2023-03-01 404 浏览
經過旺角砵蘭街這區,正正在朗豪坊商場附近,非常方便,跟朋友在旁邊經過後,步出門外便看見麻辣香鍋 這間川餐廳,十分吸引,裝修中國風,場地光鮮,環境舒式。餐牌款式有很多選擇,主打香鍋,酸菜魚,串燒,各四川涼拌小食及飲料,每一樣都很吸引!必試當然是招牌金湯酸菜魚,有辣度選擇,魚塊份量多又沒有骨,名不虛傳的魚片泡在花椒、辣椒配上大量芽菜,酸菜及彈牙水晶粉,盡吸辣湯底,份量十分多,陣陣的酸辣和花椒味道,惹味又開胃。鮮甜而嫩滑的大塊魚肉口感奇佳,魚味十足,真材實料!這道菜還可額外加配料,我更加了一碗白飯!配料同樣豐富有酸菜,菇,木耳等,十足惹味!香辣魚皮涼拌小食選了微辣,靈魂是個辣汁,果然夠麻夠辣,紅油適中不會過油膩,魚皮口感爽脆可口沒有腥味,值得一讚!清炒萵筍絲,很爽脆鮮甜,幼嫩少油,份量大碟!京蔥羊肉,富有羊味又不過羶,肉質口感軟綿綿,鮮嫰保留到肉汁,脂肪比例平均,油香感十足,加上麼麼皮包著同吃,口感十足不油膩紅糖糍粑,每一塊是一口的份量,擺碟精美,屬誠意之作,口感煙韌,紅糖濃郁,甜度剛好另點了兩杯凍檸茶解去油膩!冷涼又清爽!下次想帶家人一起品嚐這間川菜,食物質素高,交通地點方便,相信家人會讚

香辣魚皮

清炒萵筍絲,很爽脆鮮甜,幼嫩少油,份量大碟!

另點了兩杯凍檸茶解去油膩!冷涼又清爽!

下次想帶家人一起品嚐這間川菜,食物質素高,交通地點方便,相信家人會讚不絕口!
  • 招牌金湯酸菜魚
  • 香辣魚皮
  • 清炒萵筍絲
  • 京蔥羊肉
  • 紅糖糍粑
2023-02-25 59 浏览
久闻大名,终于有时间来试试这间香锅价格算是很划算,午市套餐点了三个配菜68肥肠(经典配菜,炸完干瘪没有香气,只剩油腻,成了油渣)猪颈肉(没有想象中的扎实的肉感,反而因为炸得太过,变成了脆干无味的猪肉条)娃娃菜(干锅的香料没炒开,全糊在菜叶子里,很咸很咸)总的来说,味道ok,但配菜踩雷,出菜水准很低,葱姜蒜都没切断,蒜苗和芹菜手掌那么长一根都直接出锅,干锅调料也是一坨一坨地糊在底下,还有很多不知所以的干辣椒,也没有香气,不好吃。柔很少,只有几块,不是很爽总分3/5,不值得专门过来吃
久闻大名,终于有时间来试试这间香锅
价格算是很划算,午市套餐点了三个配菜68
肥肠(经典配菜,炸完干瘪没有香气,只剩油腻,成了油渣)
娃娃菜(干锅的香料没炒开,全糊在菜叶子里,很咸很咸)

总分3/5,不值得专门过来吃
2023-02-23 34 浏览
很久沒吃過辣東西,想衝擊下味蕾😝這間餐廳在旺角地鐵站附近,地點十分方便😋孜然羊肉羊肉不是每個地方也有得吃,這款孜然羊肉十分惹味,羊肉腍滑,份量也不少,孜然芬香撲鼻,令胃口大開。😋黃金蝦頭鮮蝦大大隻,爽滑彈牙,啖啖肉,再加上滿滿的鹹蛋黃醬,包裹隻整隻炸蝦球,非常香口,滋味十足。😋紅糖糍粑吃完辣的東西,總想吃少少甜點,這款糍粑炸得外皮鬆脆,內裏柔軟,暖笠笠又煙煙韌韌,再配上特製甜醬,滿足感up,令晚餐變得更加圓滿和增添幸福感🥰

