2022-06-15 18 浏览
終於日本通關啦🎉🎉但係返嚟又要隔離,都係打消念頭啦!唯有喺香港食返啲日本居酒屋補數😬銅鑼灣呢間新開日本燒鳥專門店,口啤很不錯,特意過來試吓😊😊Mori Set $580/per one燒鳥八本 店員好細心會問吓有咩部位唔吃,之後就有廚師發板 😍😍鱔、燒牛舌心、蛋黃漬虎蝦 三揀一惠比壽炭火親子丼、八布烏冬 二揀一公雞冠 ~超過外銷內嫩,脹卜卜,可點上海鹽 七味粉 柚子調味🥰🥰月見雞肉棒~ 很特別免治雞肉,點上日本漬蛋黃 口感更嫩滑喎🤤🤤惠比壽梅子雞胸~ 雞胸部位 雞肉依然很嫩 加上紫蘇葉和梅子醬口感更加提升👍惠比壽雞心~燒得焦香,少少煙韌好鮮甜雞白子~重口味部位,一咬即刻爆開🤣🤣,火候拿捏得很好雞掌心~第一次食呢個部位口感幾得意,同樣焦香惠比壽雞腎~爽脆,呢個點七味粉非常之夾日本提燈 限量供應 ~其實係日本蛋和雞腸🥳🥳,醬汁很濃惹味 蛋黃口感都幾紮實,配上雞腸雙重口感牛舌心絕對係超水準之作👍👍爽脆牛味濃郁,先試原味,Wasabi俓亦好match 仲有芥茉籽蛋黃漬虎蝦 ~同樣精心製作,加蛋再燒 燒完再加蛋虎蝦超大隻👍👍佢食埋兩個主食其實好鬼飽啦😝😝食埋佢哋自家製甜品就真係完美啦!鍾意食
終於日本通關啦🎉🎉但係返嚟又要隔離,都係打消念頭啦!
唯有喺香港食返啲日本居酒屋補數😬

銅鑼灣呢間新開日本燒鳥專門店,口啤很不錯,特意過來試吓😊😊

Mori Set $580/per one
鱔、燒牛舌心、蛋黃漬虎蝦 三揀一
惠比壽炭火親子丼、八布烏冬 二揀一

惠比壽雞心~燒得焦香,少少煙韌好鮮甜

雞白子~重口味部位,一咬即刻爆開🤣🤣,火候拿捏得很好

雞掌心~第一次食呢個部位口感幾得意,同樣焦香
惠比壽雞腎~爽脆,呢個點七味粉非常之夾

佢食埋兩個主食其實好鬼飽啦😝😝

食埋佢哋自家製甜品就真係完美啦!

鍾意食燒鳥嘅一定唔可以錯過😋😋
2022-06-14 9 浏览
銅鑼灣好別緻的日式串串燒,以雞為主,環境適合同朋友聚會,Mori Set 由廚師發揮,嘗試到平時好少食的不同雞部位😆😆🐔公雞冠,第一次食😆口感似豬皮,外層燒得好脆,內層軟身,好特別🐔蔥比壽雞頸,肉質爽口,雞頸嫩滑,配上甜醬汁,好爽😋🐔月見雞肉串,雞肉調味得好香濃,當中加入雞軟骨,脆口,配上半生熟蛋黃勁夾,好出色,正👍🏻🐔雞心元,口感以豬潤,但不會太濃,燒得剛剛好,逼出肉汁,好食 🐔日本提燈😝好特別,初嚐2粒睾丸,味道似蛋黃,成串輸卵管,口感煙韌,爽口,我平時不太接受,但這款覺得好食😆🐂厚切牛舌芯,配上特製的芥末蔥,肉質爽口,一口咬落去勁多汁爆出來,好好食👍🏻😋🐔惠比壽炭火親子丼,雞肉滑蛋飯,肉好嫩滑,配上洋蔥飯,正😋🐔最後配上雞湯,清甜🍮抹茶紅豆牛奶布甸,香濃奶味,唔會太甜,好食

🐔蔥比壽雞頸,肉質爽口,雞頸嫩滑,配上甜醬汁,好爽😋

🐔惠比壽炭火親子丼,雞肉滑蛋飯,肉好嫩滑,配上洋蔥飯,正😋

🐔最後配上雞湯,清甜

🍮抹茶紅豆牛奶布甸,香濃奶味,唔會太甜,好食
2022-06-12 16 浏览
放假了朋友一起吃晚餐朋友找來要這一間 — 鳥森專吃串燒燒物 慢慢把酒聊天兩個人決定試試 Mori Set前菜芝麻雞絲沙律 還加入了腐皮酸酸甜甜的 很開胃雞掌心香脆的雞掌心中帶軟筋的根獨特的口感 膠原豐富 不錯月見雞肉串雞肉串帶粒粒肋骨口感配上黏稠口感十分好的蛋黃 好出色雞腎爽脆不會苦惠比壽梅子雞胸以紫蘇葉配搭雞胸肉味道配搭特別 挺過癮日本提燈這款是限量的 想吃也不一定吃到是雞的的輸卵管、卵巢與連結著未覆殼的蛋黃吃起來口感獨特 難得來專門店吃 當然要試一試白布烏冬湯底清甜 烏冬冬彈牙做到掛湯的效果 不錯不錯抹茶紅豆牛奶凍最後以滑溜的帶奶香的牛奶凍作結 十分滿足
放假了朋友一起吃晚餐

