2024-01-12 20 浏览
👩🏻‍💻放工約左個同事食飯,諗住近近地唔去咁遠,大家都想食日本野,記得上次同朋友黎過,環境都唔錯,今次同同事再去🤭餐廳一共一三層,今次去既層數同上次唔同,每層都各有特色🔸劍魚刺身刺魚切得大片,而且都切得幾厚,油脂分泌好平均,見到魚肉入面充滿油花,肉質柔軟且脂肪含量豐富,白皙中略帶粉紅🔸日本鮟鱇魚肝每一片都好大塊厚切😍鮟鱇魚肝口感滑嫩細滑、入口即化,好似食緊餓肝咁,配埋柚子醋酸酸地,減輕左油膩感🔸火山丼成個飯好有份量🫣則邊有三文魚、吞拿魚同油甘魚包圍住,中間有個雜錦海鮮蓉,入面有吞拿魚蓉,八爪魚🐙、小柱同青瓜🥒等等,食之前再加入三文魚籽同秘製醬汁,撈勻一齊食,點感好豐富🔸甲羅燒食左咁多凍野,都想食返啲熱野暖下胃,🦀蟹膏份量都幾多,多士烘到脆卜卜,加左蟹膏一齊食,蟹味濃郁咸香😋🔸味噌煮牛舌👅牛舌又厚又大粒,最緊要煮到好腍,有啲都唔韌,底下有蘿蔔,蘿蔔又腍又甜,味噌味唔會好咸

🔸劍魚刺身

🔸日本鮟鱇魚肝

🔸火山丼

🔸甲羅燒

🔸味噌煮牛舌

2024-01-10 308 浏览
男朋友說這裡好似多好評,我一望openrice已經覺得伏伏地,果然如此。串燒 - 是最正常的一類食物。不過同等價錢有很多更好的串燒餐廳選擇,不用特意來這裡吃串燒。壽司刺身 - 非常難食,不新鮮有腥味,我一路食一路小心望下有無蟲嗰種。烏冬 - 普通,相比下叫正常前菜類 - 很普通質素.... 枝豆不新鮮全餐飯多次有煙味,不停有人在後樓梯食煙,後樓梯無關門,在門口旁邊,職員也沒意欲關上門。食完飯我成身煙味。不想食二手煙千萬千萬千萬不要來。埋單每人500幾。咁嘅價錢香港有其他更好選擇啦。我食完呢餐飯亦明白點解香港人要北上消費。
烏冬 - 普通,相比下叫正常
前菜類 - 很普通質素.... 枝豆不新鮮

2023-12-22 115 浏览
尖沙咀多野食就個個都知😝今日約朋友食飯,俾我發現呢間日本居酒屋《鮨一》。裝潢日本風,氣氛好熱鬧,睇門口仲拎過好多獎,以為自己真係喺日本放工同朋友食飯呀😍🌸特上錦繡刺身 $528刺身擺盤有心思,最吸睛係飄飄下嘅金箔,睇得出勁重手🫶8款包括有吞拿魚腩、油甘魚、帶子、牡丹蝦、海膽、鮑魚、鯛魚及池魚。件件都超肥美,食得好滿足。當中最出色嘅係…海膽濃郁鮮甜,口感滑溜。吞拿魚腩油脂感重,味道甘香,入口即溶。用咗檸檬調味,好清新。🥘泡菜西班牙豚肉鍋  $338韓國泡菜湯酸酸辣辣,加上西班牙豚肉肉味香濃,冬天食最暖粒粒。配菜、冬菇、芝士窩輪勁惹味,加上柔嫩綿密嘅豆腐,吸晒啲湯勁juicy,好食又開胃呀🥰

