2019-08-27
鮨一日本料理 #尖沙咀呢間位於厚福街嘅日本餐廳依家有三款丼飯都做緊半價優惠!!!成間餐廳有成三層咁高但係我嗰日六點幾去到都要等一陣位,證明佢人氣好高!三款丼飯分別有三文魚子丼,和牛丼,同埋痛風丼(海膽、三文魚子、吞拿魚茸),今次就介紹和牛先。日本A5和牛刺身丼 $198見到佢餐牌上面寫住一碟鹿兒島和牛都要三百幾蚊,但係而家百幾蚊就已經食到成碗和牛刺身!雖然講真佢啲和牛絕對唔稱得上入口即溶,真心都要咬幾多下先可以吞得落,但係絕對唔會覺得佢韌,而且佢嘅油脂分布平均,所以即使有偶左好多啖,但係油香味唔錯。而且仲配有生蛋黃同埋一個酸酸地蒜味嘅醬,將啲牛點一點佢哋先食更加惹味!最特別嘅係呢間餐廳嘅壽司飯係用一種特別嘅醋,叫做赤醋,所以啲飯全部都係啡色,我覺得好好味!平時啲壽司飯就咁食會覺得好酸,但係呢個係絕對冇問題!反而重大有少少鹹鹹地,好正!不過呢三款半價丼都係喺Facebook度先見到,Menu係仲未有,不過你到時問職員就會有得order!味道:4/5性價比: 4/5
日本A5和牛刺身丼 $198
味道:4/5