紮根香港超過80年的龍華酒店,在沙田的歷史簿上面必定出現,每次坐火車經過沙田與火炭之間都會見到酒店大大個舊式霓虹燈牌 ,酒店門口依舊保留"龍華酒店” 的篆書牌篇,走過那條懷舊又勁打卡嘅紅燈籠路,就到餐廳位置喇! 餐廳一直保留50,60年袋嘅裝修,古色古香,話說龍華係以前嘅拍戲勝地,牆上掛著很多粵語片的照片,很有懷舊風味!二人餐  $498🔮龍華招牌紅燒乳鴿 (2隻)特登叫唔切開原隻上,因為佢知我要手機先食,所以唔切開就可以保留肉汁,果然用手撕開,特別係脾位,真係有肉汁流出來,鴿皮香而肉質嫩,侍應還會給係手套的,等你可以慢慢lup番D骨😄 🔮金沙海皇魚肚羮以大量蝦頭和海鮮熬成湯底,十分鮮甜,而且湯料有齊魚,蝦,蟹,啖啖肉!Thumb up! 🔮蒜蓉粉絲蒸元貝 (4隻)扇貝雖不是很大隻,不過十分新鮮,而個蒜蓉豆抽料勁正呀!粉絲又索哂d蒜蓉汁,超入味呀! 🔮欖菜肉碎四季豆我一直都唔係好鍾意食欖菜的,不過太后勁鍾意,佢話以前成日拎來炒餸撈飯食的.四季豆走油再連肉質番炒,爽甜惹味!拎來送粥一流呀! 🔮沙田滑雞粥沙田龍華雞粥遠近馳名,今日終於俾我試到了!果然不負所望.粥底非常綿滑, 以熬雞湯煮粥,
二人餐  $498
🔮龍華招牌紅燒乳鴿 (2隻)

🔮金沙海皇魚肚羮

🔮蒜蓉粉絲蒸元貝 (4隻)

🔮欖菜肉碎四季豆

🔮沙田滑雞粥
沙田龍華雞粥遠近馳名,今日終於俾我試到了!果然不負所望.粥底非常綿滑, 以熬雞湯煮粥,米粒鮮甜美味,雞件肉質香滑又有米香,最喜歡粥底有很多生菜絲,使粥香更帶點清新感!不愧為沙田名物呀!

🔮山水豆腐花   $28
套餐無包,所以特登另外叫. 太后話好N年前係用道風山上的山澗水來整,所以有此山水之名!當然依家就緊係唔係啦!豆花質地很滑,很有豆香.只落糖水保持清甜味!同出面懷舊豆腐舖的有點相似不過專程來到當然要試埋最後一寶啦!
蒜蓉粉絲蒸元貝
金沙海皇魚肚羮
山水豆腐花
沙田滑雞粥
题外话/补充资料: 餐廳外面有個好古裝特式的小庭園, 行落幾步就有個前花園,有涼亭,有鞦韆,滑梯等,可以俾小朋友放吓電.十分適合一家大細來個沙田小旅行呀!
蒜蓉粉絲蒸元貝
金沙海皇魚肚羮
山水豆腐花
2022-12-21 145 浏览
無人不識的「龍華酒店」,原來不知不覺已有84年的歷史,而且是香港碩果僅存的園林式酒家,非常特別。環境依舊保留著五六十年代的環境風格,餐廳牆上亦掛滿了一幅一幅香港經典著作照,令我們好好懷緬一番以往昔日的風彩。龍華紅燒乳鴿4隻必食招牌菜之一紅燒乳鴿,乳鴿先用滾水輕烚,再用滷水準浸熟,在鴿皮上搽上麥芽糖再拎去炸,鴿皮非常香脆,而且非常入味,肉汁豐富鮮嫩,伴碟亦有即炸蝦片沙田風味豉椒蜆份量想像中大份,豉椒汁味道香濃,入面好多蜆,蜆肉處理得好好,沒有沙,粒粒飽滿,好惹味。新鮮菠蘿咕嚕肉擺盤吸引,咕嚕肉炸得香脆,入面啖啖肉沒有骨,餐廳用上新鮮菠蘿,鮮甜多汁,酸甜汁調較得好好,酸酸甜甜非常開胃。韭黃豉油王炒麵炒得乾身入味,而且不油膩