🌸特上錦繡刺身 $528
刺身擺盤有心思,最吸睛係飄飄下嘅金箔,睇得出勁重手🫶

🥘泡菜西班牙豚肉鍋  $338
2023-12-21
泡菜西班牙豚肉鍋
鮨一🍽 日式/居酒屋📍 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓 (荃灣都有分店!)👩🏻‍🍳Idiots評分(5🌟滿分)環境:4🌟食物:4.5🌟服務:4.5🌟價錢:人均$400💰有三層嘅居酒屋🏮我哋坐咗喺師傅前面嘅bar枱 可以睇到前面玻璃櫃入面嘅魚生🤤仲可以望住啲刺身同壽司點擺盤 好似食緊omakase咁😻職員好貼心 服務好好 會幫手拉開櫈 同埋會成日過嚟加熱茶~-👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選❤️‍🔥上綿繡刺身 $348刺身總共有8款 每款有2塊 全部都好新鮮🤤帶子唔算好鮮甜 不過大大粒好厚身三文魚同吞拿魚都入口即溶咁 油脂味重得嚟又有魚鮮味🫶🏻牡丹蝦都不過不失 好黏住個口🤤連Idiot平時唔多鍾意嘅北寄貝都好鮮甜 覺得幾好食😋劍魚腩Idiot平時都少食 遠睇好似哈密瓜 好厚肉😂咬落好大陣魚油香味而且有咬口 仲幾爽口 (真係有啲似哈密瓜😂)唯一唔好係金線鯛食到有一細塊嘅魚鱗🥹❤️‍🔥火山丼 $198爆料丼飯😻!上面鋪咗三文魚 油甘魚 吞拿魚拖羅蓉中間有隻蛋黃 拮爆佢嚟撈飯好治癒🫶🏻仲有三文魚籽另上 大大粒好鮮甜🤤另外有提供麻醬~不過本身啲飯都有醬汁 好惹味 再加少少麻醬就令口感
鮨一
🍽 日式/居酒屋

👩🏻‍🍳Idiots評分(5🌟滿分)

環境:4🌟
食物:4.5🌟
服務:4.5🌟
價錢:人均$400💰

有三層嘅居酒屋🏮
仲可以望住啲刺身壽司點擺盤 好似食緊omakase咁😻
職員好貼心 服務好好 會幫手拉開櫈 同埋會成日過嚟加熱茶~

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

❤️‍🔥火山丼 $198
爆料丼飯😻!上面鋪咗三文魚 油甘魚 吞拿魚
拖羅蓉中間有隻蛋黃 拮爆佢嚟撈飯好治癒🫶🏻
仲有三文魚籽另上 大大粒好鮮甜🤤
另外有提供麻醬~不過本身啲飯都有醬汁 好惹味 再加少少麻醬就令口感更豐富

❤️‍🔥日本蘋果沙律 $78
青蘋果切開一絲絲 好有蘋果果味 同埋食落唔會酸!仲好多汁好甜~
配料有蟹籽 蟹柳 同沙律菜
成個沙律都好fresh 食到嗦嗦聲😆

❤️‍🔥和牛粒串 $58
係一口牛嘅size~和牛粒有咬口 好有牛味 燒完唔會太乾身 都唔會嚡~

❤️‍🔥鹽燒牛舌 $42
一串牛舌有1大2細
牛舌算厚身 唔會太鹹 咬落去仲有少少爽口添!

