2017-08-08 68 浏览
嘩!多麼迷人的香港美景一角啊!👍夕陽的餘暉把維港兩岸的海面給映得通紅,尖沙咀及港島區域的建築物那麼地高聳立在雲端,遠眺望風景及俯瞰銅鑼灣街景全都是美得讓人心醉的同時也可在大大的陽台上把酒共歡悅,令人們無不陶醉的啊!😁這就是在港又多開了間分店一一101 手工涮涮台式鍋又一新開張啦!👍😁😁當我們步入餐館,服務生們都熱情有禮,真像酒店式一般的招待,美景在前丶熱情如火的服務生在旁熱情地介紹菜餚,好不樂乎!那,我們同來樂享美食啊!👍👏😁首上的是前菜,可隨意添加的啊!👏秘制麻辣黑木耳及手工麻辣麻醬手撕雞都是微辣的,特那手撕雞上的醬料有濃郁的芝麻味!台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋此店有10種涮涮可供咱們選择的!👍👏😁我們挑了此卜卜蜆鍋,看,那像堆成小山似的蜆類,還配上紅洋葱,紅枣,元茜,蟲草花及唐芹等食材,那蜆肉肥美鮮甜不得了的呀!👍時令海鮮拼盤 58圓此是要另加58圓一份的,可挑選個別追加的,有美國珍寶桶蠔,游水大海蝦,馬刀貝,卜卜大蜆及原隻鮑魚,熟透了的桶蠔,還是那樣的大大隻,肉汁肥美的同時更有多汁的呀!👍大海蝦,甜也鮮美的,👏馬刀貝,肉貭爽口也鮮甜,😁卜卜大蜆及鮑魚肉貭真的也大的,肉嫩肥美的呀!👍👍

首上的是前菜,可隨意添加的啊!👏
秘制麻辣黑木耳及手工麻辣麻醬手撕雞
都是微辣的,特那手撕雞上的醬料有濃郁的芝麻味!

台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋

時令海鮮拼盤 58圓
此是要另加58圓一份的,可挑選個別追加的,有美國珍寶桶蠔,游水大海蝦,馬刀貝,卜卜大蜆及原隻鮑魚,熟透了的桶蠔,還是那樣的大大隻,肉汁肥美的同時更有多汁的呀!👍大海蝦,甜也鮮美的,👏馬刀貝,肉貭爽口也鮮甜,😁卜卜大蜆及鮑魚肉貭真的也大的,肉嫩肥美的呀!👍👍👍

101手選火鍋手工拼盤
此可有2種拼盤可自選的,我們就挑選了有
墨魚汁鳥結糖
此,我們還是頭回嚐的呀!😜看上去真的可像那糖的喲,原來那白色點是,爽口脆脆的,應是那些墨魚肉制成的?!口感真的是特好感的啊!👍👍
太極冬菇
冬菇內有蝦膠,蟹籽等料裹著的,嚐到嘴里,有特濃香香的冬菇香味及汁滿滿溢在口中的啊!特美!
😁👍👍
黑松露蟹肉餃
股漲如盤的餃子,蟹肉味鮮甜帶著黑松菌的香氣👏
安格斯降霜牛丸,三重芝士鮮製蝦丸及墨魚丸
三種丸類全是彈牙,爽口,鮮甜可口的,那2種,芝士丸子,可真的溜心地可从丸子內溜岀來的,那是多麼的誘人呀!😀

脆鯇魚腩及白鱔片
此都是可隨意追加的啊!我們吃的應不算多的,雖然,是隨意添加的,但,為免浪改那寶貴的食材,就上了些少來好品嚐的呀!脆魚腩及白鱔片都是新鮮極了的呀!美味佳餚尽在滿足的啊!😁😁👍

豆腐,南瓜及台灣貢丸
全都是任意追加添的!😁只是我們真的吃的飽飽的了呀!就點上了稍是至愛吃的台灣貢丸子,豆腐及南瓜來增添更多的滿足而己的呀!😁😁😁

手工即炸响鈴卷及炸魚皮等
看那如此巨大的炸响鈴,咱還是首回見的,真的有點像鄉巴佬岀城嘀呢,😜炸响鈴香口脆脆無比的,真還想把它消滅掉嘀,可,己嚐進了滿滿的美食了呀!👍👍😁還是留著下回再樂享好呀!👍👍👍
紅,白美酒等都全是無限追加的啊!👍👍👍
美食美景!都可在此店共樂樂享享的呀!😁😁😁👍👍👍👌✌️
2017-08-07 118 浏览
踏入這間新開的食店, 非常窗明几淨, 空氣清新, 加上有無敵維港海景,  一點也不像是間主打火鍋的樓上食店。新開的101手工涮涮鍋座落在食肆臨立的登龍街, 除了有皇牌的台式手工火鍋外, 更特設酒吧, 對很多男士來說, 真是一個很好的組合。台式手工火鍋跟港式的又真的有所不同, 材料更為精緻, 雖然價格好像貴少少, 但也值得一試。這次也是"吃到飽"套餐, 先送來的是任加的前菜"麻醬手撕雞"和"麻辣木耳"這兩個涼菜味道非常不錯, 特別是麻辣木耳, 微辣中帶爽脆, 非常開胃。而手撕雞肉質嫩滑, 加了青瓜絲口感更有層次, 而味道亦調得很好, 結果兩碟也乖乖的清了碟。在吃前菜間, 台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋很快便送上, 看見滿是卜卜蜆和顏色搶眼的湯底, 即時心心眼, 滿滿的食材真是令人看得心花怒放, 忘掉近日工作的煩氣。卜卜蜆雖然不算大隻, 但小巧的也是肉厚鮮甜, 清潔得很好, 不會吃到一粒沙, 吃到啖啖的海鮮味。加上湯底添上番茄, 中和了辣味, 令人更加開胃。湯內的其他配料如秀珍菇和豆卜就吸收了湯底的濃香, 也是相當好吃的。真是只吃這個涮涮鍋也有半飽。特色肉我們揀了手切安格斯牛頸脊肥牛片, 深知身

