2018-02-11 93 浏览
今日來到銅鑼灣食麻辣火鍋,我好少食辣既,幾個朋友又好想食,依家又凍凍地,咁就一於試下啦!神級麻辣火鍋?原來呢間喺台灣成日都full哂架。而家喺銅鑼灣有得試下,要認真咁試試佢喇!我地叫左一大盤牛小排!!!真係好大盤!望落去啲牛都幾靚,脂肪分佈平均!落啲牛好肥美,好有牛味!之後叫左兩樣海鮮,分別係蠔同鮮蝦呀!!!兩樣都大大隻,好新鮮呀呀!足蝦都好誇張,有成十幾隻大蝦~最後叫左個麻辣牛腩,又麻又辣,辣度十足,我要係咁飲野!個牛腩都好林又好軟又易咬~環境都幾大,坐得好舒服~ 店員服務態度幾nice and friendly 會叫朋友來食下!

會叫朋友來食下!

2018-02-11 109 浏览
總括來說,有點失望!每人吃了$900元,完全沒有飽的感覺,也不覺得特別好味。名大於實,試一次就好了,不會有下次!😑湯底喝下去有點像羅宋湯加了很多胡椒,不算很特別。湯煮得久了,會有點藥材的味😖,後來的湯我都喝不下去了。鴨血整個鍋只有兩塊,很滑很入味,好吃!但分量太少了 牛肉的質量很好,在鍋中浸一秒,然後用熱湯將牛肉在碗中淋熟。都是看之前的食評照做,沒有服務員講解示範。海鮮拼盤要$288一位,每人只有一隻帶子、一隻鮑魚、一隻蝦和兩隻花甲!質量平平,去街市買也不過數十元,真的用不著在這裏吃這個海鮮拼盤!🤑特色手工蘿蔔片,只有8片索價六十幾蚊,唔知有咩特別 🙄最後吃了這個冰藻,可以試試。我們吃不到王子麵,六點半鐘已賣哂。我們也試了麻神特飲,喝下去很有台灣特色,但是似是用沖劑沖出來的,而且有點太酸了!

鴨血整個鍋只有兩塊,很滑很入味,好吃!但分量太少了

特色手工蘿蔔片,只有8片索價六十幾蚊,唔知有咩特別 🙄

最後吃了這個冰藻,可以試試。

我們吃不到王子麵,六點半鐘已賣哂。

2018-02-10
2018-02-08 344 浏览
睇完八卦雜誌嘅飲食情報,終於來到銅鑼灣嘅麻神,一試佢嘅鴛鴦鍋。點菜後,餐廳經理特意介紹佢哋冇味精嘅鴛鴦鍋 ,清湯嗰邊係昆布湯底,麻辣嗰邊有傳說中必食嘅鴨血,重要指定用刀叉去食,唔係用筷子鴨血非常有質感,並唔係茶餐廳或者中式酒樓食嘅韭菜豬紅,一夾就散。最值得一提嘅係肉類!!我同三位朋友叫咗一份牛小排同黑毛豬。相片嘅內容只係各200 gram,建議如果人多嘅,可以嗌400 gram。個牛小排真係世界級嘅頂級牛肉!!咬落口感真係好唔同~ 建議大家"dep"清楚啲味道,因為每塊價值七八十蚊港幣餘下菜單都好似打邊爐咁樣,叫咗啲丸呀、餃子呀、蔬菜咁……另外, 提一下,如果大家對冰藻有興趣,又充滿好奇心嘅話,其實佢似海草,味道有啲腥。怕腥嘅朋友,可以免叫呢個菜。最後提一下,個飲品雖然有啲貴,五十幾蚊一杯,但係檸檬同蜜糖味超重,非常配合火鍋湯底 。每杯飲品入面仲有爆多嘅荔枝味爆珠,配以火鍋嘅美食,絕對可以話係一流 同場加映:::食之前,已經聽朋友講呢間餐廳好多明星嚟光顧,其實入面嘅裝修非常古色古香,亦都配以摩登嘅味道。臨走前真係見到黎耀祥,人生有幾多個十年呀~
最值得一提嘅係肉類!!

