2006-02-05 24 浏览
以香港京菜館來講,鹿鳴春認第二,無人認第一.闊別多年,藉住新年流流,同班相熟老友來個開年飯,第一時間,就諗到此老牌菜館.在此等老店吃賀年飯,更加有氣氛.之前錯過OR鹿鳴春飯局,心有不甘,促成今次動力,幸好,朋友們反應唔錯,否則要轉陣地,去九龍城街市食泰菜.席上加埋小弟九人,預算食咩已心中有數,叫得片皮鴨,就唔使諗隻乞兒雞,叫得元蹄,逼得放棄鐵版(魚時)魚.份量太大,人唔算多,幾味岩岩好.叫個頭盤係必然動作,用來作為賽前熱身,送下自攜紅白酒,噴下口水,不亦樂乎.預訂菜式酒糟鴨肝,眾人吃到無一不拍手掌.外表金黃的鴨肝,一睇個樣就知係黃沙貨色.甘香豐朕,入口無揀,不留痕跡但帶點酒香,一個人不自覺地,十件八件也作等閒.全夜最佳球員獎項,非此道菜莫屬.和菜帶帽,北京的"百鳥歸巢",賣相如果唔係頂帽遮住的話,呢味菜比我感覺,係求其炒埋一碟.味道佳,好有火喉.戲肉北京填鴨,來到鹿鳴春,那有不叫此味之理?不嘗此味已久已.只見師傅三兩下手起刀落,我地就食住花生等睇戲.隻鴨不大油,燒得恰到好處,個皮脆卜卜,水準依然地出色.貪心地想,片出來的鴨油,可否用來撈麵?如果真係的話,誠為食友之福.個人並不執著一定要

全夜最佳球員獎項,非此道菜莫屬.

隻鴨不大油,燒得恰到好處,個皮脆卜卜,水準依然地出色.貪心地想,片出來的鴨油,可否用來撈麵?如果真係的話,誠為食友之福.個人並不執著一定要連京荵青瓜包住黎食.就咁點些甜醬,一下"啪"入口.非常完美,清脆俐落.
加多$40,便可將填鴨殘存的部位,作其鴨崧.伴以生菜吃,物準其用.

兩斤幾三斤重的紅燒元蹄,如果比眾無知港女睇到此道菜的presentation,一定花容失色,
咁肥,點食呀?肥死人咩?)無錯,此味的確係呢類人之大敵.但我心諗,係你唔識欣賞.即係去到見城,聽到坐我後面果幾個港女,見到menu大叫要三文魚刺身,好自然地冷笑一野.

整隻元蹄,做得非常入味,肥膏部位,豐富非常,瘦肉部位,又不過瘦"鞋"口.三兩下手腳,碟上只剩下New Orleans劫厚餘生之景像,令人慘不忍睹.

最後押尾之芝麻蝦,非常可口,用來作餐後小吃,又幾唔錯.本來想來一客京燒羊,席上有名羊痴,真係想睇住佢表現,可惜為時已晚..

眾人本著"要食襯早,真係好驚佢就快拆樓執笠"之心態,得來豐滿的收鑊,此生不枉.
2006-01-19 21 浏览
朋友生日, 大家都在商討吃什麼, 要吃京菜, 在香港有很多選擇, 為何要在<鹿鳴春>? 我想是因為它的"外表"吧,它是一間不折不扣的老店, 外表不起眼, 位置偏僻, 但卻有很多很好的食評, 本人對吃並不是要求很高...但要在<北京樓>與<鹿鳴春>之間選其一, 還是覺得它比較好。到了<鹿鳴春>, 看到很多老外...便覺得朋友沒有選擇錯誤(可能是心理上的問題吧..哈哈...總覺得連老外都懂得欣賞, 應該不錯。)朋友點了很多菜, 很多都是參考這裡的食評...當中一定少不了北京填鴨, 還有拼盤(冷盤),和菜戴帽,松子魚...松子魚味道很好, 比<老飯店>的還好吃。我不懂得很精彩地描述食物的味道, 但這裡確實是一個不錯的選擇, 服務態度很好,值得一試。