特色肉我們揀了手切安格斯牛頸脊肥牛片, 深知身邊那位最愛肥牛打邊爐嘛。

這個牛頸脊雪花油脂分佈均勻, 厚薄也切得適中, 咬吃來有口感, 但又不會太薄。而且分量也不算少, 鮮紅的肉片解凍足夠, 肥牛涮幾遍便吃得, 牛味十足, 又不會滿口油, 是高質的火鍋料。

台灣夜市火鍋併盤是我第一次在香港吃到, 初時我們以為這些滷水食物可以直接食用呢~

放入火鍋後滷水豬耳, 大腸, 腎片還是同樣美味, 暖暖的很像台灣夜市中的美食, 令人懷念的咸香。而芋丸和地瓜圓咸食又幾有趣, 質感保持Q彈, 香香滑滑的令我們再encore 了幾粒。

101特色手工火鍋併盤賣相漂亮, 8款不同的丸子令人食慾大增。

方塊型的墨魚汁鳥結糖賣相雖然不算靚仔, 但其實是加了墨魚汁的墨魚滑, 味道更濃更帶海鮮味, 質感也很爽口。太極冬菇集蝦滑的鮮甜和墨魚滑的爽彈一身, 加上鮮冬菇的香滑, 整體的味道相當不錯, 吃一個同時有三款味道, 但同時又很夾味, 十分有特色。另外黑松露豚肉和芝士蝦丸也很不錯, 亦是近年很受歡迎的火鍋配料。

這個大大卷的即炸響鈴真的很新鮮, 送來時還能感到一股熱氣。只需放在鍋中涮兩下便吃得。即造的響鈴果然特別脆口, 也不會有一陣油味。不過如果可以細件少少方便進食就更好了。

除了以上套餐中的東西外, 還有很多火鍋配料無限添加, 其中我倆覺得這兩款也是必要試的。

秘製台式雞件不是一般的雪雞件, 大大件的雞脾用先經黑椒歡等醃過才奉上,味道更為濃香, 肉質也能保持嫩滑, 亦不會太肥太多油, 食肉獸會很喜歡。

貴價的白鱔片在這兒也是放題, 每片都晶瑩剔透, 同時亦有把碎骨除去, 十分新鮮。

雖然這個手工涮涮窩不算便宜, 但現在可以放題任飲特色飲品就變得很抵。

無論是台式植物咖啡或是水果茶梳打, 杯杯味道都很不錯, 不會過甜。更抵飲的是COCKTAIL 啤酒一律是任點, 這晚我也很高興點了一杯JIN TONIC。

為什麼會這麽有興緻? 因為餐廳還有露台BAR 部分, 可以一邊拿着COCKTAIL 一邊吹吹風。不但可欣賞銅鑼灣夜景, 亦可讓腸胃抖一抖, 這晚我們真的吃得太多了。
台灣的101唔知大家去過未,不過原來香港都有101架~隊長B今次就帶大家去香港的101度食好西啦!!(其實係因為好難得星期6爸爸都得閒一齊去食好西~) 講嘅係呢間101手工涮涮鍋呀,佢地銅鑼灣分店最近月底先開,雖然隊長B未食過尖沙咀總店,但必須講佢地銅鑼灣的質素很不錯,好好味!佢地的邊爐餐係分開8個step的,前菜>主菜>時令海鮮拼盤(每位加$58,可按個別選擇加配與否)>肉類>101特選手工火鍋拼盤/台灣夜市火鍋耕盤>手工即炸響鈴卷拼手工即炸魚皮>無限追加精選火鍋配料+飲品>甜品~(其實淨係食前面果啲已經飽到一個點…隊長B係今日同大家匯報先發現原來自己漏左食甜品…好SAD呀………不過遲啲一定會再去過的!) 先講前菜,係微辣的手工麻辣麻醬手撕雞同秘製麻辣木耳~手撕雞有點太咸,不過好惹味~一致揀左台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋,無諗過湯底可以甘鮮味同夠味,裝好嘅調味料完全唔需要用哈哈,而且卜卜蜆好新鮮,入味到一個點係配菜嘅洋蔥番茄豆卜都索晒味變成精髓~ 呢度的店員態度好好,服務速度亦非常之快!我地未食完個煲就已經上晒火鍋料

呢度的店員態度好好,服務速度亦非常之快!我地未食完個煲就已經上晒火鍋料,隊長B選左101特選手工火鍋拼盤﹑手切安格斯Prime Grade牛頸脊肥牛片同西班牙伊比利亞黑毛豬肉片~牛肉片同豬肉片真係想像唔到咁好食,兩者肉汁非常濃厚,而且好嫩滑,平時呢個價錢絕對食唔到~
手工火鍋拼盤的料全部都好得意,而且好幾樣都特別加左黑松露,烚緊的時候已經聞到好香的黑松露味,真心正!隊長B就最中意墨魚汁鳥結糖同黑松露蟹肉餃,前者好得意,造型好似鳥結糖但口感卻係彈牙的~後者黑松露味甚香濃,如果可以繼續叫就好啦(禾都知呢個係妄想XDD)
海鮮拼盤好豐富,而且每樣野都係King Size,而難得地蜆﹑蠔咁大隻都無沙,呢樣絕對係抵讚的!自家製魚皮好鬆脆,同響鈴一樣都係行「超級無敵大條」政策~吸湯一絕~另外無限追加精選料仲有鱔片﹑午餐肉﹑台料芋圓﹑紫薯包等隊長B好喜歡的東東,無咩位可以挑剔了哈哈~
飲品方面,完全無估到竟然係有紅﹑白﹑啤酒同十萬款的台式飲品架~非常有誠意,好岩大家影相呃LIKE~而且利申味道都係唔錯架,睇得又玩得呀!