龍華紅燒乳鴿4隻

沙田風味豉椒蜆

新鮮菠蘿咕嚕肉

韭黃豉油王炒麵
炒得乾身入味,而且不油膩

2022-12-18 195 浏览
🧡 龍華酒店📍 沙田下禾輋村22號------------------------------1️⃣ 龍華脆皮燒乳鴿(頂鴿) $98/@ 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻乳鴿不負眾望💕好好食😋的確做到皮脆肉厚 又多汁🥰山長水遠入去食都值得👍🏻2️⃣ 馳名沙田滑雞粥 $98推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻雞粥一般 雞係白切雞😂同個粥唔係好夾 3️⃣ 金湯竹笙素翅扒菜苗 $148推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻普通的菜😆素翅竹笙都好入味 4️⃣ 繡球菌燉鴿湯 $298推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻欣賞燉湯的乳鴿燉得超級鬆軟😋入口即化 湯偏重藥材味 但整體不錯5️⃣ 薑蔥焗廣島蠔 $188推薦指數:👍🏻👍🏻油膩 不推薦😵‍💫蠔不新鮮 非常腥6️⃣ 原味豆腐花 $138推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻普普通通的豆腐花 可以不試😂------------------------------餐廳是傳統酒樓風格 懷舊感一流😆仲有現場live band 唱八十年代金曲 唔知點解首首都識😂食物可選擇乳鴿放題 只點乳鴿就好😂總評味道:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️
🧡 龍華酒店

味道:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
2022-12-17 126 浏览
><龍華酒店嘅裝潢幾有特色講起好耐冇嚟 景物依舊沙田風味豉椒炒蜆($138)上枱時好重豆豉蒜香 蜆雖細細隻 勝在碟頭大份搭夠 而且冇咩沙星洲奶油蝦球($168)配料都有炸過 脆卜卜少少辣蝦球裹上炸衣 爽口彈牙特式乾炒牛河($128)據說係李小龍當年鍾意嘅菜式份量慷慨 炒得乾身入味配埋辣椒豆瓣醬更惹味原味手造豆腐花($68)豆腐花配桂花糖水 第一次咁食法帶點清香又唔會搶咗豆花嘅豆味滑捋捋如果有熱嘅仲好好耐冇飲枝裝汽水($18)><><><><><><><><><龍華酒店沙田下禾輋村22號
龍華酒店嘅裝潢幾有特色
講起好耐冇嚟 景物依舊
沙田風味豉椒炒蜆($138)
上枱時好重豆豉蒜香 蜆雖細細隻
勝在碟頭大份搭夠 而且冇咩沙
星洲奶油蝦球($168)
配料都有炸過 脆卜卜少少辣
蝦球裹上炸衣 爽口彈牙
特式乾炒牛河($128)
據說係李小龍當年鍾意嘅菜式
份量慷慨 炒得乾身入味
配埋辣椒豆瓣醬更惹味
原味手造豆腐花($68)
豆腐花配桂花糖水 第一次咁食法
帶點清香又唔會搶咗豆花嘅豆味
滑捋捋如果有熱嘅仲好
好耐冇飲枝裝汽水($18)
><><><><><><><><><
沙田下禾輋村22號
2022-12-16 118 浏览
—見套餐已經有最想食嘅乳鴿同雞粥仲有埋蔬菜同海鮮 夠晒豐盛溫馨共聚二位套餐($498)龍華紅燒乳鴿2隻店員隨即送上手套用手揸住嚟食格外滋味乳鴿都幾大隻 炸得香口 而肉嫩juicy 唔錯唔錯蒜蓉粉絲蒜扇貝扇貝頗大隻 滿滿蒜蓉蔥花粉絲嗦晒精華金湯海皇魚肚羹個羹濃稠度啱好黃澄澄幾引食慾欖菜肉碎四季豆四季豆keep到爽脆又係大大份生滾沙田滑雞粥兩個人真係食唔晒粥底綿糯稠身 唔會米水分離每勺都𢳂到雞肉————————————————龍華酒店沙田下禾輋村22號
見套餐已經有最想食嘅乳鴿同雞粥
仲有埋蔬菜同海鮮 夠晒豐盛
溫馨共聚二位套餐($498)
龍華紅燒乳鴿2隻
每勺都𢳂到雞肉
————————————————
沙田下禾輋村22號
2022-12-15 122 浏览
【龍華酒店】📍 沙田 最近👩🏻同朋友講起沙田有咁出名美食但又未試過我哋不約而同講 #龍華酒店 👩🏻細細個就已經聽過呢個名但就無乜印象有幫襯過既然係咁就約埋今日一齊去懷舊吓由沙田火車站行去龍華酒店大約10分鐘左右就到一入到龍華酒店就會見到一整列好傳統嘅大紅燈籠🏮好懷舊喲另一邊有兒童遊樂設計、賞鳥區、孔雀🦚區可惜今日落雨無得近距離睇餐廳牆上貼滿好多經典相片而坐位寬敞 坐落都幾舒服今次我哋order 「溫馨共聚二位套餐」🥢龍華紅燒乳鴿最期待就係呢碟乳鴿,果然無失望一隻切開,另一隻原隻上。比想像中大隻又多肉,肉汁豐富建鮮嫩。不過伴碟嘅蝦片就唔脆,失色咗少少。另有手套提供,用手食最滋味🥢金湯海皇魚肚羹啖啖魚肚,口感爽滑。又有蝦、蟹肉,好足料🥢生滾沙田滑雞粥雞件嫩滑,粥底綿滑又有雞香味。份量超足,大約可有4碗最正係粥底有生菜絲,令粥更清香🥢蒜蓉粉絲蒸扇貝蒜茸、蒽花、頭抽配上扇貝,提升咗扇貝嘅鮮味,仲有粉絲索哂扇貝嘅汁,超正呀~🥢欖菜肉碎四季豆呢碟餸最夾甜惹味,㰖菜肉碎又唔會太咸,送粥一流👩🏻諗下次要帶老友記嚟懷緬一下一齊支持充滿歷史價值嘅餐廳🍴龍華酒店📍沙田下禾輋村22號#lctyfamily #
【龍華酒店】