👩🏻‍🍳Idiots食過就算

⚡️煙肉帶子卷串 $52
煙肉嘅鹹香味有啲蓋過咗帶子
唔太食得出入面嗰粒係帶子🥹
2023-11-16
剛過去的兩星期跟閨蜜各自忙得不可開交,但再忙也要善待自己,所以就跟閨蜜一起排出一晚空閒時間來吃個豐富的晚餐讓我們都來充充電日本蘋果沙律 $78平常很少在日本餐廳吃沙律,不過店家的沙律要來推薦一下,份量作為前菜剛剛好,底層鋪滿了沙律菜,然後放上以日本產青蘋果絲、蟹柳絲和少量沙律醬混合而成的沙律,再放滿滿的蟹籽,將所有食材拌勻後進食非常清新開胃!青蘋果清甜多汁,沙律菜新鮮爽口,兩者份量半半的比例而且夠冰涼令口感非常好,更要一讚沙律醬沒放得太多沒有蓋過食材自身的味道池魚王(薄切) $268 店家推薦的好吃刺身,就是這個薄切池魚王!片片晶瑩剔透,塊塊厚薄均一可以看到碟底花紋,絕對是展現出師傅厲害的刀功!池魚的味道本來就是比較清淡魚味清鮮,所以師傅會附上一個加入細蔥的酸汁讓客人蘸著吃,這個醬汁完全有提鮮作用,令魚肉味道更就豐富;加上池魚夠新鮮,吃起來肉質緊實而爽口,也略帶油香,完全是大滿足啊!特上十貫目 $378再來是由廚師發辦的特上十貫目~ 由師傅選取當日新鮮的食材製成十款壽司!今次到訪就吃到這些:海膽壽司、炙燒左口魚背壽司、牡丹蝦壽司、中拖羅壽司、劍魚腩、深海池魚、油甘魚、濱鯛、黑曹以跟帶子
日本蘋果沙律 $78
池魚王(薄切) $268
特上十貫目 $378
再來是由廚師發辦的特上十貫目~ 由師傅選取當日新鮮的食材製成十款壽司!今次到訪就吃到這些:海膽壽司、炙燒左口魚背壽司、牡丹蝦壽司、中拖羅壽司、劍魚腩、深海池魚、油甘魚、濱鯛、黑曹以跟帶子~ 款款新鮮肥美,爽口鮮甜!特別介紹兩款不常吃到的款式:黑曹以是生長於北海道以南的日本沿岸各地,又稱為「北海道の鯛」,肉質扎實油份較低,味道偏清淡蠻不錯的!相反地,濱鯛的口感就偏向Q彈爽脆味道清甜~ 這款魚是來自南日本水域的,最常在沖繩一帶找到,是沖繩三大高級魚之一啊!
甲羅燒 $98
閨蜜很喜歡吃甲羅燒特意點來這款!賣相精緻令人垂涎欲滴:蟹蓋內載滿已用味噌調味的松葉蟹膏和鮮甜蟹肉烤熱,再放上香蔥跟鵪鶉蛋黃後連同多士呈到客人面前!吃前把所有食材拌勻再塗到多士上,味道很濃郁,蟹膏鮮甜也有淡淡清酒香,不會死鹹調味也很好,還吃到絲絲蟹肉,讓人停不了口
味噌煮牛舌 $68
自己就很喜歡吃牛舌,店家是用了味噌加到牛舌和白蘿蔔一同炆煮,味噌的香氣跟味道都有被兩款食材好好吸收,牛舌切得頗大粒,但炆得軟腍也充滿肉香;蘿蔔更是整碟餸菜的精華所在,蘿蔔清甜嫩口,滿有牛舌味也有味噌香,要是有一碗白飯陪同進食會更好
這次算是二訪店家了,之前就曾到訪過荃灣店,這次來到尖沙咀店,第一感覺就是比荃灣店大得多,因為這邊是有三層呢~ 每層雖然面積太大,不過同樣設有吧枱跟一般座位,蠻舒適的空間邊聊天邊吃也很舒適;其中一邊更是落地玻璃,日間來到更可遠眺外邊景色,空間感不錯的!
光顧過這店的朋友定必對店家的海膽飯印象深刻,自己也不例外,這次來到尖沙咀店也是有不少客人點來這款,其實店家其他的菜色也是同樣滋味出色啊!但緊記來這店時最好先預約一下,因為即使平日到訪也是座無虛席的
2023-11-29
2023-12-15 134 浏览
千層海膽飯(大) ($298)呢個真係超超超超超抵食,平時食過細細件嘅海膽軍艦都要$68,佢呢個起碼俾咗成排加拿大海膽,海膽鮮甜Creamy,食得出係當日新鮮貨,配埋吞拿魚蓉,好好食!另外佢除咗飯仲有跟紫菜,咁就唔怕食得太漏啦🤩鵝肝壽司($58)普通餐廳比較少見,鵝肝切得比較薄,勝在夠creamy😚油甘魚壽司($32)正常發揮,有油甘魚嘅香味,唔會太油膩🤤火炙三文魚腩($26)三文魚腩火候燒得啱啱好,可以激發到魚腩嘅香氣😍三文魚腩刺身($72)三文魚腩都係切得好厚身,食落都幾新鮮👍🏻 鹽燒牛舌($48)牛舌厚薄適中,小小嘅鹽味啱啱好調出香氣,食落都幾脆口煙肉荔枝卷($28)呢個荔枝卷食落超有驚喜,荔枝嘅甜味啱啱好包袱到煙肉嘅鹹味,仲要爆汁㗎!😭雞軟骨($18)調味適中,略嫌燒得乾咗少少。鯛魚奶湯($42)食完啲凍嘅壽司刺身,最後一定要嗌返碗湯飲暖返個胃,有冇人同我一樣㗎!🤣碗湯都幾足料,飲得出係即叫即煮嘅湯,因為都等咗一陣😳整體來講都幾推薦大家去食,如果你鍾意食海膽嘅話,呢一間餐廳一定要bookmark!🤍
千層海膽飯(大) ($298)

