啓德站開通左,收工黎食野都好方便。上次經過呢間魚眾不多,老公成日心思思想食,今日就黎一嘗佢食辣心願。打開菜單先係多人分享既經典水煮魚菜式同毛血旺,我唔食得太辣,老公要張就下點一人自選糸列既鱸魚,配味道香香麻麻青花椒酸菜湯一齊食。份量唔細,一個大碗裝住墨綠色湯汁既酸菜魚,配料除左跟餐點既爽口黑木耳同芽菜之外,仲有追加老公最愛既鴨血。香菜有好濃味酸菜、青花椒束,葱粒蒜蓉紅辣椒乾,形成一種香麻感較重既湯底,入口唔傖喉同水煮方式比較少左份重紅油地獄感覺。魚肉鮮嫩白滑唔多骨,一啖湯再一塊魚片,嘴角慢慢感受到麻的效果,唔會辣到要揾紙巾凍飲急救。食辣通常追加鴨血下湯最夾,薄薄地切開質感Q彈,吸埋湯什食燙口之中享受一份軟滑感。薯粉做麵底又係絕配,麻香徹底地係脷根擴散,幾條一口滑嘟嘟啜食超柔軟,真係食哂都夠飽,嘴仔快要發麻!另一款係泰皇海鮮味炒飯,飯粒吸收左海鮮醬味爆香好惹味,仲有魷魚粒帶子肉蟹柳絲火腿條同生菜絲炒埋一齊,口感豐富色澤金黃又夠油光,越食越開胃!食完香辣野,飲杯冰凍夏日飲品甜返一下喉嚨,我叫左利賓納咸檸檬梳打特飲,甜甜地又少少咸sparkling飲完充滿能量,紅豆冰加奶特別解麻,杯底仲有好
啓德站開通左,收工黎食野都好方便。

食完香辣野,飲杯冰凍夏日飲品甜返一下喉嚨,我叫左利賓納咸檸檬梳打特飲,甜甜地又少少咸sparkling飲完充滿能量,紅豆冰加奶特別解麻,杯底仲有好多紅豆肉食落透心涼。

2021-08-04 67 浏览
一直係酸菜魚fans呢間魚眾不同好街坊feel 環境闊落光猛。夜晚黎講都算爆場!因附近有好多新起豪宅,所以好多人夜晚黎捧場。坐低,叫左佢地招牌酸菜魚 $288配料足 , 有咼荀,酸菜,金菇,豆皮,薯粉。魚係用鱸魚起肉,鱸魚無骨,爽口,魚味足!魚頭魚尾炸到好脆,可連骨食😂2個人食都食唔晒。雖然叫左小辣,但都幾辣下。 同埋我覺得今次呢盤酸菜魚 太油膩。 過辣同唔夠酸,辣椒味搶晒魚既味道。唔太食到魚本身既鮮味。最後 食完都痾左2日,唔係污糟,只係太油 腸胃受唔到
一直係酸菜魚fans

呢間魚眾不同好街坊feel
環境闊落光猛。夜晚黎講都算爆場!
因附近有好多新起豪宅,所以好多人夜晚黎捧場。

坐低,叫左佢地招牌酸菜魚 $288

配料足 , 有咼荀,酸菜,金菇,豆皮,薯粉。
魚係用鱸魚起肉,鱸魚無骨,爽口,魚味足!
魚頭魚尾炸到好脆,可連骨食😂

2個人食都食唔晒。

最後 食完都痾左2日,唔係污糟,只係太油 腸胃受唔到
2021-08-02 75 浏览
酸菜魚先前試過堂食,最近亦叫過2-3人份量外賣最初正常魚都好滑不過最近兩次D魚好似同初開唔同咗份量少咗同冇咁滑,另外外賣容易漏單比少咗野,所以最好要check 貨
2021-08-02
外卖自取
2021-07-29 1309 浏览
🇭🇰魚眾不同酸菜魚·我哋其實本身係想嗌成條魚嘅 咁樣好似開心啲 不過驚食唔晒 所以就嗌左兩個一人份嘅😂😂·青花椒酸菜鱸魚片$75 l 老壇酸菜墨魚片$85我哋本身以為佢半隻辣椒係好似平時BB辣咁 但係完全唔係 佢係偏辣少少既 所以如果大家都唔食得辣嘅話 應該一碗嗌辣 一碗嗌唔辣 咁樣可以輕鬆啲🌶️🙈我自己鍾意青花椒嗰個多啲 因為佢青花椒個味特別啲 而且麻啲 食落口感豐富啲😎老壇酸菜魚我自己就覺得有啲太辣 而且油少少 之後佢呢度嘅魚片分量超多 係食極都有咁🤣🤣我自己就覺得鱸魚片夾啲 因為墨魚片唔係好入到味咁 所以食落會淡啲🤔·萵筍 l 豆卜 l 娃娃菜 l 金菇佢個酸菜魚會跟兩個配料同埋一個主食既 我自己最鍾意佢個萵筍 佢入味得黎仲係爽脆既 所以口感好好🤤之後豆卜同金菇都係索曬汁 係個娃娃菜中間夾左好多辣椒籽 所以每次食都會濁親😂😂之後主食我哋就嗌咗一個薯粉同埋一個米線 佢哋兩個質感都幾好 仲係彈牙嘅 唔會糊晒 所以都唔錯😎😎·#rbyeat#rby中菜#rby啟德 #rby元朗 #rby天水圍·📍九龍灣沐寧街8號啟德一號(II)1樓A號舖📍元朗教育路61號紫荊樓地下K號舖📍天水圍天秀路8
🇭🇰魚眾不同酸菜魚