仲有最最重要的一點,食飽仲可以出去睇風景,一覽維港同銅鑼灣景色,好鬼浪漫~~
---------------------
  • 手切安格斯Prime Grade牛頸脊肥牛片
  • 西班牙伊比利亞黑毛豬肉片
  • 101特選手工火鍋拼盤
2017-08-05 403 浏览
由於物價高企, 很多餐店已經由地舖搬到樓上鋪, 原因是鋪租可以合理一點, 相反剛剛在銅鑼灣開分店的101手工涮涮鍋, 鋪租應該比地鋪更昂貴近年才開幕的金朝陽中心二期, 不少食店進駐, 在29樓全層就是101手工涮涮鍋, $388/位, 再加上$10醬油後加一, 每人平均消費大概是$440, 大部分任飲任食, 連所有紅白酒/雞尾酒/啤酒及沙冰, 水果茶等任點, 出面單點一杯飲品都不便宜, 這裡食到是質素/服務前菜有兩款可以任點, 麻辣手撕雞及麻辣木耳, 每一碟份量輕盈, 辣度屬於微辣, 有口感, 再encore絕無問題10款鍋底有海鮮/雞或牛肉選擇, 當然我們追上潮流, 點了一份酸菜卜卜蜆鍋, 卜卜蜆份量滿滿, 湯底呈現奶白色, 有誠意肉類每兩位送一碟, 可以三選一安格斯牛頸脊肥牛, 色澤嫩紅, 牛脂分佈平均亦不算多, 輕涮十秒, 肉質細嫩, 牛味重, 高質黑毛豬肉片, 坊間都是有厚又靭, 但這碟豬肉片脂肪與肉分明, 入口嫩滑, 輕點醬油更加滋味這裡的手工火鍋拼盤是位上, 另外更有無限追加的單點食材拼盤上共六款墨魚汁鳥結糖 - 整件以墨魚製成, 口感彈牙夠創新, 外形似鳥結糖蝦丸及墨魚丸

麻辣手撕雞及麻辣木耳

酸菜卜卜鍋

肉類每兩位送一碟, 可以三選一

安格斯牛頸脊肥牛

黑毛豬肉片

這裡的手工火鍋拼盤是位上, 另外更有無限追加的單點食材

拼盤上共六款

蝦丸及墨魚丸 - 內藏芝士
, 輕咬一口, 芝士醬流出, 兩款都夠彈牙
牛丸註明是以安格斯等級的牛製成, 果然牛味豐富
黑松露餃子共兩款, 一款蟹肉, 另一款是芝士豚肉, 雖然兩者味道相約, 但味道極為出色

太極冬菇 - 蝦滑/墨魚滑各一半, 在鮮冬菇上, 彈牙爽口
黑松露蟹子海鮮軍艦 - 淡淡的黑松露海 在豆卜上, 在鍋上飄浮著如軍艦般
101特選手工火鍋拼盤

時令海鮮每位另加$58, 桶蠔/馬刀貝/鮑魚/大蜆/海蝦, 全部都是新鮮, 加$58來說怎能錯過

海鮮拼盤

無限追加的質素也不能錯過
比較特別的有8吋蟹棒/芝士獅子狗

粟米夠甜, 稻亭烏冬夠煙靱

有特色的飲品盆栽珍珠奶茶, 味道不算甜, 珍珠有口感, 面層加上餅碎如盆栽般, 好睇又好食
盆栽珍珠奶茶

值得值得介紹的是29樓是有露台, 環境開揚, 很美, 吃得飽的話可以出外抖抖氣, 跟友人都不停地拍照

2017-07-31
麻辣手撕雞及麻辣木耳
酸菜卜卜鍋
101特選手工火鍋拼盤
海鮮拼盤
盆栽珍珠奶茶
最近見到喺呢一棟有好多唔同食肆既大廈開咗間新嘅台式涮涮鍋而且聽講仲要有埋酒飲所以就上咗嚟試吓啦首先叫咗杯青蘋果水果冰茶,都唔錯啊仲要真係有塊蘋果係入邊多咗$58玩一個時令海鮮拼盤其實我覺得係抵咖因為佢真係有鮑魚仔啦同埋桶蠔,蠔好大隻,而且佢嗰隻大海蝦呢係好鮮甜咖叫咗呢一個酸菜卜卜蜆湯底,哇嗰個湯底真係好正酸酸甜甜咁,超級開胃,而且佢啲蜆係好鮮甜呀都,我自己覺得呢個湯底真係好正好正!!而且佢呢嗰娃娃菜呢吸咗佢嘅湯底更加酸酸甜甜咁好開胃仲有好多咸菜!但我未試過其他湯底唔知呢個係咪最正呢佢嘅響鈴呢唔知係咪自己整架呢佢係給你吹口而且每一層都好薄好薄,吸左湯底嘅味更加正魚皮都唔錯同一般唔係話爭好遠不過佢就多咗少少調味粉係面我唔知係咩粉叫咗你一個101特選手工拼盤,墨魚丸好彈牙,蟹子黑松露餃係真係有黑松露嘅香味食落唔算好出但係真係香嘅,冬菇好大粒而且入邊有加左蝦肉同其他野幾有新意。秀珍菇勁大又鮮甜:)盆栽珍珠奶茶勁有特色佢上面係一啲類似Oreo 嘅餅乾碎加埋一邊珍珠同埋奶茶嗰口感仲正仲好味過出邊呢度仲要有酒任飲佢嘅白酒我覺得堅正 ,好易入口唔算太酸小甜, 飲左幾杯!!拎住杯酒出bar台飲野好正!
首先叫咗杯青蘋果水果冰茶,都唔錯啊仲要真係有塊蘋果係入邊
秀珍菇勁大又鮮甜:)
拎住杯酒出bar台飲野好正!
2017-08-04 76 浏览
又有火鍋店推介,101手工涮涮鍋,可能有吾少人食過,不過呢間係銅鑼灣新開業環境場正,好high class丫,見到ooenrice d相咁靚,就即約我班港女friend去食下野影下相最岩啦。位於廿九樓,可能新開業未見太多食客,不過食客都係靚仔靚女收工食飯嘅多,我地幾個嗌左酸菜白肉鍋,加了豆卜酸菜同大量嘅豚肉,就咁食都已經好正,我地仲要了海鮮拼盤,一大盆有桶蠔,超大隻,蝦,大硯,馬刀貝,鮑魚都有,正丫,另外仲點了黑毛豬,手切安格斯牛,同豬頸肉,肉質鮮嫩,牛味香濃,豬頸肉好彈牙,全部都好好食好正。仲有盆手工食物,推介各款手打丸,係新鮮製嘅,仲有芝士係入面,增加口感,另外黑松露肉餃都好好味。食晒都已經好飽,仲有menu俾你追加任食,嗌了個稻庭烏冬,湯底咁正整烏冬超好食。仲要包任飲,全部特色飲品都包,例如飲了盆栽香芋珍珠,好得意,上面加了cream同曲奇碎,整成盆栽咁,仲有好興嘅倒插沙冰系列,選好味道後仲可以選埋要邊款汽水,正丫,我點了愛文芒果雪碧沙冰,好爽丫。非常好嘅服務,環境又靚,價錢食咁多,又好食,超值丫。

