2021-08-16 136 浏览
💛黃店📜”麻辣風雲 (荃灣)📍地址:荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓🤍分店地區: 荃灣📝評價💬📢 川菜好介紹😍見到好多人推介 💛一入到去餐廳都幾有風味 裝修都好中式1.酸菜魚 $268魚好滑 套本上都冇骨 食得好爽💛酸菜超多🙈下面仲有寬粉😍酸既程度可以再多d 對於我呢d大愛酸辣既朋友一定覺得好吾夠喉💛2.炸饅頭 $58賣相好吸引💛 炸到黃金色 好靚😍咬落去好脆😆一碟有6個 都算多🔥 係食過炸饅頭第二名正💛勁推!必試💛3.涼拌雞絲粉皮 $684.涼拌燒椒皮蛋 $585.麻辣雞腎 $58整體黎講涼拌小食都吾夠涼🤭 食落去冇一種好爽口好開胃既感覺 🥲呢個係有少少可惜 🥺 而且份量吾算特別多 🤭6.拔絲士多啤梨🍓呢個係非賣品😌生日月份去麻辣風雲食晚餐仲會會送優惠卷🤩 想有多重優惠既朋友仔記得3日前去book位🤩7.冰涼梛汁冰 $388.凍鮮芒梛果玉靈$38梛汁冰較出色 兩杯飲品都未做到冰凍既效果🤭有種室温既感覺 可以再做多d 特別係食川菜 凍飲真係必備💛整體都幾好 特別係酸菜魚同炸饅頭💛必試!💛🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️#美食推介 #荃
💛黃店
📜”麻辣風雲 (荃灣)
📍地址:荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

#美食推介 #荃灣美食 #荃灣黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow荃灣 #foodieksk荃灣
2021-08-14 106 浏览
成日路過依家餐廳都會比佢既名吸引,今日終於一試究竟。 招牌酸菜魚,基本上係枱枱必叫既招牌菜。酸菜魚用上新鮮魚肉,肉質細膩,人口即化。 湯底辣中帶酸,味道剛剛好。 配上芽菜,寛粉,份量十足。 寛粉煙煙韌韌,吸曬湯底精華,好入味!炸饅頭 , 一上枱就睇到出氣勢不凡,因為係成條船配搭乾冰, 唔食得都睇得。 當然,依道炸饅頭係食得又睇得。饅頭即叫即炸,上枱時仲帶住熱氣,外脆內軟配上甜甜既煉奶,一個字:正。 菊花蜜,以古色古香既器皿盛載, 有一種穿越古代既感覺。
成日路過依家餐廳都會比佢既名吸引,今日終於一試究竟。

招牌酸菜魚,基本上係枱枱必叫既招牌菜。
酸菜魚用上新鮮魚肉,肉質細膩,人口即化。
湯底辣中帶酸,味道剛剛好。

當然,依道炸饅頭係食得又睇得。

菊花蜜,以古色古香既器皿盛載, 有一種穿越古代既感覺。
2021-08-14 89 浏览
今次黎到荃灣川菜黃店,主打酸菜魚同干鍋,呢到可以掃QR code自助落單 🔸酸菜魚有得揀酸、麻同辣嘅程度,我地唔係好食得辣,叫左小酸小麻小辣,一上枱好大份,魚份量唔少無骨非常嫩滑,配料仲有寬薯粉、酸菜、芽菜、豆卜、菇同萵筍,寬薯粉索哂湯嘅精華好滑溜煙韌有咬口😋,小辣對於唔係好食得辣嘅我地黎講啱啱好,唔係死辣辣得黎有層次感,呢個酸菜魚做到香、酸、麻、辣,好味道好滿足推介👍🏻🔸花鵰醉雞(例牌) 用上雞脾肉肉質嫩滑,酒味剛好唔會太重好難入口🔸黑糖脆炸糍粑 口感煙韌,連埋黑糖漿同黃豆粉唔錯🔸菊花蜜用古代酒埕裝住,配埋細碟仔飲好特別,菊花味突出唔會好甜,解辣一流飲落好舒服☺️ 整體食物質素唔錯,除左必食酸菜魚,見到自選干鍋都好吸引好想試😛,可惜兩個人食唔到咁多。提提大家酸菜魚製作需時大約半小時,建議先落左單再慢慢諗其他食咩,咁就唔駛呆等咁耐。另外,我地假日晚餐時段基本上坐滿,建議可以book定位先

