2017-04-30 440 浏览
旺角真係好多好嘢食,响揾食的時候,路過見到大大隻字寫有半打蠔,所以停下腳步入去試一試。我們選了一個卡位坐下,四周的環境在柔和的燈光和抒情的音樂底下,很有歐陸格調。看過主菜單,除咗唔會放過生蠔之外,我們還點了一個 專貴2人晚餐醫吓五臟廟。法國珍珠蠔半打這碟珍珠蠔一碟有 6 隻,雖然話叫珍珠蠔,但唔係得珍珠咁的大細,而係 D 肉望落有 D 似珍珠咁的色澤。食落肉質好鮮甜,而且好嫩滑,仲有陣陣的海水味,好似一啜就跣入口咁~ HUR HUR 聲就食完啦~專貴 2 人晚餐呢個2人晚餐分為幾部份,有頭盤 6 選 3、湯&沙律、2 個主菜和甜品。第一道上枱就是 6 選3 的頭盤,我們選了 青蘋果鵝肝多士、香煎帶子配檸檬油醋汁同埋迷你德國腸拼盤,而我覺得頭兩款比較特別。青蘋果鵝肝多士 的鵝肝單食會很滑,但唔能夠食得多,而夾埋青蘋果同多士感覺清新咗,食多兩舊都唔會覺膩。而 香煎帶子配檸檬油醋汁 帶子煎得好香唔太燶,加埋醬汁好入味,食落熱辣辣同埋好開胃。之後就到了湯&沙律,就是凱撒沙律同埋餐湯,沙律內選用的生菜咬落好爽脆,而餐湯的口感很香滑。兩款主菜終於到啦~ 我們各自選了 烤澳洲牛柳扒 和 黑松露菌意大

法國珍珠蠔半打

專貴 2 人晚餐

第一道上枱就是 6 選3 的頭盤,我們選了 青蘋果鵝肝多士香煎帶子配檸檬油醋汁同埋迷你德國腸拼盤,而我覺得頭兩款比較特別。

兩款主菜終於到啦~ 我們各自選了 烤澳洲牛柳扒黑松露菌意大利飯
烤澳洲牛柳扒 雖然唔係好大塊,但係很好切,咬的時候肉質很軟,而且肉汁從肉的中間滲番出來,真係好入味好香。
黑松露菌意大利飯 的黑松露味好香濃,而且食落好 CREAMY~

其實呢個餐本身係跟兩杯餐酒,不過我們最近的身體不太好,所以職員主動的提議可以轉了兩杯非酒精餐飲。

食得 SET DINNER,又點可以冇甜品
上枱的就有芒果味 Dreyer's 雪糕同埋意式奶凍,細細杯而又少少甜,很容易入口~ 所以成餐飯感覺很圓滿。

2017-04-20
2017-04-24 119 浏览
位於旺角至油麻地帶既一間地舖嘅西餐廳,同鬧市中嘅旺角雖然有一啲嘅距離,但係去到呢邊環境較為靜而且舒適,餐廳以啡色及黑色為主,佈局浪漫二人晚餐由$328起包頭盤兩款、沙律、餐湯、主菜、甜品同飲品,見到餐牌都覺得確實好豐富,而主菜同頭盤均有唔同選擇,可以自主地揀返鍾意食嘅嘢,唔使規限住!青蘋果鵝肝多士:煎香左嘅鵝肝配上清甜嘅青蘋果,減去鵝肝嘅油膩巴馬臣火腿配哈蜜瓜:鹹身嘅巴馬臣火腿配埋甜甜的哈密瓜,完全不會失望香草煎羊西冷:出邊好少會見到食羊肉嘅西冷, 肉質其實好似食羊架咁,只不過羊西冷會少咗好多肥肉,而且成塊都係啖啖肉,師傅煎得好香,配埋香草等等嘅香料,無揀錯呢個主菜嘅選擇!烤澳洲牛柳扒:我哋揀咗五成熟,剛剛好地鎖住左血汁,牛柳肉質嫩滑,而主菜仲會配埋配埋煎香左嘅矮瓜同薯蓉另外我哋見到有個推介就加左個328蚊海鮮拼盤,有生蠔四隻、兩隻大嘅甜蝦、兩隻鮑魚同埋兩隻青口!生蠔有半隻手掌大左右,絕對乾淨而且新鮮,甜蝦肉質爽脆,鮑魚有咬口,再配埋佢哋特製嘅辣汁,正!

