2023-03-08 91 浏览
雞串燒  Omakase  真糸未食過,  女友帶路去 鳥森 (銅鑼灣) ,  大家試一下此種樂趣.有精選套餐 Mori Omakase    $680/位,  包 日本雞燒物  Yakitori  8 本,   另燒物兩款, 丼/烏冬, 及甜品.食串燒,  先點飲品  女友愛梅酒的香氣, 帶點米酒的醇厚.我愛 威士忌梳打,  味道溫和開胃. 前菜小食有:  雞絲什菜沙律雞軟骨:  細細粒, 爽口又脆口, 食得夠滋味.雞胸軟骨:   口感爽脆,  不油不膩非常香口, 佐酒一流.惠比壽雞柳 芝麻燒:  肉質軟滑非常,  加上芝麻一起燒香, 師傅有廚藝.  雞腳筋:    比吃雞腳更好食, 因為已去骨, 啖啖肉.一夜幹雞翼:  經過一夜幹的處理,  肉質確保油脂, 好滿意. 雞翼 好味,  令人回味.雞翼:   外皮燒得香脆,  雞肉鮮嫩,  可口. 蛋黃免治雞肉棒:    照燒汁調味好,  惠比壽雞肉質特別嫩滑,  沾些溫泉蛋,  免治雞肉變得更香滑.雞胸肉:  纖維較細, 口感滑嫩.    牛舌:    夠嫩夠厚, 有彈性有咬口,  燒得夠香, 無令我們失望!白燒鰻魚:    燒得剛剛
雞串燒  Omakase  真糸未食過,
 女友帶路去 鳥森 (銅鑼灣) ,  大家試一下此種樂趣.
我愛 威士忌梳打,  味道溫和開胃.
前菜小食有:  雞絲什菜沙律
雞軟骨:  細細粒, 爽口又脆口, 食得夠滋味.
比壽雞柳 芝麻燒
雞腳筋:    比吃雞腳更好食, 因為已去骨, 啖啖肉.
一夜幹雞翼
雞翼:   外皮燒得香脆,  雞肉鮮嫩,  可口.
蛋黃免治雞肉棒
雞胸肉:  纖維較細, 口感滑嫩.
雞胸肉:
燒牛舌
白燒鰻魚:    燒得剛剛好, 魚皮帶脆, 魚肉爽口, 咬落魚油溢岀, 口入面散發滿滿脂香.
白燒鰻魚
雞清湯:   我們愛啤酒, 也不會錯過好味雞清湯.
炭火惠比壽雞親子丼飯.   常常食牛丼.  今次食炭火雞丼飯, 飯面上鋪滿雞和紫菜.  好不錯.
炭火惠比壽雞親子丼飯.
品嘗到惠比壽雞的嫩滑,
有濃厚雞味, 重帶點炭燒香, 無骨, 老幼大少都岩食.
餐後甜品,  紅荳奶凍:  紅荳味香甜,  奶凍柔滑美味,  入口豐富.
比壽雞柳 芝麻燒
一夜幹雞翼
蛋黃免治雞肉棒
雞胸肉:
燒牛舌
白燒鰻魚
炭火惠比壽雞親子丼飯.
2023-03-08 35 浏览
Dinner. Interested to try, given our fabulous experience at sister restaurant Tori Kin. Charcoal grill. Seated at counter, which really wasn’t designed for diners to watch the chefs at work. No western wines served, but manager encouraged us to try the fruit liqueurs that they made themselves.Some interesting chicken parts on offer. Here’s what we had.Compulsory appetizer, which PickyEater noted was already on the counter when we sat down. Didn’t try.After a 30 minute wait: Hanger steak (牛橫隔肌)-

After a 30 minute wait: Hanger steak (牛橫隔肌)- overcooked; very chewy. Probably over seasoned as well. Very disappointing- for a first dish as well…..

Rice ball- surprising as most places serve this towards the end. But very good. Ordered seconds.

Quail eggs- def not “流心” as represented in the menu.

Chicken thigh- good but smaller in size than Tori Kin.
Chicken wing- ditto.

Chicken crown
雞掌心, 雞腳筋

Abalone- most disappointing dish of the night according to PickEater, who mentioned that the abalone shouldn’t be sliced that way. Indeed, lacking in color and size. Server came over and said abalones that night were too small- accordingly they would take $20 off.