非常好嘅服務,環境又靚,價錢食咁多,又好食,超值丫。
昨天和朋友們去了位於銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期29樓的101手工涮涮鍋,聽說這裡環境好之餘,食物質素也很好,火鍋配料夠特色,所以早兩星期前就已經訂位。上到餐廳,果然有驚喜,銅鑼灣區的29樓,有一個露台,可以望到維多利亞海景,可以邊飲嘢,邊傾偈,邊看夜景真是一流。我們點了每位$388的手工涮涮鍋套餐,再加每位$58的海鮮拼盤,而且飲品是免費任飲,而且含酒精的紅酒,白酒,雞尾酒都是免費任飲,實在太適合和朋友食完火鍋後,摸著酒杯底傾下偈。我們點了台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋。海鮮拼盤包了原隻鮑魚,珍寶美國桶蠔,游水大海蝦。亦包了西班牙伊比利亞黑毛豬及手切安格斯牛頸脊肥牛片等套餐我們點了101特選手工火鍋拼盤,墨魚汁鳥結糖,太極冬菇等台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋,好多蜆,湯底非常鮮甜手切安格斯牛頸脊肥牛片,牛肉肉質非常腍,而且有肉味海鮮拼盤,一大堆頭,海鮮好新鮮還有特飲任飲,真是無得頂總結:最後我們埋單,每位平均消息$438,如果配上這裡的美麗夜景,食物的質素,覺得是值得的,和一班朋友食飯也值得推介

我們點了台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋。

海鮮拼盤包了原隻鮑魚,珍寶美國桶蠔,游水大海蝦。

亦包了西班牙伊比利亞黑毛豬及手切安格斯牛頸脊肥牛片等

台灣香辣三杯卜卜蜆涮涮鍋,好多蜆,湯底非常鮮甜

手切安格斯牛頸脊肥牛片,牛肉肉質非常腍,而且有肉味

海鮮拼盤,一大堆頭,海鮮好新鮮

還有特飲任飲,真是無得頂

2017-08-04 101 浏览
What's more to ask for when you got the perfect view up on a 29 stories high balcony, free flow drinks and unlimited supply on hotpot? I called it a perfect night.Rich variety of food for the hotpotCreative drinks. Does it look like a pot plant?I just loved this.There's also a choice of having grilled food and snacks instead of hotpot, with a even more affordable price!

I just loved this.

✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。101手工涮涮鍋.台灣食力學。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤ 台灣是香港人的後花園 每每有3天假期,就令人心思思想飛去台灣搵食! 今次朋友帶去吃101手工涮涮鍋 本小姐一於又以味蕾先行,遊一遊台灣 此家不只裝修精緻,走高雅CAFE式路線 更是有戶外位,可以居高臨下睇靚景,海景無敵令人心心眼 價格亦宜人:$388/位,醬油 $10/位,新開張85折! 重點是:酒水任飲!冇錯!係酒精同特飲都是無限量供應! 去酒吧點杯cosmopolitan、叫杯red wine分分鐘過百蚊~ but here, 任飲呀! 不愛酒的朋友,更有好靚的盆栽珍珠奶茶同沙冰特飲 實在是令人開心的任食時刻! 前菜2款,木耳和手撕雞,最愛木耳爽辣惹味,亦是任點任食 台式火鍋,重點在湯底 我們點了台式小辣卜卜蜆湯,味道新鮮,蜆蜆大量 再加點的海鮮拼盤,精華流入湯底,真是美味豐富! 甜美彈牙的鮑魚與大蝦,湯底令人喝采! 手切牛肉,是睇得又食得,肉味香濃,牛力四射 醬爆芝心丸同大大份的蔬菜既有芝味,亦有纖維,健康常在!

雜感女生 好味日記
˚*•。101手工涮涮鍋.台灣食力學。•*˚
✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

台灣是香港人的後花園
每每有3天假期,就令人心思思想飛去台灣搵食!
今次朋友帶去吃101手工涮涮鍋
本小姐一於又以味蕾先行,遊一遊台灣

此家不只裝修精緻,走高雅CAFE式路線
更是有戶外位,可以居高臨下睇靚景,海景無敵令人心心眼
價格亦宜人:$388/位,醬油 $10/位,新開張85折!
重點是:酒水任飲!冇錯!係酒精同特飲都是無限量供應!

