之前喺日本食過雞🐥既omakase覺得幾得意,所以都想喺香港食下~ 呢到係特式燒鳥店,會以雞🐥既唔同部位製作,幾多選擇,味道都唔錯😋 出面bar枱係以食串燒🔥🍢為主,入面仲有酒吧可以飲翻兩杯🍻,仲可以包場,環境好闊落,又有locker可以鎖隨身物品~ (5 😍 係滿分,🤩係半分)主廚推薦 👨🏻‍🍳 - $728前菜 / 日式漬物牛蒡漬物:幾爽口,有鹹香又清甜都唔錯~大蒜漬物🧄:鹹鹹辣辣🌶️咁幾惹味香口季節沙律🥗今次既季節沙律🥗係帶子沙律⚪️🥗,上面鋪滿左厚切既刺身帶子⚪️,色澤透亮,清甜軟糯~ 配埋清香軟滑既牛油果片🥑、酸甜多汁既番茄仔🍅、清新爽脆既沙律菜🥗同埋酸酸甜甜既日式沙律汁幾開胃🤤精選串燒10串 (含2串野菜) 🔥🍢燒雞翼 🔥🐥🪽:肥美飽滿脹卜卜咁,表皮微脆有油香同彈性,入面肉質嫩滑~大蔥雞肉串 🐥:大蔥味道清香,可以中和燒物🔥既油膩,雞肉🐥依然嫩滑香口免治雞肉 🐥:肉質鬆軟細膩,雞味🐥幾濃郁,配埋香口既蛋漿🥚都唔錯~雞掌心 🐥✋🏻:第一次食呢個部位,雞掌心🐥✋🏻係雞掌位凸起既小肉,一隻腳得兩件仔,口感軟嫩有咬口幾特別~燒雞心 🐥🫀:同樣係罕有部位,香味濃厚,質感爽脆都幾得意燒白鱔

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

主廚推薦 👨🏻‍🍳 - $728

前菜 / 日式漬物
牛蒡漬物:幾爽口,有鹹香又清甜都唔錯~
大蒜漬物🧄:鹹鹹辣辣🌶️咁幾惹味香口

季節沙律🥗

精選串燒10串 (含2串野菜) 🔥🍢
燒雞心 🐥🫀:同樣係罕有部位,香味濃厚,質感爽脆都幾得意

燒白鱔 🐟:表皮燒到焦脆帶有啲彈性,幾鮮味又唔覺得腥,係稍微多骨🦴左啲
煙肉車厘茄串 🥓🍅:惹味有鹹香又油潤既煙肉🥓配埋酸甜多汁既車厘茄🍅幾夾~
燒青椒 🫑:燒完🔥之後蒸發緊啲水分💧個煙燻香味更加突出,幾清新爽口
燒秋葵:燒過🔥之後無咩草青味🌱同埋無咁滑潺潺,會易入口同再香口啲,質感爽脆都唔錯
燒牛舌 🐮👅:專門隔離配左Wasabi,下邊有紫蘇葉🟣🌱,味道清香,牛味🐮濃郁,爽口彈牙~

調味醬料就主要有百搭既七味粉、配白鱔🐟既
山椒粉同埋配肉既柚子胡椒醬🍊,各有風味~

親子丼 🐥🍚
估唔到個親子丼 🐥🍚都幾出色,雞蛋🥚細嫩軟綿,雞肉🐥嫩滑香口,洋蔥🧅軟腍清甜,整體味道惹味香甜,好好撈飯🍚👍🏻

雞湯烏冬 🐥🥣🍜
跟住就到雞白湯烏冬🐥🥣🍜,雞湯🐥🥣煲得夠杰,味道鮮甜,有醇厚既雞味🐥,帶有少少黏口🤩 個烏冬🍜軟糯滑溜幾掛湯🥣 連埋上面香口既紫菜食都唔錯~

甜品 🍨
最後尾有個伯爵茶雪糕☕️🍨做甜品,食完咁多熱辣辣既串燒🔥🍢之後食翻個凍冰冰既雪糕🍨幾正🤤 個雪糕🍨奶味🥛香濃,細膩幼滑,亦有芳香馥郁既橘子🍊香味同埋溫潤既茶香☕️,上面仲灑左啲脆脆,口感幾豐富🤩

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
2025-04-11 86 浏览
最近探訪了一間位於中環Soho的日式串燒店,裝潢設計時尚簡約,營造舒適又高雅的用餐氛圍。🍱 *串燒雜錦便當* :- *牛肉串燒* :牛肉外層微焦帶炭香,內裡多汁軟嫩,肉香濃郁,- *雞肉串燒* :雞肉鮮嫩滑口,搭配輕輕的鹽燒調味,簡單卻突出雞肉香氣- *豬肉串燒* :豬肉柔軟多汁,烤得香氣十足,帶有少許焦香,- *鰻魚肉串燒* :魚肉鮮甜細膩,烤至表面微脆,魚香四溢- *蔬菜串燒* :色彩繽紛的蔬菜,烤得恰到好處,帶有微微的炭香,爽口又清新。- *溫泉蛋* :蛋白嫩滑,蛋黃流心,濃郁的香味非常誘人。 - *沙律* :新鮮蔬菜搭配日式和風醬,酸甜平衡,清爽開胃。 - *漬物* :輕輕鹹香,脆爽可口,為便當增添了層次感。

