返左一日工, 最開心莫過於放工, 以及放工後同朋友家人飲飲食食,行街睇戲。期待左呢一日, 因為朋友話帶我去食串燒, 無聽錯 ! 真係食串燒。食完串燒仲去睇戲行街。放工後立即約朋友係觀塘港鐵站等, 我地訂左位6:15, 餐廳叫 , 我地準時到達駱駝漆,可能太早關係, 未有太多人。原來真係一間食串燒的地方。餐廳似新營業, 裝修雅緻, 地方大, 而且仲有個好大既OPEN KITCHEN,細心留意仲見到有職員係度燒喎。安排我地坐低後, 比了兩杯暖水及醬汁。提醒有食物紙比你填, 除左串燒外, 原來有生蠔刺身食, 不過我地一心黎串串燒既,馬上揀野食先。而且飲品選擇好多, 平至紙包飲品或手工藝啤酒都有, 可能串燒較熱氣, 要飲下清涼野食物多元化, 仲有一些比較特別, 例如:燒雞皮, 乳豬, 白鱔等等…最後揀左以下 :香芹貢丸 $15共3粒, 唔可以大啖咬, 因為入面好JUICY, 我就係比熱辣辣的汁燙到啦墨魚丸 $15共3粒, 食到有粒粒墨魚燒即開生蠔 $45職員話今晚係紐西蘭蠔, 食到好濃的海水味, 生蠔新鮮, 加上蒜蓉。入口好滋味, 覺得唔駛落辣椒也可以, 辣椒會搶了蠔的鮮味川燒鴨舌 $38 (

放工後立即約朋友係觀塘港鐵站等, 我地訂左位6:15, 餐廳叫 [鮮‧港式串燒吧], 我地準時到達駱駝漆,可能太早關係, 未有太多人。原來真係一間食串燒的地方。

最後揀左以下 :

香芹貢丸 $15

墨魚丸 $15
共3粒, 食到有粒粒墨魚

燒即開生蠔 $45
職員話今晚係紐西蘭蠔,

川燒鴨舌 $38 (6條)
好辣, 感覺用上四川式去燒, 愛辣的人應該好中意。

煙肉芝士大磨菇 $38
芝士好豐富,煙肉反而不太多,當芝士燒到溶晒係磨菇,口感一流。磨菇充滿水份, 易入口。

燒茄子 $15
共3件。真心推介,本身中意食茄子,茄子本身無味,所以加上蒜蓉一起燒至金黃色。好香口,堅讚

燒大蜆 $45 (6隻)
共6隻, 大蜆夠鮮味, 我無沾醬油已經好正。

美國手工藝生啤 $68 (HAPPY HOUR 有8折,抵!)
食得串燒當然想啤一啤啦!朋友愛啤一族,更加要order一杯。生啤入口充滿麥味,易入口,唔似啤酒有苦味。
整體食物質素中上,地方亦適合大班朋友一齊傾計食野, 最重要係唔會有限時, 點傾都得。
  • 燒茄子
2017-02-22 206 浏览
走進.工廈 黎到觀塘 除左執平野 重可以食下野 玩下駱駝漆大廈 發現一間 不俗的串燒店 環境給人舒服的感覺外 可以讓客人傾下偈 休息下食物方面款式多選擇 可以讓大家食個夠 其實串燒可以食好多 值得一提 呢度重要有手工啤酒 唔錯三種調味料 分別海鹽 泰式醬及 醬油燒大蜆 好新鮮 配以泰式醬汁 好味流心燒賣 口感特別 鮮甜蘆筍 牛脷 用鹽燒 簡單得黎 美味雞中亦及燒白鱔串 外皮香脆 燒得剛剛好 白鱔 本身啖啖肉 味美 綿花糖薄餅 絕對係 邪惡之選 香脆 鬆化環境舒服 傾偈一流
走進.工廈