2006-01-07 3 浏览
試過好多唔同的京菜館 有一試成顧客之感的 就只有鹿鳴春 雖然裝修比唔上北京樓 位置亦隔涉(我朋友行過左個門口都唔知)但水準就始終如一 永無失拖今次一行八人叫的都是大路的菜色素鵝 醬蹄 冷盤一上 因為大家都肚餓 轉眼清碟 個人認為比五色拼盤好食北京填鴨 我敢說在香港 沒有共他店家比得上鹿鳴春 烤得香香的 脆脆的 加上蔥段醬料同薄餅 同行的朋友食得津津有味教化雞 一車推來一個黑實實的物體 用槌扑開實咕咕的泥 再經一番功夫 才將雞拆開 雞吸收了荷葉的香和大頭菜的味 大家亦用筷子向雞不停穿插 轉過眼只剩下一棚雞骨清炒蝦仁 蝦爽味鮮 朋友們亦讚不絕口 七十大元有咁多蝦仁 去邊到搵 抵食好食窩鎉露筍魚 第一次試 感覺不錯賽螃蟹 有一段小插曲 落單時已經向經理講明要加返隻蛋黃(禽流感後 店家已經唔落黃 除非特別指明)但一上菜時 黃不見了 故向侍應反映 佢知道後就走開左 以為佢敷衍我地 未幾佢拎住碗仔過來 原來佢去左廚房拎黃 貼心服務值得加分 而且賽螃蟹水準依然 不少人在食前也會將醋一次的淋到賽螃蟹中 其實唔落醋食味道更好拔絲香蕉 一味好講彩數的甜品 呢到都係一時時 今次有少少失手 都好食侍應雖然年紀
今次一行八人叫的都是大路的菜色
窩鎉露筍魚 第一次試 感覺不錯
侍應雖然年紀大 又唔係好識笑 不過服務勤快 一舉手就必定有回應 唔似某部份食肆咁 當你透明 其實可以做到咁皆因佢地員工多 有次等位時望下部打咭機數下員工咭 原來間店養成七十人 平時食飯時亦留意到一個侍應都只係睇四到五張檯 其實鹿鳴春的服務 比好多講究企業化現代化管理的食肆都要出色 妥貼
一班人聚舊, 有2 個竟然遲到了個半小時, 我們就淨坐了個半小時, 部長也沒有黑面和給說話我們聽, 間中還笑笑口的為我們加水斟茶, 期間有人客到了沒有位走掉, 我們也感到很不好意思, 若換轉集團式的店, 不給人趕都有大把說話聽。經過上次港大校友會一役, 這次除了細KC 的食評及餐單外, 也看看其他食家的, 怎知這次都是一樣, 其實味道沒有問題, 但就是說不出"好味" 2 字! 看來我們還未到KC 等的水平, 未懂欣賞這些高水準中菜! 點了砂鍋雲吞雞, 京燒羊肉, 和菜戴帽, 五色拼盤, 片皮鴨, 宫寶雞丁, 其中最欣賞雲吞雞, 湯十分清甜, 應該沒有或很少味精;和菜戴帽口感豐富, 味道清新特別, 好味道! 其他就普通點了, 不難吃, 也不好吃。今次沒有點教化雞, 因為擔心其他人不太喜歡, 但聽聞他們也說這兒教化雞較片皮鴨好味, 有機會再來試試!

2005-12-20 15 浏览
久違了鹿鳴春的片皮鴨, 不單自己太忙, 這裏亦很難訂檯! 上星期決定和老友聚頭, 雖然我們只共三人, 仍堅持一試. 今天剛好要朝九晚五在一套電影中演出, 這樣繁重辛苦的工作也是久違了的. 感覺到精力一點一滴地溜走, 片皮鴨剛好補充一下.脆脆的鴨皮, 香嫩的鴨肉也不用多說了. 唯一的投訴是我們小貓三兩實在吃不動, 浪費了一點. 其實他們可以考慮逐半隻出售, 好讓人數少的客人多試其他菜式.片皮鴨上桌前, 我們還試了五式拼盤, 各式材料、顏色排列得很美觀, 海蜇亦爽脆可口, 幾種凍肉也不過不失, 就可惜露筍竟結了冰, 美中不足. 另外再點了清炒蝦仁, 一如預期的爽口; 鍋鎉露筍魚卷則是一個驚喜, 魚肉的鮮味和露筍的清甜加上香荵和醬汁, 真的令人回味無窮!絕對是超級滿足的一餐, 腰圍可能又加碼了...

