2018-12-10 232 浏览
日本野中我最愛食Omakase ,可以同廚師交流又可以食到最新鮮時令的食材,今次來銅鑼灣呢間新開的omakase鮨㐂試試😋!醍$1580先來前菜三品,包括有炸白蝦仔,魚籽蒸蛋同黑糖柿肉,炸白蝦仔炸得好香口,魚籽蒸蛋,鮮甜又香滑,黑糖柿肉最特別,柿肉清甜,面頭加埋芝麻醬又好夾😋!🥢酒肴六品其實是6款時令的刺身。🔹八爪魚白子配軟煮八爪魚:白子其實係精巢,聽到有點怕怕,食落有d似芝士味😂🔸樽菜海膽魚子:樽菜好似jelly質感,加海膽同魚子好鮮甜!🔹柚子酸汁粒貝:酸酸的好開胃,粒貝爽口🔸北海道汁鮑魚配鮑魚肝醬:鮑魚肝醬第一次試,香濃可口,令蒸鮑魚味道更鮮味🔹秋刀魚刺生:分別以洋蔥汁同炙烤方法整,同樣滋味🔸鰹魚刺生:亦以2種方法去整,炙烤同夾蒜片,我至愛炙烤,超香口!🍲御料理由日本直送的香廂蟹,腳仔仲掛有身份證明!師傅將蟹分成做蟹子,蟹肉同蟹膏,旁邊配以蟹殼煲成的湯汁,可以一齊點來食或分開食又得,點了湯汁味道更鮮味😉! .🍣廚師發辦壽司7件🔹柚子小白蝦壽司:加入岩鹽同柚子皮,令蝦既鮮味更出🔸黑象拔壽司青擰汁:彈牙又鮮甜🔹剝皮魚夾魚肝壽司:加上魚肝,味道濃郁🔸炙燒日本倉魚壽司:炙燒過好香口🔹針魚壽
日本野中我最愛食Omakase ,
可以同廚師交流又可以食到最新鮮時令的食材,
今次來銅鑼灣呢間新開的omakase鮨㐂試試😋!

醍$1580
先來前菜三品,包括有炸白蝦仔,魚籽蒸蛋
同黑糖柿肉,炸白蝦仔炸得好香口,
魚籽蒸蛋,鮮甜又香滑,黑糖柿肉最特別,
柿肉清甜,面頭加埋芝麻醬又好夾😋!

🥢酒肴六品
其實是6款時令的刺身
🔹八爪魚白子配軟煮八爪魚:白子其實係精巢,
聽到有點怕怕,食落有d似芝士味😂
🔸樽菜海膽魚子:樽菜好似jelly質感,
加海膽同魚子好鮮甜!
🔹柚子酸汁粒貝:酸酸的好開胃,粒貝爽口
🔸北海道汁鮑魚配鮑魚肝醬:鮑魚肝醬第一次試,
香濃可口,令蒸鮑魚味道更鮮味

🔹秋刀魚刺生:分別以洋蔥汁同炙烤方法整,同樣滋味
🔸鰹魚刺生:亦以2種方法去整,炙烤同夾蒜片,
我至愛炙烤,超香口!

🍲御料理
由日本直送的香廂蟹,腳仔仲掛有身份證明!
師傅將蟹分成做蟹子,蟹肉同蟹膏,
旁邊配以蟹殼煲成的湯汁,
可以一齊點來食或分開食又得,
點了湯汁味道更鮮味😉! .

🍣廚師發辦壽司7件
🔹柚子小白蝦壽司:加入岩鹽同柚子皮,
令蝦既鮮味更出
🔸黑象拔壽司青擰汁:彈牙又鮮甜
🔹剝皮魚夾魚肝壽司:加上魚肝,味道濃郁

🔸炙燒日本倉魚壽司:炙燒過好香口
🔹針魚壽司:味道較清
🔸赤陸魚壽司:第一次試,幾鮮味
🔹明太海膽蟹肉壽司:海膽加蟹肉,
超級鮮甜,好好味😍!
🥣湯
松露雞湯
清清地,松露味好香😊

甜品
靜岡縣蜜瓜🍈
蜜瓜超清甜,完美結束這一餐😆!

2018-12-09 146 浏览
第1X年嘅相識紀念日,帶了太太去食她心愛的Omakase。皆因每道菜都由廚師決定,唔洗我諗食咩,所以我相信呢餐飯充滿驚喜!餐廳乾淨企理,感覺舒適。而且座位下面更有USB充電器,十分細心!3品前菜佢嘅賣相好似一件藝術品咁靚!柚子三文魚子蒸蛋、豆腐芝麻醬汁柿子同埋果醋車厘落茄!全都味道鮮甜,令人食指大動!左口魚兩食分別係左口魚刺身同煎左口魚。我個人比較喜歡左口魚刺身,特別係卷著味噌嘅配搭將剌身嘅味道昇華。鮑魚及鮑魚肝醬蒸鮑魚將最原始最fresh嘅鮑魚味帶出黎,食起黎亦口感亦不俗!另外,點埋特製的鮑魚肝醬,令味道更加濃郁!食完鮑魚,靚仔師傅更加捏了一舊飯團比我地撈埋鮑魚肝醬食,這個神搭配超級惹味!燒平貝大塊平貝燒得好香,夾埋香脆紫菜入面食,份外香脆。平貝裙邊師傅用埋平貝邊做了串燒。輕輕燒兩野,已經令平貝裙邊好香脆,再灑上七味粉更右係食落香脆爽口👍🏻樽菜海膽三文魚子在樽菜點綴下,令到海膽同三文魚子依對老拍檔更加有層次感!加上,食材新鮮,我有一刻真心以為自己係日本食緊!香箱蟹侍應指香箱蟹十一月當造,所以特意加入菜單中!蟹殼放滿蟹肉蟹子蟹膏,更備有又蟹殼煲成嘅醬汁。而且碟上面更有出世紙,證明原產地
,所以我相信呢餐飯充滿驚喜!

左口魚兩食

鮑魚及鮑魚肝醬

燒平貝
大塊平貝燒得好香,夾埋香脆紫菜入面食,份外香脆。

平貝裙邊

樽菜海膽三文魚子

香箱蟹
侍應指香箱蟹十一月當造,所以特意加入菜單中!蟹殼放滿蟹肉蟹子蟹膏,更備有又蟹殼煲成嘅醬汁。而且碟上面更有出世紙,證明原產地係日本。

7件廚師發板嘅壽師
有北寄貝、喜之次、扇貝、針魚、海膽蟹肉等,每份都係「鮮」味十足!

黑松露帶子湯
食咗咁多魚生、壽司同確實好滿足,廚師更上埋帶子黑松露湯。味道清甜,話要幫我地解解膩!

