2023-01-25 368 浏览
車公廟拜神再去龍華午餐係我家每年初三的指定動作,這習慣維持了8、9年……今年初三一如往年,兩點左右去到見到人頭湧湧,真心戥佢地高興,因為過去兩三年真係得兩三枱客咋!响接待處等枱時,已經有不少客人面燶燶咁行嚟催單,或者自己行出嚟招呼自己,所以一坐低梗係即刻落單先啦!紅燒乳鴿先到,熱辣辣,好食……但之後,我哋同其他枱一様開始無止境嘅等待……每碟餸廚房會先送去接待處附近長枱,再等侍應上菜。不過侍應真係好生手,毎拎起一碟餸,會先頭岳岳望一輪,再同其他侍應吱吱浸一輪,然後拎住逐枱問人有冇嗌過。而且,落錯單情況嚴重,攪錯晒枱號,明明遲啲嗌又會有菜上,因為大家嗌嘅嘢差唔多,侍應每拎一碟行過放低,旁邊枱會話:喂!我哋早啲嗌嗰喎!然後有啲侍應會露出茫然不知所措表情,亦有啲一副催咩嘅樣!所以不下一枱,包括我哋,最後都唔想再貼錢買難受,走!記得查單!錯到離晒譜,隔離10人嘅單會入曬我張枱數!記得舊年中佢哋接受慌張西望訪問,喊晒口話疫情影響生意呀,可能做唔住呀咁。我想話若果真係做唔住,唔會係因為疫情囉!
所以不下一枱,包括我哋,最後都唔想再貼錢買難受,走!
記得查單!錯到離晒譜,隔離10人嘅單會入曬我張枱數!