2017-02-19
流心燒賣
  • 燒白鱔
2017-02-22 1057 浏览
一直忙忙碌碌,到今日先得行約左老友見面。這間是位于工廠大廈內的餐廳,裝潢簡單以黑色為主,讓人覺得好舒服。叫左的小食同一杯飲品粒粒墨魚丸墨魚丸燒到脹卜卜,外面少少膿,墨魚丸鮮味彈牙。墨汁墨魚腸很特別的一款腸仔,外面燒到乾身裡面好juicy。墨汁腸全部黑蚊蚊,但有墨魚汁的香味同鮮味,這款一定要點。鬆化黑豚串豚肉肥瘦均勻,咬落唔會太乾,冇用太多的調味料所以有好香的肉味,點少少燒汁已經帶出豚肉的味道。鹽燒雞中亦雞中亦是平日BBQ最鐘意食,現在有人燒唔使自己動手真是太好了。雞亦外脆內軟,裡面好多汁,用左少少海鹽調味。蒜香雞全亦雞亦咬落有陣蒜香味更加突出雞肉的鮮甜味,外面燒到金黃香脆,睇得出師傅好俾心機去做。煙肉芝士大蘑菇大蘑菇同芝士的味道十分夾,芝士味道唔會太濃郁更加突出大蘑菇的香味。脆卜卜豆卜豆卜外脆內軟,十分香口。如果可以有的蜜糖擦上面就更加好了。燒白鱔串白鱔十分肥,魚油的滲透入魚肉裡面,魚肉嫩滑鮮甜多汁,魚皮香脆。好味!燒菠蘿菠蘿又甜又多汁。水果花茶有好多款生果,火龍果、西瓜、蜜瓜等。生果吸收左花茶的香味,花茶又有水果的甜味。就這樣食下傾下,真是好開心。
一直忙忙碌碌,到今日先得行約左老友見面。
這間是位于工廠大廈內的餐廳,裝潢簡單以黑色為主,

讓人覺得好舒服。

叫左的小食同一杯飲品
粒粒墨魚丸

墨魚丸燒到脹卜卜,外面少少膿,墨魚丸鮮味彈牙。
墨汁墨魚腸

很特別的一款腸仔,外面燒到乾身裡面好juicy。

墨汁腸全部黑蚊蚊,但有墨魚汁的香味

同鮮味,這款一定要點。
鬆化黑豚串

豚肉肥瘦均勻,咬落唔會太乾,

冇用太多的調味料所以有好香的肉味,點少少燒汁已經

帶出豚肉的味道。
鹽燒雞中亦

雞中亦是平日BBQ最鐘意食,

現在有人燒唔使自己動手真是太好了。

雞亦外脆內軟,裡面好多汁,用左少少海鹽調味。
蒜香雞全亦

雞亦咬落有陣蒜香味更加突出雞肉的鮮甜味,

外面燒到金黃香脆,睇得出師傅好俾心機去做。
煙肉芝士大蘑菇

大蘑菇同芝士的味道十分夾,

芝士味道唔會太濃郁更加突出大蘑菇的香味。
脆卜卜豆卜

豆卜外脆內軟,十分香口。如果可以有的蜜糖擦上面就更加好了。
燒白鱔串

白鱔十分肥,魚油的滲透入魚肉裡面,

魚肉嫩滑鮮甜多汁,魚皮香脆。好味!
燒菠蘿

菠蘿又甜又多汁。
水果花茶

有好多款生果,火龍果、西瓜、蜜瓜等。

生果吸收左花茶的香味,花茶又有水果的甜味。

就這樣食下傾下,真是好開心。
2017-02-16
2017-02-20 962 浏览
觀塘人多車多,就連易拉架都這麼多,一路走來看到有不少工廈餐廳都用上易拉架來增加自己的曝光率,數目之多,眼花繚亂,看到的絕大部分都是西餐廳,不知道該如何選擇之制,就在這時看到了少有的串燒吧,查看評語後好像也不錯就決定去這裡吧~餐廳位置是位於開源道駱駝漆大廈,就是從觀塘廣場一路直去,不用左穿右插橫街小巷,位置很好找。餐廳門面明亮而寛敞,招牌用上銀灰色的牌打造而成再襯托上白色的牆磚,整體感覺不失時尚,有別於傳統木色裝潢的串燒格局。原來除了串燒外,這𥚃也有海鮮拼盤的,每日3-6pm更有happy hour 時段,所有食品全單8折。不過今天已經過了時段,無緣享受。門口玄關位置設有水吧,飲品更列了出櫃枱,方便客人挑選,價錢只是十多元一罐,以餐廳價位來説並不算貴。餐廳空間感十足,枱與枱之間也有適當距離,座位也夠闊落,而且環境尚算平靜,不算嘈吵,舒適度不錯。店內抽風系統也蠻好的,縱使是開放式廚房但並唔會占有一身油煙味。雖然今日並不會吃海鮮,不過好奇之下還是看了看menu,海鮮種類也有不少選擇,除了海鮮併盤外,刺身生蠔也不乏,生蠔也有5款選擇,筆者喜愛的Fine de Clare 及 Gillardea

