2006-06-15 21 浏览
舊式飯店!教化雞- 好香菏葉味,太多肉一般糟蒸鴨肝- 很香,汁好味,入口即溶,細份已好多北京填鴨片- 皮下脂肪不算多,外皮烤得脆卜卜,肉僅熟.吃得很滋味加上(餅皮一流,好食)雞煲翅- 粗粗的翅,一梳一梳好多侍應SERVICE都幾好!經理又好笑容!態度,禮貌一流,依家找唔到,都值得再去!P.S 好彩早幾日訂咗位,因為全場滿哂!好勁(連外國人都識去)
舊式飯店!

教化雞- 好香菏葉味,太多肉一般
糟蒸鴨肝- 很香,汁好味,入口即溶,細份已好多
雞煲翅- 粗粗的翅,一梳一梳好多

2006-06-02 19 浏览
要做東,客人是三個鬼佬一個韓國妹,帶佢來鹿鳴春,食物有水準,環境又不拘束,好穩陣。當然那些騙洋人的大集團食肆如北京樓,留番比一些自以為「對食有研究」的婦孺祟拜。五個人,例牌半份雞煲翅、一隻片皮鴨、酒糟鴨肝、清炒蝦仁、京燒羊肉、燒雙冬及十隻煎盒子。先吃雞煲翅,粗粗的翅針只為韓國妹而設,我還是鍾情於那濃濃又起膠的翅湯;片皮鴨皮脆肉嫩,外賓食完一件又一件,未停過;酒糟鴨肝,入口即溶,仍然是招牌菜;清炒蝦仁幾大隻,又爽口,比老上海的還出色;京燒羊肉皮脆肉鮮,也是不可以錯過的一味菜;燒雙冬是冬菇及筍,可惜已算過造,食味已遜色;煎盒子是炸的,餡是菜豬肉,味道都不錯,以這一味作單尾,比用什麼拉麵、餃子等等更有特色。甜品是拔絲蘋果,睇得又食得,都不錯。呢度招呼一各不錯,但是日就真的只是一般水準,相信是臨時工累事。連啤酒,埋單一千一百幾,食到個個捧住個肚,食物方面亦當然相當滿意,物有所值。這裡絕不是「得個名」,還是會來完又來的。

甜品是拔絲蘋果,睇得又食得,都不錯。

這裡絕不是「得個名」,還是會來完又來的。
2006-06-02 3 浏览
估唔到早兩日先約食飯反而咁齊人, 一行十一人, 都係食返中菜。因為自己想試好耐, 於是迫大家黎呢度食, 哈, 都唔係好難搵。呢度最好係大部份菜色都有大中小三個size揀, 人多人少都照顧到﹗而且中size的份量都幾勁, e.g. 糖醋魚片(中) 都有廿幾件, 抵食﹗叫左:片皮鴨($280) - 唔係得塊皮, 肥瘦度適中, 每件都連少少肉, 唔會好漏, 值﹗拌雞絲粉皮(小) (~$54) - 都幾好味, 但個麻醬麻麻地~燒二冬(中) (~$90) - 冬筍拼冬菇, 兩樣都好好味﹗扒四蔬(中) (~$80) - 呢個一般, 旨在有有d菜京燒羊肉(小) (~$60) - 我唔食羊, 所以唔知好唔好味, 但朋友就話好重羊味, 正喎~賽磅蟹(中) (~$90) - 好多蟹肉, 好香, 好好味~糖醋魚片(中) (~$90) - 魚塊仍然脆卜卜的, 甜酸度剛剛好, 好好味﹗小籠包(十隻) ($50) - 都算皮薄多汁, 不錯的嫩雞煨麵($38) - 都幾大碗, 好多菜, 味道ok拔絲蘋果(小) ($52) & 拔絲香蕉(小) ($52) - 蘋果好味過香蕉, 因為同一時間上, 但整左蘋果先, 搞到d
叫左:
扒四蔬(中) (~$80) - 呢個一般, 旨在有有d菜
小籠包(十隻) ($50) - 都算皮薄多汁, 不錯的
嫩雞煨麵($38) - 都幾大碗, 好多菜, 味道ok
拔絲蘋果(小) ($52) & 拔絲香蕉(小) ($52) - 蘋果好味過香蕉, 因為同一時間上, 但整左蘋果先, 搞到d香蕉一舊舊, 上時整到爛晒... >.< 但蘋果就做得好, 個糖面唔會好厚, 好味道﹗
銀絲卷(蒸- $12, 炸- $14) - 好熱囉, 我無食﹗
果然係老字號的北京菜, 大部份都有水準, 有機會再黎﹗
(p.s. 呢度d服務員真係好有性格, 仲好有堅持, 真係唔知好嬲定好笑﹗話說我地未齊人, 但叫佢\起菜, 佢\地都要我地等埋個朋友黎先, 仲話只係上住個粉皮俾我地食住先, 我地叫左好多次話唔洗等, 佢\都話要等...真係\"bear\"一聲﹗)
2006-05-30 7 浏览
糖焟魚$60, 沙煱津白$50, boiled vegetable and meat dumpling $40. all are quite delicious. we arrived at 6:30 on Monday. all tables are booked. we said we would finish the meal fast and the waiter gave us a table that should be returned at 7:30. therefore, recommend booking.
2006-05-23 4 浏览
去過數次,覺得最好吃的是元蹄,不過就真係要起碼8人先至吃得下.其他仍保持水準.京鴨及羊肉俱佳.

