2022-05-12 11 浏览
食過豚肉內臟串燒,但特色燒鳥串燒就未試過。最近在銅鑼灣新開了一間主打日式🐥燒鳥居酒屋 - 鳥森居酒屋,以雞🐥嘅唔同部位製作成串燒,愛食🐥的朋友不容錯過😆我和朋友各點了一份Mori Set ($580/每人另收加一)。套餐有齊8款燒鳥串燒、燒物(3選1-白鱔/厚燒牛舌芯/蛋黃漬虎蝦)、食事(2選1-白布烏冬/惠比壽炭火親子丼)及甜品。既可以食到刁鑽燒鳥串燒,又可以品嚐到居酒屋料理,食物款式多樣及豐富,唔洗擔心食唔飽~雞頸肉每隻雞只有一小塊雞頸肉,係其中一款十分珍貴、奢侈嘅燒鳥串燒之一。雞頸肉肉質結實而且彈性十足,經燒過後多汁入味有點嚼勁😋櫻花蝦芝麻雞柳雞柳肉質柔軟,加埋櫻花蝦同芝麻一齊燒來增添香氣和口感層次,別有一番風味🙈雞皮燒鳥串燒必食!經炭火燒過後嘅雞皮好酥脆,咬下去脆卜卜而且略帶彈性,同時又冇咗雞皮嘅油膩感,好似食緊薯片咁👍雞大腿肉燒至外層微微焦香,內裡充滿肉汁🤭 食落雞味濃郁且肉身飽滿,讓人一口接一口食唔停😎雞掌心一隻雞只有兩隻掌心,一串雞掌心就用上了兩隻雞,所以係另一款非常珍貴嘅燒鳥串燒!第一次食已經覺得好特別,口感有啲似雞軟骨,但雞掌心更爽口彈牙,燒得好惹味😋雞胸軟骨每件三角

櫻花蝦芝麻雞柳

雞皮

雞大腿肉

雞掌心

雞胸軟骨
每件三角軟骨帶有少許雞胸肉,經燒過後嘅軟骨非常爽脆有嚼勁,配上醬汁味道更佳唔會過乾。食多兩件都唔怕熱量爆燈😌

雞心
繼雞掌心後另一款罕見嘅燒鳥串燒,因為一串雞心便用上了四隻雞。咬下去沒有腥味之餘還帶有點彈性嚼勁,好好食👍

雞冠
再來一款極珍貴嘅燒鳥串燒!第一次食本來有點卻步,但咬下去外脆內軟,口感非常獨特。女士亦可以趁機補充下骨膠原😏

白鱔
我嘅至愛❤ 賣相好吸睛😍 白鱔燒得剛剛好,鱔肉表層呈金黃色,爽口彈牙兼冇腥味;魚皮亦燒得卜卜脆,滿滿油香

蛋黃漬虎蝦
賣相吸引,虎蝦大隻得黎又厚肉,蝦肉爽甜彈牙,再配以蛋黃漬,啖啖鮮味亦嚐到咸香,食得好過癮!

白布烏冬
薄薄地、長方形嘅白布烏冬口感煙韌又滑溜,面層鋪上幾片細嫩軟腍嘅牛肉,再簡單配上鮮雞湯底,味道不錯👍 第一次食便愛上🤭

惠比壽炭火親子丼
飯上鋪滿了大量雞肉,並加入滑蛋、洋蔥和葱花。雞肉肉質嫩滑而且充滿濃郁嘅炭燒風味,每一口飯都沾滿着蛋液,十分滋味同滿足😋

🐥雞湯
成餐最愛呢個湯😌 唔係味精湯,而真係帶有雞嘅鮮香味。飲完暖心暖胃,一下子為身體補充了能量,元氣滿滿💪

抹茶牛奶布丁
食完咁多燒物最後黎個冰鎮得透心涼嘅布丁🙈 甘甜紅豆加上抹茶醬味道清香,配上奶香濃郁的布丁。整體味道唔會太甜,口感綿密嫩滑👍
由於疫情放寬又好耐冇食串燒嘅關係, 今日選了一間頗有特色專門食雞串燒的日式居酒屋。我們決定點套餐,當中共有八款不同的串燒雞肉和雞內臟、燒物主菜、白布烏冬、日式餐湯、前菜沙律和甜品, 非常吸引豐富。芝麻雞柳燒得非常香口,外脆內軟,芝麻味十足,配搭非常新鮮的日本雞柳。一夜干雞翼燒得火候恰到好處,外皮燒到金黃色非常香脆,不會過生不過熟,廚師非常有心機,值得一讚。串燒雞冠是一道非常之有特色嘅菜式, 原來雞冠都可以咁香脆可口,加上少少海鹽喺面,帶有陣陣的雞香味,絕對值得一試。白鱔配柚子鹽又係一度心機菜,白鱔新鮮不但肥美, 而且肉質鮮嫩,經過燒烤後肉質非常甘香可口,配上柚子鹽,完全沒有半點魚腥味,一嚿好似有啲唔夠喉🤣

