2020-12-15
聽朋友講天后開左間新嘅日本餐廳名字叫‘鮨千月’,位於天后金輪大廈26樓,係食Omakase,好食之餘環境重一流,可以俯瞰維港景色。便決定試吓食個午餐先,看看質素如何。我同朋友到達後,第一眼真係見到好清𥇦嘅維港,員工好有禮貌帶領我們坐近窗口位,心情真係非常喜悅。我地兩個揀左2個午餐定食,我叫左特級壽司,朋友叫左雜錦魚生丼,每個定食附送沙律,茶碗蒸,味噌湯同甜品。服務員首先送上每人一份柚子汁沙律,沙律菜很新鮮配埋柚子汁,非常清新好食。之後便來2份茶碗蒸,係蟹肉三文魚子蒸蛋,蟹肉同三文魚子好味,但蒸蛋比較水汪汪,有少少失色。跟住就來主食雜錦魚生丼同特級壽司。朋友嘅魚生丼內有三文魚,吞拿魚,蝦子,玉子,青瓜等等⋯又大碗。我試左真係好好味,睇相已流哂口水。😋😋我份特級壽司也好出色,有鰈魚,油甘魚,帶子,甜暇,海膽,拖羅蓉等等⋯,魚生好新鮮好好味,我全部都冇點醬油食。完全食倒所以魚生壽司嘅美味。尤其是海膽壽司,好鮮好美味,正正正,好味嘅野講3次。最後食埋甜品,係抹茶奶凍紅荳蓉,味道不錯👍今次試完午餐,環境同食物真係好好,已約定朋友等疫情好轉再試埋晚餐。期待😀
最後食埋甜品,係抹茶奶凍紅荳蓉,味道不錯👍