既然係咁
就約埋今日一齊去懷舊吓

由沙田火車站行去龍華酒店大約10分鐘左右就到
一入到龍華酒店就會見到一整列好傳統嘅大紅燈籠🏮好懷舊喲
另一邊有兒童遊樂設計、賞鳥區、孔雀🦚區
可惜今日落雨無得近距離睇

餐廳牆上貼滿好多經典相片
而坐位寬敞 坐落都幾舒服

今次我哋order 「溫馨共聚二位套餐」
🥢龍華紅燒乳鴿
最期待就係呢碟乳鴿,果然無失望

🥢金湯海皇魚肚羹
啖啖魚肚,口感爽滑。又有蝦、蟹肉,好足料

🥢生滾沙田滑雞粥
雞件嫩滑,粥底綿滑又有雞香味。份量超足,大約可有4碗
最正係粥底有生菜絲,令粥更清香
🥢蒜蓉粉絲蒸扇貝

🥢欖菜肉碎四季豆
呢碟餸最夾甜惹味,㰖菜肉碎又唔會太咸,送粥一流

👩🏻諗下次要帶老友記嚟懷緬一下
一齊支持充滿歷史價值嘅餐廳🍴

📍沙田下禾輋村22號

#lctyfamily #lcty食誌
2022-12-14
2022-12-15 118 浏览
前排媽咪生日,專登請佢去龍華酒店食秋冬套餐🥰 嘆地道美食之餘,仲可以媽咪打吓卡😍餐廳環境好靚🌳,有優雅花園🏡,兒童樂園🎠,孔雀🦚睇,仲有戶外座位⛱️ 覺得舒適秋冬四人套餐龍華紅燒鴿4隻招牌紅燒鴿,外皮油光閃閃✨又香脆,鴿肉多汁軟腍,伴碟仲有脆蝦片,好惹味古法太史五蛇羹秋冬當然唔少得蛇羹啦🐍, 蛇肉滿滿,加入木耳、筍絲等,增加口感,芡汁濃稠。藥膳黃酒煮滑雞冬日滋補之選💕 黃酒香醇微甜,雞肉嫩滑,食落仲有淡淡藥材香,暖身又暖胃薑米香煎大虎蝦虎蝦煎得好入味,蝦肉爽彈鮮甜玉蘭菜遠炒臘味生炒臘味糯米飯 最後仲有炒及同蛇羹好夾嘅糯米飯🥰

