脆皮燒乳鴿🔥龍華最出名就係乳鴿,細細個就已經同屋企人食過,直到依家都覺得係好食嘅乳鴿,乳鴿相對比一般酒樓食到嘅大隻啲,自然就厚肉同多汁啲,難得食乳鴿都有啖啖肉嘅感覺,而且一搣開真係見到啲肉汁滴出嚟,而且調味恰到好處,外皮微脆👍椒鹽山水豆腐片🧄山水豆腐亦係經典菜式,豆腐切片炸,再加埋椒鹽炸蒜就非常之香口惹味🧂薑蔥魚雲煲🥘上枱時啫啫聲夠晒熱,調味濃郁唔驚食到魚腥味~干炒牛河🥢干炒牛河話係當年李小龍最愛嘅菜式,一上枱嗰陣見到碟牛河出煙,證明係即炒又有鑊氣,食乾炒牛河最驚就係太油,依碟牛河食到底見到隻碟係乾嘅,可見炒得乾爽唔係油淋淋,河粉亦都偏向爽身,牛肉份量正常,而且頗為嫩滑,整體不俗!
薑蔥魚雲煲🥘上枱時啫啫聲夠晒熱,調味濃郁唔驚食到魚腥味~

媽媽細細個都黎呢度玩架🤩應該好多同我差唔多年紀嘅媽媽都應該認識呢度,但係就好耐冇黎🤪我推薦大家可以帶埋小朋友過黎玩☺️除咗最出名嘅孔雀之外,呢度仲有少量遊樂設施🛝,食完飯玩一陣,可以消磨一個下午❤️我哋兩個family,四個大人兩個小朋友,叫咗一個二人餐,再加少少嘢食,已經好夠食🤩龍華乳鴿喜雙飛龍華乳鴿喜雙飛真係好嫩滑,入口即化,仲有一股特別嘅香氣,小朋友就最中意,仲有炸蝦片😍情若蜆肉燕窩羹燕窩羹好滑好滋味,仲有蜆肉同埋燕窩嘅鮮味,真係好足料👏🏻喜慶洋洋焯海蝦焯海蝦真係好新鮮好爽口🦐,仲有鮮甜嘅蝦味,真係味道一流!上湯浸郊外時蔬時蔬真係好新鮮,上湯令味道更加濃郁,食落去好清爽健康!如意竹笙上素係當年陳寶珠同蕭芳芳最喜愛嘅菜式,竹笙同埋其他素菜炒味道淡淡地,非常健康❤️馳名沙田滑雞粥雞粥好濃郁,仲有好多雞肉,真係好有飽足感,不會太膩👍🏻韭黃肉絲炒麵麵條卜卜脆好香口,韭黃同埋肉絲都係好新鮮,份量仲好多😍原味手造豆腐花豆腐花真係好滑嫩,仲有豆香味,加上啲糖水,真係好開胃,係韓仔都食左兩碗😊

龍華乳鴿喜雙飛

情若蜆肉燕窩羹
燕窩羹好滑好滋味,仲有蜆肉同埋燕窩嘅鮮味,真係好足料👏🏻

喜慶洋洋焯海蝦
焯海蝦真係好新鮮好爽口🦐,仲有鮮甜嘅蝦味,真係味道一流!

上湯浸郊外時蔬
時蔬真係好新鮮,上湯令味道更加濃郁,食落去好清爽健康!