1K
2022-05-09 35 浏览
鳥森主打鷄串燒,用鷄嘅唔同部位嚟做串燒,你嗡得岀嘅刁鑽部位都有,今日就一試如何。前菜酸酸地幾開胃,仲有好多芫荽,正呀😻我哋叫咗一人一set Mori set$580@, 可以有齊八款唔同雞部位嘅串燒,仲有湯,主食同甜品,性價比較高。雞頸肉坊間少有呢個部位,經常轉動嘅部位😽,肉質較彈,口感唔錯。櫻花蝦芝麻雞柳外層鋪滿櫻花蝦🦐同芝麻,燒過嘅芝麻味道更出,櫻花蝦個味本身都出,增添左口感味道層次。雞上腿肉燒得剛剛好,唔會燒到過火,雞皮燒得香脆😍,肉質嫩滑,咬落重幾Juicy。雞皮好邪惡嘅雞皮😻😻,燒得好脆口,食落唔會勁油膩,雞油香好正,再encore都冇問題🤣雞冠🐔呢個好特別,第一次食,燒到外層脆脆地,入面質感軟綿,帶少少嚼勁,感覺幾得意😍雞心都幾鐘意雞心獨特嘅口感同味道,燒得剛好,外層沒有變乾變硬👍🏼雞掌心肉食雞腳嘅話最鍾意就係食呢一個部位,帶少少爽口,又有膠質,補充下骨膠原🥰雞胸軟骨呢個部位每一次都爭住食,最愛嗰個軟骨部位,食到索索聲,蘸上惹味醬汁,好正😍除了雞串燒,個餐仲包一款燒物,有白鱔,虎蝦同牛舌揀。🐟白鱔燒得剛剛好,魚皮帶脆,魚肉爽口,咬落魚油溢岀,口入面散發滿滿脂香😋🦐虎蝦好大隻
前菜酸酸地幾開胃,仲有好多芫荽,正呀😻

雞頸肉
坊間少有呢個部位,經常轉動嘅部位😽,肉質較彈,口感唔錯。

櫻花蝦芝麻雞柳

雞上腿肉

雞皮

雞冠🐔

雞心

雞掌心肉

雞胸軟骨

除了雞串燒,個餐仲包一款燒物,有白鱔,虎蝦同牛舌揀。

🦐虎蝦好大隻,個直徑仲粗過我隻手指公👍🏼,肉質超級爽,仲要好彈牙,估唔到唔係游水嘅都咁好食,外層嘅蛋黃漬同蝦嘅味道好夾😚

雞湯
呢個雞湯真心正,超級滿意,飲得出絕對係唔係用味精熬成,味道濃郁,好補呀😋

🍲惠比壽炭火親子丼
雞肉都幾多,肉質嫩滑,飯混合左蛋同汁,索晒味又滑身,都唔錯👍🏼👍🏼

🍜白布烏冬
鐘意清啲嘅話呢個烏冬就啱晒,湯底係雞白湯,布烏冬質感帶煙韌,牛肉鮮嫩。

🍮抹茶牛奶布甸
布甸很質感很軟滑,軟糯紅豆加抹茶醬嘅配搭真係好match,食完都唔覺得好漏👍🏼,為呢餐畫上完美句號♥️
2022-05-07 28 浏览
終於可以約朋友補食生日飯,好友知道銅鑼灣剛新開了一間日式串燒店,立馬book枱試試兼慶祝生日。餐廳主打日式串燒,而且有很多食材也是由日本直接入口,最特別反而有套餐供應,平時好少串燒店會有。直接叫了2個Mori Set , 有串燒,燒物,食事等等,等廚師發板,完全解決了平時有選擇困難症的我。雞腸雞腸加上自己製醬汁,味道香濃,外層燒到少少脆皮,內裏爽口鮮甜,滋味可口。月見雞肉棒師傅每日新鮮製造,將雞肉打成免治肉再加上雞軟骨增加口感,卷在木棒上拎去炭火燒,香氣十足,配上用醬油醃漬過的生雞蛋黃一齊食,雞黃軟綿充滿蛋香,雞肉棒軟嫩爽彈,配搭上來極之匹配。雞心元雞心元原來是雞心下面一個錠的位置,每隻雞只有一粒,非常稀少,口感有少少爽脆非常特別,咬多兩口還有點似食墨魚咀的感覺,鮮味十足,估唔到咁好食。惠比壽雞腎店家特別選用惠比壽雞腎,呢款雞內臟比正常大而且厚身,雞腎入口充滿肉汁,而且爽脆鮮甜。日本提燈香港很少餐廳可以食到,原來是輸卵管與未生成蛋殼的蛋黃部分,蛋黃軟糯綿滑,味道帶有濃郁的蛋黃香味及雞肉香氣,輸卵管燒至表皮帶點焦脆,口感軟淋,味道挺不錯喔!雞喉原來雞的喉管位置都可以食,果然有好多稀有部位

