2016-02-29 1366 浏览
飲品放題倒是十分少見, 可以在90分鐘內大飲特飲, 的確是另一番體驗。 由晚上十時開始至收店, 適合放工後的Happy Hour, 價錢是每位$298。飲品放題的主角名單就是這些, 而客人可以從這兩版中的M1-M26選出喜好的三款小食, 全部都是與鱈魚卵(明太子)有關。我的選擇是:先點一杯 芝麻燒酒, 以芝麻釀製的燒酎帶有淡淡的芝麻香味。明太汁燒雞翼, 雞翼用明太汁浸過夜, 吸收了明太子的辣後, 待收到單便拿雞翼去燒烤, 烤出來的雞翼是脹卜的, 十分脆口惹味!明太子上湯煎蛋卷, 煎蛋卷熱熱的柔軟滑嫩, 鬆軟可口, 鮮美的蛋甜亦加上明太子的香辣, 真叫人陶醉!梅酒 的味道是帶酸甜, 馥郁醇厚, 加冰喝感覺更清爽。南蠻雞, 伴以自家製的碎雞蛋他他醬, 雞肉是炸得外脆肉軟, 一咬便有雞油流出, 蘸上的他他醬是微酸並帶有蛋奶香滑味道。如是者一路喝喝喝, 90分鐘完。
飲品放題的主角名單就是這些,

我的選擇是:
先點一杯 芝麻燒酒, 以芝麻釀製的燒酎帶有淡淡的芝麻香味。
梅酒 的味道是帶酸甜, 馥郁醇厚, 加冰喝感覺更清爽。

如是者一路喝喝喝, 90分鐘完。
题外话/补充资料: 味道 4 環境 3 服務 3 衛生 4 抵食 3.5
$330 (宵夜)
2016-02-28 822 浏览
是明太子料理!感覺能吃以明太子為主題的餐廳並不多,所以去吃的時候非常興奮~設計簡單起來顯得可愛,紅色椅很吸引眼球感覺餐廳就是一整個充滿活力的!博多芝麻醬油甘魚正如名字所稱,是博多的芝麻醬再拌以油甘魚這樣油甘魚新鮮又甜美,再配搭上芝麻醬感覺更加突出原來的鮮味起來魚乾仔明太和風醬稻庭烏冬烏冬本身的麵質不會太腍的剛剛好,而明太和風醬鹹香,魚乾仔亦帶出了一個豐富的口感三文魚西京燒由於西京燒用的是白味增,沒甚麼肥膩感之餘味道偏甜,帶起了三文魚的味道是蕃薯燒洒!還真的是蕃薯味的,感覺很特別!以明太子為主題的餐廳並不多,憑這點已經想再光顧一次了呢
是明太子料理!

設計簡單起來顯得可愛,紅色椅很吸引眼球

感覺餐廳就是一整個充滿活力的!
博多芝麻醬油甘魚

正如名字所稱,是博多的芝麻醬再拌以油甘魚這樣

油甘魚新鮮又甜美,再配搭上芝麻醬感覺更加突出原來的鮮味起來
魚乾仔明太和風醬稻庭烏冬

三文魚西京燒

是蕃薯燒洒!

還真的是蕃薯味的,感覺很特別!