雖然今日並不會吃海鮮,不過好奇之下還是看了看menu,海鮮種類也有不少選擇,除了海鮮併盤外,刺身生蠔也不乏,生蠔也有5款選擇,筆者喜愛的Fine de Clare 及 Gillardeau 也有供應。
言歸正傳,串燒方面總共分了三類,大類,蔬菜及海鮮類。另外有炸物及小食。基本上選擇也不少,款式一應俱全,就連燒春雞乳豬也有!除了一些特別食材,如和牛,活魚,蟹腳等較價位較高外,其他款式$15起有交易。
枱面的醬汁發出了陣陣香味,原來香味是來自最左邊的,內𥚃有蒜容,香草和辣椒,有點像泰式醬汁,較為惹味;右邊是帶有酸味的醬油,適合配油脂較重的食物,而中間的海鹽用來點牛或用在海鮮上提鮮就最好不過。

牛仔骨$38/厚切牛脷串$38

牛仔骨份量有2大件,燒得相當不錯,上碟時仍充滿光澤感,肉質鮮明而亮澤,油脂味香濃,燒得恰到好處,食落油脂跟肉汁也一併猶存。
牛舌跟牛仔骨一樣也燒得唔錯,帶有光澤感。牛舌切得厚薄適中,所以肉質唔錯,太厚反而會較為易韌。牛舌味道較為濃郁,牛味較重及帶有爽韌的咬口,口感不錯,再用上少少黑椒和海鹽來調味,很不錯吃。

粒粒墨魚丸$15
墨魚丸表皮燒得金黃色,粒粒爽口彈牙,質感不錯。因為味道偏向清淡,所以筆者較為喜愛配上泰式醬汁,惹味程度立即提升不少。

鹽燒雞中亦$22
鹽燒雞亦簡單而美味,加上配備的檸檬汁吃,已經夠味。雞亦外皮燒得夠香口亦夠脆口,做到真正的外脆內軟,肉質鮮嫩而多汁。

雙重芝士薄餅$48
原本以為是小型的美式pizza,原來是手拉的酥皮薄餅。薄餅充滿牛油香,而且超級鬆化,左右兩旁的兩片更是又酥又脆口。每一塊𥚃頭也塞了滿滿的芝士,上枱時還熱騰騰的流出,美味旨數爆錶,芝士迷必定喜歡。

燒白鱔串$58
其中最喜歡的是白鱔串,是誠意之作,整片白鱔差不多塞滿了整支竹籤的長度。魚肉又大又厚身,大概有1cm厚,咬一口魚脂豐盛,中間還有油脂滲出,肉質結實而富有彈性,外皮燒得又香又脆,拆肉亦拆得很乾淨,沒有小骨,非常美味。

川燒鴨舌$38
最濃味的鴨舌留到最後才吃,上枱時已飄撲著陣陣的孜然香,鴨舌軟硬適中,蠻多的辣椒粉和孜然粉包裹著鴨舌,啡啡紅紅的外表看起來似乎平淡,吃起來卻很刺激,辣椒粉帶動著味雷,一邊吃一邊流汗。

