2022-05-27
上星期日朋友帶我去這家日式串燒店,最大的特別是可以叫omakase廚師發辦! 主打各種不同部位的雞串燒,當中仲有好多罕有特色的內臟。餐廳是開放式廚房,可以見到有個日式炭燒爐,師傅都細心咁每串每串咁燒,慢工出細貨。雞腳筋 - 絕對係第一次聽,感覺好刁鑽,識落好煙韌。雞腎 - 算是我最鐘意的,挺爽口的,而且炭燒味極重,肉爽多汁。鳥之提燈 - 說實話,食之前係未聽過唔知咩嚟。經理也特意喺我地食完後專登過嚟介紹。原來係串燒界的珍品,燈籠其實係母雞嘅輸卵管、卵巢與連結著未覆殼嘅蛋黃,而且要母雞宰殺時剛好形成蛋黃,數量並不多,所以燈籠的數量總是不多,亦係限量發售!聽完有點震驚,但可以食到初生蛋味道也不錯。燒鵝肝 - 相比坊間的燒鵝肝,呢到係用左新鮮嘅鵝肝,所以係比較軟熟的。最後,餐廳仲奉上暖笠笠嘅鮮甜雞湯同甜品紅豆牛奶布甸作結,非常滿足呀。