2006-05-22 23 浏览
謝謝你他介紹.我們一行+人七點去到,點了六至八人餐加鴨肝. 餐有: 冷菜併盤(齊鴨未完全溶雪),片皮鴨肉,糖焟魚,炒虾仁改了賽螃蟹,雞煲翅,西蘭花炒東菇,高力豆沙,鍋貼(唔好食)!最好食當然係片皮鴨同鴨肝啦!其餘都不錯,又大碟!除了鍋貼好難食外!!大家都食得好飽!侍應都幾好!經理又好笑容!都值得再去!好彩訂了位,因為全場滿哂!不過有無人知道白飯幾錢? 因我們叫了八個白飯合共$150,似乎貴了些!!

侍應都幾好!經理又好笑容!都值得再去!
好彩訂了位,因為全場滿哂!
2006-05-17 9 浏览
昨天是小妹為母親慶祝生日的日子,為隆重其事之前已搜集好知料,亦有參考此網站.在此多謝各位食家之意見.為答謝各位,小妹現已中肯的食評來報告是日晚宴.....我們一行七人,有老人家,有小朋友....菜單如下:片皮鴨$280 *** 肉質唔太肥,京蔥好好味炒鴨鬆$40 ** 普通糖焟魚$60 細**** 炸將唔厚,有魚味京燒羊肉$60 細* 一般,唔食開羊肉,勿叫和菜戴帽$90 中** 普通,好似妙素菜絲,但有肉(原已為上湯煮菜)賽螃蟹$90 中*** 用上湯炒,足料但味較濃拔絲蘋果$52 細**** 外脆內軟,唔太甜高力豆沙(免費) **** 少油及唔太甜環境一般,多遊客.服務不錯,(主動加茶,小妹前後要求三碟京蔥(免費)都無黑面,最後有禮貌主動問攞免費甜品,都無黑面.最後重同阿叔及侍應哥哥吹吹水.... 侍應哥哥推介:雞翅$580 細有12碗,足料(下次必食)炸雞宫寶雞丁建議:人少勿食翅,因份量多..... 份量選細size, (有大/中/細),可試款式更多 一定要叫碟清菜(如上湯扒雙蔬), 因京

我們一行七人,有老人家,有小朋友....
菜單如下:
賽螃蟹$90 中*** 用上湯炒,足料但味較濃
拔絲蘋果$52 細**** 外脆內軟,唔太甜
高力豆沙(免費) **** 少油及唔太甜

侍應哥哥推介:

雞翅$580 細有12碗,足料(下次必食)
炸雞
宫寶雞丁

建議:人少勿食翅,因份量多.....
份量選細size, (有大/中/細),可試款式更多
一定要叫碟清菜(如上湯扒雙蔬), 因京菜味濃..
女士必需帶外套,因冷氣強勁(尤其2030後)
請訂位,因多遊客,常滿.