雞腸

惠比壽雞腎

日本提燈

雞喉
原來雞的喉管位置都可以食,果然有好多稀有部位,喉管入口有少少爽口,口感特別。

伊比利亞豬肋條
伊比利亞豬由於食橡果長大,所以肉質較鬆化,肉味也較濃,脂肪分佈如大理石紋、油潤甘香,肉嫩多汁,配搭蔥花香辣蘿蔔蓉
,可以油去油膩感,更加滋味。

雞出汁安格斯牛肉白布烏冬
扁濶身的白布烏冬吸收了雞湯的精華,食落鮮甜滑溜,味道香濃,而安格斯牛肉用雞湯浸熟,保留牛肉鮮味,入口鮮嫩多汁。

蛋白抹茶紅豆奶凍
師傅將蛋白先蒸熟放涼再製成奶凍,蛋味特別香濃,而且口感滑溜,加上抹茶醬紅豆粒,多了一份香甜味。

2022-05-06 72 浏览
新開的「鳥森」,古靈精怪部位不少,例如雞腸、雞冠、雞子、雞心元、甚至雞腳筋、雞掌心及雞輸卵管(限量)亦有,我覺得有趣,另一特色是明火炭燒!不過首次光顧,還是先嚐廚師發板風格的 Mori set,$580/位,價錢相宜。香草雞胸沙律爽脆酸香,芫荽霸氣味出衆得來討好,雞胸肉唔嚡,好讓味蕾先熱身。精選燒鳥八本雞脾肉雞冠雞心雞皮雞喉雞頸雞腎月見雞肉棒第一道正是我的至愛,月見雞肉棒。免治雞肉棒棉密的同時帶嚼勁,混了粒粒疑似軟骨的幼粒,蛋黃顏色深橙,非常黏稠,蘸著吃信增潤滑。惠比壽雞脾肉雞皮燒至微焦,對比嫩滑的雞肉,調味不重手,自己蘸少許海鹽吃更合意。雞冠剛認識雞冠不久在這再遇,風格不同,燒得比較焦脆如雞皮,若然能保留多些軟棉感我會更鍾意。雞心元一串四棵心,口感理想。雞皮、雞喉、雞頸、雞腎慢功出細貨,即燒即上,吃得開心。燒物白燒鰻魚今晚燒得最好的一道,皮脆肉鮮嫩。厚燒牛舌心我認為牛舌心必須吃厚切,吃過知道,口感分別很大。食事惠比壽炭火燒親子丼豐富紫菜絲蓋頂,下藏幾棵免治雞丸,丼飯有汁味道好。雞汁安格斯肉眼白布烏冬我很喜歡白布烏冬,因為質感極之幼滑,而且一大片的確如白布,與別不同。配合濃郁湯頭及豐腴
精選燒鳥八本
雞脾肉雞冠雞心雞皮雞喉雞頸雞腎
月見雞肉棒, 惠比壽雞脾肉
月見雞肉棒
第一道正是我的至愛,月見雞肉棒。
惠比壽雞脾肉
惠比壽雞脾肉
雞心元, 雞冠

一串四棵心,口感理想。
雞皮、雞喉、雞頸、雞腎
慢功出細貨,即燒即上,吃得開心。
雞皮、雞喉、雞頸、雞腎

雞腎
燒物
白燒鰻魚
今晚燒得最好的一道,皮脆肉鮮嫩。
厚燒牛舌心
我認為牛舌心必須吃厚切,吃過知道,口感分別很大。
食事
惠比壽炭火燒親子丼
豐富紫菜絲蓋頂,下藏幾棵免治雞丸,丼飯有汁味道好。
雞汁安格斯肉眼白布烏冬
配合濃郁湯頭及豐腴香嫩的安格斯肉眼片,效果一流!
清雞湯
喝到熟識的久熬雞湯味道,透出內臟獨特的香味,但湯頭清清澈完全不油膩。
甜點
蛋白牛奶布甸
紅豆抹茶配牛奶布甸歷久常新,零失敗。
蛋白牛奶布甸
即點即烤,溫度保持,難免需等多一回,慢活才是生活。