個牛小排真係世界級嘅頂級牛肉!!

餘下菜單都好似打邊爐咁樣,叫咗啲丸呀、餃子呀、蔬菜咁……

鴛鴦鍋

冰菜

手工蘿蔔片

南極冰藻

2018-02-01
$450 (宵夜)
美國牛小排及西班牙黑毛豬
我未試過未食過就寫食評!!嬲到我爆炸我已經係早兩星期打去Book位,果位接電話嘅人叫Kelly,態度已經差到一個點因為我幫老細訂位的,我老細食煙所以要求想坐近露台嘅位,我同佢講話想坐近露台,佢嘅態度勁差咁話"近露台都係大台,你得3位安排唔可以坐"⋯⋯我同佢講咁安排細台最近露台就得,唔一定露台門口位,佢嘅態度超級差超級差超級差到果日佢打來confirm booking,因為老細突然改變行程,我就同佢講"唔好意思要cancel",佢一句都冇就Cut我線呢D係一間中上食肆嘅服務態度嗎?再好食我都唔會食囉,未食已經一肚火
我未試過未食過就寫食評!!嬲到我爆炸

2018-02-07 87 浏览
今天晚上查到了一家好評如潮的火鍋店。傳聞有很多明星曾過來捧場的。名字看上去很勁ww 餐廳環景舒服,有屏風分隔。地點也方便。手打猪肉圓墨魚圓蝦圓,全部都好弹牙好juicy 好好味,入面真系有墨鱼碎肉质上乘,口感一级棒的还有窩物选择,冬天或冻得时候吃味道就更上一層楼。这里的牛肉羊肉好正的以上就是鴨血,有點像猪紅,味道還可以,配上酱料不錯。整体来说,用料上乘,和价钱双配,可以带识食之人来食。食物总类较多和特别,摆盘加了很多分

名字看上去很勁ww 餐廳環景舒服,有屏風分隔。地點也方便。

肉质上乘,口感一级棒的

以上就是鴨血,有點像猪紅,味道還可以,配上酱料不錯。

2018-02-06 930 浏览
今天得九度咋, 凍到癲咗, 唔食返個邊爐點對得住自己呀。 為了暖暖, 一行四人去了 銅鑼灣 金朝陽中心 25 樓, 麻辣火鍋店  "麻神".  氣氛好熱鬧 , 裝修靚靚 . 我哋叫咗個鴛鴦鍋底, 一邊係柴魚昆布湯, 另外一邊係招牌麻神麻辣鍋底。值得推薦嘅係 果凍鴨血, 估唔到佢仲滑過豆腐! 餐廳配備刀叉給我們.另外都要試吓嘅就係 美國頂級牛小排, 佢油花均勻, 睇落都應該會幾淋。經理仲要用湯慢慢咁六熟佢, 令到牛肉真係啱啱好熟, 唔會太老, 辣湯底都幾入味。西班牙伊比利黑毛豬梅花 .  賣相就普通少少, 一卷卷咁上, 試試佢先。原來佢個肉質都好淋, 都係用湯錄到佢七八成熟就可以。另外要補一補嘅話, 就一定要食佢嗰個 美國桶蠔, 勁大隻又好多汁。麻神特選老饕鍋   有老饕級牛肉,  牛坑腩, 燉牛筋, 燉牛尾, 煨牛肚,  炆得好稔, 入口微辣, 咬落勁麻香, 吃罷要飲杯水.最後強烈推介一下佢個 手工賴尿牛丸, 裏邊裝住啲高湯,一咬落去真係爆出黎咁滯!彈牙到爆!美國花甲     好肉, 鮮甜不俗.綜合鮮餃拼盤      魚皮餃加雲吞,  內餡飽滿,  口感不錯.手工蘿蔔片拼 萵筍片  好
今天得九度咋, 凍到癲咗, 唔食返個邊爐點對得住自己呀。

為了暖暖, 一行四人去了 銅鑼灣 金朝陽中心 25 樓, 麻辣火鍋  "麻神".

