2021-09-04 120 浏览
從openrice搜尋到呢間餐廳, 而且因為評分不錯所以想試試. 但發現名過於實.首先店員態度不算好.第一, 前台店員分配座位時混亂. 明明我們先到卻因為忘記我們存在而安排剛剛入店的人先坐. 我們立即告知店舖才沒有出現打尖情況.第二, 下單店員沒有看清楚下單紙再一詢問. 明明在自選乾鍋的紙寫了5道配料而店員沒有看清楚再前來詢問. 第三, 貴店人手極不足夠. 每次想加單時看到每一位店員都沒有空, 基本上叫店員時都需要揮手接近一分鐘才有店員前來. 第四, 員工制服不一致. 員工制服的作用是用來分別顧客及員工. 貴餐廳的員工一至兩個並沒有穿制服, 其中一個的裝扮甚至跟客人沒有分別. 要不是他拿著一條毛巾抹抬我真的不知道他是店員. 另外, 餐廳環境一般. 第一, 冷氣完全不夠. 我跟女朋友由點餐至埋單一刻都係微微出汗的狀態. 第二, 餐廳位於大廈一樓, 上完樓梯等位嘅位置已經同第一張枱嘅客只有大概一米距離.根本冇人想喺嗰度食飯.第三, 食緊飯嘅時候冇啦啦會係廚房傳出極度滋擾嘅磨刀聲, 大概持續了兩分鐘. 非常影響食客最後, 食物質素一般. 第一, 酸菜魚質素可以接受, 但等候時間要25-30分

首先店員態度不算好.

另外, 餐廳環境一般.

最後, 食物質素一般.
第一, 酸菜魚質素可以接受, 但等候時間要25-30分鐘. 我點的係小辣小麻. 對於一個食唔到辣嘅人黎講係接受到.
第二, 乾鍋的味道偏鹹. 食落去嘅香料感覺上類似公仔麵嘅調味粉. 而且同一時間落單, 乾鍋黎得重慢過酸菜魚.
第三, 凍檸檬梳打用嘅係tonic water. 個人覺得唔好飲, 同埋個人認為用7-up/ 雪碧味道會更好.

兩個人埋單$622.除非佢改善以上問題, 否則
不會再幫襯.