以明太子為主題的餐廳並不多,憑這點已經想再光顧一次了呢
2016-02-26 838 浏览
哈哈~繼續發掘新野食~~今次係discovery in CWB!!話說呢日又OT到2046~~~落到街 個天已經黑到唔可以可黑…咁慘, 放工後緊係唔可以繼續虐待自己!!跟住就搵我個銅鑼灣地膽朋友, 帶我地覓食啦!! 今晚食全明太子宴~~~間餐廳係係永光商業大廈 14樓~其實平時成日經過 (就在sogo隔離), 我都唔知呢幢野收埋左咁多野食!!上到去, 要開門先入得! 有點唔習慣~但就好似日本D餐廳咁! 好乾淨 好安靜一坐低 緊係睇menu la!!!嘩~真係樣樣都係明太子我地去到都成10點~~緊係要食佢深夜定食啦!價錢又吸引!!又多選擇!!!我地揀左魚乾仔明太子撈烏冬, 香蒜明太子撈烏冬, 雞翼, 鰻魚…哈哈! 最愛的是魚乾仔明太子撈烏冬, 佢d明太子+魚乾仔+烏冬, 係異常地夾! 好香之餘, d麵條, 條條都入哂味!!香蒜明太子撈烏冬都不錯! 辣辣地! 烏冬又彈牙!!一個深夜定食又點會夠我地2條大食積食丫?我地仲點左好多鎮店美食 – 如明太出汁卷卵, 鐵板炸薯條(明太醬), 鱈卵碗, 薯仔沙律, 同甜品 即係明太子蛋卷.明太出汁卷卵即係明太子蛋卷食落口 好香蛋味, 又滑又軟.. 加上
哈哈~繼續發掘新野食~~

今次係discovery in CWB!!

咁慘, 放工後緊係唔可以繼續虐待自己!!

間餐廳係係永光商業大廈 14樓~

一坐低 緊係睇menu la!!!

嘩~真係樣樣都係明太子

我地去到都成10點~~緊係要食佢深夜定食啦!

價錢又吸引!!又多選擇!!!

香蒜明太子撈烏冬都不錯! 辣辣地! 烏冬又彈牙!!

一個深夜定食又點會夠我地2條大食積食丫?

明太出汁卷卵
即係明太子蛋卷

食落口 好香蛋味, 又滑又軟.. 加上好多好多好多ge明太子做餡, 簡簡單單, 已經做到突出明太子ge鮮,同雞蛋ge香!

真係very good!

鐵板炸薯條(明太醬)
初初薯條來到的時候, 都唔覺佢ge特別…

點知, 話口未完, 老闆就淋左d明太醬係d薯條上面!

炸炸炸炸炸炸炸炸炸炸炸炸炸炸炸炸聲!! 明太子+薯條ge香味傳入我的鼻

嘩~新係新鮮滾熱辣! 好熱架!!

平時芝士薯條就食得多… 明太醬薯條真係第一次!! 大家有興趣就記得點啦^_^

鱈卵碗

即是明太子撈飯

首先揀自己喜歡ge配菜!!! 我地揀左火炙三文魚

嗯, 賣相點解咁靚ge…

而且呢個飯有3個食法架!!!!

Step1:將個飯同火炙三文魚撈勻,之後就食得架啦!

Step2: 將所有配料撈後,就食得架啦!

Step3:泡飯。就係將碗飯連配料 加入魚湯和少量山葵, 撈2撈又食得!!

真係好好玩, 又好簡單!! 而食落口ge味道又好得意!!

好似將成個飯 原汁原味咁食返落個肚度咁!!

ps:成個過程好似自己玩煮飯仔咁!哈哈!!

仲有1個小食 我都好喜歡架! 就是薯仔沙律!

佢唔係一舊舊個d薯仔粒, 係好似薯蓉咁ge..

加埋d明太子先係重點!!! 超好味

好fresh!!!!又唔會感覺好飽肚! 下次食 都會點!

甜品又係ichiba!!

賣相好得意,個人最愛有芝麻粒粒個個

因為佢甜甜地 好有蕃薯味(應該係蕃薯)

細細舊 又唔會話太飽肚 不錯不錯!

講左好多野食~都差點唔記得講飲品

我叫左無酒精奇異果mojito!!! 哈哈, 好日本呢!

呢個有薄荷葉同奇異果肉飲, 落好清甜, 又涼快!!

