2021-10-25 107 浏览
秋風起,係時候進補,花膠雞鍋是最合適,可享受火鍋的美味同時又可滋潤皮膚和補身。好姊妹提議去尖沙咀食肆林立的厚福街樓上鋪,鮮入圍煮吃花膠鷄煲火鍋。上到店舖四週是簡單的佈置和擺設好幾張食評🉐️獎的獎狀。我們一坐下,侍應殷勤招待,捧住齊全的醬料給我們選擇。鎮店之寶花膠雞煲必吃,濃郁香滑的花膠鮮雞湯,飲幾啖巳令口腔充滿膠質的感覺,雞肉嫩滑,略嫌花膠薄了些。吃完花膠雞煲湯侍應隨即加了上湯;l可再作火鍋,有原粒帶子餡料的水餃、入口滑流的南京鴨血和爽口的黑牛栢葉.蘸點醬料同吃可提升味道。這噸充滿膠質的雞湯,我𠉴頓然覺得皮膚滋潤不少!
我們一坐下,侍應殷勤招待,捧住齊全的醬料給我們選擇
吃完花膠雞煲侍應隨即加了上湯;l可再作火鍋,有原粒帶子餡料的水餃、入口滑流的南京鴨血和爽口的黑牛栢葉.蘸點醬料同吃可提升味道。
這噸充滿膠質的雞湯,我𠉴頓然覺得皮膚滋潤不少
  • 鴨血
2021-10-24 83 浏览
H8不嬲都多嘢食, 而鮮入圍煮係出名係食花膠雞湯底,難得今日放假梗係要試下啦由於係中午既關係,人唔算太多,始終係平日 不過枱與枱之間坐如果滿都唔算好迫既見到有生猛海鮮已經好吸引咁當然唔少得叫佢最出名既花膠雞湯啦其他選擇都係大路打邊爐野我地叫左振興肉丸 芒蜆 同粉絲職員都好快比左呢個調味料我地自己配搭想點溝就自己溝冇耐就有野食啦職員都好好教我地可以先飲湯,品嘗下先再打邊爐個湯真係好濃好正最緊要真係好足料,雖然一路淥唔同嘅嘢食但隻雞都唔會好鞋口職員仲會幫我地剪開d雞,方便我地個牛丸都幾彈幾juicy,不過都唔及另外兩樣個蜆幾鮮甜,雖然唔算厚肉但完全冇沙有濃湯緊係要食d索湯既架啦最後人均二百幾, 捧住個肚走下次放假多d人黎食,嗌多d野仲正呀

見到有生猛海鮮已經好吸引
咁當然唔少得叫佢最出名既花膠雞湯啦

其他選擇都係大路打邊爐野
我地叫左振興肉丸 芒蜆 同粉絲

職員都好快比左呢個調味料我地自己配搭
想點溝就自己溝

冇耐就有野食啦
職員都好好教我地可以先飲湯,品嘗下先再打邊爐
個湯真係好濃好正

最緊要真係好足料,雖然一路淥唔同嘅嘢食但隻雞都唔會好鞋口

職員仲會幫我地剪開d雞,方便我地

個牛丸都幾彈幾juicy,不過都唔及另外兩樣

個蜆幾鮮甜,雖然唔算厚肉但完全冇沙

有濃湯緊係要食d索湯既架啦

• 芒蜆
  • 濃厚原隻雞煲花膠湯
2021-10-24 70 浏览
天氣凍凍地,又想同朋友一齊打邊爐🥰發現尖沙咀呢一間火鍋店,主打花膠雞湯🐤啱晒我同女仔friend一齊食,夠晒滋補,又好味!所以我哋就試咗下佢哋嘅特色湯底,上到都好足料,湯底入邊已經包含半隻雞❤我哋仲叫咗其他嘅配料,食得好豐富~雞件夠嫩滑😋而且花膠湯底好有骨膠原嘅感覺。有雞嘅香味,更加鮮甜。花膠都口感唔錯,好軟熟~我哋仲試咗下佢哋嘅金牌牛肉丸,牛肉丸彈牙,🥢而且佢哋嘅鴨血打邊爐非常之入味,好正。