絕對是超級滿足的一餐, 腰圍可能又加碼了...
「裝修實在太古舊陰暗,亞叔亞姐既服務態度完全係回到廿年前一樣」。我唔知以前係咪都係咁﹐總之碗碗碟碟響你頭邊飛來飛去﹐至於裝修﹐係殘殘地﹐不過唔算陰暗﹐仲幾光猛添。呢間野食物係好﹐不過食飯唔係淨係講食物﹐呢度評分頭一樣就講環境喇﹐或者有人唔介意﹐或者佢自己屋企都係殘殘地掛。我同你一樣﹐我都係鍾意北京樓多好多^O^

2005-12-01 9 浏览
公司飯聚,一行十人,已預先訂座,仲訂左隻乞兒雞,套餐菜單包括:1)併盤- 有牛舌,素卷,切雞,蘿蔔,筍..等。應該可以好食d, 但由於食物太凍,唔係好食得出佢原本既味2)賽螃蟹- 唔係平時食開上面會有隻生雞蛋,只係得蛋白,中間混左d 好似魚肉既野,雖然唔多夠滑,以有咬口撘夠3)乞兒雞- 好淋”,好似煲過湯既雞,入口即溶4)松子魚- 外面既酸汁太酸5)素菜餃- no comment6)雞絲炒海哲- 好淡口7)雞煲翅(& 烤饅頭四個) - 好足料,附上既烤饅頭有d似銀絲卷8)高力豆沙- 是日最滿意既總括黎講,佢既客路跟北京樓十分相似,全場以老外居多,但佢既裝修實在太古舊陰暗,侍應班亞叔亞姐既服務態度完全係回到廿年前一樣,個人較喜歡北京樓。

3)乞兒雞- 好淋”,好似煲過湯既雞,入口即溶
4)松子魚- 外面既酸汁太酸
5)素菜餃- no comment
6)雞絲炒海哲- 好淡口
8)高力豆沙- 是日最滿意既

由十幾歲初出道,拉人衫尾來食翅開始,大大話話都食左鹿鳴春成廿年,如果要選最好的本地京菜,個人覺得這裡當然是三甲之選。當然有人會覺得鬼佬飯堂北京樓最正,沒話可說。見很多食評都因吃到平平無奇的片皮鴨就說這裡不濟,坦白講,店是好店,只是人客不懂叫菜而已。又同一班食友飯聚,仗著這裡的大名,出席的食友足足三十位,亦是少有沒人甩底的一次聚會。食友坐滿兩張大檯,幾有陣容。在這裡點菜,已經完全不用看餐牌,叫部長拿紙及筆來,不消一會便寫了菜單。除了日前已預留的教化雞、糟蒸鴨肝及鍋燒肘子外,還要了冷菜併盤、京燒羊肉、宮保大蝦及和菜戴帽,當然少不了的是,每檯必叫的雞煲翅及片皮鴨。雖然數落只八味主菜加一個冷盤,但縱使有十五人也不敢多叫,因為這裡的京菜份量夠,且較膩,故就此作罷。每道菜的詳細食評,請看版頭文章「呦呦鹿鳴‧食野之萍」,而在這裡只點出幾味做得出色又值得試的菜。幾個事先預定的菜色都有水準,其中我的頭號心水當然是糟蒸鴨肝。一窩黃黃啡啡的切片的鴨肝,賣相一般。但懂吃的自然會知道是靚貨,因為不是黃沙肝,是不會有這個顏色的。夾起一片,微紅的,不會過熟,聞落有淡淡的酒香。吃落口,是軟滑及濃郁的口感一起來,絕對做

