2022-05-12
食過豚肉內臟串燒,但特色燒鳥串燒就未試過。最近在銅鑼灣新開了一間主打日式🐥燒鳥居酒屋 - 鳥森居酒屋,以雞🐥嘅唔同部位製作成串燒,愛食🐥的朋友不容錯過😆我和朋友各點了一份Mori Set ($580/每人另收加一)。套餐有齊8款燒鳥串燒、燒物(3選1-白鱔/厚燒牛舌芯/蛋黃漬虎蝦)、食事(2選1-白布烏冬/惠比壽炭火親子丼)及甜品。既可以食到刁鑽燒鳥串燒,又可以品嚐到居酒屋料理,食物款式多樣及豐富,唔洗擔心食唔飽~雞頸肉每隻雞只有一小塊雞頸肉,係其中一款十分珍貴、奢侈嘅燒鳥串燒之一。雞頸肉肉質結實而且彈性十足,經燒過後多汁入味有點嚼勁😋櫻花蝦芝麻雞柳雞柳肉質柔軟,加埋櫻花蝦同芝麻一齊燒來增添香氣和口感層次,別有一番風味🙈雞皮燒鳥串燒必食!經炭火燒過後嘅雞皮好酥脆,咬下去脆卜卜而且略帶彈性,同時又冇咗雞皮嘅油膩感,好似食緊薯片咁👍雞大腿肉燒至外層微微焦香,內裡充滿肉汁🤭 食落雞味濃郁且肉身飽滿,讓人一口接一口食唔停😎雞掌心一隻雞只有兩隻掌心,一串雞掌心就用上了兩隻雞,所以係另一款非常珍貴嘅燒鳥串燒!第一次食已經覺得好特別,口感有啲似雞軟骨,但雞掌心更爽口彈牙,燒得好惹味😋雞胸軟骨每件三角
雞頸肉
櫻花蝦芝麻雞柳
雞皮
雞大腿肉
雞掌心
雞胸軟骨
每件三角軟骨帶有少許雞胸肉,經燒過後嘅軟骨非常爽脆有嚼勁,配上醬汁味道更佳唔會過乾。食多兩件都唔怕熱量爆燈😌
雞心
繼雞掌心後另一款罕見嘅燒鳥串燒,因為一串雞心便用上了四隻雞。咬下去沒有腥味之餘還帶有點彈性嚼勁,好好食👍
雞冠
再來一款極珍貴嘅燒鳥串燒!第一次食本來有點卻步,但咬下去外脆內軟,口感非常獨特。女士亦可以趁機補充下骨膠原😏
白鱔
我嘅至愛❤ 賣相好吸睛😍 白鱔燒得剛剛好,鱔肉表層呈金黃色,爽口彈牙兼冇腥味;魚皮亦燒得卜卜脆,滿滿油香
蛋黃漬虎蝦
賣相吸引,虎蝦大隻得黎又厚肉,蝦肉爽甜彈牙,再配以蛋黃漬,啖啖鮮味亦嚐到咸香,食得好過癮!
白布烏冬
薄薄地、長方形嘅白布烏冬口感煙韌又滑溜,面層鋪上幾片細嫩軟腍嘅牛肉,再簡單配上鮮雞湯底,味道不錯👍 第一次食便愛上🤭
惠比壽炭火親子丼
飯上鋪滿了大量雞肉,並加入滑蛋、洋蔥和葱花。雞肉肉質嫩滑而且充滿濃郁嘅炭燒風味,每一口飯都沾滿着蛋液,十分滋味同滿足😋
🐥雞湯
成餐最愛呢個湯😌 唔係味精湯,而真係帶有雞嘅鮮香味。飲完暖心暖胃,一下子為身體補充了能量,元氣滿滿💪
抹茶牛奶布丁
食完咁多燒物最後黎個冰鎮得透心涼嘅布丁🙈 甘甜紅豆加上抹茶醬味道清香,配上奶香濃郁的布丁。整體味道唔會太甜,口感綿密嫩滑👍