如意竹笙上素

馳名沙田滑雞粥
雞粥好濃郁,仲有好多雞肉,真係好有飽足感,不會太膩👍🏻

韭黃肉絲炒麵
麵條卜卜脆好香口,韭黃同埋肉絲都係好新鮮,份量仲好多😍

原味手造豆腐花
2023-03-05 76 浏览
講到有標誌性嘅懷舊餐廳,一定會諗到龍華酒店,不知幾多人一定係條懷舊紅燈籠長走廊到打過卡!要知餐廳有幾標誌性,就要睇下有冇電影係到取過景,呢到掛左好多以前拍戲既照片,好有feel。呢度其實都勁多位,有室內又有室外,我哋嚟呢晚基本上都八成滿座,好熱鬧,另外餐廳外面,紅燈龍走廊之後都有一個兒童樂園,仲有兩隻真嘅大孔雀,如果夜晚黎真係好容易會睇漏眼!餐廳入邊亦有一隻鸚鵡叫妹妹,佢會識同你講Hello,勁得意!食物方面,叫咗風味避風塘鮮魷,順德海皇雜菜煲同石鍋海皇西施泡飯。個泡飯係得一樣嘢上枱,湯底好鮮甜,我覺得好出色,之後避風塘鮮魷都做得唔錯,外皮夠脆,又唔會好油膩!就連個雜菜煲其實都唔差,我哋最後連湯都飲晒!

2023-03-05 48 浏览
龍華酒店聽個名已經聽左好多年,老字號,每次坐火車都會見到,好有香港特色既霓虹招牌,今日終於入來試下!難得依舊保留以前風味嘅裝修,好有特色!今次要咗個二人餐,包乳鴿,燕窩羹,海蝦,上湯時菜,同桂花糕,但係今晚冇晒桂花糕,所以就俾咗山水豆腐花我哋。乳鴿真係超級好食,散叫都要$99 一隻,所以我覺得二人套餐絕對抵食,一人食一隻,份量啱啱好,外皮香脆,肉質好,調味又啱啱好!燕窩羹都好好味,清清地,配埋乳鴿就好啱。海蝦彈身同有鮮味,份量都唔少!豆腐花都係好滑身,配埋桂花糖水,勁啱我口味。

2023-02-27 381 浏览
星期日午飯時間,落到屋企樓下唔知食咩~咁岩有架280X 停低,咁就即刻上車去沙田食乳鴿。 龍華乳鴿是我的童年回憶,像是什麼特別日子才會去哪裡食飯慶祝,所以特別難忘。其實疫情前,一年總會有2,3次到來吃午餐,每次都是叫兩隻乳鴿,一碟乾炒牛河和細雞粥。當時真的擔心它捱不住,因每次去都只有幾枱,但卻又很享受那種寧靜的感覺。今次再次黎到龍華,簡直係人山人海,原來佢哋而家做團餐,當然也有做散客。坐低後,雖然人多,但也很就快有人開茶和落單,可惜已經唔係以前穿白恤衫加西褲的叔叔呀姨了,相信可能因為公司已經轉手。今次依然叫了兩隻乳鴿,一碟乾炒牛河和細雞粥。乳鴿有點油,沒有以前的鴿香, 牛河炒得很碎,雞粥就依然好味。希望大家唔好介意d食物成日食食下先影,我唔係專業打手,純粹想把好或不好的食店和大家分享,所以次次首要任務都掛住食。

乳鴿
雞粥
乾炒牛河
2023-02-26
午餐
雞粥
細細個開始就每逢過年都會去呢度食燒乳鴿,記得以前真係有一隻隻活生生嘅乳鴿喺籠裏面捉出嚟,一陣就燒成香噴噴嘅紅燒乳鴿。相信係喺禽流感之後就已經冇咗呢個畫面,而家多咗隻鸚鵡喺洗手間門口,小路旁嘅鳥籠仲有一隻孔雀,算係小時後難得嘅記憶,美好而美味。講返今次食嘅紅燒乳鴿,肉質比外邊嘅新鮮,但係體積仲係略嫌細咗啲,紅燒嘅效果好過滷味,值得一試。嚟到沙田梗係要嗌下沙田雞粥,早幾年試過一次個粥底唔知係咪轉左廚師完全唔合格,今次挽回唔少分數,啲雞肉仲係幾新鮮。誠意推介仲有山水豆腐花,就算雪凍咗都仍然係滑溜溜。喺物質唔豐盛嘅年代,龍華酒店真係比唔少一代人有美好嘅回憶。