乾鍋
2021-09-03
酸菜魚
今次係我第一次寫食評,估唔到係差評囉,未遇過一間餐廳咁難食。係Ig同埋openrice見到好多人推薦同埋話好好食,就諗住試下,哈,點知原來d好食嘅食評係假架。一入去聽到佢話安排咗一間房俾我哋叫我哋上2樓,見到上2樓嗰度寫住星雀廳都心知不妙,上到去果然係麻雀房,麻雀房都唔緊要,勁大陣煙味,開咗好耐冷氣陣味都唔散,一邊吸三手煙一邊食飯,睇IG啲相仲以為裝修得好靚,點知原來係一間又臭煙味又噏耷既麻雀房,失望至極。先講果個涼爽菠菜酸辣湯,一碗48蚊,點知細過我屋企食飯嘅碗(同圖片顯示嗰個碗係唔一樣),48蚊求其係出邊都可以食一餐,燉湯幾十蚊碗都大過呢碗,我一度懷疑係呃人嘅。再來講花雕醉雞,見圖片都幾吸引,點知d肉同埋味道都唔ok咯,7仔嘅雞髀21蚊都好食過呢個啦,咁樣嘅醉雞都要98蚊,我去7仔可以買差唔多5隻啦。椒鹽雞軟骨,食落去全部都係炸粉,有啲入邊仲要係得一舊炸粉冇雞軟骨,咁樣嘅質素仲要賣98蚊。蒜泥白肉,➕8.8換購嘅,雖然平,但係得4片,冇咩味道,冇蒜香味。黃金蝦,d蝦唔熱,又梅又冇咩咸蛋黃味,唔似係新鮮蝦,對唔住188呢個價錢,出邊三餸飯d蝦分分鐘好食過佢。黃金饅頭,因為見人話好好味
黃金饅頭,因為見人話好好味同埋有隻船都幾靚,就嗌左兩碟,點知又係唔夠熱,呢d炸饅頭唔夠熱點會好食呀,最期待嘅饅頭都變成係失望。
香辣蒜蓉粉絲焗蜆,呢個都算熱小小,但係竟然冇咩蒜蓉味。
冰涼椰汁冰,飲落去就好似海南椰樹牌嘅椰汁,同埋d冰塊咁大塊都唔知做乜鬼。
總之呢餐飯係完全對唔住呢個價錢,黃金蝦無鹹蛋黃味,香辣蒜蓉粉絲焗蜆冇蒜蓉味,食完之後仲即刻肚痛,去左兩次廁所,我諗唔明點解d人會話好食,唔通請左好多打手?其實你地點樣仲好意思係IG問人地好唔好食呢?你地自己心裏有數啦。
2021-09-03
2021-09-02 46 浏览
辣總是一種讓人好想挑戰的東西,我唔係太食到辣但又特別喜歡麻酸辣那種刺激味蕾的感覺。今晚經朋友介紹,來到荃灣分店呢一間麻辣風雲食晚飯,感受不一樣的晚飯。餐廳是用上QR code點餐,智能點餐十分方便。酸菜魚招牌當然是點上這客酸菜魚,份量足夠四人食用。熱騰騰的湯香味撲鼻,湯底是偏向辣大於酸,十分喜歡。酸菜魚除了大量酸菜、魚片切、薯粉。辣度更可以任客人自由選擇,我今次點小辣,下次試下挑戰多一辣度。炸饅頭估唔到食個小食-炸饅頭都氣勢十足!一定要打卡先!整個炸饅頭船,前面由古代歷史人物-諸葛亮領軍,後面有6個炸饅頭,特色地方提供三個醬汁可以點:,分別是煉奶、抹茶醬、秘制蔥醬等等。我最喜歡是抹茶醬,不太甜,建議必點推介。番茄炒蛋另外我們還點上了兩道小菜,而呢客番茄炒蛋評價很高,雖然呢道番茄炒蛋偏甜,番茄新鮮,直接炒蛋並不是用茄膏,明顯用心之作。上湯浸娃娃菜另外一道小炒點了比較清淡一點的上湯浸娃娃菜,中和酸菜魚的膩和幫助減辣試下。菊花密用古代酒埕器皿呈上,特別有新意和玩味十足。濃濃的菊花香味清熱解毒,幫助解辣。原來新分店選址在銅鑼灣新開了,以後逛街順便去埋食晚飯,十分方便。下次再試下其他特別菜式

餐廳是用上QR code點餐,智能點餐十分方便。

番茄炒蛋

上湯浸娃娃菜

菊花密

2021-08-31 43 浏览
專登過到嚟荃灣食呢間「麻辣風雲」,當然唔執輸點都要點佢哋呢度排場誇張過人既炸饅頭($58)啦🤩比想像中巨型,上枱既時侯,旁邊仲有煙霧效果,真係氣派十足,饅頭食落係外脆內軟,要襯熱食先好食,除咗基本嘅煉奶之後,仲有三款醬跟埋,分別係千島海鮮醬、綠茶醬、朱古力醬,係第一次食炸饅頭有咁多醬比你揀架😅😋🌟酸菜魚 $268🌟又係一道不能錯過既菜式,足料之餘,魚肉好滑溜,揀咗少辣少麻少酸,食完之後,認為少辣就可以了,其他就正常😌🌟胡椒豬肚雞(半隻) $188🌟唔夠飽叫多個胡椒豬肚雞,估唔到都有驚喜😳上面鋪滿莞茜,作為莞茜愛好者呢下好加分😂胡椒同豬肚係一個組合,唔可以無是但一樣😅食完辣辣哋個胃都有暖暖哋感覺,加埋雞件無咁單調,多一款菜式,正🤩🌟菊花蜜(埕) $48🌟食到好熱又辣辣哋,就想叫野飲解下渴,見有推介嘅字眼就叫嚟試吓,估唔到係除咗外貌幾有特色之外,味道都好唔錯,好香菊花味又甜甜哋,比想像中好飲,呢個飲品嚟到都要試吓🤣