整體平均分:3.5
2022-05-04
雞腎
2022-05-05 7 浏览
店員先送上青檸、芥末、鹽及辣椒,以作調味用途。前菜是芫荽雞胸沙律,滿口芫荽香味及芝麻香,清新開胃。雞胸軟骨及雞頸肉:表面燒至焦香,胸軟骨爽脆,雞頸燒至外脆內嫩,十分juicy。雞尾及雞腸:雞尾入口爆油,表面香脆;雞腸爽口。雞掌心及雞子:掌心皮脆連著筋位,所以比較有咬口;雞子皮脆內creamy,有驚喜。提燈:第一次食,雞蛋部位中間creamy,輸卵管則比較硬身。雞下腿:下腿肉嫩juicy,雞皮香脆。燒牛舌:厚切牛舌燒至兩面微焦,舌芯部位爽口彈牙,而且濃郁的牛肉香。炭火親子丼:炭燒雞肉有肉焦香,加上洋葱及滑蛋,丼飯濕潤。雞湯:濃郁雞鮮甜味,而且膠質豐富,飲完想encore。紅豆抹茶布丁:布丁幼滑有淡淡抹茶香及紅豆甜味,連甜品都非常出色。

雞尾及雞腸:雞尾入口爆油,表面香脆;雞腸爽口。

雞下腿:下腿肉嫩juicy,雞皮香脆。

炭火親子丼:炭燒雞肉有肉焦香,加上洋葱及滑蛋,丼飯濕潤。

雞湯:濃郁雞鮮甜味,而且膠質豐富,飲完想encore。

2022-05-05 64 浏览
朋友介紹CWB有新開居酒屋係用炭火燒串串的, 同朋友一人叫一個Mori Set. 重點係想知佢點樣用雞變到8串串燒出來.芝麻雞柳-用來送酒一流, 芝麻燒過後更香濃, 第一次食呢個配搭的串燒, 有驚喜!梅子雞胸-好有食緊滿滿的蛋白質的感覺, 雞胸仲好juicy完全唔會鞋口一夜干雞翼-燒得恰到好處, 一點燶位都冇, 名符其實的外脆內嫰雞尾-原來雞尾不是雞pat pat, 係隔黎一舊有脂肪的肉, 雞油香得黎唔會好肥膩的感覺雞冠-人生第一次食, 原來公雞冠vs母雞冠係不同的, 做串燒係用公的因為大塊d, 夾脆有口感, 好岩送酒食!雞下膇肉-厚, 啖啖肉, 完全唔乾, 師傅燒功一流!雞肝-第一次食雞肝的串燒, 查左層醬汁, 完全冇怪味雞胸軟骨- Again第一次食! 平時食的係一粒粒而今次係雞胸骨位一條條, 好脆口好有新鮮感.伊比利亞 豬肋條-除左雞外佢地的豬都好正. 豬肉本身來貨好靚好香, 加埋師傅的心機炭火慢燒, 一定會再encore!店員對每串串燒/雞的部位/酒的品種都好熟悉, 滿意!

芝麻雞柳
芝麻雞柳

梅子雞胸
梅子雞胸

一夜干雞翼
-燒得恰到好處, 一點燶位都冇, 名符其實的外脆內嫰
一夜干雞翼

雞下膇肉
-厚, 啖啖肉, 完全唔乾, 師傅燒功一流!
雞下膇肉

雞肝
-第一次食雞肝的串燒, 查左層醬汁, 完全冇怪味
雞肝

伊比利亞 豬肋條
伊比利亞豬肋條

店員對每串串燒/雞的部位/酒的品種都好熟悉, 滿意!
2022-05-05 146 浏览
這是一間新開的店舖,主打炭火燒鷄!首先會給一款前菜($36),幫你醒下個胃先!Mori Set ($580/person)精選燒鳥8本鷄腿肉 - 鷄肉仍然嫩滑免治鷄肉棒 - 加埋蛋就更加香滑鷄心 - 幾煙靭鷄冠 - 口感似吃鷄皮鷄喉 - 脆身也爽口雞皮 - 比起鷄冠較為肥美鷄頸 - 八款之中個人較喜歡的一款,滑嫩之餘又有煙韌的口感鷄腎 - 夠爽口燒物白鱔 - 要趁熱食,因為白鱔本身帶有泥味,外皮燒得很香脆!厚燒牛舌芯 - 牛舌芯是我的至愛,果然無令我失望!燒得外脆內軟!食事惠比壽炭火親子丼飯 - 鷄肉搓成波波形狀,仲有好多洋蔥,鷄肉滑,充滿炭香味。白布烏冬 - 相比親子丼飯,個人較為喜歡這個烏冬,烏冬好滑但仍煙韌,牛肉好味,湯底清甜。湯與甜品清鷄湯 - 一碗非常濃郁和熱騰騰的雞湯!蛋白牛奶布甸 - 布甸不太甜,為今晚的晚餐劃上句號!
這是一間新開的店舖,主打炭火燒鷄!
首先會給一款前菜($36),幫你醒下個胃先!
Mori Set ($580/person)
精選燒鳥8本
鷄腿肉 - 鷄肉仍然嫩滑
免治鷄肉棒 - 加埋蛋就更加香滑
鷄心 - 幾煙靭
鷄冠 - 口感似吃鷄皮
鷄喉 - 脆身也爽口
雞皮 - 比起鷄冠較為肥美
鷄頸 - 八款之中個人較喜歡的一款,滑嫩之餘又有煙韌的口感
鷄腎 - 夠爽口
燒物
白鱔 - 要趁熱食,因為白鱔本身帶有泥味,外皮燒得很香脆!
食事
湯與甜品
清鷄湯 - 一碗非常濃郁和熱騰騰的雞湯!
蛋白牛奶布甸 - 布甸不太甜,為今晚的晚餐劃上句號!