鵝肝壽司($58)
普通餐廳比較少見,鵝肝切得比較薄,勝在夠creamy😚

油甘魚壽司($32)
正常發揮,有油甘魚嘅香味,唔會太油膩🤤

火炙三文魚腩($26)
三文魚腩火候燒得啱啱好,可以激發到魚腩嘅香氣😍

三文魚腩刺身($72)
三文魚腩都係切得好厚身,食落都幾新鮮👍🏻

鹽燒牛舌($48)
牛舌厚薄適中,小小嘅鹽味啱啱好調出香氣,食落都幾脆口

煙肉荔枝卷($28)

雞軟骨($18)
調味適中,略嫌燒得乾咗少少。

鯛魚奶湯($42)

三文魚腩刺身
千層海膽飯(大)
三文魚腩刺身
千層海膽飯(大)
2023-12-13 39 浏览
朋友生日,揀咗呢間人氣居酒屋同佢慶祝,位於尖沙咀厚福街,店面唔算好大,但坐得都舒服,價錢合理,食物水準平均餐牌都有好多選擇,小食、沙律、刺身、壽司、串燒……我地試咗幾款必食嘅-鮨一沙律呢個以魚生做底,加入蟹籽,蕃茄同沙律菜,入口清新,食落爽脆又有口感-特上錦繡刺身呢個刺身拼盤有八款刺身,上枱嘅賣相已經好吸引,每一款都好新鮮,仲要係厚切,最鍾意帶子大大粒,入口超有口感,又夠鮮甜,另外馬糞海膽又好正,味道濃郁又甘甜,仲有鮑魚好有質感,夠爽口又彈牙-什錦天婦羅有三隻大大隻嘅炸蝦,番薯、青椒、矮瓜同南瓜,全部夠熱又夠脆,好食跟住仲有三串串燒,和牛粒串,煙肉帶子卷串同豚肉露筍卷,三款都唔錯,鍾意煙肉帶子卷,入口有雙重口感,而兩者嘅味道又幾夾到拎蛋糕出嚟嘅時候,現場氣氛超好,其他客人重一齊唱生日歌,個friend 好開心又滿意,唔錯唔錯,呢間可以encore

