我有一個志同道合超鍾意食辣嘅男朋友🙈我哋時不時都會四周圍搵啲辣味十足嘅嘢食,所以知道就知道咗呢一間嘅辣都好適合我哋,開胃又過癮🤤我哋叫咗水煮牛肩肉,呢道菜表面放滿左滿滿嘅辣椒🌶️辣味十足!對於咁鍾意食辣嘅我哋呢道菜啱晒我哋口味🥴牛肩肉牛味出,肉質爽口,分量亦唔少😍仲有吸滿湯精華嘅豆卜!辣得好過癮🤣另外叫咗一個酸菜炒肥腸,唔知有冇人同我哋一樣食辣會鍾意食啲酸野,更加刺激到味蕾🤩越食越爽!鑊氣十足嘅肥腸有咬口,連同爽口嘅京蔥一齊食,好惹味!最後仲叫咗一個一式六件嘅炸饅頭,外皮薄脆裏面熱辣辣又軟熟😋連同煉奶一齊食,香口得嚟又可以解辣🤩

2022-04-22 32 浏览
前排突然好想食酸菜魚,友人就推介我去食呢一間風味十足嘅酸菜魚,一入到去裝修格局已經好有傳統川菜店嘅氣息,就連掛喺樓梯旁邊嘅菜式照片已經極為吸引😙呢間店舖有好多唔同款式嘅川菜揀,但今日我嘅目標只有一個 就係酸菜魚!😍但若然淨係食一道菜又唔係好夠喉所以都額外叫多咗個鑊氣小菜😆酸菜魚酸菜魚嘅份量好多😍基本上整個表面都係魚肉, 每片魚肉都唔細塊,口感滑溜溜🥰加上酸辣嘅口味,十分開胃!酸菜魚湯一啲都唔油膩,飲埋啲湯仲正!🤪酸菜炒肥腸肥腸洗得好乾淨唔會食到污糟野,肥腸呢啲惹味嘅菜式配搭咗酸菜,真係越食越停唔到口☺️估唔到香港都有一間咁地道嘅川菜店,以後唔使再返去食都可以食到咁有風味嘅川菜啦😆

酸菜炒肥腸

2022-04-22 35 浏览
講到正宗四川麻辣菜式,麻辣風雲絕對係數一數二,用嘅材料全部源自於四川,每到菜式都擁有相當地道嘅風味!作為一個食辣嘅愛好者成日都心癢癢,今日終於可以再次嚟到解下辣癮🤩水煮牛肩肉 $268覆蓋左大半個表面嘅辣椒🌶️,對於咁鍾意食辣嘅我來講見到都已經胃口大開🤤呢款水煮嘅牛肩肉,吸收左整個麻辣嘅味道,同時牛味依然保留,每一啖都好似刺激味蕾😆辣得好爽!火爆魷魚鬚 $158用咗青椒同紅辣椒去炒製,仲有只洋蔥同韭菜增加整個香味,加上十足嘅鑊氣!魷魚香口又彈牙!👍🏼

水煮牛肩肉 $268

火爆魷魚鬚 $158
2022-04-22 44 浏览
爸爸係四川人,佢太過掛住四川嘅味道,所以我哋全家人嚟到荃灣呢一間店舖尋找本土四川嘅味道😋-酸菜魚好多店舖都有酸菜魚食,但唔係間間都做得好出色,呢間嘅酸菜魚絕對比得上地道四川嘅風味,先係湯底,個種酸辣味充滿着魚煮出嚟嘅油香,同時酸辣味令人口水流🤤魚片嫩得嚟又有少少咬口,一家四口一齊食份量都好夠-水煮牛肩肉一望到整個表面都係辣椒嘅時候已經令我感受到真正嘅四川風味,麻辣味好香,辣得好爽,牛肩肉亦好好食!就連爸爸食過都讚不絕口!-秘製麻辣炒薯粉呢款炒薯粉好特別,甚少喺香港食到呢款菜式,煙韌嘅薯粉配上辣椒再炒夠晒鑊氣,味道好正!仲有山菜同辣椒粒令口感更豐富😎-炸饅頭企喺船頭嘅諸葛亮後方插着一支麻辣風雲嘅旗幟🚩,整個中國氣息出晒嚟,饅頭炸到金黃色,外皮卜卜脆,裏面好軟熟,口感好正,再點埋煉奶一齊食,味道更豐富🥰