食下d明太子料理, 又飲啖奇異果mojito!!!係爽ge…

夏天飲仲一流呀!
2016-02-16
經常吃日本菜時都聽到明太子這個名字,但一直沒有認真考究這名字的來源及意思.幸好人氣飲食Blogger K先生是日語達人,到日本也能輕鬆靠日語把妹的他自然可以詳細解釋明太子的意思和特別之處給小弟,今天又上了一課明太子原來是鱈魚卵,是漬物的一種,經辣椒和香料醃制過的明太鱼的籽。明太魚是生活在江海兩水中的魚類,主要来自朝鲜半島和俄羅斯。是韓國人最喜爱吃的一種菜式.跟K先生坐下後,店員即時奉上menu,menu上所有菜式都離不開明太子前菜是薯仔沙律,顏色是小弟喜歡的淺粉紅色,外表看起來不錯,不過味道卻是平平無奇,找不到特色碎蛋雞扒算是中間不錯的小食,雞扒炸得足夠香脆,吃起來亦相當多汁,雖然沒有韓式炸雞那麼多味道變化多端,但亦是相當出色碎蛋口感清新,入口滑溜,可一解炸雞的油膩感終於到主角出場,招牌鱈卵碗給人特別的感覺,看過推介後發現食法是分為3部曲剛開始只需把飯拌勻,吃大慨三分一左右之後,第一次吃的時候配料是最為新鮮,所以入口感覺還不錯第2次的時候加入黑芝麻等配料,再吃三分一左右由於這個鱈卵碗完全可說是只賣食材,沒有什麼特別做工,所以食材的好壞成了決定之處,而食材之能說是中規中矩,所以第2次吃的

碎蛋口感清新,入口滑溜,可一解炸雞的油膩感

第2次的時候加入黑芝麻等配料,再吃三分一左右
由於這個鱈卵碗完全可說是只賣食材,沒有什麼特別做工,所以食材的好壞成了決定之處,而食材之能說是中規中矩,所以第2次吃的時候,熱情過後,感覺上沒有什麼特別之處
最後第3次加入木魚湯成為湯飯

但致命的地方是魚湯實在很淡,所以溝上後只能說是廣東人的湯拌飯,飽肚來說是不肚,但浪費了這道菜式呢

不過最值得一讚的是日藉老闆相當親民,經常出來跟你聊天,不懂日語的小弟全晚全靠人氣飲食Blogger K先生傳神的翻譯才能跟老闆溝通一下,每次和k先生吃飯也能獲益良多,希望下次才能得到他指點一番

