2015-10-07
今日係公眾假期,我選擇咗去元朗搵師傅淋巴排毒,同一時間,我亦順便約下元朗嘅朋友食晚飯,佢哋同我講呢一間鮨文,係全元朗最好嘅日本料理。我今晚既budget 大約一千蚊左右,所以選擇左"正" 呢這個一千蚊一位的套餐。最先上既前菜,係一個日本產的生粟米,仲有日本溫泉蛋水菜。生既粟米第一次吃,吃上去唔係好脆口,反而有點兒似食生果,啤梨之類。而呢個溫泉蛋,經店員介紹,食法係要先將蛋黃攪勻,再伴水菜食,真是非常有特色,大廚先在裏面加入了一些獨特嘅醋同調味,令雞蛋味唔會太單調,水菜爽而脆口,沾咗蛋黃之後更加有日本嘅蛋黃既特別黏力,同水菜混合,好fresh! 淨係呢個前菜已經令我覺得大廚有創意,水菜吃曬,再將蛋一口飲曬,感覺豪邁!接着便是刺身上場了。刺身既選材,都屬於秋季非常肥美既四種鮮魚,包括拖羅、秋刀魚、鰤魚、鮫魚我印象最深刻係鮫魚的膠質很強,肉質又充滿彈性。燒了外層令魚油和魚膠更突出,燶燶地,令口感豐富,香味四溢。另一個鰤魚,也是骨膠元豐富,係女士嘅恩物。師傅好野!間場時,店員遞上細緻既魚湯,店員提醒我們魚湯要趁熱,飲前要攪勻一下。煲得奶白既的魚湯,鮮魚味濃稠得令人喜出望愛,湯面浮有一層閃閃的魚
接着便是刺身上場了。
燒了外層令魚油和魚膠更突出,燶燶地,令口感豐富,香味四溢。
煲得奶白既的魚湯,鮮魚味濃稠得令人喜出望愛,湯面浮有一層閃閃的魚油精華,喝不到腥味,卻滿口奧米加既精髓,太感動了。 鮮,美,濃!豆腐幼滑,真係一口一精華。
仲未飲夠嘅時候,店員已遞上另一道菜。。。黑松露蒸蛋。
黑松露既香味同矜貴相信大家都知道,蒸蛋本身做到絲一般玲瓏易,我真係佩服!
脆口既紫菜,配上香口既拖羅,魚油混上壽司飯,完美!
可以係元朗食到甘有水準既omakase ,我感到非常之感動同慶幸,每一道菜都是係大廚用盡心思地為食客準備,令我感動的包括佢地既用料新鮮時令,食材與其他日本料理唔同。
鮨文 Sushi Man -- 今晚食食過之後果然名不虛傳,真係感激我遇見佢。