謝謝

2006-05-09 8 浏览
今晚提早慶祝母親節,o黎o左呢度食晚飯.因為人少,所以只係叫左:教化雞糟蒸鴨肝和菜戴帽教化雞係阿媽想食至訂o既,但亦都係最失望o既.碟雞好大,肉好"林",重有好多大頭菜,但味道好一般,阿媽話鹽焗雞重好食過佢,反而大頭菜就幾好食! 糟蒸鴨肝就真係黃沙肝,煮得剛剛熟,所以入口即熔,不過好似食西式鵝肝咁,食多幾件都好"漏"o架! 和菜戴帽比較其餘兩樣清淡,味道都算ok.反而我覺得酸菜(小吃)最好味,可能因為其他菜式都好漏同比較鹹,酸菜反而中和下D味道.甜品因為太飽食唔落所以冇食.服務方面,侍應禮貌欠奉(部長除外),但功夫做足,一般舊式酒樓侍應態度.如果下次再食就會試片皮鴨(大部份檯都叫),睇落都好似唔錯咁,同埋甜品!
教化雞
糟蒸鴨肝
和菜戴帽

2006-04-23 9 浏览
二姊一家人回港渡假探親,母親說他們想到鹿鳴春,小頭當然一早訂檯,又請教其他食友如何點菜(謝謝KC 和惡男的推介)。二姊點了素鵝、清炒蝦仁和咕嚕肉,小頭點了北京填鴨,糟蒸鴨肝,冷盤。兩名外甥在外國出生成長,是典型的黃皮白心的男孩,一個愛吃咕嚕肉,一個愛吃片皮鴨。素鵝- 腐皮有燻香,清清淡淡作前菜也不錯。冷盤- 牛展、青瓜、海浙、豬脷?等等,普普通通。海浙很爽脆蠻不錯,小頭頗喜歡食海浙,而且在家作這東西也花時間,不能烚過久否則韌似橡皮筋,之後又要浸冷水和常換水。咕嚕肉- 不是鹿鳴春的招牌菜,不夠脆但甜酸味適中,用的是肉片,略多油。始終覺得這道菜還是港大校友會做得好吃。清炒蝦仁- 蝦仁爽口鮮味,但也是油多了些。糟蒸鴨肝- 仍然很香,這次煮得熟了些,沒有那麼滑、不夠入口即溶,但姐夫已讚不絕口。片皮鴨大大隻皮下脂肪不算多,外皮烤得脆卜卜,肉僅熟。外甥吃得很滋味,我猜他吃了近十塊鴨加餅皮,老公也大開食戒吃了不少帶肥的鴨皮。外甥也說這兒的片皮鴨較紐西蘭好吃- 這個當然!店方送了豆沙鍋餅,鴨殼可免費拿回家,開瓶費$50一枝。

