2006-10-09 7 浏览
唔知點解, 來親鹿鳴春次次都係2個人的。搞到次次都試唔到好多野。次次都食唔到酒糟鴨肝同羊肉。其片皮鴨皮肉相連, 北京食法。一大隻切開有2碟, 油水好夠, 脆得來有肉汁, 混合了青瓜條及生蔥, 沾上甜麵醬, 再包起餅皮, 一口咬下, 果種汁液四濺的感覺, 真係開心。素鵝拼海蜇的素鵝好重煙燻味, 好香, 沾mustard的效果都好夠。海蜇味道都ok, 個人覺得再脆d會好吃d。賽磅蟹真係好得! 好香好滑, 同醋係完美配搭! 俾著平時, 我一定叫碗白飯! 下飯一定一流! 溫馨提示係一定要趁熱食。上次星期三晚去, full house不特止, 仲見到人要等位。不過我所見, 有好多係遊客, 亦有好多商務應酬, 而家d遊客真係識食。再三強調, 以上食評係2次經驗夾埋的, 本人本身絕不大食。

再三強調, 以上食評係2次經驗夾埋的, 本人本身絕不大食。

2006-09-04 7 浏览
相信大家都有睇過伙頭智多星,都知乜野叫禾『港』『琴』珍珠。鹿鳴春坐落麼地道口,嚮一幢殘舊唐樓的二樓上。老實講,間野真係好霉。唔算太乾淨。但d野食真係幾唔錯。1. 扁皮鴨- 粉皮幾厚身,有咬口,都飽肚。2. 甜酸鰣魚- 呢個最一流,魚肉又滑又無骨,甜酸度 適中。3. 奶油津白- 奶味多左d,d菜都好似過熟....4. 薑葱羊肉- 有d羊酥味,少少辣,幾醒胃5. 羅漢齋- d竹筍好似酸酸地,唔知係咪唔新鮮6. 炸蝦球- 好味,蝦球走油後,好爽口,一粒一啖, 味道少少酸。野味7. 酸辣湯- 料足好味。我飲左兩湯半...哈8. 拔絲蘋果/香蕉- 唔太鍾意食甜品o既我都食左三 舊。好特別,外表用粉炸後再立刻用冰水冷凍,個 皮變得脆,但裡面d生果又好新鮮,少少熱,好特 別。註﹕不過d服務就麻麻地,尤其d經理,乸住面口點餸...
相信大家都有睇過伙頭智多星,都知乜野叫禾『港』『琴』珍珠。

鹿鳴春坐落麼地道口,嚮一幢殘舊唐樓的二樓上。
老實講,間野真係好霉。唔算太乾淨。但d野食真係
幾唔錯。

1. 扁皮鴨- 粉皮幾厚身,有咬口,都飽肚。
2. 甜酸鰣魚- 呢個最一流,魚肉又滑又無骨,甜酸度
適中。
3. 奶油津白- 奶味多左d,d菜都好似過熟....
4. 薑葱羊肉- 有d羊酥味,少少辣,幾醒胃
5. 羅漢齋- d竹筍好似酸酸地,唔知係咪唔新鮮
6. 炸蝦球- 好味,蝦球走油後,好爽口,一粒一啖,
味道少少酸。野味
7. 酸辣湯- 料足好味。我飲左兩湯半...哈
8. 拔絲蘋果/香蕉- 唔太鍾意食甜品o既我都食左三
舊。好特別,外表用粉炸後再立刻用冰水冷凍,個
皮變得脆,但裡面d生果又好新鮮,少少熱,好特
別。

註﹕不過d服務就麻麻地,尤其d經理,乸住面口點餸...
2006-09-03 18 浏览
2/9 晚約左8個朋友去試下這間出名既酒家, 本來BOOK 左8:30, 點知8:00到左就有位, 好多人FULL 晒.D服務十分之好, 環境感覺上係一間舊式酒家.叫左個SET DINNER 6-8位用, 心諗都唔夠食, 但係待應就話夠, 唔使叫另外, 但係我地都叫左一個炒飯+ 壽包.必食"雞翅""片皮鴨""高力豆沙"<<<<<<正"叫化雞"因為要之前ORDER定, 我地冇, 不過見到都好想食.炒蝦仁,炒飯, 蒸餃子就普通, 壽包就差左小小.會再去多幾次.
必食"雞翅""片皮鴨""高力豆沙"<<<<<<正
炒蝦仁,炒飯, 蒸餃子就普通, 壽包就差左小小.

