2021-09-16 68 浏览
今日突然想食米線,lunch叫同事陪我食😆銅鑼灣新店開張,夜晚食過一次,未試過荃灣呢間。環境同銅鑼灣個邊一樣,都係乾淨闊落。😊⭐️香滑豆腐花米線(撈) $38配料有好多,豬肉碎、菜脯、芽菜、酸菜,我自己加左肥牛、枝竹同牛𦟌。份量唔算好多,但豆腐花好滑,用嚟撈米線都係第一次😆😆⭐️特濃花膠雞湯薯粉 $33 可揀一款配料我見到揀薯粉唔使加錢,咁梗係揀薯粉,我超級鍾意食薯粉,煙韌彈牙😍配料揀左鴨血,再加配牛丸同牛栢葉真心鴨血係唔得,一d都唔嫩滑,好硬,不推介。😟花膠雞湯好正喎,真係好濃,都有少少味精,但未至於太過份👍🏻⭐️蒜泥白肉 $38得四片,太少了😅不過個麻辣汁係整得幾惹味,肉嘅份量可以再多d就更好了😆😆
今日突然想食米線,lunch叫同事陪我食😆
銅鑼灣新店開張,夜晚食過一次,未試過荃灣呢間。

環境同銅鑼灣個邊一樣,都係乾淨闊落。😊

⭐️香滑豆腐花米線(撈) $38
份量唔算好多,但豆腐花好滑,用嚟撈米線都係第一次😆😆

⭐️特濃花膠雞湯薯粉 $33 可揀一款配料
配料揀左鴨血,再加配牛丸同牛栢葉
真心鴨血係唔得,一d都唔嫩滑,好硬,不推介。😟
花膠雞湯好正喎,真係好濃,都有少少味精,但未至於太過份👍🏻

⭐️蒜泥白肉 $38
得四片,太少了😅
不過個麻辣汁係整得幾惹味,肉嘅份量可以再多d就更好了😆😆

2021-09-16 64 浏览
上次午餐過嚟食米線,今次夜晚就真真正正食酸菜魚😆酸菜魚🐟魚肉比較薄身,質地嫩滑無骨,啲魚多到食唔晒😂一大盤的酸菜魚,除咗魚之外,仲有好多配料例如係豆卜、萵筍、秀珍菇、芽菜、寬粉。底下有好多寬粉,質感Q彈。湯底清澈,食得出唔係用cheap cheap酸菜,味道唔會過鹹。炸饅頭💯必點😎香脆內軟,炸到金黃色,成隻船上好大陣象,仲要有煙出🤣點左煉奶食,好好味,不愧為招牌菜。除咗煉奶之外,今次仲有啲新嘢,可以點朱古力醬、花生醬或者抹茶醬,但係我個人都係最鍾意煉奶🤣螞蟻上樹🐜可以自選辣度、麻度,我揀咗小辣小麻,辣辣地好過癮,炒得好乾身入味,有鑊氣!黑糖糍粑 💯好好食既甜品!可以就黎食個陣先叫上碟,咁就可以趁熱食,糍粑好軟糯,口感煙韌,配上黑糖漿同黃豆粉食好好味😋椰汁冰🥥食咗啲辣野之後配椰汁冰,好爽!
上次午餐過嚟食米線,今次夜晚就真真正正食酸菜魚😆

酸菜魚🐟

炸饅頭💯

螞蟻上樹🐜

黑糖糍粑 💯

椰汁冰🥥
食咗啲辣野之後配椰汁冰,好爽!
2021-09-16 43 浏览
一直都好想試呢間酸菜魚🍲對我而言,酸菜魚既魚固然要好食,酸菜都要有甜辣味,加上個湯要入到口,就係好食既酸菜魚🐟🍄酸菜魚($268)唔 係 講 笑 !真係幾好食😋魚肉非常滑溜而且無骨,仲有好多配料,例如金菇、豆卜、寬粉等等,個湯底係算比較辣(譚仔食4小)😚如果可以加埋萵筍,呢個真係無敵酸菜魚🤣世界級好食🤍🍄炸饅頭($58)呢個炸饅頭係呢間餐廳嘅名物,個個黎親都必嗌,因為佢上菜嘅時候係擺係一架船上面,船身會一直噴住乾冰嘅煙,咁有儀式感既presentation,抵佢咁受歡迎👏🏻好食🍄自選干鍋($68起)小妹揀左金菇、蓮藕、豚肉、廣島蠔、支竹、土豆片😌老實講干鍋驚喜冇咁大,整體配料炒得好香,但比較油膩,而且廣島蠔size比較細🥲