食物整體質素及味道也不錯,而且份量也算大份,起初以為需要再加單,但後來發現原來吃著吃著已經不知不覺飽了起來。
  • 燒白鱔
2017-02-20 638 浏览
這晚收工好想出街飲下野,上網搵左呢間鮮 港式串燒吧,觀塘地鐵行過去唔使十分鐘,因為在舊工廠大廈3樓,大廈入口處比較亂,上到去卻相當整齊乾淨,座位都幾闊落,客唔多,靜靜地好舒服。入左門口右手邊有個簡單飲品吧,有十零蚊到幾十都有,要左杯 1664 白生啤,入口柔和順口,冰凍中滲出絲絲的果香味,Waiter 送上醬料:燒汁,海鹽,泰醬,其實餐吧都幾多野食:有海鮮盆,生蠔,刺身,串燒,都幾貼到餐吧的名。脆卜卜豆卜:最近比較喜歡吃,燒得比較幹身,外皮香脆,沾燒汁味道更香濃。羊架:剛剛好熟,充滿肉汁,肉質又軟又嫰,不過朋友話都幾騷,我就唔覺,所以個人的口味有時都差幾遠。雞腎:相當爽口,沾少少海鹽更突出雞腎的香鮮,送酒一流。粒粒墨魚丸:墨魚丸都幾實身,好有口感,沾少少的泰醬好惹味。墨汁墨魚腸:黑黑的一點都唔起眼,食落卻又幾好味,甜甜的,香香的,口感豐富。鹽燒雞中亦:最普通卻總是不能錯過,外皮香脆,肉質嫩滑,少少的海鹽更添味道。
這晚收工好想出街飲下野,上網搵左呢間鮮 港式串燒吧,

觀塘地鐵行過去唔使十分鐘,
因為在舊工廠大廈3樓,大廈入口處比較亂,

上到去卻相當整齊乾淨,座位都幾闊落,

客唔多,靜靜地好舒服。
入左門口右手邊有個簡單飲品吧,有十零蚊到幾十都有,
要左杯 1664 白生啤,入口柔和順口,

冰凍中滲出絲絲的果香味,
Waiter 送上醬料:燒汁,海鹽,泰醬,

其實餐吧都幾多野食:

有海鮮盆,生蠔,刺身,串燒,都幾貼到餐吧的名。
脆卜卜豆卜:

最近比較喜歡吃,燒得比較幹身,

外皮香脆,沾燒汁味道更香濃。
羊架:

剛剛好熟,充滿肉汁,肉質又軟又嫰,

不過朋友話都幾騷,我就唔覺,所以個人的口味有時都差幾遠。
雞腎:

相當爽口,沾少少海鹽更突出雞腎的香鮮,送酒一流。
粒粒墨魚丸:

墨魚丸都幾實身,好有口感,沾少少的泰醬好惹味。
墨汁墨魚腸:

黑黑的一點都唔起眼,食落卻又幾好味,

甜甜的,香香的,口感豐富。
鹽燒雞中亦:

最普通卻總是不能錯過,外皮香脆,肉質嫩滑,

少少的海鹽更添味道。
2017-02-16
2017-02-17 383 浏览
近年觀塘工厦已成功轉型為shopping Centre.. 內裏林林種種的小店, 要把所有逛完也許會腳軟除了購物, 還有不少特色食肆小店今天我們就選了串燒店, 剛好有位, 加上我俩剛好全店滿坐我們被安排到店中間靠牆位置, 面向光猛半開放式廚房, 看著廚子為顧客的美食而奔波我們先點兩枝啤酒, 但店員表示現在有優惠, 買三送一那我們就共要四枝, 店員亦主動向我們提出因為位置有限, 先幫我們把未飲的放有廚房外的冰筒, 這樣真是最好不過了!邊飲邊聊邊等食, 發現店內一直播放著我們中學時期的K歌..好有歸屬感啊墨丸外層緊緊收水, 內裏不乾身, 而且味道夠咸, 無須再調味雞軟骨已燒至乾身, 有點焦味, 既脆又香口, 送酒良伴燒蟶子皇口感煙靭帶點辣味, 配生蒜令其感覺清新, 再加上蟹籽增強口感及美感燒大蜆蜆肉剛熟, 每隻都很飽滿多汁又無沙配上香草味較重的泰式醬汁香草, 非常醒胃豬頸肉肉質爽而有肉汁, 外層燒得香脆, 這次配上較辣的泰式醬汁, 很惹味墨汁魚魚腸雖然賣相並不討好, 但卻不能少看其內涵豬肉墨魚肉配墨魚汁, 皮脆肉香, 這不是常見的食材, 絕對讓人一試愛上燒象拔蚌仔一份三隻, 都是BB si
除了購物, 還有不少特色食肆小店
今天我們就選了串燒店, 剛好有位, 加上我俩剛好全店滿坐
我們先點兩枝啤酒, 但店員表示現在有優惠, 買三送一
那我們就共要四枝, 店員亦主動向我們提出因為位置有限,
先幫我們把未飲的放有廚房外的冰筒, 這樣真是最好不過了!