會再去多幾次.
2006-08-27 6 浏览
朋友J生日;兼傾埋友人F十月婚宴安排;朋友A有咗;朋友L去完青藏鐵路番嚟;還宣佈咗我將會離開香港,過大海長駐那裡三、五年起賭場。一晚裡面實在有太多嘢交代。今次食飯有兩個特別嘅地方,第一就係阿K因考試缺席,錯過是晚嘅美食;第二係今次係我第一次全權寫菜單,不假手於人。為咗今次自己一個人發板,事前都做咗啲準備功夫,最主要就係登入Openrice,睇吓其他食家嘅介紹,再根據各人嘅唔同喜好而決定是晚嘅菜式。根據各大食家之意見,我寫咗下列菜式:海蜇素鵝砂鍋雞飽翅糟蒸鴨肝京燒羊肉北京填鴨韮菜豬肉煎盒子和菜戴帽金華火腿炆津白蘋果拔絲朋友M晨早訂咗位,並預留了鴨肝。我提早15分鐘嚟到,呢度依然咁好生意,依然全埸嘅檯已全部預留。本來我預算中冇預食翅(因為驚住太貴),但係睇咗Openrice入面嘅相,再睇埋實景,還是硬著頭皮叫咗細鍋。果然名不虛傳,湯底煮到奶白色,真係正宗雞湯,冇番咁上下時間同火喉係煮唔到咁嘅顏色;用嘅係牙簡翅,雖然屬於比較平嘅貨式,但落重料,一人有一梳翅。我對食翅唔在行,都唔知啲翅本身有乜咁好食,反而湯底更加緊要。湯確實係鮮味濃郁,另眾人飲完一碗又一碗。不過此湯落咗少量味精調味,逃不出我嘅

海蜇素鵝
韮菜豬肉煎盒子
和菜戴帽
金華火腿炆津白
蘋果拔絲

朋友M晨早訂咗位,並預留了鴨肝。我提早15分鐘嚟到,呢度依然咁好生意,依然全埸嘅檯已全部預留。本來我預算中冇預食翅(因為驚住太貴),但係睇咗Openrice入面嘅相,再睇埋實景,還是硬著頭皮叫咗細鍋。果然名不虛傳,湯底煮到奶白色,真係正宗雞湯,冇番咁上下時間同火喉係煮唔到咁嘅顏色;用嘅係牙簡翅,雖然屬於比較平嘅貨式,但落重料,一人有一梳翅。我對食翅唔在行,都唔知啲翅本身有乜咁好食,反而湯底更加緊要。湯確實係鮮味濃郁,另眾人飲完一碗又一碗。不過此湯落咗少量味精調味,逃不出我嘅法眼(皮膚輕微敏感發作)。這亦難怪,宜家啲雞唔同以前,全部人工培養,雞肉冇纖維,又冇雞味,得個肥字,所以落少許味精調味亦無可厚非。如果用上鄉下嘅走地雞,一定唔駛落味精。隨湯附上饅頭兩個用嚟浸湯食,個人覺得效果一般。呢窩湯(細)原來只需五百四十蚊,實在好抵食,不枉我點了佢,係一個必食嘅菜式。

糟蒸鴨肝一上檯,個個人都有啲猶豫,覺得好高膽固醇。至於我就老實不客氣先食為敬,各人見我毫不忌諱,也逐一試食,結果這道菜係最快清倉。鴨肝係靚貨,質地幾滑,由於尚未係秋天,鴨肝未係最肥,但入口即溶,香味濃郁,再配上陣陣淡淡嘅酒香,我覺得比一般鵝肝還出色,亦令我懷疑坊間好多所謂鵝肝其實係鴨肝。一客中size只係七十蚊,另我不禁暗嘆:「有冇咁抵食呀?」有一小貼士,食完鴨肝千祈唔好叫侍應攞走啲汁,用嚟點填鴨一流。