雖然食物質素亦不像其他人肉麻地吹噓至什麼殿堂級,但試一試,了解一下明太子的歷史也是日本迷必修的一課

2016-02-18 822 浏览
難得放假,原本打算一整日賴在床上休息,誰知好友突然約食飯,還要約我至愛日本菜,只好急急腳換衫出發,直落銅鑼灣。今次的日本菜並非刺身、壽司,而是由日本人主理的鱈卵屋,全店主打明太子料理,未開動,先興奮!價位都比一般日本菜高少少,幸好之後發現水準幾高,都算物有所值。有時會食到期間限定鍋物,今日有蠔!再來一set清酒,上檯時老闆會逐款介紹,個人偏愛濃度較低的南部美人,入口有股花香、果香,告之前在日本居酒屋飲過的清酒很相似。明太子蛋捲,超級嫩滑的煎蛋,食落帶有高湯滋味,再加上滿到漏的明太子,無論味道或口感都一流。全晚最愛的明太子烏冬,麵條彈牙而毫不黏稠,是拌麵難得一見的軟硬適中口感,撈撈撈撈撈明太子同吃,簡單而精彩!未知買一包明太子和烏冬回家,能否做出同樣味道呢?限定奶油蠔鍋,湯沙不是一般稀牛奶,而是濃稠的奶油,煮過的菜類吸收奶油汁,味道比一般鍋物更濃郁。生蠔比想像大,煮完亦不會縮水太多,甜甜的。最後再來一道魚生飯三吃。先拌勻魚生和飯,食原汁原味。第二碗加入配料,口感層次提升。最後一碗加入高湯成湯飯,清新地結尾。
難得放假,原本打算一整日賴在床上休息,誰知好友突然約食飯,還要約我至愛日本菜,只好急急腳換衫出發,直落銅鑼灣。今次的日本菜並非刺身壽司,而是由日本人主理的鱈卵屋,全店主打明太子料理,未開動,先興奮!
有時會食到期間限定鍋物,今日有蠔!
最後再來一道魚生飯三吃。
先拌勻魚生和飯,食原汁原味。
第二碗加入配料,口感層次提升。
最後一碗加入高湯成湯飯,清新地結尾。
2016-02-17 856 浏览
呢棟大廈一直都好多野食,所以今次又特登走過黎食未食過既野。見到呢個名幾得意,去到岩岩開門,所以都唔使等位好口渴,叫埋野飲先!仲未係入夜,都唔想飲酒,就叫左杯無酒精既,係一杯mocktail。葡萄汁入面加入左唔同種類既生果,問店員拎隻小匙就可以食埋入面d水果啦,有d似水果茶咁。入面有蘋果、橙、奇異果同檸檬等等呢間餐廳顧名思義就係食明太子架啦,將明太子淋上薯條,用鐵板上,原來係咁正架!每一條薯條都充滿明太子既香,味道清清地唔覺唔覺食鬼哂明太子加落烏冬撈埋,都係幾match既選擇黎,岩哂中意食清清地既你。最特別係呢個烏冬入面係加左d魚乾仔,即時健康左,補充到好多鈣質不過其實食落魚乾仔既味道唔會太出呢個年糕真係一流,上碟個時仲係炸炸聲,熱辣辣個名就係芝士年糕點知內有乾昆!每一粒都收埋左一粒原來蝦仁,大大粒又有咬口,加埋年糕煙煙unun超級正呀
好口渴,叫埋野飲先!
無酒精西班牙雞尾酒
不過其實食落魚乾仔既味道唔會太出
煙un明太年糕薄餅
呢個年糕真係一流,上碟個時仲係炸炸聲,熱辣辣
個名就係芝士年糕
煙un明太年糕薄餅