爽脆不會苦

以紫蘇葉配搭雞胸肉
味道配搭特別 挺過癮

這款是限量的 想吃也不一定吃到
是雞的的輸卵管、卵巢與連結著未覆殼的蛋黃
吃起來口感獨特 難得來專門店吃 當然要試一試

湯底清甜 烏冬冬彈牙
做到掛湯的效果 不錯不錯

抹茶紅豆牛奶凍
最後以滑溜的帶奶香的牛奶凍作結 十分滿足
2022-06-12 85 浏览
第五波疫情後,朋友相約到一所新開業的日式串燒店「鳥森」相敍,自當奉陪!相約 weekday,店舖人流不多,可以安靜及安心地暢飲暢談。餐廳的格局係一般日式裝潢,欣賞店內設置了一個頗大的開放式廚房,食客可從座位中見到裡面井井有條的食材和廚具,還有廚師們的制作過程。令客人對食店的衞生安排倍添信心。餐牌的設計十分簡單:一個套餐 Mori Set 或散點。我們點了由「廚師發辦」的 Mori Set,留多啲時間傾計。「鳥森」主打燒鳥,套餐的 8 樣串燒都是雞的不同部位。店員下單時會問一問食客有沒有特別的喜惡,例如:是否想試燒雞冠、雞尾或雞頸較冷門之類。我比較保守,最後還是婉拒了店員的冷門推介。有嘢食啦!第一輪上枱的有:雞心、雞肝、雞掌心和雞胸軟骨。掌心和軟骨係爽口類,分別在於掌心係筋位,沒帶一丁點肉,咬下去清脆利落。而軟骨就相對有「咬口」!至於雞心和雞肝,我個人感覺係有點兒煮過火了,令質地「實咗啲」。4 樣串燒同樣有碳燒的惹味,尤其喜歡掛在雞肝的燒汁,味道甜甜地,令口感更juicy !再嚟有:雞胸、雞翼、雞脾和免治雞肉捧。跟心肝一樣,我覺得雞胸也是煮過火了一點。幸好配上梅子汁和紫蘇葉,味覺清新,彌

!

再嚟有:雞胸、雞翼、雞脾和免治雞肉捧。跟心肝一樣,我覺得雞胸也是煮過火了一點。幸好配上梅子汁和紫蘇葉,味覺清新,彌補了口感的點點遺憾。接下來的就冇得輸啦!雞腿啖啖肉,香脆嫩滑
。免治鷄棒配太陽蛋黃,醮一醮蛋汁,不但令鷄棒口感更滑溜,而且加入了蛋香,味道就更加豐富
!8樣雞串燒中,我最喜歡一夜干燒雞翼!焦黃色的雞翼皮脆肉滑,調味咸香,也保留了肉汁
!店員特意介紹,廚師於前一晚把醃好的鷄翼風乾多餘的水份,令燒出來的鷄翼更脆口。相信這就是「一夜干」的意思吧!

下一道菜是3選1的燒物:白鱔/牛舌/虎蝦。懶惰的我倆也讓㕑師作主!今晚,沒有白鱔的份兒。廚師把牛舌切成骰子般的一口大小,口感爽彈,是牛舌獨有的質地,好味
!另一道黃金虎蝦更加高質素!虎蝦本身大大隻,視覺上已經係一個享受!咬一口,咸蛋黃的甘香並沒有搶走虎蝦的鮮甜,加上蝦肉質地結實,口感味道皆一流,讃

之後係熱食,有:鷄湯、親子丼和牛肉白布烏冬。當中,以烏冬最有驚喜!白布烏冬就如其名,不是一條條的,是一塊塊的,它比河粉還要濶,很是有趣,也好味道
!最後,店員奉上牛奶布甸作甜品。布甸質地稀滑,有啲似豆花。加入了綠茶和紅豆蓉,甜中帶茶甘。整頓晚飯令我感覺飽足,稱心如意