2022-05-04
2022-05-04 14 浏览
這間位於銅鑼灣新開的鳥森,主打日式串燒,其中有多款雞內臟,非常特別。香菜雞胸沙律沙律清新爽口,十分開胃。雞胸軟骨軟骨部位很脆,連著少許雞胸肉。雞頸肉雞頸肉質嫩滑,而且完全不油膩。提燈蛋黃燒至外脆裏面還有點軟身,好似食流心蛋般,輸卵管外脆中間結實。雞下腿雞皮燒至香脆,雞肉嫩滑充滿肉汁。雞尾外脆內嫩,因大部份油脂燒出,所以入口不油膩。雞腸比較有咬口及爽脆。雞子外皮燒至香脆,中間較腍滑。雞掌心外型完全聯想不到,質感較硬,有點燒雞皮味。蛋王漬虎蝦虎蝦十分新鮮,肉質結實彈牙,鮮味十足。白布烏冬烏冬爽滑,牛肉淥至半熟,入口嫩腍有肉香。雞湯以雞殼及雞腳熬製,雞湯鮮甜帶膠質。最後食個紅豆抹茶布丁作結尾,非常滿足的一餐。
香菜雞胸沙律
沙律清新爽口,十分開胃。
雞胸軟骨
軟骨部位很脆,連著少許雞胸肉。
雞頸肉
雞頸肉質嫩滑,而且完全不油膩。
提燈
雞下腿
雞皮燒至香脆,雞肉嫩滑充滿肉汁。
雞尾
外脆內嫩,因大部份油脂燒出,所以入口不油膩。
雞腸
比較有咬口及爽脆。
雞子
外皮燒至香脆,中間較腍滑。
雞掌心
外型完全聯想不到,質感較硬,有點燒雞皮味。
蛋王漬虎蝦
虎蝦十分新鮮,肉質結實彈牙,鮮味十足。
白布烏冬
烏冬爽滑,牛肉淥至半熟,入口嫩腍有肉香。
雞湯
以雞殼及雞腳熬製,雞湯鮮甜帶膠質。
最後食個紅豆抹茶布丁作結尾,非常滿足的一餐。
2022-05-02 17 浏览
今日去咗銅鑼灣一間上樓新開嘅串燒店,主打係食雞串,第一次你就叫咗佢個套餐試吓。食串燒一定要飲啲酒,唔少得啤酒加清酒,叫了一枝百十郎大吟釀,酒味芳香,有少少乳酸及果香,帶點礦物味。前菜沙律有雞絲芫荽蘿蔔蒟蒻其他蔬菜絲,入口爽脆味道清新。梅子雞胸肉,雞胸肉加上梅子及紫蘇葉,味道鹹酸,紫蘇味濃。雞下腿外皮燒得香脆,雞腿肉又滑又多汁,鹽調味啱啱好。醬油燒雞胸軟骨,一啲特別嘅部位,係胸下面三角位,雞胸骨連胸肉,爽口得來又有雞味。雞喉嚨,幼幼一條嘅氣管位,特別爽脆,加埋個醬汁味道一流。雞肝口感較為粉嫩,帶粉紅色,味道香濃。一夜干雞翼,風干咗一日,外皮更加香脆,雞肉更緊緻,雞味再濃郁一點。罕見的雞子串燒,外皮濃濃炭火香,外皮香脆有啲似軟身嘅雞肉腸,味道唔算太重,容易入口。另外仲有啲海鮮燒物,有牛舌及蛋皮包蝦,牛舌只會用上牛舌心,所以入口爽脆好吃。主食有炭火雞親子丼,雞肉放在炭火面去燒,吸收多點炭香,入口完全另一種風味。白布雞湯烏冬,烏冬比較特別,係扁身烏冬,差唔多由一寸寛,白色嘅雞湯,充滿膠質及雞味,兩個主食都各有特色。呢度餐牌上仲好多雞肉刁鑽嘅位置,好似雞冠同堤燈?價錢唔算過分,最重要個套餐男生都
前菜沙律有雞絲芫荽蘿蔔蒟蒻其他蔬菜絲,入口爽脆味道清新。
梅子雞胸肉,雞胸肉加上梅子及紫蘇葉,味道鹹酸,紫蘇味濃。
雞下腿外皮燒得香脆,雞腿肉又滑又多汁,鹽調味啱啱好。
雞肝口感較為粉嫩,帶粉紅色,味道香濃。
呢度餐牌上仲好多雞肉刁鑽嘅位置,好似雞冠同堤燈?價錢唔算過分,最重要個套餐男生都食得飽,如果想試吓唔同款式嘅串燒,呢度都值得一試。
2022-05-01 15 浏览
日式燒物近來大熱,剛解禁晚市堂食就一定要去趁熱鬧,每日都要去吃吃吃。雞心元,位置是雞心下面的一小部分肉,煙韌得來,比較爽口。梅子雞胸,雞胸沒有鞋的感覺,配上梅子汁及紫蘇葉更使人食慾大增。雞腸,嫩滑可口。雞腿,肉汁豐滿,燒烤把多餘的油脂逼走了。雞肝,這個質感我較喜歡,軟軟綿綿又帶點粉粉的。一夜乾雞翼,用了一夜乾的做法,使肉汁的濃度提升了。雞冠,很多急骨膠原,爽口。雞尾,這個是我的最愛,肥得來又不膩口,油脂在口內爆發感到非常充實。白鱔,魚皮充滿彈性留有鹹香味,配合紫蘇葉花一起吃有清新的感覺。白布烏冬,烏冬的造型很像布匹一樣是闊寬的,感覺特別。惠比壽雞湯,這個雞湯很濃郁,每淺都充滿了雞的精華。抹茶紅豆蛋白牛乳布甸,紅豆甜味,蛋白牛乳比較軟骨沒有,牛乳濃厚。味道: 可以一試環境: 舒適衛生: 尚可服務: 周到價錢: 可接受