墨丸
外層緊緊收水, 內裏不乾身, 而且味道夠咸, 無須再調味
雞軟骨
已燒至乾身, 有點焦味, 既脆又香口, 送酒良伴
燒大蜆
蜆肉剛熟, 每隻都很飽滿多汁又無沙

配上香草味較重的泰式醬汁香草, 非常醒胃
豬頸肉
燒豬頸肉
墨汁魚魚腸
雖然賣相並不討好, 但卻不能少看其內涵
燒象拔蚌仔
一份三隻, 都是BB size, 肉質好嫩滑, 很鮮味, 加入蟹籽, 入口霹靂啪喇聲好有趣
又一好地方跟朋友飲飽食醉
燒豬頸肉
2017-02-17 131 浏览
呢排我同老公都好喜歡食串燒,亦都好熱衷在不同途徑去尋找有關的食肆,剛巧在觀塘的工廈內發現了這間店。四周圍的環境係很光猛和新淨,卡位的一邊是一張長長的沙發,坐得很舒服。看看點餐紙,串燒和小食的種類可真不少~於是我們點了四碟小食、三款串燒以及兩支飲品。先來兩支飲品解解渴,這個品牌的橙汁我從來未飲過,但飲落是很自然的橙味,帶點甜甜的。之後是我其中一款在串燒店必食的,就是雞泡魚乾。食入口其實感覺是較厚身,但不會因太乾而難咬開,是很有口感的一種。當然唔少得的係多款不同的串燒,我們點了 芝士腸、雞軟骨、牛仔骨和墨魚丸。每款都燒得甘香惹味,食落仲係熱辣辣,味道就好像同親朋好友燒烤般,感覺很本土。來串燒店食嘢又點可以少咗多春魚呢?呢碟真係條條燒得金黃勻稱,而且脹卜卜得來唔爆皮,放入口咬的時候 d 魚春要湧出來咁呀~而老公近期的至愛一定係炸魷魚圈,唔好以為這碟的外層望落係白白地色,但是係非常鬆脆,亦都沒有太多調味粉調味,仲有陣陣的白煙在魷魚內飄出來,食完一舊又一舊呀~
看看點餐紙,串燒和小食的種類可真不少~

於是我們點了四碟小食、三款串燒以及兩支飲品。

之後是我其中一款在串燒店必食的,就是雞泡魚乾。

來串燒店食嘢又點可以少咗多春魚呢?

2017-02-09
與其在情人節正日外出用膳,被坐地起價,倒不如打個時間差,節日過後才去撐檯腳;也不到西餐廳去,吃頓非一般的情人節晚餐。今年的過節地點是>>>鮮‧港式串燒吧<<<。 餐廳在觀塘駱駝漆大廈,鄰近地鐵站,不難找到。升降機速度也算合理,未需花太多時間輪候。 食物以串燒主打,此外還供應刺身及生蠔等海鮮拼盤。 飲品選擇也豐富,從維他奶等紙包飲品,到日式清酒和手工啤酒,各適其適。 裝修走時尚路線,雖然是開放式廚房,但未有嗅到油煙,抽風系統值得一讚。 餐桌設計則有待改善了,桌底中間的X減少雙腳活動空間,甚是不適。 兩口子主力食食食,沒摸酒杯底談心,一口氣吃掉下列串燒:蘆筍 (HKD22) 教冰有點失望啊,色澤雖然翠綠,但卻不夠爽嫩新鮮,份量也偏少。粒粒墨魚丸 (HKD15) 一串三粒,外層燒得香脆,灑上孜然粉增強味道,配合墨魚丸本身咸香,喜愛濃味食物的話,應該一試。燒菠蘿 (HKD18) 比較乾身,甜度不強,大抵證明菠蘿沒有被浸糖水吧。 墨汁墨魚腸 (HKD15) 可謂破格新嘗試。黑色腸仔配黑碟,男友即時反應是「好痴地」。 墨魚腸略帶甜味,口感有點