2021-10-24 56 浏览
放假要食好啲,秋風氣最好食火鍋,於是約埋老友去#鮮入圍煮,食番個滋補嘅花膠雞煲,靚靚是由飲食做起的啊。選了#花膠雞湯火鍋,補充骨膠原😘。湯滾起即第一時間飲啖湯先,不得了,湯味鮮濃帶甜同埋好黏口,花膠厚身煮得好淋,雞有半隻上場,店員會即場幫手剪開,方便進食,真係幾正啊!配料點了#牛骨髓,呢個食材好少有,老友見到呢度有,即時要落單,食落十分之滑嘟嘟🥳。 #芝士牛肉丸,老友唔記得佢係芝士丸,咬一啖d芝士彈出嚟,辣親個咀好攪笑🤣,故食個時最好攤下先啊😊。#油麥菜,新鮮大份,吸收埋花膠湯食落好滋味😋。呢度食材新鮮配料都多,服務員有禮, 唔錯啊~

#油麥菜,新鮮大份,吸收埋花膠湯食落好滋味😋。

呢度食材新鮮配料都多,服務員有禮, 唔錯啊~
2021-10-23
天氣轉涼,窩夫與蝦子餅又有藉口去打邊爐,一於試試由旺角搬到尖沙咀的「鮮入為煮」。醬料費每位15元。濃厚原隻雞煲花膠湯(小$288)是招牌菜,建議事先預訂,以免久等。濃厚原隻雞煲花膠湯一上桌,香氣撲鼻,一滾起便急不及待立即品嚐,味道太好了,金黃色的濃濃雞湯膠質豐富,滋陰養顏。二人吃小份有半隻雞,店員會幫忙剪開,一邊喝湯一邊吃雞,十分滋味,雞肉嫩滑,雞味香濃,不愧為招牌湯底。花膠都算大隻,不會太薄。喝完靚湯,火鍋配料送到,太平洋肥美生蠔肉(每桶$168)一桶有六大隻。煮熟後的生蠔脹卜卜。原粒帶子水餃($48)一客四隻,跟生蠔一樣脹卜卜,非常飽滿,水餃皮又薄又滑。沒有點火鍋必吃的牛肉,因為想試試不常見的牛胸油($148),口感爽脆,充滿油香,值得一試。難得有蝦子餅愛吃的牛骨髓($48),份量十足大大碟。油麥菜($35)爽脆清甜。
醬料

醬料費每位15元。

花膠

花膠都算大隻,不會太薄。

太平洋肥美生蠔肉

煮熟後的生蠔脹卜卜。
原粒帶子水餃

牛胸油

牛骨髓

難得有蝦子餅愛吃的牛骨髓($48),份量十足大大碟。
油麥菜

油麥菜($35)爽脆清甜。
2021-10-17
醬料
原粒帶子水餃
牛胸油
牛骨髓
油麥菜
2021-10-20 106 浏览
🥢 濃厚原隻雞煲花膠湯 $288先飲一碗雞湯,嘩!真係「濃」到不得了!雞味極其濃郁,可用濃縮雞湯來形容。而花膠湯底你飲落有漿口感,就已經知道係用料十足!💡記得開始火鍋前,一定要先飲一大碗花膠雞湯,因為真係好飲到不得了,我飲完一碗又一碗呢!花膠好厚肉,又炆得好𣺉身,份量都唔少,兩個人分每人都有好幾件。🐔到食雞,嘩!好嫩、好滑好有雞味,又唔肥!呢個湯底真係一流!🪵新鮮淮山 $45呢度叫新鮮淮山最好,因為係屋企整,都好麻煩,又要帶手套,又要刨皮,之後又要清潔,所以嚟呢度見到淮山便立即叫。🥟原粒帶子水餃 $48脹卜卜,好有肉味,仲有原粒帶子。🐟新鮮白鱔片 $118有成10 片。🥢山根 $35有10多件,圓轆轆,大大個。🍹凍桂花酸梅湯 $28食火鍋飲凍的最好,酸酸甜甜都好好味。🫖熱蜂蜜柚子茶 28朋友就喜愛熱飲,說味道也不錯。
🥢 濃厚原隻雞煲花膠湯 $288

🪵新鮮淮山 $45

🥟原粒帶子水餃 $48
脹卜卜,好有肉味,仲有原粒帶子。

🐟新鮮白鱔片 $118
有成10 片。

🥢山根 $35
有10多件,圓轆轆,大大個。

🍹凍桂花酸梅湯 $28
火鍋飲凍的最好,酸酸甜甜都好好味。

🫖熱蜂蜜柚子茶 28
朋友就喜愛熱飲,說味道也不錯。
2021-10-19 77 浏览
以前喺旺角店食過一次,覺得好好味,而家搬咗嚟尖沙咀又再食。都係叫佢嘅招牌花膠雞煲,我哋兩個人叫半隻雞都夠晒,店員會幫手剪開隻雞。佢建議我哋飲咗啲雞湯先之後先再加豬骨湯打邊爐。個雞湯真係超級好味,係奶白色嘅,啲花膠又好大舊。飲完都覺得好滋補,一定會因為個湯再嚟過。其實打邊爐個豬骨湯底都好好飲。打邊爐我哋都係叫咗冬菇,菜,牛丸同埋手切牛肉,因為就咁食完隻雞已經幾飽。個牛肉超好味,我地係叫美國牛,我都唔知佢係咩部位。再叫埋啤酒就最正。