📍元朗教育路61號紫荊樓地下K號舖
📍天水圍天秀路8號天一商場2樓2060號舖
青花椒酸菜鱸魚片
2021-07-22 126 浏览
心癮起…..又想食酸菜魚,見到呢間評價都唔差,又去開附近,所以就同朋友試下🙌🏻我哋8:00去到唔使等位,裏面嘅位置都闊落,坐得舒服嘅。我哋揀咗兩個唔同味既酸菜魚,青花椒酸菜味(配豆卜+萵筍)同埋老壇酸菜味(配豆腐皮+金針菇),魚我哋兩個都揀咗鱸魚同主食揀左薯粉。雖然係一人份量,但係都好大碗🤪係食唔晒㗎。青花椒味係兩粒辣椒🌶️🌶️我覺得辣度係OK嘅,唔算係好辣嗰種,酸辣味配搭得啱啱好。對比老壇酸菜味係較濃味既。老壇酸菜味食落又係酸酸地幾開胃,我覺得食唔到辣既人都可以試下呢個。有勁多豆腐皮同好多塊魚肉,啲魚又無骨,個薯粉幾彈牙。
我哋8:00去到唔使等位,裏面嘅位置都闊落,坐得舒服嘅。

雖然係一人份量,但係都好大碗🤪係食唔晒㗎。

2021-07-17 113 浏览
🐟🐟🐟知道朋友鍾意食酸菜魚,喺OpenRice search 到呢度有間食酸菜魚就約咗朋友過嚟食🐟呢度嘅酸菜魚有成九種湯底選擇,主菜就有六種,另外仲有十幾種配菜揀🤩呢度最好就係有一人份,自己想點食就點食不辣老壇酸菜鱸魚🐟配娃娃菜黑木耳同薯粉,湯底酸酸哋好開胃,鱸魚片超滑,一啲都唔腥,重點係冇骨👍🏻而配菜黑木耳就好爽口,薯粉同娃娃菜都好掛湯,越食越滋味青花椒酸菜鱸魚🐟配萵筍、海帶同薯粉而呢個湯底麻香味好香,萵筍同海帶吸晒啲湯好鬼正😍越食越上癮!薯粉更加唔使講,吸晒湯汁一流呀!飲品柚子蜜+$12柑桔蜜+$12下次可以再試吓其他款😋
🐟🐟🐟

呢度最好就係有一人份,自己想點食就點食

青花椒酸菜鱸魚🐟配萵筍、海帶同薯粉

飲品
柚子蜜+$12
柑桔蜜+$12

下次可以再試吓其他款😋
2021-07-15 100 浏览
啟德站開通咗,方便左去搵個朋友,順便參觀下佢屋企😍,上屋企之前搵餐廳食個晏。真心啟德一號餐廳極少,我地原本都好鍾意食魚🐟,食辣🌶️好在有間我地都啱食既餐廳。坐低二話不說快睇menu,雖然佢都有好多唔同選擇,但我地都係食返至愛既水煮魚。🥘金湯酸菜鱸魚(海帶,窩筍,跟米線)一上枱已經好想飲個湯,食酸菜魚最正就可以飲埋個湯,酸辣適中怡人,海帶多到好似米線咁🤤跟本唔使點食個米線都好飽,米線唔會整好太軟身,For你擺埋落湯會浸軟既時間。🥘麻辣鱸魚(萵筍,豆腐皮,跟飯)職員話呢個好辣,無辣不歡既一定要試,幾鍾意呢到d麻,真心麻到飲野都冇左味😆但又唔會辛苦個種,總之麻辣得好舒服,成碗野連d青蔥蒜頭都比我啜埋,鱸魚超滑,啖啖肉,萵筍同豆腐皮索哂d汁,飯粒都係粒粒分明,唔會一舊舊,可以整左個麻辣湯飯出黎。🧉 利賓納咸梳打特飲咸咸甜甜咁,解辣一流。🫖 凍檸茶走甜野飲正正常常,檸茶走甜個茶膽整得唔錯,係我鍾意既味道。而家好多餐廳茶膽都好濁。🪑餐廳坐位都好闊落,有魚鱗佈置,好得意,有𨋢上落,門口直入沒有梯級,真心方便輪椅人士,仲有電動窗簾,坐窗邊又怕曬,叫職員幫你閂窗簾,完全唔會影響到進餐。
啟德站開通咗,
方便左去搵個朋友,
順便參觀下佢屋企😍,
上屋企之前搵餐廳食個晏。