-酸菜魚

-水煮牛肩肉

-秘製麻辣炒薯粉

-炸饅頭
之前同朋友食過呢一間四川川菜,已經深深咁烙下咗我心中美食記事本入面🤣但係因為搵唔到人同我一齊食嘅關係,就唯有自己一個叫啲小菜食頂住想食川菜嘅引😌自己一個食唔到好多嘢所以就叫咗其中三款呢間餐廳必食嘅小菜😁第一款係酸菜炒肥腸,酸味較多辣味較少食落夠鑊氣嘅肥腸,味道相當出色!酸菜京蔥蒜頭呢啲配菜連同肥腸一齊食冇咁單調之餘仲更香口😋相信肥腸是先煮到好淋,食嘅時候唔需要費勁👍🏼第二款係炸饅頭,炸饅頭嚟講真係必食之選,店舖用咗一隻由諸葛亮帶領嘅小船掛住麻辣風雲嘅旗,極為霸氣😍唔單止視覺嘅享受,炸饅頭更係味道嘅享受😎第三款係麻辣雞翼尖,我係一個好鍾意食雞翼尖嘅人!知道有麻辣嘅雞翼尖所以一定要食!店員好有心思將雞翼尖排好,望到嘅時候都唔捨得拆散佢哋😂雞翼尖好入味麻辣味好香,一定要試!

自己一個食唔到好多嘢所以就叫咗其中三款呢間餐廳必食嘅小菜😁

2022-04-21 35 浏览
呢間以紅色為主,裝潢充滿大陸四川風味,就連餐具都係竹林嘅風格,完美展現四川特色霸王蝦球一大隻蝦炸到捲曲形成蝦球嘅形狀!絕對唔係用炸粉連蝦粒去炸,每一啖都係爽口嘅蝦肉,加上滿滿嘅辣椒令整個蝦球更惹味酸菜炒豬腸睇得出豬腸洗得好乾淨,每一舊豬腸都好上色,味道酸酸微微辣,炒得好入味,重點係豬腸一啲都唔韌酸菜魚酸菜魚一上台,眼睛立即發光!完全冇估到可以有咁多魚片,酸辣嘅味道做得好好👍🏼惹味又開胃,魚片仲好似食極都食唔完咁🤣食到一半先知道啲魚原來冇骨😆唔怪之得可以食得咁輕鬆❗️相信有好多人都會好掛住川菜嘅味道,而呢一間就可以令你食到真正川菜嘅味,推介推介❗️

霸王蝦球

酸菜炒豬腸

2022-04-21 39 浏览
好推薦大家一定要嚟食呢一間川菜,佢哋選用左四川地道材料,所以做出嚟好有地道風味,辣勁十足🌶️水煮牛肉 $268嗰種惹味吧麻辣香陣陣飄出嚟,聞到已經口水直流🤤牛肩肉嘅牛味好香加上麻辣味衝擊住味蕾!越食越停唔到口😋秘製麻辣炒薯粉 $88薯粉軟硬度適中,唔會炒到好乾,辣味好夠,但唔會好強烈,即使係炒但薯粉都好入味,值得一試霸王蝦球 $228用原隻蝦去油炸,再連同辣椒韭菜同蒜頭蔥一齊炒,風味十足,仲有6-8嚿咁多!每隻蝦都大大隻,金黃色嘅炸皮香口蝦肉夠彈牙!相當不錯😸黑松露煙燻糖心蛋 $68糖心蛋中間有一點黑松露,令糖心蛋嘅味道冇咁單調之餘令整個香味提升,表面仲有少少椒鹽粉,鹹鹹地,同流心蛋好夾😋

水煮牛肉 $268

秘製麻辣炒薯粉 $88

霸王蝦球 $228

黑松露煙燻糖心蛋 $68
講到酸菜魚一定要嚟荃灣呢一間麻辣風雲到食!魚嘅份量多,風味十足,就連其他菜式都一樣出色😋絕對係食過返唔到轉頭嘅店舖😆呢間嘅酸菜魚份量真係好足👍🏼重點係魚片唔會有骨,可以放心食用,酸酸辣辣嘅味道,令人口水直流🤤魚嘅口感好滑,肉質仲有微微嘅咬口 讚☺️我實在太鍾意食酸菜😆一見到肥腸炒酸菜正中我紅心,就梗係一定要點嚟食!用咗Chan辣椒同京蔥一齊炒,加上醬汁煮到杰身,令每條肥腸同酸菜都掛滿汁😍望到已經好吸引,肥腸有咬口,但唔會韌到咬唔到,酸酸辣辣,冇得頂!食川菜又點可以唔叫炸饅頭😙最基本嘅炸饅頭用最霸氣嘅上場方式,加上炸到金黃色嘅外皮,未食已經覺得好好味😆