2022-06-09
2022-06-12 161 浏览
居酒屋老闆又再開新日式居酒屋「鳥森」,以雞為主卻增加雞隻不同特別部位,包括內臟等,本著普遍高質質素,與朋友相約趁新開業試一趟。居酒屋menu簡單明瞭,每人點了一份Mori Set,套餐精美豐富,絕對足夠填飽男生肚子。前菜雞肉沙律師傅以雞肉、魔芋、芫茜、蔥、蘿蔔絲涼拌,口感清脆爽甜,偏清新風味,開胃不膩口。精選燒鳥八本惠比壽雞頸肉雞頸肉絕對是整隻雞最嫩滑的部位,肉質彈牙爽口緊緻,肉汁豐富,雞肉食材屬上乘,與平日串燒店有明顯區別。惠比壽雞柳芝麻燒脂肪比例適中,肉質緊緻彈牙,芝麻鋪滿雞柳面,增加口感層次,亦令雞肉香同時帶濃郁芝麻香味。月見雞肉棒普遍月見雞肉棒也時以生雞蛋佐料,師傅以油漬蛋代替,更顯蛋香及咸香味,蛋黃更易黏附雞棒上,味道更融合顯現。雞心元惠比壽雞心雞心肉質爽彈有韌度、飽滿香脆、鮮嫩多汁。雞腸說實話,雞內臟的內臟味其實很淡,不同部位卻有著不同口感,雞腸燒至軟腍水潤,口感入口即融,水份充足在舌尖化開,滿推薦一試。雞胸軟骨雞子伊比利亞豬肋條惠比壽炭火親子丼雞肉粒份量滿滿鋪表面,配上水潤滑蛋,蛋汁滲透米飯上,兩者配合得宜。日本米粒粒彈牙香甜,米香、雞肉香、蛋香、蔥香及菇香混合,相輔相成

前菜
雞肉沙律

精選燒鳥八本

惠比壽雞頸肉

惠比壽雞柳芝麻燒

雞心元

惠比壽雞心
雞心肉質爽彈有韌度、飽滿香脆、鮮嫩多汁。

雞腸

雞胸軟骨

雞子

伊比利亞豬肋條

惠比壽炭火親子丼
雞肉粒份量滿滿鋪表面,配上水潤滑蛋,蛋汁滲透米飯上,兩者配合得宜。日本米粒粒彈牙香甜,米香、雞肉香、蛋香、蔥香及菇香混合,相輔相成互不搶戲。

白布烏冬
不得不讚店內食事,雞骨湯為基底,鮮甜香濃。配上闊滑爽口的白布烏冬、加上兩大片肥牛,媲美烏冬專門店的單品,無論在湯頭、佐料、麵條上也花足功夫。

汁物

甜品
蕨餅軟糯煙韌有彈性,淡淡清香卻不甜膩。

整體來說,食物真心高質美味,唯一是適逢周末,整店人頭湧湧,除吧台外座無虛席,因此食物未算迅速上桌,適合與朋友聊天暢談,想速食的朋友就要三思。
  • 白布烏冬
  • 雞腸
Omakase 吃得多,但串燒 Omakase 則比較少試。是晚造訪的鳥森,是一間日式串燒專門店,主打雞肉串燒。餐廳各種雞肉食材勻產自日本惠比壽,由一般雞皮雞肉雞軟骨,到雞冠雞頸雞尾,以至雞心雞肝雞子等不同部位皆有提供。因雞隻的不同部位選擇繁多,有選擇困難症的朋友,不妨全權交予廚師發板,既可免卻選菜煩腦,又可在每道菜送上時都帶來一份神秘新鮮感。這份名為 Mori Set 的餐單由廚師發板精選燒鳥串燒 8 款。小編一向少吃內臟,所以只淺嚐了惠比壽雞心及惠比壽雞肝各一小口。雞心口感比預期實了一點;雞肝質感相對較嫩,掛上帶甜的醬汁味道香濃。喜歡吃爽口食品的朋友,可考慮一試雞掌心及雞胸軟骨。尤其是後者,骨肉相間口感尤富層次。月見雞肉棒由免治雞肉配搭帶杰身蛋汁的半熟雞蛋,以蛋汁為雞肉添滑添香。惠比壽梅子雞胸與惠比壽雞腿肉皆用上雞隻最常用的部位。雞胸以紫蘇葉包裹,面上灑上梅子汁。紫蘇葉擁有獨特的香氣,拼湊酸香的梅子汁,尤其開胃。相比之下,雞腿製作平實得多,沒有特別的食材調味,燒至金黃帶焦脆的雞皮是串燒的最佳增分點。是晚最後一款串燒一夜干燒雞翼,根據店員簡介,雞翼由廚師隔晚醃製風乾,待雞翼上味收水後
這份名為 Mori Set 的餐單由廚師發板精選燒鳥串燒 8 款。小編一向少吃內臟,所以只淺嚐了惠比壽雞心惠比壽雞肝各一小口。雞心口感比預期實了一點;雞肝質感相對較嫩,掛上帶甜的醬汁味道香濃。
惠比壽雞肝
喜歡吃爽口食品的朋友,可考慮一試雞掌心雞胸軟骨。尤其是後者,骨肉相間口感尤富層次。
雞胸軟骨
月見雞肉棒
惠比壽梅子雞胸惠比壽雞腿肉皆用上雞隻最常用的部位。雞胸以紫蘇葉包裹,面上灑上梅子汁。紫蘇葉擁有獨特的香氣,拼湊酸香的梅子汁,尤其開胃。相比之下,雞腿製作平實得多,沒有特別的食材調味,燒至金黃帶焦脆的雞皮是串燒的最佳增分點。
惠比壽雞腿肉
是晚最後一款串燒一夜干燒雞翼,根據店員簡介,雞翼由廚師隔晚醃製風乾,待雞翼上味收水後才燒製。與燒雞腿一樣,食感外脆內軟,推介!
一夜干燒雞翼
吃過串燒,燒物緊接送上。食客可從餐單中從白鱔、厚燒牛舌芯,以及蛋黃漬虎蝦之中三擇一。厚燒牛舌芯出品彈感十足,嫩中帶爽,縱然小編平日不太遍好牛舌也覺得這道菜製作出色,最後少有地 encore 了一件。
厚燒牛舌芯
蛋黃漬虎蝦也沒有令人失望,虎蝦選材新鮮大隻,蝦肉結實肉豐,加上面上邪惡惹味的蛋黃醬,確實令人回味,必試!
蛋黃漬虎蝦
食事有惠比壽炭火親子丼及白布烏冬兩款選擇。親子丼以雞肉及雞蛋作主要親子配搭,再伴以蘑菇、洋蔥、蔥花、紫菜絲等配菜。因食材用料多,飯品的味道都算豐富。相比一般丼飯,飯品澆上的汁料份量算多,為每口飯伴隨一份濕潤感。
惠比壽炭火親子丼
白布烏冬以雞湯煮製,面上放上一片安格斯牛肉作點綴。這食事的賣點在於用上粗身貌似白布的烏冬麵條,入口滑溜,咬下煙韌感突出,配上的雞湯底亦十分可口,整道烏冬簡而美。
白布烏冬
與食事同時送上的雞湯,與白布烏冬的湯底味道有少許相像,同樣以惠比壽雞汁肴製,並以數段清蒽添色,清湯甜鮮暖胃。
雞湯
飯餐以一客紅豆抹茶奶凍作結,奶凍的奶香與質感勻較預期輕盈。
紅豆抹茶奶凍
總結而言,鳥森算是市場中的特色串燒店,盡用鮮雞不同部位作菜。在串燒店提供廚師發板的選項亦屬少見,尤其合適提供特色串燒的店舖。一夜干燒雞翼、厚燒牛舌芯,以及蛋黃漬虎蝦為小編推介。