🍄酸菜魚($268)

🍄炸饅頭($58)

🍄自選干鍋($68起)
而家周圍都有川菜食岩哂d鐘意食辣既朋友🌶🔥近排就有間麻辣風雲好Hit因為佢有獨特既擺盤上菜方式🤣-🥢炸饅頭 $58呢個炸饅頭真係打卡重點🤣佢用一隻出哂煙既船裝住影相一流😉炸饅頭平時就點煉奶但呢度有多3個醬俾你點😍抹茶/朱古力/葱花生醬原來呢3個味都幾夾🤣抹茶就個味冇朱古力咁出但其實都隱約食到抹茶味🍵葱花生醬就咸食其他花生醬都唔會話太難食😂-🥢酸菜魚 $268食川菜一係酸菜魚一係水煮但近排鐘意食酸菜魚就又試下呢個味😉呢度好在冇乜個d麻辣子唔會放入口咬爆左麻到條利冇左知覺🤣呢度個酸菜魚唔係好辣大約譚仔10小多dd😉魚片亦好多最重要有薯粉!😍-🥢香辣茶葉炒蝦 $188除左酸菜/水煮呢度仲有干鍋下次要試下😉另外見到呢個茶葉蝦推介就試下!必食!佢炒到勁入味蝦亦新鮮肉質鮮甜彈牙😋個香辣茶葉個味真係幾出值得一試🤣-🥤椰汁冰 $38食辣野就必叫d冰舒緩喉嚨🤣椰汁冰幾夠椰味唔係溝水😉幾解渴😋原來銅鑼灣都有分店下次放工又可以食😉

🥢炸饅頭 $58

🥢酸菜魚 $268

🥢香辣茶葉炒蝦 $188

🥤椰汁冰 $38
食辣野就必叫d冰舒緩喉嚨🤣椰汁冰幾夠椰味唔係溝水😉幾解渴😋

原來銅鑼灣都有分店下次放工又可以食😉
2021-08-24
  • 香辣茶葉炒蝦
宜家愈來愈多地方有酸菜魚食啦但邊間真係好食呢?😋而且其他小食不論設計同擺碟都有心思嘅鋪頭真係幾難搵架第一次食到樣樣嘢都達標有餘嘅酸菜魚🐟🐟🐟🐟魚當然係主角切得好薄但魚肉完全唔會散非常嫩滑🌶真係一條骨都搵唔到放入口慢慢會feel到麻辣啲酸味隨後先出現既然係個湯咁正😋其他配菜都唔可以放過酸菜、芽菜、粉皮、豆卜樣樣齊全部入味得嚟又唔會太濃唔會蓋過食材本身嘅鮮味會有食完再想食嘅衝動見到隔嚟枱有隻會出煙嘅船我都唔輸蝕,即刻叫返隻先原來係炸饅頭嚟架😍可惜啲煙太快無曬我影相拍片都拍唔切lu通常炸饅頭都係配煉奶呢度足足多咗3隻醬有綠茶、花生醬同朱古力醬估唔到個綠茶醬幾正🍵有茶香又唔會過甜當然饅頭本身都熱辣辣個外層好薄好脆點咩都咁好食啦👍小食方面幾欣賞個醉雞酒味夠之餘啲雞皮好完整亦無碎骨切得幾好🐔🐓最近真係食太多雞肉都係老好彩呢碟唔會值得一提雖然上菜速度有少少慢可能因為坐爆人但所有職員都好有禮貌今時今日係要呢啲態度先得😍

