今天有姊妹生日,知道她喜愛日本料理,想帶她到一間質素有保證的餐廳慶祝。幸好在尖沙咀上班,餐廳較多,而我在這裡吃過印象較深刻的餐廳是"鮨一"。想也不想帶領著我充滿期待的好閏蜜來到鮨一😌我們7時來到便坐著不少食客,比較熱鬧,我倆都有選擇恐懼症,於是就點了幾份廚師推介😆反正不會有錯,速速落單就是,真的很肚餓🥴秋刀魚刺身 $238既然是閏蜜的重要日子,我當然要為她選一些特別的東西~(選了廚師推介🤪秋刀魚見得多,但能作剌身上菜的則比較少見,通常是高檔一點的餐廳會比較易見,不竟秋刀魚保質期較短,所以能作刺身的必定是空運到港。秋刀魚剌身的肉質較堅實,感覺比較像鯖魚,而肉味則相當突出,鮮味突出之餘得還帶有一點點像醃製的味道,但實質上是秋刀魚本身的味道,由於季節性強,不是常常都能倒的。👍銀鱈魚刺身 $238另一比較少見以剌身作為菜式的食品,銀雪魚刺身的肉質比想像嫩滑,味道帶有清新魚脂甘香。銀雪魚多以慢煎烹調,而本身的油脂成份較高,煎煮時總會聞到陣陣的魚油香,但你想不到以剌身作一道菜,其味道會有如此差別,甘香而不膩,不可不試。😍白子刺身 $138這道雖然是前菜,但是我覺得最這是今晚最出色的一道料理,白子其

想也不想帶領著我充滿期待的好閏蜜來到鮨一😌

廚師推介😆反正不會有錯,速速落單就是,真的很肚餓🥴

秋刀魚刺身 $238

銀鱈魚刺身 $238

白子刺身 $138
這道雖然是前菜,但是我覺得最這是今晚最出色的一道料理,白子其實是魚的精巢,但日本人視之為珍品。白子的保存期短,離開魚體後4天左右即使在冷藏也不能食用。白子的肉質如豆腐一般
嫩滑但十分綿密,味道鮮甜而濃郁,配上酸甜的醬汁令其風味更上一層。
除了味道突出可口,營養價值亦十分高,蛋白質豐富又補,各位女仕必定要試。😍👍👍👍

鮟康魚肝 $98
這道菜亦是今晚高分之作,平時吃一般肝臟總會覺得味道過放濃烈,喉嚨不舒服,串燒類別則口感過於煙韌,下巴累了也吞不下,但這道鮟康魚肝給我一番驚喜,口感軟綿,入口即溶,而且入口味道鮮甜可口,最重要的是吞下肚後,尚會留有鮟康魚的風味及餘韻,令人回味萬分😍👍👍

雜錦天婦羅 $98
天婦羅以刺身蝦製作,因此口味彈牙且鮮味,絕對食得出蝦味,一般餐廳的天婦羅基本都不會用新鮮蝦製作,為了增強味道便在炸醬調味,吃了也不知自己在吃什麼,鮨一的誠意我絕對感受到👍👍

吃到這裡,小女便撐著肚,見到別桌點的刺身丼有夠誇張,下次一定要試試😆
記得兩年前因為人氣爆燈嘅千層海膽丼黎過鮨一之後, 每次經過尖沙咀都會心癢癢想上來開餐。不過老婆懷孕之後就一直未有再來, 為慶祝bb5個月大同埋老婆退奶成功可以吃返刺身, 今日專程訂定枱同她黎大吃一頓。😙鮨一擴張營業之後, 現在除了18樓之外, 20樓全層亦設有用餐區, 座位多左唔駛排隊排得咁辛苦。鮨一裝修風格非常富有日式簡約風, 最佳位置當然是正對著師傅, 邊吃邊觀賞師傅手勢, 感覺好似品嚐緊Omakase。😁我地先點左客招牌沙律, 再睇廚師推介揀左幾款時令刺身同天婦羅 原本仲想食半價痛風丼, 不過食完刺身仲未食天婦羅, 老婆已經好飽, 我要自己一個食哂全份天婦羅, 痛風丼唯有留返下一次啦。🙈鮨一沙律 $128每次黎1鮨一我地都會點呢款鮨一沙律, 新鮮沙律菜預先調好味, 加上多款刺身, 只售$128, 超抵食。👍日本真蠔 $88隻日本直送嘅真蠔好大隻而且厚肉, 除左蠔肉之外, 剩餘嘅蠔汁都絕對唔可以錯過。😋石垣貝 $98兩隻是日日本直送嘅刺身有老婆好鍾意嘅石垣貝, 石垣貝唔算好甜, 不過鮮味好濃, 口感爽脆。👍秋刀魚刺身 $238我地點左一條季節限定嘅秋刀魚刺身, 肉質超細嫩鮮甜, 賣