蜜瓜
最後食埋日本直送嘅蜜瓜清甜美味,為今餐Omakase 畫上完美句號。

鰭㐂係我2018年食過最最最出色嘅日本餐廳,食材新鮮、菜式創意同美感並重、服務更係優質,而且廚師顏值超高。我相信好快我又會再黎幫襯
2018-11-25
庆祝纪念
纪念日
  • 香箱蟹
2018-12-09 256 浏览
預祝聖誕節~朋友仔帶我一齊試新店~呢間餐廳叫鮨㐂,讀鮨<喜>,㐂為日本古字,取快樂嘅意思今晚嘅餐單三品前菜青海老天婦羅,炸粉非常透薄,海老好彈牙!杮肉混上芝麻醬,又香又甜~炸銀杏三文魚筋子茶碗蒸,朋友仔好怕會腥🤢所說俾埋我食但侍應留意到,特別再講解下,三文魚筋子經過廚師特別處理,去除了腥味,可以大膽嘗試一下,否則就錯過美食了朋友試過,果真無腥,食得津津有味!多謝侍應小姐的推介🙇🏻‍♀️酒肴六品左口魚薄片包著左口魚肝和長牙蔥左口魚薄片包著海蔘卵巢?!燒黑鯥燒蠔我聽到都o左咀😮不過無謂大驚小怪,試食下先味道無古怪喎,你唔講,我都唔知係內臟黑鯥好味道,燒烤過後魚油更多鱈魚白子八爪魚白子汁煮八爪魚呢道菜又係令我😮點解咁多呢類食物呢?原來廚師話冬季呢類食物特別肥美,所以先會入饌又試下先鱈魚白子雖然個樣唔算討好但食落原來好creamy!好味!八爪魚白子就有少少唔同感覺有少少炙燒過,外層包著軟滑口感,好特別又好味!八爪魚煮得一啲都唔韌,好火候!馬糞海膽配純菜三文魚筋子鮮甜😍蒸鮑魚,鮑魚肝醬,配飯鮑魚可以沾上肝醬同食剩下的醬,廚師仲會再加小飯團俾你再食有小心思!池魚撈沙甸魚卷二十日大根燒
預祝聖誕節~
朋友仔帶我一齊試新店~

呢間餐廳叫鮨㐂,讀鮨<喜>,㐂為日本古字,取快樂嘅意思

今晚嘅餐單

三品前菜

青海老天婦羅,炸粉非常透薄,海老好彈牙!
杮肉混上芝麻醬,又香又甜~
炸銀杏
三文魚筋子茶碗蒸,朋友仔好怕會腥🤢所說俾埋我食

酒肴六品

左口魚薄片包著左口魚肝和長牙蔥
左口魚薄片包著海蔘卵巢?!
燒黑鯥
燒蠔

我聽到都o左咀😮
不過無謂大驚小怪,試食下先
味道無古怪喎,你唔講,我都唔知係內臟
黑鯥好味道,燒烤過後魚油更多

鱈魚白子
八爪魚白子
汁煮八爪魚
呢道菜又係令我😮
點解咁多呢類食物呢?
原來廚師話冬季呢類食物特別肥美,所以先會入饌

又試下先
鱈魚白子雖然個樣唔算討好
但食落原來好creamy!好味!

八爪魚白子就有少少唔同感覺
有少少炙燒過,外層包著軟滑口感,好特別又好味!

八爪魚煮得一啲都唔韌,好火候!

馬糞海膽配純菜三文魚筋子
鮮甜😍

蒸鮑魚,鮑魚肝醬,配飯
鮑魚可以沾上肝醬同食

剩下的醬,廚師仲會再加小飯團俾你再食
有小心思!

池魚撈
沙甸魚卷

二十日大根
燒皮鰹魚
豉油鰹魚
燒了皮的鰹魚更好味!

香箱蟹,即雌松葉蟹
仲有埋出世紙😂
將蟹子蟹肉蟹膏同盛在蟹殻上
混合後才一起吃
很特別的菜式,原來這是冬季前段的限定美食
鮮香甜!

廚師發辦壽司七件

白蝦,北寄貝,金目鯛,鰤魚,海膽,中拖羅,鯖魚棒
每款都非常好味!
醋飯不酸,調味剛好👍

特別記得嘅係北寄貝,平時常見都是紅色的
點解係黑色嘅?原來呢啲係新鮮北寄貝
平日果啲係急凍嘅,煮熟左,所以是紅色

松露湯
飯後來一碗熱湯,暖暖胃,大滿足!

蘋果同甜王
食埋甜品,完成圓滿的一餐

愈黎愈喜歡呢種,有得同廚師交流嘅餐飲模式❤️食下學下講下,成餐飯嘅感覺唔同晒
,太美好了!
2018-12-03
庆祝纪念
圣诞节
2018-12-08 274 浏览
熱愛吃廚師發板的我當然不會錯過任何食omakase的機會,之前一直聽朋友介紹過一間位於銅鑼灣18樓既廚師發板餐廳,除了晚餐之外竟然連午餐導遊廚師發板,所以難得到銅鑼灣抽空來試一下一到餐廳, 便是一張巨型的廚師發板吧枱,並面向落地大玻璃景觀一覽無遺, 而裝修嘅格局就同傳統嘅廚師發板餐廳無異。我和太太點了廚師發板9件壽司定食, 位置就在廚師面前,一邊欣賞廚師醉人嘅手藝, 另外一邊等上美食, 簡直是人生的一大樂事先來前菜三款豆乳沙律 ,加入豆香 ,大大粒既炸粟米,咬落非常香口。而紅色既正係番茄果凍 ,值得一讚係果種形狀嘅蕃茄唔會出水, 不會影響沙律的味道,另加入牛油果和蘿白,整體配合得天衣無縫,食落有層次加入了東菇及蟹肉的蒸蛋, 同平時食到嘅蒸蛋嘅質感有少少唔同,口感比較實淨,蛋香特別重,香茹香也是特濃,而濃中帶香,為今餐嘅廚師發板午餐揭開序幕明太子芋絲 ,表面舖了大大粒魚籽 ,聞上去柚子香,並且加入了明太子,鹹味適中,芋絲完全吸收晒所有精華第一款壽司係右口魚壽司,係左口魚既同一科魚類。 魚質比較有口感,味道就係右口魚獨有既魚香,表面加入橙紅既蘿白蓉及蔥花,更顯精緻,越咬越能嚐到魚油既甘香再
先來前菜三款
再來是赤貝壽司,神仙嘅赤貝就係咁爽口,完全沒有任何腥味,咬下去可以用爽口彈牙來形容,赤貝既色潤及鮮味加上廚師既手藝簡直一絕。
白蝦壽司,加入了岩及柚子皮,鹽味帶出鮮味,柚子皮帶有回甘,蝦本身肉質較軟,但味道出奇地重,愛蝦必選白蝦!
帶炭香既金目鯛壽司係鯛魚之中嘅極品,軟滑既口感加上豐富既魚油正係佢既特式既地方,魚中帶根,越咬越出味道,魚油在口腔中殘留很長的時間,非常滿足
深海池魚壽司,這款為白身魚之一,肉質較為而且爽口,油香比之前的豐富,在香港就只有廚師發板能嚐到此等鮮甜
赤陸壽司,賣相和味道有很大的出入, 因為它的味道是眾多壽司中最濃的一款,魚油更香更細緻,吃完之後油甘甜味會一直殘留在口腔中,值得一再回味
鰤魚壽司,係日本野生捕獲,香滑口感,脂膏豐腴!好味!
海膽軍艦,係我最愛既壽司之一,淨係睇舖到滿滿嘅橙黃色海膽已經非常自癒,海膽非常新鮮,入口甘甜濃郁,入口既滿口海膽滋味令人難以忘記
大拖羅壽司,相信不用我多介紹了,油花精緻而入口即溶,而且滿口魚油甘香,魚中既微微酸味正是拖羅獨有既氨基酸, 只有最新鮮嘅拖羅先會有呢種味道!大滿足。
最後送上暖笠笠既𩶘魚湯,正好清一清口腔去除油膩
食完牛奶雪糕,正式完結豐富既午餐
2018-12-02
午餐
2018-12-07 76 浏览
今日同事請食正嘢!我哋一早已經好期待!就係嚟呢間位於銅鑼灣嘅”鮨㐂”食omakase!餐廳入面有好多師傅,我哋冇特登同師傅吹水,不過聽到隔離係咁問師傅呢啲嗰啲食物係咩嘢,食物嘅日文係咩嘢,師傅都好專業地一一解答!睇睇餐牌先,我哋揀咗呢個叫”醍”嘅set,價值$1,580(另收加一),有好多嘢食!😍3品前菜:賣相好靚好精緻 👍🏻酒肴6品:鰹魚,左邊嗰個好好食!左邊係油甘魚包住海參嘅卵巢!其實一聽到師傅介紹,大家嘅第一個反應都係:卵巢? 😳 不過唔洗驚,卵巢嘅味道其實有啲似海膽 👍🏻 隔離嘅係黑鱸同蠔青柳貝裙邊、小柱同埋佢個身海膽同三文魚籽,師傅話最上面仲有一種叫純菜嘅植物,外面滑滑地,但咬落係爽嘅,要讚一讚啲海膽真係好甜!蒸鮑魚片,本身隻鮑魚超級大隻左邊係沙甸魚,右邊係池魚他他,最上嗰兩片係日本榨菜漬御料理:有蟹籽、蟹肉同蟹膏 🦀廚師發板壽司7件:有帆立貝、馬糞海膽、金目鯛、野生油甘魚、赤椂、拖羅、白蝦,每一件都好新鮮,好好味 😋甜品:茶味布甸,為呢餐畫上完滿句號 😋