幾個事先預定的菜色都有水準,其中我的頭號心水當然是糟蒸鴨肝。一窩黃黃啡啡的切片的鴨肝,賣相一般。但懂吃的自然會知道是靚貨,因為不是黃沙肝,是不會有這個顏色的。夾起一片,微紅的,不會過熟,聞落有淡淡的酒香。吃落口,是軟滑及濃郁的口感一起來,絕對做得到入口溶化,也是高水準又有特色的一味師傅菜,絕對不讓西餐百多元一小塊的鵝肝專美。單是用這麼多副新鮮鴨肝,先挑筋,下爐蒸至半熟,再以蒸煮酒淋熟的功夫,只賣百一蚊一客,是物超所值,也是我每次來都必點的一味。很多人來鹿鳴春,吃個賽螃蟹加個片皮鴨就說這裡「平平無奇」,說到底,還是先吃過這味糟蒸鴨肝才再下定奪吧;

鍋燒肘子是另一個人多出席時,必點的另一味菜。「燒」者,蒸之後再炸,因為生平最怕杰撻撻的茨汁,所以如果我寫菜的話,一定取鍋燒而捨紅燒。肘子因為炸過,外皮鬆脆,起碼減低了油膩的感覺。吃一塊帶少許肥膏的皮,甘香豐腴,美味可口,非常冶味。這塊燒豬皮,個人覺得,是天下之美味,尤其是轉彎的邊角位,是吃到停不了口。加上裡面的廋肉部份,完全不韌,保留了濕潤的口感,是炸轉蒸的工夫及火侯控制得到家。單論燒肘子來說,這裡是最好的幾間之一了,再數就要到寧波同鄉會。肘子賣二百八,也是必叫的一味,唯一的考慮點,是只怕吃不完;

雞煲翅也是這裡幾十年的招牌菜,當然夠人頭的話也是必叫。一大窩奶白色的濃湯,煲得相當之夠火候,而這裡的雞煲翅,從來也真材實料,一梳梳的牙簡翅,單是看也夠睇頭;不過老實說,其實從來都不喜歡吃翅,嫌它硬硬的沒有味道,只虛有其表,它的唯一貢獻是膠質,所以碗翅湯就是我的至愛。聞起來有魚翅膠質的香味,喝起來亦嚐到那鮮美濃郁,見大家在發現沒有翅而停手之時,餘下的翅湯我當然不會客氣。隨湯還有烤饅頭四個,用它們來浸湯吃,也不錯。不過因為怕太早吃飽,所以只吃了一小角饅頭就算了。這窩湯,雖然全賣的一窩要一千一百多,但十五人都夠飲,絕對又是物有所值,又是必叫的另一味;

其餘的菜色,片皮鴨仍舊是有水準,不過鴨子好像不似以前那麼大隻,不過這也好,再大隻我們也未必吃得完;教化雞的味道沒有以前的濃郁,不過荷葉味仍然香濃,加上那個先包塘泥再慢火煨烤的功夫,已經很少京菜酒家會認真的做,所以其實都食得過。可惜上檯之時,已是清理乾淨,總覺是欠缺了一個表演項目~「卜泥」似的;和菜戴帽是地道的北方家庭小菜,由芽菜、粉絲、冬菇絲、豆腐干等炒成的和菜,上面放了一隻煎蛋的「帽子」,與烤鴨一樣都是用餅皮夾著吃的。下次去吃京菜的話,如果館子的和菜戴帽炒得像樣,差不到那裡的;京燒羊肉也不錯,羊肉用香料醃得相當夠味,先蒸後炸,有肥有廋,有皮有肉,夠味又香口,都值得一吃。

老舖子,部長們的服務是又貼身又周到,全程稱呼做到足,連上菜的次序及速度都照顧得到,實在值得一讚。

埋單每位二百一十蚊,已吃了大部份這裡出名的招牌菜,不知大家感覺如何,我可仍是吃得開心滿意的。

題外話:臨走時,部長說我們是晚已吃盡鹿鳴春的精華菜色,其實也有不少滄海遺珠的,還有炸肥腸呢?鹽爆管廷呢?炒翡翠呢?豌豆黃呢?下次再吃吧!