鮨一沙律 $128

日本真蠔 $88隻

石垣貝 $98兩隻

秋刀魚刺身 $238
我地點左一條季節限定嘅秋刀魚刺身, 肉質超細嫩鮮甜, 賣相亦相當吸引, 最後師傅將魚骨炸脆, 非常惹味。😍

銀鱈魚刺身 $238
銀鱈魚非常肥美, 油香豐腴, 每啖都好rich。😋

鮟康魚肝 $98
鮟康魚肝味道同鵝肝相似, 配昆布食, 美味之餘唔覺膩。😍

雜錦天婦羅 $98
食埋呢款天婦羅, 我地兩個都好飽, 雖然見到師傅整嘅痛風丼非常吸引, 不過都唯有等下次啦。😁

痛風丼 $198

2019-09-24
2019-09-24 2741 浏览
朋友生日又帶朋友食好野,係openrice見到呢間日本料理好似好正咁,所以就訂定位同朋友黎試試!估唔到平日晚上餐廳都滿座,非常熱鬧!我們安排坐於bar枱,可以見到師博不停地切刺身!銀雪魚刺身,第一次食銀雪魚刺身,平時都係食西餐煎好果D。刺身非常厚切,一D都唔油,好香魚味,而且有種入口即溶的感覺!白子刺身,白子其實是魚的精巢,看上去好似魚腸咁,食落感覺有點幾特別,加入了柚子醬汁一齊食,感覺很fresh!G One Salad,這款沙律有一個鮮甜的蕃茄係面,有不同的刺身角切在沙律中包括三文魚、蝦、油甘魚等,而且粒粒都切得幾大粒,還有一些蟹籽,將刺身和沙律菜拌勻後,感覺像刺身還多過沙律菜,非常足料!子持香魚,這款魚是這個時間當造的魚,魚不是很大條,多骨但是內裡非常多魚春,魚肉都幾滑!外皮用上鹽燒,魚旗位置燒得脆卜卜,很惹味!辣酒煮廣島蠔,廣島蠔很飽滿而且鮮甜,一碗大概都有6大粒!除了廣島蠔,還有白蘿蔔,白蘿蔔吸了湯的味道,很入味!湯底其實是辣辣地的面豉湯,飲完非常暖胃!眼見壽司師傅整了很多不同款式又吸睛的食物,決定下次再黎試試!
銀雪魚

辣酒煮廣島蠔
  • 白子刺身
  • G One Salad
2019-09-23 894 浏览
好彩有訂位, 如果唔係都冇得食! 今次我哋準時去到, 不過18樓都冇位啦, 要去20樓食!間舖其實唔係好大, 侍應安排咗我哋坐喺壽司吧檯, 雖然座位比較窄, 但勝在可以望到窗 外高樓大廈, 又望住幾位靚仔壽司師傅做壽司, 感覺好似去咗日本!講返正題, 話明係挑戰膽固醇, 當然會叫呢度嘅招牌千層海膽飯。 三文魚蓉配海膽, 再加埋佢哋特製嘅啡色壽司飯, 用紫菜包住一口食落去, 回味無窮! 雖然加拿大海膽味道不是特別濃郁, 但勝在份量夠多, 非常滿足!當然海膽上面嘅金箔 令到成件事高級十倍!叫埋個 午市定食招牌魚生飯, 兩個人分, 一定夠飽。 值得留意佢嘅帶子非常厚身, 兩隻大蝦亦都好新鮮, 飯上面都有海膽; 只係啲吞拿魚顏色有少少暗黑, 但食落去係非常新鮮, 解凍亦都非常之恰當!雖然跟餐嘅沙律菜有少少黃, 麵豉湯亦都好普通, 但份量十足嘅魚生飯, 加埋咁嘅價錢, 無需多講, 尖沙咀區我敢講佢最抵食。今次挑戰膽固醇成功!

千層海膽飯

當然海膽上面嘅金箔 令到成件事高級十倍!