🔸酸菜魚

🔸花鵰醉雞(例牌)
用上雞脾肉肉質嫩滑,酒味剛好唔會太重好難入口

🔸黑糖脆炸糍粑
口感煙韌,連埋黑糖漿同黃豆粉唔錯

🔸菊花蜜
2021-08-14 115 浏览
ToNick恆仔有份做老闆嘅川菜店今次同愛辣之友嚟開餐一個字「掂」!期間限定📣特別版炸饅頭‼️ $58氣勢強勁, 由一艘大船盛載登場 原來佢有個典故諸葛亮發揮嘅創意同善念建議整一款包, 以「蠻頭」代替人頭去祭祀瀘水河神即係演變成依家嘅饅頭啦💡非常值得打卡嘅特別版饅頭船🚢炸饅頭金黃香脆好吸引除咗沾傳統嘅煉奶食, 特別版仲有3款必試新醬🍫朱古力醬🍵抹茶煉奶🌱秘製蔥醬推出至9月30日咋招牌酸菜魚 $268好大一鍋🐟魚片鮮味肉嫩, 無骨啖啖肉酸麻口味夠晒開胃配料仲有唔少豆芽、豆腐卜、萵筍酸菜係上選自家醃製, 特別好食湯底仲有粗薯粉呀! 吸收晒魚湯精華, 正!自選干鍋 $68鍋底已經包括蓮藕片、椰菜花、萵荀同京蔥食物至少揀5 款起 我哋就揀咗+美國肥牛 $48+雞腎 $28+肥腸 $38+土豆片$28+黃沙蜆 $58一整鍋份量非常足料!香辣氣味撲鼻, 鑊氣十足, 夠惹味!我就特別鍾意雞腎同椰菜花好有咬口😋忍唔住叫支啤酒一於啤啤佢如果唔係已經好飽, 真係想再添個白飯!🎊依家銅鑼灣都有分店啦!再約港島區朋友去食先!
ToNick恆仔有份做老闆嘅川菜店
今次同愛辣之友嚟開餐
一個字「掂」!

期間限定📣特別版炸饅頭‼️ $58
氣勢強勁, 由一艘大船盛載登場
原來佢有個典故
諸葛亮發揮嘅創意同善念
建議整一款包, 以「蠻頭」代替人頭去祭祀瀘水河神
即係演變成依家嘅饅頭啦💡
非常值得打卡嘅特別版饅頭船🚢
炸饅頭金黃香脆好吸引
除咗沾傳統嘅煉奶食, 特別版仲有3款必試新醬
🍫朱古力醬🍵抹茶煉奶🌱秘製蔥醬
推出至9月30日咋

招牌酸菜魚 $268
好大一鍋🐟魚片鮮味肉嫩, 無骨啖啖肉
酸麻口味夠晒開胃
配料仲有唔少豆芽、豆腐卜、萵筍
酸菜係上選自家醃製, 特別好食
湯底仲有粗薯粉呀! 吸收晒魚湯精華, 正!

自選干鍋 $68
鍋底已經包括蓮藕片、椰菜花、萵荀同京蔥
食物至少揀5 款起 我哋就揀咗
+美國肥牛 $48
+雞腎 $28
+肥腸 $38
+土豆片$28
+黃沙蜆 $58
一整鍋份量非常足料!
香辣氣味撲鼻, 鑊氣十足, 夠惹味!
我就特別鍾意雞腎同椰菜花好有咬口😋

忍唔住叫支啤酒一於啤啤佢
如果唔係已經好飽, 真係想再添個白飯!