再叫埋啤酒就最正。

2021-10-19 36 浏览
一向都知道鮮入為煮個花膠湯底非常出色,但晚市常常爆滿一直沒有機會試!最近發現他們在尖沙咀有分店,於是便和同事一起去探店!由於只有兩個人我們沒有點很多菜式,一煲花膠雞湯非常足料,店員建議我們先喝湯再打邊爐!我們一人盛了一碗湯,一喝下果然名不虛傳!雞味非常濃郁,一看便知道是煲了很多小時的足料濃湯。先吃一口雞,雞肉十分嫩滑!再吃上花膠,頓時有種在家喝湯的幸福感🥰喝完湯後我們便開始打邊爐,我們叫了一盤牛肉和一些海鮮,牛肉非常新鮮!看得出一絲絲的雪花紋!稍微淖一淖便可入口🤎今天的海鮮還好就不多說了最後我們也點了娃娃菜,把娃娃菜放到湯底裏,菜吸收了花膠湯的精華,非常入味!也非常推介!希望下次可以試上其他湯底,等天涼了再和一班好友到訪晚市🧡🧡非常期待

2021-10-16 104 浏览
朋友說要帶我去吃一個超級美味的湯底火鍋,他說這裏的花膠雞湯底是他喝過最好的湯底,所以我們直接就點了花膠雞湯,煲子上來後看到濃厚的雞湯底,滾着滾着越來越香,侍湯滾好了,我們先喝雞湯再吃雞和花膠,雞湯有着濃濃的雞味,超級清甜好喝,配着花膠一起喝滋補養顏,養生補氣血,十分健康,再來是吃雞,雞肉很滑,煲子內有半隻雞,雞肉香且嫩滑,完全不會有老掉的感覺,雞肉十分多,非常抵吃!我們點了娃娃菜配著湯一起吃,娃娃菜也很新鮮,健康非常!感覺點完了菜也要點個海鮮和肉類開心一下!所以我們也點了新鮮的帶子,鮮嫩爽口!看到點餐紙上還有很多其他海鮮,有蟶子,花蛤等都建議陪着湯底一起吃!下過了菜和海鮮,是時候下點肉類了,我們看到手切安格斯牛肉也忍不住要點一份,牛肉切功精美,快速易熟且嫩滑,也有牛香味,超級建議點一份!總括這是一間性價比高,環境優美的火鍋餐廳,看着窗邊打火鍋感覺很開揚!服務員也非常友善有禮!

我們點了娃娃菜配著湯一起吃,娃娃菜也很新鮮,健康非常!

2021-10-13 65 浏览
早幾日喺尖沙咀同朋友行下街突然落好大雨,心血來潮就想去打邊爐,慢慢食個靚午飯避下雨。 我哋就揀咗喺於厚福街H8 8樓嘅“鮮入圍煮“,鋪頭主打嘅係 “濃厚原隻雞煲花膠湯“$288 。淋雨淋到濕曬,最啱就係飲一啖熱辣辣嘅雞湯。飲得出完全冇味精嘅味道,而且有好多花膠,煲到好林, 非常之入味,每一口都滲透著濃濃嘅雞肉香味 ,而且雞肉亦都好大件,啲雞肉好潄滑 。 配料方便我哋就嗌咗 “手切安格斯肥牛“$198,“魚皮餃 “$42,“唐生菜 “$35, “紅薯粉“$28,“ 山根“$35,“粟米“$42。 安格斯肥牛厚薄適中, 放落湯度拖幾拖, 七八成熟對我嚟講就係最完美 。另外魚皮餃嘅皮做得非常之彈牙 。28蚊一大兜紅薯粉 ,十分飽肚。 粟米都好甜好新鮮 。 雖然呢餐飯我哋食咗七百幾蚊,有少少over 筆直,但係最緊要食得開心又滿足。