真心啟德一號餐廳極少,
我地原本都好鍾意食魚🐟,食辣🌶️
好在有間我地都啱食既餐廳。
坐低二話不說快睇menu,
雖然佢都有好多唔同選擇,
但我地都係食返至愛既水煮魚。

🥘金湯酸菜鱸魚(海帶,窩筍,跟米線)
一上枱已經好想飲個湯,
食酸菜魚最正就可以飲埋個湯,
酸辣適中怡人,
海帶多到好似米線咁🤤
跟本唔使點食個米線都好飽,
米線唔會整好太軟身,
For你擺埋落湯會浸軟既時間。

🥘麻辣鱸魚(萵筍,豆腐皮,跟飯)
職員話呢個好辣,
無辣不歡既一定要試,
幾鍾意呢到d麻,
真心麻到飲野都冇左味😆
但又唔會辛苦個種,
總之麻辣得好舒服,
成碗野連d青蔥蒜頭都比我啜埋,
鱸魚超滑,啖啖肉,
萵筍同豆腐皮索哂d汁,
飯粒都係粒粒分明,唔會一舊舊,
可以整左個麻辣湯飯出黎。

🧉 利賓納咸梳打特飲
咸咸甜甜咁,
解辣一流。

🫖 凍檸茶走甜
野飲正正常常,
檸茶走甜個茶膽整得唔錯,
係我鍾意既味道。
而家好多餐廳茶膽都好濁。

🪑
餐廳坐位都好闊落,
有魚鱗佈置,好得意,
有𨋢上落,
門口直入沒有梯級,
真心方便輪椅人士,
仲有電動窗簾,
坐窗邊又怕曬,
叫職員幫你閂窗簾,
完全唔會影響到進餐。
2021-07-15 76 浏览
由於屯馬線嘅開通,近排小編同另一半去左啟德行下,嗰度都有好多新落成的住宅,行下行下有d累,我哋就去試咗一間食酸菜魚餐廳,通常兩個人食一個酸菜魚,我哋都食唔曬,不過呢度有得做一個人系列,咁就唔怕食唔晒,仲可以叫其他野試吓調tim 😉由於小編平時唔係好食有骨嘅魚😅,發現原來佢哋有得叫龍利柳,第一刻覺得超正,啖啖肉😛,今次我哋就叫咗個一個糸列-龍利柳老壇酸菜湯+豆腐皮+萵筍再配薯粉HKD$58,個酸菜魚份量都唔少,而且龍利柳d肉都好厚身, 萵筍片都好爽,兩個人share剛剛好,因為個肚要留返食另一樣嘢😋另外,我地仲做咗個煲仔飯Tim,就係招牌臘味煲仔飯HKD$62,個煲仔飯係即叫即做,一開蓋感受到佢嘅熱力😊,之後我哋加咗少少豉油,都已經好夠味,仲食到啲飯焦添,煲仔飯啲飯一粒粒好分明,好有口感,而且啲臘味都好多😋,真係好正😙P.S:由於嗰度附近餐廳唔係好多,所以我哋平日夜晚七點幾左右去到,都好多人,但都有位坐嘅😌