餐牌都有好多選擇,小食、沙律、刺身壽司、串燒……我地試咗幾款必食嘅

-鮨一沙律

-特上錦繡刺身

-什錦天婦羅

2023-11-30
庆祝纪念
生日
首先上台既係🥑🥗牛油果蟹籽沙律,軟糯牛油果配上一絲絲蟹柳,加上脆脆的蟹籽,層次分明口感豐富。.主食首推🥢鮨一手卷最頂層係三文魚子、海膽,拖羅蓉,上層嘅份量同下層白飯一樣多,口感極為豐富,必點🫰🏻四層次分明,每一口都飽滿濃郁。.🥢海膽帶子手捲帶子嫩滑海膽creamy,亦非常值得一試。 .🍣特上十貫目多款壽司海產新鮮豐富, 有10種唔同既壽司,其中包括有赤身、左口魚、鯛魚、珍寶蝦、海膽等,鮮甜可口,每一款都讓人回味無窮😌.🍤什錦天婦羅三蝦四菜也是份量充足,搭配天婦羅醬汁令人食指大動.尾牙上了🦪辣酒煮廣島蠔廣島豪唔腥,然後加入辣高湯,有一種辛辣刺激感,而家涼涼哋嘅天氣食落熱辣辣,好舒服😌,辣湯引起食慾.整體來說,鮨一以新鮮食材和優美環境, surely會帶給大家一場開胃又愉快的日式美食之旅。
主食首推🥢鮨一手卷
🥢海膽帶子手捲
帶子嫩滑海膽creamy,亦非常值得一試。
🍣特上十貫目多款壽司
🍤什錦天婦羅
三蝦四菜也是份量充足,搭配天婦羅醬汁令人食指大動
尾牙上了🦪辣酒煮廣島蠔
2023-12-05
  • 辣酒煮廣島蠔
2023-12-07 32 浏览
話說係尖沙咀B2出口,行咗幾分鐘,發現咗一間神秘嘅日本餐廳當日係被佢啲特色菜式吸引,最後揀咗『辣酒煮廣島蠔』。個名唔單止吸引,仲好好食首先,啲生蠔新鮮彈牙,佢嘅鮮味令我食後回味無窮。但係,真正出奇嘅係佢嗰層辣酒汁。唔係咁咸、唔係咁辣,剛好係啲調味最得意嘅部分。佢唔單止突顯咗蠔嘅鮮味,仲加咗啲微辣嘅風味,係啲意想唔到嘅香辣交融。個汁唔會太濃,啲味道平衡得恰到好處,就算唔係辣嗰型嘅我,都可以享受到嗰份刺激。​​
話說係尖沙咀B2出口,行咗幾分鐘,發現咗一間神秘嘅日本餐廳
​​
2023-11-18
下午茶
  • 辣酒煮廣島蠔
2023-12-06 40 浏览
好難得搵到間咁抵食嘅居酒屋😍😍。特盛鰻魚好大條🤩🤩,上碟嗰陣我同我frd都嚇親,無諗過條鰻魚咁大份同咁肥美。甲羅燒啲蟹膏好正,撈埋蛋黃就更加好食🤤。八爪魚燒餅口感好似章魚燒,但比章魚燒脆身,幾特別,我無係其他居酒屋到食過😌😌。味噌煮牛舌啲牛舌份量好多,有成起碼6-7舊😋😋。每塊牛舌都好大舊,咬落好爽口👍🏻👍🏻。啲串燒都唔錯,唔會太油膩,啲肉唔會好乾身,有肉汁😍。🍽特盛鰻魚: HK $188🍽️甲羅燒:HK $98🍽️牛油果軟殼蟹飯卷:HK $78🍽️味噌煮牛舌:HK $68🍽️和牛粒串(一串): HK $58🍽️煙肉帶子卷串(一串):HK $52🍽️豚肉露筍卷 (一串): HK $42🍽️八爪魚燒餅:HK $42🍽️脆香辣雞翼:HK $38🍽️華味鳥雞皮串 (一串):HK $35