[9/6/2022;Thu]
2022-06-09
惠比壽雞腿肉
一夜干燒雞翼
蛋黃漬虎蝦
雞湯
紅豆抹茶奶凍
2022-06-07 12 浏览
之前看openrice 見過鳥森呢間店,新開張,主打吃雞的串燒。上到黎,都奇怪新店點解可以咁爆場,張張枱都坐滿人,高朋滿座。沒有坐bar枱,反而空間感幾好又足夠。呢到主力食惠比壽雞,幾有驚喜,同元朗個間以本地為主嘅串燒店,各有所長。坐低有個前菜,小巧的沙律碟,兩下就清碟。每日都有一碟調味料,有七味粉,柚子辣醬,同鹽。先上雞肝,個汁勁濃,如果你熱愛吃雞肝,一定會愛上,個種綿密的口感,令人非常滿意,呢個配啤酒一定非常迷人。雞頸肉,個樣好似唔吸引,但原來好有肉汁口感,而且好大份,有成五六件。雞心的串法好特別,同平時有少少唔同,四粒上,口感一流。雞掌心,我應該係從來未見過,燒到好脆而且有炭香,師傅功架完全顯示到,呢個絕對不能錯過。雞腿肉嘅juicy,令人有十分的驚喜,雞皮脆,肉汁鮮嫩,做得好唔錯。燒牛舌,好大份,而且係厚切上,基本上呢個菜式係試煉串燒師傅嘅一個必點之作,最緊要,呢個合格有餘作品,不會太過火。免治雞肉棒似乎係必有嘅選擇,呢度嘅雞肉棒分量剛剛好,唔算太過多肉,再加一隻紅色心嘅日本雞蛋,平視我對呢個菜式感覺麻麻,但係呢度又算容易接受。雞子,平常唔多見,今日竟然見到,食到真心精彩。提燈