🌟酸菜魚 $268🌟

🌟胡椒豬肚雞(半隻) $188🌟

🌟菊花蜜(埕) $48🌟

• 菊花蜜
  • 胡椒豬肚雞
酸菜魚 $268一入餐廳已經見到每枱都有盤酸菜魚,就知一定係呢度招牌菜🌟大大盤酸菜🐟 超足料,除左有勁多魚片,仲有酸菜、薯粉、豆卜、萵荀、菇菌🍄🍲 懶惰既我食魚好驚多骨,呢度既魚肉啖啖肉又夠嫩滑,同索哂湯底好入味既薯粉一齊食勁正😋 湯底既酸菜同辣味平衡得啱啱好,唔會一味得酸或者辣,食到最後真係連湯都比我地飲哂😌炸饅頭 $58炸饅頭配煉奶真係最佳組合🤩 平日係出面食炸野最驚食到一半就淋哂又出哂油,呢度既炸饅頭絕對冇呢個問題,食到最後都仲係咁脆👍🏻 擺盤架🚤仲好搞笑,有埋諸葛亮企喺前面,隻船仲識噴煙,啱哂打卡🤣麻辣夫妻肺片 $68麻辣海蜇 $58食川菜除左主菜之外,我就最鐘意食冷盤,呢度既冷盤都好多款架,今次試左夫妻肺片同海蜇,兩樣都夠哂惹味😍 豬脷、牛肚同雞腎配埋秘製辣汁又香又開胃👍🏻海蜇一樣又麻辣又爽口😙鮮芒椰果玉露、冰涼椰汁冰 $38食辣野點可以唔飲凍野下吓火🔥 芒果特飲同椰汁冰都係透心涼之選,鮮芒玉露飲落仲食到新鮮果肉,酸酸甜甜啱哂解辣😉

麻辣夫妻肺片 $68
麻辣海蜇 $58

麻辣夫妻肺片 $68 麻辣海蜇 $58
2021-07-16
麻辣夫妻肺片 $68 麻辣海蜇 $58
2021-08-30 92 浏览
出開荃灣,見麻辣風雲是酸菜魚人氣店,喜愛酸菜魚的我於是便前去一試。酸菜魚$298我點了中酸、小辣、小麻的口味,另加了寬薯粉。酸菜魚的湯底較為淡味,淡味在於少了一點香味和惹味,例如蒜、青花椒、紅椒油香等較為欠缺。不過夠酸,只是略嫌不夠香。魚肉質地滑溜,若果魚肉份量更多會更好。寬薯粉略嫌質地較厚身,若薄身一點能更加吸收湯底的味道。另外,也點了黑糖脆炸糍粑$58糍粑甜度適中,口感煙韌,不錯。當日正做優惠,八月份只要點夠$300,就可以以優惠價$8.8點一份皮蛋冷盤,皮蛋味道不過不失。最後點了雞絲粉皮$68這道菜較為失望。雞絲粉皮只是用了芝麻醬,粉皮非常乾,不夠香味和蒜、醋味等。