雞心元,位置是雞心下面的一小部分肉,煙韌得來,比較爽口。
雞腸,嫩滑可口。
雞腿,肉汁豐滿,燒烤把多餘的油脂逼走了。
雞肝,這個質感我較喜歡,軟軟綿綿又帶點粉粉的。
一夜乾雞翼,用了一夜乾的做法,使肉汁的濃度提升了。
雞冠,很多急骨膠原,爽口。
白布烏冬,烏冬的造型很像布匹一樣是闊寬的,感覺特別。
惠比壽雞湯,這個雞湯很濃郁,每淺都充滿了雞的精華。
味道: 可以一試
環境: 舒適
衛生: 尚可
服務: 周到
價錢: 可接受
2022-05-01 44 浏览
終於開番晚市,唔食餐好都對唔住自己响銅鑼灣嘅亨利中心差不多全幢大廈都係食肆,當中以高級日本菜居多。發現有一間新開叫鳥森嘅串燒店,由於太掛住日本,所以想咗一秒就即刻幫襯太肚餓加上懶得諗,就由店員推介師傅發板set,價錢都唔貴,$580有八串燒雞,燒牛脷大蝦,飯或烏冬,仲有甜品都幾抵食前菜嘅沙律有大量芫荽啱哂我口味食串燒又點少得酒呢,首先飲杯生啤開吓胃先,跟住就到Sake,店員介紹咗幾款,咁就少少哋飲咗一大兩細🤣,好處係可以試多幾款。每款都有唔同特色,有啲比較清爽有啲比較厚身,但飲到後來分別都唔係好大啦🙈首先上枱嘅係燒雞腿肉及梅子紫蘇燒雞胸肉。雞胸肉唔算滑,但師傅燒到裏面都有肉汁配梅子紫蘇食,增添風味。但最精彩嘅係雞腿肉,雞皮超脆腿肉彈牙,好好食再到兩個特別部位燒雞氣管及雞胸軟骨,兩者都係用燒汁去處理,前者超爽口後者軟骨個位有咬口而連肉嘅位置有肉香,幾特別雞潤都好高質,燒到外脆內軟,香甜好食雞子就係食佢粉糯嘅口感,調味方面自行加上辣粉就更惹味食串燒點可以冇雞翼呢,睇落雞翼細細隻,但係個皮超脆,調味又剛剛好,好想Encore最後嘅芝麻燒雞胸肉幾特別,咬落去有芝麻嘅香味,送酒一流食完串燒仲有兩
終於開番晚市,唔食餐好都對唔住自己