Eel- crispy skin but a bit too burnt in some places to the point of bitterness.

提燈 (fallopian tube and ovary) with egg yolks.

Ox tongue- dunno why they didn’t do it on skewers- portion was too big and way too oily. Couldn’t finish.

Dessert: Sesame dumplings on skewers. Interesting. I liked.

In summary: the bar was prob set too high by the earlier yakitori places that we tried. Not really that bad, but paled in comparison.
2023-03-08 18 浏览
疫情開始減退,返工都要着返正常嘅衫,當然就要去買番啲新衫啦!今日約咗朋友去銅鑼灣行街,行街之前當然就係要去醫下個肚先,去咗銅鑼灣恩平道亨利中心鳥森食午餐。Set lunch有5個餐選擇,價錢都係百幾蚊,因為朋友唔食牛就叫了Set C鳥森串燒,包括雞翼,蛋黄漬免治雞肉棒、雞腿肉,雞胸軟骨、冬菇) 。每個午餐前菜都好認真,有湯、茶碗蒸、蕃茄沙律、漬物,仲有飲品。串燒燒得剛剛好,最鍾意就係食雞翼,非常香。另有紫菜碎鋪滿的飯,唔使驚唔夠飽。Set D溫泉蛋鰻魚飯,鰻魚鋪滿整個碗面,蛋汁流入鰻魚飯好juicy。環境都坐得舒服,同朋友嚟傾吓計食吓嘢都係一個唔錯嘅地方。

午餐
2023-03-07 190 浏览
香港restaurant week 第一彈!這天看完羽生結弦電影直播之後來到這家餐廳吃串燒!來到的時候心情仍然是很激動,回味着剛剛看完直播的片段。來到的時候餐廳比較繁忙,被安排在餐廳中間的位置,不用選擇就直接要了restaurant week的菜單,$438。前菜侍應先送上前菜雞絲沙律,說是跟套餐的。這裏就沒有一般鮨店精緻,沙律並不是用沙律菜,而是普通用椰菜、紅蘿蔔絲等等平價食材,表面的雞絲有黑椒味,配上柚子汁調味,但醬汁有點不夠,有汁的地方味道不錯,沒有點到汁的地方相對就粗糙,味道普通。評分:6/10結果買單的時候看到這個前菜是要另外收費的要收$36 ,侍應也沒有提醒,放下就走,我覺得做法有點不好。另外 $36吃這個質素的沙律我就覺得更加貨不對辦,只用椰菜及紅蘿蔔絲敷衍客人,起碼也給點沙律菜吧⋯⋯六款串燒接下來是廚師發板的六款串燒,分別是雞腳筋、雞軟骨、雞腎、免治雞肉棒、雞胸肉、雞腿肉。所有串燒都是一串一串燒好就馬上送上枱的,保持新鮮熱辣,這點做得不錯。雞腳筋第一串上的是雞腳筋,師傅是用椒鹽調好了味的,非常香口惹味,雞腳筋的口感有點像鴨舌,讓人一口接一口不停的,好吃。評分:8.5/1