酸菜魚$298
酸菜魚

魚肉質地滑溜,若果魚肉份量更多會更好。

寬薯粉略嫌質地較厚身,若薄身一點能更加吸收湯底的味道。
酸菜魚加薯粉

另外,也點了黑糖脆炸糍粑$58
糍粑甜度適中,口感煙韌,不錯。

黑糖脆炸糍粑

皮蛋

最後點了雞絲粉皮$68

雞絲粉皮
2021-08-30 43 浏览
一直想試左好耐💛個人好鐘意食酸菜魚見到好多人推介菊花蜜同炸饅頭果然無介紹錯菊花蜜好好飲好香甜,所以叫左兩壺炸饅頭都好食佢會配4個醬(煉奶、抹茶醬、香蔥醬、朱古力)煉奶一定係必食另外我就煉奶、抹茶醬同朱古力溝埋一齊食覺得都係配甜既好食主茶酸菜魚 推薦!必試!湯底好濃 加左芝麻更好吃酸度 辣度 麻度都可以選擇好大碗 份量好多底度仲有薯粉、芽菜同菇所以會好飽食川菜一定要試下水煮牛肉咁簡左小辣 望到好似好辣但食落剛好 好入味都係好大碗2個人係食唔晒😆底度同樣有薯粉、芽菜同菇最後Like 社交平台加 $8.8就有皮蛋抵所以記住讚好啦~
一直想試左好耐💛
個人好鐘意食酸菜魚
見到好多人推介菊花蜜同炸饅頭
果然無介紹錯

菊花蜜好好飲
好香甜,所以叫左兩壺

炸饅頭都好食
佢會配4個醬(煉奶、抹茶醬、香蔥醬、朱古力)
煉奶一定係必食
另外我就煉奶、抹茶醬同朱古力溝埋一齊食
覺得都係配甜既好食

主茶酸菜魚 推薦!必試!
湯底好濃 加左芝麻更好吃
酸度 辣度 麻度都可以選擇
好大碗 份量好多
底度仲有薯粉、芽菜同菇
所以會好飽

食川菜一定要試下水煮牛肉咁
簡左小辣 望到好似好辣
但食落剛好 好入味
都係好大碗
2個人係食唔晒😆
底度同樣有薯粉、芽菜同菇

最後Like 社交平台加 $8.8就有皮蛋
所以記住讚好啦~

2021-08-27 53 浏览
⭐️麻辣風雲⭐️📍:荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓(銅鑼灣都有分店)⏰:11:30am-10:00pm💰:人均$100 (設加一)⭕️: 現金、信用卡、Alipay👉🏻炸饅頭 💰58🌜個架船一上枱好型🤣 好多煙出 不過影左幾秒就無晒🥲🥲炸饅頭熱辣辣 佢會配埋四款醬你地點 有煉奶、朱古力醬、抹茶醬同埋花生醬🙈煉奶配炸饅頭不嬲都係無敵 不過我覺得點朱古力醬都幾有驚喜!!我見每枱都有點 呢個十級推薦 必叫!👉🏻招牌酸菜魚(午市客飯) 💰88🌜酸菜魚既份量都唔少 魚肉嫩滑無骨 仲有大量嘅酸菜、芽菜同埋寬粉 寬粉好好食 好煙韌 軟硬度適中 吸收左湯既精華 好惹味!👉🏻惹味雞軟骨 💰36👉🏻香滑豆腐花米線 💰38🌜美國肥牛+12 炸醬+12🌟 🌜凍檸茶+6 王老吉+8🌟餐廳嘅風格都係行古式 好特別 我見每一枱都會點炸饅頭同埋酸菜魚 真心覺得唔錯!炸饅頭嗰首船好霸氣 好得意 酸菜魚啲肉都好嫩 好重口味🤣份量好多 所以唔怕唔夠食 如果想食辣野或者酸菜魚 都推介你哋嚟食🤣
⭐️麻辣風雲⭐️
📍:荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓
(銅鑼灣都有分店)
⏰:11:30am-10:00pm
💰:人均$100 (設加一)
⭕️: 現金、信用卡、Alipay

👉🏻炸饅頭 💰58
👉🏻招牌酸菜魚(午市客飯) 💰88
👉🏻惹味雞軟骨 💰36
👉🏻香滑豆腐花米線 💰38
🌜美國肥牛+12 炸醬+12🌟
🌜凍檸茶+6 王老吉+8