3品前菜:賣相好靚好精緻 👍🏻

酒肴6品:

鰹魚,左邊嗰個好好食!

青柳貝裙邊、小柱同埋佢個身

蒸鮑魚片,本身隻鮑魚超級大隻

左邊係沙甸魚,右邊係池魚他他,最上嗰兩片係日本榨菜漬

御料理:有蟹籽、蟹肉同蟹膏 🦀

甜品:茶味布甸,為呢餐畫上完滿句號 😋

2018-12-06 92 浏览
人生第一次食廚師發辦,食左2個鐘。呢到環境好舒服,係食日本菜既好地方。先黎冬菇蟹肉蒸蛋,D冬菇溶晒係個蛋入面,成個蒸蛋都好滑好香,上面既蟹肉鮮味再吊一吊,成件事好高級好味!第二道係白子,第一次食,好似生腸咁既形,但係豬腦既質地,個人就麻麻地,但都唔鯹既。呢個海膽杯好好食!D海膽真係好甜同埋好滑!真係對味蕾最好既禮物!第一個食既刺身係比較淡既深海刺魚,食得出佢既鮮味!係好清新既感覺!叫個秋刀魚有燒左既,有生既,兩種唔同感覺放係同一碟到。都幾好食!個人就鍾意熟既多D,覺得香D。旁邊我一開頭以為係苦瓜既個個配菜原來係日本既炸菜。師傅話食完刺身食片炸菜可以清下D味道,食下一道菜就更有第一手味道。呢個係鰹魚刺身配出世左20日既櫻桃蘿蔔。我覺得都幾得意,出世左20日佢都知,令食野多左好多趣味。味道開始愈黎愈濃,令我好期待下一個菜。不過對於日日都好急趕既香港人,要係每個菜中間打發時間都唔係真係咁易,要D時間適應。呢個係菊花蟹肉無青煮,食左幾個刺身再食返D菜都幾清。喜歡淡淡既菊花香。然後呢個菜仲有另一個function就係講你知已經食左一半,之後就係壽司啦!我地都食左7款壽司,最印象深刻個幾款先同大家

呢個係菊花蟹肉無青煮,食左幾個刺身再食返D菜都幾清。喜歡淡淡既菊花香。然後呢個菜仲有另一個function就係講你知已經食左一半,之後就係壽司啦!我地都食左7款壽司,最印象深刻個幾款先同大家介紹。

第一個係我好喜歡既牡丹蝦,真係好喜歡生蝦既texture,甜度又夠,又會有D滑同爽之間既感覺。上面再加D蝦膏,成件事好完滿。

金目鯛係我不嬲都好喜歡既魚!好喜歡佢有一種獨特既魚味!同埋皮肉緊扣既感覺都令佢好賞心悅目。

呢個係因為得意所以先寫嘅,佢係將啲甜蝦變成甜蝦蓉放喺嗰個壽司飯上面,從來都未食過。都真係好甜!不過。。。我都係鍾意甜蝦多啲。

食完曬啲嘢之後就有呢個密瓜做甜品。支匙羹仲好靚添!幾鍾意用生果做甜品,呢個感覺好清新!

呢個就係幫我哋預備嘅師傳啦,雖然佢好安靜,但睇得出佢好專業!
1K
2018-12-06 116 浏览
平時omakase 人均消費閒閒地都要800至千幾起,直到前排約fd search 新開餐廳時比我發現呢間日本餐廳原來lunch time 有omakase,而且wkend 都供應,平均每人4百幾,岩哂我呢d 想平少少試下omakase . salad 睇落平凡,但味道幾有驚喜. 切粒牛油果以及師傅製作蕃茄啫喱,少左酸度,只有蕃茄甜味. 啫哩口感亦與平時蕃茄不同. 豆乳同樣係呢度製作,比起百福豆香味更濃,再加上香脆乾堅果,拌上酸甜黑醋,味道口感更豐富. 春菊水菜千切大根三文魚籽配堅果醬雖然得細細碟,但睇到佢個名咁長就知用好多唔同的食材整成~鹹中帶甘甜味的三文魚籽配上清甜的蘿蔔絲同爽口的水菜再加上香口的堅果醬,係一個好味的配搭。蟹肉松蓉蒸蛋,蒸蛋好滑溜,細細品嘗帶松蓉清香,頂層除左蟹肉仲有層蟹膏,蟹香味頗濃郁呢度所有壽司已經由師傅調味,所以無需另外加醬油或wasabi. 呢道小白蝦壽司就帶有柚子清香,白蝦口感較軟冧. 赤貝又厚又大片,完美地遮住舊壽司飯🤣 食落爽口又juicy厚切深海池魚,肉質好彈牙,如果魚味再鮮啲就更好~火炙扇貝壽司,肉質鮮甜彈牙又夠厚~ 扇貝香甜中帶有火炙過後食到炭