氣氛好熱鬧 , 裝修靚靚 .

原來佢個肉質都好淋, 都係用湯錄到佢七八成熟就可以。

另外要補一補嘅話, 就一定要食佢嗰個 美國桶蠔,
勁大隻又好多汁。

最後強烈推介一下佢個 手工賴尿牛丸

裏邊裝住啲高湯,一咬落去真係爆出黎咁滯!彈牙到爆!
美國花甲     好肉, 鮮甜不俗.

手工蘿蔔片拼 萵筍片  好新鮮好健康, 台灣風味濃, 灼一灼立即已可食用.

蔬菜籃內, 蔬菜配搭得宜, 有菜, 南瓜, 蕃茄.

仲有要提一提嘅就係佢個響鈴, 真係幾吹口有新鮮, 一浸落去個馬神湯底索晒啲汁, 真係醒神。科學王子麵 , 一灼即可食, 脆脆麵入口感覺特別,

佢呢個餐廳環境其實私隱度都幾高, 每一張枱都差不多有屏風格住,

真係唔同一般嘅餐廳, 值得一試。

餐廳重 設有酒吧.  也有露天茶座, 維港景色可以盡入眼簾, 夏天再約多D朋友來.

2018-02-06 99 浏览
尋日黎到銅鑼灣一間麻辣火鍋,本身我個人唔係好鍾意食辣,但係朋友又好想食,而且依家天氣又咁凍,就就下佢啦~🤪🤷🏻‍♀️原來呢間店有神級麻辣火鍋之稱,喺台灣成日爆滿㗎 ,而家喺香港有得試,當然要來試吓啦!我哋就展開左麻辣海鮮之旅啦!🤤🤤🤤除咗試吓出色嘅麻辣火鍋湯底之外,當然要試吓主打嘅海鮮啦,睇以下嘅相就知道啲海鮮有幾新鮮啊。蝦肉肉質鮮甜,肉質爽口彈牙,一啲都唔老架!🙊🙊仲有大大隻嘅扇貝,非常鮮甜呀,比平時嘅扇貝大隻好多,吸晒馬勒火鍋嘅味,非常好食!😍😍😍除咗海鮮之外,仲叫咗個牛肉食,牛肉非常鮮味,脂肪分配得好靚,咬落非常有牛味。😋😋最後我哋要健康啲,叫咗兩個雜菜盤食,啲菜都係非常新鮮嘅,種類仲非常多,仲有好多唔同嘅菇類食添啊!😌😌呢間火鍋店,名氣過人,食物質素又高,環境又舒服,坐得好舒服,都幾抵食呀!🧐😎

2018-01-28
2018-02-06 83 浏览
今日又帶大家嚟食好西,今次想介紹嘅係台灣都好出名食麻辣嘅麻神,喺銅鑼灣嘅登龍街開咗一間分店。台式嘅麻辣似乎係比較重麻香,辣味都剛剛好,店員話左邊嘅麻辣湯底,同埋右邊嘅海藻昆布湯,都係冇加任何味精,係落嘢食之前,大家可以直接飲幾啖湯底,真係幾清,飲完同埋食完成餐飯之後,都無覺得好口渴嘅感覺,而味道亦都好夠,非常好!野飲亦都有好多選擇檸檬蜂蜜特飲,就咁睇睇唔到,用飲管飲落去之後,發現有驚喜!裏面放咗一啲荔枝味嘅爆珠,同檸檬嘅味道幾夾講返嘢食,大大塊既鴨血,建議用刀叉食,將肉汁可以鎖住,外層有少少咬口,裏面嘅鴨血一啲都唔腥,超好味重點推介,西班牙黑毛豬、美國頂級牛小排,淨係睇佢油脂嘅分布,同埋肉嘅色澤,已經覺得好吸引!靚嘅牛永遠都係唔需要淥太耐,10秒內,見到佢啱啱熟咗少少,超級驚喜!牛味非常之出,從來未試過係火鍋食牛可以有咁濃郁嘅夠味,食得出係超級新鮮,黎得嘅都一定要叫!綜合鮮餃拼盤、綜合丸子拼盤丸子亦都幾推介,食得出係人手打,同埋好多粒粒煙煙韌韌既肉喺裏面!手工蘿蔔片每塊都切到薄薄一片,放落去麻辣湯底完全吸晒湯嘅精華南極冰藻、手打瀨尿牛丸冰藻好重骨膠原,女士最愛;手打瀨尿牛丸都係別叫,大