题外话/补充资料: 題外話,呢度宵夜時段食小食同飲野都好抵!
2016-02-03
無酒精西班牙雞尾酒
煙un明太年糕薄餅
自己沒有吃過明太子,更加想像不到原來有以之作主題的日式料理店。一入到去日本店主就用香港話非常有禮地跟我打招呼,而且系零口音。勁。他們的menu也特別之餘又細心,尤其是他們的宵夜版料理(38~48HKD不等)+無酒精雞尾酒+90分鐘酒類放題。個人覺得最貼心的是他們的無酒精雞尾酒。有mojito和sangri la 等。不錯呀。女士應該很喜歡。他們特設10點後宵夜小食,全部都是迷你size。
2016-01-06
魚乾明太子撈稻庭烏東
明太子蛋捲(宵夜size)
2016-02-11 850 浏览
日本食材入面我最鍾意就係明太子,啱啱有朋友介紹來銅鑼灣有間專食明太子嘅餐廳,所以今日行過就一於去試吓。餐廳喺商業大廈入邊,地方唔算好大。但裝修幾別緻,老闆好似係日本人。我哋首先帶咗幾個小食,炸明太多春魚,外脆內軟,裏面的魚春逐粒逐粒爆出來,口感多好。另外一個小食是明太子卷蛋,一上枱香氣四溢,發出陣陣雞蛋香味,賣想也很好看呀,鮮艷的黃色。裡面滿滿的明太子溢出,帶點喊香,很好吃。另外主食的魚生飯也充滿驚喜,把配料全加進去,先吃一口,味道很不錯,之後再加雞湯一起拌著吃,更添鮮味!難得這麼高興當然要飲點酒,$58來試試這個3小杯,可以以自己喜好選擇3杯日本吟讓,我揀左酒精純度唔太高而且果味重d既3款,易入口好純好香。唔太飲得既我可以同朋友share呢幾本,好抵飲呀!
裡面滿滿的明太子溢出,帶點喊香,很好吃。
之後再加雞湯一起拌著吃,更添鮮味!
2016-02-08 1143 浏览
沒想到在銅鑼灣竟然有一間主打「明太子」(鱈魚卵)的日本料理,其實明太子在一般的日式料理都可以吃到,多數用作烤雞翼、燒玉子等等,但是要吃到日本新鮮直送的,就一直都未遇過。日本九州可說是明太子的大本營,如果大家有去過福岡等地,相信都會嚐過當地的明太子料理,究竟香港版本會是甚麼樣?的確令我們好期待。這間鱈卵屋位處於永光商業大廈14樓,即銅鑼灣廣場一期的旁邊,位置都挺易找的,不過因為是樓上舖,所以如不是上網見到,根本就不知道原來這裡有一家以明太子料理為主打的日式餐廳。上到餐廳,已經有一位日本人在門口接待我們,即時覺得好superior的 !未開始點菜,先吸引了我的,是清酒。看看酒牌,有很多sake選擇呀!平時只識大路牌子的我,沒有idea底下唯有叫店員介紹吧,店員推薦我試「日本酒三種試飲套餐」,由辛口到甘甜的都可以試勻,最後揀了以下三款:宗政、伝心稻、梵艷。上檯時會同時附上每一款清酒的簡介,真的好體貼。宗政:有一絲絲的果香,超辛口的伝心稻:味道比宗政柔和,口惑厚實圓潤梵艷:口感最為飽滿同柔和,三款清酒中最喜歡這個炸明太多多春魚:看上去瘦瘦的,原來入面有塞了很多明太子,一咬下去即有爆卵感,帶點點