秋冬四人套餐
龍華紅燒鴿4隻

古法太史五蛇羹

藥膳黃酒煮滑雞

薑米香煎大虎蝦
虎蝦煎得好入味,蝦肉爽彈鮮甜

玉蘭菜遠炒臘味
生炒臘味糯米飯
最後仲有炒及同蛇羹好夾嘅糯米飯🥰
  • 藥膳黃酒煮滑雞
  • 薑米香煎大虎蝦
2022-12-13 208 浏览
有日同屋企人傾開,細個食過一次龍華酒店,好耐無去就決定抽時間今日去食!係沙田站出發行過去一條直路好方便,老人家都覺得易行👍🏻 去到門口覺得古色古香,沿路行上去,覺得自己好似回到過去😍餐廳座位非常闊落,充滿復古的氣息,餐廳內有餐廳歷史介紹,非常詳盡! 今次叫咗四人餐,$988有六款食物!份量適中👍🏻👍🏻👍🏻😋 ⦁龍華乳鴿四隻啱啱炸起,外皮香脆,有絲絲甜味,原隻上❤️😍 ⦁金湯海皇魚肚羹屋企人覺得呢味做得非常好,非常香滑,帶有魚肚,有啲咬口 ⦁沙田風味豉椒炒蜆份量都算多,最後食唔晒😂😂😂食蜆殼類,最怕有沙,呢度處理得幾好,而且鑊氣十足 ⦁新鮮菠蘿咕嚕肉而家好少見到有新鮮菠蘿炒,非常香甜,咕嚕肉肥瘦相間, ⦁欖菜肉碎四季豆呢味餸真係要叫個白飯配佢,非常下飯 ⦁韭菜豉油王炒麵面身炒得非常乾爽,識到一陣陣鑊氣味,好正! ⦁山水豆腐花黎到沙田梗係要食豆腐花啦,香滑之餘充滿豆香。

今次叫咗四人餐,$988有六款食物!份量適中👍🏻👍🏻👍🏻😋

⦁龍華乳鴿四隻
啱啱炸起,外皮香脆,有絲絲甜味,原隻上❤️😍

⦁金湯海皇魚肚羹
屋企人覺得呢味做得非常好,非常香滑,帶有魚肚,有啲咬口

⦁沙田風味豉椒炒蜆

⦁新鮮菠蘿咕嚕肉
而家好少見到有新鮮菠蘿炒,非常香甜,咕嚕肉肥瘦相間,

⦁欖菜肉碎四季豆
呢味餸真係要叫個白飯配佢,非常下飯

⦁韭菜豉油王炒麵
面身炒得非常乾爽,識到一陣陣鑊氣味,好正!

⦁山水豆腐花
黎到沙田梗係要食豆腐花啦,香滑之餘充滿豆香。
2022-12-13
2022-12-13 78 浏览
今日嚟到細個食過一次既龍華酒店,咁耐冇黎,覺得非常懷念!餐廳位置喺沙田站出發大約10分鐘便到達👍🏻正門至餐廳之間的斜路掛滿紅噹噹嘅燈籠,非常復古!而且餐廳位置非常寬敞,我哋午餐時間去,充滿氣氛之餘,亦可以喺都市入邊感受到寧靜嘅氣息❤️我哋叫咗有六款食物嘅四人餐,四個人食啱啱好!其中龍華乳鴿梗係必食啦,龍華最出名喎!香甜嘅外皮酥炸後非常香脆,肉質亦非常嫩滑,食完都真係想買幾隻外賣返屋企😋金湯海皇魚肚羹,應該係用咗粟米打碎令到湯非常滑身,香濃之餘有少少魚肚嘅咬口😚沙田風味豉椒炒蜆份量都算多,蜆殼類處理得非常好,無沙👍🏻新鮮菠蘿咕嚕肉,新鮮菠蘿炒出嚟味道真係有啲唔同,咕嚕肉炸粉好薄,做得唔錯❤️欖菜肉碎四季豆,配上白飯一流!韭菜豉油王炒麵炒至非常乾身,食咗兩碗亦唔覺得油膩!飲飽食醉另外加咗山水豆腐花,豆香非常足,而且好香滑,為呢一餐飯畫上完美句號❤️

2022-12-13 97 浏览
話說沙田有三寶, 就係「山水豆腐花」、「明火靚雞粥」同埋「龍華乳鴿」‼️一踏入長廊就有滿滿紅燈籠, 餐館有室外同室內位置, 加上古代庭園裝潢, 成個feel好似回到古色古香嘅舊香港咁😍 心大心細諗緊食咩之際, 見到有2人餐, HK$498有幾款吸引食品, 就go ahead叫咗喇😌--龍華紅燒乳鴿 (2隻) 必食😋 可以揀原隻/開4/開2上, 外皮炸到香脆, 內裡肉質juicy爆汁🤩 果然係龍華名物‼️黃金海皇羹 (位上) 應該用上南瓜, 所以靚靚金黃色, 食落幾清甜嘅羹底🥘蒜蓉蒸扇貝 (一位一隻) 扇貝開邊蒸, 所以食起上嚟粒肉就唔算好厚, 不過勝在steaming time剛剛好♨️欖菜肉碎四季豆 (2人份量)幾大碟, 炒得幾惹味😋 加入雞粥食好夾添🤤馳名雞粥沙田 (一窩)份量足, 仲有好多滑滑雞件添🐔 如果用瓦煲上, 保溫更加好就仲正~ 因為而家天氣開始涼, 食食下個粥好易凍左🙈 建議趁熱快d食🔥山水豆腐花 (碗 HK$28)