食京菜,就梗係有羊肉啦。我嚮香港都食過幾次羊肉,俾我嘅感覺係除咗近住脂肪位比較有羊味之外,其他部位肉羶味欠奉。有啲人好怕羊羶味,避之則吉,計我話佢地真係唔識寶。我食羊正正就係為咗食羊肉獨特嘅羶味。這裡嘅燒羊肉先用香料醃再去炸,脂肪帶住香濃嘅羊羶味滲透整個羊肉嘅每一角落,一咬入口就可以感覺到香料夾雜住羊羶味傳遍整個口腔。外表炸得金黃鬆脆,內裡熱騰騰,肉質鬆軟但保留咬口,係全場另一味在短時間之內食晒嘅一道菜。

我點煎盒子嘅原因,係因為睇到Openrice台柱食家KC嘅介紹。我揀韮菜豬肉做煎盒子嘅餡。煎盒子外表係一層炸到金黃色嘅麵粉皮,就好似咸水角嘅表皮一樣,甜甜地,配合豬肉餡再加上韮菜嘅香味本身已經好好食。不過,我地唔會咁容易就滿足。我地充分利用食完鴨肝後嘅剩餘物資,將煎盒子蘸上鴨肝汁,當堂整個煎盒子就增添左淡淡嘅酒味同鴨肝嘅香甜味。一人一件似乎有點意猶未盡。其他菜式雖然有水準,但我實在食得太飽,對呢d菜嘅味道冇乜特別深刻嘅記憶。蘋果拔絲係成晚最失色嘅一味,蘋果無味,外面糖漿唔夠多,拔唔到絲。

整體而言,各人都大快朵頤,捧住一個大肚腩返屋企。埋單十個人一共$1600幾,因為阿J係壽星女唔駛俾錢,但係每個人都係夾番$180蚊咁大把,又有翅,又有鴨食,真係物超所值,仲有就係見到個個朋友都食得咁開心,我都覺得好安慰。事前花d時間去做資料搜集,係值得嘅!祝阿J生日快樂;阿A三年抱兩;阿F白頭到老!
2006-08-15 4 浏览
與舊同事飯聚﹐他們年資比我長﹐現在個個身居要職﹐公務繁忙。我這小輩提出食飯地點﹐說了鹿鳴春﹐竟然也在沒有人反對之下﹐便來了。我叫秘書早點訂檯﹐她竟然當天才訂﹐只剩下最後一張中檯﹐好險﹗我負責點菜﹐叫了雞煲翅小份($580)、片皮鴨($280)另加炒鴨絲配生菜包($40)、京燒羊肉($60)、糟蒸鴨肝、火腿津白。甜品叫了豆沙鍋餅(約$35)和江米瓷(約$35)。先上來的雞煲翅分量甚多﹐每人分得兩碗。雞湯呈淡黃色﹐甚有鮮雞味﹐鹹淡適中﹔翅是一扇扇的﹐雖然沒有什麼味道﹐但的確滿足了吃一排排翅的慾望。片皮鴨是中上水準﹐鴨皮是較為軟身而不脆的﹐配吃的皮是微微焗過﹐上面有點濃濃的﹐同事甚為讚賞。可是配的醬汁像蠔油﹐偏鹹了一點﹐整體仍追不上大約十年前北京樓的水準﹐當然現在北京樓的水準也下跌了不少。京燒羊肉很細碟﹐只有八塊左右﹐每人吃了一塊後﹐已經所剩無幾。羊肉味道非常濃郁﹐但卻沒有令人討厭的羶味﹐入口融化﹐非常值得推薦。糟蒸鴨肝﹐同事說她上次來時﹐鴨肝生得有血水﹐這次我又覺得蒸得太耐﹐令肉質過實和“鞋”口。火腿津白﹐我一向不太愛吃津白﹐但這碟將津白煮得很淋﹐配的芡汁稀稀的﹐不錯。豆沙鍋餅是不能挑剔的