宗政:有一絲絲的果香,超辛口的
伝心稻:味道比宗政柔和,口惑厚實圓潤
梵艷:口感最為飽滿同柔和,三款清酒中最喜歡這個
日本酒三種試飲
炸明太多多春魚:
看上去瘦瘦的,原來入面有塞了很多明太子,一咬下去即有爆卵感,帶點點的鮮味及咸香,好適合佐酒呀
炸明太多多春魚
南蠻炸雞配碎雞蛋他他醬:
醬汁明顯是親手做的,有濃濃的蛋香、味道帶微酸,炸雞一口咬下去,雞肉的肉汁都流出來,炸漿有輕輕的調味過又夠薄身,不錯。
南蠻炸雞配碎雞蛋他他醬
煙靭明太年糕薄餅:
用平鍋子上菜,熱騰騰的芝士還可以拉花!至於年糕口感煙韌、米香十足,好特別。
煙靭明太年糕薄餅
明太子卡邦尼烏冬:
可以選辣味或者不辣的,因為有朋友不好辣,所以揀了沒有辣味的。這個卡邦尼烏冬醬汁很creamy,麵身滑不溜口又夠彈牙,配上了一點點明太子,味道比傳統carbonara的煙肉更香口、多了一份鮮味,值得一試。
明太子卡邦尼烏冬
因為平日難買到好吃的明太子,最後還買了一支回家給家人試試!
日本酒三種試飲
炸明太多多春魚
南蠻炸雞配碎雞蛋他他醬
煙靭明太年糕薄餅
明太子卡邦尼烏冬
2016-02-07 1134 浏览
最近於網上發現一間以明太子為主的餐廳,相當吸引,決定一試!所說的就是位於銅鑼灣的"鱈卵屋",準時剛開鋪的時候到達,所以很快便有位置可以安坐。博多芝麻醬油甘魚($88)前菜點了這個油甘魚,餐牌說這是"博多名物",便試試到底有多厲害。單看份量,有相當多片油甘魚,大概有7-8片,而每片油甘魚都平均地沾上芝麻醬。細嚐一片油甘魚,先吃到芝麻的香味,然後吃到油甘魚的鮮甜甘香,比起平常的油甘魚,芝麻醬的出現更能彰顯魚的鮮,別有一番風味,更會令人一吃停不下來。明太汁燒雞翼($65)另一前菜是雞翼,雖然是五件,但五件均是單骨的雞翼,故比想像中的少。還是要試試味道見真章!雞翼腌好然後燒,明太汁鹹與辣之間平衡得好,雞翼的肉汁保留之餘更明太汁的味道更是惹味。三文魚鱈卵碗($98)這裡的鱈卵碗用上大量的明太子,有兩種份量可以挑戰,有大碗(大概二人份)則$138,而這次選了一人的份量試試,鱈卵碗由蛋絲、竹筍粒、明太子組成,明太子的份量是相當慷慨,一大排呢,然後配搭不同的食材,這次選了三文魚,竹筍粒可以變為四季豆。把碗內的材料攪拌起來,然後直接食用,竹筍的爽口為整碗增添口感,而明太子與三文魚的味道互相配合,三文魚肥
最近於網上發現一間以明太子為主的餐廳,相當吸引,決定一試!
博多芝麻醬油甘魚
博多芝麻醬油甘魚($88)
明太汁燒雞翼
明太汁燒雞翼($65)
三文魚鱈卵碗
三文魚鱈卵碗($98)
三文魚鱈卵碗
鱈卵碗由蛋絲、竹筍粒、明太子組成,明太子的份量是相當慷慨,一大排呢,然後配搭不同的食材,這次選了三文魚,竹筍粒可以變為四季豆。把碗內的材料攪拌起來,然後直接食用,竹筍的爽口為整碗增添口感,而明太子與三文魚的味道互相配合,三文魚肥美。
三文魚鱈卵碗
吃畢第一小碗便開始嚐試第二款食法,加入旁邊的配菜,有鮮磨山葵、紫蘇葉、芝麻等等的調味料,第一次加有點貪心,每樣都下了很多,吃下有種喧賓奪主的感覺。最後一種是加上日式上湯,有種茶漬飯的感覺。
日本酒三種試飲套餐
日本酒三種試飲套餐($58)
不得不提這裡的試飲套餐,最適合想試不同日本酒的我,這次挑選了三款純米吟釀,先是南部美人,帶點飯香,淡淡的味道與剛剛的油甘魚配搭相當合適;然後是傳心﹒稻,易入口且溫純,韻味亦相對地持久;最後是宗政,有淡淡的果香味道,酒味醇厚,恰到好處。
芳醇魷魚絲
走的時候看到門口有不同的明太子零食,買了這款芳醇魷魚絲($38)
芳醇魷魚絲
打開包裝聞到魷魚的香氣,魷魚絲以明太子醃製過的調味液調味
芳醇魷魚絲
細看還可以看到明太子粒呢,咬下去與一般的魷魚絲不同,多了一層明太子"脆卜卜"的口感。
這所餐廳食物的品質相當不錯呢,讓我對明太子的感覺大為改觀,還有這裡的老闆是日本人,相當友善。
明太汁燒雞翼
日本酒三種試飲套餐
2016-02-06 785 浏览
跟友人來到銅鑼灣,說有一家專吃明太子的店,其實我也不太曉得什麼是明太子,不過既然如此,便試試吧餐廳位於銅鑼灣廣場14樓,宣傳好像不錯,有很多人來吃但質素不如想像中的好明太子玉子燒,玉子尚算香滑,入口不錯,比一般壽司店來得更好而且份量也算多,數人一起吃也足夠不過賣點是明太子的話,便有點失望,明太子淡而無味,一點驚喜也沒有感覺像是大配角希望下次會有進步