前菜
侍應先送上前菜雞絲沙律,說是跟套餐的。
評分:6/10

六款串燒

評分:8.5/10
雞軟骨
第二串是雞軟骨,口味完全改變,這款的調味是照燒汁,大件的雞軟骨和雞肉梅花間竹地串起,甜甜的味道很合我的口味,只是對比第一串少了一些焦香感,有啲美中不足。
評分:7.5/10
雞腎
雞腎是鹽燒口味的,一串三件細細件的,但可能這個尺寸口感更好,爽爽脆脆又好入味,需要咀嚼但不會太硬,比我以前食過大件的更好吃,不錯。
免治雞肉棒
第四件是免治雞肉串燒,免治雞肉有點黏着棒子,調味及肉質口感都普通。畫龍點睛之處是生雞蛋,生蛋黃應該醃過,已經像鹹蛋蛋黃狀態,把生蛋黃夾在雞肉中間同吃,蛋黃提升了雞肉的味道,令粗糙的肉質變得鮮嫩細滑,淡淡的酒香更增添了層次感。
梅子雞胸
第五串的梅子雞胸雞胸肉有汁,但雞肉沒有經過調味,所以是沒有什麼味道的,第一口配合了梅子及紫蘇葉作為調味,梅子的酸味及紫蘇的香氣為雞肉好好的調味了,好吃,但吃了一口已經吃掉所有的梅子及紫蘇,但第二口我就配上柚子胡椒吃,味道也不錯。
惠比壽雞腿肉
雞腿肉滑細嫩,肉汁澎湃,簡單的鹽燒,我配合柚子胡椒同吃,味道不錯,我發覺這家店標榜的是惠比壽雞肉,雞肉多汁有彈性也不油,不過雞味不濃。
燒物 伊比利亞豬肋條
燒烤過的豬肉已經經過走油這個工序,肉質變得非常爽脆,沒有油膩感。
豬肋條以黑胡椒調味,胡椒味濃郁,外層焦脆,充滿肉汁很好吃,配合的辣蘿蔔蓉也刺激,正好可以中和豬肉的肥膩感。
評分:8.5/10
雞湯
雞湯不油,熱辣辣非常暖胃,可惜的是可能放了味增調味,因此雞湯味都被掩蓋了,吃不到雞的香味。
食事
惠比壽炭火親子丼
其實來到這裏已經很飽,因此這份親子丼對我來說並不吸引。
賣相平凡,材料擠迫地堆砌在一個小碗中,雞蛋顏色蒼白,可能是炭火燒的關係吧,雞肉是黑色的。材料有洋蔥、雞蛋、雞肉及冬菇(當然還有白飯)。
吃不太下,所以慢慢吃,結果咬開見到有一件雞肉是生的,馬上退回給餐廳,也不用再補给我了,反正我也吃不下。
評分:3/10
牛奶布甸
一般水準的,比較甜,乏善足陳。
評分:7/10
總券,串燒是好吃的,豬肋條味道也很好,可惜其他方面拉低了水準,而且前菜要另外收費有點又不提醒…反正我覺得是不好的做法。
總評分:7/10
  • 伊比利亞豬肋條
2023-03-06 193 浏览
朋友想食雞, 約我齊齊去  銅鑼灣 鳥森,  此店主打雞燒物,  也有豬牛, 海產.  岩胃口.餐廳在七樓,  燈光暗暗, 有居酒屋氣氛.開放式廚房, 食物即叫即制, 師傅正在為客人準備燒物.餐牌以雞燒物  Yakitori 為主,  另有多頁豬牛, 素菜, 海產.  我們選擇招牌  Mori Omakase ($680/位)  包精選燒鳥 8 本,   燒物兩款, 丼/烏冬, 甜品.  店員好細心會問雞有很多部位,  我們想吃那些?  經她介紹落單無難度.前菜先送到, 雞絲配菜絲,  份量少但新鮮醒胃.大家點了 梅酒, 威士忌梳打, 來個碰碰杯!!   威士忌梳打酒味唔濃, 配檸檬清香易入口.梅酒,  梅子的香氣提升, 口感酸酸甜甜.雞胸軟骨:   質地煙韌, 燒得爽脆,   醬汁美味.雞腳筋:    燒得香, 有點咬口, 幾特別又討好.雞翼:   燒得金黃香口, 外皮夠脆, 肉質又嫩又多汁,  沒油膩感.  一夜干雞翼:  雞翼外皮燒得香脆, 雞肉鮮嫩,  好味,  令人回味.蛋黃清免治雞肉棒:   免治雞肉混合雞軟骨, 有點咬口, 微甜的醬汁,  加上溫泉蛋汁, 口感極豐富.雞胸
餐廳在七樓,  燈光暗暗, 有居酒屋氣氛.
開放式廚房, 食物即叫即制, 師傅正在為客人準備燒物.
前菜先送到, 雞絲配菜絲,  份量少但新鮮醒胃.
梅酒,  梅子的香氣提升, 口感酸酸甜甜.
雞胸軟骨:   質地煙韌, 燒得爽脆,   醬汁美味.
雞胸軟骨
雞腳筋:    燒得香, 有點咬口, 幾特別又討好.
蛋黃清免治雞肉棒
雞胸肉:  用紫蘇葉包著燒, 雞胸肉保存水份, 啖啖肉更嫩滑.
雞胸肉
惠比壽雞柳 芝麻燒:  惠比壽雞柳肉質嫩滑, 有雞味, 經炭火連芝麻一起燒香, 香口好食.
惠比壽雞柳 芝麻燒
雞軟骨:  爽口又脆口, 食得夠滋味.
白燒鰻魚:     剛燒起好熱, 好香.  肉鮮結實, 肉厚, 肉質細嫩,  香口惹味.
白燒鰻魚
牛舌:    入口煙韌, 有咬口, 燒得岩岩好 , 表面燒至有些焦香, 牛舌厚切,  咬落軟稔多汁, 配惹味醬料.
牛舌
雞清湯:    熱騰騰的雞湯, 好暖心.
牛肉烏冬 :  紫菜滿滿,   賣相很好.
牛肉烏冬
烏冬煙韌又好滑, 索滿湯汁.
牛肉片肉質柔軟, 牛肉味濃郁, 食了多款雞,  再食牛肉,  感覺真不錯.
紅荳奶凍:  奶凍涼冰冰, 紅荳味香甜, 好滿意.
紅荳奶凍