沒有坐bar枱,反而空間感幾好又足夠。

坐低有個前菜,小巧的沙律碟,兩下就清碟。

每日都有一碟調味料,有七味粉,柚子辣醬,同鹽。

雞心的串法好特別,同平時有少少唔同,四粒上,口感一流。

雞子,平常唔多見,今日竟然見到,食到真心精彩。

提燈,同平時見到連埋個樣有少少唔同,食落去好有驚喜。

燒白鱔,又係令人期待的菜式,不過,以佢前段咁好食嘅表現來講,呢個皮無雞處理得咁脆,同埋調味有啲重手,但燒得都算剛剛好。

上了個主食,親子丼,說穿了就是雞同蛋嘅丼飯,用上雞蛋汁沾上菜,同宮城嘅地雞,呢個真係做得幾好食,正。

牛肉白布烏冬,都唔係第一次見,聽到隔籬枱嗌先至知道原來都有一樣咁特別嘅嘢食,的確呢個都幾地道,而且都做得唔錯,凡事講相對,親子丼表現太好,呢個相對就普通咗少少。

食到呢度,都幾滿意,下次可以同其他愛鳥之朋友encore。
2022-06-07 15 浏览
好耐冇同朋友食嘢,咁啱我哋一齊放學,就一齊嚟到銅鑼灣搵好嘢食~我哋揀咗呢間日式串燒餐廳試吓Mori set燒鳥八本有八款唔同嘅串燒,都係雞嘅唔同身體部位日本提燈佢係雞嘅輸卵管,我哋聽到都覺得好驚訝🙀第一次試!有一舊雞蛋黃🥚配上一串扭紋形狀嘅肉串,食落覺得煙煙韌韌,幾特別嘅感覺惠比壽梅子雞胸雞胸肉燒得幾香,幾有咬口嘅肉質月見雞肉棒有流心雞蛋黃,加一串雞肉棒,將雞蛋黃攪勻沾上雞肉棒食落超級滋味!蛋黃汁配埋雞肉棒超正!豬肋一碟砌成一塊塊嘅豬肋肉,食落覺得好Juicy,燒得好香好入味,幾好味😋白布烏冬一碗仔烏冬,好大片嘅烏冬,食落覺得幾爽口,仲有啲牛肉片係中間,配埋個湯幾正甜品跟餐配左紅豆奶凍,幾香甜嘅紅豆,仲有軟滑嘅奶凍,好香奶味

Mori set燒鳥八本
有八款唔同嘅串燒,都係雞嘅唔同身體部位

惠比壽梅子雞胸
雞胸肉燒得幾香,幾有咬口嘅肉質

豬肋

甜品
跟餐配左紅豆奶凍,幾香甜嘅紅豆,仲有軟滑嘅奶凍,好香奶味

2022-05-30
2022-06-04 12 浏览
廚師發板係最近好Hit嘅日本菜式,今次一於試吓變奏版。Mori set係燒鳥套餐,主打真炭火燒嘅日式雞串燒,可以試下唔同刁轉雞部位。精選燒鳥8本雞頸肉:第一次試呢個部位,幾軟熟!免治雞肉棒:沾蛋黃漬食,半鹹半甜,層次豐富。雞胸軟骨:每片軟骨之間夾住一片雞胸肉,好有層次。雞腎:咬落好爽口,幾過癮。雞尾:脂肪含量高,油香陣陣,一啲奇怪氣味都無。雞掌心:連腳筋呢個部位都有,口感好有趣,似平時食嘅雞軟骨,韌度十足。芝麻雞柳:相對乾身,食到肌肉嘅紋理,加埋芝麻唔會寡。一夜干雞翼:啖啖肉好Juicy各款燒物做法各異、食落有驚喜。仲可以因應個人喜好點柚子胡椒/百方鹽/七味粉等調味料。燒物可以喺白鱔/牛舌芯/虎蝦之中揀一款。白鱔表面煎至金黃色!外層香脆,魚肉保持肥美嫩滑。牛舌芯好厚切,口感一流。食事可以揀惠比春炭火親子井/白布烏冬其中一款。後者唔係好多地方有得食,非常滑溜!呢個餐仲附送湯同埋抹茶紅豆牛奶布甸添。唔係一般麵豉湯,係真材實料嘅雞湯,奶白色,味道濃郁。

精選燒鳥8本
雞頸肉:第一次試呢個部位,幾軟熟!
免治雞肉棒:沾蛋黃漬食,半鹹半甜,層次豐富。
雞胸軟骨:每片軟骨之間夾住一片雞胸肉,好有層次。
雞腎:咬落好爽口,幾過癮。
雞尾:脂肪含量高,油香陣陣,一啲奇怪氣味都無。
芝麻雞柳:相對乾身,食到肌肉嘅紋理,加埋芝麻唔會寡。
一夜干雞翼:啖啖肉好Juicy