2021-08-26
  • 酸菜魚
上次跟朋友食完不錯 一於帶男友來試!預先OpenRice 訂位 留言指明一定要卡位,到現場說未有卡位,這無辦法也只好讓店員安排 不足5分鐘還未下單 有台卡位走左 上前問店員轉台…她稱OpenRice 訂台不能 指定坐卡位 更說只留給3-4人用餐…但眼見卡位 大半都是得2個人坐…無辦法唯有留在原位… 到點餐是掃QR code 系統又出現故障…未能連線..又問職員…她回覆:等下啦!幸好…最後一位男職員主動落單…到食物方面…點選酸菜魚,螞蟻上樹,青椒,炸饅頭,最期待亦最失望酸菜魚…湯實在太油 好難飲得落 味道一般 像是現成煮好湯 再放入魚 跟配料 魚份量也比上次少得多…值得讚炸饅頭 有4款醬汁點選 饅頭外脆內軟,加上煉奶一流今次食物質素 員工態度有太大落差…所以都好失望 .短期內不會再幫襯. 最後,進食其間…卡位入座人數都是2個人….起不是令人失望…因為當晚是男友生日想坐得舒適點 男友又愛吃辣才特意來食…
上次跟朋友食完不錯 一於帶男友來試!

• 炸饅頭
店舖位置位於一樓,面積都好大,人流都keep住有,裝修同餐桌以紅色為主,4人枱/6人枱都有。佢哋係用QR code自己喺電話落單。✨味道75分,環境70分,服務72分。.🔸炸饅頭($58)⭐️食個饅頭都出哂煙咁大陣仗?6個饅頭,由諸葛亮帶領下,搭船去到我枱。饅頭熱辣辣,外皮炸到金黃色,好香脆。特別嘅係除咗點煉奶,仲有朱古力醬,抹茶醬,秘製葱醬。除咗點三種甜食既醬,秘製蔥醬鹹鹹香香幾特別!.🔸酸菜魚($268)⭐️幾乎每枱都叫,必食招牌菜我都嗌左一個!魚片薄,好入味,食落好嫩滑,入面仲有好多配料,吸晒湯汁味嘅紅薯寬粉,萵荀片,菇,豆卜,酸菜。湯汁辣度適合大眾,辣辣地,又唔會辣到流鼻水果種。.🔸涼拌萵荀($58)重麻油香,要點下面啲汁先有少少鹹味,爽口。.🔸涼拌燒椒皮蛋($58)呢個八月晚市堂食,like佢哋fb同ig, 可以$8.8換購!好惹味,好香口,麻麻辣辣,襯托埋皮蛋一齊食好啱。.🔸冰涼椰汁冰($38)純粹係甜甜哋椰汁味嘅沙冰,正常。
店舖位置位於一樓,面積都好大,人流都keep住有,
裝修同餐桌以紅色為主,4人枱/6人枱都有。

佢哋係用QR code自己喺電話落單。
✨味道75分,環境70分,服務72分。
🔸炸饅頭($58)⭐️
食個饅頭都出哂煙咁大陣仗?
6個饅頭,由諸葛亮帶領下,搭船去到我枱。
饅頭熱辣辣,外皮炸到金黃色,好香脆。
特別嘅係除咗點煉奶,仲有朱古力醬,抹茶醬,秘製葱醬。
除咗點三種甜食既醬,秘製蔥醬鹹鹹香香幾特別!