春菊水菜千切大根三文魚籽配堅果醬

赤貝又厚又大片,完美地遮住舊壽司飯🤣 食落爽口又juicy

厚切深海池魚,肉質好彈牙,如果魚味再鮮啲就更好~

火炙扇貝壽司,肉質鮮甜彈牙又夠厚~ 扇貝香甜中帶有火炙過後食到炭火香味,唔錯

火炙赤龍魚,經過輕火炙燒表面,油脂感更盛,帶炙燒過香味,肉質肥美柔軟

毛蟹海膽壽司,滿滿海膽,好鮮甜濃郁海膽,口感creamy. 不過可能因此有點蓋過毛蟹味. 但只論鮮甜海膽足以成為今餐highlight

火炙Otoro
第一次食otoro,聽講係toro腩中最肥美部分,食落果然好多油脂同好冧,有少少入口即溶的感覺

平時食日本菜多數都係跟麵豉湯,而呢間花多啲心機煮立魚湯。睇見咁奶白色的湯水就知足料又熬得夠
飲落真係夠魚鮮味,不過就有少少鹹左啲,好在有冬瓜粒可中和鹹味。而每碗湯中都有一舊好嫩滑的魚肉

最後甜品係柚子雪芭,好香好清甜的柚子味. 為今餐畫下完美句號.
個女升職又加人工. 乖女話要請我食飯, 而且仲要食一d我地未食過的. 仲話價錢唔係問題. 咁呢個決定當然要交比乖女啦! 最後, 上openrice搵到一間新開冇幾耐嘅Omakase "鮨㐂" . Openrice的食評仲話有個靚仔廚師. 咁當然要去睇睇啦! 一出life. 就有職員招待. 餐廳只有吧枱. 而且可以見到廚師為食客精心製作的美味食品. 話時話, 個廚師真係幾靚仔. 見到每位廚師都好用心. 所以非常期待. 仲有, 餐廳有免費wifi同埋义電.餐牌上有幾款不同套餐. 由$1280-$1980.我地最後揀中位價. $1580/set (醍)三品前菜炸慈菇松笠揚-紅色的一粒慈菇. 感覺是粉的. 味道都唔錯生之子伴醋蘿蔔蓉-醋味比較濃. 酸咪咪的感覺. 但蘿蔔蓉好清甜.白子里芋茶蒸蛋-有好香嘅芋頭味, 但又唔會蓋過蛋味. 正…手工一流酒肴6品左口魚-裡面有湯葉(腐皮) / 麥粒味噌 / 芽蔥. 黑龍背-魚油豊富海膽三文魚子杯-海膽好大件及厚. 鮮味程度起碼有9分(10分滿分). 三文魚子大大粒. 一d 腥味都冇. 就算將海謄及三文魚子一齊食, 都唔會比三文魚子搶味. 裡面仲有純菜.
餐牌上有幾款不同套餐. 由$1280-$1980.
我地最後揀中位價. $1580/set (醍)

炸慈菇松笠揚-紅色的一粒慈菇. 感覺是粉的. 味道都唔錯
酒肴6品
左口魚-裡面有湯葉(腐皮) / 麥粒味噌 / 芽蔥.
黑龍背-魚油豊富
海膽三文魚子杯-海膽好大件及厚. 鮮味程度起碼有9分(10分滿分). 三文魚子大大粒. 一d 腥味都冇. 就算將海謄及三文魚子一齊食, 都唔會比三文魚子搶味. 裡面仲有純菜. 而純菜本身冇味的. 但撈埋三文魚子及海謄一齊食. 又有令一番味道.
鱈魚白子-即係鱈魚籽. 又唔腥喎, 爽口.
汁煮八爪魚-軟淋淋, 唔錯
廣島蠔燒-SIZE適中. 鮮味.
御料理
醃漬鮑魚配鮑魚乾醬-鮑魚見住廚師由一隻好似手掌咁大嘅鮑魚切成小件. 每位都有大概3-4片. 醃漬係由靚仔廚師每天以不同秘製醬汁熟調的. 再配上鮑魚 乾醬提升咗鮑魚鮮味. 食完鮑魚之後, 廚師會比一粒飯我地. 撈埋鮑魚乾醬一齊食. 正到冇得彈. 好想再要多粒. 但又唔好意思問廚師.
秋刀魚刺身及鹽燒秋刀魚配日本榨菜
秋刀魚刺身第一次食. 肥美肉厚. 刺身帶鮮味比較濃郁.
鹽燒秋刀魚磯燒 過的. 秋刀魚上放咗自家製鹹蔥. 同樣肥美肉厚.
日本榨菜, 第一次食已經愛上了. 味道完全清新爽脆. 跟其他地方的榨菜完全冇得比. 羸晒!
堅魚刺身及磯燒堅魚配20天大的蘿蔔
堅魚刺身, 油份多.
磯燒堅魚, 只是燒皮夾咗一片已炸蒜蓉,
味道好夾.
20天大的蘿蔔. 清甜爽口.
香箱蟹
香箱蟹係雌性松葉蟹, 係季節性食物. 只有11月-1月其間才有. 而且每隻香箱蟹都有出世紙的. 未必每隻都係同一地方出世. 好難得今日可以食到. 整個香箱蟹蓋放滿咗蟹籽, 蟹棒,蟹膏,蟹肉. 所以係可以食晒香箱蟹每一個位置. 味道實在太鮮太好味了.
廚師發板壽司7件(雖然係寫住有7件, 但唔知點解我地只有6件壽司):
白蝦-肥大肉厚
針魚-魚油多
金目鯛—厚身, 油份多
海膽-大大件, 好多好多海膽呀.
吞拿魚腩-好多魚油
鯖魚棒壽司江戶前-魚味有幾個層次, 味道特別
立魚湯,裏面有小柱2粒. 味道清甜
飯後果-靜崗蜜瓜. 清甜好味

多謝 乖女請食一餐完美又滿足的Omakase.
  • 海膽三文魚子杯
  • 醃漬鮑魚配鮑魚乾醬
2018-11-27 1947 浏览
年尾除左多人結婚外,仲多人生日,為慶祝重要日子,今晚同壽星黎到呢間開業2個月嘅日本菜店食飯喜歡食日本菜嘅友人,對於"廚師發辦"呢4個字表示興奮,今晚就選擇呢個"入門版"全店採用吧枱式入坐,可以近距離同師傅溝通,了解客人嘅口味,以製作出令客人滿意食物熱毛巾摸手後,飲啖茶就準備今晚呢餐盛宴啦 (期待MODE啟動)打頭陣係清新綠色食物,海葡萄及海帶,配以柚子醋汁食,令人胃口大開3品前菜就係眼前呢SET咁靚嘅擺盤大蝦肉彈牙,底部有麵豉加添味道,頂部有幾粒烏魚籽,味道唔錯!柿型器具內藏日本柿條,香甜味美,緩衝一下味蕾!再打開另一個器具,內有芋頭茸混入白子,而底部有芋頭茸混入蛋再蒸,口感比起單蛋來得綿滑!之後到酒肴 六品 (刺身類)左口魚薄切,包住香蔥,簡而清,食到魚肉原味道!另一件包住麵豉,咸中帶點甜味,為淡口嘅魚肉加點新意!燒香左嘅魚肉加多份香味,外微脆內軟,配埋大蔥碎,香中帶點微辛!鰹魚兩食: 有刺身內夾蒜片,食起黎先有蒜香味,之後到魚肉味; 而另一件係用醬汁醃過,食起黎多一份醬汁味道,魚肉口感比起刺身食法多一份軟滑!秋刀魚兩食: 經過熟成處理,令魚肉變得更濃味,入口香滑,令人一試難忘; 而

3品前菜就係眼前呢SET咁靚嘅擺盤
3品前菜

柿型器具內藏日本柿條,香甜味美,緩衝一下味蕾!