燒物

2022-06-04 206 浏览
銅鑼灣最近好熱鬧,恩平道有間新開的 鳥森 Torimori,雞的所有部位都可以以串燒形式呈現眼前,真係令人一試難忘!鳥森 日式串燒居酒屋主要用炭火燒,所以燒物特別香噴噴。店長推介 omakase廚師發辦,CP值高一於試吓!首先吃一點開胃前菜香菜雞胸沙律,然後再來一杯 High Ball,熱烈期待我的燒鳥。Mori Set $580 /per oneAssorted Grilled Chicken(8 Kinds)燒鳥8本盛合 都是精選燒鳥部份,主打各種不同部位,有好多罕有特色的刁鑽內臟,平時喺出邊都未必食得到。開放式廚房可以見到師傅於日式炭燒爐細心咁燒,即叫即製。公雞冠我真係第一次食,鷄冠好肥美,燒得外皮脆脆地,好脆好香,內裏煙靭。日本提燈(限量)提燈即係雞的輸卵管!十分有驚喜 !OMG 從來冇諗過輸卵管可以食,日本直送🇯🇵大大粒未受精的蛋黃,質感好滑,食落有少少筋位,爽口又唔會腥味。雞心元呢個部位又係刁鑽,就係雞心前血管,第一次聽,口感爽脆,肉質肥嫩爽口,好好食。惠比青梅子雞胸雞胸咬落去 非常 juicy,紫蘇葉的香,啖啖肉好多汁, 燒得香、調味剛剛好!月見雞肉棒月見雞肉棒的日本

Mori Set $580 /per one
燒鳥8本盛合

公雞冠

日本提燈(限量)

雞心元

惠比青梅子雞胸

月見雞肉棒
月見雞肉棒的日本漬雞蛋相對特別,蛋汁好似煙燻效果一樣,沾上雞肉棒特別香滑。

一夜干雞翼
見到玻璃櫃一夜干的做法,首先醃製一整日,
燒嘅時候雞皮就會更加脆口。

Grilled Dish
燒物
厚燒牛舌芯擺盤精緻,口感皮脆肉嫰,牛味濃郁,口感嫰滑,醬汁很香。

Meal Dish
食事
白布烏冬口感滑,彈牙,闊度真係好似一塊布,這樣的烏冬掛汁度特別高,大塊牛肉亦非常軟滑,好味到連雞湯都飲晒。

汁物
雞湯係精華之中嘅精華,雞湯好正,滿滿的骨膠原感覺,味道香濃,不 油膩,值得推介!

Dessert
抹茶紅豆奶凍不太甜,抹茶甘香、紅豆清甜,為今晚的晚餐劃上完美句號!

最後要讚一下店長,服務細心體貼,待客有禮,師傅仲會問我哋對食物嘅意見,尊重客人,下次會再來幫襯。

庆祝纪念
生日
  • 雞湯
  • 雞冠
2022-06-04 10 浏览
放學之後好肚餓,約咗個friend嚟到銅鑼灣呢邊食dinner,我哋揀咗呢間高級日式串燒餐廳,感覺幾正,就嚟試吓前菜 $36一細碗前菜,係沙律菜🥗凍凍地,酸酸甜甜,幾開胃~有啲腐皮同菠菜,幾好Mori set 八款白鱔$580有八款唔同嘅燒雞肉,係肌肉唔同嘅部位,由師傅決定~公雞冠第一次食燒雞冠,幾特別嘅感覺,個樣係雞冠,食落幾軟淋手羽先一夜超級香嘅燒雞翼,一咬就有好多肉汁流出來,超級Juicy,我哋都好鍾意~雞心軟軟淋淋,煙煙韌韌,幾特別嘅感覺~燒得好香好入味白鱔燒白鱔,外皮係香脆嘅,超級Juicy,肉質幾嫩滑,我哋食得好滋味~親子丼飯有好多紫菜碎鋪喺面,底層係新鮮燒出嚟嘅雞肉,同普通餐廳嘅親子丼唔同,仲有好多醬汁撈埋個飯食,好好味😋餐廳職員嘅服務態度好好👍🏻好值得嚟幫襯~

前菜 $36

Mori set 八款白鱔$580
有八款唔同嘅燒雞肉,係肌肉唔同嘅部位,由師傅決定~

公雞冠
第一次食燒雞冠,幾特別嘅感覺,個樣係雞冠,食落幾軟淋

手羽先一夜

雞心
軟軟淋淋,煙煙韌韌,幾特別嘅感覺~燒得好香好入味

白鱔

親子丼飯

餐廳職員嘅服務態度好好👍🏻好值得嚟幫襯~
2022-05-30
2022-06-03 13 浏览
朋友今晚同我去了一間好有特色嘅串燒店,之前去旅行時亦嘗試過這樣嘅串燒,朋友喜歡吃當然要伴隨一齊去!餐廳在恩平道享利中心,位置極方便,一出升降機就見到個大大燈籠有店舖名稱,都似在日本時嘅裝飾,座位有圍住師傅嘅吧枱同近窗戶嘅位置,今晚人多按排在窗戶旁位置,餐牌內有個抵食套餐MORI SET,內有燒鳥串燒,燒物,食事組合,一個價錢抵食!先來杯三得利特選生啤酒,啤啤先!親埋串燒一定要飲杯!先來燒鳥八本,店員亦會推介今晚就點了比較特別嘅部位有燒得十分爽身嘅燒公雞冠,入口爽口;燒得十分爽口彈牙嘅雞心元雞掌心,哩個原來是雞的冠狀動脈,真係十分特別!而這惠比青梅子雞胸,雞肉都十分香滑配埋梅子帶點酸香,十分醒胃!月見雞肉棒絕對推介,同平時唔同係用上了已醃製嘅雞蛋,可以將蛋黃直接放在嫩滑嘅雞肉棒上一齊入口,味道十分配合!惠比壽雞肝燒得十分香,外脆雞肝內裡十分軟林入味!日本提燈真係另一個幾特別嘅選擇,用上了仍未成蛋嘅雞卵,入口口感似蛋黃,加埋好有口感嘅輸卵管,感覺十分特別!還有一夜干雞冀,見到用風干櫃到吊風干後再燒,燒得皮脆肉嫩,一咬開就骨肉分離!一輪串燒後就到燒物,自選了燒白鱔,白鱔燒十分惹味,皮脆之餘肉
先來杯三得利特選生啤酒,啤啤先!親埋串燒一定要飲杯!