想看多一點相片,可到這裡:http://www.imagestation.com/album/pictures.html?id=2117149961
2005-11-29 18 浏览
小時候跟爸爸來吃過幾次春茗,對上一次來也差不多是四年前了。之前吃的都是些大路的菜式- 烤鴨、鐵板鰣魚、賽螃蟹等。今次頗有驚喜:酒糟鴨肝- 真頂呱呱no.1,各食家的評語:「好味、好香、入口即溶」此起彼落。鍋燒肘子- 甘香肥美,小頭也忍不住食了好些肥肉和豬皮。乞丐雞- 我覺得幾好味,雞肉腍(x2不愛烚/炆/燉/焗到好腍的肉),雞肚塞滿好多似金針菜的菜。雞煲翅- 好大煲,份量足絕無欺場。烤鴨都幾脆但皮下脂肪略多,美中不足。可以問店方要回鴨殼煲湯(煲津白好甜),但記得切走屁股,否則...煲湯會又肥又騒。同檯的食家各有特色:superpig - 繼續發揮食辣的本領,把飯前小食花生逐粒點辣椒醬吃,厲害厲害。芝士威威和HKPanda - 繼續發揮男士風度,幫大家斟茶遞水,HKPanda更幫大家把饅頭切好。各位女食家不妨考慮考慮.....下次和他倆一起坐。焚化爐- 當晚病了,戰鬥能力大減,所以只吃了少許粥打底。不要以為坐在焚化爐旁會無啖好食,他也很有風度的照顧露比。一舊腹肌- 一個如此有聲勢有實際的網名,佩服佩服。蘇斯克查- 曼聯名將?失覺失覺﹗其實是位幽默風趣的斯文男士。很開心和大家共嚐美食,又渡

今次頗有驚喜:
鍋燒肘子- 甘香肥美,小頭也忍不住食了好些肥肉和豬皮。
雞煲翅- 好大煲,份量足絕無欺場。

同檯的食家各有特色:
一舊腹肌- 一個如此有聲勢有實際的網名,佩服佩服。

很開心和大家共嚐美食,又渡過一個愉快的晚上。
2005-11-25 9 浏览
很久之前已經來這裏食過,可能當時唔識叫,感覺只是好普通;但今次KC兄出馬,當然絕對唔同啦。在此多謝KC兄,又出錢又出力,真係唔話得。昨晚真係好多人,大家開開心心、說說笑笑,真係非常快樂的一晚。我們叫了很多食物,但大部份都比較肥和溜,所以最後還是食剩了唔少。食物包括有燒鴨、鍋燒肘子、酒糟鴨肝、雞煲翅、京燒羊肉、冷菜併盤、和菜戴帽和宮保大蝦。另送甜品!燒鴨(片皮鴨) - 味道很鮮,肉質嫩滑,雖然有點肥,但還是食了三片,真係太好味了。鍋燒肘子- 肥的地方真係好肥,看見都怕怕,小通就好喜歡食,當然樂意幫手啦;瘦的地方,肉質鬆軟新鮮;聽KC兄說,香港最好味的燒肘子,這裏是其中一間,又真係唔錯,真係一絕。酒糟鴨肝- 鴨肝最好味的係邊位,昨晚都食了點,味道又真係幾好,但因怕膽固醇太高,都只食了少許。雞煲翅- 味道鮮甜,真係好多翅;但我自已就比較喜歡菜膽翅多。京燒羊肉- 燒得幾香,有點點羶味,但唔會好濃;可惜來時已經幾飽,只食了少許試味吧了。要說一說是這裏的出入口,比較隱秘,如之前沒有來過,真係唔容易找到。

2005-08-13 6 浏览
久聞鹿鳴春大名, 去到樓下, 咦, 另一個重慶森林?又係兩個人, 要了1. 雞絲粉皮: 唔夠花生醬, 唔好食;2. 賽螃蟹: 上檯時唔見有生雞蛋, 唔知係預先撈左落去, 抑或根本沒有, 但好好味;3. 京燒羊肉: 咦, 羊肉五花腩? 淨食或點汁都好好味, 點淮鹽就太醎, 朋友話好好味, 我就覺得酥左少少.侍應叔叔沒有提議錯, 兩個人叫三碟菜真係剛剛好。要大讚侍應叔叔, 佢勁好人, 咁大個女第一次, 當我唔該個侍應時, 佢竟然同我講: 「使mud客氣ah, 應做嫁嘛。」我之後唯有默默地接受他的款待, 你冇茶佢又即刻幫你加, 真箇「你對人好, 人對你好」, 而家想起仲有點點感動。
久聞鹿鳴春大名, 去到樓下, 咦, 另一個重慶森林?

