2022-12-07 34 浏览
同友人食完飯,諗住一齊睇世界波前食定啲野打底,最後搵到間樓上居酒屋,呢度店員非常有禮貌又女傾,餐廳佈置得非常「日系」,仲有個大戶外開放位置可以揀黎,非常舒適。值得支持支持🌱蟹子沙律蟹子分量超多,連埋個多沙律汁嘅青瓜絲沙律,兩個人都可以分到足夠有突。唔錯~🌱左口魚壽司 + 穴子壽司左口魚壽司一客兩件,魚脂重,店員再用火槍輕輕消過表面然後上枱,香油香焦香滿瀉,口感味道非常滿意。而我最喜愛啲穴子係一客一件,口感味道都唔錯~ 🌱櫻花蝦炸豆腐有4大大粒炸豆腐,外邊做包住滿滿嘅脆脆櫻花蝦,完完做到外脆內軟,值得一試🌱燒鯖魚魚肉唔腥而且燒到剛剛夠熟,加埋個清清地嘅醬汁,正常發揮~ 都幾好味🌱鐵板牛油帶子今次有四大粒帶子,重手牛油味配埋洋蔥一齊鐵板燒~呢個簡直必點~ 冇得輸🌱汁煮豬軟骨烏冬豬軟骨夠淋,配埋個豬骨湯底烏冬,感覺都唔錯,不過就好似叫得太多野,食到好飽

🌱蟹子沙律

🌱汁煮豬軟骨烏冬

2022-12-01
  • 燒鯖魚
2022-12-05 279 浏览
0+3都未到我飛,唯有食返D日本嘢解下思郷嘅情!舊同事最鐘意去 #探店 今次同佢去尖沙咀亞士厘道嘅鳥炎屋,餐廳以傳統木系裝潢,menu有串燒、刺身壽司、前菜沙律、烏冬等!好多選擇!!i店員熱情充滿人情味!難怪平日都爆滿!🍕🥚木魚絲苦瓜玉子薄餅 $88 : 賣相非常靚嘅玉子薄餅!面層滿滿嘅木魚絲,薄薄嘅蛋餅做薄餅底,中間有爽脆回甘嘅苦瓜,配上章魚燒味道嘅醬汁,口感豐富!推介!🥩鐵板牛柳粒 $98: 用上鐵板上枱嘅牛柳粒香氣撲鼻!牛柳粒肉味香濃帶點咬勁,夾埋洋蔥一齊食更滋味!🍅🧀火炙芝士番茄 $48 :火炙到香口嘅番茄,自家製芝士醬同番茄好夾! 以冰粒保持冷凍,係清爽又好fresh嘅一道前菜!🔥🍳火炙玉子串 $38 :輕輕燒過嘅玉子蛋味特出帶點焦香!蛋入面仲夾左小小飯,軟綿又甜甜地好好食!🍣加州卷 $70 : 經典嘅加州卷有蟹籽、蟹棒、牛油果等,必食!🥩牛脷串 $55:滿滿香蔥嘅薄切牛舌;口感爽彈;連埋香蔥一食食,惹味又香口! 🍗雞肉串 $32: 燒得嫩滑嘅有肉汁嘅雞腿肉係必點之選! 鳥炎屋 地址 📍: 尖沙咀亞士厘道17-19號4樓

🍗雞肉串 $32: 燒得嫩滑嘅有肉汁嘅雞腿肉係必點之選!

鳥炎屋
地址 📍: 尖沙咀亞士厘道17-19號4樓
  • 火炙玉子串
  • 木魚絲苦瓜玉子薄餅
🔸牛油果軟殼蟹卷($128)🔸真材實料,勁多牛油果🥑🥑一啖擺晒落嘴,好滿足😌😌🔸赤蝦壽司($58) 和 穴子壽司($60)🔸大大件,賣相一流👍🏻👍🏻見到都流口水🤤🤤好好味😋😋🔸雞肝串($32)🔸初嘗試😉😉口感唔錯,幾入味🤤🤤🔸煙肉香荔串($48)🔸意想不到🤩🤩呢個配搭非常好☺️☺️而且係好鮮甜😚😚配埋少少黑椒,更加入味🤤🤤🔸燒明太子雞翼($58)🔸燒到金黃色🟡🟡香脆可口,熱辣辣🔥🔥仲有好多肉汁,幾juice 🤤🤤🔸黑松露牛油焗雜菌($80)🔸好香!好香!好香!😌😌店員拎到黎,已經聞到好香,啲菇好入味☺️☺️食到停唔到口🤤🤤📍尖沙咀亞士厘道17-19號4樓