🍱 *串燒雜錦便當* :

- *鰻魚肉串燒* :魚肉鮮甜細膩,烤至表面微脆,魚香四溢

- *溫泉蛋* :蛋白嫩滑,蛋黃流心,濃郁的香味非常誘人。

- *漬物* :輕輕鹹香,脆爽可口,為便當增添了層次感。

🍢師傅即場現烤串燒🐔雞極稀有部位都有得食🔥火候十足 串燒保留豐富肉汁🍶坐串燒吧枱 猶如置身日本居酒屋唔想諗食咩 今次就點咗主廚推介 ($728 pax)🤭見個Menu已經覺得好豐富😋同埋餐廳都比較full,所以記得要book定位🥳🔸前菜|蟹肉沙律兩人份量嘅蟹肉沙律擺盤已經非常精美 好吸睛😍 蟹肉更加係手拆嘅鮮蟹肉 非常鮮甜🥹🔸精選串燒10串雞大腿|雞翅|雞小腿|蕃茄豬肉卷|鵪鶉蛋|白鱔|燒豆腐|燒牛柳|燒番薯雞串肉質非常嫩滑 而且鎖住晒肉汁🥹 雞皮燒得好香脆 唔食真係對唔住自己🥺同埋要讚出邊比較少食到嘅雞小腿 口感竟然係比雞大腿滑好多🤯 仲有仲有‼️糖心鵪鶉蛋真係第一次食😳 仲要燒完仲保持到個糖心就更加難做到🤯 燒白鱔亦都係出色之作🤤 魚肉非常濕潤而魚皮燒到好香脆🤭燒牛柳雖然係用日本牛 但完全唔肥‼️一改我一直認為好食日本牛一定會係好肥嘅感覺🤯 食落去肉味超重 又冇渣🤩蔬菜類嚟講,🍠日本燒番薯甜就絕對唔使講😚而燒豆腐係外層炸過入邊係比帶有煙靭口感嘅豆腐 超好食😍🔸飯團+雞湯燒飯團(明太子、醬油)笑得非常香脆 而且明太子同醬油嘅調味啱啱好 唔會過分鹹 個雞湯更加係震撼味蕾🥹 係用鮮雞熬製好耐
🍢師傅即場現烤串燒
🐔雞極稀有部位都有得食
🔥火候十足 串燒保留豐富肉汁
🍶坐串燒吧枱 猶如置身日本居酒屋

唔想諗食咩 今次就點咗主廚推介 ($728 pax)🤭
見個Menu已經覺得好豐富😋
同埋餐廳都比較full,所以記得要book定位🥳

🔸前菜|蟹肉沙律

🔸精選串燒10串
同埋要讚出邊比較少食到嘅雞小腿 口感竟然係比雞大腿滑好多🤯
燒白鱔亦都係出色之作🤤 魚肉非常濕潤而魚皮燒到好香脆🤭

🔸飯團+雞湯
個雞湯更加係震撼味蕾🥹 係用鮮雞熬製好耐而成嘅濃湯,飲落有啲似雞白湯拉麵嘅雞白湯 但係飲完唔會覺得好重味精😁

🔸甜品|豆腐雪糕
最後都食到好飽😆 食埋個完美嘅豆腐雪糕作結😌🫶🏻

見餐廳Menu都有唔少清酒選擇 但今次朋友唔太飲清酒所以就冇點嚕 下次有機會再嚟試埋個清酒 送串燒更加一流😆😆
2025-04-08 48 浏览
琴日同男朋友訂了一間高級串燒餐廳🍴位置喺嘉咸街,經中環街市再搭扶手電梯上去最快😆餐廳好闊落仲有酒吧區😍裝修以黑白為主,超級有格調,每一個位置都好有心思🩶廚師推介 $728/位前菜有2款: 蟹肉牛油果沙律好好食,蟹肉鮮甜搭配滑嫩的牛油果🥑加上柚子醋一流👍🏻水茄子配蒜頭漬,好特別😳水茄子好多汁,口感柔滑❤️‍🔥10款串燒,最有驚喜係👇🏻雞喉 - 嚼勁十足,風味獨特😋燒雞小腿肉 - 超多汁,搭配自家調配清新的柚子胡椒👍🏻白鱔 - 外皮好香脆,肉質鮮美爽口🤩雞掌心 - 第一次食😆一口雞掌心連埋啲骨好咬口還有👇🏻雞翼、芫荽肥牛卷、燒青椒仔、燒銀杏、燒鵪鶉蛋、燒牛柳主食有明太子燒飯團配雞湯,燒飯團外層脆脆好香口,要配紫菜食🤤搭配清淡的雞湯,整個人頓時溫暖又滿足😛雞湯麵湯底一樣,一般般啦甜品豆腐雪糕清新可口,唔太甜😍仲真有豆腐味,好滑嫩😝📍鳥駅 中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖

廚師推介 $728/位

10款串燒,最有驚喜係👇🏻
雞喉 - 嚼勁十足,風味獨特😋
燒雞小腿肉 - 超多汁,搭配自家調配清新的柚子胡椒👍🏻
白鱔 - 外皮好香脆,肉質鮮美爽口🤩
雞掌心 - 第一次食😆一口雞掌心連埋啲骨好咬口

還有👇🏻
雞翼、芫荽肥牛卷、燒青椒仔、燒銀杏、燒鵪鶉蛋、燒牛柳

甜品
豆腐雪糕清新可口,唔太甜😍仲真有豆腐味,好滑嫩😝

📍鳥駅
中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖
來到中環蘇豪區食飯,一早預訂了這家高級燒鳥店,門面看來不大也不算起眼,但是一入店就覺得別有洞天,非常寬落,經過像大宅裏面的大廳才到吧枱,非常氣派。選定了豐富的主廚推薦套餐,由沙律/前菜/精選串燒/主食/甜品,一應俱全。季節沙律配料有帶子/牛油果/車厘茄/沙律菜,混以黑醋,切片帶子好鮮甜,黑醋帶起了一整個味蕾。前菜:日式漬物茄子/紫蘿蔔漬,輕輕的酸味,原全是食物的原味,茄子微軟,紫蘿蔔好爽脆。精選串燒10串(調味都偏於食物原味)1. 燒雞中翼只是簡單鹽燒,燒得連骨頭都脆,爆汁。2. ⁠燒大蔥雞肉串大蔥燒過後非常甜,雞肉味道較淡,大蔥的甜味令雞肉味提升了。3. ⁠燒白鱔非常肥美,魚皮燒得很脆,一口咬下,油脂爆發,好食得不得了😋。4. 燒蘆筍又是非常簡單的調味,燒好後鋪上木魚絲,爽脆之餘多了鮮味。5. ⁠燒雞掌心非常特別的部位,好脆口,只是簡單的鹽燒已經令人回味。6. ⁠燒牛柳牛肉好嫩,牛味剛剛好,熟度適中。7. ⁠燒百里香雞心雞心挺不錯,口感爽中帶軟,百里香的獨特香氣令雞心完全不會有異味。8. ⁠招牌燒雞肝挺驚豔到我的,雞肝竟然有點像油脂豐富的鵝肝,好粉嫩油潤,非常好吃。9. 燒秋葵外皮燒

季節沙律

前菜:日式漬物

精選串燒10串(調味都偏於食物原味)