又係兩個人, 要了
1. 雞絲粉皮: 唔夠花生醬, 唔好食;

(非会员)
2005-08-13 10 浏览
前日去左食填鴨很出名的"鹿鳴春", D食物真的一般過一般, 沒有特別, 我覺得這裡只是騙"老外" 地方, 這裡除了多遊客, 多填鴨推出推入外都沒有.. 什麼值得講, 普通菜餚都咁貴..完全唔值. 環境又迫.. 我想下次都不會再去啦. 但未食過的朋友可以去見識一下, 這出名的"鹿鳴春".
2005-08-08 6 浏览
為左同男朋友既媽媽慶祝生日,我地早幾個星期已經開始諗去邊食飯,結果揀左呢間---鹿鳴春~早幾個星期開始搜集資料同訂位, 睇過各位人兄既意見, 草擬(=.=) 左一份菜單去食。去到坐底,我地就開始睇個菜餐,之前叫過鹿鳴春fax過一份菜單過黎,但佢地只係fax左果個$1330既雞翅填鴨餐俾我...嗯,睇落唔係大多樣,所以我地決定自己散叫野食。唔知係咪個侍應見我地拎埋份自己草擬既菜單去呢...佢即刻走埋黎,問我地邊度搵架, 咦,你地諗好晒食咩架拿...好殷勤咁...(~﹏﹏~唔通見到我地寫左個翅同填鴨散叫?)最後...我地都未諗好,佢已經話照我地份野落單冇問題!...咁就是旦啦~就我睇左一陣份菜單既價錢同大少, 佢地d菜原來係分大中細咁叫既,我地差不多樣樣都叫中,所以份量好夠。冷食拼盤: 呢個野要$90...但超唔抵,又唔好食...有海哲,齋xx (因為大家都食唔出係齋咩..),牛展,青瓜條, 勁少又勁冇味...no next time la!山東燒雞: 呢個要訂,好似因為$50一隻好搶手,但8成人覺得佢係急凍雞,得我男友話佢好新鮮...有雞味...雞煲翅: $480 半賣(佢只係得半賣同全

叫中,所以份量好夠。

雞煲翅: $480 半賣(佢只係得半賣同全賣,大同細咁既意思啦), 呢個真係好正!! ^o^v d翅好足,好入味,d湯好好飲! 用左半隻雞去煲的, 奇怪就係...佢有兩個包分開上...用黎點湯喎....--_____--(包翅嘛...唔係""鮑""翅呀...)

糖醋魚: \ _ / ... ....\ ________ / .......\__/..
\ __________________/ '''' '''' 明喇!

咩咩大蝦: 唔錯,個味都幾好,好似蝦碌咁,拎左d大蝦去炸,然後再淡番d酸甜汁上去

金華火腿津白: 呢個菜都幾好味,因為d金華火腿同菜搭得幾好, 我諗屋企煮都應該可以煮到...

北京填鴨: $280 睇落好飽滿,好靚, 我地想食佢好耐架喇!! 不過呢佢只可以1食, 即係只會片個表D皮俾你食,唔會幫你整埋剩低既肉, 不過個部長話加多$40可以再整多碟菜喎~但係個片皮師傅手藝麻麻,因為D皮既面積皮得好少,佢片到一片大肉吊住一小塊皮,失左片皮鴨既意思。

煎盒子: 其實即係半煎炸餃子, 唔好俾佢個樣嚇到...好似好靚,其實麻麻, 同埋通常最後先上,大家都飽了,所以好滯...而且肉多菜少..我都唔見佢有菜絲...只係得好少既菜粒...