師傅有廚藝, 燒物火候控制得很好, 食物有質素, 吃得開心, 好回味.
蛋黃清免治雞肉棒
雞胸肉
惠比壽雞柳 芝麻燒
牛舌
牛肉烏冬
紅荳奶凍
2023-03-04 10 浏览
一坐低未嗌嘢食嘅時候,已經會有日本蒟蒻沙律,總會有好靚碟同調味料,包括有柚子胡椒,鹽,同埋炒過嘅七味粉Mori Omakase廚師發辦八串燒雞串雞腳筋,非常有咬口,有筋同斬骨嘅感覺。本身調味已經好充足,不過加少少七味粉,食落更鮮味雞胸軟骨,落左少少鰻魚汁,又好口感又好食雞腎 好爽口,仲有一陣陣炭火味,好香口月見雞肉棒,蛋黃整到啫喱質地,口感係升咗一級,醬油有少少鹹,但係+蛋黃之後就會提升到甜味,食極唔停提燈 即係雞卵巢,肉果邊有少少內臟嘅未,黃色食落似蛋黃梅子雞胸 不會鞋,仲好香雞腿肉 雞皮勁脆!勁juicy, 加少少salt已perfect雞腸 未必個個會鍾意,但係佢本身就鍾意食內臟,加七味粉Perfect蛋黃漬虎蝦勁大隻啖啖肉,非常滿足惠比壽炭火親子丼咸甜適中!親子好滑又多汁,雖然未嚟過飯之前已經好飽,但係好味到我成碗都食晒!汁物 甘物非常好味既雞湯!自家製奶凍自家製梅酒
一坐低未嗌嘢食嘅時候,已經會有日本蒟蒻沙律,
總會有好靚碟同調味料,包括有柚子胡椒,鹽,同埋炒過嘅七味粉

Mori Omakase
廚師發辦八串燒雞串

雞胸軟骨,落左少少鰻魚汁,又好口感又好食

雞腎 好爽口,仲有一陣陣炭火味,好香口

提燈 即係雞卵巢,肉果邊有少少內臟嘅未,黃色食落似蛋黃
梅子雞胸 不會鞋,仲好香

蛋黃漬虎蝦
勁大隻啖啖肉,非常滿足

惠比壽炭火親子丼

汁物 甘物
非常好味既雞湯!
自家製奶凍
自家製梅酒
  • 雞胸軟骨
  • 雞腸
  • 惠比壽炭火親子丼
2023-03-02 8 浏览
再訪銅鑼灣主打雞肉串燒嘅日本料理,當然有好多刁鑽部位,試過會再想食😋想試特別的,不妨來個廚師發辦串燒set 由廚師為客人挑選,驚喜滿滿🤩串燒一共有8 本,全雞類,包括有雞胸軟骨、蛋黃漬免治雞肉棒、雞腎、雞心、雞翼、雞腸、雞肝、惠比壽梅子雞肉雞胸軟骨與雞軟骨不同,size 比較大,食落更有嚼勁,醬汁加添美味雞腎質地脆嫩,好有口感;而雞肝柔軟綿滑,香濃而不膩惠比壽梅子雞肉,係有一片紫蘇葉包住,上面加了梅子醬,酸酸地好醒胃,雞肉嫩滑多汁,仲有有陣陣紫蘇葉香燒物就同朋友分別揀咗蛋黃漬虎蝦,及伊比利亞豬肋骨 虎蝦擺放好精緻,用蛋漿包蝦肉汁,入口有蛋香,蝦肉大件又新鮮彈牙主食就有惠比壽炭火親子丼,及牛肉烏冬,再加上一碗熱騰騰🔥,煮出精華的特濃雞湯,最後以香甜滑滑的紅豆牛奶布甸作結