🎊依家銅鑼灣都有分店啦!
再約港島區朋友去食先!
📍 麻辣風雲 (荃灣)荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓由Tonick 主唱恆仔開嘅麻辣風雲真係聽左好耐📌今日終於有機會一試❤️❤️環境裝修好中式,座位💺都要寛落❤️一坐低即刻叫左個招牌同酸菜魚同炸饅頭先🤩🤩再叫個口水雞同雞絲粉皮🤤🤤 分量十足!先上炸饅頭,由麻辣風雲號大船載住上黎!仲有乾冰效果😎賣相一流,饅頭仲要係即炸,熱辣辣,配煉奶無得輸!另外仲有抹茶,花生,朱古力三種醬,不同的感覺❤️再黎酸菜魚,勁大盤🤣🤣🤣 分量真係好足😋😋兩個人嘅話淨係盤魚都夠食❤️ 魚肉厚身,嫩滑💕💕湯底用澄海酸菜,同三種辣椒🌶️煮成♥️♥️麻,酸,辣,香,俱全🤤 又一樣無得輸❤️口水雞(例牌),雞肉都好嫩,肉較凍🥰但夏天食真係好爽❤️ 涼浸浸得黎麻辣香系口爆開🤤 一定要試下🥳🥳雞絲粉皮超香花生味,又一飽肚又好味之選🤤招牌椰汁冰,香濃椰味🥥🥥食完辣再整翻淡🤩🤩解辣又解熱🥵❤️ 龍鳳檸樂,正宗香港飲品🥳辣野點可以無可樂喎,哈哈~~好滿足啊!!

📍 麻辣風雲 (荃灣)
荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓

由Tonick 主唱恆仔開嘅麻辣風雲真係聽左好耐📌
今日終於有機會一試❤️❤️
環境裝修好中式,座位💺都要寛落❤️

一坐低即刻叫左個招牌同酸菜魚同炸饅頭先🤩🤩
再叫個口水雞同雞絲粉皮🤤🤤 分量十足!

另外仲有抹茶,花生,朱古力三種醬,不同的感覺❤️

再黎酸菜魚,勁大盤🤣🤣🤣 分量真係好足😋😋
兩個人嘅話淨係盤魚都夠食❤️ 魚肉厚身,嫩滑💕💕
湯底用澄海酸菜,同三種辣椒🌶️煮成♥️♥️
麻,酸,辣,香,俱全🤤 又一樣無得輸❤️

口水雞(例牌),雞肉都好嫩,肉較凍🥰
但夏天食真係好爽❤️ 涼浸浸得黎麻辣香系口爆開🤤
一定要試下🥳🥳

雞絲粉皮超香花生味,又一飽肚又好味之選🤤

招牌椰汁冰,香濃椰味🥥🥥食完辣再整翻淡🤩🤩
解辣又解熱🥵❤️
龍鳳檸樂,正宗香港飲品🥳
辣野點可以無可樂喎,哈哈~~好滿足啊!!
2021-08-13 69 浏览
成日都想食酸菜魚,今日終於俾我地搵到間好食既酸菜魚😍主打川菜既麻辣風雲,其中一樣招牌葉就係酸菜魚喇,有唔同辣度可以選擇。酸菜魚268招牌既酸菜魚勁大碗,魚肉一睇就知道好嫩滑,又已經去左骨,仲有勁多配料例如芽菜,寛粉,萵筍,豆卜等等,個湯既酸度同辣度岩岩好。寬粉煙韌有咬口,配埋吸哂湯汁既配料愈食愈惹味。炸饅頭58除左酸菜魚,仲有好多小食可以叫,我地叫左個炸饅頭,估唔到佢係勁霸氣咁成隻船上😂仲有d“仙氣”吹出黎梗係要即刻打卡。有4款醬可以點,不過最夾既都係經典既煉奶,饅頭影完相依然內軟外脆,好快就食哂川式回鍋肉108回鍋肉都係十分之大碟,岩岩炒起熱辣辣,豬肉同椰菜都炒得好入味,朋友大讚調味相當好糍粑糍粑比較少見,面頭鋪左黃豆粉,炸到外面香脆,入面軟糯煙韌,配埋甜甜地既黑糖醬,係個唔錯既甜品。涼拌雞絲粉皮味道同份量正正常常,個醬係偏花生醬既味道,同上面幾款特色菜色比就失色少少。。麻辣風雲荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓。。
成日都想食酸菜魚,今日終於俾我地搵到間好食既酸菜魚😍