🔸牛油果軟殼蟹卷($128)🔸
真材實料,勁多牛油果🥑🥑一啖擺晒落嘴,好滿足😌😌

🔸赤蝦壽司($58) 和 穴子壽司($60)🔸
大大件,賣相一流👍🏻👍🏻見到都流口水🤤🤤好好味😋😋

🔸雞肝串($32)🔸
初嘗試😉😉口感唔錯,幾入味🤤🤤

🔸煙肉香荔串($48)🔸

🔸燒明太子雞翼($58)🔸

🔸黑松露牛油焗雜菌($80)🔸
好香!好香!好香!😌😌
店員拎到黎,已經聞到好香,啲菇好入味☺️☺️
食到停唔到口🤤🤤

📍尖沙咀亞士厘道17-19號4樓
2022-11-17
  • 牛油果軟殼蟹卷DX
2022-12-02 28 浏览
餐廳喺iSquare後巷附近,位置方便,平時去過連鎖餐廳食飯,小店反而好有驚喜,餐廳日式裝修,舒服企理首先,餐廳老闆非常好客熱情,代客有禮貌嘅程度簡直好似日本人一樣,喺香港好少搵到咁友善嘅老闆左口魚壽司左口魚好新鮮,上面用火炙燒過,好香口,另外壽司飯好軟熟,醋嘅比例好適中黑松露牛油焗野菌我非常鍾意呢個野菌,處理得好好,松露味同牛油味都非常香濃,全碟幾乎我食晒😝鐵板牛柳粒牛柳粒一啲都唔韌,配埋個黑椒汁,好食燒帆立貝串帆立貝好大粒,一啲都唔韌,燒得香口清酒煮蜆個湯好清新,配埋啲蜆食好食👍🏼

左口魚壽司

黑松露牛油焗野菌

鐵板牛柳粒
牛柳粒一啲都唔韌,配埋個黑椒汁,好食

燒帆立貝串
帆立貝好大粒,一啲都唔韌,燒得香口

清酒煮蜆
個湯好清新,配埋啲蜆食好食👍🏼
2022-11-22
2022-11-28 156 浏览
地理位置喺尖沙咀,算幾方便。我幾中意呢間居酒居雖然店仔細細,但幾有格調又幾有氣氛,兩三個人去飲杯酒談下心都幾好。另外,老闆同店員服務都十分友善周到,傾到幾嘴。留意到呢到Lunch set幾抵食,好多都唔過$100。今晚我同朋友夜晚過黎食,叫左: 🔶️油甘魚刺身($70, 9/10) 有3片,非常厚切,油脂分佈好靚,望落好有光澤。入口新鮮,魚油味香。 🔶️日本紋甲魷魚壽司($48,9.5/10)呢個紋甲魷魚超級超級厚身彈牙膠質,好好味! 🔶️三文魚火炙壽司($38,8.5/10)三文魚油味香,厚身。 🔶️火炙芝士蕃茄($48,8.8/10)賣相靚!有驚喜!中意佢呢個沙律配搭。蕃茄好甜好新鮮,芝士又燒得好rich好香,味道好夾。 🔶️燒鱈魚乾($40,8.5/10)佐酒物之選,唔錯。 🔶️雞心串($32,8/10)唔錯,但有少少乾。 🔶️雞肝串($32,8/10)幾香肝味,但有少少乾。 🔶️秘。芥末燒蠔兩隻($98,8.5/10)佢個秘製芥末沙律汁幾惹味,幾特別,配落個蠔度好creamy。 🔶️牛肉烏冬($98,8.8/10)湯底好清好味,牛肉薄身又夠牛味,烏冬夠滑。 ✏️總括而言,幾用心經營又幾好氣氛既一間

🔶️油甘魚刺身($70, 9/10)

🔶️日本紋甲魷魚壽司($48,9.5/10)
呢個紋甲魷魚超級超級厚身彈牙膠質,好好味!