餐廳位於銅鑼灣廣場14樓,宣傳好像不錯,有很多人來吃

但質素不如想像中的好
明太子玉子燒,玉子尚算香滑,入口不錯,比一般壽司店來得更好

而且份量也算多,數人一起吃也足夠

感覺像是大配角

希望下次會有進步

2016-02-02 1323 浏览
日本好嘢食多籮籮,其中一樣代表就係明太子喇!黎到專門食明太子嘅餐廳,叫一個明太鍋都好基本。明太子鍋係日本人團年嘅時候食既,充滿明太子嘅湯底加上大量蔬菜,非常鮮甜。配料仲包括鹿兒島豚肉、金菇、大蔥等,咁凍嘅天氣就啱晒啦。嫌唔夠喉仲叫咗個明太子芝芝雞,顧名思義係明太子加上芝士焗雞肉,香噴噴得來作為配菜嘅薯仔仲非常入味添!食明太子可能比較漏,叫杯梅酒梳打就夠晒解渴啦。題外話,老闆係純正日本人,唔怪得每樣野都咁精緻啦!

日本好嘢食多籮籮,其中一樣代表就係明太子喇!
食明太子可能比較漏,叫杯梅酒梳打就夠晒解渴啦。
題外話,老闆係純正日本人,唔怪得每樣野都咁精緻啦!
2016-02-01 1571 浏览
是日,係網上面揾下有咩特色嘅野食,跟住見到有朋友介紹銅鑼灣開左間專門食明太子嘅餐廳,我就緊係即刻揾朋友即刻出黎試下喇,間餐廳嘅地點都算方便,係正地鐵站附近,要揾絕對容易揾無酒精奇異果mojito($48)呢杯野喝餐廳用左好多奇異果加埋紫蘇葉整成,入口清新,而家可以食到奇異果果肉,更加令人驚喜,食完野喝落真係好舒暢。明太子鐵板芝吱雞($68)雞肉加上明太子真係個好新穎嘅配搭方法。上菜嘅時候鐵板上嘅雞肉發出吱吱嘅聲,芝士夾雜坐雞肉同埋薯仔,入口咁香,而且有明太子係旁邊,令人感覺成個菜式更加矜貴。炸薯條明太子醬($58)一上枱睇落去就勁吸引,明太子舖係薯條嘅上面,薯條入口卜卜脆,加埋明太子醬感覺真係好鬼矜貴,估唔到食薯條都可以食咁貴格~~~牛油果吞拿魚刺身辣味沙律($94)第一眼見到呢個沙律嘅時候我就真係有啲嚇親我,個沙律真係好精緻,與本身構想有啲出入,不過吞拿魚入口都算肉香味濃,而且唔會有霉爛嘅味道,牛油果亦都好滑溜,唔會有苦味,但係份量再大啲,會再更加有吸引力火灸三文魚拼火灸油甘魚鱈卵碗($138)呢個刺身飯嘅食法真係令我大開眼界,上枱嘅時候餐廳會提供一個配料盒,裡面有各式各樣嘅調料,好
無酒精奇異果mojito($48)
明太子鐵板芝吱雞($68)
炸薯條明太子醬($58)
牛油果吞拿魚刺身辣味沙律($94)
火灸三文魚拼火灸油甘魚鱈卵碗($138)
呢個刺身飯嘅食法真係令我大開眼界,上枱嘅時候餐廳會提供一個配料盒,裡面有各式各樣嘅調料,好似紫菜,白芝麻,黑芝麻,蔥等等。刺身飯嘅食法可分兩種,第一,當係當佢普通刺身飯落醬油直接食。
第二種係將部份刺身飯倒入去小碗,之後加入頭先講嘅配料,最後倒入餐廳預備嘅日式高湯一齊食,個感覺就好似湯飯咁。。。
多士拼盤($48)
多士烤得好香脆,而且熱辣辣,明太子係烤嘅過程完全滲透左成個法包,所以法包入口有明太子嘅味道,都係第一次食到咁特別整法嘅多士。
今晚成餐飯都有明太子真係幾有特色,下次知道有朋友都鐘意明太子都要叫佢黎試下先得。。。
2016-01-28 2276 浏览
明太子係博多的名產,是以鱈魚卵用醃製而成。鱈魚卵日文就是"明太子" ("明太"等於"鱈魚", "子"等於"卵")。我是個不折不扣的明太子控,以前去親福岡都會帶定雪袋去買幾盒回來放在冰箱,要食時拎返出來解凍食,朋友去親都答單買回來,零食,副產品等價錢唔過份見到通通都買嚟食,近期一田都有售,有時買返屋企當一味餸食。見到Openrice有鱈卵有睇開我blog的都知monkey 喜歡食薯條的 ,有明太子加薯條,兩個至愛crossover,怎能唔叫啊!薯條在鐵板上, 跟著員工將明太子汁淋在薯條上,幾乎每每條都沾上明太子汁。薯條慢慢吸收了明太子的味道,而過左一輪,薯條仲係脆。鬆軟明太子灌湯蛋卷蛋卷包著明太子,蛋本身做得很滑,一層層咁,一啲都唔老而且蛋味濃郁,加入葱一起煎,增添香味。主角就被包在裏面,感覺唔太咸,不過食過一間明太子蛋卷震憾啲,而呢個無咁多的,反而無搶到蛋的味道同兩者較平分春色。明太子鐵板芝吱雞我問職員什麽是芝吱,佢話一來係芝士的意思,另一個係形容鐵板吱吱的聲音。綿綿粉粉的薯仔同小雞件很入味,上面鋪上拉絲芝士。啖啖香濃芝士同好味既雞,很暖胃,大家記住襯熱食啊!雙拼明太子看了menu的簡
明太子係博多的名產,是以鱈魚卵用醃製而成。