酸菜魚268

炸饅頭58

川式回鍋肉108

糍粑

涼拌雞絲粉皮

麻辣風雲
荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓

麻辣風雲 (荃灣)我絕對係川菜既fans! 酸酸辣辣好滋味☺️荃灣出左名美食多, 上次係附近食完個日本菜之後,其實見到佢樓上有間食酸菜魚既餐廳,已經好想去試下,但無奈真的是太飽了。這天便和羊先生約好,去吃吃酸菜魚。菜單無論外貌還是內容都很有特色。原來除了酸菜魚,還有乾鍋,不同的小菜,麻辣酸辣的菜式。最後我選了一大鍋酸菜魚,擔擔麵,炸饅頭,蒜味蜆焗粉絲和芒果椰果沙冰。酸菜魚超大的一盤,一上台我的口水分泌就開始多了。魚沒有異味,魚肉嫩滑,但小心有骨,如果可以啖啖肉就更好了。魚肉片份量很多。湯底酸味辣味平衡得很好,還有酸菜菇類,酸菜不會過酸,有點甜味,是能直接食用。最喜歡是包含在內的寬粉,超級Q彈煙韌,如果我不是太飽一定會把它吃光😂炸饅頭從小就很喜歡吃炸饅頭。上菜用了一隻很霸氣的木船盛著,還噴著氣,仙氣十足。炸饅頭外表炸得很脆,但內裡卻很軟綿,雖然最後實在太飽,但我還是選擇了它😂香辣蒜蓉粉絲焗蜆不要小看它,粉絲份量巨多,爆量蒜😂 口臭警告現已發出。蜆肉也很多。四川擔擔麵跟平常吃的擔擔麵有點不同,除了花生醬的味道,還添加了麻辣的風味。大約小辣程度。麵質彈牙,挺不錯~凍鮮芒椰果玉露超多椰果,可惜有
麻辣風雲 (荃灣)

酸菜魚

炸饅頭

香辣蒜蓉粉絲焗蜆

四川擔擔麵

凍鮮芒椰果玉露
超多椰果,可惜有點大顆,難吸😂 但配上酸菜魚 酸酸辣辣,解渴又解辣☺️

🌟整體CP值:7.5/10
2021-08-12 66 浏览
主打麻辣嘅特色川菜館🌶💁‍♀️ 酸菜魚🐟$268呢個酸菜魚睇得又食得😋我地叫咗少辣🤓酸菜嘅鹹酸非常香口,好多塊魚,全部都好入味💁‍♀️仲有大豆芽、豆卜同寬粉🤓寬粉真係好索湯,好味呀😋 炸饅頭🍞$58哇🤓以呢個造型登場真係好震撼😋一艘中式古船,船底不斷噴發煙霧💁‍♀️氣勢磅礡。以為淨係打卡?入面坐住6個一啲都唔普通嘅炸饅頭,炸得香脆之餘,仲要個皮有少許麻辣味。除咗配煉奶,仲有朱古力醬、抹茶醬、香葱醬,唔悶又唔太滯😋。 川味炒大蜆$148可以自己揀麻度同辣度🌶啱哂我呢啲食麻唔食辣嘅朋友😋蜆肉非常惹味同入味💁‍♀️連啲配菜都好入味💁‍♀️ 冰涼椰汁冰🥥$38中間有一球碎冰,配上甜甜嘅椰汁,非常冰涼 拔絲士多啤梨🍓(生日嘅朋友提前預訂先有架!💁‍♀️有朋友生日記得捉佢嚟打卡)聽聞呢個甜品暫時做埋今個月咋🤓把握機會😋啲糖絲非常纖幼,纏住任意灑下嘅白芝麻粒,千絲萬縷💁‍♀️睇嚟師傅功力都唔簡單😋呢個造型非常高貴,配上古典味十足嘅碟,好有feel🤓底層有2粒巨型士多啤梨,味道微酸🍓,十分Juicy💁‍♀️配糖絲同芝麻一齊食,層次好豐富呀😋
主打麻辣嘅特色川菜館🌶💁‍♀️