🔶️三文魚火炙壽司($38,8.5/10)
三文魚油味香,厚身。

🔶️火炙芝士蕃茄($48,8.8/10)

🔶️燒鱈魚乾($40,8.5/10)
佐酒物之選,唔錯。

🔶️雞心串($32,8/10)
唔錯,但有少少乾。

🔶️雞肝串($32,8/10)
幾香肝味,但有少少乾。

🔶️秘。芥末燒蠔兩隻($98,8.5/10)

🔶️牛肉烏冬($98,8.8/10)
湯底好清好味,牛肉薄身又夠牛味,烏冬夠滑。

✏️總括而言,幾用心經營又幾好氣氛既一間居酒居👍🏻
  • 油甘魚刺身
依間居酒屋嘅氣氛好好,老闆仲好熱情推介餐點❣️我地嗌左唔同嘅野試下,係同朋友傾計聚會嘅好地方🤍🥗沖繩海葡萄沙律 $68第一次食海葡萄令人大為驚喜😍口感超正,咬落去好似爆爆珠咁係個口到爆發😆原來仲含有豐富維生素好有營養!加埋沙律菜食非常好食😋🦪海膽燒蠔 $128蠔!勁!新!鮮!同朋友平時都唔太好食蠔,依個燒蠔勁鮮甜又大隻,燒完仲食到海水味!😳食完好食到我哋對視係到笑🤣🧈鐵板牛油帶子 $90🦐櫻花蝦炸豆腐 $68牛油帶子個醬汁好岩配飯食😻連d洋蔥同菇都好入味!炸豆腐個表面裹住滿滿嘅櫻花蝦,口感軟熟得來帶點香脆,豆腐嘅香氣昇華左!另外我哋仲嗌左d串燒同豬軟骨烏冬~翠玉瓜串有驚喜,咬落去勁juice!而且燒得岩岩好!而烏冬嘅豬軟骨真係入口即融🥹食完真係好滿足!

🥗沖繩海葡萄沙律 $68

🦪海膽燒蠔 $128

🧈鐵板牛油帶子 $90
🦐櫻花蝦炸豆腐 $68

2022-10-16 93 浏览
老細推介得嘅都幾好食,其他推介list以外嘅嘢食就魚好食啲,串燒類就一般可接受食物質素總括嚟講唔差,價錢都係居酒屋正常範圍,但老細真係好熱情好好服務!所以同其他居酒屋比,我會揀再回頭食呢間!雖然feel到鋪頭唔係好夠人手,老細做到冇停手,忙到跑嚟跑去,但佢都好熱心介紹同細心服務,所以食得好開心最後臨走老細仲幫埋我地撳lift,話唔洗我哋整污糟隻手,服務好到去咗日本咁👍一定會再幫襯同介紹人嚟食❤️
一定會再幫襯同介紹人嚟食❤️
2022-10-16
2022-10-04 111 浏览
好耐冇食過串燒啦!食串燒最緊要睇間居酒屋既氣氛!💕呢間小店雖然唔係好大😜但佈置令到自己都似係日本咁🥹同朋友係到成晚傾住計好舒服!💫呢到串燒同食物都幾多種類 我地問店員有咩好介紹最後叫左呢幾樣都幾香幾好食!😍有燒雪魚干 呢個係我去親居酒屋都一定會叫既配沙律醬有少少油油地實在太開胃!🫶🏻然後叫左雞肉串同牛脷串!🤣呢間小店燒肉類既串燒燒得幾香😘有少少濃味好香!🤪另外仲有小蕃薯串 甜甜地好好味好滋味!😚仲有我係好鍾意食燒鯖魚!😜呢到既燒鯖魚好香 而且大大條!慢慢夾下夾下好香!🥳跟住見到呢個覺得combination好特別!🤓木魚絲苦瓜玉子薄餅!🤩呢個好特別好好味呀 有啲啲苦瓜既苦味 原來係咁夾!好出色!🥳最後想填飽啲個肚order左牛肉烏冬!好味🤭
好耐冇食過串燒啦!食串燒最緊要睇間居酒屋既氣氛!💕