見到Openrice有鱈卵
鬆軟明太子灌湯蛋卷

明太子鐵板芝吱雞

雙拼明太子

看了menu的簡介和報導, 都講到呢度啲明太子有幾靚,進口於九州博多。明太子控當然要試真味。有一半係燒,有一半係新鮮。切成一片片, 燒的超香,燒乾了表面的小卵子粒,裏面還是暖和柔軟的。而鮮明太子太好味了,有份去福岡的回憶。 朋友試了一片話太咸,話食唔到第二片了,叫我食埋去。 明太令人喜歡的鯹味同魚味。裏面似粒粒的磨沙,微微的脆被外面的薄衣包著,個衣有啲似拉不斷,我就最鍾意呢個感覺。
純米吟釀

乾一杯 青春的哭笑也送走它

連場風雨也淨化 和平相處變得優雅

年華會釀製幸福的精髓那會枉花

過去代價"

這是樂隊Kolor的新歌 ≪大吟釀≫的其中一段歌詞。再聽埋佢地既訪問,點解是清酒大吟釀唔係烈酒唔係紅酒,因爲大吟釀絕對係佳釀,人越大,偶到的事就越多,睇法同處事手法都無以前咁衝動,像純酒一樣,唔會追求飲醉既感覺…乾一杯 青春的哭笑也送走它。
呢個餐廳體貼地設計了一個體諒套餐,可於清酒menu 任選三款,給客人試下邊隻岩飲,只需$58. 仲要端上呢set 野時,附上該酒的introduction.而我最喜歡的是中間的梵艷大吟釀,口感柔和,有少許果味,同咸腥的明太子味很配。

餐廳空間都幾寬敞,傾起計來都無咁焗束,可能樓底高,又唔覺嘈,係同朋友食飯傾偈其中一個好的選擇。
2016-01-12
2016-01-28 2317 浏览
銅鑼灣近來有不少食廈,每幢基本上都不少於10間。不過太多都是應潮流而生,反而這一間日式明太子專門店,卻以自己風格及專門食材明太子作為主角。據知這是一間由日本餐廳來香港開店的,所以配合日本廚師主理成為真正的日式食店。- 明太子多士拼盤這個多士拼盤以厚塗辣漬明太子在法包上,所以食落邊位非常脆,內裡則集鹹鮮辣味道,味道口感不錯。- 豆腐燒餅明太子沙律醬這裡的燒餅以豆腐做底,因此煮後會比較軟滑,不像平時以蛋漿整的結實。味道以明太子帶出鹹鮮味、亦加入雜菜同豬肉再配搭燒汁,不錯。- 炸豆乳明太子餅以豆乳來包著明太子來炸,外表炸得金黄香脆,內層的豆乳餅水份沒有被抽乾,且散發淡淡豆香。而明太子同樣保持微濕,味道上兩者十分夾!- 奇異果Mojito以大量奇異果粒加入薄荷既Mojito,感覺清新。鱈卵屋除主打明太子所有料理外,店內亦有有好多明太子既產品賣。
- 明太子多士拼盤
- 豆腐燒餅明太子沙律醬
- 炸豆乳明太子餅
- 奇異果Mojito
以大量奇異果粒加入薄荷既Mojito,感覺清新。
2016-01-14
  • 炸明太豆乳餅