2017-08-04
銅鑼灣登龍街而家變成一個新食肆聚腳點,隨著兩幢商業飲食大廈開咗,好多新餐廳進駐,其中之一間101台式火鍋尖沙咀有分店,之前試過唔錯,今次就黎試吓!店入面以卡位為主,都幾闊落。有啲位仲可以望到呢一個維港景色,又可以攞杯嘢飲出去邊飲邊嘆海景,打邊爐又有靚景睇真係好少有!打邊爐之前餐廳送上前台同埋醬料配菜,有雲耳同埋麻醬海蜇青瓜, 好開胃!我地點左台式沙茶醬雞煲做湯底,原來份量有咁多!一件件勁滑嘅雞用沙茶醬調味過,甜甜地有少少辣。而且仲有好多蔬菜做配菜,十分之豐富!過咗一陣,職員就送上新鮮炸起嘅炸魚皮同埋腐皮卷,份量好多,脆卜卜!好快牛肩脊都送到來,灼熟後又淋又甜,牛味好濃郁, 脂肪分布均勻!另外右邊係台式夜市火鍋拼盤,原來台式就係滷水拼盤, 將豬腸,雞翼,雞腎,牛肚,雞蛋滷到半熟後就用來打邊爐。幾特別。黑毛豬肉片好薄切,灼熟之後好淋好甜。第一版係固定食物,職員會隨人數送上適當嘅份量。 呢一個係追加單,食完已安排嘅食物先再追加比較好,因為原本已安排的食物已經好多。總括來講呢度食物同埋環境都十分之好!
店入面以卡位為主,都幾闊落。
黑毛豬肉片好薄切,灼熟之後好淋好甜。
第一版係固定食物,職員會隨人數送上適當嘅份量。
總括來講呢度食物同埋環境都十分之好!