仲有我係好鍾意食燒鯖魚!😜
呢到既燒鯖魚好香 而且大大條!慢慢夾下夾下好香!🥳

跟住見到呢個覺得combination好特別!🤓
木魚絲苦瓜玉子薄餅!🤩
呢個好特別好好味呀 有啲啲苦瓜既苦味 原來係咁夾!
好出色!🥳

最後想填飽啲個肚order左牛肉烏冬!好味🤭
2022-10-01 71 浏览
老婆最愛食日本嘢,所以我哋間唔中都會去居酒屋🏮食嘢同飲酒。🥢波波壽司 $198一件六粒,造型可愛,仲可以食到唔周魚粒。最好味係帆立貝同埋三文魚子。帆立貝鮮甜糯口。三文魚子飽滿得嚟醃得唔錯,鹹香又鮮味,🥢劍魚腩刺身$75劍魚腩經過炙燒、調味,肥美又甘香。🥢牛脷串$55有𡁻勁又唔會韌,味道濃郁。燒日本青椒仔串$58青椒仔有獨特香味,但一啲青味都冇,🥢日式炒雜菜$70大大碟炒雜菜好健康,加埋木魚絲好惹味,🥢燒鯖魚$78鯖魚燒得皮脆肉香,而且仲好肥美。配白飯食就最啱。📍鳥炎屋 (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道17-19號4樓
老婆最愛食日本嘢,所以我哋間唔中都會去居酒屋🏮食嘢同飲酒。

🥢波波壽司 $198

🥢劍魚腩刺身$75
劍魚腩經過炙燒、調味,肥美又甘香。

🥢牛脷串$55
有𡁻勁又唔會韌,味道濃郁。

燒日本青椒仔串$58
青椒仔有獨特香味,但一啲青味都冇,

🥢日式炒雜菜$70
大大碟炒雜菜好健康,加埋木魚絲好惹味,

🥢燒鯖魚$78
鯖魚燒得皮脆肉香,而且仲好肥美。配白飯食就最啱。

📍鳥炎屋 (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道17-19號4樓
2022-09-28
呀….好掛住日本呀!🇯🇵唯有去下日本居酒屋啦!🍶尖沙咀有好多唔同既居酒屋,今次就揀咗鳥炎屋🥗沖繩海葡萄沙律 秘制柚子味既沙律,配上沖繩海葡萄,鮮味之餘,仲享受到大海既感覺店主仲好貼心咁另外分開醬汁,等大家自定口味,想濃味又得,清新又得,隨你發揮🐟油甘魚刺身 大大片既油甘魚,擺盤好吸晴一睇就知店主落咗唔少心機..油甘魚件件肥美,唔食就走寶🐚原隻活赤貝超級新鮮既活赤貝,即叫即劏爽口之餘,仲有陣陣鮮味🔥火炙魚背壽司魚背因為火炙既關係,D油脂出晒黎仲有入口即溶既效果🦑火炙魷魚壽司店主貼心咁已經事前調製魷魚既醬汁令到件壽司別有一番風味🫑燒日本青椒仔木魚配上燒青椒仔,簡直就係啤酒既伴 🐔燒雞肉串一串四件,燒得好JUCIY,配埋佢個醬汁食多幾串都得呀🍗手羽雞翼串一串兩件,好適合同朋友分享不過相對上,呢串雞翼調味比較清淡🦪芝士煙肉燒蠔好有誠意既燒蠔秘制芝士汁,配上超JUICY既燒蠔食完一隻又一隻呀
呀….好掛住日本呀!🇯🇵唯有去下日本居酒屋啦!🍶
尖沙咀有好多唔同既居酒屋,今次就揀咗鳥炎屋