2021-07-10 75 浏览
今次真係第一次搭屯馬線🤣🤣 專程嚟到九龍灣啟德1號(II) 食呢間馳名酸菜魚❤️❤️酸菜魚係川菜名物 鍾意食辣嘅朋友仔就千祈唔好錯過‼️‼️老壇酸菜生魚片🐟配萵筍 金針菇 薯粉青花椒酸菜鱸魚🐟配蘿蔔 腐皮 米線兩款魚都切得非常之薄 食起嚟係完全冇骨🦴辣度亦都可以隨個人口味 去特別要求加辣或小辣🌶🌶酸度就冇得選擇 因為佢哋係完全冇加任何白醋 只係靠本身酸菜所帶出來嘅酸味 因為唔想白醋影響到魚嘅鮮味👍🏻個人亦都好鍾意配搭薯粉 煙靭爽滑 開胃惹味😋埋單兩個人 盛惠💲160‼️好抵呀😍👅: ⭐️⭐️⭐️🌇:⭐️⭐️⭐️🤵🏻‍♀️: ⭐️⭐️⭐️ 🧹: ⭐️⭐️⭐️🤑: ⭐️⭐️ ⭐️⭐️📍九龍灣啟德1號(II)1樓A號

酸菜魚係川菜名物 鍾意食辣嘅朋友仔就千祈唔好錯過‼️‼️

🤵🏻‍♀️: ⭐️⭐️⭐️
🧹: ⭐️⭐️⭐️
🤑: ⭐️⭐️ ⭐️⭐️

📍九龍灣啟德1號(II)1樓A號
《一個人都可以食到嘅酸菜魚》適逢屯馬線開通咗,今日我都試吓搭到嚟啟德站附近行吓,係出咗站一兩分鐘嘅路程就搵到呢一間設有一人份量酸菜魚嘅餐廳。酸菜魚就食得多,不過次次都要夾多一兩個朋友食,今日咁即興咁隨意一餐飯就可以用好抵嘅價錢都食到酸菜魚~🐟老壇酸菜生魚片($69)配菜方面我哋叫咗豆卜同埋萵筍,而主食就揀咗薯粉,因為係一人份量嘅關係,所以唔好期望佢嘅魚份量會好多,但係夾埋其他配菜叫做夠食,呢個價錢只係比起一般出去食碗米線再貴少少,但係就有特別嘅酸菜魚湯底,同埋啲魚~~🐟青花椒酸菜生魚片($68)呢個配菜我哋揀咗芽菜同腐皮,配左米線,呢碗酸菜魚嘅湯底比起第一碗相對辣咗少少,但係依然屬於我可以接受到嘅範圍內,米線相對薯粉吸湯嘅能力冇咁高,但係由於呢個湯底比較濃,所以分別都唔大~🍹凍柑桔蜜($12)🍹利賓納梳打特飲($12)💰人均消費:約$80
《一個人都可以食到嘅酸菜魚》

🐟老壇酸菜生魚片($69)

🐟青花椒酸菜生魚片($68)

🍹凍柑桔蜜($12)
🍹利賓納梳打特飲($12)

💰人均消費:約$80
2021-07-07 225 浏览
是夜來啟德找朋友,這次又來試試這邊的新餐廳。魚眾不同酸菜魚位於啟德一號的一樓,很熱鬧,不論堂食還是外賣都很好生意呢吃酸菜魚水煮魚這類,通常很大盤要人多一起分享吃才行,不過這裡有一人份系列提供,蠻貼心的,可以各自選自己喜歡的口味,由湯底、主菜、配料和主食都任君配搭~ 第一次到訪我們就試試這裡的兩款招牌老壇酸菜生魚片配搭了腐皮、金針菇和薯粉。雖說是一人份,但看起來都相當澎湃,酸辣夠味,生魚皮很嫩,薯粉很Q彈,吃起來非常開胃青花椒酸菜生魚片比老壇酸菜生魚片的口味偏辣一點,所以配了吃辣必點的萵筍和爽口彈牙的黑木耳。主食就選了米線,這裡的主食是另上,所以可以吃的時候再加入,不會令米線泡得太久。這款湯底辣度剛好,很刺激味蕾🔥吃辣當然要配凍飲,選了凍檸七和紅豆冰,冰涼好喝又解辣

青花椒酸菜生魚片

吃辣當然要配凍飲,選了凍檸七和紅豆冰,冰涼好喝又解辣

• 紅豆冰
2021-07-01 93 浏览
魚眾不同酸菜魚 (啟德一號) (九龍灣)📍九龍灣沐寧街8號啟德一號(II)1樓A號舖今晚嚟咗啟德探朋友佢介紹咗我食呢間街坊酸菜魚 價廉物美而且好旺場 相信質素一定有保證👏🏻每人點左個一人份系列青花椒酸菜魚湯 鱸魚片🐟萵筍 海帶 手打薯粉$75呢度酸菜魚連湯底都有好多款選擇揀咗呢款比較特別嘅青花椒口味因為出面好似冇見過湯底 麻勁十足 辣到屬於小辣鱸魚片份量好多 而且片片都好滑 冇食到有骨最特別係呢度會送配菜我揀咗萵筍 海帶 兩個都同酸菜魚好夾呢度嘅手打薯粉都好大碗 另外可揀白飯或米線🍜花膠濃雞湯煲 白飯$78🐥另外揀咗款唔辣嘅餐竟然$78可以有花膠同雞雞仲要係雞髀位 超級滑嫩花膠質素都唔錯 雞湯湯底好濃厚車埋個白飯落去自製湯飯😂飲品揀咗青蘋果梳打同菠蘿梳打特飲🥤兩杯感覺都好清新襯埋辣野一齊食好解辣🤤
魚眾不同酸菜魚 (啟德一號) (九龍灣)