前菜嘅沙律有大量芫荽啱哂我口味

雞潤都好高質,燒到外脆內軟,香甜好食

雞子就係食佢粉糯嘅口感,調味方面自行加上辣粉就更惹味

最後嘅芝麻燒雞胸肉幾特別,咬落去有芝麻嘅香味,送酒一流

食完串燒仲有兩個燒物,分別係牛脷同大蝦。牛脷非常有驚喜,並唔係燒到全熟,做到外脆裏面有肉汁,超好食。大蝦出邊包咗一層蛋皮,但就冇乜特別,蝦肉都好彈牙👍

最後有炭燒雞肉親子丼同雞湯白布烏冬,食埋就剛剛好夠飽肚,大滿足😋

仲有紅豆抹茶奶凍做甜品。埋單單計個餐真係好抵食,而酒水價錢响銅鑼灣嚟講都算合理,肯定會再幫襯👍👍
2022-04-25
2022-04-30 11 浏览
太耐無見朋友約食飯喇,今晚揀咗間串燒店聚舊一下,呢間喺銅鑼彎新開嘅串燒店,專門食燒鳥,好多不同雞部位都有先嚟前菜沙律小食,入面有芫荽雞絲蒟蒻等配料,好清新酸咪咪夠開胃我哋一人揀咗一個mori set,會有8串精選燒鳥,雞喉好爽口脆身,加入鹹甜適中牆汁,原來呢個部位又幾好味厚切雞肉再用紫蘇葉包住,好清香肉嫩多汁呢個部位雞有啲彈性,外層雞皮燒到香脆,特別惹味雞軟雞都係我致愛,脆骨燒到香口,送啤酒一流雞心爽中帶嫩,雞肝夠甘白,鍾意食內臟嘅朋友一家會好滿足另一款雞肉部位,加入芝麻去燒,勁香又有多一重口感最後呢款提燈係雞卵巢同未孵化的蛋,好特別嘅部位,上面有啲似雞肝嘅粉嫩,下面係爽口脆身到燒物可揀白鱔、牛吞或虎蝦,牛吞好厚切喔,燒到剛好,爽口中帶肉嫩多汁,我覺得唔需要點旁邊芥末籽及芥末醬都好好食之後可揀丼飯或烏冬,我揀咗後者,白布烏冬切到一口可食,掛上清甜雞湯,口感微微煙靭最後仲有熱辣辣雞湯甜品係紅豆抹茶布到,食埋就完滿

厚切雞肉再用紫蘇葉包住,好清香肉嫩多汁

呢個部位雞有啲彈性,外層雞皮燒到香脆,特別惹味

雞軟雞都係我致愛,脆骨燒到香口,送啤酒一流

雞心爽中帶嫩,雞肝夠甘白,鍾意食內臟嘅朋友一家會好滿足

另一款雞肉部位,加入芝麻去燒,勁香又有多一重口感

最後仲有熱辣辣雞湯

甜品係紅豆抹茶布到,食埋就完滿
2022-04-29 16 浏览
係屋企悶左好耐喇,既然放寬左,就出嚟放肆下😃朋友話想飲啤酒食串燒,佢早一星期經過見到有間居酒屋新開張,就話要帶我嚟食🤩我哋叫左Mori Set,有8款燒鳥+1款牛舌/燒鱔/虎蝦+主食侍應好貼心地了解我哋有冇咩唔食👍🏻原來呢個set係會有雞嘅內臟!「牛蒡漬」先嚟前菜,酸酸地好開胃!「麵豉雞肉捧」與平時嘅雞肉捧不同,沒有太多汁醬,只是面頭少少的麵豉汁,令雞肉捧味道不太單調!再配上紫蘇葉獨特嘅味道,味覺更上一層樓😋出奇的是呢個原汁原味嘅雞肉捧好juicy❤️「燒雞肝」雞肝口感同鵝肝差唔多,不過雞肝味道偏濃,同埋無咁細膩!「一夜干雞翼」雞翼燒得好乾身,雞皮脆卜卜😍外脆內嫩!用左一夜干嘅方法,所以雞翼好入味👍🏻「提燈」原來提燈係輸卵管。輸卵管前面有2粒未受精嘅蛋黃,橙黃色好似燈籠咁!口感爽脆,一啲都唔會令人抗拒的,幾好食😋「汁燒雞心元」雞心元嘅位置比較了”lun”係心臟嘅前血管,質感爽爽地❤️「燒雞冠」雞冠嘅口感都係Q彈爽脆,鍾意食呢款口感的一定會愛上🤩我就係其中一個!下次去燒鳥店我識叫㗎喇😆「燒牛舌」牛舌好厚身,燒到中間好粉嫩,食落有彈性之餘肉質仲好細嫩😋「純正雞湯」用左雞腳&其他雞嘅部位熬左呢碗

係屋企悶左好耐喇,既然放寬左,就出嚟放肆下😃
侍應好貼心地了解我哋有冇咩唔食👍🏻
原來呢個set係會有雞嘅內臟!