🥗沖繩海葡萄沙律
店主仲好貼心咁另外分開醬汁,等大家自定口味,
想濃味又得,清新又得,隨你發揮

🐟油甘魚刺身
大大片既油甘魚,擺盤好吸晴
一睇就知店主落咗唔少心機..
油甘魚件件肥美,唔食就走寶

🐚原隻活赤貝
超級新鮮既活赤貝,即叫即劏
爽口之餘,仲有陣陣鮮味

🔥火炙魚背壽司
魚背因為火炙既關係,D油脂出晒黎
仲有入口即溶既效果

🦑火炙魷魚壽司
店主貼心咁已經事前調製魷魚既醬汁
令到件壽司別有一番風味

🫑燒日本青椒仔
木魚配上燒青椒仔,
簡直就係啤酒既伴

🐔燒雞肉串
一串四件,燒得好JUCIY,配埋佢個醬汁
食多幾串都得呀

🍗手羽雞翼串
一串兩件,好適合同朋友分享
不過相對上,呢串雞翼調味比較清淡

🦪芝士煙肉燒蠔
好有誠意既燒蠔
秘制芝士汁,配上超JUICY既燒蠔
食完一隻又一隻呀
2022-09-23 53 浏览
三文魚刺身🥢食材新鮮,大大片厚厚地,咬落去好有口感,前菜一流。燒雪魚干🥢暖暖地又脆脆地,一d都唔腥小食好正呀…番茄牛油果沙律🥗主要食材新鮮有牛油果、番茄、生菜撈左和風醬汁好開胃,清清地好好味👍🏻👍🏻👍🏻豚肉串🥢串燒方便在就咁食,豚肉細細粒加左小小調味.正。煙肉香荔串🥢估唔到煙肉包住荔枝肉係咁好食,令到煙肉冇咁油,好香甜呀😍燒日本魷魚筒🥢成條魷魚好爽口,一d都唔乾身,傾下計食下野好爽。

燒雪魚干🥢暖暖地又脆脆地,一d都唔腥小食好正呀…

豚肉串🥢串燒方便在就咁食,豚肉細細粒加左小小調味.正。

2022-09-21
2022-09-16 72 浏览
💕鳥炎屋亞士厘道旺中帶靜又多特色餐廳,平時都鍾意嚟附近搵嘢食,最近又發掘到一間幾唔錯嘅餐廳😊.餐牌選擇多元化,串燒、刺身、壽司、爐端燒、料理鍋物都食得到,而且每樣都好有水準添🥰老闆熱情招待,感覺係一間用心經營嘅餐廳.🌈蟹籽沙律🥗 $68蟹籽份量落得唔手軟,口感滿分沙律嘅青瓜新鮮爽脆,沙律醬酸酸甜甜幾開胃.🌈七味魚翅干 $70居酒屋必點,魚翅干燒得乾身,脆卜卜送酒一流.🌈油甘魚刺身造型好靚🥰油甘魚刺身味道鮮甜夠新鮮.🌈唐揚雞軟骨份量頗多,雞軟骨口感酥脆得黎又唔油膩,加點檸檬汁🍋感覺清新唔會膩.🌈豚肉串厚切豚肉彈牙爽口又Juicy,油香十足.🌈燒明太子雞翼雞翼外皮香脆,肉質鮮嫩,裡面係微辣明太子幾惹味.🌈鐵板牛油帶子一上枱好香牛油味,原隻帶子啖啖肉,夠晒滿足.🌈明太子茶漬飯 咸鮮明太子同清淡嘅茶漬飯撈勻食,味道剛剛好,好有日本風味🧡.
💕鳥炎屋