😋孜然羊肉

😋黃金蝦頭

😋紅糖糍粑

在朗豪坊睇完戲又不想在商場吃晚飯咁高消費,搵到附近這間麻辣香鍋就試一試。用QR code點餐可以選擇少鹽少油,介面又簡單清晰易用,很方便,不會同店員有溝通誤會。【鮮椒魚】選了少鹽少油,味道的確比平時清淡一些,但是麻香的味道仍然很重。魚肉一片片明顯是十分新鮮,沒有魚腥味,又滑嫩。配料亦夠多,有很多薯粉,夠飽肚,蓮藕和大豆芽都入味。【招牌香鍋】選了小辣,食得到,麻辣得來又香,不會只有辣,惹味得很。配料必選雞軟骨和田雞,雞軟骨的質感本身就夠爽口彈牙,而田雞都好入味,五花肉片太肥了,有點油膩。蔬菜類就要茄子和萵苣,一爽一淋。【紅糖糍粑】即叫即炸,外脆內軟,中間煙煙韌韌。

雞軟骨
茄子
萵苣

【紅糖糍粑】即叫即炸,外脆內軟,中間煙煙韌韌。
2023-02-08
雞軟骨
茄子
萵苣
2023-02-22 33 浏览
之前食過銅鑼灣嘅川滿居覺得好好味,原來佢地喺旺角開咗姊妹店-麻辣香鍋🌶️除咗主打嘅乾鍋外,餐廳亦提供多款川菜🥢好似酸菜魚、水煮魚、香辣海鮮鍋、麻婆豆腐、川香鮑魚雞煲、辣子雞、鑊氣小炒等等,好多選擇,樣樣都想食🙊絕對係食川菜嘅好地方😍招牌香鍋主打嘅香鍋當然要試吓啦😝用上 24種香料調出香鍋醬,加上新一代辣椒乾、辣醬等用咗多達 40種醬料嚟炒製乾鍋😛麻辣鮮香味道濃郁🤩唔油亦唔會嗆喉👍🏻口味可以選擇香辣、麻辣或醬香🌶️辣度可以揀唔辣、微辣、小辣、中辣或者大辣🌶️之後任選五個餸起炒,配料有超多選擇😍我揀咗豬頸肉、雞件、土豆片、魷魚鬚、木耳同萵筍,同埋香辣小辣🌶️配料吸盡麻辣醬料,非常入味同惹味,辣得過癮😆口水雞口水雞雞肉嫩滑🐓 味道層次豐富,香麻醇濃,並帶有花椒青香🫑辣中帶香、香中帶麻,醬汁令人開胃😛酸辣土豆絲我最愛嘅土豆絲🥔除咗酸辣外,亦可揀熗炒或清炒😍土豆絲質感爽口,酸酸辣辣夠惹味😛干煸四季豆炒得好有火喉嘅四季豆💚加上醬汁一齊炒,夠晒滋味😛四季豆口感爽脆,上面有肉碎,味道更豐富🥳紅糖糍粑最後甜品食埋紅糖糍粑夠晒滿足🥰有好多件啊🤩外層鬆脆,內裏煙煙韌韌,一定要點埋紅糖一齊食,非常滋味😚Q