食物以串燒主打,此外還供應刺身及生蠔等海鮮拼盤。

兩口子主力食食食,沒摸酒杯底談心,一口氣吃掉下列串燒:

墨魚腸略帶甜味,口感有點像軟熟版臘腸,中間有些肥膏粒,我倆均不太喜歡,已吐掉。

鬆化黑豚串 (HKD58) 定要趁熱享用,男友對其彈牙肉質讚不絕口;冰忙於處理其他串燒,待了一會才慢慢進食,鬆化口感變得不太明顯。豚肉宜配搭各式調味,讓味道更會精彩。

雞泡魚干 (HKD48) 香脆微熱,但與沙律醬不太搭調,或許雞泡魚干已被調味,加入沙律醬,未覺提升味道或令之更精彩。這可是一流佐酒小食,只可惜當晚沒飲酒哩。

煙肉芝士大蘑菇 (HKD38) 很穩陣的配搭,味道沒有意外驚喜,但吃得安心,絕不會是奇怪組合。

大蘑菇夠厚身,水份足,啖啖蘑菇肉,吃得開懷。

加一後,是晚消費共HKD235,總括而言,燒肉較為吸引,蔬菜水準有進步空間。

庆祝纪念
情人节
2017-02-16 1182 浏览
工廠大廈內餐廳越開越多, 想食好東西當然要周圍找找看, 朋友在觀塘區上班, 決定去食串燒地點很容易找, 門牌亦很清晰, 每日3-6pm歡樂時光有8折, 假日行街累了, 可以上來歇一歇, 此店是開放式廚房, 樓底都幾高, 用餐後一點油煙氣味也沒有裝修簡潔,播著80後的音樂這裏的價格由$10-2百多元不等, 串燒種類都好多, 連小食/甜品都不止一兩款先黎雞泡魚乾, 烤得好香, 外層少少脆, 有口感, 原有的味道是甜甜地, 沾上沙律醬味道更佳燒大蜆(1份) 約8-9隻, 脹卜卜好多汁, 配上旁邊的生蝦汁一起食,特別醒胃黑蚊蚊的墨魚腸都是第一次食, 賣相一般, 外層燒得好脆, 食入口好juicy, 墨魚腸內有一粒一粒墨魚粒, 增加口感牛舌一客三件, 由於是厚切, 每一件都介開左 供客人容易入口咀嚼, 灑上黑椒粒, 充滿胡香味粗露荀唔需要加任何調味料都可以煮得好出色,食起黎鮮嫩又清新棉花糖薄餅, 廚房已切開四份, 基本上是一舊棉花糖食一啖, 棉花糖表面燒得好脆, 估唔到薄餅都可以咁樣配搭這裡較特色是有手工啤酒/生啤/紙包及罐裝飲品, 下次要黎一個觀樂時光

裝修簡潔,播著80後的音樂

雞泡魚干
厚切牛脷
粗露荀唔需要加任何調味料都可以煮得好出色,食起黎鮮嫩又清新
棉花糖薄餅
  • 燒象拔蚌仔
2017-02-15 67 浏览
呢排朋友因爲搬屋,新屋搞到頭都大埋~ 於是同佢麻甩talk 下,舒發下壓力~ 於是走左去佢公司附近食野~ 叫做接下佢放工啦~ 哈哈~我地揀左呢間港式串燒店~ 今次呢間食店係工廈入面~ 門口都幾骨子~ 開放式廚房~ 廚房勁光猛~ 好透明~ 你完全知入面搞緊乜~ 多左份安全感~一開波~唔理三七廿一,叫杯啤酒嘆番下先~ 今次叫1664 ~ 三支送一支!串燒紙有一張,前後頁~價錢係正常價~款式選擇都ok ~ 正常諗到既野都會係入面搵到~因為叫左啤酒~所以第一時間點個我既至愛,雞泡魚乾~ 佐酒小食之王 非佢莫屬! 呢度既雞泡魚干亦燒得香口~ 咸香加上透心涼啤酒,麻甩生活之高享受~之後梗係食串燒啦! 叫左~燒雞腎:爽口唔韌夠juicy~ 加上辣粉夠惹味~雞軟骨:香嫩,油脂甘香,有咬口~墨汁墨魚腸:雖然無英俊既外表,但有出色既內涵~ 咸香味重,送酒小食!墨魚丸:同平時既墨魚丸有少少唔同,平時墨魚丸係無乜味。呢個好似醃過咁~ 好濃味~ 唔使額外加任何調味料喇~干燒大蜆~望落有啲干身,但食落又覺無鞋口,好神奇~ 附有重香料味泰色辣汁~ 海鮮加上泰式辣汁~好似去左泰國咁~惹味之餘亦夠鮮,呢個三幾下就比我同
之後梗係食串燒啦! 叫左~