想試特別的,不妨來個廚師發辦串燒set
廚師為客人挑選,驚喜滿滿🤩

串燒一共有8 本,全雞類,包括有雞胸軟骨

雞腎質地脆嫩,好有口感;而雞肝柔軟綿滑,香濃而不膩

燒物就同朋友分別揀咗
蛋黃漬虎蝦,及伊比利亞豬肋骨

,最後以香甜滑滑的紅豆牛奶布甸作結

2023-03-01 40 浏览
Set lunch 最basic嘅係$78,貴啲嘅有$178串燒餐,每款都有茶碗蒸、沙律、漬物、雞湯及餐飲精選串燒6本 ($178)分別有茄子、橫隔肌、紫蘇里芋豚肉卷、黑豚豬腩、冬菇及蛋黃漬免治雞肉棒。雞肉棒係先將雞肉打碎再加入軟骨,好有口感;另外紫蘇里芋豚肉卷都好有驚喜,芋頭嘅清香配合豚肉油香;橫隔肌充滿油份,肉質彈牙;除咗串燒仲有一碗加咗紫菜碎嘅白飯照燒雞扒定食 ($88)雞扒燒得嫩滑,幾juicy而且有焦香仲有伯爵茶或咖啡
茶碗蒸、沙律、漬物、雞湯

精選串燒6本 ($178)
精選串燒6本

照燒雞扒定食 ($88)
雞扒燒得嫩滑,幾juicy而且有焦香
照燒雞扒定食

仲有伯爵茶或咖啡
咖啡
茶碗蒸、沙律、漬物、雞湯
照燒雞扒定食
咖啡
朋友很喜歡吃動物的刁鑽部位,所以特意邀請我陪她去鳥森吃,這裏的雞串燒正是可以差不多吃混雞的全身及內臟🧡鳥燒廚師發辦套餐 Mori omakase @$680只要跟服務員講不吃什麼部位就可以,今次的串燒有 雞冠、雞翼、雞胸骨、雞腳筋、雞肝、免治雞肉棒、雞皮、提燈、豬肋條、白鱔 這次真是我大膽的嘗試🫣 有幾個部位比較特別🔸雞冠 : 燒到脆卜卜,沒有什麼特別的味道,有一點像薯片的口感🔸雞胸軟骨:這個我本身很喜歡的,有咬感,比雞軟骨更健康不肥膩,配上燒汁更惹味🔸雞腳筋 :吃法與牛筋跟不同,不是稔身的,是十分煙靭爽彈🔸提燈 :輸卵管及卵巢未形成外殼的雞蛋黃製成提燈串燒,很珍貴,價格較高;外層有層膜比較彈口,裏面有點像未熟雞蛋的感覺,口感豐盈香滑🔸恵比壽炭火親子丼🔸安格斯白布烏冬最後配一個飯/烏冬,一定夠飽🔸紅豆奶凍
🧡鳥燒廚師發辦套餐 Mori omakase @$680
只要跟服務員講不吃什麼部位就可以,
這次真是我大膽的嘗試🫣 有幾個部位比較特別
🔸雞腳筋 :吃法與牛筋跟不同,不是稔身的,是十分煙靭爽彈
🔸恵比壽炭火親子丼