2017-04-19 114 浏览
星期二放假,當然要同女朋友拍拖仔啦。兩條友行行下見肚餓,咁岩經過呢間鋪頭,門面都幾靚,就入去試試佢先。望望個餐牌,價錢都算平,選擇又多,最重要係唔洗點諗就可以簡到食乜。仲有海鮮拼盤👍🏻👍🏻海鮮拼盤黎講呢,生蠔雖然唔算大隻,但蠔味好夠,口感都幾好。藍青口就夠曬鮮味。個蝦就真係值得一讚,爽口彈牙又多膏,仲好鮮甜。頭盤既巴馬火腿哈密瓜都唔錯,哈密瓜既甜同火腿既咸配合得岩岩好。鵝肝多士既鵝肝油份好夠,但有青蘋果配合,唔會過份油,d油岩岩好比個多士吸曬,正阿。沙律就比較普通。個湯都唔錯,飲得出唔係罐頭野。餐飲當然係我最愛既mojito啦,一個字爽阿👍🏻👍🏻主菜既慢煮鴨胸,慢煮果然唔同d,d肉鮮嫩到不得了。黑松露飯口感一流,黑松露味相當多,不斷喺口腔迴盪。最後甜品仲有雪糕同意式奶凍,兩樣都唔會雪到硬曬,一放上枱就食得。最後賣單都係$783真係超值阿。
星期二放假,當然要同女朋友拍拖仔啦。

仲有海鮮拼盤👍🏻👍🏻
海鮮拼盤黎講呢,生蠔雖然唔算大隻,但蠔味好夠,口感都幾好。

藍青口就夠曬鮮味。

個蝦就真係值得一讚,爽口彈牙又多膏,仲好鮮甜。

沙律就比較普通。
個湯都唔錯,飲得出唔係罐頭野。
餐飲當然係我最愛既mojito啦,一個字爽阿👍🏻👍🏻
主菜既慢煮鴨胸,慢煮果然唔同d,d肉鮮嫩到不得了。
黑松露飯口感一流,黑松露味相當多,不斷喺口腔迴盪。
最後賣單都係$783真係超值阿。
2017-04-14 1387 浏览
有選擇恐懼症的人好啱食呢間餐廳, 因為只有set. 已經幫你決定咗要飲咩湯, 食咩沙律同甜品. 講返menu, 如果係2個人, 只係有2個價錢, 我哋揀咗平D嗰個, 加埋一都要 $210 per head. 如果以碟頭嚟講, 呢個價真係抵. 係一個6-course menu. 不過如果quality, 我就覺得一般. 2人餐包括: 頭盤三揀二, 要咗鵝肝多士同芝士拼盤, 鵝肝多士幾好味, 煎得脆又香. 芝士拚盤係"無三不成幾" 有3小件, 白色嗰件幾香,質感是軟軟的. 另一件就超䶢,真係食唔落口,同埋芝士拚盤點解冇配包or 餅乾? 餐湯同salad 都好味. 主菜八揀二, 個黑松露意大利飯個賣相好豐富, 好香, 不過食入囗係冇味嘅, 同埋D飯太軟. 另一個係7成熟牛柳扒, 賣相亦一流, 但一切入去就超紅, 應該係變咗4成熟. 生到咁, 梗係唔會chewy, 只係你鐘唔鐘意咁raw. 甜品係雪糕一球加一細杯木糠布甸, 咁小型, 2個人點分? 如果係情侶可能好D, 可以一人一口. 值得一讚係服務幾好. 同埋佢應該係出名個seafood platter, 我哋冇叫所以唔覺好味, 不過如果叫埋

