2017-04-30
旺角真係好多好嘢食,响揾食的時候,路過見到大大隻字寫有半打蠔,所以停下腳步入去試一試。我們選了一個卡位坐下,四周的環境在柔和的燈光和抒情的音樂底下,很有歐陸格調。看過主菜單,除咗唔會放過生蠔之外,我們還點了一個 專貴2人晚餐醫吓五臟廟。法國珍珠蠔半打這碟珍珠蠔一碟有 6 隻,雖然話叫珍珠蠔,但唔係得珍珠咁的大細,而係 D 肉望落有 D 似珍珠咁的色澤。食落肉質好鮮甜,而且好嫩滑,仲有陣陣的海水味,好似一啜就跣入口咁~ HUR HUR 聲就食完啦~專貴 2 人晚餐呢個2人晚餐分為幾部份,有頭盤 6 選 3、湯&沙律、2 個主菜和甜品。第一道上枱就是 6 選3 的頭盤,我們選了 青蘋果鵝肝多士、香煎帶子配檸檬油醋汁同埋迷你德國腸拼盤,而我覺得頭兩款比較特別。青蘋果鵝肝多士 的鵝肝單食會很滑,但唔能夠食得多,而夾埋青蘋果同多士感覺清新咗,食多兩舊都唔會覺膩。而 香煎帶子配檸檬油醋汁 帶子煎得好香唔太燶,加埋醬汁好入味,食落熱辣辣同埋好開胃。之後就到了湯&沙律,就是凱撒沙律同埋餐湯,沙律內選用的生菜咬落好爽脆,而餐湯的口感很香滑。兩款主菜終於到啦~ 我們各自選了 烤澳洲牛柳扒 和 黑松露菌意大
法國珍珠蠔半打
專貴 2 人晚餐
兩款主菜終於到啦~ 我們各自選了 烤澳洲牛柳扒 和 黑松露菌意大利飯。
烤澳洲牛柳扒 雖然唔係好大塊,但係很好切,咬的時候肉質很軟,而且肉汁從肉的中間滲番出來,真係好入味好香。
而 黑松露菌意大利飯 的黑松露味好香濃,而且食落好 CREAMY~
其實呢個餐本身係跟兩杯餐酒,不過我們最近的身體不太好,所以職員主動的提議可以轉了兩杯非酒精餐飲。
食得 SET DINNER,又點可以冇甜品?
上枱的就有芒果味 Dreyer's 雪糕同埋意式奶凍,細細杯而又少少甜,很容易入口~ 所以成餐飯感覺很圓滿。