豆沙鍋餅是不能挑剔的了﹐外皮很脆﹐裡面的豆蓉香香甜甜﹐至於江米瓷﹐我嫌它皮做得過厚﹐吃下去很粉。

這裡的食物的確是頗有水準的﹐但問題還是太吵了。六個人一張中檯﹐對面的同事在說話﹐我坐在另一邊是完全聽不到的。有趣的是當對面的同事在說話時﹐我跟我隔壁的同事相望而笑﹐因為真是聽不到他們講什麼呀﹗到了約十時過後﹐人少了﹐才清靜一點。同事們亦投訴這裡的裝修和桌椅不濟。這頓飯每人$230﹐以這樣的價錢﹐以我們這等身份和階級的人﹐想也會另覓其他選擇了。

2006-08-15 16 浏览
一行四人慶祝生日~~京燒羊肉:半肥瘦,外香脆內滑,騷得好正;平時不愛吃羊的都要吃多塊;停筷了,還要吃多塊羊皮片皮鴨:有點失望,無預期咁脆,優點無一般食市咁肥的燒鴨,所以可以食多幾件,一成員吃了七件以上炒鴨鬆:加$40有兩食算抵,吃點生菜包著鴨鬆感覺清新,減油膩糟蒸鴨肝:是香濃軟滑的,味道屬好,但不懂欣賞
一行四人慶祝生日~~

糟蒸鴨肝:是香濃軟滑的,味道屬好,但不懂欣賞
2006-08-08 5 浏览
有事要敲門,一早來到,經理剛巧不在,既然要等,乾脆約埋友人一齊,實行食住等。午市平有平食,貴有貴食,平的可以叫客飯加點心,貴的可叫烤鴨等大菜。小市民還是叫些點心算了,友人愛點心,就叫了小籠包、又叫了燻魚及海蜇,嗜牛,順便叫碗牛肉湯,再加埋符離集燒雞,兩人吃,其實是有多無少。午市點心只屬一般貨色,尤其是小籠包,皮薄餡實,筷子功再強,也會穿,燻魚先炸下上醬汁,特別在用的是倉魚,汁做得幾好,試得過,海蜇無乜特別,無用滷水浸過,爽身但淡口,要配芥末來吃。食到7788,見到「燒雞車」推出來,滷水車仔一半位置是載汁的,雞浸在內,即叫即在面前撕開(用鉗),肉浸到腍,鬆化入味,又話說符離集燒雞原來是手撕雞,故事一疋布咁長,不敘了,有興趣來吃的話可以問問經理他是有問必答的,連你唔想知的都會話埋你知~吃到最後,同場加影拔絲蓮子,浸在冰水,又甜又脆,可惜沒有拔絲蘋果般又外冷內熱的感覺。

個日我有朋友來我姐就話去呢間食我又唔明why要訂甘耐位啦.d野唔係好得心想...北京酒樓好好多個叉子燒餅d料唔香雞絲粉皮好水鱔糊ok啦鍋貼個皮好粉好唔得水餃唔洗講啦...唔得酸辣湯..我think罐頭個個好味好多豆腐...唉片皮鴨...好肥..燒得唔好...個拔絲香蕉..可以係一堆甘.個阿姐說是因為放大耐無人拎出來而甘..明知呢種野要快手趁熱放去冰裡..真係..迫到我地要叫人取消佢..火滾!!!我深深覺得北京酒樓好佢n倍我唔會再比d人扼啦..
個日我有朋友來我姐就話去呢間食
我又唔明why要訂甘耐位啦.
d野唔係好得
鍋貼個皮好粉好唔得
水餃唔洗講啦...唔得
酸辣湯..我think罐頭個個好味好多
豆腐...唉
片皮鴨...好肥..燒得唔好...