🔸酸菜魚($268)⭐️
幾乎每枱都叫,必食招牌菜我都嗌左一個!
魚片薄,好入味,食落好嫩滑,入面仲有好多配料,
吸晒湯汁味嘅紅薯寬粉,萵荀片,菇,豆卜,酸菜。
湯汁辣度適合大眾,辣辣地,又唔會辣到流鼻水果種。
酸菜魚

🔸涼拌萵荀($58)
重麻油香,要點下面啲汁先有少少鹹味,爽口。
涼拌萵荀

🔸涼拌燒椒皮蛋($58)
好惹味,好香口,麻麻辣辣,襯托埋皮蛋一齊食好啱。
涼拌燒椒皮蛋

🔸冰涼椰汁冰($38)
純粹係甜甜哋椰汁味嘅沙冰,正常。
冰涼椰汁冰
2021-08-24
涼拌燒椒皮蛋
冰涼椰汁冰
2021-08-24 664 浏览
 / 之前食過一次Lunch嘅米線都唔錯,見好多人嚟食酸菜魚,今次再嚟食下先 ,好似比米線更吸引喎﹗ / 酸菜魚 $268超大碗🤤﹗份量對得住價錢,除咗本身有寛粉同窩荀🥢另外酸菜食落夠酸又唔會太咸就咁食都ok,體味道好多芝麻,有好幾淡都食到芝麻香👍,魚夠滑,而且去骨同魚皮都處理得幾好,食晒都唔會話食到有麟同⻣,而且仲整得好入味。另外寛粉煮嘅時間好夠,好易咬又入味。炸饅頭 $58  (Foodluck編輯推介﹗💛)炸饅頭係呢度其中一款必試菜式,差唔多個個都叫一枱㗎啦,除咗用木船充滿霸氣咁登場,味道亦好ok,香脆之餘入面包心都唔會乾爭爭。除咗有煉奶🍼,仲特別有三款醬(朱古力、花生醬、抹茶醬)三款選擇都好特別,三款入面就最推介花生醬🥜 >朱古力🍫> 抹茶🍵 ,花生醬濃郁最驚豔,朱古力正常發揮,抹茶略嫌比較淡唔夠出抹茶味~ 涼拌雞絲粉皮 $68( Foodluck編輯推介﹗💛)上到嚟賣相都幾吸引,花生醬畀得好足👍,而且雞絲、青瓜同粉皮嘅份量同比例都幾好,而更抵讚呢度嘅花生醬係好傳統香濃花生醬嗰種🤩,唔係出面成日用嘅日式胡麻醬,編輯覺得雞絲粉皮真係要配花生醬先係最正最滿足🥰﹗手撕包菜 $88味道

酸菜魚

炸饅頭 $58  (Foodluck編輯推介﹗💛)
炸饅頭

涼拌雞絲粉皮 $68( Foodluck編輯推介﹗💛)
涼拌雞絲粉皮

手撕包菜 $88
味道咸咸辣辣咁,第一下入口勁開胃,唔知點解可以咁香😹,雖然好油但又令你好想繼續食,而且好似打開咗個食慾咁,好正💕要挑剔嘅係真係可以再辣少少,同埋偏油啲,而且凍咗嘅話味道會遜色啲,兩個人未必食可能會heavy啲,小編建議呢個係啱多人開心Share👯👯‍♂️👯‍♀️,一上枱一人幾啖食晒嗰種就最Fit。
手撕包