之後到酒肴 六品 (刺身類)

左口魚薄切,包住香蔥,簡而清,食到魚肉原味道!

另一件包住麵豉,咸中帶點甜味,為淡口嘅魚肉加點新意!

秋刀魚兩食: 經過熟成處理,令魚肉變得更濃味,入口香滑,令人一試難忘; 而魚尾部份略略燒一燒,又多一份香味!

紫菜包扇貝 - 紫菜夠晒脆,用黎包住厚切扇貝夠口感,外面灑上少少七味粉作調味,一脆一軟,雙重口感!

冰菜粒貝片 - 冰菜食落爽脆爆水,粒貝口感又係爽脆,兩者絶對係好拍檔!

頂層選用北海道海膽,底層舖以三文魚籽,再加以樽菜,似有層透明啫喱包住,好得意呀!

最佳食法當然係將所有食材撈均,一啖放入口,鮮味到爆呀!!

御料理出場 : 今晚係呢客香箱蟹作代表,十一月份係當造季節,蟹蓋上有蟹籽,蟹肉及蟹膏,伴以用蟹蓋煮成嘅汁,而個黃色牌就係漁船嘅名字,即係疑似蟹嘅出世紙,真係欣賞日本人呢份認真態度!

食法係將蟹汁撈入蟹蓋內再撈均,成隻蟹嘅鮮甜味道係口內爆發!

跟住就到壽司環節,共有7件由廚師發辦嘅手握壽司,分別有喜之次,北寄貝,針魚,黑象拔蚌,池魚,海膽及中拖

飯粒加左赤醋,無需點醬油已經夠晒味道,唔會大舊,造型吸引,每款都食得出自己原味道,唔係新鮮貨邊可以做到咁嘅效果?!

用餐程序去到呢到就上埋呢碗立魚湯,除左立魚仲有其他魚一齊煮,味濃鮮甜,飲完壽司飲啖熱湯又確係幾舒服!

呢餐美好嘅句號就由呢客日本蜜瓜寫上,甜美多汁,好想食多客呀.............

食完呢一餐,除左滿足味蕾外,對於師傅精心設計食物安排,擺盤一絲不苟,呢份堅持就值得加許!
2018-11-26 334 浏览
餐廳位於渣甸街尾一幢新嘅商業大廈入面,由地下大堂開始已經感受到一種新束束嘅氣派,餐廳環境以淺木色為主,貫徹日本風格,感覺舒適;獲安排坐喺壽司吧枱位置,serve我地嗰位廚師顏值極高,有少少似後生版嘅言承旭加馮德倫,旁邊已經有四位妹妹喺度朝拜緊,非常唔覺意地聽到佢地之間嘅交談,原來佢地係從另一間鮨店追隨馮德倫轉工嚟到呢一間新公司,估唔到除咗髪型師之外,連廚師都會帶客轉工,利害利害。揀咗個498嘅omakase,係廚師發板九件壽司定食,所有午市定食都包埋前菜,沙律,季節茶碗蒸,赤味噌湯同埋甜品或咖啡一杯。季節茶碗蒸係松茸蒸蛋,松茸喺日本被喻為菌中之王,對生長環境要求苛刻,且壽命極短,主要長於秋季,正所謂不時不食,依家食松茸可以話啱哂timing,松茸本身就有濃郁嘅香氣,肉質感結實,味帶韌勁,烹調時只需保留佢嘅天然滋味,無需添加過多調料,食起嚟就已經有一種別緻嘅芳香,清清地用嚟蒸蛋就最好不過,令每一啖蒸蛋都帶住松茸嘅香味,蛋上面仲有唔少新鮮嘅蟹肉作提鮮之用,係一個好出色嘅配搭。無花果蕃茄啫喱沙律,廚師將蕃茄打茸再整成啫喱狀,味道酸咪咪而帶點微甜,無花果熱量低,有降血脂同抗癌嘅功效,同行仲有牛

無花果蕃茄啫喱沙律,廚師將蕃茄打茸再整成啫喱狀,味道酸咪咪而帶點微甜,無花果熱量低,有降血脂同抗癌嘅功效,同行仲有牛油果同羽衣甘藍等一類嘅superfood,腦內即時響起毛姐揸實拳頭同我講咗句”為健康加油” 。

前菜係松茸堅果三文魚籽春菊,有說我地嘅皇帝菜,日本人稱為春菊,但係今日一試,發覺春菊比皇帝菜要多一份獨有嘅清香味道,而後帶少少回甘,春菊獨特嘅味道令鐘意嘅人會好沉迷,唔鐘意嘅會惦都唔惦,今日過後,我就成為咗沉迷嘅一員。春菊因為到咗春天會開花,所以叫做春菊,含有豐富嘅維他命B2、胡蘿蔔素同礦物質。呢個前菜整個味道帶點微酸,伴隨著春菊嘅清新,非常開胃。

赤貝壽司,赤貝肉質以鮮甜聞名,新鮮嘅赤貝外表呈橙紅色、帶光澤,一如上圖所示,食落肉質爽厚脆嫩,鮮味十足,赤貝貝足最常見嘅切法係蝶切,從中間切開展平,做成蝴蝶型嘅造型,令口感爽脆之餘仲多咗更多層理感,嗰種激發人類原始本能嘅血紅蛋白味道,令我到依家都念念不忘。

新鮮北寄貝壽司,平時見到紅色嗰啲北寄貝其實係已經煮熟嘅急凍貨色,新鮮嘅北寄貝肉係呈啡藍色嘅,睇見廚師即席處理貝類壽司嘅時侯,會拍打貝肉,廚師話其實貝殼類離殼後並無即時死去,拍打能夠令肉質即時收縮,未拍打前,可見北寄貝肉非常軟身,經拍打後,即時收縮豎咗起嚟。趁呢個時候放入口品嘗,即能嘗到其爽口嘅質感,味道鮮甜得嚟帶有海水味,很好。

金目鯛壽司,金目鯛棲息喺水深100至800米嘅深海之中,顧名思義,眼睛帶有金色嘅光澤,係因為金目鯛視網膜嘅後面有一層照膜,可以更好地匯聚同反射海底微光,以便於黑暗中更好地看清水世界,體色係鮮豔嘅深紅色,油脂含量適中,味道細緻鮮美,肉質細膩。