實在是令人開心的任食時刻!

前菜2款,木耳和手撕雞,最愛木耳爽辣惹味,亦是任點任食
台式火鍋,重點在湯底

我們點了台式小辣卜卜蜆湯,味道新鮮,蜆蜆大量

再加點的海鮮拼盤,精華流入湯底,真是美味豐富!

甜美彈牙的鮑魚與大蝦,湯底令人喝采!

手切牛肉,是睇得又食得,肉味香濃,牛力四射

醬爆芝心丸同大大份的蔬菜
既有芝味,亦有纖維,健康常在!

特色手工丸、即製餃子都是入味又爽口
鮮蝦丸實在不能錯過,那份鮮甜好回味!
「鳥結糖」原來真身是「墨魚滑」彈牙爽口

甜品的奶茶味奶凍,又確是香滑有台灣味
但我更喜歡是盆栽珍珠奶茶
因為珍珠是即日製,所以要order之後等一等

味道卻深刻,因為很像在台灣喝的感覺

任飲任食,都是上佳質素,感覺令人滿意
由於只試了一次,又因新開張85折,所以.....
本小姐又心思思想帶多D朋友再來食過!XD

衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
2017-08-01
2017-08-04 39 浏览
銅鑼灣登龍街而家變成一個新食肆聚腳點,隨著兩幢商業飲食大廈開咗,好多新餐廳進駐,其中之一間101台式火鍋尖沙咀有分店,之前試過唔錯,今次就黎試吓!店入面以卡位為主,都幾闊落。有啲位仲可以望到呢一個維港景色,又可以攞杯嘢飲出去邊飲邊嘆海景,打邊爐又有靚景睇真係好少有!打邊爐之前餐廳送上前台同埋醬料配菜,有雲耳同埋麻醬海蜇青瓜, 好開胃!我地點左台式沙茶醬雞煲做湯底,原來份量有咁多!一件件勁滑嘅雞用沙茶醬調味過,甜甜地有少少辣。而且仲有好多蔬菜做配菜,十分之豐富!過咗一陣,職員就送上新鮮炸起嘅炸魚皮同埋腐皮卷,份量好多,脆卜卜!好快牛肩脊都送到來,灼熟後又淋又甜,牛味好濃郁, 脂肪分布均勻!另外右邊係台式夜市火鍋拼盤,原來台式就係滷水拼盤, 將豬腸,雞翼,雞腎,牛肚,雞蛋滷到半熟後就用來打邊爐。幾特別。黑毛豬肉片好薄切,灼熟之後好淋好甜。第一版係固定食物,職員會隨人數送上適當嘅份量。 呢一個係追加單,食完已安排嘅食物先再追加比較好,因為原本已安排的食物已經好多。總括來講呢度食物同埋環境都十分之好!

店入面以卡位為主,都幾闊落。

黑毛豬肉片好薄切,灼熟之後好淋好甜。

第一版係固定食物,職員會隨人數送上適當嘅份量。

總括來講呢度食物同埋環境都十分之好!
2017-08-02 69 浏览
去左銅鑼灣打邊爐,呢間101手工涮涮鍋見朋友貼過圖都已經覺得好正,今晚係第一次嚟食。有兩間分店,呢間銅鑼灣位於金潮陽中心廿九樓係新開業嘅,環境一流高尚,直落玻璃可以望到香港夜晚,遠望仲見到海景,服務都好周到,又會講解menu同各特色。環境服務都好,講返重點食物質素先,食物嘅選擇好多,就算鍋底都好多選擇,我選了冬瓜卜卜硯海鮮鍋,一上碟已經非常吸引,因為已經成鍋已經係食得,好多硯,仲有不過嘅配菜,例如茹類,冬瓜,豆卜等等,另外我地要了海鮮拼盤,超正丫,有珍寶美國桶蠔,好肥美好大隻,原隻鮑魚,爽口彈牙,游水大海蝦,新鮮甜美,馬刀貝,好食又新鮮,卜卜大硯,鮮甜大隻,全部都好吸引好新鮮。另外選了食了手工野,包了墨魚汁鳥結糖,墨魚味香濃幾特別,太極冬菇,彈牙菇香,手打丸有安格斯霜降牛丸,芝士鮮製蝦丸,芝士鮮製墨魚丸,呢三隻手打丸非常美味,彈牙又有芝士香,吾錯吾錯,仲有黑松露蟹肉餃,黑松靈芝士豚肉餃,好好味,食得出肉餃多汁同新鮮,半點雪味都冇,又吾會太咸岩岩好,仲有黑松露蟹籽海鮮軍艦。食晒成個餐,仲有任食menu俾你任食,包你食到飽一飽,其實個餐已經好夠食,冇點嗌到,不過見有好多都好正,例如足八吋長

食晒成個餐,仲有任食menu俾你任食,包你食到飽一飽,其實個餐已經好夠食,冇點嗌到,不過見有好多都好正,例如足八吋長鱈場蟹桻,厚切煙鴨胸,脆鯇魚腩,白鱔片等。

400蚊吾洗,食到好環境,好服務,同超正嘅火鍋,我覺得超值,嗌埋同事朋友再嚟先。

身邊識我既朋友,幾乎係人都知我真係好鍾意打邊爐同飲酒,最高峰時期,一星期可以打足5晚~ 飲足7晚(小酌)~ 於是乎,每每有邊爐或飲酒都有我份。呢期閨密話,金朝陽開左間高質邊爐店,紅白酒雞尾酒啤酒都任飲,食物質素亦好食笑呵呵~ 所以帶我見下世面食下正野喎~一入門口,開業不足一星期, 所以花牌仲係度~ 見窗口位有台,特意要求坐窗邊位置~ 望住香港夜景食飯,心情特別好~ 旁邊有度玻璃門出去, 有幾將高身台,方便煙民出去叉電或呃like人士出去影相~ 需我當然係拎任任飲cocktail 望住美景,飲番幾杯先~ 亦順便幫朋友仔呃like ...黎左個warm up之後,入正題喇!任食夠竟食啲乜?! 第一部份係fix 咗既~前菜:手撕雞及辣木耳 (無限任fill)湯底:10選1,我地揀左酸菜卜卜硯。海鮮:有5款,分別係馬刀貝、海蝦、大硯、鮑魚、桶蠔。(每位加58蚊,我地4個人點4份)肉類:肥牛片/黑豚肉片/豬頸肉片 (每2人選1款,我地4個人所以選肥牛片及黑豚片)火鍋拼盤:有101特選拼盤(手打丸及餃為主)/ 台式夜市拼盤則以滷味為主 (每2人選1款,我地4個人各選1)油炸系列:手工炸魚皮及手