鮨一 定食

今次挑戰膽固醇成功!
2019-09-23
千層海膽飯
鮨一 定食
Book位有啲難,不過係OpenRice早幾日都可以book到. 魚生刺身都好新鮮,最正係個生蠔!好鮮味!又creamy!池魚刺身超正! 服務態度都幾好,值得推介!串燒牛脷好䭃,雞軟骨都好爽
服務態度都幾好,值得推介!
串燒牛脷好䭃,雞軟骨都好爽
2019-09-21 190 浏览
星期五 又是吃好一點點的日子嚐嚐尖沙咀的樓上居酒屋前菜點了蘋果沙律,加上蟹柳和蟹子的配搭,非常開胃。早就聞說鮨一非一般的壽司飯,點了沙甸魚壽司黃色的醋,比平常的有味,每顆飯粒粒分別我可以自己吃一碗!最值得介紹是他們的丼飯也是採用這種壽司米。我們點了他的和牛丼,他的賣相一流,十分足料,和牛片的厚度適中,加上蛋汁,是讚不絕口的一道菜,我現在還在回味呢!十分推介!居酒屋的好處是可以把所有不同類型的日本料理一拼叫在枱上大家分享吃。我們還點了味增煮牛舌、雜錦天婦羅和不同的串燒分享。但他們的上菜速度比較快,坐着bar枱的我們要趕緊比美食清空才能有空位繼續上菜😂人均400多,是正常居酒屋的價錢,值得一試。
星期五 又是吃好一點點的日子
嚐嚐尖沙咀的樓上居酒屋
前菜點了蘋果沙律,加上蟹柳和蟹子的配搭,非常開胃。
早就聞說鮨一非一般的壽司飯,點了沙甸魚壽司
黃色的醋,比平常的有味,每顆飯粒粒分別
人均400多,是正常居酒屋的價錢,值得一試。
2019-09-18 178 浏览
今次來到尖沙咀的鮨一 吃日料格局像omakase他們店有三層,今次去的是20樓前菜,首先點了鮟鱇魚肝很少機會可以吃到這首菜配上下面酸酸的漬物,豐富的口感,不腥,相當開胃之後還點了一份鏗魚蕃茄沙律鏗魚帶一點煙燻的味道,番茄又大又超級鮮甜,這個配搭不錯最期待的就是甲羅燒蟹膏上面加上一隻蛋黃,攪拌一起吃濃濃的蟹膏味道,配上烘了的麵包 吃一流再來就是天婦羅有茄子,蝦,麵條,青椒,番薯,個人比較喜歡吃茄子,外脆內軟辣味噌煮和牛腹牛肉嫩滑,很淋,裏面還有白蘿蔔,蘿蔔吸收了湯的味道,味道也非常濃烈很滿足!下次可以試試他們有一層是吃高級日料的!
今次來到尖沙咀的鮨一 吃日料
格局像omakase
他們店有三層,今次去的是20樓
前菜,首先點了鮟鱇魚肝
很少機會可以吃到這首菜
配上下面酸酸的漬物,豐富的口感,不腥,相當開胃

之後還點了一份鏗魚蕃茄沙律
鏗魚帶一點煙燻的味道,番茄又大又超級鮮甜,這個配搭不錯

最期待的就是甲羅燒
蟹膏上面加上一隻蛋黃,攪拌一起吃
濃濃的蟹膏味道,配上烘了的麵包 吃一流

再來就是天婦羅
有茄子,蝦,麵條,青椒,番薯,個人比較喜歡吃茄子,外脆內軟

辣味噌煮和牛腹

很滿足!下次可以試試他們有一層是吃高級日料的!
2019-09-11
2019-09-17 151 浏览
鮨一第一道:鮟鱇魚魚肝,啖啖豐富魚肝味,慢慢感受溶化口中,配合酸味漬物一齊食,一D都唔會膩,開胃一流第二道:深海池魚簿切,臨秋季節係池魚最後既時間,冇油脂感,清爽鮮甜 第三道:燒香魚,看似簡單,但卻又一點都不簡單,我鍾意分3下食,第一啖咬魚頭,又香又酥,第二啖食香魚細緻的肉質,感受耐人尋味的甘苦內臟,最後酥脆的尾鰭,焦香滋味意猶未盡。最後:辣味噌煮和牛腹,唔洗講,牛味濃郁再用味噌燉煮,配埋白籮白,直頭可以送兩碗飯
鮨一