宜家愈來愈多地方有酸菜魚食啦

放入口慢慢會feel到麻辣
啲酸味隨後先出現

既然係個湯咁正😋
其他配菜都唔可以放過
酸菜、芽菜、粉皮、豆卜樣樣齊

全部入味得嚟又唔會太濃
唔會蓋過食材本身嘅鮮味
會有食完再想食嘅衝動

見到隔嚟枱有隻會出煙嘅船
我都唔輸蝕,即刻叫返隻先
原來係炸饅頭嚟架😍
可惜啲煙太快無曬
我影相拍片都拍唔切lu

通常炸饅頭都係配煉奶
呢度足足多咗3隻醬
有綠茶、花生醬同朱古力醬
估唔到個綠茶醬幾正🍵

可能因為坐爆人

但所有職員都好有禮貌
今時今日係要呢啲態度先得😍

2021-09-14 66 浏览
忽然想食米線,於是去左海霸街的麻辣風雲。中式的裝修設計,配典雅古箏背景音樂,有穿越時空的錯覺。點了香滑豆腐花米線$38(少辣),免費轉了薯粉豆腐花挺多,微甜,香滑,同川味薯粉出奇地夾,酸菜、豬肉碎、芫茜、菜莆、蔥加豆腐花清新健康又惹味。薯粉也很彈牙!風雲滙米線$58(中麻)很大碗,而且材料豐富:豚肉、墨魚丸、腩肉、火腿、腐皮、芽菜、酸菜、豬肉碎、芫茜、菜莆、蔥、牛肉餅、魚蛋、生菜、韮菜、炸醬等滿足晒有選擇困難症咩都想試的朋友。雖然是中麻,但不太辣。愛辣人士可選大辣看看。米線配熱檸茶/熱檸水,其他飲品可加$4-$18口水雞客飯$59雞不算好滑嫩,有麻香、微辣,很多花生碎,增加了口感。飯大大碗。
忽然想食米線,於是去左海霸街的麻辣風雲。
中式的裝修設計,配典雅古箏背景音樂,有穿越時空的錯覺。

點了
香滑豆腐花米線$38(少辣),免費轉了薯粉

風雲滙米線$58(中麻)

米線配熱檸茶/熱檸水,其他飲品可加$4-$18

口水雞客飯$59
🌊🌊金鱗豈是池中物,一遇風雲便化龍;九霄龍吟驚天變,風雲際會淺水游。唔知有幾多人有記得這首出現在漫畫及電影的詩句。「聶風」、「步驚雲」又係幾多朋友嘅童年回憶🍃。🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊店家位於2樓,上到去好古色古香,大紅色🧧為主,有瓦頂架😂!❤️‍🔥香辣豆腐花薯粉 HKD$38+五花腩 HKD$12————————————————————————小編都係第一次試豆腐花x薯粉😁,大愛🧡又可以分開自選中麻少辣😎。一大份豆腐花放在碗粉上,與肉碎🐷、芫荽、菜脯、蔥、腩肉🐽一起攪拌🥣。坦白講,插攔🥢那滑豆腐及攪勻,有點治愈☺️的感覺😈!入口有豆香又有鹵水及菜脯的鹹香,又幾夾喎👍🏼!❤️‍🔥麻辣雞腎 米線餐加 HKD$38———————————————-雞腎有麻油香及微辣🌶,唔好俾佢個樣呃咗以為好辣🔥!肉質軟焾有咬口,下面有青瓜絲🥒墊底,味道不錯😋,只是份量不夠喉😢!❤️‍🔥風雲匯 HKD$58———————————登登登登🎉!仲唔係到「風雲」你地出場🎊😂!碗米線好大堆頭🤩!今次仲選小編最愛❤️嘅勁麻少辣😍!果陣麻香真是愛死你了😍!每啖食完咀唇👄都有麻麻震震嘅感覺🥰!食材都是較大路的過橋系列😙
🌊🌊

金鱗豈是池中物,一遇風雲便化龍;
九霄龍吟驚天變,風雲際會淺水游。

🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊

店家位於2樓,上到去好古色古香,大紅色🧧為主,有瓦頂架😂!

❤️‍🔥香辣豆腐花薯粉 HKD$38+五花腩 HKD$12
————————————————————————

❤️‍🔥麻辣雞腎 米線餐加 HKD$38
———————————————-

❤️‍🔥風雲匯 HKD$58
———————————
登登登登🎉!仲唔係到「風雲」你地出場🎊😂!碗米線好大堆頭🤩!今次仲選小編最愛❤️嘅勁麻少辣😍!果陣麻香真是愛死你了😍!每啖食完咀唇👄都有麻麻震震嘅感覺🥰!食材都是較大路的過橋系列😙,細細粒嘅特色牛肉餅🐮幾得意,彈牙🦷清甜!不過個麻辣湯真係無敵🥳,諗起都想再食😭!

🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊

🔥:麻辣風雲(荃灣店)
💨:荃灣海壩街114號1樓
2021-09-13 39 浏览
是晚跟好友來了一頓滿意的中菜晚膳未知有冇人同小妹一樣鐘情於金黃香脆而內軟既炸!饅!頭!呢?!!平日白炸饅頭多數只配煉奶……而這家炸饅頭則推出了期間限定的沾醬~除了必需的煉奶外,更有可可醬、抹茶醬及超有驚喜的蔥麻醬!!!帶有咸味的特調蔥麻醬跟炸饅頭是意想不到的完美夾合啊☜☜☜酸菜魚都是店家的招牌菜之一滑溜無腥的鮮魚片跟QQ的寬粉絕對是菜式的重點xpp加上豆芽豆卜、菇菌酸菜等配料大合集又有酸酸辣辣的調味,教人愈吃愈開胃怎有吃得不滿意呢✔✔前菜小炒亦是到位~涼拌的雞絲粉皮可顯刀功酥炸的椒鹽鮮魷鑊氣十足約提前訂檯的壽星更可獲甜絲絲的草莓拔絲這份的貼心小驚喜絕對能讓嚐到的口甜 心更甜啊♥
是晚跟好友來了一頓滿意的中菜晚膳

平日白炸饅頭多數只配煉奶……

而這家炸饅頭則推出了期間限定的沾醬~

帶有咸味的特調蔥麻醬跟炸饅頭是意想不到的完美夾合啊☜☜☜

酸菜魚都是店家的招牌菜之一

滑溜無腥的鮮魚片跟QQ的寬粉絕對是菜式的重點xpp

加上豆芽豆卜、菇菌酸菜等配料大合集
又有酸酸辣辣的調味,教人愈吃愈開胃
怎有吃得不滿意呢✔✔

前菜小炒亦是到位~

涼拌的雞絲粉皮可顯刀功

酥炸的椒鹽鮮魷鑊氣十足

約提前訂檯的壽星更可獲甜絲絲的草莓拔絲

這份的貼心小驚喜絕對能讓嚐到的口甜 心更甜啊♥
2021-09-12 50 浏览
在荃灣區新開的高質川菜, 裝修格局明顯主打年輕路線, 以紅色中式古樸風和多個打卡位!希望食物味道亦能一嘗風雲變色▪️主打 | 麻辣酸菜魚 ($268)很有份量的一碗! 好辣的我當然揀大麻辣!麻辣辣度過癮! 魚片薄身有冇骨, 咬落彈牙滑溜~ 最正當然是吸收了酸辣湯的寬粉🥴 ▪️ 螞蟻上樹($128)辣到夠逕的炒粉絲, 一開始唔記得”撈勻” ,結果越食越辣! 食到最低啲辣油辣過酸菜魚!▪️香辣蒜蓉炒蜆 ($128)相比酸菜魚唔算很辣, 肥美蜆肉炒勻濃調醬汁,有需要配備一碗白飯😂重口味人士必愛!▪️炸饅頭($58)除咗招牌酸菜魚,炸饅頭絕對是必食!超架勢地以諸葛亮木船噴着乾冰裝着六只饅頭,騰雲駕霧!極為浮誇!饅頭香脆熱辣辣不再講!仲有特製四款醬料- 煉奶、秘製蔥醬、抹茶煉奶同朱古力。食開甜甜地的炸饅頭,覺得點鹹味個蔥醬都幾正😂😂!你鍾意食甜定喊呢?▪️一呈菊花茶 ($38)當然要飲返杯凍飲芥辣兼清熱氣!估唔到咁有霸氣成呈上,仲配備兩個小酒碟😂 完全係打卡位!

▪️主打 | 麻辣酸菜魚 ($268)

▪️ 螞蟻上樹($128)

▪️香辣蒜蓉炒蜆 ($128)

▪️炸饅頭($58)

▪️一呈菊花茶 ($38)