酸菜魚🐟$268

炸饅頭🍞$58

川味炒大蜆$148

冰涼椰汁冰🥥$38
中間有一球碎冰,配上甜甜嘅椰汁,非常冰涼

2021-08-11 284 浏览
最近見好多人都食呢間川菜館,搞到我都心思思想食,一於約埋朋友去試吓!🐟酸菜魚($268)呢道係餐廳嘅招牌菜,一上枱已聞到好香😌味道酸酸辣辣好惹味,但對我嚟講就辣咗啲🥵除咗有酸菜外,仲有大豆芽及萵筍片等,增添不少口感👍🏻魚片滑溜唔腥又無骨,就連我本身唔好魚都食咗唔少😋另薯粉吸收咗啲湯汁真係超好食,入味又滋味😋🥐炸饅頭($58)以冒煙嘅船盛載住炸饅頭,賣相相當出衆😮饅頭外層炸得金黃香脆,內層軟熱,蘸埋煉奶同食必定係perfect match😋除咗煉奶外,另可配綠茶醬、花生蔥醬及朱古力醬!🥒涼拌萵筍($58)萵筍翠綠爽嫩,切成小段後伴以麻油等醬料同食,係不錯嘅開胃小食😋🥔酸辣土豆絲($88)土豆絲幾爽口,味道偏酸帶辣,刺激味蕾之餘更帶起食慾,確係惹味😋🌼菊花蜜($48/ 埕)以粉紅色酒埕盛載,再配埋小酒杯飲用,賣相夠別緻👍🏻味道有好香濃菊花味,清潤冰凍好解渴,真係好啱配酸辣菜,最終我哋飲咗兩壺😆整體嚟講食物幾好味,環境又企理,確係唔錯!另原來銅鑼灣都開咗新分店,下次去開嗰頭試吓先😆

🐟酸菜魚($268)

🥐炸饅頭($58)

🥒涼拌萵筍($58)

🥔酸辣土豆絲($88)

🌼菊花蜜($48/ 埕)

• 菊花蜜
  • 招牌酸菜魚
2021-08-10 63 浏览
好耐無食酸菜魚啦!前排放工去左荃灣嗰頭搵野食,見到呢間好評如潮,即刻諗住試下!炸饅頭($58)炸饅頭上枱勁霸氣,有煙霧效果之餘仲係用架船裝住架🤣外皮熱辣辣,炸得夠香脆,裏面就好軟熟,點埋煉奶食超正😋除左煉奶,餐廳依加仲推出左朱古力、抹茶同蔥油醬🤩有成六舊咁多,可以點曬咁多款試🥰酸菜魚(少辣)($268)酸菜魚配料有魚片、酸菜、豆卜、寬粉同芽菜等配料😍魚肉尚算嫰滑,不過略嫌有幾舊有啲細骨😛 我地嗌左少酸少辣,味道比想像中較為淡左啲,想要更重口味嘅朋友可以挑戰更高嘅辣度😏螞蟻上樹(小辣)($128)螞蟻上樹炒得好香,粉絲夠彈牙,食落每啖都有肉碎,令成道菜式味道更豐富☺️不過就油左少少🤏乾煸四季豆(小辣)($88)四季豆同樣地炒得出色,食落爽口有穫氣🥳帶小小辣,但辣度又唔會太過重,唔會搶走四季豆本身嘅味道😋冰涼椰汁冰($38)椰汁沙冰飲落超級涼爽,食麻辣野時用黎解辣啱啱好😋