一入門口,開業不足一星期, 所以花牌仲係度~

黎左個warm up之後,入正題喇!任食夠竟食啲乜?!
第一部份係fix 咗既~
前菜:手撕雞及辣木耳 (無限任fill)
湯底:10選1,我地揀左酸菜卜卜硯。
油炸系列:手工炸魚皮及手工炸響鈴

第二部份係無限追加蔬菜、餃丸、牛肉片、雞件、魚片及麵食

第三部份任飲,有普通野飲同埋酒精飲品,唔啤止有啤酒,更有邊爐場少見既紅、白酒及雞尾酒任飲。

這個湯底,絕對足料,絕對是任食場中最高級別!酸菜用上甜酸菜,卜卜蜆加上大量蔬菜、紅棗、豆卜、香菜及蕃茄,湯底鮮香濃郁,味道極鮮甜味美,回味悠長!

呢個海鮮盤拼我個人最推薦係鮮鮑魚:鮮甜,咬落去鮮嫩卻有爽彈嘅肉質,其淡淡嘅海洋味道,令人回味無窮。

其次推薦海蝦,吃海蝦就係要吃其鮮甜,彈牙嘅蝦肉,經過海鮮湯洗禮,即使唔點任何醬汁也夠人吮指回味。

第三推薦的是美國桶蠔,大大隻嘅蠔單係望已經令人垂涎難耐喇!經過川燙,其滑嫩,簡直一入口就自己溜入喉管,味道鮮亦好有鮮味!

呢個海鮮拼盤確係鮮!鮮!鮮!

整餐飯,我個人最推薦黑豚肉片!好食!好食!真係好食!(重要嘅事真係要市三次)
油花同肉嘅比例係50:50, 食落口非常之滑嫩多肉汁,食落去肉質鬆化,就算唔點醬汁食,你都會食到肉嘅甘甜,令人回味無窮!

呢個101特選拼盤都勁好食!連我平日唔特別鍾意食「丸、滑」我都今晚食左好多!當中黑松露蟹子海鮮軍艦係我呢餐飯既第二最愛!海鮮軍艦顧明思義就知係由墨魚滑釀入豆卜之中,當中亦加入左大量黑松露!係大量!亦都因為大量關係,一放入口,咬都未咬已經覺得黑松露配海鮮的味道也很夾,香氣燶郁,加點素菇就不覺膩。
其次推薦是墨汁鳥結糖,外型極似換左顏色既鳥結糖,實際係平常食既墨汁丸!不過,食起黎,你會發現其味道較一般墨魚丸更有墨汁香!加上有巨多彈牙花枝顆粒,咬起來更加得香口彈牙!ichiban 既呢~

響鈴及魚皮,係兩款打邊爐必食配料!當中值得一提既係呢度既響鈴,絕對係不得了!外型大得誇張,有個普通女仔瘦手臂咁粗架!響鈴薄如蝉翼,食既時候熱辣辣脆卜卜,淡淡豆香,無油益味,點埋個湯同食,吸盡精華~好食到不得了~

食後感,待應服務勁好,特別係一個肥肥地帶眼鏡既男待應同埋到個短頭髮、皮膚白白、眼大大講野唔係好正既女待應(我估係經理),佢地全程都有果隻由心而發既笑容,你會感受到佢地對工作既熱誠!一種我喺飲食業,什至係服務業入面,從來未感受過既熱誠!佢地仲會同我地講笑、講爛gag、爆肚唱歌~令我地呢啲普通食客感受到朋友式對待~ 呢餐飯食得堅係好開心!我覺得食物高質!服務好!環境好!仲要有任飲紅白酒雞尾酒!450蚊左右一位絕對比得開心!堅值!
原來唔聲唔聲101牛肉涮涮鍋開左係呢橦好多米芝蓮既餐廳大廈入面😱尖沙咀個間成日聽人講都幾高質今次見佢新開張同朋友試試呢間!唔知係咪新開張想做得好個口碑d店員嘅服務真係一流😳😳好親切仲會不時同我地講解個套餐包咩 有咩推介呢度個view真係好正 因為好高 仲有落地大玻璃未上鍋之前店員就拎左成套調味料比我地超齊全😂 任食嘅前菜 朋友讚不絕口😂手工麻辣麻醬手撕雞係超正少少辣味配埋d麻醬 好香好好味😋😋黎到食台灣火鍋當然嗌(我諗)係佢招牌嘅台灣紅燒牛肉涮涮鍋果然無令我失望🤤店員提我地都係食左入面嘅肉先開始落其他火鍋料入面嘅牛腩係超嫩超林 而且好入味😍😍雖然要留番個胃 但真係一人食左5、6舊忍唔住清哂時令海鮮拼盤 (+$58)其實好抵😱只係加左58蚊 又鮑魚又蠔又蜆等等等等而且鮑魚好甜 唔會韌🤤👍🏿任嗌嘅配菜呢d都係食過覺得好味嘅😍蜂巢豆腐個texture好得意😂 之前未試過 同埋出面嘅火鍋好似好少見到有得食紫薯水晶包呢個推介呀💜💜💜一咬d紫薯餡會咇哂出黎 好鐘意呀嗚🤤三重芝士鮮製墨魚丸d芝士好澎湃😂😂 個墨丸超爽 好正😋💕秘製台式雞件係用酒醃製過 酒味好香 雞肉又好嫩💕任飲嘅飲品:個套餐最正係任
原來唔聲唔聲
101牛肉涮涮鍋開左係呢橦好多米芝蓮既餐廳大廈入面😱
尖沙咀個間成日聽人講都幾高質
今次見佢新開張同朋友試試呢間!