赤鯥壽司,赤鯥被譽為白身魚嘅絕對頂級魚,喺日本青森縣沿海一帶,每逢踏入深秋,就有連群結隊嘅赤鯥魚出沒,由於只可以喺天然嘅環境中成長,不能人工飼養,因此非常矜貴;赤鯥魚嘅魚身光亮,魚皮滑溜,肉質更加係鮮甜無比而富膠質感;廚師將赤鯥微微火炙過,將魚脂稍稍迫出,經過輕微炙烤嘅赤鯥散發住誘人嘅焦香味,加上壽司上面一小撮點晴嘅新鮮蒜泥,惹味非常。

海膽軍艦,海膽軍艦分量爆滿,堆喺軍艦上面好似成座山咁,味道鮮甜,回甘豐富,明顯用上新鮮貨式。

中拖羅壽司,吞拿魚人氣最高嘅當然係拖羅,亦即係吞拿魚下腹,由於魚腩位置運動量少,最容易積聚脂肪,因此亦都係成條魚最肥美嘅部 分,佔成條魚不足30%,所以特別矜貴。拖羅大致分為靠近頭部嘅大拖羅同中後段嘅中拖羅。大拖羅油脂最豐富,筋亦較少,但中拖羅則魚味較濃,纖維唔及大拖羅咁細密,油分適中而無筋,入口即溶,魚味濃郁,大拖羅同中拖羅各有特色,兩樣我都咁鐘意。

太刀魚壽司,太刀魚又叫白帶魚,白帶魚喺海中會採取"立姿"嘅泳姿,全身泛銀光且呈長條狀,身型因與武士刀相似,故名太刀魚;伴隨壽司上面嘅京葱同吃,倍添滋味。

赤味噌湯,湯裏面加咗鮟康魚肝,廚師將鮟康魚肝整到方型一粒粒,有少少似帶住魚味嘅啫喱,鮟康魚肉質緊密,味道更勝一般海魚,而鮟康魚肝嘅滋味不輸法國鵝肝之餘,更加無鵝肝咁油膩,魚肝漸漸喺口內融化,沒半點腥臭味,質感化綿,油香四溢。

菠蘿雪糕,味道清香得嚟唔會太甜,帶有淡淡嘅菠蘿香味,為呢一餐omakase劃上一個完美嘅句號;498一個set嚟講,我覺得嚟睇嫩版馮德倫呢吓都已經值回票價。
2018-11-11
2018-11-26 255 浏览
個人非常中意omakase,食過咁多間,呢間絕對係心目中top three無論環境、食物質素、味道都好唔錯值得回頭既一間日本料理因爲真係好唔錯,我要完完整整紀錄一下首先點個「醍」餐,主要有六款酒肴+完款刺身一定夠飽啦先上三品前菜:小白蝦、玉子、茄青啫喱小白蝦用鹽炸過,食落非常香脆 連殼食完全冇問題玉子係用哂蛋黃同蛋白整既,甜甜地 上下口感不同茄青啫喱好重番茄味 當中仲有青豆,尾兩款都幾特別再來係太刀魚同立魚一生一熟食立魚夾住芽蔥、腐皮同面豉,食落口幾重面豉味 又帶出魚味 魚肉嫩口太刀魚燒上好香 咸咸地 魚香都突出再來燒平貝好大塊平貝 入口好咬有口感 加埋香脆紫菜食 又脆又好咬 又燒得好香睇返都好想食再來係得中意既海膽呀⋯⋯撈埋一齊食有魚子係底 真心唔捨得食呀海膽夠凍 入口即溶又鮮甜魚子入口爆汁冇得頂!再上係燒鮑魚加鮑魚干醬先試一啖原味鮑魚已經夠鮮甜彈口 再點上醬汁食更重鮑魚味厚切大滿足師傅再比舊飯仔我地撈埋醬汁食睇圖都好正呀 成碟爬入口 名正言順既汁都撈埋再來係秋刀魚兩食-刺身 同 燒秋刀魚個人比較中意食燒好既刺身帶有小咸,燒好既反而帶香同碟既仲同炸菜漬再上是鰹魚 夾住香蒜片,仲有大根
無論環境、食物質素、味道都好唔錯
值得回頭既一間日本料理
因爲真係好唔錯,我要完完整整紀錄一下

首先點個「醍」餐,主要有六款酒肴+完款刺身
一定夠飽啦

先上三品前菜:小白蝦、玉子、茄青啫喱
小白蝦用鹽炸過,食落非常香脆 連殼食完全冇問題
玉子係用哂蛋黃同蛋白整既,甜甜地 上下口感不同
茄青啫喱好重番茄味 當中仲有青豆,尾兩款都幾特別

再來係太刀魚同立魚

師傅再比舊飯仔我地撈埋醬汁食
睇圖都好正呀 成碟爬入口 名正言順既汁都撈埋

再來係秋刀魚兩食-刺身 同 燒
秋刀魚個人比較中意食燒好既
刺身帶有小咸,燒好既反而帶香
同碟既仲同炸菜漬

再上是鰹魚 夾住香蒜片,仲有大根

食落口有蒜味 但蓋不過魚香味
啖啖魚肉

再上係壽司
每款都有驚喜之處
左上起:
小白蝦,蝦面有柚子碎

深海池魚,有酸柑,魚肉質嫩口

象拔蚌,睇到佢既整法,打一打條尾巴會升起
再起片整成壽司
omakase既好處之一係可以睇到師傅即整食物
蚌質彈口
左中:
安康魚加西瓜漬,都有入口即溶既感覺
右中:
剥皮魚 中間帶魚肝,魚質彈口 魚肝即溶
左下:
海膽蟹肉,呢個係我最最最中意食既
海膽一啲都唔小 蟹肉都好多
又係唔捨得食既 最後一口放入口 海膽鮮甜 蟹肉又香

拖羅,睇紋都知好靚好肥美 入口帶咸香

魚汁出哂黎

中間既係綠茶
食到一半店員會幫我地換煎茶
好細心

壽司其實都差不多飽,再上個香箱蟹

隔離更是蟹既精華 用殼肴出來
把蟹肉蟹膏蟹子一齊撈埋食 點小小汁
好味 整隻蟹都食哂

帶有驚喜既仲有甜品:煎茶布甸 食起來茶香十足 茶味好濃 布甸嫩滑 入口陣陣煎茶香味
十分滿足!
所以整體來說,呢間omakase真係值得回頭呀!食到高質既食物是開心的
第二日即刻推左比同事

PS:一定要book位,我地星期一去食都full場 聽店員講新開一個月多啲就咁爆場,有佢既價值既!