2019-09-11
2019-09-16 144 浏览
知道尖沙咀有一間很受歡迎的日本料理店, 和朋友特別預約來晚餐, 這一晚真的比較旺場, 食物都是新鮮即製, 要耐心等候。我們被安排了坐吧枱, 邊聊邊等食。日本海葡萄蕃茄沙律$128清新的海葡萄沙律, 有著海島的風味, 令人想起陽光與海灘, 沙律酸汁味道酸酸甜甜, 蕃茄亦爽甜, 令味蕾都打開了。子持香魚$108一向不太愛吃魚, 只是陪朋友意思意思, 但這魚卻令我都喜歡上, 它不多骨, 易吃, 魚肉細嫩, 不會腥, 稍嫌外層的鹽比較多。雜錦天婦羅$88天婦羅炸得香脆, 細心的配上蘿蔔蓉及薑蓉, 加入天婦羅醬汁, 能減輕油膩感, 那蝦隻咬下去十分新鮮, 南瓜、蕃薯、冬菇、青椒各野菜天婦羅, 亦都做得很好, 既能品嘗食物原本的香甜味道, 也能有香口的口感, 這價錢十分抵食。感覺各款食物品質甚高, 有正宗日本水準, 難怪這麼受歡迎, 喜歡吃日本料理的, 的確是一個好選擇。

我們被安排了坐吧枱, 邊聊邊等食。

日本海葡萄蕃茄沙律$128

子持香魚$108

雜錦天婦羅$88

2019-09-14 193 浏览
尖沙咀其實都收埋左好多好正既餐廳響樓上,今晚就食左鮨一,一間好熱鬧既日本餐廳。G One Salad入面有幾款角切左既魚生,魚生粒Size同厚度都合適,大大粒係滿足既,再配埋沙律醬,好fresh既生菜同蕃茄,清新又開胃。痛風丼一個好豐富既丼飯,飯上面鋪滿左吞拿魚碎,魚子,海膽,仲有一隻好濃郁既蛋黃,值得一提既係呢度啲飯會事前調左味,所以啲飯都幾好食,再配埋滿滿既魚子同吞拿魚碎,每一啖都好滿足!A5和牛剌身丼除左平時覺得燒和牛好正之外,原來當剌身食又有另一番風味!生食既和牛食落原來有啲似食梗魚,口感軟熟之如,亦食到牛既香味。

G One Salad

A5和牛剌身丼
2019-09-13 1942 浏览
係香港要搵日本居酒屋類型的餐廳不太多,呢晚黎到鮨一,朋友介紹呢度食物不錯,像居酒屋有不同類選擇。被安排坐在bar枱可以欣賞到師傅在整壽司等。日本海萄葡蕃茄沙律 $128喜歡海萄葡營養價值高,味道鮮甜,整道配左沙律醋的沙律好清新,一道日本地道特色前菜。銀雪魚(4切) $238銀雪魚做刺身真係第一次食,師傅介紹銀雪魚當造,即日由日本運來,所以非常新鮮。厚切魚肉 味鮮有彈性,口感特別。子持香魚 $216師傳介紹左燒香魚,子持香魚是時令燒物,以海鹽來烤制的香魚,滿口鮮香肉質嫩滑。初夏正是香魚最豐腴的時節,香魚飽滿細膩,好有風味!什錦天婦羅 $88有不同食材,炸醬厚薄剛好。大蝦外脆內嫩滑,茄子,番薯,青椒,南瓜,各款新鮮即炸,豐富美味大滿足!日式味噌煮牛舌 $68煮牛舌其實難度頗高,要食材新鮮才做到肉質爽鮮不韌,而配埋味噌煮法 牛舌同蘿蔔更加入味,日式居酒屋的美味小食呢度都吃到。食物不錯 有夠特別。位子偏小,提早預約較好!

被安排坐在bar枱可以欣賞到師傅在整壽司等。

日本海萄葡蕃茄沙律 $128

銀雪魚(4切) $238

子持香魚 $216

什錦天婦羅 $88

日式味噌煮牛舌 $68

食物不錯 有夠特別。位子偏小,提早預約較好!
2019-09-10 145 浏览
同事知我也喜歡吃生蠔和刺身,介紹尖東地鐵站附近厚福街的一座藍馬商業中心,有間鮨一日本料理的日本真蠔超大隻而且好新鮮。趁今晚唔洗開OT,一於約埋她陪我一齊去吃。店內裝潢充滿和風氣芬,燈光柔和。我們坐吧椅,可以直接望住師傅製作食物,見玻璃櫃內放置很多新鮮食材。名副其實日本真蠔確係大如手掌,而且鮮甜香滑。👍刺身銀雪魚四切,啖啖清甜。日本花竹蝦刺身, 師傅巳連殻脫埋,大大隻。賣相吸引且肉質爽彈。😋一碟華味鳥雞胸軟骨串、雞腎串、雞皮串、燒銀雪魚腩串, 色香味俱全,各具滋味!
趁今晚唔洗開OT,一於約埋她陪我一齊去吃。
店內裝潢充滿和風氣芬,燈光柔和。
名副其實日本真蠔確係大如手掌,而且鮮甜香滑。👍