• 紅燒乳鴿
  • 沙田雞粥
  • 豆腐花
大年初三和家人到龍華食飯媽媽喜歡食乳鴿,所以揀左呢間餐廳去試點知⋯餐廳當日出菜極慢第一道菜乳鴿等左成粒鐘先上,呢道亦都係唯一一道好食既野😅其他野食等左近3粒鐘都未黎齊,最尾一家人決定放棄等待cut 單走😥😥餐廳人手嚴重不足,附近好多枱客同我地一樣等唔落陸續走人。最慘係d 湊老人家同小朋友黎食既人餐廳仲要堅持收返加二服務費,咁既質素真係冇下次🥲🥲
大年初三和家人到龍華食飯
媽媽喜歡食乳鴿,所以揀左呢間餐廳去試
點知⋯餐廳當日出菜極慢
第一道菜乳鴿等左成粒鐘先上,呢道亦都係唯一一道好食既野😅
餐廳仲要堅持收返加二服務費,咁既質素真係冇下次🥲🥲

2023-01-25 228 浏览
尋日初三去食夜晚,人的確好多,一入去個走廊的確幾特別,有d 千與千尋既感覺,適合打卡一族。 食物方面,因為係過年,叫左一席。裡面比較好食既有乳鴿,真係好香,唔燶,幾好食。 咕嚕肉,有d 與別不同既係,波羅放一邊,肉放一邊,無一齊炒。唔知係咪新年唔夠時間,預先炒一大盆,但味道的確唔錯。 個湯,好飲,唔似好多味精。 可惜,因為新年上菜等左45分鐘都有,太肚餓,就無影相啦。 埋單270一位,新年加二服務費黎講,算好平啦~
個湯,好飲,唔似好多味精。
可惜,因為新年上菜等左45分鐘都有,太肚餓,就無影相啦。
埋單270一位,新年加二服務費黎講,算好平啦~
2023-01-25 368 浏览
車公廟拜神再去龍華午餐係我家每年初三的指定動作,這習慣維持了8、9年……今年初三一如往年,兩點左右去到見到人頭湧湧,真心戥佢地高興,因為過去兩三年真係得兩三枱客咋!响接待處等枱時,已經有不少客人面燶燶咁行嚟催單,或者自己行出嚟招呼自己,所以一坐低梗係即刻落單先啦!紅燒乳鴿先到,熱辣辣,好食……但之後,我哋同其他枱一様開始無止境嘅等待……每碟餸廚房會先送去接待處附近長枱,再等侍應上菜。不過侍應真係好生手,毎拎起一碟餸,會先頭岳岳望一輪,再同其他侍應吱吱浸一輪,然後拎住逐枱問人有冇嗌過。而且,落錯單情況嚴重,攪錯晒枱號,明明遲啲嗌又會有菜上,因為大家嗌嘅嘢差唔多,侍應每拎一碟行過放低,旁邊枱會話:喂!我哋早啲嗌嗰喎!然後有啲侍應會露出茫然不知所措表情,亦有啲一副催咩嘅樣!所以不下一枱,包括我哋,最後都唔想再貼錢買難受,走!記得查單!錯到離晒譜,隔離10人嘅單會入曬我張枱數!記得舊年中佢哋接受慌張西望訪問,喊晒口話疫情影響生意呀,可能做唔住呀咁。我想話若果真係做唔住,唔會係因為疫情囉!
所以不下一枱,包括我哋,最後都唔想再貼錢買難受,走!
記得查單!錯到離晒譜,隔離10人嘅單會入曬我張枱數!
  • 龍華脆皮燒乳鴿
新年流流一早訂好枱同家人食飯,十二點半去到,訂好位都仲要再排隊等。坐滿晒人,一個大廳只有兩名侍應,經常要自己招呼自己。入到座,叫好菜,等咗45分鐘終於嚟第一道菜,及後每一道菜平均等候30至40分鐘再上一碟,身旁食客都話早過我哋嚟都未上齊菜。平心而論,只有乳鴿好食,之後嚟每一道無論賣相,味道,連溫度都惡劣...可以上到枱係涼的...身邊不斷有食客cut單走人...人走咗菜先到,樓面再將啲放涼咗嘅菜俾第二枱...極度混亂。最終等咗3個鐘都未上齊菜,由肚餓等到唔肚餓,只好埋單走人,仲要收加二服務費,真心唔知邊度服務緊,廚房係咪罷緊工。嚟食飯除咗帶錢,仲要預食法國餐嘅時間(非質素)評分一星都俾多
2022-12-31 436 浏览
係香港講起食乳鴿 一定會諗起沙田龍華,一間好老字號既中餐廳👍🏻 雖然餐廳唔係話好就腳,不過喺沙田站行過去大概10至15分鐘,一條直路都算易去。眼見乳鴿係每台必要👍🏻👍🏻 乳鴿可以揀切開或者唔切開,我見好多人都係原隻上,餐廳會提供手套可以撕開黎食,都幾滋味!$98一隻,價錢都算進取,不過佢嘅size都比較大 其實都幾抵食,上枱熱辣辣。仲叫咗豉油王香煎海蝦$198/8隻,蝦嘅size都好大 而且佢仲會中間切開方便入味 都做得唔錯。隻蝦有炸得透,蝦殼脆脆地可以食埋 豉油連埋蔥油同埋蒜,好香口 👍🏻食中菜都會想食飯,我哋叫咗個鮑粒海皇福建炒飯 $168 好大碟!入面有好多帶子蝦同埋雞肉粒,我哋兩個人食有大半碟都打包拎走咗。晚市茶位都係$13/位,而且職員服務態度好好,想食中菜或者過時過節過嚟同屋企人食下真係唔錯嘅選擇。