唔知係咪新開張想做得好個口碑

店員提我地都係食左入面嘅肉先開始落其他火鍋
入面嘅牛腩係超嫩超林 而且好入味😍😍
雖然要留番個胃 但真係一人食左5、6舊忍唔住清哂
牛腩

時令海鮮拼盤 (+$58)
其實好抵😱只係加左58蚊 又鮑魚又蠔又蜆等等等等

黑松露芝士豚肉丸

係用酒醃製過 酒味好香 雞肉又好嫩💕

任飲嘅飲品:

個套餐最正係任飲酒精飲品😱😱
Mojito (左)
Sangria White (右)
Mojito(左)  Sangria  White(右)

盆栽炭燒咖啡珍珠
好誇張係佢連呢d無酒精飲品都做到好似出面要比60-70蚊嗌個種🙈
不過我自己覺得個咖啡味唔夠濃😅

牛腩
時令海鮮拼盤
黑松露芝士豚肉丸
秘製台式雞件
Mojito(左)  Sangria  White(右)
2017-08-02 1003 浏览
朋友試過尖沙咀既101手工涮涮鍋之後十分回味,聽聞銅鑼灣開左間高級啲既,約埋我一齊去試!位於金朝陽二期29樓,如果唔係有心搵,都比較難啲走上黎食。門面以黑字白燈為主,好有西餐廳既感覺。一入門口就係水吧,見到tender係度整緊飲品,紫燈將餐廳氣氛映照得好迷人😂😂比較少見紫燈吧!店入邊既座位十分寬敞,人多都唔會坐得好逼!而白色既雲石地板加上雲石台,令餐廳感覺上都顯得平靜脫俗。餐廳所有坐位基本上都係對住落地玻璃,完全可以從29樓望到出面既夜景,景觀一流!!我發現餐廳有一個露台位可以睇哂出面既夜景,非常之吸引,一坐低冇耐我同朋友已經忍唔住衝出去影相!!唔講唔覺以為自己去左露天酒吧!估唔到打邊爐都有夜景睇影左一陣相終於同朋友坐定定點野食388一位,任飲任食,除左唔同既台式飲品同沙冰,仲有紅白酒可以飲任,真係比較少見!而湯底都有十款選擇,每一款都係台式湯底,花多眼亂!我未食過所以朋友俾我話事,我見金蟬脫殼個名咁特別,就要左呢個湯底!套餐本身送既野都夠多,仲有可以免費任點既menu,喜歡食貴價牛肉既可以再另外加錢叫海鮮同肉類!免費任點既menu都好多選擇好夠食!仲有一d甜食,唔知用黎打邊爐會有咩效

唔講唔覺以為自己去左露天酒吧!估唔到打邊爐都有夜景睇

影左一陣相終於同朋友坐定定點野食

而湯底都有十款選擇,每一款都係台式湯底,花多眼亂!

免費任點既menu都好多選擇好夠食!仲有一d甜食,唔知用黎打邊爐會有咩效果,好期待!
湯底未上,食住少少前菜先!
麻辣木耳我覺得一般,因為我比較鍾意爽口既木耳,餐廳整得有d腍,所以冇左咬口
麻辣手撕雞我就覺得味道濃左少少,比較咸,可能個醬太多吧

湯底一上,感覺上比較清淡,因為配料都係蔬菜為主: 冬瓜,西芹,娃娃菜,金菇,洋蔥,蕃茄等等~
店員叫我地要試上冬瓜上邊既雞件! 係預先煮好左放上去做少少調味既,員店十分推介!
而雞件食落咪道真係唔錯!味道香濃得黎冇雪味,而且比較嫩滑。
而我亦都試左啖湯,入口非常清甜!!好香濃既蔬菜湯味
同平時食開既港式火鍋,我可以話呢個湯底嬴哂!!
個人覺得打邊爐個湯唔靚,d料幾好都冇用,一黎湯底唔靚起唔到味,甚至影響食材本身既味道,二黎湯底唔好會愈食愈口渴。
而呢個金蟬脫殼!全部都係蔬菜為主,比較健康,而且湯底入口有香甜既蔬菜味,可以話係一鍋好好既蔬菜湯!
係暫時我食過既火鍋店湯底中最好既一個湯底
另外一定要提既就係呢兩款餐廳每日即炸既響鈴同魚皮!部長仲專登走過黎推介

佢話每台只有一份,冇得再加,所以每日做既量都唔會多,為免影響質感
響鈴有成個鍋咁長.......利害吧!?
呢度既響鈴同魚皮同出邊既大同小異,但唯一唔同佢係佢地同樣地多左一份鬆脆!
出邊食到既,入口係好脆而且卜卜聲,但就係少左一份鬆脆既。
正正因為鬆脆既質感,食落多左一份甘香!