口水雞

酸辣土豆絲

干煸四季豆

Q
2023-02-22 27 浏览
係朗豪坊附近有好多好正既美食,今次就去咗砵蘭街既川菜館, 餐廳主打麻辣香鍋, 仲有好多鑊氣小炒、烤魚等等~我地叫左一個冷盤、一個香鍋同埋就個小炒:🔸籐香雞($66)雖然唔辣,但係籐椒味都好出,而且雞肉非常嫩滑得黎又好彈牙,冷盤黎講非常出色~👍🏻🔸招牌香鍋香鍋食材方面,我地揀左牛舌、雞軟骨、田雞、蓮藕仔同貢菜,辣度就揀左香辣小辣, 田雞肉非常嫩滑, 牛舌同雞軟骨就非常香口, 蓮藕仔同貢菜都係平時好少食到, 配襯香鍋真係好好食!😍🔸孜然羊肉 配六張麼麼皮 ($108)羊肉配搭洋蔥同芫茜, 一啲都唔騷, 孜然味唔算好重,容易接受,連埋麼麼皮食更有風味✨

我地叫左一個冷盤、一個香鍋同埋就個小炒:

🔸籐香雞($66)

🔸招牌香鍋

🔸孜然羊肉 配六張麼麼皮 ($108)
2023-02-21
2023-02-20 51 浏览
朗豪坊斜對面有間麻辣香鍋抵食而幾夠地道!幾多人幫襯。見價錢唔貴所以試試佢。招牌香鍋可以任點5款餸,有幾十款配料可以簡!要左麻辣小辣!鮑魚四隻,質地qq彈彈口感相當好!豬頸肉夠香啖啖肉都非常入味!鮮魚片夠嫩身帶爽脆口感而且無骨容易食!雜菇清爽新鮮,配上麻辣非常惹味,薯粉質地夠為煙un, 如淋番少少更好口感!整體夠大埋頭,配料又夠豐富,辣度非常岩我口味,刺激過癮。鮮椒雞炸到香脆但唔會太有油膩感!粒粒口感幾香脆,加上鮮椒調味,份外帶香更惹味。夫妻肺片片大而夠薄,調味粑糯入味,麻辣鮮香很突出,非常開胃小食。
朗豪坊斜對面有間麻辣香鍋
抵食而幾夠地道!幾多人幫襯。見價錢唔貴所以試試佢。
招牌香鍋可以任點5款餸,有幾十款配料可以簡!要左麻辣小辣!

2023-02-16 37 浏览
今日和女朋友健身完,真的是饥肠辘辘,饿到疯狂。于是我们就近找了一间川菜馆麻辣香锅,直流口水菜品1. 招牌香锅:我们点啦羊肉卷,牛肉片,牛百叶,猪大肠,娃娃菜,杂菇和牛舌。选的小辣。任何一道菜的非常适合川式的味道,麻辣香味全部融入到了食材当中,没有炒的太干或太湿,咸淡辣度刚刚好,一吃就停不下来。2. 京葱肥牛:这道菜配小面饼,用饼卷起京葱和肥牛,对于饥肠辘辘的我来说,一口飞上天。大大的赞3. 酸汤肥牛:牛肉稍稍肥了些,但越肥越香。配上酸汁,令人流口水🤤4. 拍黄瓜🥒: 非常的解辣,青口。吃川菜多了伤过人,正好中和一下。饮品:我们要了金桔柠檬茶和百香果柠檬茶,很好喝很解渴,很解辣!整体好评,店家非常热情,下次一定还会再来!