高力豆沙香蕉: 唉...就係呢個野...真係令我想響地下挖個洞埋左自己.... ...|||||||||||||| 事緣我地食食下野又講下笑咁,就講起呢度d侍應好熱情..之後就話佢地好似對我地特別殷勤(後來發現同我地散叫無關,因為埋單出乎以料之外咁平),咁就講笑話,我地食咁多野, 屈佢送甜品啦咁...(都係自己人同檯講下0者...)...點知個部長後來走過黎問我地d野齊未,我地話齊喇,好飽潻, 跟住個部長話: 咁我唔幫你地落個甜品住喇....(其實佢意思大有送甜品之意...)跟住個部長一行開....男友既大哥好大聲咁講左句: 唔係屈佢咩?!! ................當時...所有人面紅耳赤...個個想搵個洞埋左自己...
因為...個部長正正企響佢大佬後面..........................|||| 後來因為個天花板成日有塵跌落黎,所以我地都同個部長講返...好多塵跌落黎喎...個部長好識做咁話: 唔好意思,送返個甜品俾你地...(唉...好似以為我地屈佢送咁...)真係瘀到痺...
講返個甜品, 將d糖酒響碟同高力豆沙香蕉上面, 鐘意可以點多d糖, 因為本來呢個甜品一d都唔甜,清清既味道,男友媽媽幾鐘意~不過我覺得入面d番蕉唔夠大塊同唔夠甜...

埋單9個人(7大人1小孩1BB) $1400...我地覺得幾抵...

P.S....最後問個部長可唔可以拎番個填鴨既殼, 佢好爽快咁話可以,一睇之下, 個殼仲有好多肉=.=
呢餐野真係令我畢生難忘....咁瘀......
2005-07-31 8 浏览
尋晚10幾人去食,訂左檯7點半左右去到,8點幾先有得食... 見佢真係好熱鬧,d服務態度好似真係唔憂做咁...賽螃蟹真係普通,o向霸王山莊平平地o既都唔會差過佢...叫化雞就唔錯o既,奶油津白... 我就唔覺有菜味,片皮鴨... 雖然見佢好似檯檯都點一隻咁,但係真係冇咩驚喜wor... 中南海果d仲好食~ 個炸菜肉鬆燒餅ok啦,不過CN話個餅夾鴨肉好味d,都唔記得仲食左d咩啦,臨尾個拔絲香蕉唔錯o既,不過佢放左兜冰水出黎兩三個字都未有蕉出黎,碟蕉出左黎又過左一排先有人理我地,我地真係想將買黎個cake拎去拔絲...呢間野最可取o既可能係d野幾大份同環境算乾淨啦,咁埋單一個人百零都唔貴o既... 但係下次未必再去發掘有咩好食囉~

見佢真係好熱鬧,d服務態度好似真係唔憂做咁...
賽螃蟹真係普通,o向霸王山莊平平地o既都唔會差過佢...
但係下次未必再去發掘有咩好食囉~
2005-05-08 16 浏览
見多位食評家均讚此食店,便同亞媽去試下同當食母親節飯啦.點知星期四打去訂枱就話Sat & Sun晚市已full,要9:30pm先有枱.於是咪食Sat Lunch. We ordered:賽螃蟹--只有一塊生菜墊底,冇其他菜,但D蛋白確實好滑,只是稍多油,同D魚肉有渣.不過不失!北京填鴨--都係肉多咗D,於是我叫師傅片少D肉.都算好食!京燒羊肉--好勁羊酥味,亦算係香,唔算臭,但D肉肥咗D同唔夠鬆化(在下覺得"全聚德"好好多)由於食lunch,所以冇點"教化雞"(只有晚市供應,及每晚只造4隻,所以必須先預訂)同冇點太多野食,又冇飲啤酒,結賬約每人數$100.環境:則有D舊,好似入重慶大廈咁既feel.但原來此店於一九六幾年已成立.服務:侍應既衣著似舊式茶室果D,及稍為偏中年人士多,但好醒目,反應快,見枱碟餸啱啱清即攞走隻碟.衛生:雖然舊,但好衛生.Toilet清潔,及有廁紙.筷子白淨冇發黃

北京填鴨--都係肉多咗D,於是我叫師傅片少D肉.都算好食!