2022-12-22
行親旺角同油麻地果頭,一定會行到嗰條巷仔,相信大家都知道我講緊邊條巷仔😂好幾次行過,雖然來去匆匆,但都被一大排亮起嘅日本燈籠吸引到,知道應是間拉麵店吧~今日同朋友正正諗緊食咩好~ 不如就嚟呢間好多好多燈籠既✨麵屋神匠 啦~原來呢度嘅拉麵係蝦湯同蟹白湯做主打~ 不過今日蟹白湯賣晒lu~ 咁就試吓佢嘅蝦湯沾麵同黑蒜醬油拉麵🍜🍜神匠蕃茄蝦湯沾麵鮮蝦湯底非常濃厚,啖啖鮮蝦香味不過鹹,加咗蕃茄飲落更加濃郁,配搭粗麵就是perfect match!! 另外由於法包賣晒,所以轉為多一隻溏心蛋~ 👍🏻呢隻溏心蛋值得讚,完美半熟流心,調味亦剛剛好唔會過鹹~🍜 火炙叉燒醬油拉麵醬油湯底較清、鹹甜適中,叉燒經火炙後更惹味、油香夠突出~ 整體不錯~🐔日式唐掦炸雞唔孤寒大大嚿炸雞~ 皮脆肉嫩~ 送啤酒一流😜 不過今日我飲汽水~成間店舖裝修都令人置身日本拉麵店之中~ 喺度打卡都好靚㖭啊~
原來呢度嘅拉麵係蝦湯同蟹白湯做主打~
🍜神匠蕃茄蝦湯沾麵
🍜神匠蕃茄蝦湯沾麵