2018-11-25 253 浏览
友人介紹了一間新開的廚師發辦店給我,我先來個中午廚師發辦,如果好吃,定會再次來吃晚上的廚師發辦。這裡有一個貴賓房適合十人包房,另一邊是散座,都有十幾個座位。前菜:凍蕃茄沙律配豆乳啫哩,蕃茄粒肉質鮮甜,而口感又不像蕃茄,配上酸汁,令到胃口大開。三文魚子沙律🥗,以菊花葉🌼入餞,很特別。蒸蛋內有蟹柳、蝦、冬菇,而最特出是藏在蛋裡的蟹羔,雖然是蒸蛋,不過已經顯示廚師👨‍🍳的誠意,把蒸蛋變得不平凡。壽司:深海池魚,用一點柚子胡椒,帶起池魚的鮮甜味,令魚的味道更濃郁。赤貝壽司,赤貝爽口彈牙,非常新鮮,再加了青檸汁,令到味道鮮甜,日本花竹蝦壽司,蝦肉經過輕燒🔥,末到全熟,帶出花竹蝦的鮮甜味,又可以吃到半生熟的感覺。針魚加咗蔥花同薑蓉,這個我覺得如果用其他漬物更好,因為蔥花同薑蓉太搶味,我覺得針魚是新鮮的,不過味道不算濃郁,所以應該配柚子胡椒更皆。金目鯛加大蔥,用火槍燒炙過表皮,帶出魚肉的鮮甜味。用簡簡單單的做法,已經這麼好味,原因只得一個,就是用料新鮮。鰤魚壽司配上柚子胡椒,鰤魚是油甘魚同科,脂肪比例比油甘魚還要豐富。白色的脂肪細紋散佈平均,入口滑溜柔軟,油潤得來很有嚼頭,還帶濃郁鮮甜的魚味,吃罷感

前菜:
三文魚子沙律🥗,以菊花葉🌼入餞,很特別。

壽司

鰤魚壽司配上柚子胡椒,鰤魚是油甘魚同科,脂肪比例比油甘魚還要豐富。白色的脂肪細紋散佈平均,入口滑溜柔軟,油潤得來很有嚼頭,還帶濃郁鮮甜的魚味,吃罷感到一陣化開的油分及甘味在舌尖散開 。

秋刀魚壽司,這個季節是秋刀魚最肥肥美時刻,吃到濃郁而鮮甜的秋刀魚,再加了點點蔥蓉,味道非常匹配。

海膽壽司,海膽嚟自日本北海道根室縣,屬於馬糞海膽的一種,只是加了岩鹽、紫菜和少量的壽司飯,便成為我挈愛的美食了。

中拖羅壽司,配上芝麻、蔥花、日本芥辣的莖部。中拖羅的脂肪溶解在口裡,有一種幸福的感覺。
𩶘魚湯內有一塊𩶘魚,味道有點像味噌湯,不過又多了一種魚的鮮甜味。吃完壽司喝一碗熱湯,是一種幸福。

柚子雪皅,柚子清新的味道,解除了肥膩感覺,令到今天中午的廚師發辦,畫上了完美的結局。
期待晚上再來吃廚師發辦。
2018-11-25 1612 浏览
11月,因為工作,幾乎沒好好放鬆,今天騰出了一個下午的時間放電,享受一頓日本料理。餐廳裝潢清雅,深沈的地板,配上淺色的木質桌椅,淺灰色的牆壁,整體風格很淡雅。所有顧客都會坐在板長前面的座位,欣賞並品嘗到師傅的手藝。利申我並不是花痴,但我發現這裡的師傅都高大帥氣,能讓顧客有視覺的享受。午市定食由$200多到$600多不等,季節魚定食到廚師發板定食都有。⭐️廚師發板九件壽司定食$438🔸前菜一品三文魚籽配雜菌,配搭新鮮。🔸沙律有蔬菜、牛油果、花生、豆腐和用番茄醋製成的果凍,入口酸酸甜甜的,層次多變,很開胃呢!🔸季節茶碗蒸這是蟹肉香菇燉蛋。蟹肉和蛋的味道清雅,香菇的味道非常突出,整體很好吃呢!由左至右,上而下介紹。🔸小麥蝦壽司入口軟腍細緻,還加了柚子香氣,味道清新。🔸深海池魚壽司淺色的魚肉入口很爽脆呢!加上青檸汁將魚肉的鮮味引了出來!🔸太刀魚壽司先炙燒過表皮,加了點岩鹽。炙燒過後,魚肉在生與熟之間,口感軟韌兼備,魚味濃郁。🔸池魚壽司魚的味道較濃,加入葱後,能突出魚的鮮甜,配上赤醋,入口軟腍、酸溜溜的,十分好吃。🔸鮮帶子壽司在帶子上加了青檸,入口爽嫩交織,鮮甜無比。🔸毛蟹海膽壽司毛蟹味淡,海膽味

所有顧客都會坐在板長前面的座位,欣賞並品嘗到師傅的手藝。

⭐️廚師發板九件壽司定食$438

🔸前菜一品
三文魚籽配雜菌,配搭新鮮。

🔸沙律

季節茶碗蒸

🔸季節茶碗蒸

由左至右,上而下介紹。
小麥蝦壽司

🔸小麥蝦壽司
入口軟腍細緻,還加了柚子香氣,味道清新。

🔸深海池魚壽司
淺色的魚肉入口很爽脆呢!加上青檸汁將魚肉的鮮味引了出來!

🔸太刀魚壽司

🔸池魚壽司

🔸鮮帶子壽司
在帶子上加了青檸,入口爽嫩交織,鮮甜無比。

毛蟹海膽壽司

🔸毛蟹海膽壽司
毛蟹味淡,海膽味濃,兩者配合天衣無縫,配上赤醋飯,味道更鮮更濃呢!

🔸赤目魚壽司
表皮經過炙燒後,加上蒜末提味,入口香嫩。

🔸鰤魚壽司
表面色澤粉嫩,白色的脂肪細紋分佈均勻,加上柚子、梅子和山葵調味,入口滑溜柔軟,後來轉辣,很過癮。

🔸吞拿魚壽司
是大拖羅,吃下去雖然有些筋,但魚肉有一股特殊天然油香,好吃。

🔸立魚湯
吃了一系列的壽司,最後來一碗湯暖暖暖肚子。魚湯呈濃稠的奶黃色,入口魚味濃郁鮮甜,配上特製的南瓜豆腐,口感很特別呢!

🔸柚子雪糕
清新的柚子雪糕夾著柚子肉,味道很清爽!

▫️看見師傅用心製造每件壽司,令人賞心悅目呢!壽司整體也新鮮好吃喔!
2018-11-24 96 浏览
I followed Chef Tango and Tung from Sushi Mori to Sushi Yorokobu. One simple reason - I respect their utmost desire to creating an authentic omakase experience using choicest and seasonal catch from Japan. This place can rival other top sushi places in HK, in my humble opinion. - Chawanmushi w ikura and deep fried Japanese glass shrimps - the savory steamed egg custard was probably the best in HK - got the right consistency, silky and went well with the generous layer of ikura on top. The glass

- Chawanmushi w ikura and deep fried Japanese glass shrimps - the savory steamed egg custard was probably the best in HK - got the right consistency, silky and went well with the generous layer of ikura on top. The glass shrimps tasted light, fresh and had a sweetness to it.
- Sashimi - right eye flounder, belt fish, sanma and shima aji (horse mackeral) were all swimming fresh.
- Hokkaido Uni was rich and intense in flavor.
- Echizen crab (越前蟹)- best of the best ... the consumme made from crab shell was thoughtful touch to the crab course.
- Grilled unagi - instead of saucy on the outside, this was soft inside and slightly crisp on the outside. I liked it.
- Edomae sushi - the red vinegar rice was fragrant, subtle and not overpowering. Can taste each grain in my mouth. The kinki, buri (wild yellowtail), wild chutoro, monkfish+liver, sayori (needlefish), uni+crab meat sushi were all superb !!! Ratio between rice and fish was just right.
- Chopped Otoro scallion hand roll with fish oil dripped from the skin was the perfect way to finish the sushi courses.
- the Matsutake soup at the end was a nice touch.