素鵝- 腐皮有燻香,清清淡淡作前菜也不錯。

清炒蝦仁- 蝦仁爽口鮮味,但也是油多了些。

店方送了豆沙鍋餅,鴨殼可免費拿回家,開瓶費$50一枝。

2006-04-22 7 浏览
平日夜晚已坐無虛席~ ~ 大約下午4小時打電話去book位, 若3位以上已full晒~ 幸好兩個人食飯的好處就是容易一點找位置。當晚約7:30pm去到,見到已有好多外藉人事啦~ 咁我同朋友(兩個女仔)就決定選擇招牌菜- 片皮鴨同沙煱什錦。片皮鴨($280) 好食過北京樓好多, 個皮脆而香。沙煱什錦(約$55) 與食上海沙煱雲吞雞的湯底一樣好味~ 整晚感覺良好。可惜上菜時間較慢~ 差不多等30-40分鐘先上菜~ 趕時間既朋友就唔好去啦。
2006-04-04 4 浏览
係佢裝修之前去過幾次,最鐘意佢既北京填鴨。今日去食晏,都唔覺得點解要解修成個月....除咗新咗之外都唔覺有乜唔同。午餐都幾抵,38蚊一個餸加白飯一碗。而且餸都幾大碟。我地叫咗個細既雞翅-580蚊, 都幾大份足6 個人有突。食完個翅都已經半飽....另外仲叫左白肉粉皮、奶油津白、三鮮抄拉麵、干燒豆、小籠包。白肉粉皮-粉皮好滑,豬肉亦切得很薄,可惜個人覺得個醬有d似得豉油咁奶油津白- 賣相可以,但係無食到。三鮮抄拉麵- 由於麵既粗油不平均可以睇得出係人手拉既,三鮮就有海參、蝦同雞肉,料都好足,味道亦唔會太咸。干燒豆- 送飯就會好d,如果剩食餸就覺得幾咸下。小籠包- 可以唔食,皮厚,未夾d湯已經漏晒出來,而且d肉都好實。除咗食物外,唔知點解佢地既豆瓣醬好咸,咸到好似擺d鹽係口咁。呢到既服務同好多老牌餐廳一樣係差,不過又覺得都係特色之一。今餐有朋友請客,所以唔知埋單幾多。不過下次來都係食番北京填鴨,有保証d。
另外仲叫左白肉粉皮、奶油津白、三鮮抄拉麵、干燒豆、小籠包。
奶油津白- 賣相可以,但係無食到。
干燒豆- 送飯就會好d,如果剩食餸就覺得幾咸下。
呢到既服務同好多老牌餐廳一樣係差,不過又覺得都係特色之一。
2006-03-13 3 浏览
星期五晚Happy Hour完之後,一行4人都想食片皮鴨,緊係即時諗起佢...鹿鳴春啦...9:30上到去坐底,同已往一樣,全無虛席..我地三女一男叫左一隻片皮鴨,一個清炒河蝦,蔥爆羊肉,再加多一個鍋貼先講講個片皮鴨--- 好食..d水準從來無變過...隻鴨半肥瘦,好好..一d都肥清炒河蝦--- 油...好油...佢應該有加梳打粉..無乜蝦味蔥爆羊肉--- 個羊本身好好味,但我略嚴佢炒得無乜火喉...水"liu liu" 咁..no good ar再黎鍋貼--- 我只可以用四個字形容"不知所謂"如果唔係想食片皮鴨我想信我唔會再黎

再黎鍋貼--- 我只可以用四個字形容"不知所謂"
如果唔係想食片皮鴨我想信我唔會再黎
2006-03-08 9 浏览
有中學年代好友想搞圍生日飯局,我同佢相差一日,結果比人拉埋落水.問有咩好介紹,最好老尖,二話不說-鹿鳴春.同創發一樣,兩餐預支都係一個月內吃過,如果老尖黎講,想食中菜,又要價錢相宜,仲要有特色的話.鹿鳴春就一定係首選.難道去連鎖集團經營貨色,收得唔平,食左唔知咩野落肚.服務又唔多好.生日流流,一定不能隨便.總無可能大壽之喜,食到黑口黑面離場.你同我都唔想.十三個人,時間緊逼,教化雞已來不及,糟蒸鴨肝,一定無失拖.北京填鴨,紅燒元蹄,冷盤,正牌壽星公係羊痴,京燒羊肉少不了.仲有賽膀蟹,鴨崧,菜肉餃,火腿扒津白等.詳細又係唔再多講(大家係咪開始質疑我渣流攤?非也,上一次的食評已經交待過.)席上有幾個朋友亦是常客,每一次來,都係填鴨加其他尋常小菜,今日有幾味,之前係未品嘗過.糟蒸鴨肝,係其中之一.眾人試罷,幸不辱命,全部讚好.京燒羊肉上次自己圍內開年飯,漏網之魚.羊肉很騷香,外表燒得香脆.肉質很嫩.應肥則肥應瘦則瘦.同隻紅燒元蹄感覺雷同.菜肉餃吃霸,多口問部長有無煎盒子?)答有!下次再來時吃吧.)做咩之前唔問.暗罵自己笨.再來十四隻高力豆沙,功德圓滿.唔知邊個講過,鹿鳴春的服務麻麻,事實並非