我深深覺得北京酒樓好佢n倍
我唔會再比d人扼啦..
2006-07-28 7 浏览
24/6 (星期六) 老闆為了鼓勵各位同事在4,5月份做到好業績,於是叫B同事負責安排此次飯局,最初決定吃日本菜"火間土",但我告訴她這間食評頗差,而她本人亦光顧過,覺得食物選擇並不多,後來她有位朋友推介這裡,久聞這間店舖,我當然讚成,因為有很多我喜愛的菜式,知道這裡有幾款菜是要預定,所以同B同事商議後,要個紅燒元啼,鷄燉翅,這二個侍應說會就我們十人份量,而糟蒸鴨肝就要個細份.7:30PM來到已很滿座,環境是有些舊式但算乾淨企理,同事們同時點好其餘餸菜,幾乎全肉宴,可惜今晚有二位男同事因有要事而缺席,剩下七女一男,不知怎樣抗衡這些高脂,高膽固醇,高卡路里.冷盤:醉鷄~酒味過濃,完全吃不到鷄味,海蜇~淡而無味,連一丁點麻油味都無.鷄燉翅~翅真的好粗而且是有一梳梳,但最欣賞啖湯好清甜,幾乎每人都要飲兩碗,若非要留肚吃其他餸菜,老闆同幾位同事連湯渣都不放過.其間有段小插曲,侍應同時亦奉上兩個包點,我們每人都試少少,吃落後大家都覺得有種酸縮味,以為是壞了,同事F馬上幫我取走手上的一小塊,唯恐我會出事,經一問侍應叔叔,說是麵包經過某種發酵,所以才有這種味道,真是大鄉里出城^.^.紅燒元啼~侍應奉

紅燒元啼~侍應奉上枱,個個嘩嘩聲,其碟已霸佔整張圓盤枱,加上這個超級大元啼,L同事卻而遠之,只往菜裡挑,而我就一啖吃完又一啖,皮夠腍,個汁夠濃完全滲入津白,個個讚菜好入味.

火腿粒津白~全晚唯一一道菜,清清淡淡,不錯.

肉碎叉子餅~普普通通

糟蒸鴨肝~入口即溶,伴著些酒味好香滑,不過要趁熱吃,冷卻了會變硬及少許腥味.

鍋貼~味道幾好,不過肉汁比較少.

北京填鴨~期待已久終於上枱了,看看一片片的鴨片,有種覺得同以往吃過的不同,而餅皮的表面有麵粉黏著,同事F又好照顧我,幫我包好一塊,味道還可以,但餅皮過於太粉了,但我還是一塊吃完又一塊,全晚在坐的女士一定不及我吃得最多,後來同B同事去洗手間,回程途中見到師傅幫另一枱片鴨,B同事說為什麼別人的鴨全部都片到一塊塊皮,這時才方然大悟,我們的鴨很多都是廋肉佔大部分而側邊才有丁點皮,我們都覺得是否今晚運氣差了些.

吃到尾聲,突然有位同事說今晚沒有點到魚吃嗎?枉我同老闆娘最愛吃魚的人都沒注意到,但個個吃到叫飽,自然不再逐加,而且我還要同老闆娘分配打包回家.

不給笑面是基於個北京填鴨,大家有少少失望,但整體都好好,兩位侍應叔叔每次來點菜,收拾,沖水都不段說"唔該晒,唔該晒",好有個人風格.
2006-07-16 4 浏览
今日同幾個朋友專誠黎鹿鳴春一嘗北京菜!我之前同朋友講時,好多朋友都話:咦..呢間好野黎架~我都好耐無去過... 一上到去已經人頭湧湧..幸好有book到檯..入面裝修普通而且舊式,食飯檯密密麻麻..但係見到好多外國人係呢度用餐,我諗一定有佢箇中0既原因.. 朋友到齊我地就開始點菜...首先黎一個一鴨2用...填鴨肉質非常之高,唔太肥但係又好好之肉地,而且有肉汁一d都唔乾,用黎包鴨肉0既調味醬非常之可口,我地朋友中有一個是北京人..佢都話好好正~原來調味醬係好難整得好好食..加埋大蔥仲有薄皮..一口咬落去..感覺好難用字黎形容佢有幾好食!!!呢隻鴨雖然要$280 但係相當值!!! 之後叫左京燒羊肉..一入口非常酥口..但係愈食愈好味!真係好好好..奶油津白就比較遜色少少..味道淡淡賣相麻麻地...但係可以接受..其他仲有幾個菜都好有水準... 另外...上面有一個特式..就係上面D 最部都係waiters,仲要年過50 0既叔叔...經理們全部都好好笑容~好親切! total叫左5個菜一個酸辣湯~5個都係每人$155,我覺得好值!=)

其他仲有幾個菜都好有水準...