冰爽龍眼冰 $38
比睇相大杯,價錢中上少少,唔算特別貴或者特別平,但味道好清新解油,清甜嘅龍眼冰好似帶少少菊花香🌼。
冰爽龍眼冰

GIN TONIC $48
細細罐飲品嚟講要 $48確實唔算平,但如果計佢酒精飲品GIN.TONIC,價錢又好似算正常。值得一讚係味道超超超易入口👏,好特出嘅檸檬酸甜味🍋加埋有氣,酒濃雖然有5%﹐但入口完全飲唔到酒精味,好易入口,即使女仔唔慣酒精味都可以揀,都係另一個唔錯清新選擇﹗
GIN TONIC (恆仔推介)
涼拌雞絲粉皮
手撕包
冰爽龍眼冰
GIN TONIC (恆仔推介)
🌟麻辣風雲🌶• 今次又嚟到位於荃灣嘅麻辣風雲🌶個人幾欣賞佢晚市嘅酸菜魚同埋炸饅頭🤣所以今次決定再次到訪😋睇吓質素係咪都係咁穩定‼️————————————————❶酸菜魚 (小辣多麻多酸) $268酸菜魚入邊依然都有大量嘅魚片、寬粉、萵筍、芽菜和酸菜!魚片仍然都係大大塊、份量多同埋冇咩骨🥰寬粉煮得夠晒軟身!一咬就斷😱 配埋呢個夠麻夠酸嘅湯 令人一啖接一啖咁樣忍唔住繼續食🥰❷炸饅頭 $58無論睇幾多次都覺得呢條船好震撼眼球🤣仍然都係有六舊炸饅頭 外皮炸得酥脆 入面仍然都係好鬆軟!都係咁高質🥰真係呢度嘅必食之選!❸四川擔擔麵 $88今次揀咗小辣 可惜嚟到嘅時候唔算話好多湯🥺不過勝在花生醬味夠濃郁 每一條麵條都沾滿咗花生醬味 而且上面都仍然有好多肉碎!所以食落都好滿足 如果麵質再硬身啲就好!➍ 陳醋手拍青瓜 $58作為一個前菜來講真係幾適合✨味道夠酸夠開胃 而且感覺好清新 啱晒開咗個胃先😋❺洛神花茶 (埕) $48用好似古時嘅酒埕裝住🥰連個杯都好有古代嘅感覺😂飲落酸酸地 夠晒清新解渴✨❻菊花蜜 (埕) $48個人覺得菊花蜜飲落有淡淡菊花味 用嚟配辣野好適合🥰而且飲飲吓覺得份量都幾多!—————
🌟麻辣風雲🌶

#hkfattyexplorer黃店
#hkfattyexplorer川菜
💛
2021-08-20 76 浏览
好壯觀的一間餐廳🍴麻辣再起風雲…….掂——————————🌕飲品:🔺冰涼椰汁🥥冰:大熱天時,坐低第一件事就係叫反杯冰冰凍凍夏日的椰子🥥冰,好香又夠凍的椰汁冰👍😋—————————-🌍🔺道地綠茶:多款枝裝或罐裝飲品、任君選擇😀—————————-🌗太極米線🍜轉薯粉:配蒿荀、魚皮餃:好多配菜和配料….真係好掂:芽菜、芫茜、肉辭、酸菜、炸菜、花生🥜…..等等👍其實唔只隻碗係太極,連米缐都係兩款色,係自己喜歡吃薯粉轉了,否則個太極米線🍜拍出來一定比現在靓D😂😂真係自己衰多手畫轉薯粉仲乜呢?😂不過最後緊要好食就得😋👍薯粉滑溜溜、配上蒿荀爽口健康、仲包埋魚皮餃,兩款餸可自已選擇😋———————————🌝香滑豆腐花米線🍜轉薯粉:配豚肉、魚片頭:我哋兩個雙辣姝都喜歡吃薯粉😂又係足料配菜👍😋好有特色的豆腐花主角👍第一次食米線🍜薯粉類係用豆腐花配料,真係好有特色而且仲係好滑,味道好味新穎,唸到用豆腐花來做主角、廚師👨‍🍳又真係幾有心思,豆腐花、肉碎、花生🥜、芽菜、芫茜⋯⋯等等,撈埋一齊食嗰種滋味真係一流,再配上我喜歡的豚肉和魚片頭,完全吃出滋味在心頭👍😋好滿足的一個午餐🥣😊———————-食..拍…寫已經
好壯觀的一間餐廳🍴
麻辣再起風雲…….掂

——————————
🌕飲品:
🔺冰涼椰汁🥥冰:
—————————-
🌍🔺道地綠茶:
多款枝裝或罐裝飲品、任君選擇😀

—————————-
🌗太極米線🍜轉薯粉:
配蒿荀、魚皮餃:
好多配菜和配料….真係好掂:
芽菜、芫茜、肉辭、酸菜、炸菜、花生🥜…..等等👍
真係自己衰多手畫轉薯粉仲乜呢?😂