值得一讚係服務幾好. 同埋佢應該係出名個seafood platter, 我哋冇叫所以唔覺好味, 不過如果叫埋應該$3xx 一位. 值唔值見人見智.
2017-04-14 1285 浏览
今個星期為掃除Monday blue,找了間浪漫餐廳和老公試一試。餐廳名字叫Amour corner ,amour 解作愛,意思簡單直接心情雀躍卻碰巧地鐵觀塘線大故障,一個人坐在餐廳呆等⋯⋯等待期間,除了做低頭族,也順道留意餐廳的環境。餐廳雖小,但樓底十分高,有一半座椅是沙發椅,感覺闊落舒適。抬頭一望,上面還有一個小閣樓。想有私隱度的朋友,可以考慮預訂閣樓位置。這裡燈光昏暗,餐桌上放置了一台小蠟燭,與街外的霓虹燈形成強烈對比。餐廳的大門全是落地玻璃摺門,甚具酒吧格調。看看餐枱紙,咦?!上面寫着一個關於巴黎鐵塔的浪漫小故事,足見店主有心製造鬧市中的小浪漫。好吧,愛是恆久忍耐,等待……不知不覺等待了差不多45分鐘,老公終於抵達,可以點餐。老公喜愛吃生蠔,餐廳剛巧有優惠, 百二蚊有半打,就即管試試。法國珍珠蠔:生蠔新鮮,海水味不算很重,不會過鹹。連加一都只是$22一隻,真的是超值。我們點了經典二人晚餐前菜青蘋果鵝肝多士鵝肝配多士在外面吃得多,這裏的廚師聰明地夾上青蘋果,抵銷油膩感,鵝肝亦煎得夠香。巴馬火腿蜜瓜 火腿不會太鹹,配上蜜瓜,一貫穩陣配搭。南瓜忌廉湯 上菜時,湯還是熱騰騰的,南瓜甜味
心情雀躍卻碰巧地鐵觀塘線大故障,一個人坐在餐廳呆等⋯⋯

法國珍珠蠔
法國珍珠蠔:

我們點了經典二人晚餐
青蘋果鵝肝多士;巴馬火腿蜜瓜
前菜
青蘋果鵝肝多士

巴馬火腿蜜瓜 火腿不會太鹹,配上蜜瓜,一貫穩陣配搭。
南瓜忌廉湯 ;  凱撒沙律
南瓜忌廉湯 上菜時,湯還是熱騰騰的,南瓜甜味得宜,可以添多一碗就好了。

凱撒沙律 餐廳絕不吝嗇加了許多醬汁,適合喜歡呷醋,醬汁怪如我。喜歡健怡和不嗜酸的你,或可試試走汁或少醋。
烤澳洲牛柳扒
烤澳洲牛柳扒 點了七成熟,牛柳扒沒有過熟,內裏依然帶點粉嫩顏色,牛扒邊還有少許香烤味,不錯。
燒醬烤原味豬肋骨
燒醬烤原味豬肋骨 豬肉很嫩很腍,吃下燒醬也沒有口渴感。

伴菜均為薯蓉,薯蓉味道淡淡的,感覺加了忌廉,正好配合濃味的主菜,驚喜地還配上有益的秋葵和香甜的瓜片。
雪糕和木糠布甸
雪糕和木糠布甸 餐牌寫明雪糕牌子是Dreyers,貨真價實。木糠磨得很幼細,忌廉打得夠滑。