• 炸饅頭
  • 酸菜魚
問我有冇booking位,我問朋友,答咗邊位,七位,就係讓人門口等,大姐,你知你啲你啲門口幾熱了,不是和美女朋友第一約,冲這个服務態度,扭頭走了,讓客人係門口焗桑拿20分鈡,是認真工作招呼服務之道咩?等到我朋友到,先比入房,入房等同門口桑拿等有咩野分別啊?仲係你熱就要人客同你熱先ok啊?
2021-09-12
一秒拳王🥊🥊 vs 一晚麻辣🌶~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▪ 酸菜魚 ($268) 🐟可以自己揀 💁🏻‍♀️辣度 • 麻度 • 酸度 🌶魚片🐟幾大塊,薄薄地🤏🏻,夠滑身🧏🏻‍♀️重點係冇骨🙅🏻‍♀️🦴,啖啖肉😌👇🏻 底下有勁多配料 👇🏻💁🏻‍♀️菇菇 • 萵筍 • 豆卜 • 芽菜同寬粉😎湯底🍲用左好多材料熬製🔥(有💁🏻‍♀️花椒🌶 • 辣椒🌶 • 薑 •泡椒…..面頭仲加左桂花🌼).▪炸饅頭 ($58) ✨特別版(4️⃣種醬 • 4️⃣個口味)‼️限定到9月30號。用木船⛵️上,架船仲會出煙😶‍🌫️成枱人一齊係到🤩嘩嘩嘩,之後一齊拎電話出黎影相📸炸到外面脆卜卜💥,入面鬆軟💫4️⃣種醬分別係💁🏻‍♀️👉🏻煉奶🐮 : 最經典,最原始另外,3️⃣款係餐廳秘製既醬汁㊙️👉🏻抹茶煉奶🍵 : 淡淡抹茶味👉🏻朱古力醬🍫 : 好難抗拒,我成個浸落去🥰👉🏻秘製蔥醬🌱 :最特別係依款,因為係鹹😝.▪酸菜炒肥腸 ($98) 🐷酸辣味中,有少少麻,夠辣 • 夠酸🌶豬腸🐷有好多舊,真係夠肥🤪有勁多青🫑 / 紅椒 • 洋蔥🧅 • 蒜頭🧄 • 酸菜去炒,好惹味,餸飯一流🍚.▪四川擔擔麵 ($68) 🍜湯
一秒拳王🥊🥊 vs 一晚麻辣🌶
▪ 酸菜魚 ($268) 🐟
可以自己揀 💁🏻‍♀️辣度 • 麻度 • 酸度 🌶
魚片🐟幾大塊,薄薄地🤏🏻,夠滑身🧏🏻‍♀️
酸菜魚 ($268) 🐟

重點係冇骨🙅🏻‍♀️🦴,啖啖肉😌
👇🏻 底下有勁多配料 👇🏻
💁🏻‍♀️菇菇 • 萵筍 • 豆卜 • 芽菜同寬粉😎
湯底🍲用左好多材料熬製🔥

▪炸饅頭 ($58) ✨
用木船⛵️上,架船仲會出煙😶‍🌫️
炸饅頭 ($58) ✨

成枱人一齊係到🤩嘩嘩嘩,
之後一齊拎電話出黎影相📸
炸到外面脆卜卜💥,入面鬆軟💫

4️⃣種醬分別係💁🏻‍♀️
👉🏻煉奶🐮 : 最經典,最原始
另外,3️⃣款係餐廳秘製既醬汁㊙️
👉🏻抹茶煉奶🍵 : 淡淡抹茶味
👉🏻朱古力醬🍫 : 好難抗拒,我成個浸落去🥰
炸饅頭 ($58) ✨

👉🏻秘製蔥醬🌱 :最特別係依款,因為係鹹😝
特別版(4️⃣種醬 • 4️⃣個口味)

▪酸菜炒肥腸 ($98) 🐷
酸辣味中,有少少麻,夠辣 • 夠酸🌶
豬腸🐷有好多舊,真係夠肥🤪
酸菜炒肥腸 ($98) 🐷

好惹味,餸飯一流🍚
酸菜炒肥腸 ($98) 🐷

▪四川擔擔麵 ($68) 🍜
湯底超濃郁,勁稠身🤎
花生味🥜超出 • 超香👃🏻

🔺晚市🌙堂食🍽 需加一服務費🙇🏻‍♀️
🔺嗌野食係用自己電話📱ᏚᏟᎪN QᎡ ᏟᎾᎠᎬ落單📝
🔺消費$200以下,只收現金💰
2021-09-12 136 浏览
今次第一次食麻辣風雲。見到啲人話好評,終於都嚟試一次。因為晚餐同午餐嘅價格爭好遠,所以決定中午時間嚟食午餐。好幸運地覺得自己選擇咗食午餐,因為質素真係覺得好差。最失望係叫咗個「花膠雞湯豆卜米線」,豆卜得1舊,而且係1開2😑。湯底完全無味,最後要將米線撈出嚟,放入酸菜魚個湯到先食得落肚😩酸菜魚,魚肉無骨,但一啲都唔嫩滑。雖然數量唔少,但食落口又乾身,又無魚味。皮蛋太乾,係十成熟嘅皮蛋,而且口感有啲硬。加上調味唔夠,似食緊加咗辣嘅橡膠。呢杯龍眼冰仲失望,個底係蜜糖水,糖漿過多,好似飲緊糖漿水咁,過份甜。龍眼肉有好幾粒,但都係無味。