1. 燒雞中翼
只是簡單鹽燒,燒得連骨頭都脆,爆汁。
2. ⁠燒大蔥雞肉串
大蔥燒過後非常甜,雞肉味道較淡,大蔥的甜味令雞肉味提升了。

3. ⁠燒白鱔
4. 燒蘆筍
又是非常簡單的調味,燒好後鋪上木魚絲,爽脆之餘多了鮮味。

5. ⁠燒雞掌心
非常特別的部位,好脆口,只是簡單的鹽燒已經令人回味。
6. ⁠燒牛柳
牛肉好嫩,牛味剛剛好,熟度適中。

7. ⁠燒百里香雞心
8. ⁠招牌燒雞肝

9. 燒秋葵
外皮燒得乾爽,裏面還是很多汁,但口感不會令人覺得滑溜溜的,大家應該知道那個感覺。
10. ⁠燒豬肉五花腩
簡單食材,但是非常好吃,油脂滿滿。

雞湯🥣+燒飯團🍙

🥣雞湯非常濃郁,如果靜置一下,還會結了一層薄膜在上面,可想而足膠質有多重,好喝得不得了。

🍙明太子燒飯團
🍘醬油燒飯團

燒飯團也是令人滿意,外面燒的好脆,明太子微辣鮮香,醬油味就微甜香脆。

甜品:豆腐雪芭🍧

豆腐味好香,雪芭口感細緻,很香滑。

總結,非常令人滿意的一餐,環境服務一絕,食物是少有保持原味,不過度調味的一家餐廳,只能說他們對自己的食材非常有信心才可以這樣做。如果不覺得不夠味,他們桌上有3款調味可以自己加(七味粉/山椒粉/辣柚子醬)。
📍 鳥駅 Torieki📍 中環 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 • 嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖〔 Follow me! ♥︎ 〕  -《鳥駅》位於中環嘉咸街斜路上,是一家主打日式串燒的小店餐廳空間很大,裝潢簡約而溫馨一進門口竟然有一處像「客廳」的空間放上沙發(供三五知己邊喝酒邊聊天?🤣再往內走就是「飯廳」空間,是圍繞著串燒師傅的吧檯位置-串燒燒完即上桌,熱辣辣,特別好吃 (◜ᴗ◝ )食物之外,服務都令人好滿意!🥰店員十分貼心跟友善~到座位後,如有需要,店員會替客人把隨身物品放到儲物櫃內;也會把客人的外套掛起用餐途中,會不時為食客添茶、收拾碟上的骨頭和桌上的垃圾等=【主廚推薦套餐 ($728pp)】他們的晚餐套餐包含豐富的菜式從日式漬物、沙律到十串精選串燒都安排好,只需要選擇主菜的飯或麵選擇困難的朋友可以毋須煩惱!-// 前菜 //✿ 日式漬物 • 牛蒡、醃蒜頭✿ 季節沙律以漬物和沙律作開場,打開味蕾季節沙律以新鮮沙律菜配搭帶子刺身跟牛油果還有油醋汁,感覺清新•// 精選串燒十串 //串燒由廚師發辦,有五道雞、一道豬、一道牛、兩串野菜每一串都燒得剛剛好,熟度跟調味都剛剛好桌上有三款調味粉和胡椒
📍 鳥駅 Torieki
〔 Follow me! ♥︎ 〕
鳥駅》位於中環嘉咸街斜路上,是一家主打日式串燒的小店
餐廳空間很大,裝潢簡約而溫馨
一進門口竟然有一處像「客廳」的空間
放上沙發(供三五知己邊喝酒邊聊天?🤣
再往內走就是「飯廳」空間,是圍繞著串燒師傅的吧檯位置
串燒燒完即上桌,熱辣辣,特別好吃 (◜ᴗ◝ )
食物之外,服務都令人好滿意!🥰
店員十分貼心跟友善~
用餐途中,會不時為食客添茶、收拾碟上的骨頭和桌上的垃圾等
=
【主廚推薦套餐 ($728pp)】
他們的晚餐套餐包含豐富的菜式
選擇困難的朋友可以毋須煩惱!
// 前菜 //
✿ 日式漬物 • 牛蒡、醃蒜頭
✿ 季節沙律
以漬物和沙律作開場,打開味蕾
季節沙律

// 精選串燒十串 //
串燒由廚師發辦,有五道雞、一道豬、一道牛、兩串野菜
每一串都燒得剛剛好,熟度跟調味都剛剛好
桌上有三款調味粉和胡椒醬,可按個人口味配搭;師傅亦會就不同食材建議配搭不同的蘸料~
✿ 雞掌心:口感帶軟骨的脆口,同時亦有軟嫩的肉感
✿ 燒白鱔🌟:皮脆肉嫩,油脂豐富
✿ 燒雞翼🌟:師傅說這道是這裡的名物!經典中的經典,外皮燒得又香又脆(忍不住把雞皮都全吃下🤣),而且肉汁鎖得剛剛好
豬腩肉:肥瘦均勻,燒得焦香四溢
✿ 雞小腿:師傅建議配搭柚子胡椒
✿ 雞大腿
✿ 牛舌芯配紫蘇葉🌟:軟嫩爽脆又多汁,紫蘇葉和wasabi的搭配帶來獨特的香氣和層次感
✿ 雞心配百里香:彈牙富嚼勁,百里香的香氣提升了整體風味,喜歡內臟的朋友不妨一試
✿ 燒露荀
✿ 燒青椒
野菜串燒

// 主食 //
✿ 雞湯烏冬
✿ 燒飯團配雞湯
主食可選親子丼/雞湯烏冬/燒飯團配雞湯
我們選了【雞湯烏冬】和【燒飯團】(可選明太子或醬油口味)
雞湯湯底質地濃稠,雞味濃郁
烏冬滑溜,吃完暖胃又滿足~
燒飯團則燒得外面焦脆、內裡軟糯,蘸上雞湯後更添風味
雞湯烏冬
燒飯團配雞湯

// 甜品 //
✿ 檸檬雪葩
是日甜品為清新的檸檬雪葩
酸甜冰涼,減輕了串燒跟飯麵帶來的飽足感
為這頓晚餐畫上完美句號
檸檬雪葩
=
還可以點清酒或其他飲料與串燒作配搭!🍶🍻✨
這裡的清酒選擇很多,但只有整支的選擇
我們選的【一生幸福大吟釀 ($780)】酒香清新、口感細膩,跟這晚的食物味道蠻搭~
一生幸福大吟釀
清酒
〔 Follow me! ♥︎ 〕
2025-04-03 72 浏览
上星期同朋友去咗中環嘉咸街一間高質的特色燒鳥店食飯。餐廳以雞的不同部位制作串燒,好特別。入面裝修以灰、黑色為主,好有格調。地方好闊落。餐廳入面有酒吧,有好多種類嘅酒供應,食串燒之餘,又可以飲番兩杯🍸🍶主廚推薦 $728/位。⭐️北海道帶子牛油果沙律沙律用柚子醋拌,好開胃、清新。⭐️精選串燒10 串(含2串野菜):-雞喉嚨,第一次串燒食呢個部位,感覺有少少似脆嘅雞皮,好爽口,脆身。-燒雞翼-雞掌心,好爽口煙韌-雞軟骨-燒雞心加了百里香,好彈牙。-車厘茄豬肉卷-燒白鱔,配少少山椒粉 。外皮香脆。肉質爽口,啖啖肉。-燒牛脷。好鍾意呢一樣,牛脷肉質好嫩滑入味。燒得剛剛好。-銀杏-燒露筍⭐️主食:親子丼。雞蛋同雞肉都非常嫩滑,味道好好。-燒飯團&雞湯。飯團🍙表層燒得脆卜卜,剛剛好。雞湯好濃郁,鮮味。甜品:柚子雪葩。味道清新,柚子味酸酸甜甜,好開胃。食飽之後食呢個甜品最好不過。上面鋪了焦糖醬。好味👍食完甜品之後好圓滿。