2022-04-19 20 浏览
成日心掛掛荃灣呢間川菜店,咁啱去開荃灣見有時間就梗係要坐低食個晏晝啦!😜個人好鍾意佢呢度嘅裝修格局同用具,以竹林為題嘅用具,俾我一種寫意舒適嘅感覺👍🏼秘製麻辣炒薯粉 $88呢款麻辣炒薯粉好獨特,一般薯粉都係以湯上,但呢款炒薯粉即使唔係湯上,一樣煮至熟透炒完出嚟亦唔會好乾身,麻辣嘅味道都好強勁,夠曬惹味!黑松露煙燻糖心蛋 $68糖心蛋已經比一般煮熟嘅蛋更香蛋味更出,但加上黑松露味道獨特得嚟又好夾,令整個蛋味都昇華左去另外一個層次!必食之選!炸饅頭 $58呢款霸氣十足嘅炸饅頭!外脆內軟,同煉奶真係絕配,一個人食晒都咪係話唔飽😆

秘製麻辣炒薯粉 $88

黑松露煙燻糖心蛋 $68

炸饅頭 $58
2022-04-16 130 浏览
我倆在荃灣經常經過麻辣風雲,今日終於去吃了,非常推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻有午市套餐,也有很多主菜及小食,選擇非常多,大家可以次次試新菜!餐廳乾淨程度正常,服務好,上菜快👌🏻👍🏻凍奶茶👍🏻👍🏻極推薦,茶味香濃,比普通茶餐廳更好味😋椰子冰很普通,不推薦炸饅頭👍🏻👍🏻這款是餐廳推介,是真的好吃😋即是到最後才吃最後一個,還是脆的。當然也是打卡菜色,諸葛亮氣定神閒地在船頭領航🤪泡椒鳳爪👍🏻挺好吃的,屬於小辣,是我們普遍香港人也吃到的辣,值得一試辣子雞叫了小辣,幾好味,辣是有層次的,不油膩,不算太乾身。太極米線一辣一不辣,味道似連鎖四川雲南米線店,湯太太太油了,但味道還可以😌總括而言,菜色都適合港人口味,吃了也不會覺得特別口渴,絕對會再去!👍🏻🤤🤤

餐廳乾淨程度正常,服務好,上菜快👌🏻👍🏻

凍奶茶&椰子冰

凍奶茶👍🏻👍🏻
極推薦,茶味香濃,比普通茶餐廳更好味😋

椰子冰
很普通,不推薦

炸饅頭👍🏻👍🏻

泡椒鳳爪

泡椒鳳爪👍🏻
挺好吃的,屬於小辣,是我們普遍香港人也吃到的辣,值得一試

辣子雞
叫了小辣,幾好味,辣是有層次的,不油膩,不算太乾身。

太極米線

太極米線

2022-04-16
凍奶茶&椰子冰
泡椒鳳爪
  • 凍奶茶
2022-04-15 31 浏览
麻辣風雲 📍荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓唔係好食得辣既朋友,呢間酸菜魚好岩你哋呀🤩🤩🤩🤩可以自己選擇酸度,麻度,辣度,客制化既感覺☺️酸菜魚🐟一到,即刻試啖湯,酸菜甜甜酸酸,送飯一流。魚片全部無骨無鱗,可以安心大啖大啖品嘗。無食到有魚腥味,配有芽菜,寬粉,豆卜,金菇 好豐富,唔叫飯都食到飽飽😈炸饅頭金黃色唔使講,咬落香脆鬆軟😋一定唔係炸定夾俾客。食炸饅頭最緊要係煉奶🔅平時好怕店鋪孤寒俾好少份量。好彩呢度唔會,大啖大啖煉奶無問題🙈🙈唯一有啲失望蒜泥白肉🐖🐖🐖味道好淡,啲肉既口感有啲梅。可能因為疫情嚴重關係,店內好少堂食客。見好多人嚟攞外賣,但店員服務態度依然好好,無忽略我哋🕴🏻好多川菜食店內都會有好濃烈味道或者油煙味,但呢度空氣環境都係乾淨清爽。坐位寬敞,坐得舒適🌟🌟
麻辣風雲
📍荃灣海壩街108-114號荃碧大廈1樓