2022-12-30
2022-12-30 345 浏览
龍華酒店聽得多,第一次去充滿驚喜,除左參觀紅燈籠🏮走廊,仲有孔雀🦚睇!今日食晚餐未有機會周圍逛下,下次帶埋家人飲茶都唔錯。🥢古法紹酒醉乳鴿:呢度出名食乳鴿,唔炸浸酒🍾都好食,一來鴿肉又厚又嫩,二來酒味唔濃,冇剌鼻苦味,做涼盤送酒亦得。🥢薑葱焗廣島蠔:地道而有鑊氣既焗蠔,好惹味,要配飯👍🏻。廣島蠔好大粒🤩。🥢新鮮菠蘿咕嚕肉:咕嚕汁唔太酸,較似生炒骨。菠蘿🍍好甜又冇渣,好食。🥢原味手作豆腐花:點了凍豆腐花,我諗熱食會更滑。味道 : 🔅🔅🔅新鮮 : 🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🥢原味手作豆腐花:點了凍豆腐花,我諗熱食會更滑。

味道 : 🔅🔅🔅
新鮮 : 🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2022-12-30 393 浏览
文華酒店是昔日經典園林酒店及茶座,空間感十足, 環境相當舒適,不少電影在龍華酒店取景, 留下 很多明星的足跡,裝修保留著五六十年來的風格, 牆上掛上很多懷舊 經典照片,恍似一個迷你博物館,讓人懷緬。 人氣龍華炸乳鴿、煎釀豆腐及乾炒牛河, 令人津津回味。懷舊共聚二位套餐498龍華紅燒鴿/兩隻沙田三寶之一, 龍華炸乳鴿, 是必點的菜式, 酒家沿用舊時的秘製配方, 用自家滷水醃製, 再塗上麥芽糖去炸,即叫即製的乳鴿皮炸至油光亮麗, 熱燙燙,香噴噴, 皮脆肉嫩, 仲充滿肉汁, 讓人吮指回味。紅燒花膠海皇翅/兩位金黃色的海皇翅, 打開蓋時,香氣十足, 好足料, 有矜貴花膠及魚翅, 入口濃稠鮮甜,口感黏糯, 滋補養顏, 完美配搭。碧綠花姿鳳片 爽甜的甜豆, 配上鮮味彈牙的花姿片及滑溜的雞, 充滿鑊氣,滋味的小炒菜式。上湯蝦乾浸時蔬翠綠的白菜 , 浸泡在上湯中, 配 惹味的蝦乾, 入口爽脆帶淡淡鮮香, 我喜歡的家常小菜。 甜品QQ 彈牙的桂花糕, 口感一流, 甜味剛好, 淡淡桂花芳香。食飽之後,周圍拍照留念,尋找昔日明星的足跡,賞心樂事 !