菜品

大大的赞

整体好评,店家非常热情,下次一定还会再来!
京葱羊肉
酸汤肥牛
2023-01-04
京葱羊肉
酸汤肥牛
今晚同朋友一齊係旺角行街👯‍♀️又到食飯時間😆朋友話想試食辣野🌶我就決定和她去麻辣香鍋📍價錢幾抵食😆而且幾多川菜既款式📝-今晚的確幾熱鬧,所以我地都係門口等左一彈!朋友今晚想食酸菜魚多d💛所以我地點了金湯酸菜魚😍第一次試這家的酸菜魚,有驚喜💯因為好足料、除左魚肉多同滑外😁仲有最少3款唔同既菇、酸菜、萵筍、芽菜等🤎睇落唔似份量好多,但食落真係好多😆味道就唔算好辣😋唔太食得辣既朋友都可以試到有麻同酸既味道,當然味道都會偏濃🧡但試得試呀!-小食方面,我點了冷盤既籐香雞💙帶有少少酒味🍾同雞肉好襯係開胃之選😋而且可以清一清酸菜既味道!🎀-朋友點了京蔥牛肉配6張麼麼皮🥢好有鑊氣呀!🔥而且牛肉即使炒左都唔會硬✔️有埋香蔥,好香口呀! 用埋麼麼皮食🥘就好有川菜風味,朋友仲加左個白飯配🍚配! -不過食物份量真係幾多,2個女仔記住留意下份量😆飲品方面,有支裝茶同港式飲品選擇☕️🧃特別茶真係好岩食川菜去解辣!😝-好辣的我今晚表示滿足💕不過小店都幾熱鬧🥢空間唔算太多,末份太岩慢慢傾的!⚡️女孩子們想傾偈要留意❗️
今晚同朋友一齊係旺角行街👯‍♀️又到食飯時間😆
朋友話想試食辣野🌶我就決定和她去麻辣香鍋📍
價錢幾抵食😆而且幾多川菜既款式📝
今晚的確幾熱鬧,所以我地都係門口等左一彈!
朋友今晚想食酸菜魚多d💛所以我地點了金湯酸菜魚😍
第一次試這家的酸菜魚,有驚喜💯
因為好足料、除左魚肉多同滑外😁
仲有最少3款唔同既菇、酸菜、萵筍、芽菜等🤎
睇落唔似份量好多,但食落真係好多😆
味道就唔算好辣😋唔太食得辣既朋友都可以試到
有麻同酸既味道,當然味道都會偏濃🧡但試得試呀!
小食方面,我點了冷盤既籐香雞💙
帶有少少酒味🍾同雞肉好襯
係開胃之選😋而且可以清一清酸菜既味道!🎀
朋友點了京蔥牛肉配6張麼麼皮🥢
好有鑊氣呀!🔥而且牛肉即使炒左都唔會硬✔️
有埋香蔥,好香口呀! 用埋麼麼皮食🥘
就好有川菜風味,朋友仲加左個白飯配🍚配!
不過食物份量真係幾多,2個女仔記住留意下份量😆
飲品方面,有支裝茶同港式飲品選擇☕️🧃
特別茶真係好岩食川菜去解辣!😝
好辣的我今晚表示滿足💕不過小店都幾熱鬧🥢
空間唔算太多,末份太岩慢慢傾的!⚡️
女孩子們想傾偈要留意❗️
白飯
凍檸茶
烏龍茶
2023-02-14 491 浏览
得悉鑼灣人氣川菜館川滿居於朗豪坊附近開設主打乾鍋的副綫,重口味的我忍不住去試試一進店便看到「麻辣鮮香」四隻大字,以重香氣的太椒入饌裝修簡約,牆上還有中式掛燈!環境寬敞,座位舒適小店部分區域有花心思以具特色的摺紙藝術佈置招牌香鍋鍋底只須$28,任選五餸起炒!有香辣、麻辣或醬香選擇新鮮鮑魚四隻只須$68,秘製醬汁利用超過24 款香料調製、香辣惹味鑊氣小炒泡椒炒鯛魚片完全沒有刺,肉薄細緻,口感爽脆清炒萵筍絲切得夠幼身,清甜爽口有麻油香藤香雞的醬汁以慢火熬湯一小時精製而成,浸湯過後入口麻而不辣,香口非常涼拌黃金皮蛋晶瑩剔透,流心蛋黃顏值爆燈酸梅湯搭配熱騰騰辣呼呼的菜式解辣又對味
一進店便看到「麻辣鮮香」四隻大字,以重香氣的太椒入饌
裝修簡約,牆上還有中式掛燈!環境寬敞,座位舒適
小店部分區域有花心思以具特色的摺紙藝術佈置
招牌香鍋
鑊氣小炒泡椒炒鯛魚片完全沒有刺,肉薄細緻,口感爽脆
泡椒炒鯛魚片
清炒萵筍絲切得夠幼身,清甜爽口有麻油香
清炒萵筍絲
藤香雞
涼拌黃金皮蛋晶瑩剔透,流心蛋黃顏值爆燈
涼拌黃金皮蛋
藤香雞
涼拌黃金皮蛋
酸梅湯
2023-02-12 44 浏览
今日約咗個無辣不歡嘅朋友食飯,所以搵左呢間比較地道嘅麻辣四川菜食‼️晚市期間,人流不絕😱不少捧場食客👍🏻✿招牌香鍋$26(麻辣)+任選五餸起炒配料: 肥牛$46、五花肉片$42、豬大腸$46、豬皮$36、薯粉$22上枱時大大盤🤩每款配料份量多,香鍋炒得乾身,小辣剛剛好,所有配料炒得入味,色香味俱全,辣得過癮又惹味‼️✿黃金蝦球 $138鍾意食鹹蛋黃嘅朋友必點菜式,鹹蛋黃香濃嘅鹹香味,配以蝦球形狀偏大,入口炸漿香脆,蝦肉質鬆軟,鮮嫩多汁。✿大盤花菜 $78大盤花菜🥦配以五花肉片炒,帶微辣,鮮香脆嫩,口感豐富。✿涼拌黃金皮蛋 $48金黃透明嘅皮蛋,口感彈牙軟糯,微酸微辣,好開胃。✿酸梅湯 $18✿凍檸茶 $18