「牛蒡漬」
先嚟前菜,酸酸地好開胃!

「麵豉雞肉捧」
與平時嘅雞肉捧不同,沒有太多汁醬,
只是面頭少少的麵豉汁,令雞肉捧味道不太單調!
再配上紫蘇葉獨特嘅味道,味覺更上一層樓😋
出奇的是呢個原汁原味嘅雞肉捧好juicy❤️

「燒雞肝」
雞肝口感同鵝肝差唔多,不過雞肝味道偏濃,
同埋無咁細膩!

「一夜干雞翼」
雞翼燒得好乾身,雞皮脆卜卜😍
外脆內嫩!
用左一夜干嘅方法,所以雞翼好入味👍🏻

「提燈」
原來提燈係輸卵管。
輸卵管前面有2粒未受精嘅蛋黃,
橙黃色好似燈籠咁!
口感爽脆,一啲都唔會令人抗拒的,幾好食😋

「汁燒雞心元」
雞心元嘅位置比較了”lun”
係心臟嘅前血管,質感爽爽地❤️

「燒雞冠」
雞冠嘅口感都係Q彈爽脆,鍾意食呢款口感的一定會愛上🤩
我就係其中一個!下次去燒鳥店我識叫㗎喇😆

「燒牛舌」
牛舌好厚身,燒到中間好粉嫩,
食落有彈性之餘肉質仲好細嫩😋

「純正雞湯」
用左雞腳&其他雞嘅部位熬左呢碗雞湯出嚟,
飲嘅時候有啲黏黏嘅感覺,真係好精華😋

「白布烏冬」
用左精粹嘅雞湯煮呢個白布烏冬,
其實重點係個湯度🤪
仲多左豚肉嘅香濃味,所以呢個比純正雞湯更好飲😍

最後仲有埋抹茶奶凍做甜品
2022-04-28 139 浏览
晚市堂食開返,事不宜遲就放工和朋友在銅鑼灣一聚,找到了這家新開的鳥森,以炭火燒雞串燒作主打的店來試試。位置不難找,也近地鐵。裝修以紅黑為主,吧枱位置放滿了日本酒,頗有日本居酒居的格局。入座不久,開始多人。餐廳選擇都不少,但我們直接就點了兩份$580的Mori Set,貪其有串燒、主菜、餐湯甜品,這樣就可各樣都試一下。先來的前菜芫荽沙律很清新,小小一客但充滿芫荽香,喜歡芫荽的朋友一定大讚!然後就來炭火燒雞串八本,分別有梅子醬雞胸肉,配紫蘇葉令味道一新,多了清新。每日限量的側邊雞喉,口感好特別,煙韌又爽脆!雞胸軟骨是脆口又有咬感,雞上腿肉夠肉厚,食落啖啖肉。雞心雞肝則剈者爽身後者肥美。芝麻雞柳皮脆富芝麻香。提燈出面比較少食到,那小小的初生蛋做到流心效果,令人驚喜!燒物選了牛舌和虎蝦。牛舌芯夠嫩夠厚。配青芥末或芥末籽醬更能食出其肥美。虎蝦大大隻,擺盤伴上鮮花,更見精美,蝦肉爽彈且帶焦香。主菜是白布烏冬,小小的一碗,正好消除串燒的熱氣。烏冬一塊塊的,滑且溜口,清清地食落好舒服。另一是炭火親子丼,這個好食。飯濕濕地,入面滿是炭火燒過的雞件,所以入口陣陣炭香更有菇香!雖然飽,但這個飽令人飽都追住食

主菜是白布烏冬,小小的一碗,正好消除串燒的熱氣。烏冬一塊塊的,滑且溜口,清清地食落好舒服。另一是炭火親子丼,這個好食。飯濕濕地,入面滿是炭火燒過的雞件,所以入口陣陣炭香更有菇香!雖然飽,但這個飽令人飽都追住食!

最後甜品前以一杯熱辣辣的雞湯作結,舒媛一下炭火的餘韻。甜品的紅豆牛奶布甸甜度剛好又夠滑。燒鳥為主的餐廳銅鑼灣不多,值得一試。

2022-04-26