2021-10-13
適逢生日,今年想去食omakase 慶祝一下🙂千揀萬揀,一於揀你 鮨逸坐sushi bar可以睇到師傅整嘅壽司,同傾下計我哋兩個今日揀咗$680 set,下單後很快便送來茶碗蒸同appetiser係茄子茶碗蒸鮮嫩,放入口中已滑下喉嚨上方係深海池魚,伴以醬汁同蔥花同吃,清新胃口左圖為真鯛,清甜有𡁻頭右圖為北海道 仙鳳趾蠔,肉身肥厚 鮮甜滑口上方:紫蘇葉包蝦同蝦膏 同吃 勁鮮甜濃稠的鮮味包着我味蕾,太正了!下方:琵琶蝦即撈即烚,肉質鮮甜爽彈,印象深刻,問師父只以少少酒,海鹽同煮,新鮮材料真的不用太多調味已很好吃上方:沖繩車海老,師傅先給我拍照下方:天婦羅蝦,火候恰到好處,脆漿也很薄,食到中間仲有啲膏,omg上方:沖繩車海老壽司 ,蝦肉鮮甜爽彈左下方:拖羅配以少許淡雪鹽同吃,入口即溶,帶少少鹽的鹹味作結尾,happyyyy右下方:時令 秋刀魚壽司 ,肉質飽滿,但個人覺得佢甜中有少少腥味上方:石元貝壽司,彈牙甘甜下方:北海道帆立貝壽司,配以少許碳鹽同吃鮮甜滑嫩因我老公不吃海膽 師傅為他轉了魚子令我有機會海膽加魚子同吃,海膽的甘甜加上魚子的鹹鮮,幸福得說不出話來,而且佢哋嘅飯都值得一讚,唔會太酸
千揀萬揀,一於揀你 鮨逸
茶碗蒸鮮嫩,放入口中已滑下喉嚨
上方係深海池魚,伴以醬汁同蔥花同吃,清新胃口
左圖為真鯛,清甜有𡁻頭
右圖為北海道 仙鳳趾蠔,肉身肥厚 鮮甜滑口
上方:沖繩車海老,師傅先給我拍照
上方:沖繩車海老壽司 ,蝦肉鮮甜爽彈
上方:石元貝壽司,彈牙甘甜
下方:北海道帆立貝壽司,配以少許碳鹽同吃鮮甜滑嫩
因我老公不吃海膽 師傅為他轉了魚子
令我有機會海膽加魚子同吃,海膽的甘甜加上魚子的鹹鮮,幸福得說不出話來,而且佢哋嘅飯都值得一讚,唔會太酸,帶點甜味
休息咗一陣 師傅捲埋吞拿魚碎手卷,加埋天婦羅脆脆同吃 好夾啊喂🔈🔈
呢度服務也不錯,而且師傅百忙中(適逢lunchtime)也會為你介紹壽司,留意你枱面有什麼需要同埋掌握上食物節奏
最後奉上miso soup ,雲呢拿雪糕伴十勝紅豆同埋咖啡,為呢一餐omakase畫上一個幸福完美的句號