野飲亦都有好多選擇

綜合鮮餃拼盤、綜合丸子拼盤

手工蘿蔔片

每塊都切到薄薄一片,放落去麻辣湯底完全吸晒湯嘅精華

南極冰藻、手打瀨尿牛丸

冰藻好重骨膠原,女士最愛;手打瀨尿牛丸都係別叫,大大粒裏面亦都裝滿熱辣辣嘅湯,但大家要攤攤佢幾分鐘先放落口食,我比較食得熱,成粒放落口,等佢啲湯係口入邊全部噴晒出嚟係最正嘅!

冰菜

超級新鮮嘅冰菜,特別嘅口感,加上非常之嫩口,唔鍾意食菜嘅,都會想試下!

整體來講都好高質素,幾個朋友嚟到銅鑼灣,可以試一試呢間台灣麻神,誠心推介!
2018-02-04 173 浏览
唔係好食得辣嘅我又去食麻辣火鍋(感覺我好似食得比以前辣左🤔)(可能訓練得多) (自我感覺良好)今次試呢間來自台灣嘅”麻神”。。。。。。。。。。。。。湯底只得兩款選擇: 麻辣 / 清湯辣度就無得揀,不過嫌唔夠辣可以叫店員另外加辣🌶🌶🌶。。。。。。。。。。。。。首先店員會幫你盛一碗麻辣湯(麻辣湯竟然可以就咁飲)(心想: 我唔係好食得辣,點飲?仲要咁大碗😂😂😂) 結果我竟然可以飲得晒🤤😋麻辣湯底同平時個啲好唔同唔會話好油好辣,但又好香,仲有少少甜味,真係幾好味😋。。。。。。。。。。。。。果凍鴨血 (呢到嘅招牌) (台灣空運過黎)本身我唔好鴨血,總覺得有點腥,但呢間嘅鴨血真係好嫩滑,一啲腥味都無,加埋個湯底有少少甜味,我第一次覺得鴨血原來咁好食😋(店員示意用刀叉進食,第一次用🍴食鴨血,感覺level唔同晒😌)。。。。。。。。。。。。。配料方面都不錯,但未有好大驚喜
唔係好食得辣嘅我又去食麻辣火鍋
(感覺我好似食得比以前辣左🤔)
(可能訓練得多) (自我感覺良好)
今次試呢間來自台灣嘅”麻神”
湯底只得兩款選擇: 麻辣 / 清湯
辣度就無得揀,不過嫌唔夠辣可以叫店員另外加辣🌶🌶🌶
首先店員會幫你盛一碗麻辣湯
(麻辣湯竟然可以就咁飲)
麻辣湯底同平時個啲好唔同
唔會話好油好辣,但又好香,仲有少少甜味,真係幾好味😋
。。。。。。。。。。。。。
果凍鴨血 (呢到嘅招牌) (台灣空運過黎)
。。。。。。。。。。。。。
配料方面都不錯,但未有好大驚喜
2018-02-02 335 浏览
台灣的過江 麻辣火鍋店 麻神  在 銅鑼灣人氣食街 -  登龍街,  金朝陽中心 25 樓開張了.   這間一直以來令明星追捧的台灣餐廳, 我們也要來試試!  上星期二去電訂位, 結果 booking 排到今個星期一晚, 9:30 , 我們好期待.餐廳面積很大, 樓底高, 用餐區分別有屏風間格, 座位闊落, 私隱度高.除了倚窗的方桌外, 中間 4 人圓檯也分格得好整齊.  有大型開放式廚旁, 可以看見廚隊在細心工作.餐廳也為愛飲酒人仕, 設有多座位酒吧.  對著酒吧位置, 有露天茶座, 方便客人在吃火鍋前或後, 可以在此碰碰杯, 欣賞維港景色. 露天茶座旁邊有 VIP 房, 適合大伙兒聚餐,    座位感覺好舒適.今晚我們只有 4 人, 侍應安排了 4 人圓檯. 迅速送來餐牌, 同時也作食品推介, 很窩心 !我們細看餐牌, 食品種類多, 價錢合理.海鮮:  品種不少.肉類有來自美國, 澳州, 西班牙的牛, 羊, 豬.特式健康蔬菜.我們落單了, 先點  鴛鴦鍋 (4位) $364-有辣有唔辣, 我們打算吃得均衡一點.  一半是昆布煲成的清湯, 另一半麻辣湯 - 不是坊間常見的辣湯, 而是
除了倚窗的方桌外, 中間 4 人圓檯也分格得好整齊.
有大型開放式廚旁, 可以看見廚隊在細心工作.
餐廳也為愛飲酒人仕, 設有多座位酒吧.