主廚推薦 $728/位。
⭐️北海道帶子牛油果沙律
沙律用柚子醋拌,好開胃、清新。

⭐️精選串燒10 串(含2串野菜):

-燒雞翼

-雞掌心,好爽口煙韌
-雞軟骨
-燒雞心加了百里香,好彈牙。

-車厘茄豬肉卷

-燒白鱔,配少少山椒粉 。外皮香脆。肉質爽口,啖啖肉。

-燒牛脷。好鍾意呢一樣,牛脷肉質好嫩滑入味。燒得剛剛好。
-銀杏
-燒露筍

⭐️主食:親子丼。雞蛋同雞肉都非常嫩滑,味道好好。

食完甜品之後好圓滿。
中環半山地段,高級特色燒鳥店🐓+酒吧🥂,店內供應多種雞罕有部位,人均$800食到5道菜(包10串串燒)🫶🏻🍢🍡環境環境舒服闊敝,仲有Locker比你放袋🙈 餐牌 主廚推薦 $728/pax我地唔想諗,所以就揀咗類似Omakase 嘅主廚推薦。包括前菜/日式漬物、季節沙律、精選串燒10串(含2串野菜)、主食:親子丼/雞湯鳥冬/燒飯團及雞湯、甜品。 前菜/日式漬物前菜有日本水茄子、水果蘿蔔,配味噌醬當沙律食,兩樣都好爽脆清甜,有啲似食洋梨咁,食串燒前打定個底😆 沙律沙律係帆立貝牛油果🥑沙律,酸酸甜甜好開胃。 精選串燒10串(含2串野菜)枱面有七味粉、生椒粉、胡椒鹽供食客沾串燒食,但師傅其實所有串燒都已經簡單用鹽調味,按個人喜好再沾調料食。是日十串串燒分別為雞翼、雞大串、雞腿、燒雞氣喉、雞掌心、燒牛舌、燒白鱔、車厘茄豬肉卷、燒秋葵及燒蘆筍。餐廳十分體貼,知道唔係個個人都食內臟,會先問食客有咩唔食,由於我同朋友唔係款款內臟都食,就唔怕會嘥嘢。專食燒鳥,店家嘅精選10款當然以雞作主打,雞翼皮燒至脆卜卜個肉質仍多汁鮮嫩!雞大串、雞腿油脂適中,簡單以鹽作調味剛好,罕有部位雞氣喉、雞掌心十分特

環境舒服闊敝,仲有Locker比你放袋🙈

餐牌

主廚推薦 $728/pax

前菜/日式漬物
前菜

沙律

沙律係帆立貝牛油果🥑沙律,酸酸甜甜好開胃。

精選串燒10串(含2串野菜)

雞喉
牛舌
野菜串
是日十串串燒分別為雞翼、雞大串、雞腿、燒雞氣喉、雞掌心、燒牛舌、燒白鱔、車厘茄豬肉卷、燒秋葵及燒蘆筍。餐廳十分體貼,知道唔係個個人都食內臟,會先問食客有咩唔食,由於我同朋友唔係款款內臟都食,就唔怕會嘥嘢。專食燒鳥,店家嘅精選10款當然以雞作主打,雞翼皮燒至脆卜卜個肉質仍多汁鮮嫩!雞大串、雞腿油脂適中,簡單以鹽作調味剛好,罕有部位雞氣喉、雞掌心十分特別😍前者好爽脆,好似食雞軟骨咁,瘦長條狀又好似食薯條咁爽!雞掌心相對油脂豐盛,食到骨膠原。雞以外有彈牙嘅燒牛舌、魚油香重且皮脆嘅燒白鱔及車厘茄豬肉卷。餐牌有寫明有2串會係野菜,都係我鍾意食嘅秋葵及蘆筍😆 今晚嘅廚師精選串燒十分對我口味。

主食

主食3選1,我地要飽肚啲嘅親子丼及雞湯鳥冬,親子丼嘅滑蛋做得好嫩滑,不過就重口味少少,略鹹咗啲。雞湯鳥冬係用幼烏冬,相對上無咁易覺得飽肚,配清雞湯可以中和返串燒嘅油膩感。