甲羅燒啲蟹膏好正,撈埋蛋黃就更加好食🤤。

啲串燒都唔錯,唔會太油膩,啲肉唔會好乾身,有肉汁😍。

🍽特盛鰻魚: HK $188
🍽️豚肉露筍卷 (一串): HK $42
🍽️八爪魚燒餅:HK $42
🍽️脆香辣雞翼:HK $38
🍽️華味鳥雞皮串 (一串):HK $35
📌 鮨一 (厚福街) - 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈18-20樓🗓(27/11) 星期一 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:收工出左尖沙咀搵好野食,去到出名多野食嘅厚福街,見到呢間係Openrice有成千個好評嘅日式居酒屋「鮨一」,都唔使多諗,二話不說就決定食佢。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳有三間分店,主打都係日本居酒屋食物,而且材料大部份都係由日本直送,而家等我同大家講下🎌味道先。🥗鮨一沙律 $1️⃣2️⃣8️⃣ - 呢個沙律係餐廳招牌菜式,亮點除左有個好鮮甜嘅蕃茄,同新鮮嘅沙律菜之外,大量角切嘅刺身都係呢個沙律嘅賣點,因為有多款唔同嘅角切刺身,所以入面包含左不同嘅口感,再配埋大量蟹子,整體感覺再進一步提升。🐟🦐特上錦繡刺身 $5️⃣2️⃣8️⃣ - 因為今日坐吧枱,面對好多新鮮肥美嘅刺身,又點會忍到唔叫一個刺身拼盤食下啦。呢個拼盤包括海膽共有8款刺身,不過師傅話係選用時令食材,所以每次都可能會唔一樣,魚肉每件都極厚切,8款包括有吞拿魚腩/油甘魚/帶子/牡丹蝦/海膽/鮑魚/鯛魚/池魚,直頭拍得住係日本食嘅質素。🍤雜錦天婦羅 $9️⃣8️⃣ - 呢份天婦羅有3件炸蝦同4件蔬菜天婦羅,呢客天婦羅出色在
🗓(27/11) 星期一 ⏰ 晚上7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

鮨一沙律

吞拿魚腩
油甘魚
鮑魚

🍤雜錦天婦羅 $9️⃣8️⃣ - 呢份天婦羅有3件炸蝦同4件蔬菜天婦羅,呢客天婦羅出色在唔會好油膩,炸漿亦好薄身,我最鐘意係佢地仲炸左個粉紅色好似櫻花樹咁嘅拌碟。
雜錦天婦羅

🌶🐮辣味噌煮和牛腹 $9️⃣8️⃣ - 呢個辣相當輕微,唔食得辣嘅人都一定接受到,和牛腹除左煮得非常淋之外,仲十分有油脂香,而且牛味都食得出幾濃郁。
辣味噌煮和牛腹

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳作為居酒屋,酒類就一定好齊全,drink list有成差唔多20款清酒,見佢地仲有幾款自家製嘅梅酒都好吸引,如果喜歡飲酒嘅朋友真係唔好錯過。

🍽環境:餐廳佔地三層,雖然每層唔算好大,但都容納到唔少人,座位除咗普通餐枱,仲有面向壽司師傅嘅吧枱選擇,地方闊落,裝修用上日式木系風格,環境光猛整潔。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:職員服務非常好,而且好有禮貌 ,好有心機咁向客人推介菜單,亦會詢問客人有冇咩特別飲食喜好等等,絕對表現出細心嘅一面。

💰💸價錢:今日兩個人食到捧住個肚走,仲要係咁高質嘅日本餐,連埋加一都只係$9️⃣0️⃣0️⃣左右,係尖沙咀區食日本菜,呢個價錢算比較合理。

🐲💬總結:今日呢一餐我同另一半都好滿意,餐廳地理位置又方便,價錢亦都合理,食物質素又高,真心推介。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
鮑魚
雜錦天婦羅
辣味噌煮和牛腹
2023-11-21 57 浏览
有冇見過臨結婚仲暴飲暴食嘅新娘嗎?😂 呢度有一個啊 🙋🏻‍♀️🙈 約左化妝師好友傾婚禮細節兼派帖,當然要食餐好嘅慰勞我朋友啦 😌 今次特登喺 Openrice 訂左鮨一嘅人氣居酒屋刺身料理11品晚餐,前菜、海鮮、主食同埋甜品樣樣齊,成餐勁滿足 🤤(呢個餐好似 Openrice 先有得賣)前菜:蟹籽沙律、漬物、味淋魚干最鍾意漬物裡面嘅蒜頭,酸酸甜甜好開胃,帶埋少少微辣好香口 😋 味淋魚干口感都好好又夠鹹香,點埋蛋黃醬仲正 🫶🏻海鮮:時令牛蠔、刺身盛合(4品2切)生蠔都幾大隻甜美 😍 配埋上面 d 柚子啫喱好 fresh,原來柚子味同蠔味好夾,同埋又可以帶出蠔嘅鮮味 😋 刺身就有帶子、蝦、三文魚同埋油甘魚,全部都厚切大大塊,夠曬新鮮 🫶🏻主食一:日本海膽魚籽杯飯、櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷最欣賞佢地 d 飯入面一件拌左豉油,所以係輕輕撈少少Wasabi落去已經夠曬味道 😋 海膽同魚籽份量都好多,啖啖都係料 🤤 中間仲有隻甜蝦,海鮮控表示極滿足 😌 櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷一樣餡料滿滿,由於吞拿魚腩夠新鮮,我覺得唔需要落 wasabi 都已經好正好甜 🥰主食二:和風糖度番茄、唐揚炸雞配明太子醬、糖心蛋蜆肉味