今晚我們只有 4 人, 侍應安排了 4 人圓檯.
迅速送來餐牌, 同時也作食品推介, 很窩心 !
我們細看餐牌, 食品種類多, 價錢合理.
海鮮:  品種不少.
肉類有來自美國, 澳州, 西班牙的牛, 羊, 豬.
特式健康蔬菜.
我們落單了, 先點  鴛鴦鍋 (4位) $364-
有辣有唔辣, 我們打算吃得均衡一點.  一半是昆布煲成的清湯, 另一半麻辣湯 - 不是坊間常見的辣湯, 而是像燉湯, 帶少許藥材味加小辣, 可以飲用, 我們試一口, 湯味帶香辣, 漸漸有麻感, 此湯弄得出色.

麻辣鍋內放有鴨血, 侍應話此 果凍鴨血, 是由台灣空運到港, 是精心制作的鎮店美食.   侍應提醒可用刀叉切開.  試一口, 大家讚口不絕, 口感滑而煙韌, 有質感, 沾些麻辣味. 好滋味
麻神特選老饕鍋 $238-
熱熱的牛什鍋上檯, 牛味香濃, 內有老饕級牛肉,  牛坑腩, 燉牛筋, 燉牛尾, 煨牛肚,  煮得好入味, 品質優.  大家吃後有感 " 只麻口, 而不辣喉" 的感覺
吃完一件, 像入了迷, 再想繼續吃多一件.

美國頂級牛小排 (300g)  $388-
牛肉顏色鮮明, 雪花分佈均勻, 份量足.
火鍋牛肉吃得多.  今次最特別...........
侍應話牛肉不好直接高溫滾,  他提供超級好服務, 先示範有創意煮法:  把每片牛肉放進湯內只一秒鐘, 拿起來轉放入另一大湯碗內, 加些熱湯再灼熟,  可以保持嫩粉紅, 我們才吃到牛肉的柔軟質感. 牛味更濃, 入口即化.   也可加蔥粒包著牛肉片吃, 確不錯.