最後有柚子雪葩甜品作結🍧
前菜
雞喉
野菜串
2025-03-27 368 浏览
鳥駅 @ 中環服務貼心既鳥燒店…又到最愛既串燒時間…今次餐廳係嘉咸街斜路上…咁就做下熱身先食串燒餐廳好細心準備左儲物櫃俾客人收放私人物品…仲有地方放外套(會幫你包膠🤣)…咁就唔會有路人知你食完串燒望下餐牌…果然鳥燒店…好多特別雞部位…想有d神秘感就點左串燒omakase!包左10串串燒…其中兩串係蔬菜先黎個帶子牛油果沙律清清味蕾…呢個角度望到廚師表演…燒烤時間掌握得唔錯…要焦香有焦香…調味都非常適中👍🏻第一味就挑戰個人膽量…雞喉嚨 見到樣時係有少少卻步…膽粗粗試下…喂!又幾唔錯…燒得帶少少焦香 口感好爽脆 燒雞翼 其實好睇到師父既功力…而呢度既雞翼一望就知燒到皮脆肉嫩 燒白鱔 配上山椒粉 可以帶出白鱔鮮味…好重油香同肉質彈牙雞掌心 呢個幾特別 平時食鳳爪 中間個掌心位口感爽彈 原來做串燒更惹味燒雞心 生熟度啱啱好…唔會有內臟味…加上百里香增添風味燒豆腐 每次必點item…呢度做得好好味 豆腐外脆而裡面保持到好嫩滑同好香豆味燒牛舌 厚切 爽脆 最鍾意牛舌呢個質感 加入紫蘇葉同wasabi 一齊食👍🏻👍🏻煙肉車厘茄…雞胸軟骨…明太子燒🍙…正常發揮另外仲有個親子丼…呢個有驚喜…滑蛋呈半生熟狀
鳥駅 @ 中環

服務貼心既鳥燒店…

先黎個帶子牛油果沙律清清味蕾…

燒白鱔 配上山椒粉 可以帶出白鱔鮮味…好重油香同肉質彈牙

燒雞心 生熟度啱啱好…唔會有內臟味…加上百里香增添風味

煙肉車厘茄…雞胸軟骨…明太子燒🍙…正常發揮

另外仲有個親子丼…呢個有驚喜…滑蛋呈半生熟狀態…雞肉嫩滑…個汁份量啱啱好…唔會水浸咁。 食完個碗仲係乾身

食物質素唔錯…服務貼心…黎唔黎你識揀啦
  • 燒雞翼
  • 燒豆腐
  • 親子丼
  • 雞掌心
  • 雞喉嚨
2025-03-24 145 浏览
我真係好鍾意食日式串燒,可惜近排都冇機會去日本,於是就有朋友介紹我嚟中環呢間餐廳,佢話呢度係特色燒鳥店,主打食雞嘅唔同部位,除咗有得食串燒之外,其實都好多人嚟飲酒,聽落真係覺得好正,於是今晚就約咗佢放工之後大家一齊去食,嚟到之後真係覺得好有驚喜,呢度環境好闊落,俾人感覺好舒服,同埋好有日本餐廳嘅特色,相信都落咗唔少心機去裝飾,食物方面更加係覺得好好食啦!要左個chef recommendation,有前菜同漬物,季節salad,10串omakase skewer,其中兩串係野菜款,再加一個主食。今日我覺得幾樣野都好值得推介,包括北海道帶子salad,佢好refreshing,帶子超級新鮮!好開胃雞喉嚨同雞掌心都超好食,兩個都屬於好有口感,有d cartilage 嘅感覺,係稀有部位,其他香港嘅店舖都好少見到!燒雞心配上百里香seasoning原來好特別,有一種食緊牛扒嘅感覺,雞心口感都幾好,yummy!燒白鱔同燒雞翼都好正,啖啖肉,燒好都keep到好juicy!主食我地要左雞湯udon同明太子燒飯糰同雞湯。呢個雞湯真係好無敵,食得出有好多collagen,好濃郁,真心讚!

2025-03-23 109 浏览
今日見到中環有呢間特色嘅串燒酒吧係以雞唔同嘅部位去製作串燒!一坐低店員就會問有冇嘢要擺入儲物櫃,或者掛起外套,座位空間都寬敞舒適!今次我哋嗌咗個主廚推介前菜-有日式漬物牛蒡,蒜頭🧄牛蒡爽口又開胃牛油果帶子沙律薄片帶子 鮮甜 ,新鮮沙律菜加牛油果及黑醋好清新精選串燒會有10串🍗雞心 雞掌心 雞腎 燒雞翼 大蔥雞肉串燒鱔秋葵 銀杏 配上百里香香料 牛舌 最令我印象深刻就係雞肝同燒鱔雞肝燒雞肝外焦里嫩,口感細膩,微甜醬香燒白鱔外皮卜卜酥脆,肉質鮮嫩,魚皮帶點焦香!最後可以揀兩款主食,我地白湯烏冬同埋飯團明太子燒飯團🍙兩面焦香,明太子嘅鹹香平均分布喺飯粒上,而且會配上一小碗雞湯,呷一口超濃郁!至於雞白湯烏冬🍜鸡白湯濃郁鮮美,烏冬Q彈滑爽,湯底的確下過一番功夫!最後仲有柚子雪葩做甜品 🍧好滿足🫶🏻
今日見到中環有呢間特色嘅串燒酒吧
係以雞唔同嘅部位去製作串燒!