🔸安格斯白布烏冬

最後配一個飯/烏冬,一定夠飽
紅豆奶凍
🔸紅豆奶凍
2023-02-15
紅豆奶凍
2023-02-25 118 浏览
又到 Hong Kong Restaueant Week 今次醒目,立即約朋友去食,參與餐廳有200幾間,真心超值抵食😘.我哋係眾多餐廳中,揀左鳥森Torimori 🍢位於銅鑼灣恩平道日式串燒餐廳,主打雞肉串燒,亦有牛肉豚肉提供,以紅木炭即叫即燒。紅木炭燒出嚟嘅食物,炭香味更濃。.餐廳門口充滿日本風味,好多日本小擺設,落地大玻璃窗,環境同視野都非常舒服,夜晚放工後陸續好多人嚟,非常熱鬧,氣氛不錯😆.Restaurant week預早左一日前預訂, 好野係留比有用心嘅人😎.Dinner Set (Restaurant week $438/ppl)精選燒鳥6本 .🔺雞腳筋 - 第一次食,口感好香脆,有啲似雞軟骨,但脆口少少,燒得好香,調味剛好。.🔺雞腎 - 簡單鹽燒,味道爽脆。.🔺蛋黃漬免治雞肉棒 - 伴上蛋黃漬一齊食,雞肉棒外層筍脆,中間軟腍,伴蛋黃漬非常惹味。.🔺惠比壽梅子雞胸 - 卷上紫蘇葉一齊卷,再配上梅子醬,酸甜開胃,肉質好Juicy,帶有陣陣紫蘇香味。.🔺雞胸軟骨 - 炭燒後塗上醬汁,軟骨爽脆,雞胸肉軟滑。.🔺雞腿肉 - 啖啖肉,好滿足😂.汁物 🔺雞湯 - 完全唔油膩,入口好香
我哋係眾多餐廳中,揀左鳥森Torimori 🍢
紅木炭燒出嚟嘅食物,炭香味更濃。
精選燒鳥6本
🔺雞腎 - 簡單鹽燒,味道爽脆。
🔺雞胸軟骨 - 炭燒後塗上醬汁,軟骨爽脆,雞胸肉軟滑。
🔺雞腿肉 - 啖啖肉,好滿足😂
汁物
🔺雞湯 - 完全唔油膩,入口好香雞湯味,不知不覺成碗飲晒。
燒物
🔺黑魚子伴比目魚 - 魚皮燒得香脆,魚肉非常滑😘
🔺伊比利亞豬肋條 - 肉質爽口彈牙😍
食事
🔺惠比壽炭火親子丼 - 滑蛋混入飯裡面,配上炭燒雞口,每一口都係幸福🤤
🔺黑咖喱炭火雞飯 - 黑咖啡喱入口香而不辣,配上日本米飯同炭火燒雞肉,我地好似食到一粒飯都無淨😂😂
甜品🍮
紅豆布甸 - 好滑好香,有啲飲燉蛋白😂

📍鳥森Torimori
地址:銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓
2023-02-24
🇭🇰特色居酒屋🏮高质量日式烧鸟店【鸟森】🥰最近爱上了日式料理探店,前几天又被我找到一家特别好吃的烧鸟店——❤️鸟森❤️在铜锣湾!😋超级超级好吃!姐妹们请放心去吃!绝对不后悔那种☺️🌟前菜:开胃沙律👇以下是我们点的两人份的set🌟8种烧鸟mori omakase烧鸟是日语中鸡烧烤的意思,师傅会根据当天最新鲜的食材去做,也会问你是否接受内脏,再根据你的口味去换菜品。1、鸡翼(煎得恰到好处,juicy!)2、鸡肾(很香在吃牛肉丸,口感弹脆弹脆的)3、月见鸡肉棒(lou着温泉鸡蛋液吃太香了)4、鸡胸软骨(鸡软骨超级脆口有嚼劲 )5、鸡尾(妈呀超级Q弹!第一次吃到鸡的这个部位 居然很Juicy!!)6、鸡肝(和鹅肝的口感很像,但味道略有不同,很香!)7、鸡肠(边缘脆口,中间软嫩,太香了,略微带了点芝士咸蛋黄的口感,很厉害的是他的鸡肠从头到尾一点没断)8、梅子酱鸡胸肉(紫苏叶的香味和鸡胸肉搭配很特别,如果喜欢再限流一点的,可以鸡胸肉点一丢丢🤏盐or七味粉)🌟烧物Grilled Dish1、白鳝鱼鱼皮非常有嚼劲,焦脆中带着烟韧的口感,鱼肉鲜嫩多汁,一个字,香!2、厚烧牛舌芯爽脆嫩滑!不是那种劣质的咬不断的
🇭🇰特色居酒屋🏮高质量日式烧鸟店【鸟森】

😋超级超级好吃!姐妹们请放心去吃!绝对不后悔那种☺️

🌟前菜:开胃沙律

👇以下是我们点的两人份的set
🌟8种烧鸟mori omakase

1、鸡翼(煎得恰到好处,juicy!)

2、鸡肾(很香在吃牛肉丸,口感弹脆弹脆的)

3、月见鸡肉棒(lou着温泉鸡蛋液吃太香了)

4、鸡胸软骨(鸡软骨超级脆口有嚼劲 )

6、鸡肝(和鹅肝的口感很像,但味道略有不同,很香!)