雞掌心,哩個原來是雞的冠狀動脈,真係十分特別!

一輪串燒後就到燒物,自選了燒白鱔,白鱔燒十分惹味,皮脆之餘肉質十分肥美嫩滑!一碟三大件,夠晒滿足!

之後就上自選嘅埋惠比壽炭火親子丼,雞肉嫩滑配哩滑蛋入口夠晒嫩滑,雞肉充滿炭火味道,親子丼飯身都十分彈牙有口感!

最後上埋個香濃雞湯,不是麵豉湯,湯底夠晒鮮味,暖笠笠!
最後上埋個自家製甜品紅豆奶凍,紅豆軟林奶凍香滑,真係十分滿足!

食完哩個餐對於串燒又再多啲了解,同埋估不到師傅可以物盡其用,絕對欣賞師傅手勢同心機!
銅鑼灣新開咗間主打日式少炭燒鳥餐廳,平日夜晚都坐滿,人氣爆燈💥,非常熱鬧🤩我哋揀咗個Mori Set($580/人) ,由廚師發辦,除咗雞肉,仲會挑選雞嘅刁鑽部位,滿有炭燒香味,難得一試😋精選燒鳥8本:月見雞肉棒 、惠比壽梅子雞胸、惠比壽雞心、惠比壽雞肝、日本提燈、雞掌心、公雞冠、阿波美雞尾印象最深刻係提燈,限量珍貴,蛋黃半流心,味道濃厚。另外亦初嚐雞掌心,雞冠及雞尾,外層烤得非常香脆,裡面就好軟腍。令我食到唔停口仲有同雞肝,外面沾上甜甜地嘅醬汁,外酥內軟,味道香濃。燒物:白鱔鱔皮脆卜卜,鱔肉烤至金黃色,入口嫩滑鮮甜厚燒牛舌芯牛舌最靚嘅位,爽口軟嫩,肉汁豐富,完全無膻味食事 惠比壽炭火親子丼嫩滑嘅雞肉配上滑溜嘅雞蛋,好滿足🥰白布烏冬第一次食白布烏冬,闊闊的一條,食落好滑身,加上香濃嘅湯底。自家熬煮嘅雞湯及甜品

精選燒鳥8本:
月見雞肉棒 、惠比壽梅子雞胸、
惠比壽雞心、惠比壽雞肝、日本提燈、
雞掌心、公雞冠、阿波美雞尾

燒物:
白鱔
鱔皮脆卜卜,鱔肉烤至金黃色,入口嫩滑鮮甜
厚燒牛舌芯
牛舌最靚嘅位,爽口軟嫩,肉汁豐富,完全無膻味

惠比壽炭火親子丼
嫩滑嘅雞肉配上滑溜嘅雞蛋,好滿足🥰

白布烏冬
第一次食白布烏冬,闊闊的一條,食落好滑身,加上香濃嘅湯底。

自家熬煮嘅雞湯及甜品
  • 惠比壽梅子雞胸
  • 燒白鱔
  • 厚燒牛舌芯
2022-06-01 45 浏览
餐廳有多款罕見嘅雞部位~估唔到5月份平日晚上已經全場爆滿!呢度一邊食串燒一邊傾計飲酒嘅好地方~🍢Morei Set $580 Set包括精選燒鳥8本、燒物、主食、甜品、餐湯及甜品同店員講有咩唔食得,店員會轉達師傅,有啲似喺串燒Omakase咁!🍢 公雞冠 外形獨特嘅雞冠,外層酥脆,裡面煙煙靭靭有嚼勁🍢 惠比壽雞心 有嚼勁嘅雞心~🍢 惠比壽雞肝 入口溶化~🍢 雞掌心 同雞冠差唔多~🍢 阿波美雞尾 食落去油脂感濃郁,送酒嘅話一流🍳 月見雞肉棒 估唔到月見汁喺半生熟嘅醬漬溏心蛋黃~沾沾醬汁蛋味濃郁  🏮 日本提燈(數量限定) 呢個喺輸卵管&卵巢與連結著未覆殼的蛋黃,數量限定而且較罕見!做到「提燈」效果讓蛋黃保持喺半生不熟狀態,但輸卵管、卵巢要烤到全熟並且表皮帶點焦脆,真喺好高難度!初嚐提燈真喺令我心驚膽照🤭不過一人點都要試吓啲特別嘢!連食坐隔壁枱嘅叔叔都Order咗嚟試吓🤣🍢 惠比壽梅子醬雞胸 呢個幾特別啊!咬落去紫蘇菜味濃郁~配上梅子醬帶出清新感,雞胸有啲似做尖食嘅雞胸肉😂🍖燒牛舌 厚厚牛舌彈牙夠哂香,配上芥末醬帶點刺激感!🍗燒白鱔 外皮燒得超級脆!咬落去時隔離枱都聽到咔嚓聲音😂🍜白布烏冬
🍢Morei Set $580
Set包括精選燒鳥8本、燒物、主食、甜品、餐湯及甜品