✿招牌香鍋$26(麻辣)+任選五餸起炒

✿黃金蝦球 $138

✿大盤花菜 $78
大盤花菜🥦配以五花肉片炒,帶微辣,鮮香脆嫩,口感豐富。

✿涼拌黃金皮蛋 $48
金黃透明嘅皮蛋,口感彈牙軟糯,微酸微辣,好開胃。

✿酸梅湯 $18
✿凍檸茶 $18
2023-02-09
  • 涼拌黃金皮蛋
  • 招牌香鍋
2023-02-11 36 浏览
招牌香鍋香辣可口,🥰可以自己選擇餸落去炒之外,😙第1次見原來仲可以加新鮮嘅鮑魚。4隻都係68蚊,已經大大隻,❤好厚肉。價錢較親民。另外我哋都加咗其他🐮肉類同埋蔬菜,推薦佢哋經典嘅牛肚,🥩牛舌,同埋香嫩嘅牛肉片。蔬菜我最鍾意其中嘅娃娃菜,👍因為多水分,而且好鮮甜。另外我都幾鍾意🌶佢嘅口水雞,麻辣嘅醬汁夠曬惹味,🐤雞皮金黃色,爽口彈牙。雞肉結實鮮嫩,香辣嘅味道最啱,🍚配一碗白飯,非常開胃。

2023-02-11 29 浏览
好耐無食過麻辣香鍋🥰呢間我覺得真係百吃不厭🤤食物香辣又夠惹味😋超級正☺️而家原來外賣平台都可以落單, 仲可以18區跨區外賣,超級方便,平時係屋企都唔使專登出黎先有得食,大家立即下單吧🥳🥳今日人客都幾多,坐滿曬人咁😳入到去即刻落單,叫左我每次必點嘅香鍋、小炒及冷盤小食😝麻辣香鍋點左五款餸,包括腐竹、蝦球、墨魚餅、雞軟骨及芋頭😁😁 份量依舊非常多,點左小辣,味道岩岩好,非常餸飯😋😋辣子雞超級多紅椒😆不過唔使怕,一啲都唔會辣到食唔到😙因為本人係食唔到太辣的😉雞粒炸到勁香勁酥😍黑木耳呢碟開胃冷盤酸酸辣辣,令人食到停唔到口,話咁快就食曬😝百香果檸檬茶好香嘅百香果,加埋清新嘅檸檬,飲落非常醒神🥰朋友就點咗杯凍檸樂當日真係坐滿人📌 麻辣香鍋 (旺角)旺角砵蘭街198號地舖#麻辣香鍋 #川菜 #旺角 #旺角美食 #美食推薦 #香港美食 #川菜推介 #砵蘭街美食 #辣子雞 #yummy #foodie #hkfoodie #mk #mkfood #teamhappyfoodies
好耐無食過麻辣香鍋🥰呢間我覺得真係百吃不厭🤤食物香辣又夠惹味😋超級正☺️而家原來[點單]外賣平台都可以落單, 仲可以18區跨區外賣,超級方便,平時係屋企都唔使專登出黎先有得食,大家立即下單吧🥳🥳

