2021-10-19
繼續任性系列, 去尖沙咀食午餐, 餐廳喺棉登徑, 一出K11 轉個彎就到, 門口裝修得好似日本居酒屋, 又可以當旅行。同事負責的Project 得獎, 於是食得幾豪下。是日午餐秋刀魚原條刺身花酒漬甘蝦蔥吞拿魚腩卷黑門龍蝦湯煮海鮮黑門令蟹味噌甲羅燒赤鬼海老天反卷海底之心柚子檸檬梳打秋刀魚原條刺身, 魚身修長以為瘦削無肉,點之,油脂豐厚、肉質鮮味。花酒漬甘蝦, 甘蝦用左花酒浸完, 蝦肉入哂酒味, 蝦身肥大肉厚, 鮮甜。蔥吞拿魚腩卷, 厚厚的吞拿魚腩蓉, 上面放上蔥花同魚乾仔, 口感一流。黑門龍蝦湯煮海鮮, 龍蝦湯配鮮味蠔,花鏍, 大蝦, 每款海鮮滲哂龍蝦湯味, 非常精彩, 龍蝦湯一啖不漏, 飲哂。黑門令蟹味噌甲羅燒, 濃濃蟹膏配上餅乾, 可以減輕蟹膏較濃的味道, 非常聰明煮法。赤鬼海老天反卷, 外面有大量魚籽, 內配炸蝦, 一啖入口, 有咬破魚籽滲出魚油感覺, 加上脆口炸蝦, 軟硬口感,一併擁有。海底之心, 味道唔太甜, 入口清香, 好似有少少酒味, 但唔算太多, 易入口。柚子檸檬梳打, 味道一樣唔太甜, 清新感覺, 悶熱天氣一流飲品。
同事負責的Project 得獎, 於是食得幾豪下。
是日午餐
秋刀魚原條刺身