2019-05-09
感謝姐夫時時出差,今晚我又有好嘢食,姐姐發辦,我們去日本菜,坐壽司吧,做好即刻送上來,第一時間享受食物最佳狀態!講到呢間料理店,曾經打入 Openrice 某月十強中,唔嘢少,見海膽杯照片已流口水!姐姐話事設計都好似廚師發板咁,先食沙律,裡面有大大隻熟蝦,非常鮮甜。日本真蠔真係好大隻,超滑,超美味。剝皮魚配自己的魚肝,可卷起來食,上面有點黑鹽,有特色。池魚王幾厚呀?好有爽口感,唔知係甜鼓油或魚的功效,食完個嘴好甜。金目鯛,靚爆鏡,肥美至極,少少辣,好友。壽司開始,這片浜鯛看來不及之前刺身大片,皮有咬口,因為燒香咗。粒貝壽司超爽口,花竹蝦極清甜,生吃的銀鱈魚有點爽,越熟咗軟林林唔同。O-toro 紫菜卷,極有油脂有口中爆發感,我接手即食,紫菜依然極脆。目光魚最嬌少,炙燒有焦香,迫出油脂。馬糞海膽上面有白色鹽,又係極正。海膽醬燒龍蝦的肉好好味,頭太麻煩而且有些鹹,姐姐成個頭食晒,厲害。最後的熱湯有三款湯揀,麵豉湯、蜆湯及魚湯,識揀嘅必揀魚湯,真正奶白色,非常熱,味厚。已經很飽唔食甜品了,非常滿意。
日本真蠔真係好大隻,超滑,超美味。
剝皮魚配自己的魚肝,可卷起來食,上面有點黑鹽,有特色。
金目鯛,靚爆鏡,肥美至極,少少辣,好友。
目光魚最嬌少,炙燒有焦香,迫出油脂。
馬糞海膽上面有白色鹽,又係極正。
已經很飽唔食甜品了,非常滿意。