🌟烧物Grilled Dish
1、白鳝鱼

2、厚烧牛舌芯
爽脆嫩滑!不是那种劣质的咬不断的牛舌,弹牙至极,边缘烤到恰到好处的焦度,卜卜脆!

🌟食事Meal Dish
原来到这里才算是主食!
1、惠比寿炭火亲子丼
里面的蛋液非常均匀地包裹每一颗饭粒,

2、安格斯白布乌冬
乌冬是那种白布条乌冬,是我喜欢的那种糯糯又烟韧口感,选的乌冬质地也好,吃不吃淀粉味,完全吸收了汤汁的鲜味。牛肉也很嫩滑。

🌟汁物&甜品 Soup & Desert
鸡汤(不是夸张,超级浓郁鲜甜!惊艳到我的天灵盖!!!)
奶冻:冰冰凉凉,入口即化,糖度只有少许,一点都不腻,好喜欢!几口就给我霍霍完!

🥤饮料:信州苹果梳打&完熟白桃梳打
💰人均:700hkd

📍 鸟森 (铜锣湾)
铜锣湾恩平道42号亨利中心7楼

#香港美食 #烧鸟 #日式料理 #好吃的香港餐厅 #香港吃喝玩乐 #香港旅游 #香港留学 #香港 #铜锣湾
2023-02-23 13 浏览
第一次去銅鑼灣鳥森食廚師發辦既燒鳥套餐mori omakase set,實在太好吃🤤前菜既沙律有蔬菜絲,健康有營養,加上雞絲及芝麻,食落開胃。精選8款串燒雞心元雞肝雞心雞腳筋雞胸軟骨蛋黃漬免治雞肉棒一夜干雞翼日本提燈💗全都是由廚師發辦🧑‍🍳。雞胸軟骨和雞心係我至愛,雞胸軟骨加上醬汁十分惹味,而且咬落去好脆。雞心用咗鹽燒,煙韌彈牙。🐷伊比利亞豬肋條好有口感,好多肉汁呀🤤🐃厚燒牛舌芯咬落好爽。🐔我最愛飲雞湯,足料清甜。🍴主食安格斯白布烏冬爽口,湯底清甜。炭燒親子丼足料,有幾塊雞肉,滑蛋甜甜地。💜甜品紅豆奶凍,又香又滑溜。

前菜既沙律有蔬菜絲,健康有營養,加上雞絲及芝麻,食落開胃。

精選8款串燒

雞心元

雞肝

雞心

蛋黃漬免治雞肉棒

日本提燈

💗全都是由廚師發辦🧑‍🍳。

雞心用咗鹽燒,煙韌彈牙。

🐷伊比利亞豬肋條好有口感,好多肉汁呀🤤

🐃厚燒牛舌芯咬落好爽。

🐔我最愛飲雞湯,足料清甜。

🍴主食

安格斯白布烏冬爽口,湯底清甜。

炭燒親子丼足料,有幾塊雞肉,滑蛋甜甜地。

💜甜品

紅豆奶凍,又香又滑溜。

2023-02-22 22 浏览
🍢精選六本定食 $258有牛舌、豬腩肉、冬菇、蘆筍豬肉卷、茄子、免治雞肉棒🐔個人覺得CP值唔高,而且串燒有d乾🥲最好食係個蛋黃撈飯,甜甜既燒肉汁+半熟蛋黃=無得輸!🐮鹽燒安格斯橫隔肌定食 $268店員會問你想要幾成熟,熟度掌握得幾好,但調味一般💁🏼‍♀️淡左少少,送飯寡左d🍚套餐另外會有蒸蛋、醃菜、雞湯、餐飲😌蒸蛋有少少失望,唔係茶碗蒸果種滑嫩既口感😞😞醃菜好味,越食越開胃👍🏻餐飲最有驚喜☕️杯咖啡幾香滑,同行既朋友都話咖啡唔錯😂😂😂朋友話之前晚市黎過,水準幾高,仲有好多特別部位既雞肉可以試🐥可能今次嗌錯左,串燒既味道同口感都一般🙊而且定價略為進取,要改善下食物出品先對得住價錢❗️