炸饅頭($58)

酸菜魚(少辣)($268)

螞蟻上樹(小辣)($128)

乾煸四季豆(小辣)($88)

冰涼椰汁冰($38)
椰汁沙冰飲落超級涼爽,食麻辣野時用黎解辣啱啱好😋
—————————————————————荃灣高質川菜餐廳~🌟🍴麻辣風雲🍴🌟估唔到係香港都食到咁正宗好味嘅川菜🌶️咁多個菜式都係色香味俱全!🤩裝修好特別😯一入餐廳就已經好有氛圍🥳同埋聞到勁香嘅酸菜魚味瀰漫在空氣裡🥰即刻開晒胃😚😚😚好肚餓想快d食😍❤️酸菜魚Fish Fillet in Sour Vegetable Soup $268可以自己選擇辣度&麻度👍自由度高我就揀左小麻同小辣🙈🤣食落啱啱好魚質嫩得黎又帶少少爽脆feel😚裡面嘅寬粉煙韌又索湯味!好jeng!😋❤️炸饅頭Deep Fried Buns $58呢個招牌菜點可以唔試?🤪一上菜就已經架勢過人😳雖然有d誇張同搞笑feel🤣但幾有創意&好吸引人黎影相打卡📸️又唔好以為得個樣wo😉佢真係有料到🤭炸得好香脆😋啱啱好!配上煉奶=幸福+童年回憶🥰❤️涼拌雞絲粉皮 $68呢個我最最最鍾意!!!😭😍呢個係我食過最好食、最鍾意嘅禮拜雞絲粉皮上面嘅醬係精髓!🤭會唔會太香粉皮好滑溜😚涼浸浸🧊夏天食就啱晒❤️辣子雞Stir Fried Diced Chicken with Chili $148麻麻辣辣好過癮雞塊好香脆惹味不過我就嫌雞塊略少🙈大部分都係骨,有肉
—————————————————————