麻辣香鍋
點左五款餸,包括腐竹、蝦球、墨魚餅、

辣子雞

黑木耳
呢碟開胃冷盤酸酸辣辣,令人食到停唔到口,話咁快就食曬😝

百香果檸檬茶
好香嘅百香果,加埋清新嘅檸檬,飲落非常醒神🥰
朋友就點咗杯凍檸樂
當日真係坐滿人

📌 麻辣香鍋 (旺角)
旺角砵蘭街198號地舖

2023-02-06
午餐
  • 麻辣香鍋
  • 辣子雞
2023-02-08 20 浏览
琴日落微微雨啱晒食辣野今次黎到位於旺角既麻辣香鍋繼上次食過去銅鑼灣嘅分店之後一直好想再試佢嘅香鍋今次雙na可以一齊食晚飯~上次都唔知係幾耐之前了《辣子雞》香口又香香辣辣做得唔錯一口接一口好快比我地清哂《香辣干鍋》今次叫左中辣料有蓮藕仔、萵筍、田雞、豬大腸同腐竹個人食過銅鑼灣嗰間同呢間覺得兩間嘅風味有啲唔同,但都做得唔錯《酸辣土豆絲》炒得爽脆可以整酸少少更加過癮《自家煲酸梅湯》冰鎮既酸梅湯好解辣甜度適中加上好濃嘅酸梅味不錯支持小店麻辣香鍋
琴日落微微雨啱晒食辣野

香口又香香辣辣做得唔錯
一口接一口好快比我地清哂

《香辣干鍋》
今次叫左中辣
料有蓮藕仔、萵筍、田雞、豬大腸同腐竹

《酸辣土豆絲》

不錯

支持小店
麻辣香鍋
2023-02-07 115 浏览
今天約了老公到旺角吃晚飯。我們都想食香鍋,所以選了地點方便的「麻辣香鍋」。平常我們會點辣的,但今天我們都想一改習慣,選了不辣的醬香。餐廳環境尚算寬躺,座位舒適,乾淨整潔。菜式也很豐富,除了招牌香鍋,還有小菜、烤魚、牛煮牛肉等,可謂應有盡有。招牌香鍋 $26(最少5款配菜)我們點了以下配菜:肥牛$46、豬大腸$46、五花肉片$42、萵筍$28、蓮藕$28、油麥菜$26、番薯$26及薯粉$22。香氣撲鼻,份量非常驚人!幸好我們在點菜前看了一些評論,避免點過量的食物。醬香有驚喜,色香味濃,鹹甜適中,滋味滿載。我們都特別喜歡肥牛、五花肉片和薯粉,十分入味可口。萵筍和蓮藕也特別好吃,讓這道菜口感更有層次。紅糖糍粑 $58吃完香鍋,其實已經很滿足,但我們都覺得甜品可令晚餐更圓滿。糍粑共有八條,我們一開始還擔心吃不完,但試了一口之後,我們都停不了口。糍粑口感極佳,外皮香脆,裡面煙韌,點上香甜味濃的紅糖漿,真叫人回味無窮。最後,把所有的都吃完了。今天雖然是星期二,但餐廳人流不斷,很快已經座無虛席,我們吃完的時候也有人在等候。我們一定會再來支持!

招牌香鍋

招牌香鍋 $26(最少5款配菜)

紅糖糍粑 $58