西班牙伊比利黑毛豬梅花 200g. $188
此肉看來也經嚴選, 因為油脂分佈極好, 肉質滑而軟, 入口不會滿口油脂. 只涮一分鐘便可入口.
美國花甲 $136-
上檯時用冰藏著, 賣相新鮮.
大肉, 無沙.  用清湯煮, 鮮甜爽口.
美國桶蠔 $188-
超大隻, 顏色鮮明, 好肉.  上檯時也用冰藏著.
蠔香豐富, 蠔肉滑溜, 吃後口腔留著濃濃的蠔味.

手工賴尿牛丸 $88-
每粒比乒乓波更大, 肉質非常彈牙, 內裡的湯汁好好味, 可比美灌湯飽.
綜合鮮餃拼盤 $88-
雲吞及魚皮餃各款4隻.   魚皮餃皮薄, 內餡豐富, 肉質新鮮.    雲吞,  足料好食. 味道鮮甜.
手工蘿蔔片拼 萵筍片 $68
擺碟吸睛, 顏色清爽亮麗.   蘿蔔片, 萵筍片, 每片都切得佷薄身, 灼一灼立即已可食用.
 南極冰藻 $66-
是很好的天然保健食材, 含有豐富礦物質, 營養成份極高.  大家都愛它.  我們只輕輕在清湯內灼一下, 便可食用.  口感豐滿, 爽脆, 味鮮.
翠綠時蔬拼盤 88-
蕃茄, 南瓜, 蔬菜, 好健康的組合.  食材新鮮選料上乘.
我們特別喜歡冰菜, 那露珠兒好奇妙, 入口勁爽
響鈴 $68-      即炸響鈴, 炸得鬆脆而入口不油.   質素佳, 有豆味的濃香, 浸入麻辣湯, 麻味迫人, 頂瓜瓜.
科學王子麵 $44-  侍應提示, 此麵一灼即可,
試試脆身麵更好食.  兩個麵, 每人半個已可足夠享受科學王子麵口感.
今晚天氣冷, 在此餐廳圍著火鍋,  各自選取食物, 隨意放在清湯或麻辣湯內滾,  慢慢享受新鮮精揀食材, 麻辣感受, 好回味!  麻神 確是名不虛傳, 我們要再來 !!
  • 麻神特選老饕鍋
  • 美國頂級牛小排
  • 西班牙伊比利黑毛豬梅花
  • 手工賴尿牛丸
  • 手工蘿蔔片 萵筍片
2018-02-02 191 浏览
打邊爐除左配料外,最重要既就係湯底。之後已經耳聞過台灣有間火鍋幾出名、幾難book到位,估唔到會係香港開分店。係服務方面。可能試業期間安排上係有少少混亂,可以改善下,呢緊run熟左應該會愈來愈好。食物方面,個麻辣湯底紅通通以為會好辣,但食落有麻既感覺而唔會毑喉,味道濃郁,食得出比左好多時間功夫去整個湯底。配料係偏貴,不過一分錢一分貨,黑毛豬同牛頸脊真係新鮮同靚既,中意食肉又捨得比錢既人,可以叫多幾款比較下。蔬菜都幾新鮮,同埋係有機既,特別推薦載極冰藻,淥一淥就食得,爽爽脆脆,口感特別。

2018-01-30
  • 黑毛豬
  • 牛頸脊
2018-01-31 258 浏览
源自台北的麻神麻辣火鍋登陸香港了在台灣、香港、內地都很hit ~當然,除了品嚐優質的麻辣火鍋湯底外,主打一定係食海鮮, 對嗎?當然係啦, 主要品嚐其新鮮的海鮮呢看看圖就知有幾新鮮新鮮的海中蝦(1份) $228蝦肉肉質爽甜鮮味,味道濃郁而帶嚼勁!大隻都傻的 蟶子皇(一份3隻)$168, 我地叫左2份, 蟶子肉質彈牙,而且超鮮甜呀~美味的龍蝦剌身$ 時價做龍蝦剌身,必須要選用最頂級新鮮的龍蝦肉才可,所以必須要是活龍蝦,以及選用的龍蝦品種,平常很少地方有得食,呢度食完只覺得超過好味,鮮嫩又多汁,鮮甜肉爽!非常有水準喎!美國桶蠔$188肥嘟嘟的美國桶蠔,沒有腥味及苦味,新鮮肥美~ 超越好食。
源自台北的麻神麻辣火鍋登陸香港了
在台灣、香港、內地都很hit ~

看看圖就知有幾新鮮

新鮮的海中蝦(1份) $228

蝦肉肉質爽甜鮮味,味道濃郁而帶嚼勁!

