2022-04-10
.📍麻辣風雲📍#饅頭去荃灣 #饅頭食中式菜------------------------------1️⃣酸菜魚 ($268)佢哋湯底加入咗切碎嘅酸菜、海量芝麻同少許辣椒煲制,香氣十足,味道唔會過鹹過油,以花椒香麻為主導,每食一啖配菜都會陣陣麻痺感。配餸種類亦非常之多,除咗魚片同粗薯粉之外,仲有萵筍、芽菜、豆卜、花生、荽茜等,吸入滿滿嘅湯底精華,香口入味又唔會食得好辛苦。桂花魚片數量充足,薄切但唔容易夾散,嫩滑無骨🉐;薯粉夠厚,煙韌滑身,係我鐘意嘅質感。整體都幾滿意,如果湯底酸味比例再多翻少少就更好。◾評分:7.6------------------------------2️⃣川味回鍋肉 ($118)呢碟嘢我唔推薦,首先佢哋回鍋肉嘅肉片數量非常之少,主要都係豆乾椰菜等等;其次成碟餸味道太鹹,而椰菜又非常吸油索味, 頭一兩啖可能會覺得香料味非常之濃郁,但食到後來小編都擔心個腎負荷唔到,係要不斷飲水。◾評分:6.0/10------------------------------3️⃣炸饅頭 ($58)我覺得其他小菜唔試都冇問題,但嚟到呢度一定要嗌佢哋嘅炸饅頭😍。上碟嘅時候會有乾冰釋放一堆二氧化碳
📍麻辣風雲📍#饅頭去荃灣 #饅頭食中式菜
1️⃣酸菜魚 ($268)
◾評分:7.6
2️⃣川味回鍋肉 ($118)
◾評分:6.0/10
3️⃣炸饅頭 ($58)
我覺得其他小菜唔試都冇問題,但嚟到呢度一定要嗌佢哋嘅炸饅頭😍。上碟嘅時候會有乾冰釋放一堆二氧化碳出嚟,好似有船出海咁樣,仙氣飄飄;而炸饅頭嘅皮唔會過於脆硬油膩,內裏口感非常鬆軟,散發住麵粉香甜🍞,配埋煉奶就更加正,愛了愛了。
◾評分:8.3/10
🔸整體評分:7.3/10