菜肉餃吃霸,多口問部長
有無煎盒子?)答

唔知邊個講過,鹿鳴春的服務麻麻,事實並非如此.部長真係會在你需要的時候出現,又有講有笑,更加唔會硬銷貴假菜.你一豎起條尾,就知你想咩.完全係幾十年經驗.唔係一眾連鎖酒家可比.

又要多謝各位.

PS:我三百幾個食評當中,講埋服務的post實在唔多,究竟係我要求低?定係未遇過很差的服務態度?)

似乎,兩者都有,有時去一些普通地方,偶爾黑面也得過且過.點知我發你圍,會唔會加料大贈送架?

幸好,尚未試過比waiter倒瀉水落身,又或者比人問候祖宗十八代.最多係漏單,或者等得耐無人理之類.好少發皮四.有朋友都話,好似我呢類軟皮蛇客人,唔難服侍,做著你生意,都咪話唔好.當然,服務麻麻的話,Tips的話,又要有商榷餘地.

pps:上次無出相,今次終有個理由後補.

2006-02-14 13 浏览
一進入餐廳, 我們一行兩人還以為身在日本, 眼見waiter(s) 用以流利日文跟日本遊客落單(連切片皮鴨既師傅都能操一口流利日語), 真的頓時感覺自己好渺少!英文更加難不到他們啦!食物方面- 炸醬面、糖糟魚塊、宫保蝦以及炭燒羊肉水準十分超班, 最好的是大部份菜式都有大、中、小既size order。本人個人認為比起北京樓還要好。環境就像一間北京老舖一樣, 沒有豪華裝修, 但周圍及洗手間都十分之清潔生。伙計態度積極, 十分好客有禮!總之一定會encore, 建議叫多幾個朋友, 到時可以叫更多款的菜式!$340 for 2 person (係食唔哂果隻喎!!)

伙計態度積極, 十分好客有禮!

$340 for 2 person (係食唔哂果隻喎!!)
2006-02-07 22 浏览
同朋友飯聚, 共6個人, 估唔到星期一的晚上都咁爆=.=事前上黎做左功課, print左張紙出黎俾班食友選擇; 朋友未到齊之前, 有個侍應阿叔行埋黎喵下張紙, 話: 叫化雞要訂架, 而且一日只供應四隻!因為唔知道朋友口味, 所以都無預訂菜色:雞煲翅- 用料足, d翅好膠, 奶白色的翅湯可謂人間美品, 每人都可以分到2~3碗. 有跟兩個燒餅, 用來點著吃..咁的食法我就麻麻啦~片皮鴨- 跟在北京全聚德吃到的比較, 無咁油膩, 都是採用連肉厚切的方法, 香港來講都是第一次吃到這樣出色的~炒鴨菘- 只需另加$40, 用鴨肉炒以香芹等食材以生菜包著吃, 清清地, 有解濟作用.另外吃了火腿津白, 炒羊肉, 清炒蝦仁就比較一般..甜品要了拔絲蘋果, 部長阿叔手快快咁放落清水度fing兩fing拿上黎, 佢話咁樣就唔會變軟; 外面的糖膠脆脆的, 同裡面的蘋果亙相輝映, 實在太幸福^^最後, 我仲拿埋個鴨殼走...完全無詐形!Services, 絕對的好, 唔係造作果隻, 而係好有人情味果種老香港的味道~
同朋友飯聚, 共6個人, 估唔到星期一的晚上都咁爆=.=

因為唔知道朋友口味, 所以都無預訂菜色:

另外吃了火腿津白, 炒羊肉, 清炒蝦仁就比較一般..

最後, 我仲拿埋個鴨殼走...完全無詐形!