濃厚原隻花膠雞湯

2021-10-08
濃厚原隻花膠雞湯
手切安格斯肥瘦牛
2021-10-12 54 浏览
[鮮入圍煮],記得幾年前收工後都會去旺角既分店一班朋友圍爐打邊爐..吹吹水..當時既花膠雞湯底已經令人念念不忘..知道而家搬左黎尖沙咀,今日晏晝同朋友靈機一閃..不如去打邊爐啦就鋪面雖然比從前旺角細左..但位置都好寬敞..坐得舒適唔逼。配菜種類選擇多👍🏽鍾意食鵝腸嘅朋友呢度仲好細心咁有得揀要多肥膏同小肥膏。一坐底,店員會先奉上調味料。醬料收費每位$15-半隻花膠雞湯 (小)$288一放底已經聞到極濃雞湯味,足料呈奶白色店員介紹可先飲左個湯底再打邊爐..花膠大大隻,槳口數量都有五至六隻。半隻雞既份量…雖然精華係湯..但雞件食落都收嫩滑..同朋友每人各自飲左3大碗湯之後就開始打邊爐啦手切安格斯牛肉🐄 $198.牛骨汁濃湯牛丸🐄 $48咬落爆汁..平時唔係好好牛丸嘅我都覺得呢個好食好特別.牛骨髓🐄 $48油麥菜 🥬$35花膠雲吞 $48手切安格斯牛肉 $198牛肉油花均勻,肉味濃..輕輕灼幾秒已足夠。牛骨髓$48好小邊爐店有牛骨髓食…呢度仲要大大條點埋個醬料真係不得了下次決定搵返多啲朋友再嚟一齊打邊爐,因為有啲比較特別小小嘅食材好想試..例如牛胸油等..但因為今次得兩個人,食唔晒就冇叫到喇。
當時既花膠雞湯底已經令人念念不忘..
知道而家搬左黎尖沙咀,
今日晏晝同朋友靈機一閃..
不如去打邊爐啦就

鋪面雖然比從前旺角細左..但位置都好寬敞..
坐得舒適唔逼。

配菜種類選擇多👍🏽
鍾意食鵝腸嘅朋友呢度仲好細心咁有得揀要多肥膏同小肥膏。

一坐底,店員會先奉上調味料。
醬料收費每位$15-

半隻花膠雞湯 (小)$288
一放底已經聞到極濃雞湯味,足料呈奶白色
店員介紹可先飲左個湯底再打邊爐..

花膠大大隻,槳口

數量都有五至六隻。

半隻雞既份量…
雖然精華係湯..但雞件食落都收嫩滑..
同朋友每人各自飲左3大碗湯之後就開始打邊爐啦

手切安格斯牛肉🐄 $198
牛骨汁濃湯牛丸🐄 $48
咬落爆汁..平時唔係好好牛丸嘅我都覺得呢個好食好特別

牛骨髓🐄 $48
油麥菜 🥬$35
花膠雲吞 $48

手切安格斯牛肉 $198
牛肉油花均勻,肉味濃..輕輕灼幾秒已足夠。

牛骨髓$48
好小邊爐店有牛骨髓食…
呢度仲要大大條

點埋個醬料真係不得了

下次決定搵返多啲朋友再嚟一齊打邊爐,
因為有啲比較特別小小嘅食材好想試..
例如牛胸油等..
但因為今次得兩個人,食唔晒就冇叫到喇。

秋意初起🍂🍂🍂 最適合吃滋補養生火鍋!平日下午來到這家主打花膠雞鍋的餐廳,碰巧遇上沒太多人,坐得十分舒服!🤍招牌濃湯花膠雞鍋(半隻)$288剛剛上鍋的時候,湯底呈奶白色,待它滾燙了一會,已經瞬間變了金黃色,看得出雞湯用了真材實料。🐔🫕 我們點了半隻雞,店員服務態度非常積極,不但主動替我們剪開每一件雞件,還會提醒我們在下菜之前要先喝一碗原汁原味的花膠雞湯。我們不想吃到嚡烚烚的雞肉,所以不一會兒就已經撈起雞肉。每一件連皮帶骨的雞肉都十分大塊,雖然不算是非常嫩滑,但吃得到鮮味,不是冷藏質素。👌🏻 雞髀位置的肉質比較鮮嫩,建議大家盡早煮熟便撈起!花膠同樣都是大大塊的,一共有四塊,爽口薄身,入口有膠質。我們都比較喜歡骨膠原滿滿的花膠!🙈✨✨✨🤍牛骨汁濃湯牛丸(6粒) $48推薦這個牛丸!🥰 每一粒都爽口彈牙,咬入口會爆牛骨汁!吃的時候要小心翼翼一點,千萬不要燙到嘴巴喔!👄⚠️ 🤍帶子水餃(4隻) $48四粒水餃真的不太夠🥺 我們都搶著要吃🤣 水餃皮薄餡靚,粒粒都好大粒,裡面還有帶子粒,頗有鮮甜的肉汁,口感很棒!🤍桂花酸梅湯(杯裝) $28🤍道地冬瓜茶(罐裝) $16🤍另收:醬介 $15/位醬料有花