美味的龍蝦剌身$ 時價

美國桶蠔$188
肥嘟嘟的美國桶蠔,沒有腥味及苦味,新鮮肥美~ 超越好食。

真奇怪,香港的飲食業出名經營成本極高,但卻不斷有外來的名店來香港落戶,或者足以證明只要有質素,香港人是肯花錢的。 早年麻辣火鍋只屬小道美食,但自從內地人多了移居香港, 加上夠刺激,與及明星效應,的確吸引了一班年輕人,近年麻辣店真是遍地開花,月前又有一間來自台灣的名店「麻神」 ,在銅鑼灣食肆集中地登龍街插旗。 店子走型格路線,不落俗套的設計,播放著英文曲目,除了玻璃廂房,又有室外位供客人抽煙,真是破格。 麻神麻辣鍋底(1至2人份)($228)(另外每位加$68)及麻辣鴛鴦湯鍋底(1至2人份)($228)(另外每位加$68),店員上湯時不忘叮囑湯底要保持100至120度,以免湯底蒸發。 香港食到鴨血的地方不多,而由台灣空運到港的更是少有,上鍋底時,會按人頭,每人一塊,但比另外order的細,也好,試過啱心水再叫都未遲。 鴨血柔韌有彈性,事前應該經調製過,食落本身已有味。 另點一碟果凍鴨血($88) ,足有5塊,算起來都不過20蚊,合理價。 再呷一口湯底,果然名不虛傳,辣而不嗆喉,帶甜味,易入喉,原來所有材料都是菜蔬,亦都是

早年麻辣火鍋只屬小道美食,但自從內地人多了移居香港,

鴨血柔韌有彈性,事前應該經調製過,食落本身已有味。

另點一碟果凍鴨血($88 ,足有5塊,算起來都不過20蚊,合理價。

再呷一口湯底,果然名不虛傳,辣而不嗆喉,帶甜味,易入喉,原來所有材料都是菜蔬,亦都是全由台灣空運到港。

吃麻辣鍋當然主打牛肉,店方有幾款選擇,今次點了。

美國牛小排($388)

除了原有的灼法,只要點上牛小排,服務員會用三種不同手法處理。

先是舀起滾湯,單純用餘溫把牛肉燙熟,肉質嫩滑可口;第二款同樣是燙熟,只不過包裹了蔥頭,多了一份香氣;最後是澆上野生辣椒油,一陣辛香但又不會嗆喉,超正。

本地手切牛頸脊($298)

肉味濃而且有嚼口,最欣賞用湯底灼過已經有香味,根本無須蘸點醬油,而用昆布湯底則清香,食得出肉類的鮮味,各有捧場客。

西班牙伊比利黑毛豬梅花($288)

與牛肉比是給比下去了,畢竟要灼至全熟,肉質無疑不及牛肉的嫩滑,但豬肉味還是不俗的。

麻神特選老饕鍋($288)

望見好似幾得意,點了一個試試,其實感覺是麻辣牛肚,整個鍋只得金錢肚及草肚,炆得夠稔及入味。

海鮮類感覺上與麻辣有點格格不合,只點了新鮮花甲($136)、海中蝦($228)及美國桶蠔($188 ,花甲上檯還在動,夠晒新鮮,肉質飽滿,合格有餘;海中蝦爽口彈牙,同樣是新鮮貨;至於桶蠔,就算淥得耐,都不覺縮水得過份。