餐牌選擇多元化,串燒、刺身壽司、爐端燒、料理鍋物都食得到,而且每樣都好有水準添🥰老闆熱情招待,感覺係一間用心經營嘅餐廳

🌈蟹籽沙律🥗 $68
蟹籽份量落得唔手軟,口感滿分
沙律嘅青瓜新鮮爽脆,沙律醬酸酸甜甜幾開胃

🌈七味魚翅干 $70
居酒屋必點,魚翅干燒得乾身,脆卜卜送酒一流

🌈油甘魚刺身
造型好靚🥰油甘魚刺身味道鮮甜夠新鮮

🌈唐揚雞軟骨

🌈豚肉串
厚切豚肉彈牙爽口又Juicy,油香十足

🌈燒明太子雞翼
雞翼外皮香脆,肉質鮮嫩,裡面係微辣明太子幾惹味

🌈鐵板牛油帶子
一上枱好香牛油味,原隻帶子啖啖肉,夠晒滿足

🌈明太子茶漬飯
咸鮮明太子同清淡嘅茶漬飯撈勻食,味道剛剛好,好有日本風味🧡

2022-09-15 65 浏览
日式料理美味又健康,今晚來尖沙咀亞釐士道17-19號鳥炎屋用餐。餐廳是以典型傳統的日式居酒屋風格佈置,企理舒適。番茄牛油果沙律,菜色艷麗,新鮮醒胃夠健康。左口魚刺身(3切)入口即溶,滿口魚香,令人回味。櫻花蝦炸豆腐,皮脆內軟,鮮香可口。芝士大啡菇,濃郁的芝士裏著大啡菇,口感一流。鐵板牛柳粒,肉質軟腍惹味,牛香滿滿,配有洋蔥,口感豐富而滿足。卷物碎蔥吞拿魚腩卷,擺盤漂亮,吞拿魚腩油脂豐富,真材實料,精緻而美味。餐廳食材新鮮,出品精緻,服務熱忱周到,給人以賓至如歸的感覺!

• 鐵板牛柳粒
  • 左口魚刺身
2022-09-09 64 浏览
炸雞份量充足, 皮脆肉嫩, 炸漿剛好, 不會令內裡的肉太乾, 配上沙拉醬, 整體不錯!照燒雞串照燒汁加雞肉是最佳配搭, 肉質燒完仍然能保持嫩滑!牛脷串厚切牛脷火喉掌握得恰到好處, 加上很好的調味, 吃起來彈牙而不韌,外焦內嫩,一試難忘!煙肉香荔串煙肉片配上清酒浸泡的荔枝, 非常清新, 會想一試再試的菜式!黑松露牛油果卷配搭非常清新的卷物,賣相看似平凡, 上面有黑松露和牛油果醬,內裡有青瓜及紫菜, 試過便明瞭箇中產生的化學作用,有黑松露鹹香點綴, 非常獨特,推薦給喜歡牛油果的朋友。燒明太子串用明太子做主角嘅料理真係第一次試, 味道特別, 適合伴酒一起食。木魚絲苦瓜玉子薄餅一般少見的菜式, 苦瓜爽脆的口感搭配軟嫩又焦香的蛋,配上木魚絲,惹味可口!牛肉鳥冬採用的是稻庭烏冬,質感軟滑彈牙,配搭上乘和牛片及海苔,湯底濃郁,確實值回票價。服務質素不得不提的是餐廳的服務質素很高。店主和員工皆溫文有禮,服務體貼周到。於結帳後更歡送到門口,店主的熱情款待令人有一種賓至如歸的感覺,無疑是充斥著人情味的高質小店!
炸雞

照燒雞串
照燒汁加雞肉是最佳配搭, 肉質燒完仍然能保持嫩滑!

牛脷串

煙肉香荔串

黑松露牛油果卷

燒明太子串

木魚絲苦瓜玉子薄餅

牛肉鳥冬

服務質素
2022-09-09 70 浏览
番茄牛油果沙律柚子醋係分開上,老闆話可以就岩我地自己口味,唔會太重唔會太淡,好貼心🥰 牛油果醬撈埋沙律菜絕配😆😆-左口魚刺身(3切)係我最愛既左口魚😍師傅已經調好味,咩都唔洗點,入口即溶👍🏻👍🏻-日本紋甲魷魚壽司魷魚壽司都係調好味😋表面有灸燒過,有少少酒味☺️-柚子胡椒雞肉串//豚肉串新出既柚子胡椒雞肉串😍 串燒燒到好juicy唔會好乾😋-鐵板牛油帶子一上到枱係有滋滋聲架☺️☺️ 有4粒超大粒既帶子,配埋鴻喜菇同秀珍菇😍 如果有飯我應該可以食一大碗😆-大根煮大根係白蘿蔔☺️ 蘿蔔係超級超級入味,每舊蘿蔔都好軟腍👍🏻
番茄牛油果沙律

左口魚刺身(3切)

日本紋甲魷魚壽司

魷魚壽司都係調好味😋表面有灸燒過,有少少酒味☺️
柚子胡椒雞肉串//豚肉串

新出既柚子胡椒雞肉串😍 串燒燒到好juicy唔會好乾😋
鐵板牛油帶子

大根煮

大根係白蘿蔔☺️ 蘿蔔係超級超級入味,每舊蘿蔔都好軟腍👍🏻