今餐整體滿意,店員服務誠懇,結帳人均消費都只是2xx, 這個價錢已經包括生蠔、湯、前菜主菜甜品飲品,性價比實在很高。
$246.5 (晚餐)
法國珍珠蠔
青蘋果鵝肝多士;巴馬火腿蜜瓜
燒醬烤原味豬肋骨
2017-04-11 190 浏览
一心想同老友慶祝生日想坐得舒服點就選擇黎左,唉點知伏到爆。每人兩舊幾,野食份量少,味道質素又吾得。問侍應有關食物問題,3個都吾熟,下下要問廚房。廚房又有幾個著光鮮便服既人係到感覺衛生吾會好得去邊。後門要長開吾緊要,大佬熱風就係咁吹埋黎點食呀,冷氣又弱。叫左個2人餐諗住睇下野食質素點先再睇下加其他野啦先黎就芝士+蜜瓜巴馬火腿,唉芝士完全好難食跟住就到單點既帆立貝,味道幾好餐內既凱撒沙律要等多10分鐘先到,試下味啦,點知麵包粒軟冧冧,份量就人少左d再等多5分鐘到先黎兩個南瓜湯,湯就真係其他人評語中一樣淡味,吾好飲之後就黎埋個黑松露什菌意粉,嘩神奇既事出現喇完全無諗過個味就只有濃郁蒜蓉味+cream,點搞呀跟住黎埋個慢煮鴨胸賣相可以既一切就好似中式湯既瘦肉咁吾好玩啦,味道又吾得啦啦聲食埋個甜品走人喇認真環境麻麻食物真係非常吾得衰過大家樂想好好食餐西餐既話去茶記啦PS:舖頭招呼可以既但其他野就真係衰過茶記
後門要長開吾緊要,大佬熱風就係咁吹埋黎點食呀,冷氣又弱。
叫左個2人餐諗住睇下野食質素點先再睇下加其他野啦
先黎就芝士+蜜瓜巴馬火腿,唉芝士完全好難食
跟住就到單點既帆立貝,味道幾好
之後就黎埋個黑松露什菌意粉,嘩
神奇既事出現喇
完全無諗過個味就只有濃郁蒜蓉味+cream,點搞呀
跟住黎埋個慢煮鴨胸
賣相可以既
一切就好似中式湯既瘦肉咁
吾好玩啦,味道又吾得
啦啦聲食埋個甜品走人喇
認真環境麻麻
食物真係非常吾得衰過大家樂
想好好食餐西餐既話去茶記啦
PS:舖頭招呼可以既但其他野就真係衰過茶記
2017-04-06 1076 浏览
第一次興祝Darling生日,希望會給她少少驚喜,雖說我不算有情趣, 但為了她, 我最少要給她一個難忘回憶。上一次我生日Darling為我付出不少,所以今次我決定選擇有情調的餐廳,一邊享受美食, 一邊享受環境,我最後選擇Amour Corner, 地點環境都合乎我心意我已預先訂了位,晚上8:30不算人多, 本來我們被安排的位子在門口,感覺空氣不太好, 我們要求坐在較中間的位置,服務員很有善地幫助我們調位看了menu, 經典二人餐較經濟,而且有appetizer salad 餐湯 主菜 甜品和飲品。Appetizer是芝士鵝肝多士, 三樣東西其實放在一起已經是絕佳的美食,個人覺得鵝肝味道不錯, 很香很野味, Darling當然吃得很滋味接著上餐的是沙拉和南瓜湯,沙拉都很開胃, 可惜的是湯不太熱, 只是暖温主菜是牛柳扒, 肉質不太鬆軟,勝在配汁很易入口,整體我比較喜歡在其他地方吃到的,如果Grill會有更好的味道甜品有意式奶凍配曲奇雪糕, 今年第一次吃雪糕,感覺非常,還有...我為親愛的準備的心太軟, 吃完不知妳有沒有甜到入心呢我唱生日歌動聽嗎?
甜品有意式奶凍配曲奇雪糕, 今年第一次吃雪糕,感覺非常
,還有...
我為親愛的準備的心太軟, 吃完不知妳有沒有甜到入心呢

我唱生日歌動聽嗎?
2017-04-05
庆祝纪念
生日
2017-04-03 160 浏览
男朋友早幾日book左呢間Amour Concer,去到餐廳暗暗底下有燭光,播放住英文歌,感覺好有情調。食物方面,叫左一個Seafood Platter + Classic Set dinner For 2Seafood Platter:有4隻珍珠生蠔、兩隻大頭蝦、兩隻鮑魚,重有兩隻藍青口! 生蠔味道清甜,不用蘸醬也好吃個蝦好大隻,蝦肉鮮甜又厚身! 所有海鮮都好新鮮。而且有埋汁比我地。至於dinner set既頭盤我地選左青蘋果鵝肝多士同埋巴馬火腿蜜瓜青蘋果鵝肝多士:青蘋果片可以格住油膩的鵝肝,令多士食落依然脆身,而且不會感到油膩。巴馬火腿蜜瓜:鹹香既巴馬火腿,配上甜甜既蜜瓜,食落好開胃。食完個頭盤,就上埋蘑菇湯同凱撒沙律,蘑菇湯用料十足,羅馬生菜清甜爽口。到主菜牛柳扒牛柳扒點左要七成熟,入口帶陣陣炭燒香味,入口一點也不韌,而且肉味濃郁。法式慢煮鴨胸鴨胸嘅肉質煮得岩岩好,好嫩滑,完全無煮過頭,唔會覺得食落好嚡。甜品( 意式奶凍及DREYER’S 雪糕)

Seafood Platter:

巴馬火腿蜜瓜:鹹香既巴馬火腿,配上甜甜既蜜瓜,食落好開胃。
到主菜牛柳扒

法式慢煮鴨胸
甜品( 意式奶凍及DREYER’S 雪糕)
2017-03-29 149 浏览
今日行旺角見到呢間鋪頭幾有情調,就去試下啦!入到去燈光幾昏暗,座位分得幾開,算舒服。兩個人食,叫人個海鮮拼盤。佢有4隻生蠔、兩隻大蝦、兩舊鮑魚同埋青口! 個蝦好大隻,蝦肉好鮮甜又彈牙,一D都唔腥! 佢有埋個汁跟埋,考慮周到!跟住就叫左個二人晚餐。個頭盤係鵝肝多士,佢有份蘋果係底,食落無咁油膩! 舊鵝肝煎到多脆內軟,呢個組合幾好食! 美中不足既地方係個蠔有小小腥,其他都唔錯! 黎到主菜,佢可以8簡二既,我地就簡左煎牛仔柳,叫左8熟。佢個底有薯蓉係底,索哂D汁! 塊牛肉唔會太老,幾juicy! 佢仲有兩條秋葵跟埋,索左汁一樣好食~另一個就簡左意大利野茵飯。佢係好正宗既風格,意大利飯係比較硬,如果有朋友唔鍾意太硬身既話可能會唔鍾意。我就覺得幾好味,因為佢加左D洋蔥,令到個飯更加香!個set最後有個雪糕同埋布丁, 仲有野飲!! 真係食到飽一飽阿!兩個人埋單差唔多700蚊,食到咁高質素既野食....都幾抵阿!
今日行旺角見到呢間鋪頭幾有情調,就去試下啦!

入到去燈光幾昏暗,座位分得幾開,算舒服。

• 鵝肝多士
2017-03-21 141 浏览
最近好喜歡食意大利餐廳,所以刻意係open rice search 下呢邊有無好推介,咁係睇咗食評嘅情況下就揀咗呢間,感覺價錢OK,又有最愛嘅鵝肝多士,係超級期待嘅情況下就約咗個朋友去啦。 店內環境稍為有啲侷促,但佈置得不錯。頭盤我哋就揀咗巴馬火腿同埋鵝肝多士頭盤已經係我哋呢個晚餐最滿意嘅菜式巴馬火腿配哈蜜瓜就實無死啦,味道唔錯。鵝肝多士配合青蘋果完全唔肥膩,真係好唔錯呢個生蠔係額外點嘅,盛惠120本來覺得廣島生蠔好容易就會好好味,完全唔需要考慮,點知入口完全唔係嗰回事,只有海水味,蠔好似圖中咁,完全冇肉地的,完全唔推介,中伏,$120呢種質素完全係唔值。前菜 個沙律如圖中一樣唔知想點,幾塊切碎生菜加啲林晒嘅麵包再灑上少少芝士碎,個湯係南瓜湯,超級淡 完全冇味。但係由於係套餐價,前菜質素低少少我都覺得唔係好介意嘅。直到主菜⋯⋯主菜之一嘅雜菌意大利飯沒有應該有嘅味道,意大利返嘅質感係一啲硬一啲軟。won't order it again absolutely. 呢個係醬燒豬肋骨,算係今餐之中除咗鵝肝多士之外最入到口嘅,雖然肉質都係煮到有啲老。不可不提,呢味菜有薯蓉係底部,不錯。呢個唔需
店內環境稍為有啲侷促,但佈置得不錯。
頭盤我哋就揀咗巴馬火腿同埋鵝肝多士

前菜
黑松露雜菌意大利飯
主菜之一嘅雜菌意大利飯
醬燒豬肋骨
呢個唔需要多講,係你係一般放題都會食到嘅甜品,士多啤梨雪糕同埋木糠布甸。

呢餐最美好嘅就係鵝肝多士,其他嘅菜式
,可能係我對呢間餐廳嘅期望真係太高啦
巴馬火腿及鵝肝多士
2017-03-18 2986 浏览
白色情人節剛過, 節日氛圍下, 特別想食西餐. 往旺角既途中, 路過AMOUR CORNER, 旁邊放左個二人餐牌. 有齊頭盤, 湯, 沙律, 主菜同甜品. 而且款式都幾岩我地口味. 就一於試下. 店內裝修主要係黑色, 配上微黃燈光, 紅色既沙發,  每張檯上既蠟光, 整間店就係充滿住情調.餐廳就主打二人餐. 侍應另外介紹有生蠔同海鮮拚盤. 海鮮拼盤有法國珍珠蠔X4 + 西班牙大頭蝦X2 + 鮑魚X2  +藍青口X2, 先$228, 幾抵咁, 決定要一客. 等左一陣拚盤就到, 嘩真係同張相既一樣, 先試蠔, 有少少海水味, 加埋茄汁吊曬D鮮味出黎好好食. 好鮮甜, 得4隻好唔夠喉. 鮑魚整得好乾淨又方便, 一叉就食得. 雖然唔算甜但厚肉, 彈牙. 我唔食青口, 兩隻比朋友食. 佢話普普通通. 最最正係個刺身蝦, 手板咁大隻, 好甜, 一啖放曬落口, 好漿口, 好滿足, 連個頭都啜埋. 哈哈.  不過因為要搣蝦, 如果店方有塊濕紙巾提供會更好.  頭盤我地分別叫左青蘋果鵝肝多士同Parma ham哈密瓜. 青蘋果同多士分別中和減少鵝肝既油膩感. 講真心思同水準已經比自助餐任食果D好好多.
白色情人節剛過, 節日氛圍下, 特別想食西餐.