前菜:蟹籽沙律、漬物、味淋魚干

海鮮:時令牛蠔、刺身盛合(4品2切)

主食一:日本海膽魚籽杯飯、櫻花蝦蔥吞拿魚腩卷

主食二:和風糖度番茄、唐揚炸雞配明太子醬、糖心蛋蜆肉味噌湯烏冬
個人好鍾意呢個番茄,爽口之餘茄味好清甜 👍🏻 炸雞就熱辣辣夠曬脆,配埋個明太子蛋黃醬好惹味 🤤 烏冬又有糖心蛋、蜆、鳴門卷、粟米同埋海帶極多料 😍 而且烏冬彈牙煙靭,配上熱辣辣嘅湯,簡直係完美嘅炭水 😆

最後仲有柚子雪芭做甜品,食完咁豐富嘅晚餐再食呢個酸酸甜甜嘅甜品,簡直啱啱好 😋 呢個餐有 11 樣嘢,而且份量都唔少,二人餐連埋加一都係八百幾,CP 值好高 🫶🏻
2023-11-12 74 浏览
今日同朋友去咗尖沙咀呢間居酒屋🥰 食吓嘢傾吓偈真係好chill❤️鮨一沙律 🥗($128)依個沙律超豐富🥰 刺身有八爪魚🐙 油甘魚、三文魚、蟹籽等等😍 真係勁多唔同種類嘅刺身👍🏻 再加原個蕃茄🍅 同埋沙律菜🥬 個蕃茄好juicy❤️鮮帶子海膽手卷($98)吞拿魚牛油果手卷 🥑 ($58)兩款都係用木架夾住嚟上🥰 比起傳統嘅手卷餡料多一倍以上😍 帶子鮮甜👍🏻 海膽夠晒creamy 新鮮❤️原條目張刺身(薄切) 🐟($388)主角嚟啦😎 原條目張魚🐟 擺盤已經夠晒吸引❤️ 佢仲要顏色超級粉嫩👍🏻 肉質爽身有魚香😍 點埋個酸汁真係超夾😋蕃薯天婦羅🍤 ($62)天婦羅個炸醬夠晒薄👍🏻 番薯超級香甜❤️和牛粒串🐮 ($58)豚肉蘆筍串🐷 ($42)煙肉帶子卷串($52)三款串燒都同樣出色👍🏻 不過我最鍾意就一定係和牛粒串🥰 入口軟熟😍 牛味香濃❤️

鮨一沙律 🥗($128)

鮮帶子海膽手卷($98)
吞拿魚牛油果手卷 🥑 ($58)

原條目張刺身(薄切) 🐟($388)

蕃薯天婦羅🍤 ($62)
天婦羅個炸醬夠晒薄👍🏻 番薯超級香甜❤️

和牛粒串🐮 ($58)
豚肉蘆筍串🐷 ($42)
煙肉帶子卷串($52)
來了位於厚福街樓上舖的日式小店,餐廳肆無忌憚把所有刺身展示於𝐛𝐚𝐫枱前的玻璃櫃,有點吃𝐛𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭拿三文魚時才會見到的感覺😂——— ✤ 火山丼|$𝟑𝟗𝟖 包括三文魚籽、三文魚以及油甘魚,一上菜便可見到其澎拜😂三文魚籽帶有和微妙的鹹鮮味;搭配柔軟的三文魚;搭配紅白相間的油甘魚🐟✤ 日本鮟鱇魚肝|$𝟏𝟔𝟖帶有濃郁的味道和滑膩的口感~並且具有鮮美的脂肪和柔軟的質地!✤ 秋刀魚刺身|$𝟏𝟔𝟖秋刀魚刺身味道頗濃烈,肉質細膩(不過連魚尾和魚頭上好驚嚇🙀)✤ 燒鵝肝|$𝟏𝟐𝟖油脂滿滿,外脆內軟,烤得出色🔥✤ 味噌煮牛舌|$𝟔𝟖巨厚和巨大的牛舌隱約還可以見到苔部份😂湯頭吸收了箇中精華~具有濃郁的風味!
———
✤ 火山丼|$𝟑𝟗𝟖