雖然有d誇張同搞笑feel🤣
但幾有創意&好吸引人黎影相打卡📸️
又唔好以為得個樣wo😉
佢真係有料到🤭
炸得好香脆😋啱啱好!
配上煉奶=幸福+童年回憶🥰

❤️涼拌雞絲粉皮 $68
呢個我最最最鍾意!!!😭😍
呢個係我食過最好食、最鍾意嘅禮拜雞絲粉皮
上面嘅醬係精髓!🤭會唔會太香
粉皮好滑溜😚涼浸浸🧊夏天食就啱晒

麻麻辣辣好過癮
雞塊好香脆惹味
不過我就嫌雞塊略少🙈
大部分都係骨,有肉嘅位得好少
但味道係幾好😋我好鍾意嘅味道

❤️水蜜桃雜果梳打 $38
當食到覺得辣🥴
飲啖呢個就舒服晒😌
甜甜地嘅果味🍑幾清爽❄️

🍴: @spicy_restaurant_hk

📍荃灣海壩街114號荃碧大廈1樓 Hong Kong

#川菜 #香港川菜 #酸菜魚 #炸饅頭 #涼拌雞絲粉皮 #涼拌 #辣子雞 #荃灣美食 #荃灣黃店 #荃灣 #荃灣好去處 #hkig #hongkongfoodie #foodstagram #foodpic #foodie #區區搵食 #為食妹 #食乜好 #餐廳推薦 #foodieblogger #食好西 #佛系foodie #hkfoodie #hkfoodblogger #hkgirl #hkfood #foodiehk #foodielife #foodlover
2021-07-26
用餐优惠
試食活動
  • 涼拌雞絲粉皮
2021-08-07 196 浏览
又到星期四荃灣覓食日這天午餐選了到麻辣風雲吃我喜歡的米線。這間麻辣風雲正是我喜歡吃上海麵店鄰鋪,上手是間酒樓現在分拆成居酒居、川菜店和雀會。往樓梯行上一層便到麻辣風雲的地帶,紫紅色裝潢很一貫川菜店的色彩,這天被安座於寬敞的卡座中我倆是吃得非常舒適的。店家選用QR Code下單方便俐落更少了人與人的接觸,在這個非常時期確是個超好的安排。每碗米線也可以加$6享用冷熱飲品一杯,我例牌點上凍檸檬茶走甜而車爸爸則因沒熱奶茶而轉凍飲,餐廳十分慷慨凍飲冰量十足如怕冷的朋友記緊點上少冰喔!我們分別點上一湯一撈的米線來分享,兩碗米線也份量十足如胃納細少的大可扣底喔!特濃花膠雞湯米線$45可配一款$8以下食材,米線內已跟有芽菜、酸菜、韭菜、蔥、芫荽,而配料我們選上肥腸、萵筍、魚腐、鴨血及豚肉,這一碗總共加起來盛惠$84。花膠雞湯呈奶白湯色喝下味道清甜,對我來説最重要是吃罷不會口渴這個合格了!配料內的鴨血口感實在,肥腸沒太多肥膏口感淋滑,加上香爽的萵筍這碗米線給了我非常清鮮的感覺。而另一碗香滑豆腐花撈米線$38內裏本身已經有豆腐花、酸菜、小辣豬肉碎、菜甫及蔥,而我則額外加多份酸菜、炸醬及雞件總值$76。豆腐
又到星期四荃灣覓食日這天午餐選了到麻辣風雲吃我喜歡的米線。

豆腐花撈米線我選了中麻和小辣,吃下辣度不強車爸爸也能駕馭,反而麻度出眾吃完雙唇發麻很是過癮。

豆腐花吃下是有質感的豆香也不錯,將所有材料拌勻享用口感極為豐富。

特別一提這兒的酸菜味道香醇非常惹味是吃之物喔!

雞件原來用上像辣子雞丁的般大小口感稍遜但味道不俗的,如可用回大件點的相信效果會更佳。

至於米線口感較坊間的Q彈我非常喜歡,尤記得近30年前第一次吃雲南過橋米線便是這個口感,竟然在此能尋回這份失去已久的回憶味道太感動了。
2021-08-05
午餐
2021-08-06 79 浏览
今日去了荃灣食川菜!今日去食"麻辣風雲"裝修好有中式風格!江胡風!我們點了招牌酸菜魚炸饅頭$588月優惠$8.8 冷盤香辣皮蛋蒜蓉粉絲焗蜆$148招牌酸菜魚酸菜魚我們選了小辣小麻小酸!味道不錯!小小酸酸辣辣!好好味不會搶了其他食物的味道!魚肉好滑!內面有寬粉,萵苣,豆牙!炸饅頭$58上台好有江胡風有濃濃的白煙!有四個口味的醬!傳統的練奶,朱古力,綠茶,花生醬饅頭炸得好好味!外脆內軟!鬆鬆軟軟的麵包!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蒜蓉粉絲焗蜆$148蜆好鮮甜!好香焗得剛好!粉絲吸收曬蜆的汁!😝😝😋😋😋😋
今日去了荃灣食川菜!
今日去食"麻辣風雲"裝修好有中式風格!江胡風!
我們點了

招牌酸菜魚
酸菜魚我們選了
小辣小麻小酸!
味道不錯!小小酸酸辣辣!好好味不
會搶了其他食物的味道!
魚肉好滑!內面有寬粉,萵苣,豆牙!

炸饅頭$58
上台好有江胡風有濃濃的白煙!