瀨尿牛丸

原來餐廳有星爺戲中名物瀨尿牛丸,其實真係好大粒,建議食之前放一陣,等溫度稍降,否則爆漿時傷到咀就無謂吖!不過質地稍硬,又大粒,結果都係刀刀叉叉解決。

綜合丸子拼盤(蝦丸、鯪魚、豬肉丸及墨魚丸)($118)

火鍋又點可以無丸同餃吖,四式丸全部鮮打,但湯底太出色,有點兒把味道蓋過。

綜合鮮餃拼盤($88)(魚皮餃、冬菇椰菜餃、九菜餃、鮮蝦雲吞各2隻)

反而在4式餃中,九菜餃刴得幼細,九菜味好突出,其他只是一般。

翠綠時蔬拼盤($88)及綜合菇盤($88)

肉類食得太多,點都要來份菜蔬。

香Q珍珠米飯($20)

作為澱粉質人,將白飯撈麻辣湯試試,飯粒蘸滿了麻辣湯,再另加些少麻辣油,超惹味,夠膽不妨來一碗。

科學王子麵(2件)($44)

至於朋友就點了王子麵,其實質感與賣相跟即食麵沒差別,只是店員建議淥至半熟會有脆口效果,但個人始終覺得食麻辣鍋應該落薯粉。

其實上菜速度並非坊間所講咁慢,因為一落單已經講明無須逐樣上,幾快都得,只係教香港人另一種食法要示範比較耐,對於心急的食客,無疑是不耐煩。

後記 : 以往食麻辣鍋,第二日上大號會有明顯反應,後欄赤赤痛,但麻神的湯底卻沒有這種通病,值得一讚。
2018-01-31 185 浏览
第一篇食評,忍唔住就獻左比佢。向來都好中意食麻辣火鍋,知道又有一間台式火鍋進駐香港,即係約班朋友去會會佢!個火鍋湯底,待應介紹時話無用味精,材料都係由台灣空運過來,湯入面仲有舊鴨血,要用刀叉食,仲可以當湯飲。味道都幾特別、幾好味,不過就略為貴左少少。食火鍋湯底重要,但配料更主要!肉方面叫左黑毛豬、牛小排,肉質都幾嫩口。再豪豪地叫多個海鮮拼盤,有蝦、扇貝、蜆同埋鮑魚,大隻厚身,食落都幾鮮甜。再點多份南極冰藻,未試過特登叫來試試,口感幾爽口得意。總括而言,以台式火鍋來講呢間都貴貴地,但食物質素更高質,又唔會限時,心血來潮一班朋友聚聚都唔錯!
第一篇食評,忍唔住就獻左比佢。

,仲可以當湯飲。味道都幾特別、幾好味,不過就略為貴左少少。
黑毛豬
海鮮拼盤

南極海藻

黑毛豬
海鮮拼盤
南極海藻
  • 南極冰藻
2018-01-30 147 浏览
今天, 嘆了一場麻而不辣的火鍋盛宴。 我們是吃了一家位於銅鑼灣sogo附近的火鍋店。餐廳裝修頗有格調,不俗氣, 不像一般人山人海的火鍋店, 一看就知是高級料理店。 所以食物的種類繁多,而且食材都是很高級的,有別於一般火鍋店的選擇。是值得一吃的是他們的肉丸, 不懂吃的也吃得出和出面街市買的不同。 而且也有醬爆丸, 肉汁十分鲜, 配上麻辣湯底, 不得不吃。便食物的戴法也挺有氣派的。 你看他們的肉排得很整齊, 而且食起上嚟也想得出是高價的肉。 像是牛一最上等的肉般。湯底其實不算很辣。就算不是很吃得辣的, 也不會接受不了。 而且這種垃不會是一吃下去便很持久的那个辣。但是一邊吃火鍋一邊也會覺得很口渴, 因為始終放麼都是熱氣的料理。一邊吃火鍋也要一邊喝些 清涼飲料來紓解。