頭盤我地分別叫左青蘋果鵝肝多士同Parma ham哈密瓜. 青蘋果同多士分別中和減少鵝肝既油膩感. 講真心思同水準已經比自助餐任食果D好好多. Parma ham唔會死咸, 哈密瓜清甜, 份量亦毫不吝嗇. 兩個頭盤都比意料之內好食.
沙律兩人一份. 份內稍少. 湯是一人一碗, 味道一般.

全晚最驚艷係主菜既墨魚汁大蝦意粉. 我一向對墨魚汁意粉又愛又恨. 因為一食就會變左烏咀狗.

加上好多地方都煮得唔好食, 徒有顏色. 食落去則淡而無味.

而AMOUR CORNER煮得夠CREAMY, 夠味, 意粉煙煙韌韌, 彈牙有咬口, 好似真係用墨魚黎整咁. 大蝦好大假, 好爽口, 同意粉形成一個好大既對比, VERY GOOD.
朋友一心想試羊西冷, 可惜琴日冇貨, 改為了羊架.

羊架雖說7成熟但有D過生, 加上沒有西冷, 朋友心中打左個折扣, 還好伴碟配菜不俗. 所以整體還可.
短短個多小時既晚餐, 外面一直不乏情侶詢問,  打量, 入店用餐. 最後整間餐廳基本上有8成都係情侶.
而等餐期間我一直周圍觀察. 有的情侶在拍照, 有的互相餵食. 每一個臉上都掛住幸福甜蜜既笑容.
整餐晚飯, 除了本身美味既食物. 係AMOUR CORNER, 仲充滿住一陣陣幸福的味道.
2017-03-16
  • 海鮮拼盤
  • 墨魚汁海蝦意大利粉
2017-03-10 171 浏览
記念日同男朋友嚟食西餐,我有book位 所以一入就有位坐。氣氛好好,環境舒適,燈光比較暗,係慶祝或者談情的好地方。我要叫了個二人餐 另外再加了生蠔海鮮拼盆。生蠔海鮮很快上,很新鮮!意粉同飯的份量都不算多,但味道不錯,間唔中可以嚟食下~~~~
  • 海鮮拼盤
  • 鵝肝意大利飯
  • 香草煎封羊架
2017-03-03 278 浏览
我阿哥都習慣咗每幾個月都搵一日同我出去食晚飯二人世界,地點都係佢搵。今次佢搵到嚟呢度,大家都未嚟過,當試新嘢囉!其實你知信和中心喺邊度,你大約都會知呢間餐廳喺邊,都OK易搵,係門面唔太起眼。入到去地方唔算好大,少少暗,還算靜。可能約咗七點,同埋係平日嘅關係啦,唔知呢!睇個餐牌,做二人餐為主嘅。阿哥見我唔係太舒服,就揀咗個經典。(其實我想揀另一個,因為我想飲酒,但被ban了。。。)先嚟係鵝肝多士同巴馬火腿(其實呢本身我唔係好食鵝肝嘅,因為食過好多間都好腥,怕咗), 個頭盤就阿哥揀嘅,鵝肝,喔?唔腥!仲煎都好香添喎!我鐘意!個巴馬火腿唔太鹹,都唔差!到沙律同湯上場!沙律差咗少少,啲菜黃咗啲同老咗啲,芝士味唔太夠,淡口咗。 個湯唔錯唔錯,雖然唔知係乜湯,但唔係普通嘅紅湯白湯啦!我地就飲出好大陣菇味!好香!主菜嚟啦!我同阿哥一人一碟冇share嚟食啦。我食牛柳,阿哥食鴨胸。牛柳我要medium rare,好淋喎!好有肉味!仲好大份添!個薯蓉都好好味,我嫌佢俾得少添呀! 我阿哥就分咗一啖鴨胸俾我食,唔係好大陣酒味咋喎!又係又淋!最後係甜品同餐飲。雪糕就冇特別啦,Dreyer's雪糕囉!個意式奶凍

個巴馬火腿唔太鹹,都唔差!