燒雞腎:爽口唔韌夠juicy~ 加上辣粉夠惹味~

雞軟骨:香嫩,油脂甘香,有咬口~

干燒大蜆~望落有啲干身,但食落又覺無鞋口,好神奇~ 附有重香料味泰色辣汁~ 海鮮加上泰式辣汁~好似去左泰國咁~惹味之餘亦夠鮮,呢個三幾下就比我同朋友K.O左~
呢個象拔蚌比蜆更加好食~ 蟶子夠大隻,好鮮甜,另外足料蒜蓉,蒜香味四溢,加入蟹子,入口脆卜卜,多層次口感,令人欲罷不能~
呢個必點!
黑松露薄餅,面頭會見到有菇同足料芝士~ 眼見芝士好足料~ 入口食到勁濃既菇味~ 混合黑松露既味~ 成個口都係菌味~啲菌味係不斷游走成個口腔~薄餅亦夠鬆軟。 不過由於無肉類/海鮮,始終差少少咬口。但整體黎講都唔錯既~

呢餐飯同朋友飲飲食食又一晚~ 希望朋友新屋既野快啲解決啦~

2017-02-13 177 浏览
百物騰貴地舖租金更是一般食肆難負擔好多都轉戰工商大廈樓上店舖,可能有啲人對樓上舖有保留,驚唔知環境點啦,又怕較靜擔心安全,其實宜家樓上店舖都好暢旺,同一樓層可能會有幾間商舖,所以可以放心當天約了朋友晚上食火鍋仲有數小時空檔,就上網睇下附近有咩好食,見這店資料不錯就來試一下食串燒當然叫啤酒爽下 藍妹 $38 如果小枝裝算有點貴了燒大蜆 $45好新鮮又夠大隻,燒得剛好,好鮮甜同個酸辣汁好夾燒聖子皇 $48一樣新鮮取勝,面頭好多蒜蓉仲有辣椒粒,鮮味爽彈仲有少少辣厚切牛吞 $38唔算重牛味,而入面有點乾身另外佢個雞軟骨跟冬菇都係 $15冬菇燒得幾香又夠水份而雞軟骨爽脆仲有少少雞脂肪好正
百物騰貴地舖租金更是一般食肆難負擔