龍華紅燒乳鴿 (2隻)

黃金海皇羹 (位上)
應該用上南瓜, 所以靚靚金黃色, 食落幾清甜嘅羹底🥘

蒜蓉蒸扇貝 (一位一隻)

欖菜肉碎四季豆 (2人份量)
幾大碟, 炒得幾惹味😋 加入雞粥食好夾添🤤

馳名雞粥沙田 (一窩)

山水豆腐花 (碗 HK$28)

2022-12-12 216 浏览
沙田龍華酒家歷史悠久記得之前食個就一般般,今次再同屋企人打算試下去飲茶食點心,期望有改善。 預早book定位但當天去到竟然話沒有點心供應,最奇怪就係店員说點心唔係時常有,要睇廚師父幾時返先做,今日就冇供應啦!聽見都傻了眼,之前book位是訂中午飲茶的,結果來到竟然是這樣!專誠入到嚟都試下啦,唯有點了出名乳鴿、紅燒豆腐 、黑醋骨、 豉油王炒麵和雞粥, 下單後等了半個鐘頭有多才上一兩度餸菜,之前叫的雞粥同豉油王炒麵追咗好多次最後都沒有來,只能講乳鴿、紅燒豆腐還可以,黑醋骨雪藏味好重, 最後取消雞粥同炒麵因等得太久了,大家非常失望,只能說冇下次…

聽過呢間好耐但一直無機會來到,今次終於同家人來到呢度食飯! 一路由地下行上一條長樓梯,兩邊掛滿紅燈籠,行到中間仲有庭園同埋見到有孔雀在籠裡!! 再行上去就到入口啦! 有戶外位都有室內雅座,而家天氣凍左我地當然坐室內🤣 入到去見到牆身掛滿舊年代既明星相同電影電視劇照,好有心思!.睇餐牌見到呢度有唔少套餐,我地點左開心派對4人套餐,重點當然唔少得呢度招牌既⭐乳鴿⭐啦! 有4大件,真係大大隻,唔係而家坊間酒樓只有BB乳鴿咁,而且啖啖肉,超香! 即叫即炸,皮脆肉嫩,油脂香在口腔徘徊,超正! 食到唔停口👍🏻 而乳鴿上面仲會有幾片大蝦片,好脆!.套餐除左有招牌既乳鴿外,仲有小菜同湯羹,分別係🍍新鮮菠蘿咕嚕肉、🐚豉椒炒蜆、🍲金湯海皇魚肚羹、🧆欖菜肉碎四季豆同🍜韭黃豉油王炒麵! 新鮮菠蘿咕嚕肉份量都幾多,而且食得出係傳統方式去炒,所以咕嚕肉反而唔會係淋滿大量醬咁比較濕同粉,而係乾身且脆! 成件都係肉唔會有炸粉皮咁😋 .金湯海皇魚肚羹一大盤可以每人飲到大約一碗半,極多料好豐富! 有蝦仁、魚肚同蛋絲,飲落去仲有少少南瓜湯既味道咁,唔錯! 韭黃豉油王炒麵炒得好乾爽,加上大量韭黃,好香!.最後,當然要叫呢度都
最後,當然要叫呢度都推介既原味豆腐花,有唔同size,我地叫左細,不過細都已經係2-3人份量,用原個木桶裝載,另附上一碗桂花味糖漿,不過唔駛落糖漿,豆腐花已經好香好清甜好好食!!
  • 龍華脆皮燒乳鴿
  • 原味手造豆腐花
2022-12-08 111 浏览
好耐無去「龍華酒店」,前幾晚同老公難得可以放底小朋友去食乳鴿,隔咗咁耐,乳鴿依然惹味香脆。我哋點咗個二人餐,起初諗住加多個小菜,但店員話二人餐已經夠食,結果係真係剛剛好,雞粥仲有剩添!👫二人餐有:龍華紅燒鴿兩隻賣相吸引,啖啖肉,外皮香脆,而且好惹味!蒜蓉粉絲蒸扇貝蒜蓉味香濃,粉絲軟硬度適中,扇貝都新鮮彈牙,蒜蓉配粥食,好味!金湯海皇魚肚羹上枱時見到賣相係金黃色,以為係甜嘅,但呢個羹係咸咸地嘅,都幾多料,食到粒粒魚肚同蝦肉。欖菜肉碎四季豆呢個好有鑊氣,配粥食又係好夾。生滾沙田滑雞粥粥幾軟綿,帶雞油味,而且有好多雞件,最後係多到食唔哂。