我阿哥就分咗一啖鴨胸俾我食,唔係好大陣酒味咋喎!又係又淋!

最後係甜品同餐飲。雪糕就冇特別啦,Dreyer's雪糕囉!個意式奶凍唔凍囉。。。
淡淡地,都好嘅,都唔鐘意食太甜嘅嘢,不過佢凍返啲就perfect啦!飲品我叫咗熱咖啡,好香喎!不過我怕夜晚瞓唔到覺所以都係飲咗半杯啫!可惜!如果朝早我實飲哂!

總體上呢:呢餐我係十分滿意嘅!我仲諗緊今個月honey生日唔食放題改嚟呢度都好!Anyway,有下次!
2017-03-01
2017-02-28 160 浏览
旺角區夜晚其實都幾熱鬧,要搵間可以坐得耐既餐廳真係唔容易。位於砵蘭街既Amour Corner,旺中帶靜,係傾計既好地方。一行兩人七點半黎到,都唔洗等位,餐廳燈光比較暗,環境都幾浪漫。唔想煩既我地,決定叫個二人餐,唔洗諗食咩,而因為朋友鍾意食海鮮,所以都叫左個海鮮拼盤share。海鮮拼盤有4隻生蠔,2隻牡丹蝦,2隻鮑魚,2隻藍青口,全部都好新鮮。生蠔方面有兩款,每款既形狀同大小都唔一樣,但係就講唔出係邊個品種。雖然有豉油,wasabi,同埋醬汁俾我地,但係我地都係覺得唔點汁好味D,因為咁先可以食到海鮮應有既鮮味。頭盤我地揀左青蘋果鵝肝多士同埋巴馬火腿蜜瓜,鵝肝放係多士上面,中間夾左層青蘋果,口感非常特別,鵝肝入口果陣輕輕既油味真係無得頂。巴馬火腿唔會好鹹,配合埋蜜瓜一齊食,感覺好青甜。凱撒沙律比較上平民,建議店方加少少車厘茄,咁賣相會更加好。蘑菇湯方面,夠熱之餘仲有少少磨菇粒係裡面,係我非常喜歡既果種口感。,菠菜汁煙三文魚意大利粉: 意大利粉對於東方人黎講可能有D硬身,但正正就係傳統意式既煮法,醬汁方面都好creamy,三文魚份量都好多,整體配搭唔錯。香草煎封羊西冷: 羊我自己本人就唔

巴馬火腿唔會好鹹,配合埋蜜瓜一齊食,感覺好青甜。
香草煎封羊西冷: 羊我自己本人就唔食,但係聽朋友講都算唔錯,特別係個醬汁,除此之外,仲配埋薯蓉同埋蔬菜,呢個配搭幾好。
甜品方面係意式奶凍同埋dreyers 雪榚,奶凍無論賣相同味道都同木糠布丁有9成相似,鍾意食甜品既女生們又點會唔鍾意食呀,至於雪榚方面亦都係我地喜歡既dreyers,如果可以俾我地揀味道,你話係咪更加好呢?

一路食甜品一路嘆埋餐飲,日頭返工有幾辛苦,夜晚同朋友搵個好D既地方訴苦,你話有幾好呢?
2017-02-25 176 浏览
氣氛不錯的一間餐廳,只有二人套餐,可選三款頭盤,兩個主菜,跟是日餐湯同甜品。頭盤選了特芝士、蜜瓜火腿同鵝肝,三樣都不錯,以鵝肝最出色,好多汁, 餐湯小到飲咗等於冇飲 ,味淡口,主菜叫咗西冷同鴨胸,, 西冷又凍又韌, 食一半“Nur”一半,識合中意有咬口人事,鴨胸霉,但味OK。另外阿仔叫咗個 肉醬意粉,但 阿仔話大X樂好食過佢。 甜品冇得揀得一個小小的朱古力雪糕再加個小小 木糠布甸。 餐飲叫咗個奶茶(係茶包溝奶水)。仲有, 個廚房一路食一路傳來粗口聲。三個人承為680。
庆祝纪念
生日