食串燒當然叫啤酒爽下
藍妹 $38
如果小枝裝算有點貴了
燒大蜆 $45
好新鮮又夠大隻,燒得剛好,好鮮甜同個酸辣汁好夾

燒聖子皇 $48
一樣新鮮取勝,面頭好多蒜蓉仲有辣椒粒,鮮味爽彈仲有少少辣

厚切牛吞 $38
唔算重牛味,而入面有點乾身

另外佢個雞軟骨跟冬菇都係 $15

冬菇燒得幾香又夠水份
而雞軟骨爽脆仲有少少雞脂肪好正
2017-02-12
2017-02-13 166 浏览
官塘有好多樓上餐廳,朋友推介哩間串燒吧,於是上去試一試。首先環境十分滿意,好多串燒吧都有好強烈油煙燒烤味,佢地一d都無,而且餐廳內播放歌曲,令氣氛增加不少。燒烤點左燒蘑菇,雞中翼,雞全翼,鵝肝多士,燒三文魚頭,芝士煙肉大蘑菇,黑豚肉腸,豬頸肉,栗米,燒菠蘿,牛仔骨同雞軟骨。個人特別推介鵝肝多士,唔係好多餐廳有得提供,味道亦唔錯,鵝肝份量唔會過少,另外燒三文魚頭亦燒得恰到好處,肉質鮮嫩肉汁亦都當豐富,芝士煙肉大蘑菇,唔會有好強烈芝士香味,岩我胃口,因我好怕好強烈嘅芝士香味。最後睇到佢地有d包廂,如果夠8位人數,可以間個房自成一角,如果一大班朋友聚會係一個不錯選擇。
官塘有好多樓上餐廳,朋友推介哩間串燒吧,於是上去試一試。
2017-01-25 128 浏览
上次吃呢間真係好無奈,我們都大呼唔抵! 最平係15蚊一串,但一串得3粒,一人一粒就無左,味道普通。茄子唔係一條呀,少年你太年輕了,係一塊塊炸!吃魷魚圈果陣仲嬲,有無搞錯,45蚊得咁多炸? 自己看圖。羊架就更加唔使講,份量唔會多得去邊。諗住叫返個飯團填飽下個肚啦,點知個明太子飯團咁樣嘅!明太子呢?得果小小 =.=個薑汁水都只不過是普通的罐裝薑汁汽水,好失望。總體來看,食物唔係難吃,但一般,份量偏少,價錢又貴。普通的食物值唔值得大家大老遠咁來觀塘的工廠大廈吃呢?至於價錢,考慮到份量和地段,真的唔值咁貴。最嬲的係,佢竟然仲收加一! 我們完全唔知要加一:menu 和店鋪每一個角落也沒寫要加一,但埋單時竟然夠膽死叫我們比加一! 收加一唔緊要,但唔該白字黑字寫清楚啲啦!我們覺得好像比人呃左咁!
上次吃呢間真係好無奈,我們都大呼唔抵!

最平係15蚊一串,但一串得3粒,一人一粒就無左,味道普通。
茄子唔係一條呀,少年你太年輕了,係一塊塊炸!
吃魷魚圈果陣仲嬲,有無搞錯,45蚊得咁多炸? 自己看圖。
羊架就更加唔使講,份量唔會多得去邊。
個薑汁水都只不過是普通的罐裝薑汁汽水,好失望。
2017-01-21 81 浏览
觀塘工廈搵食,尼間串燒真係非試不可.就算唔點醬汁都可以好鮮味好好味的串燒,真係無得輸.原來餐廳本身有海鮮批發,所以海鮮好新鮮好大隻.至於環境都好舒服,好寬闊,三五好友聚餐好適合.強烈推薦👍🏻👍🏻👍🏻
2017-01-18
下午茶
  • 鵝肝多士
2017-01-18 149 浏览
係朋友既介紹之下,第一次幫親港式串燒吧。平時黎開呢頭拎貨,所以幾熟呢度,但冇留意開左新串燒店。起初以為係自助燒,原來即叫即燒,方便得多又唔洗成身串燒味。食物都有唔少選擇,有海鮮,蔬菜,肉類。叫左牛柳串$28,份量一般,但味道還好。雞肉磨菇飯團,面頭燒香了,少少飯焦香口得多,咬開就係肉餡。雞軟骨串幾好食,可以一叫。珍寶元貝$68,都幾大隻,面頭加左蒜香,不過較貴。青魚燒香了,肉質不錯,冇乜腥味算幾好,仲可以加檸檬汁。棉花糖薄餅$38面頭滿滿的棉花糖,入口即溶。有朱古力醬,底下的酥皮薄餅幾好食,加埋幾夾。仲有燒波羅同粟米,勁多汁好甜,而且抵食。自助串燒比任食多數質素高些,唔洗迫自己食太多,哈哈。
係朋友既介紹之下,第一次幫親港式串燒吧。
平時黎開呢頭拎貨,所以幾熟呢度,但冇留意開左新串燒店。

起初以為係自助燒,原來即叫即燒,方便得多又唔洗成身串燒味。

食物都有唔少選擇,有海鮮,蔬菜,肉類。
叫左牛柳串$28,份量一般,但味道還好。
珍寶元貝$68,都幾大隻,面頭加左蒜香,不過較貴。
青魚燒香了,肉質不錯,冇乜腥味算幾好,仲可以加檸檬汁。
棉花糖薄餅$38

仲有燒波羅同粟米,勁多汁好甜,而且抵食。

自助串燒比任食多數質素高些,唔洗迫自己食太多,哈哈。
2017-01-12