食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
———————-
2021-08-19 62 浏览
餐廳位於1樓,地方寬敞舒服,感覺整潔晚市餐牌相當多選擇,有埋相睇都幾吸引🌠炸饅頭 $58🌠金黃香脆外皮加上軟熟的內層,可以話係炸饅頭的極致,加上煉奶絕對係滋味小食🌌酸菜魚 $268🌌招牌菜酸菜魚加入自家醃製的酸菜,然後再放入薯粉、豆卜、萵筍、荳芽菜、雜菌、泡椒、辣椒等材料熬煮湯底,相當惹味又開胃,魚片嫩滑無骨且有魚鮮味,份量滿滿👍🏻👍🏻🌄冰涼椰汁冰 $38🌄一杯加入碎刨冰的清涼飲品,椰汁味道夠重😋🎇麻辣鴨舌 $98🎇相當惹味的小食,調味調得剛好,不會過辣或過鹹,鴨舌爽口入味🎆臘肉炒時蔬 $88🎆臘肉估計都係自家醃製,食落不會太過鹹而且多咗份臘肉香味,豬油炒油麥菜更香更甜總括而言,呢間川菜的食物質素無得頂,好味之餘賣相都唔錯,值得推介
餐廳位於1樓,地方寬敞舒服,感覺整潔
晚市餐牌相當多選擇,有埋相睇都幾吸引
🌠炸饅頭 $58🌠

🌌酸菜魚 $268🌌

🌄冰涼椰汁冰 $38🌄
一杯加入碎刨冰的清涼飲品,椰汁味道夠重😋

🎇麻辣鴨舌 $98🎇
相當惹味的小食,調味調得剛好,不會過辣或過鹹,鴨舌爽口入味

🎆臘肉炒時蔬 $88🎆

2021-08-19 72 浏览
今日同家姐去荃灣行完街之後去咗「麻辣風雲」食酸菜魚👭🏻.酸菜魚🐟魚片份量都幾多,魚片嫩滑冇骨😌酸中帶麻,酸辣比例剛好🤝仲有萵筍、酸菜、芽菜、豆卜、薯粉🍜薯粉煙煙韌韌😆吸收了湯的味道😗.口水雞🐔雞肉滑身,超香麻辣味🌶加埋花生粒🥜正宗又惹味😋.涼拌雞絲粉皮🥢雞絲同青瓜🥒加上粉皮,拌勻麻醬,清新開胃🤤.炸饅頭🥠擺盤好有氣勢,用咗一架諸葛亮的古人公仔嘅船上⛵️掛起「麻辣風雲」嘅旗🚩一陣陣煙霧💨炸饅頭共有6個,熱辣辣🔥外脆內軟,唔太油膩☺️仲有4款醬點💁🏻‍♀️包括秘製蔥醬、煉奶、朱古力醬🍫抹茶醬🍵估唔到有咁多口味😍.拔絲士多啤梨,🍓整得好有藝術感😜一絲絲嘅糖同糖衣包住酸甜多汁嘅士多啤梨😙特別又好味.黑糖脆炸糍粑🖤表層灑上黃豆粉,金黃香脆軟糯😉黑糖醬唔會好甜
今日同家姐去荃灣行完街之後去咗「麻辣風雲」食酸菜魚👭🏻
口水雞🐔雞肉滑身,超香麻辣味🌶加埋花生粒🥜正宗又惹味😋
涼拌雞絲粉皮🥢雞絲同青瓜🥒加上粉皮,拌勻麻醬,清新開胃🤤
黑糖脆炸糍粑🖤表層灑上黃豆粉,金黃香脆軟糯😉黑糖醬唔會好甜
  • 口水雞
  • 招牌酸菜魚