海鮮拼盤都唔少野,有桶蠔,鮑魚,馬刀貝,大蝦同蜆!
隻桶蠔真係唔講得笑,響鈴都差唔多有個鍋咁長,隻蠔竟然有響鈴既一半長度!
桶蠔厚身肥美就係人都知,但中間夠唔夠creamy就睇下隻蠔靚唔靚!
我可以話你知呢隻好夠creamy,而且蠔味好重!
鮑魚我就覺得一般,因為鮑魚整體既味道唔太濃,即使係甜都只係淡淡既甜味,唔似蠔或者其他貝殼類有一種獨有既鮮甜。
(可能我咁耐都食唔到/我唔識食
整體上食得出海鮮拼盤每樣食材都係新鮮既!鮑魚,蜆同馬刀貝既肉質都彈牙。
蠔肥美又鮮甜,大蝦爽脆有咬口,唯有唔好就係有少少腥~
另外就係手工火鍋拼盤!
墨魚汁鳥結糖,太極冬菇,安格斯霜降牛丸,黑松露蟹子海鮮軍艦,
黑松露蟹肉餃,黑松露芝士豚肉餃,三重芝士鮮製蝦丸,三重芝士鮮製墨魚丸
每樣都係自家製,各有特色!
先講墨魚汁鳥結糖,店員話係手打墨魚滑加上雞軟骨,食落好彈牙,但墨魚既味道唔太濃
太極冬菇睇落幾得意,但食落我覺得味道唔太match,因為有食過冬菇都知冬菇本身有陣獨有既味道
加上蝦滑同墨魚滑一齊食,兩種魚肉既味道都係俾冬菇味搶過

手打丸好彈牙,比較少見豚肉同安格斯既手打丸,味道係唔錯,但安格斯轉左手打,牛味反而無咁濃,都係一塊塊食好d!!
另外既兩款芝士丸都係彈牙為主同埋食到唔錯既芝士味!但味道就冇咩特別,都係一般既丸
而餃入邊,我最鍾意黑松露芝士豚肉餃!豚肉肉味十分濃,加上芝士同黑松露,十分香口!
安格斯牛頸脊肉,切得比較厚身!
涮左兩涮就已經食得!入口好香牛味,而且好有咬口

叫左兩款甜食試下,打邊爐落甜食唔知咩味道

紫薯同地瓜芋丸味道好香,韌性夠幾好咬口,以為落鍋煮完會好咸,但原來都好有甜味!
紫薯水晶包,比紫芋丸更香更甜!仲要皮薄,晶瑩剔透,入邊既紫薯流心非常好味!

因為本身set既配料都好多,食完都好飽。但又想試下d新野,都是但點左幾款配料試下
翠玉龍珠似係龍蝦丸,除左顏色唔同,唔太食得出有咩唔同左
蟹棒就真係非常長,有手掌咁長,呎8吋!

飲品方面點左巨峰提子沙冰同盆栽珍珠奶茶,份量大
沙冰唔太特別,盆栽珍珠奶茶味道好好
中間應該係oreo既餅碎扮泥土

而珍珠好夠甜,又夠腍,茶味夠哂香!

火鍋配料入邊,除左肉同菜,我覺得最好食既係油炸類食物,因為呢類食物吸湯能力好強。
如果遇著靚湯底,豆卜生根響鈴必定無限loop!!!如果呢度既響鈴同魚皮可以無限refill,咁一定更多人黎食!
题外话/补充资料: 餐廳既店員全部都著suit,加埋落地玻璃既夜景,真係好似入左酒店既高級餐廳 而且店員有問必答,兩個店員都解答過我對食材同湯底既疑問,對自己餐廳menu入邊既野都十分熟識 另外呢間餐廳既火鍋湯底真係做得非常好,食完唔口渴!我相信其他湯底都唔會差! 聽陪長講尖沙咀分店比較多人點酸菜卜卜蜆,可以一試!
  • 金蟬脫殼
  • 炸魚皮
  • 響鈴
  • 黑松露芝士豚肉餃
  • 紫薯水晶包
  • 盆栽珍珠奶茶
2017-08-02 606 浏览
今天放工我、女兒和妹妹去銅鑼灣shopping,之後去登龍街食晚餐,經過金朝陽中心二期,望到廣告牌有新食店,名叫101手工涮涮鍋,妹妹喜歡食火鍋,又鍾意試新店,所以我們就上29樓入座了!新食店是食火鍋放題!真的是新開的,花牌還在門口!餐廳座位舒適,近窗還可以看到維港美景!入座後,侍應殷勤招待,首先奉上前菜,並説食完可再加,再上調味架給我們混醬。冬瓜卜卜蜆海鮮鍋:用料豐富,冬瓜、蜆、豆卜、蕃茄、洋蔥、紅棗、菇類、蔬菜等,湯和蜆都很鮮甜!每位另加$58,就有鮑魚、大蜆、海蝦、美國桶蠔、馬刀貝,様様新鮮,而且只需58元甘底,梗係要食啦!每2位就有肉類一碟,我們選擇了西班牙伊比利亞黑毛豬肉片,味道鮮美,厚度剛好,林滑得來又有口感!2款拼盤,我們選擇了101特選手工火鍋拼盤(位上),有墨魚汁鳥結糖、太極冬菇、安格斯霜降牛丸、三重芝士鮮製蝦丸和墨魚丸、黑松露蟹子海鮮軍艦、黑松露蟹肉餃、黑松露芝士豚肉餃,全部都是上等材料製作,鮮甜、爽口、彈牙、味香,正宗色香味俱全!手工即炸響鈴和即炸魚皮,都是香口食物,即食卜卜脆,放湯灼一灼又是另一種味道!多款火鍋配料無限追加,我們要了白鱔片、脆鯇片、足八寸長鱈場蟹

新食店是食火鍋放題

多款火鍋配料無限追加,我們要了白鱔片、脆鯇片、足八寸長鱈場蟹棒、蟹粉包、日式章魚餅、稻庭烏冬和蔬菜,配料都好新鮮,配美味湯底,十分美味可口!

多款飲品也是任飲,包括酒精類和非酒精數,值得一提的是這裡酒精類包括埋雞尾酒、紅白酒,好多任食放題都沒的。我本人最愛的是芒果加忌廉倒插砂冰,解渴又好味!
2017-07-24