At $1,600 - can’t think of another place that can rival them at this price range.

Last but not the least, the 十四代 was great and went well with the omakase.

Ambience - the place’s lighting is a bit off and I think they are working to make it warmer.

Service - attentive and friendly.

I will go back again and again......

* no room to upload the abalone and the otoro hand roll photos
2018-11-24 123 浏览
很喜歡和朋友嘗試不同的新餐廳,今天朋友為我挑選了,在繁華的銅鑼灣重的新餐廳——一間開業不足一個月的日本餐廳。餐廳的裝修充滿了日本的風格,以木為主調,而且環境非常開陽,兩面的落地玻璃景觀開揚,一邊進食,一邊看到窗外的景色,雖然四周很多高樓大廈,但也能看到時代廣場的霓虹燈不停在閃爍呢,為這一餐增添了不少一點氣氛。。當我們剛來到的時候,餐廳人客不多,一進來,便看到侍應親切的笑容,第一印象已非常良好了。後來師傅跟我們聊天,原來餐廳的老闆以前在加路連山道日本料理店工作,後來在這裏自立門戶,難怪當我們坐下來的時候,便看到不停有食客進來,原來有很多顧客都是跟隨師父來到新鋪呢。。這天晚上,我們要對自己好一點,愛自己,當然我們要品嚐omakase。醍 $1580三品前菜先食炸白蝦,再食凍蒸蛋,上面鋪滿三文魚子,最後品嚐連皮烹煮的栗子。酒肴6品刺身方面,我們首先吃到的是白身魚。太刀魚兩面經輕輕燒過,師傅更特地灑上了岩鹽,輕輕的調味更能帶出魚的鮮味,配上萬能葱葱花。魚肉口感結實,魚的外皮被廚師稍稍用火槍燒過,帶有少許的焦香。中間粉紅的是金木鯛,捲着幼身的芽葱。芽葱作為食材,喺香港比較少見,屬於高級日本料理常

醍 $1580

酒肴6品
刺身方面,我們首先吃到的是白身魚。

中間粉紅的是金木鯛,捲着幼身的芽葱。芽葱作為食材,喺香港比較少見,屬於高級日本料理常用,特殊香味,普遍使用在湯類及壽司!顯出廚師嘅用心。
平常我們常常會吃到左口魚,但是今天晚上我們吃到的竟然是右口魚裏面捲着麵豉和腐竹。

三款刺身當中,我最喜歡的就是金目鯛,因為裏面捲着微微燒過的魚肝,由於經過火燒,所以油脂更豐富,有一種入口即溶的感覺。

樽菜海膽魚子
北海道馬糞海膽(奔津)
海膽是我喜愛的,看到海膽的色澤已知道是非常新鮮,放進口中,是無比的鮮甜。

師傅和我們這天晚上我們品嚐的海膽是僅次於頂級的,當我們吃過這個海膽杯,我和朋友都覺得這個價格,能品嚐如此高質的食物,實在物超所值。當海膽和魚子拌匀後,口感非常豐富,再加上外型非常有趣的樽菜,這個配搭對我來說是非常新鮮的。

柚子酸汁立貝
上面還加上了柚子碎
用柚子伴着粒配的做法真的很特別,也較為少見,師傅入提醒了我們,咀嚼的時間越長,它的味道是會不同的,果然咀嚼了大概30秒後,味道的確有改變的,變得越來越鮮甜,把貝類的鮮味也吃出來了。

秋刀魚
這一款秋刀魚一魚兩食,兩件是刺身,另一件是燒熟的,上面淋上燒汁,上面放了wasabi和蘿蔔漬。
秋刀魚——「魚」如其名,秋天是最時令的食材。頂級的秋刀魚魚身修長閃亮,油潤肥美。
一般秋天的時候也適合吃秋刀魚。秋刀魚一般熟食的時候,都比較乾身,但是當成為一件刺身,口感與燒的方法完全不同,而且肉質也比較彈牙,一點也不會乾身呢,含豐原魚脂而不帶腥氣,加上師傅把秋刀魚設成漂亮的花紋,令我對秋刀魚改觀了,雖然今天晚上我可以一次過品嘗刺身和熟食的秋刀魚,但是我個人還是較喜歡刺身的做法呢。

鰹魚略燒夾蒜片, 醃漬鰹魚黃芥辣,鰹魚刺身,20日大根(20日便拿去做漬物)相對嘅秋刀魚,我個人較喜歡熟食的鰹魚,因為外皮但有一點點焦香,更深得我心呢。

雌性的松業蟹,香箱蟹
這個賣相非常別致,分成三個部份,左邊是蟹子,中間是蟹腳,最右面是蟹膏,吃的時候可以把它完全拌勻,或單獨進食,如果覺得味道不夠,可以把右面的醬汁加進去,而且醬汁最特別之處是師傅用蟹殼烹調而成呢。如果喜歡吃蟹的,這道菜真的不可以錯過,能夠品嘗到不同蟹的部份,把它拌匀之後實在非常鮮味。

完成了刺身部份,侍應細心地為我們端上一條小毛巾,好讓我們進食前壽司之後能夠抹手,這一點實在非常貼心。

我們還品嚐了一款住得非常軟稔的汁煮鮑魚呢。

廚師發板壽司七件
小白蝦
日本䱽魚(上面放上了wasabi)
針魚(上面放了蔥花)
以上兩款要都較為爽口
赤鯥(表面經過了火槍燒過)
(而這一款壽司,口感是我10分喜歡的,因為油脂豐富,特別是經過火槍燒過。)
毛蟹海膽壽司
(這一個壽司10分有心思,因為海膽的和飯中間夾雜了毛蟹肉,賣相精緻,至於海膽,當然鮮甜無比。)
大拖羅
肥美的大腹,魚香最濃郁。這個部位油脂豐富,其實是因為他是由魚頸至魚身中間的位置,運動量相對較少,所以容易積聚脂肪,也是整條魚最肥美的部份,佔整條魚30%,故特別矜貴。如果喜歡吃油脂豐腴的,應該會對這件拖羅相當滿意。

松茸雞湯,裏面還有小柱和松茸,非常清香。
甜品
最後的甜品簡直令我們驚喜,因為煎茶奶凍是非常非常的滑,陳美有濃郁,兩者取得平衡,這個甜品比一般的甜品店來到更出色呢。可惜沒有單點,之後再套餐中才能品嚐呢。