今次我哋嗌咗個主廚推介
前菜-有日式漬物牛蒡,蒜頭🧄
牛蒡爽口又開胃

牛油果帶子沙律
薄片帶子 鮮甜 ,新鮮沙律菜加牛油果及黑醋好清新

精選串燒會有10串🍗
雞心 雞掌心 雞腎 燒雞翼
大蔥雞肉串
燒鱔秋葵 銀杏
配上百里香香料 牛舌

最令我印象深刻就係雞肝同燒鱔

雞肝燒雞肝外焦里嫩,口感細膩,微甜醬香
燒白鱔外皮卜卜酥脆,肉質鮮嫩,魚皮帶點焦香!

最後可以揀兩款主食,
我地白湯烏冬同埋飯團
明太子燒飯團🍙

至於雞白湯烏冬🍜

鸡白湯濃郁鮮美,烏冬Q彈滑爽,湯底的確下過一番功夫!

最後仲有柚子雪葩做甜品 🍧好滿足🫶🏻

2025-03-22 85 浏览
《鳥駅 (中環)》今次去中環搵食,搵到「鳥駅」呢間特式燒鳥店,真係食到驚喜連連!一入去環境闊落又有酒吧 vibe,等位時仲有沙發坐,坐低即刻覺得舒服到不得了,已經好期待啲食物😋🍢 燒鳥串燒:雞嘅不同部位大放異彩呢度主打用雞嘅唔同部位整串燒,試咗雞軟骨、雞肝、雞翼、雞心+百里香、香蔥雞串、車厘茄雞肉同雞小腿,每款都燒到出神入化!雞軟骨脆卜卜好爽口;雞肝嫩滑無腥,入口即化;雞翼皮脆肉嫩,醬汁入味到骨;雞心加百里香香氣爆棚又彈牙;雞小腿 juicy 到滴油,食完想舔手指😝仲有秋葵清甜配炭燒超夾,牛舌厚切又香,燒豆腐外脆內軟,樣樣都係頂級享受!🥄 主食:雞湯烏冬 + 雞湯燒明太子飯團主食有雞湯烏冬同雞湯燒明太子飯團,暖胃又滿足!雞湯清甜濃郁,烏冬彈牙吸晒湯汁,暖笠笠好舒服;燒明太子飯團外脆內軟,明太子鹹香同雞湯超 match,食完幸福感直線上升💖🍧 甜品:柚子雪葩甜品柚子雪葩清新解膩,酸甜嘅柚子味好 refreshing,食完串燒再嚟呢個真係完美 ending✨🥜 前菜亮點:漬醃蒜頭要特別講前菜嘅漬醃蒜頭,簡直顛覆咗我對蒜頭嘅印象!唔嗆之餘帶點甜味同爽口,食完仲想再encore,全晚最驚艷嘅一
《鳥駅 (中環)》

🥜 前菜亮點:漬醃蒜頭要特別講前菜嘅漬醃蒜頭,簡直顛覆咗我對蒜頭嘅印象!唔嗆之餘帶點甜味同爽口,食完仲想再encore,全晚最驚艷嘅一擊💯

🍶 串燒 + 酒吧氣氛呢度有串燒酒吧 feel,點咗杯清酒配燒鳥,入口順滑帶果香,同炭燒嘅 smoky 味好夾!環境闊落,唔迫人,服務員超有心,主動斟水又問有冇敏感同喜好,成晚都覺得好貼心🙌🏻

