2018-11-26
餐廳位於渣甸街尾一幢新嘅商業大廈入面,由地下大堂開始已經感受到一種新束束嘅氣派,餐廳環境以淺木色為主,貫徹日本風格,感覺舒適;獲安排坐喺壽司吧枱位置,serve我地嗰位廚師顏值極高,有少少似後生版嘅言承旭加馮德倫,旁邊已經有四位妹妹喺度朝拜緊,非常唔覺意地聽到佢地之間嘅交談,原來佢地係從另一間鮨店追隨馮德倫轉工嚟到呢一間新公司,估唔到除咗髪型師之外,連廚師都會帶客轉工,利害利害。揀咗個498嘅omakase,係廚師發板九件壽司定食,所有午市定食都包埋前菜,沙律,季節茶碗蒸,赤味噌湯同埋甜品或咖啡一杯。季節茶碗蒸係松茸蒸蛋,松茸喺日本被喻為菌中之王,對生長環境要求苛刻,且壽命極短,主要長於秋季,正所謂不時不食,依家食松茸可以話啱哂timing,松茸本身就有濃郁嘅香氣,肉質感結實,味帶韌勁,烹調時只需保留佢嘅天然滋味,無需添加過多調料,食起嚟就已經有一種別緻嘅芳香,清清地用嚟蒸蛋就最好不過,令每一啖蒸蛋都帶住松茸嘅香味,蛋上面仲有唔少新鮮嘅蟹肉作提鮮之用,係一個好出色嘅配搭。無花果蕃茄啫喱沙律,廚師將蕃茄打茸再整成啫喱狀,味道酸咪咪而帶點微甜,無花果熱量低,有降血脂同抗癌嘅功效,同行仲有牛
無花果蕃茄啫喱沙律,廚師將蕃茄打茸再整成啫喱狀,味道酸咪咪而帶點微甜,無花果熱量低,有降血脂同抗癌嘅功效,同行仲有牛油果同羽衣甘藍等一類嘅superfood,腦內即時響起毛姐揸實拳頭同我講咗句”為健康加油” 。
前菜係松茸堅果三文魚籽春菊,有說我地嘅皇帝菜,日本人稱為春菊,但係今日一試,發覺春菊比皇帝菜要多一份獨有嘅清香味道,而後帶少少回甘,春菊獨特嘅味道令鐘意嘅人會好沉迷,唔鐘意嘅會惦都唔惦,今日過後,我就成為咗沉迷嘅一員。春菊因為到咗春天會開花,所以叫做春菊,含有豐富嘅維他命B2、胡蘿蔔素同礦物質。呢個前菜整個味道帶點微酸,伴隨著春菊嘅清新,非常開胃。
赤貝壽司,赤貝肉質以鮮甜聞名,新鮮嘅赤貝外表呈橙紅色、帶光澤,一如上圖所示,食落肉質爽厚脆嫩,鮮味十足,赤貝貝足最常見嘅切法係蝶切,從中間切開展平,做成蝴蝶型嘅造型,令口感爽脆之餘仲多咗更多層理感,嗰種激發人類原始本能嘅血紅蛋白味道,令我到依家都念念不忘。
新鮮北寄貝壽司,平時見到紅色嗰啲北寄貝其實係已經煮熟嘅急凍貨色,新鮮嘅北寄貝肉係呈啡藍色嘅,睇見廚師即席處理貝類壽司嘅時侯,會拍打貝肉,廚師話其實貝殼類離殼後並無即時死去,拍打能夠令肉質即時收縮,未拍打前,可見北寄貝肉非常軟身,經拍打後,即時收縮豎咗起嚟。趁呢個時候放入口品嘗,即能嘗到其爽口嘅質感,味道鮮甜得嚟帶有海水味,很好。
金目鯛壽司,金目鯛棲息喺水深100至800米嘅深海之中,顧名思義,眼睛帶有金色嘅光澤,係因為金目鯛視網膜嘅後面有一層照膜,可以更好地匯聚同反射海底微光,以便於黑暗中更好地看清水世界,體色係鮮豔嘅深紅色,油脂含量適中,味道細緻鮮美,肉質細膩。
赤鯥壽司,赤鯥被譽為白身魚嘅絕對頂級魚,喺日本青森縣沿海一帶,每逢踏入深秋,就有連群結隊嘅赤鯥魚出沒,由於只可以喺天然嘅環境中成長,不能人工飼養,因此非常矜貴;赤鯥魚嘅魚身光亮,魚皮滑溜,肉質更加係鮮甜無比而富膠質感;廚師將赤鯥微微火炙過,將魚脂稍稍迫出,經過輕微炙烤嘅赤鯥散發住誘人嘅焦香味,加上壽司上面一小撮點晴嘅新鮮蒜泥,惹味非常。
海膽軍艦,海膽軍艦分量爆滿,堆喺軍艦上面好似成座山咁,味道鮮甜,回甘豐富,明顯用上新鮮貨式。
中拖羅壽司,吞拿魚人氣最高嘅當然係拖羅,亦即係吞拿魚下腹,由於魚腩位置運動量少,最容易積聚脂肪,因此亦都係成條魚最肥美嘅部 分,佔成條魚不足30%,所以特別矜貴。拖羅大致分為靠近頭部嘅大拖羅同中後段嘅中拖羅。大拖羅油脂最豐富,筋亦較少,但中拖羅則魚味較濃,纖維唔及大拖羅咁細密,油分適中而無筋,入口即溶,魚味濃郁,大拖羅同中拖羅各有特色,兩樣我都咁鐘意。
太刀魚壽司,太刀魚又叫白帶魚,白帶魚喺海中會採取"立姿"嘅泳姿,全身泛銀光且呈長條狀,身型因與武士刀相似,故名太刀魚;伴隨壽司上面嘅京葱同吃,倍添滋味。
赤味噌湯,湯裏面加咗鮟康魚肝,廚師將鮟康魚肝整到方型一粒粒,有少少似帶住魚味嘅啫喱,鮟康魚肉質緊密,味道更勝一般海魚,而鮟康魚肝嘅滋味不輸法國鵝肝之餘,更加無鵝肝咁油膩,魚肝漸漸喺口內融化,沒半點腥臭味,質感化綿,油香四溢。
菠蘿雪糕,味道清香得嚟唔會太甜,帶有淡淡嘅菠蘿香味,為呢一餐omakase劃上一個完美嘅句號;498一個set嚟講,我覺得嚟睇嫩版馮德倫呢吓都已經值回票價。