🤍招牌濃湯花膠雞鍋(半隻)$288

🤍牛骨汁濃湯牛丸(6粒) $48

🤍帶子水餃(4隻) $48

🤍桂花酸梅湯(杯裝) $28
🤍道地冬瓜茶(罐裝) $16

🤍另收:醬介 $15/位
醬料有花生、生蒜蓉、炸蒜蓉、麻醬、葱等,供客人自行調配。
鮮入圍煮花膠雞海鮮火鍋
尖沙咀厚福街8號H88樓
2021-10-12 26 浏览
隔一排就心思思打邊爐😂第一時間諗起佢決定起行!好受歡迎既鮮入為煮旺角搬左去尖沙咀啦!黎到尖沙咀呢間鮮入為煮名符其名 夠鮮味😍😍😍坐又夠曬舒服喎 一個煲啲料都飽飽地簡單點左牛骨髓 口感得意個人覺得好香自己比較喜歡朋友想點多啲架我勁驚制止左佢 最後大家都係飽到心口🤣🤣當然仲有好多款野食點架每樣上後份量比我想像上多既一定要食下個花膠雞煲!花膠正到呢爽脆架我好怕食到好軟身既花膠 高級牛肉同海鮮拼盤必點我過你地
隔一排就心思思打邊爐😂
第一時間諗起佢決定起行!
好受歡迎既鮮入為煮
旺角搬左去尖沙咀啦!
黎到尖沙咀呢間鮮入為煮

一定要食下個花膠雞煲!花膠正到呢
爽脆架我好怕食到好軟身既花膠
高級牛肉同海鮮拼盤必點我過你地
  • 花膠雞湯
招牌花膠雞湯-$288雞湯嘅味道非常之濃郁,雞肉份量好足夠,亦都好嫩滑,雞髀,雞翼,雞肉全部有齊,真材實料亦都係養生嘅選擇,我哋兩個人食份量足夠有餘!手切安格斯牛肉$198肥牛有份量油脂分布都算均勻,肉質鮮嫩鱔片-$118最鍾意食佢嘅鱔片,唔會有魚嘅腥味,都好新鮮,佢仲有其他海鮮種類嘅選擇,旁邊有個魚缸可以俾你直接自己去揀!蟹籽鮮蝦滑-$98口感十足,非常之彈牙味道就唔係特別太濃郁!我想講吓佢嗰日佢咁啱係黃昏時候夕陽入座外面打個太陽光入嚟一齊打邊爐嘅感覺非常之好好似有一種好神秘但係又好舒服嘅感覺放假過去簡直一流😁😁
招牌花膠雞湯-$288

手切安格斯牛肉$198
肥牛有份量油脂分布都算均勻,肉質鮮嫩

鱔片-$118

蟹籽鮮蝦滑-$98
口感十足,非常之彈牙
味道就唔係特別太濃郁!

我想講吓佢嗰日佢咁啱係黃昏時候夕陽入座
外面打個太陽光入嚟一齊打邊爐嘅感覺非常之好
好似有一種好神秘但係又好舒服嘅感覺
放假過去簡直一流😁😁
2021-10-11 27 浏览
星期日放假有得去食下好野,我同男友去左尖沙咀。天氣涼涼地想食打邊爐,見到厚福街有街叫鮮入圍煮,就走去試試。上到去見到有魚缸養左好多海鮮,知呢間野一定賣食材新鮮,啲嘢食應該唔錯。第一個鍋底揀左招牌既花膠雞鍋,叫到好多食客都揀呢款所以係必叫既,金黃色既湯底,店員叫先飲啲湯。第一口飲落去超濃縮雞味、飲得出好足料、超正!我哋一路咁飲左幾碗湯,而且啲雞肉食落好嫩滑😋火鍋料點左手切美國安格斯牛肉,$198勁大盤牛肉、都幾足料,而且唔係油脂分布平均。呢款牛食落好夠牛味、好正!新鮮田雞,可以續隻點、點左兩隻。上檯時啲田雞仲郁緊哈哈又肥美證明係新鮮!係我至愛!另外叫左白柏葉、水魷魚、油麥菜。整體既食材的確新鮮,我地都好滿意😁油麥菜又好脆嫩最後食埋個烏冬,吸哂花膠雞湯既精華,好完滿,仲飽到不得了,下次絕對可以再試😄兩個人一共食左$848連加一,合理價錢😋😋

醬汁配料