🍢 公雞冠 外形獨特嘅雞冠,外層酥脆,裡面煙煙靭靭有嚼勁
公雞冠
🍢 惠比壽雞心 有嚼勁嘅雞心~
惠比壽雞心
🍢 惠比壽雞肝 入口溶化~
惠比壽雞肝
🍢 雞掌心 同雞冠差唔多~
雞掌心
🍢 阿波美雞尾 食落去油脂感濃郁,送酒嘅話一流
阿波美雞尾
惠比壽梅子醬雞胸
🍖燒牛舌 厚厚牛舌彈牙夠哂香,配上芥末醬帶點刺激感!
燒牛舌
🍗燒白鱔 外皮燒得超級脆!咬落去時隔離枱都聽到咔嚓聲音😂
燒白鱔
🍜白布烏冬 白布鳥冬闊身,細細碗作為串燒後主食都幾清~雞肉白湯底略咸了一點
🍚炭火雞親子丼 炭火烤雞顏色幾特別🤣
炭火雞親子丼
🫕湯品喺惠比壽雞出汁,雞湯味濃郁,都喺略咸了一點~
🍨甜品以蕨餅完結~
蕨餅
阿波美雞尾
惠比壽梅子醬雞胸
燒牛舌
燒白鱔
炭火雞親子丼
蕨餅
  • 梅子醬紫蘇雞胸
最近晚巿時間放寬到十二點,又可以一檯八人,所以最近朋友都紛紛約食飯~難得朋友再聚,當然少不了飲酒吹水!因為朋友對肉食比較挑剔,對有騷味的肉類都很排斥,所以特別找了一間吃雞的專門店,讓她可以盡情大吃一番~鳥森分別又提供套餐和串燒單點,套餐Mori Set是廚師發辦嘅燒鳥套餐,有八款燒鳥、一款燒物、主食、湯品和甜品~無論食物選擇、食物質素、餐廳服務、環境都在水準之上,以套餐的價格非常合理,絕對值得回訪!【前菜】雖然前菜為指定款式,但竟然仍有驚喜!沙律醬混入了一些芫荽,無論是香氣還是味道層次都更加豐富~【雞頸肉】雞頸肉特別需要趁熱食,以保留肉質的柔嫩。雞頸肉肥瘦適中,略帶嚼勁但不靭。【雞腿肉】雞腿肉充滿炭燒香,雞皮燒得乾脆,略帶微焦,而雞腿肉非常嫩滑~【雞肝】雞肝上刷了一點照燒醬,減輕了雞肝本來的腥味。雞肝大約五分熟,保留了雞肝帶果凍狀的滑嫩口感、濃郁醇厚的甘香。【雞腳筋】質感有點似雞軟骨,脆脆的~【雞冠】雞冠口感特別,軟軟脆脆。雞冠本身沒有什麼味道,但師傅調味恰到好處。【雞尾】雞尾部分相當肥嫩,雞脂肪含量非常多,所以油香份外突出,完全沒有異味~【雞心】雞心口感具彈性、富有嚼勁,簡單灑上海鹽

【前菜】

【雞頸肉】

【雞腿肉】

【雞肝】

【雞腳筋】
質感有點似雞軟骨,脆脆的~

【雞冠】

【雞尾】

【雞心】
雞心口感具彈性、富有嚼勁,簡單灑上海鹽就非常美味。一串雞心串必須用幾隻雞,是一種相當珍貴奢侈的串燒~

【燒鰻魚】
鹽燒鰻魚整體肉厚,口感比較軟,沒有骨~

【厚切牛舌】
厚切牛舌十分出色,牛舌油脂分佈均勻,燒烤後滿滿的肉香瀰漫在口中。

【炭火雞親子丼】
雞肉多了一份竹炭香氣,拌勻後蛋汁包裹着每一粒白飯,滿足感MAX!

【雞白湯】
熱食以一道雞白湯作結非常完美!雞白湯呈奶白色,每一口都充滿骨膠原~