✤ 日本鮟鱇魚肝|$𝟏𝟔𝟖

✤ 秋刀魚刺身|$𝟏𝟔𝟖

✤ 燒鵝肝|$𝟏𝟐𝟖
油脂滿滿,外脆內軟,烤得出色🔥

✤ 味噌煮牛舌|$𝟔𝟖
【滿到瀉$398刺身丼🍣 厚福街居酒屋🏮】推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #尖沙咀 - 鮨一日本料理 厚福街樓上居酒屋🏮推介菜式(おすすめ)全部手寫係黑板上,有多款壽司、刺身、海鮮選擇 🇯🇵 以產地分類:北海道 / 愛媛 / 長崎 🥢 個人推介刺身丼,多款刺身舖滿滿 🍣 睇menu仲見到有個「痛風丼」👀-·-·-【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 火山丼 $398|8/10 🌟 丼飯有極多刺身鋪面,側邊分別有三文魚 / 吞拿魚 / 油甘魚,中間座刺身山有拖羅(再有啲北寄貝切片) 🍣 最上面有生蛋黃,督穿超治癒❤️‍🩹 底層壽司飯用赤醋,啲飯淺啡色有醬油味。上面更淋上魚籽,口感豐富👍🏻 個飯另外附有一個類似麻醬,質感比較稀無特別加分 (´・_・`)《🥢𝗛𝗼𝗸𝗸𝗮𝗶𝗱𝗼 北海道》◐ 日本鮟鱇魚肝 $168|7/10共4塊切得好厚,本身唔知咩叫「鮟鱇魚」Google一搜發覺都幾醜🐟 口感同鵝肝幾似,鮟鱇魚肝比一般魚脂肪含量高,所以味道幾rich◐ 穴子壽司(2件)$88|7/10 同鰻魚(淡水魚)好似,但穴子屬海
【滿到瀉$398刺身丼🍣 厚福街居酒屋🏮】
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑
📍HK #尖沙咀 - 鮨一日本料理
厚福街樓上居酒屋🏮推介菜式(おすすめ)全部手寫係黑板上,有多款壽司刺身、海鮮選擇 🇯🇵 以產地分類:北海道 / 愛媛 / 長崎 🥢 個人推介刺身丼,多款刺身舖滿滿 🍣 睇menu仲見到有個「痛風丼」👀

-·-·-
【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】
◐ 火山丼 $398|8/10 🌟

《🥢𝗛𝗼𝗸𝗸𝗮𝗶𝗱𝗼 北海道》
◐ 日本鮟鱇魚肝 $168|7/10

◐ 穴子壽司(2件)$88|7/10
同鰻魚(淡水魚)好似,但穴子屬海水魚,所以肉質比鰻魚厚實,魚味更突出~ 亦都解釋到點解比鰻魚壽司貴👻

《🥢𝗡𝗮𝗴𝗮𝘀𝗮𝗸𝗶 長崎》
◐ 縞蝦刺身(4只)$88|6/10
縞蝦相比甜蝦、白蝦漁獲較少,所以單價偏高。味道係比一般蝦鮮甜,但真係好細隻唔夠喉🥲

《🥢其他小食》
◐ 什錦天婦羅 (三蝦四菜) $98 |8/10 🌟📸️
超級靚嘅擺盤!後面用麵粉炸出一把扇🪭 共3隻蝦+茄子 + 冬菇 + 甜椒🫑🍆 炸完即刻上碟,加分~

◐ 鹽燒雞中翼(四隻)$52|7/10
正正常常雞翼🙏🏻