懷舊共聚二位套餐498
龍華紅燒鴿/兩隻

紅燒花膠海皇翅/兩位

碧綠花姿鳳片

上湯蝦乾浸時蔬

甜品

食飽之後,周圍拍照留念,尋找昔日明星的足跡,賞心樂事 !
2022-12-24 423 浏览
星期六係平安夜,我同老公行完望夫石之後,夜晚去左龍華酒店食中菜。入到餐廳前會經過一段掛滿紅燈籠既路,好有特色。茗茶每位$13,我地叫左普洱。我地叫左五樣野,上菜速度好快。龍華極品紅燒乳鴿(頂鴿)龍華酒店果然出名食乳鴿,平時食既乳鴿都好少肉食,但呢度啲乳鴿做到啖啖肉,肉質都夠嫩,係我食過最好食既乳鴿,而蝦片都好脆。古法紹酒醉乳鴿第一次食醉乳鴿,聞到陣陣酒香,估唔到都幾夾,好食。馳名沙田滑雞粥食得出煲左好耐,雞既精華滲透晒係粥到,粥亦好軟綿綿。2-3人份量多到夠6個人食。上湯蝦伊麵六隻蝦全部都勁大隻,伊麵份量好多,好正。椒鹽山水豆腐片豆腐係一片片,唔係粒粒個種,味道辣辣地。
入到餐廳前會經過一段掛滿紅燈籠既路,好有特色。
古法紹酒醉乳鴿
第一次食醉乳鴿,聞到陣陣酒香,估唔到都幾夾,好食。
上湯蝦伊麵
六隻蝦全部都勁大隻,伊麵份量好多,好正。
椒鹽山水豆腐片
豆腐係一片片,唔係粒粒個種,味道辣辣地。
椒鹽山水豆腐片
2022-12-24
$355.5 (晚餐)
庆祝纪念
平安夜
2022-12-24 167 浏览
古色古香的「龍華酒店」位於龍華酒店 位於下禾輋村,由火車站步行10分鐘左右到達,泊車亦可在沙田警署旁有代客泊車,都非常方便就腳。一進入牌坊門口,已經有超吸睛的長長紅燈籠走廊,餐廳依舊保持五六十年代的特色,餐廳到處都是打卡位,連廁所出面都設計得非常有心思,打卡一流,除了有打卡位之外,亦有遊樂場、賞鳥區、孔雀區,大人小朋友來到都非常開心滿足。龍華紅燒乳鴿4隻紅燒乳鴿是龍華酒店的招牌菜色,所以來到是必食之一的菜色,乳鴿保持表皮香脆,啖啖肉,肉質好juicy 。金湯海皇魚肚羹好足料,有香濃的南瓜味,而且入面有大量蝦仁和魚肚,口感好豐富手一定要襯熱飲欖菜肉碎四季豆鹹香惹味既肉碎,配上爽脆的四季豆,送飯一流

龍華紅燒乳鴿4隻

金湯海皇魚肚羹

欖菜肉碎四季豆
鹹香惹味既肉碎,配上爽脆的四季豆,送飯一流