酸菜魚🐟一到,即刻試啖湯,酸菜甜甜酸酸,送飯一流。

唯一有啲失望蒜泥白肉🐖🐖🐖
味道好淡,啲肉既口感有啲梅。

2022-04-10 45 浏览
.📍麻辣風雲📍#饅頭去荃灣 #饅頭食中式菜------------------------------1️⃣酸菜魚 ($268)佢哋湯底加入咗切碎嘅酸菜、海量芝麻同少許辣椒煲制,香氣十足,味道唔會過鹹過油,以花椒香麻為主導,每食一啖配菜都會陣陣麻痺感。配餸種類亦非常之多,除咗魚片同粗薯粉之外,仲有萵筍、芽菜、豆卜、花生、荽茜等,吸入滿滿嘅湯底精華,香口入味又唔會食得好辛苦。桂花魚片數量充足,薄切但唔容易夾散,嫩滑無骨🉐;薯粉夠厚,煙韌滑身,係我鐘意嘅質感。整體都幾滿意,如果湯底酸味比例再多翻少少就更好。◾評分:7.6------------------------------2️⃣川味回鍋肉 ($118)呢碟嘢我唔推薦,首先佢哋回鍋肉嘅肉片數量非常之少,主要都係豆乾椰菜等等;其次成碟餸味道太鹹,而椰菜又非常吸油索味, 頭一兩啖可能會覺得香料味非常之濃郁,但食到後來小編都擔心個腎負荷唔到,係要不斷飲水。◾評分:6.0/10------------------------------3️⃣炸饅頭 ($58)我覺得其他小菜唔試都冇問題,但嚟到呢度一定要嗌佢哋嘅炸饅頭😍。上碟嘅時候會有乾冰釋放一堆二氧化碳
📍麻辣風雲📍#饅頭去荃灣 #饅頭食中式菜
1️⃣酸菜魚 ($268)

◾評分:7.6

2️⃣川味回鍋肉 ($118)
◾評分:6.0/10
3️⃣炸饅頭 ($58)
我覺得其他小菜唔試都冇問題,但嚟到呢度一定要嗌佢哋嘅炸饅頭😍。上碟嘅時候會有乾冰釋放一堆二氧化碳出嚟,好似有船出海咁樣,仙氣飄飄;而炸饅頭嘅皮唔會過於脆硬油膩,內裏口感非常鬆軟,散發住麵粉香甜🍞,配埋煉奶就更加正,愛了愛了。
◾評分:8.3/10

🔸整體評分:7.3/10
🔸小編回頭率:6.5/10
酸菜魚 (8/10) :魚肉質感真實,酸菜好吃,湯惹味而不會過於油膩或味精麻辣海蜇 (7/10):相當入味,富有麻香而不會過辣口水雞 (5.5/10) :雪藏雞肉肉質較粗嚡———————————————————————————⭕️總評:荃灣舊區一間新派川菜,招牌菜酸菜魚的質素不遜於十x味,稍勝廚x三;但口水雞就真的頗為遜色。總體來說,是一間要點對菜式才好吃的餐廳。偶爾或會翻食✅ 💵Budget: $180 pp

麻辣海蜇 (7/10):相當入味,富有麻香而不會過辣
麻辣海蜇

口水雞 (5.5/10) :雪藏雞肉肉質較粗嚡
口水雞

———————————————————————————

💵Budget: $180 pp
麻辣海蜇
2022-04-06 28 浏览
酸菜魚魚肉無骨得黎又嫩滑,配埋酸辣湯底同薯粉一流🤤炸饅頭又係每次黎都會必點😋饅頭炸得金黃外脆,內裏鬆軟,加埋煉奶一齊食真係好好味。黑糖脆炸糍粑今次的驚喜是呢個糍粑👍炸得香脆,一口咬落去煙煙韌韌,點埋黑糖都唔會太甜,一餐完美的句號!
酸菜魚
魚肉無骨得黎又嫩滑,配埋酸辣湯底同薯粉一流🤤

又係每次黎都會必點😋
饅頭炸得金黃外脆,內裏鬆軟,
加埋煉奶一齊食真係好好味。

黑糖脆炸糍粑
今次的驚喜是呢個糍粑👍
2022-04-06 37 浏览
有日突然想食水煮魚搵到荃灣有間麻辣風雲水煮魚 幾滑冇乜骨最中意食d薯粉❤️朋友其實唔食辣 叫左回鍋肉客飯仲有炸饅頭 勁耐冇食過本身想叫饅頭船 不過得兩個人 食唔到咁多細細個飲茶食過 好好食🥰🥰🥰
有日突然想食水煮魚
搵到荃灣有間麻辣風雲