酸菜魚

皮蛋

龍眼冰

2021-09-11
2021-09-10 505 浏览
酸菜魚  $268呢味招牌酸菜魚一定要食除咗魚片 裡面仲有酸菜 芽菜 萵筍 寬粉 無論魚片定其他配菜份量都好多魚片夠滑 值得一提喺寬粉煮到好透 唔硬又有煙韌口感今次嗌咗小酸同小辣 個人覺得2者都可以再加一級-炸饅頭  $58食前無睇相 以為喺普通用碟裝 估唔到用咁嘅擺法上菜除咗用船運送饅頭 仲會噴埋乾冰 就好似喺海上面游走緊一樣口感方面炸到外脆內軟 就算隔一陣先食 表面仲食到好脆  加埋煉奶呢個絕配 無得頂-涼拌皮蛋 $28香辣蒜蓉粉絲焗蜆 $148以上兩款感覺似喺煮熟後再加啲汁 辣椒等配料上去食物同調味分得太開 唔入味-椒鹽魷魚鬚 $138味道方面食唔到椒鹽味 口感方面 唔喺脆反而喺硬同韌-冰凍菊花蜜 $48見佢成個古代酒埕咁幾得意 附上一隻小碟 跟足古人飲酒方式同普通菊花茶味道差不多 但對飲開少甜嘅我黎講偏甜
酸菜魚

同普通菊花茶味道差不多 但對飲開少甜嘅我黎講偏甜
  • 炸饅頭
  • 酸菜魚
2021-09-06 85 浏览
質素同價錢唔成正比!真心麻麻!4個人生日飯,安排咗間獨立房幾好。生日訂座送一份士多啤梨拔絲甜品,幾靚,就好似冰糖葫蘆嘅味道最期待炸饅頭,竟然唔熱嘅!好啦,諗住俾多次機會叫多次,又係一樣唔熱!FB仲sell 出晒煙嘅炸饅頭🙂係乾冰既煙囉!唔係熱辣辣嘅煙!笑死!炸雞軟骨成口粉,唔知食緊雞軟骨定係食炸粉!黃金蝦冇鹹蛋香味,啲蝦肉仲有d霉⋯香辣蒜蓉粉絲焗蜆,唯一熱辣辣上嘅食物!份量都算多,無沙,幾入味!涼爽菠菜酸辣湯,凍湯係幾特別!味道酸酸辣辣都唔錯幾開胃,可以試吓。$48蚊碗,仲要係酒樓飯碗嗰隻。試唔試自己衡量吓。如果問我成餐飯最好食係啲咩,我真係答唔出⋯好失望!可能係見咁多好評期望太高⋯真心希望有待改善!如果唔係風頭只會一時無兩
質素同價錢唔成正比!真心麻麻!
4個人生日飯,安排咗間獨立房幾好。
生日訂座送一份士多啤梨拔絲甜品,幾靚,就好似冰糖葫蘆嘅味道

炸雞軟骨成口粉,唔知食緊雞軟骨定係食炸粉!
黃金蝦冇鹹蛋香味,啲蝦肉仲有d霉⋯
涼爽菠菜酸辣湯,凍湯係幾特別

真心希望有待改善!如果唔係風頭只會一時無兩
2021-09-05
庆祝纪念
生日
2021-09-05 74 浏览
今日出開荃灣,想食四川嘢,行吓行下就去到呢間麻辣風雲,要行上去二樓,上到去只見裝潢好特別,而且好乾淨好舒服,就二話不說坐低咗啦!食四川嘢當然要試一眾麻辣食物,我哋先叫咗個水煮魚小麻小辣,嚟到時只見非常大碗,小麻小辣但望著去好多辣椒,成碗湯血紅色,但我哋都食得辣,即刻食佢啲魚啦!係脆肉鯇嚟,份量多又好口感,物超所值!另外配以芽菜,雲耳,薯粉,感覺好似愈撈愈有,辣度又剛剛好,非常好食!然後我哋叫咗佢個招牌菜:炸饅頭,係用隻船盛上黎,非常特別!D饅頭非常甘香可口,炸得好脆,除左有煉奶點黎食之外,仲有朱古力或其他醬可以揀,不過都係煉奶點好食D!我地仲叫左個茶葉蝦黎食,不但只好大碟,茶葉入面仲有好多隻蝦,每隻都金黃脆口,而且有陣淡淡既茶葉味,又唔係好辣,D肉可以連殼食,一級捧!