我0係openrice睇到鹿鳴春好評如潮..於是一試~果然不枉此行!
我有機會一定會再黎!
2006-06-28 476 浏览
鹿嗚春已經有好多年的歷史,我從小孩懂事開始,每個星期日都會去鹿嗚春飲茶,老實說,這几年的鹿嗚春的確比以前失準,但食物仍叫人回味。他的菜螃蟹是我最愛的菜,以前的菜螃蟹上面一定會加一個生蛋黃,禽流感以後,如果要蛋就要先揚聲,我敢說在香港我去了那麼多間的京菜館,我未吃過比鹿嗚春好的菜螃蟹。我不知道叫化雞的肉是不是應該這樣的,我未吃過正宗,但我就覺得鹿嗚春的很"爛",不是不好吃的意思,是肉真的全都化了。我覺得很易入口,很好味,肉質仍很嫩。我們必會叫的菜還有雞燉翅(翅跟飽浸在一起吃,人間極品)、奶油津白,北京填鴨,介辣鵝掌(我不知是不是這個名,總次有鵝掌有西芹)。如果一家人能夠吃得開開心心,價錢其實算物超所值。現在經濟不好,只會在長輩生日或特別節日才會去了。

如果一家人能夠吃得開開心心,價錢其實算物超所值。
現在經濟不好,只會在長輩生日或特別節日才會去了。
2006-06-24 8 浏览
Although seeing many negative comments, I finally went there. I tried the Pekind Duck, which is really cripsy! Very good ar! I think the service is not good because all staff are "old" ppl, they are not good at "socialize with customers" and response is slow. But they are sincere!I feel satisfied and don't think the price is expensive. It's abit cheaper than Peking Restaurant!

2006-06-23 8 浏览
媽咪話好多年都無去食, 想一家人一齊去食印象之中所有野食都好普通, 好多外國人, 環境好噪, 好迫~咁普通0既食, 要咁樣0既價$$, 我覺得唔太值; 媽咪話同以前無得比
媽咪話好多年都無去食, 想一家人一齊去食

2006-06-22 19 浏览
這個網有很多食家都讚,便去見識下但結果大失所望砂鍋津白-家人讚係全晚最好,但本人覺得津白勁少,而且好鹹小籠包-一般,但本人的麻煩細佬話叮叮類點心仲好食d京燒羊肉-一般北京填鴨-唔掂,雖然師傅堂切,但皮一點也不脆,仲有點韌服務方面,也不算太差不過對本人來說,見識過就算
這個網有很多食家都讚,便去見識下
但結果大失所望

砂鍋津白-家人讚係全晚最好,但本人覺得津白勁少,
而且好鹹
小籠包-一般,但本人的麻煩細佬話叮叮類點心仲好食d
京燒羊肉-一般
北京填鴨-唔掂,雖然師傅堂切,但皮一點也不脆,仲有點韌

服務方面,也不算太差
不過對本人來說,見識過就算
2006-06-16 18 浏览
食左一個8人set dinner.首先係片皮鴨-- 片出黎o個o的都好大舊肉, 師傅都片左好多肉出黎, 但冇乜皮, 我覺得名過其實, 口感一般.清炒河蝦仁-- 好大舊粉, 凍, 好鹹, 真係好難食.拼盤-- 有海蜇, 乂燒同春卷. 春卷唔錯, 其他好鹹仲辣.個翅湯-- ok la...但又係好鹹同好'流'. 有個蒸素餃-- 最好吃係佢, 因為冇咁鹹.順帶一提, 侍應好串, 唔俾貼士狂白你眼. 唔該多謝好假, 假到爆. 好多外國人去食
食左一個8人set dinner.

清炒河蝦仁-- 好大舊粉, 凍, 好鹹, 真係好難食.

個翅湯-- ok la...但又係好鹹同好'流'.

有個蒸素餃-- 最好吃係佢, 因為冇咁鹹.