有四個口味的醬!
傳統的練奶,朱古力,綠茶,花生醬

蒜蓉粉絲焗蜆$148
蜆好鮮甜!好香焗得剛好!粉絲吸收曬蜆的汁!😝😝😋😋😋😋

2021-08-06 48 浏览
川菜 必食招牌酸菜魚‼️🚩 炸饅頭 $58淨係講個上枱賣相已經贏咗👏👍成架船上枱配合埋啲煙霧氣勢十足 打卡一流😎😎饅頭係啱啱炸出黎仲熱辣辣既做到外脆內軟👍👍👍點埋煉奶一齊食 好食👍‼️😎必推🙌🏼🙌🏼🙌🏼🚩酸菜魚 小辣 $268酸菜魚配料好豐富👏👏有芽菜,萵筍,酸菜,豆ト,仲有寬薯粉係底魚肉冇骨 ,份量超級多,食極都仲有🤩而且魚片都幾滑🤘🏼🤩酸菜魚既湯底酸味都幾出,令我想keep住飲過湯 唔係好食得辣嘅我 今次叫咗小辣 表示完全冇問題👍🚩涼拌雞絲粉皮 $68好重花生醬味粉皮滑溜爽脆 口感一流🤘🏼🙌🏼份量適中 好啱兩個人share😜😜🚩涼拌燒椒皮蛋 $58份量適中個醬汁好濃味😜皮蛋都做到少少留心嘅感覺皮蛋上邊有燒椒 口感似乾辣椒🌶️🚩黑糖脆炸糍粑 $58糍粑好有口感‼️‼️點埋黃豆粉同黑糖一齊食香糯味香😜😜作為一餐飯嘅甜品一流🚩冰爽龍眼冰 水蜜桃雜果梳打$38 食川菜飲嘢係必須嘅呢兩杯嘢飲都好冰凍 同埋可以中和返川菜嘅濃味👏👏總結時間🥰必須推介炸饅頭同埋酸菜魚餐廳服務態度都好好👍👍會encore😜😜🙌🏼支持💛💛

[荃灣 酸菜魚 麻辣風雲]💛

點埋煉奶一齊食 好食👍‼️😎
必推🙌🏼🙌🏼🙌🏼

🚩酸菜魚 小辣 $268
酸菜魚配料好豐富👏👏
有芽菜,萵筍,酸菜,豆ト,仲有寬薯粉係底
魚肉冇骨 ,份量超級多,食極都仲有🤩
而且魚片都幾滑🤘🏼🤩
酸菜魚既湯底酸味都幾出,令我想keep住飲過湯
唔係好食得辣嘅我 今次叫咗小辣 表示完全冇問題👍

餐廳服務態度都好好👍👍
會encore😜😜🙌🏼
支持💛💛
  • 酸菜魚
🐽酸菜魚 $268有得揀辣度同酸度,今次就揀左中酸小辣小麻,但個人覺得中酸都唔係好酸🤣份量都好多,魚片好滑,但有幾舊就有啲骨,所以食既時候都要小心,配料仲有啲酸菜、豆卜、芽菜、萵苣同寬粉,索哂啲湯,送飯一流🤩••••••••••••••••••••••••••••••🐽炸饅頭 $58擺盤霸氣十足,有架船裝住加上會噴煙😝呢度既饅頭炸得非常脆,內裏都好鬆軟,配埋煉奶真係完美☺️好食到一個人食哂6個都冇問題😂••••••••••••••••••••••••••••••🐽毛血旺 $168雖然揀左小辣,但食食下都幾辣,味道略嫌唔係好夠,比較淡,而且啲配料唔係好入到味,配料包括鴨血、大腸、牛栢葉、木耳、芽菜、蓮藕同萵苣🥸••••••••••••••••••••••••••••••🐽口水雞 $98雖然有啲花生碎,但佢唔係花生味好重個隻口水雞,主要都係辣油味,辣油都好香,幾惹味,雞既質感都唔鞋🤗————————————————————————滿分係🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷好味Level:7🐷抵食Level: 7🐷
🐽酸菜魚 $268
🐽炸饅頭 $58