🍢精選六本定食 $258

🐮鹽燒安格斯橫隔肌定食 $268

2023-02-21 14 浏览
今次揀咗呢間喺銅既燒鳥專門店鳥森,因為口碑幾好~見佢地最近新出午市套餐,一於去試試 我同朋友揀咗set a嘅精選串燒6本 $178set c嘅燒鳥5本 $158首先串燒六本入面就有橫隔肌,黑豚豬腩串,紫蘇里芋豚肉卷,蛋黄漬免治雞肉棒,茄子,冬菇呢六款嘅串燒,六款有齊豬肉、牛肉同雞肉,仲有蔬菜類嘅串燒,呢度嘅串燒全部都係用炭火燒烤,所以食落有陣陣嘅炭火香味,而佢哋嘅調味得宜,可以食到食物嘅原汁原味,而我自己最鍾意一定係蛋黄漬免治雞肉棒,免治雞肉棒係呢度自家製,用料十足,令口感都變得豐富,配埋飯內嘅蛋黃漬,可以令雞肉棒嘅味道更香。另一款燒鳥5本包括咗雞翼,蛋黄潰免治雞肉棒,雞腿肉、雞胸軟骨、冬菇。我自己最鍾情雞腿肉,肉厚多汁,口感嫩滑,外皮帶點香脆,雞翼都可以做到呢個效果,但始終雞腿肉啖啖肉食落會更過癮。午市套餐仲會包咗前菜:會喺自家醃製嘅既牛蒡同蒜粒沙律:番茄蔬菜沙律配蒜蓉汁,清爽又開胃。湯:熱辣辣嘅雞湯鮮甜無比。茶碗蒸:蒸得好嫩滑,入面仲有香菇同雞肉,令味道更豐富。御飯:飯面有滿滿紫菜絲,中間仲有蛋黃漬,而飯入面經已有醬汁,撈勻一齊食味道會更好。茶:咖啡或伯爵茶兩款

我同朋友揀咗
set a嘅精選串燒6本 $178
set c嘅燒鳥5本 $158

午市set  A

午市set  C

午市套餐仲會包咗
前菜:會喺自家醃製嘅既牛蒡同蒜粒
沙律:番茄蔬菜沙律配蒜蓉汁,清爽又開胃。
湯:熱辣辣嘅雞湯鮮甜無比。
茶碗蒸:蒸得好嫩滑,入面仲有香菇同雞肉,令味道更豐富。

茶:咖啡或伯爵茶兩款
午市set  A
午市set  C
2023-02-20 226 浏览
之前lunch來過鳥森食午市套餐,知道夜晚有mori omakase set 廚師發辦燒鳥套餐,已經好有興趣。❤️今晚特地訂座品嚐一下,原來套餐好豐富,第一次食串燒都飽到捧住個肚離開😋🥃自家梅酒 $88🍎蘋果梳打 $48💕Mori omakase set每位$680精選燒鳥8本👨‍🍳👩‍🍳由廚師發辦,今晚有雞心元,雞腳筋,雞心,雞肝,一夜干雞翼,雞胸軟骨, 蛋黃漬雞肉棒,日本提燈。我最愛雞心元同雞肝,雞心元爽口,帶點嫩滑,保留肉汁不太乾,雞肝質感細嫩,火候 拿捏得很好。😍🔥燒物4選1伊比利亞豬肋條有咬口夠juicy。😋厚燒牛舌芯爽嫩,高質。🥢食事炭燒親子丼,安格斯烏冬各一。烏冬嘅湯底鮮甜,烏冬爽口。親子丼既滑蛋香甜滑溜。🥄汁物雞湯熱騰騰,非常鮮甜。🍧甘物奶凍配紅豆,牛奶味好香濃。呢個set真係好飽啊😂

🥃自家梅酒 $88

🍎蘋果梳打 $48

💕Mori omakase set每位$680

精選燒鳥8本

🔥燒物4選1

伊比利亞豬肋條有咬口夠juicy。

😋厚燒牛舌芯爽嫩,高質。

🥢食事

炭燒親子丼,安格斯烏冬各一。

烏冬嘅湯底鮮甜,烏冬爽口。親子丼既滑蛋香甜滑溜。

🥄汁物

雞湯熱騰騰,非常鮮甜。

🍧甘物

奶凍配紅豆,牛奶味好香濃。

呢個set真係好飽啊😂

2023-02-20