👫二人餐有:

龍華紅燒鴿兩隻
賣相吸引,啖啖肉,外皮香脆,而且好惹味!

蒜蓉粉絲蒸扇貝

金湯海皇魚肚羹

欖菜肉碎四季豆
呢個好有鑊氣,配粥食又係好夾。

生滾沙田滑雞粥
粥幾軟綿,帶雞油味,而且有好多雞件,最後係多到食唔哂。

2022-12-03
  • 龍華乳鴿
2022-12-07 87 浏览
龍華係香港少數嘅老牌餐館之一,開幕於1938年,至今已有84年歷史。 曾經叱咤風雲,與半島酒店齊名。 當年嘅沙田尚未開發,山明水秀。 好多文人雅士都喺呢度住過🤓今日嚟感受其懷舊而經典的風味,門口有一個一個嘅紅燈龍,好有懷舊嘅感覺真係幾特別被譽為紅燒乳鴿始祖,當時富有人家先食得起,要$4一隻架 ,而加$98隻😂原來小說家金庸先生 、李小龍 都到此地留下足跡 😎脆皮燒乳鴿 $98古法紹酒醉乳鴿 $98新鮮菠蘿咕嚕肉 $168鄉村風味炸大腸 $128紅燒山水豆腐 $138懷舊頭抽皇炒麵 $108薑蔥焗廣島蠔 $188特色乾炒牛河 $128

原來小說家金庸先生 、李小龍 都到此地留下足跡 😎

脆皮燒乳鴿 $98
懷舊頭抽皇炒麵 $108
薑蔥焗廣島蠔 $188
特色乾炒牛河 $128
2022-12-07 93 浏览
今晚去了一間有80年歷史的老字號中式酒樓,以食乳鴿而馳名。因位於半山,所以要行一段斜路,晚上路的兩旁有亮著的紅燈籠,斜路彎曲有燈籠的裝飾,有份古典優雅的氣氛,難怪很多人喜在這處打卡。酒樓戶外有雅座和亭園。室內掛了很多五六十年代時出名的明星相片,十分懷舊。我們點了4人套餐:-龍華乳鴿(4)乳鴿大隻厚肉,皮燒得香脆,肉質淋軟嫩滑。還有蝦片伴碟。-金湯海皇魚肚羹用了南瓜做湯底,再加上海鮮和魚肚淆製,非常鮮甜。-沙田風味豉椒炒蜆炒得很有鑊氣,豉椒惹味。-新鮮菠蘿咕嚕甜甜酸酸的醬汁,配有鮮菠蘿,西椒和洋蔥,炒埋炸香的排骨,很醒胃。-欖菜肉碎四季豆欖菜味出,炒肉碎四季豆更提升味道。-豉油王炒麵用幼身麵條,有銀芽和韭黃配菜。煙韌有口感。-原味豆腐花(一桶)豆味香濃,加埋桂花糖水做調味,很清新。
今晚去了一間有80年歷史的老字號中式酒樓,以食乳鴿而馳名。

我們點了4人套餐:

-龍華乳鴿(4)
乳鴿大隻厚肉,皮燒得香脆,肉質淋軟嫩滑。還有蝦片伴碟。

-金湯海皇魚肚羹
用了南瓜做湯底,再加上海鮮和魚肚淆製,非常鮮甜。

-沙田風味豉椒炒蜆
炒得很有鑊氣,豉椒惹味。

-新鮮菠蘿咕嚕

-欖菜肉碎四季豆
欖菜味出,炒肉碎四季豆更提升味道。
-豉油王炒麵
用幼身麵條,有銀芽和韭黃配菜。煙韌有口感。

-原味豆腐花(一桶)
豆味香濃,加埋桂花糖水做調味,很清新。
  • 原味手造豆腐花