如果你都想試呢間特式燒鳥店,環境闊落又有酒吧氣氛,記得 bookmark 定「鳥駅」,約埋三五知己一齊嚟試下👨‍👨‍👧‍👦

📍 地址: 中環嘉咸街53A號嘉利大廈地下F及H號舖

#鳥駅 #中環美食 #燒鳥 #串燒酒吧 #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodblogger #hkig #hkfoodstagram
2025-03-20 111 浏览
最近天氣又凍返,就想食串燒(藉口多多🤣)~今次同同事黎左中環呢間鳥駅~係專做串燒嘅,而且仲係席請料理,超有儀式感呀😋我地叫左一個餐、另加一個主菜,都夠兩個人食飽,幾抵食~😌*****👨🏻‍🍳主廚推薦套餐 $728 / 位日式漬物✨牛榜、蒜頭季節沙律🥗帶子牛油果沙律🥑沙律好大份,仲有牛油果同帶子,切成片好方便一啖食😋牛油果熟度啱啱好,健康又均衡營養💕精選串焼 10串🍢🍡🐔雞心軟骨、🍗大蔥雞肉串、👅燒牛舌配紫蘇葉、🐤燒雞肝、🐷車厘茄豚肉卷、🐋燒白鱔、🐥雞小腿配柚子胡椒、🥚燒日本銀杏、🥒燒秋葵、🐥燒甲狀腺呢個set有10款串燒,全部都係席前即燒😍視覺同味覺都好享受,熱辣辣又新鮮架😋我最愛燒白鱔,燒得個皮超級脆,但魚肉又嫩又彈牙!另外雞肉都係必食!😚主菜✨雞白湯鳥冬🍜焼飯園配雞湯🍙店員介紹話佢地嘅雞湯係最signature嘅~所以我地主菜揀左燒飯團配雞湯,另外叫多左個雞白湯烏冬~個湯湯果然係超級無敵濃郁又足料😍飯團係明太子飯團,燒得表面有少少焦香,冇的輸呀☺️甜品💖朱古力雪糕🍧🍺Suntory The Premium Malt's(Ale) $68 *****更多食評資訊:🔎litcloud_
我地叫左一個餐、另加一個主菜,都夠兩個人食飽,幾抵食~😌

*****

👨🏻‍🍳主廚推薦套餐 $728 / 位

日式漬物✨牛榜、蒜頭

季節沙律🥗帶子牛油果沙律🥑

精選串焼 10串🍢🍡
🐔雞心軟骨、🍗大蔥雞肉串、
👅燒牛舌配紫蘇葉、🐤燒雞肝、
🐷車厘茄豚肉卷、🐋燒白鱔、
🐥雞小腿配柚子胡椒、🥚燒日本銀杏、
🥒燒秋葵、🐥燒甲狀腺

主菜✨

• 白鱔
  • 雪糕
  • 明太子燒飯團
2025-03-20 83 浏览
細佬鍾意食日本嘢,所以我今次就專登揀咗呢啲間位於中環Soho區嘅高質素日本燒鳥店去食飯!呢間燒鳥店嘅串燒有一個特式,就份所有串燒都係以雞嘅不同部位製作!🍢好多部位出邊都冇得食架!🤗今次我哋揀咗呢個🌟廚師推薦🌟嘅套餐🥗前菜- 係季節性沙律,有超新鮮嘅帶子同牛油果,配上沙律菜,清新又開胃!🍢廚師精選咗10串串燒- 雞掌心、雞軟骨、燒雞翼、大蔥雞肉串、燒白鱔、燒肉五花腩、燒雞肝、燒雞心、燒青椒仔同燒日本銀杏每一串嘅時間都燒得啱啱好,keep到肉質嘅Juicy,一啲都唔乾身,味道仲好好添!主食🍲親子丼- 呢個雞肉蛋親子丼,真係超好味,醬汁豐富好味,雞肉同雞蛋都夠曬滑!🍙燒飯糰&雞湯- 燒飯糰外層燒得好脆口,雞湯又夠曬濃郁,完全飲唔到雞汁嘅精華!🍧甜品- 食完正餐之後,再食過清甜嘅柚子 雪芭真係一個享受!除咗有高素質嘅食物之外,呢度嘅環境都好寬敞,坐得好舒服,我就最鍾意揀呢度嘅bar枱坐,可以一邊睇住廚師用心製作食物,又可以一邊品嚐美食,真係一個好好嘅享受!💕

好多部位出邊都冇得食架!🤗

今次我哋揀咗呢個
🌟廚師推薦🌟嘅套餐

🥗前菜

🍢廚師精選咗10串串燒

🍲親子丼
🍙燒飯糰&雞湯

🍧甜品
- 食完正餐之後,再食過清甜嘅柚子 雪芭真係一個享受!

2025-03-14
2025-03-20 56 浏览
今日經過中環 見到一間好特色串燒店嘅餐廳就去咗試。 入到去叫咗一個set黎食。環境好舒服同好寬敞。餐廳主打以雞黎製作不同部位,有串燒食有酒飲,岩晒同人黎傾計。帶子牛油果沙律🥗: 一開始就有酸酸甜甜嘅沙律,仲有啲帶子非常清新同開胃。之後廚師發辦10件串燒: 中意食肉嘅有雞翼,雞胸肉,燒白鱔, 鍾意食內臟嘅又有雞心,燒牛舌。 佢嘅串燒全部都燒得非常香脆, 燒到啲雞肉外脆內軟。 而當中最深印象嘅就係燒白鱔 同車厘茄肉丸。 白鱔個皮燒到焦脆肉質爽口,仲有豐富嘅魚油汁。 車厘茄肉卷用消除嘅豬肉包住多汁嘅車厘茄,估唔到咁夾。雞肉親子丼:最後仲有個主食,嫩滑嘅雞肉配埋半熟嘅雞蛋食完真係捧住個肚走。薄荷葉伯爵茶雪糕: 最尾仲有個甜品做一個點綴。

薄荷葉伯爵茶雪糕: 最尾仲有個甜品做一個點綴。