脆脆而成. 餐湯係用左蘑菇打溶而成, 好CREAMY.主菜有8款, 可選2款, 我地選左黑松露菌意大利飯, 意大利飯煙煙靭靭, 機乎會一啖都可以食得到黑松露&雜菌.第二款我地選左菠菜汁煙三文魚意粉, 呢個同樣地滿口都是菠菜&煙三文魚&雜菌, 夠哂足料, 哈哈…最後緊係黎個甜品作圓滿既句號, 哈哈….由於我地太飽啦, 所以只係要在DREYER’S既波羅味雪糕球. 再黎埋個餐茶.

2017-04-25