刺身銀雪魚四切,啖啖清甜。

• 日本花竹蝦刺身華味鳥雞胸軟骨串、雞皮串、燒銀鱈魚腩串
  • 日本真蠔
🔹日本蘋果沙律沙律採用蘋果絲 爽口得黎 比平時食既額外多一份清甜配合蟹籽同沙律醬都非常夾.🔹薄切深海池魚刺身池魚係我其中一種最愛既刺身好好味呀 好新鮮 肉質緊緻得黎又嫩滑 味道鮮甜有油香而且配埋柚子醋 真係好好味.🔹日本花竹蝦刺身同平時食開既牡丹蝦好唔同 蝦肉肉質係比較緊實 口感爽口 味道較清淡.🔹痛風丼聞名已久既菜式 想試好耐食材分別有三文魚籽 海膽 拖羅蓉真係超級滿足 一次可以享受哂全部.🔹日本A5和牛刺身丼我係第一次食全生既和牛 真係一見到已經好興奮牛肉既份量好多 而且仲要係好高質素色澤同油脂分佈都好靚 牛味好鮮 入口即融 加蛋汁都好正
🔹日本蘋果沙律
薄切深海池魚刺身
日本花竹蝦刺身
日本A5和牛刺身丼
2019-09-10 161 浏览
第一次上18樓咁高食壽司.尼間壽司店人氣都幾旺3層都爆滿.坐吧臺睇到廚師整壽司全過程.前面既玻璃雪櫃材料睇得一清二楚.痛風丼係招牌菜一定要試.吞拿魚腩加三文魚籽海膽.三文魚籽多到睇唔到d飯.好新鮮粒粒飽滿.吞拿好肥美.入口融而且好甜.海膽都幾creamy有蛋香.日式沙律好多三文魚蝦肉帶子.真係好足料.魚肉新鮮肉質實淨.赤目同目光魚壽司兩款魚都少見.一款魚肉味香.一款肉質較實淨.都幾特別.白蝦壽司鹹鮮味好突出.A5和牛赤身丼擺盤好靚.第一次生食和牛.要連飯食中和油膩感.感覺似食緊魚.因為肉質的纖維實在太嫩.極好的用餐體驗.
第一次上18樓咁高食壽司.
尼間壽司店人氣都幾旺
3層都爆滿.

坐吧臺睇到廚師壽司全過程.
前面既玻璃雪櫃材料睇得一清二楚.

痛風丼係招牌菜
一定要試.
吞拿魚腩加三文魚籽
海膽.
三文魚籽多到睇唔到d飯.
好新鮮粒粒飽滿.
吞拿好肥美.
入口融而且好甜.
海膽都幾creamy
有蛋香.

日式沙律
好多三文魚蝦肉
帶子.
真係好足料.
魚肉新鮮肉質實淨.

赤目同目光魚壽司
兩款魚都少見.
一款魚肉味香.
一款肉質較實淨.
都幾特別.

白蝦壽司
鹹鮮味好突出.

A5和牛赤身丼
擺盤好靚.
第一次生食和牛.
要連飯食
中和油膩感.
感覺似食緊魚.
因為肉質的纖維實在太嫩.

極好的用餐體驗.
2019-09-09 123 浏览
假日前夕喜歡吃刺生的同事提議去尖沙咀厚福街藍馬商業大廈吃日本刺生。我們上到十八樓的鮨一日本料理,店內天花裝了和風木橫樑,枱和椅也是和風木的,充滿日本風格。地方雖然唔係寛闊但有兩間獨立房間,可約埋親友或三五知己聚聚。頭盤是鰹魚沙律,淋了酸甜醒胃的秘製沙律汁,提升鰹魚的鮮味。羽太薄切,師傅切得薄如紙張,一片片的舖在海帶上,鮮甜美味,略嫌昆布淡而無味,可能只是用來毡底。白蝦壽司、鯖魚壽司和金目鯛壽司各有不同口味,鮮甜無比,這𥚃的壽司米與其他日本料理餐廳不同,壽司米全是赤色,入口煙韌有口感。日式味噌煑牛舌,味噌湯滾熱辣,牛舌比較淡口夠健康,相比之下令味噌湯做了主角。

頭盤是鰹魚沙律,淋了酸甜醒胃的秘製沙律汁,提升鰹魚的鮮味。

• 白蝦壽司、鯖魚壽司、金目鯛壽司  羽太薄切