📍九龍灣沐寧街8號啟德一號(II)1樓A號舖

飲品揀咗青蘋果梳打同菠蘿梳打特飲🥤
兩杯感覺都好清新
襯埋辣野一齊食好解辣🤤
2021-06-27 80 浏览
魚眾不同酸菜魚 $298一黎到見到成碟大到好誇張 雖然寫2-4人份 但2個人基本上係冇可能食得哂的😂 因為個魚會配2碗飯或米線或薯粉 配菜方面有萵荀、海帶、薯仔、粗薯粉、豆腐皮、金針菇、娃娃菜同山水豆腐 分量十足😆 魚肉食落都算滑同埋唔會有魚骨 湯底方面係偏辣 酸味較淡 感覺俾辣味搶哂🥲 如果酸返啲會好食啲😚 最鐘意係個粗薯粉 即係平時叫開既寬粉?! 食落口感好之餘仲吸哂個汁 整體黎講都算唔錯😌評分: 7/10🌟———————————————————————魚眾不同酸菜魚 (啟德一號) (九龍灣)九龍灣沐寧街8號啟德一號(II)1樓A號舖
魚眾不同酸菜魚 $298
評分: 7/10🌟
———————————————————————
魚眾不同酸菜魚 (啟德一號) (九龍灣)
九龍灣沐寧街8號啟德一號(II)1樓A號舖
魚眾不同酸菜魚
魚眾不同酸菜魚
2021-06-25 414 浏览
🐟因為朋友係呢頭放工 所以黎左近年都冇黎過嘅啟德食飯🐟呢頭多左好多住宅 但餐廳唔算多 揀左呢間酸菜魚 好驚訝佢有一人份量酸菜魚 啱晒少人食飯 或者一個食辣一個唔食辣 一個想食水煮牛一個想食酸菜魚嘅麻煩時候🐟湯底有7種揀 有辣有唔辣 連蕃茄湯都有 之後再揀main 有生魚片鱸魚片肥牛等 再包左兩款配菜 同可以揀飯米線或者薯粉🐟老壇酸菜生魚片 $69配生菜 豆腐皮 薯粉呢個menu上係一個🌶 我覺得微辣 但好欣賞呢個食落去清甜 飲一兩啖湯都得 👍魚完全無骨 啱晒我 魚皮都好滑配料豆腐皮份量好多 滲落酸菜魚湯食真係絕配🐟青花椒酸菜生魚片 $69配萵荀 金菇 米線呢個係menu上有2隻辣椒 我覺得食到辣但唔算好辣 青花椒味好香濃 食落好開胃 呢個相對老壇就比較重口味 啱鍾意濃味嘅人萵荀好爽脆 都係食酸菜魚嘅好配搭🐟+$12可以跟餐叫野飲 $69有高質酸菜魚真係超抵🐟餐廳仲有花膠雞煲同煲仔飯 超多元化 不過我見大部分人都係叫酸菜魚
🐟因為朋友係呢頭放工 所以黎左近年都冇黎過嘅啟德食飯

萵荀好爽脆 都係食酸菜魚嘅好配搭

🐟+$12可以跟餐叫野飲 $69有高質酸菜魚真係超抵

• 酸菜魚
2021-06-22 100 浏览
好多時食酸菜魚、水煮魚🐟都係一大盤,呢度除咗一大盤幾個人分享外,亦提供一人份量,淨係湯底都有八款選擇,一人叫一款就可以試多唔同口味👍🏻可以按返食辣嘅程度,主菜有五款,配菜亦有十幾款,完全可以tailor made一款適合自己口味配料✅- 麻辣鱸魚🌶🐟 $75➕配萵筍、黑木耳、薯粉大辣口味配埋滑溜嘅鱸魚相當惹味,湯底絕對唔好睇少呀真係幾辣🥵而且充滿麻香,食得上癮,配埋掛湯又爽口木耳同萵筍👍🏻- 青花椒酸菜鱸魚🐟🫑 $75➕配萵筍、豆腐、薯粉同樣叫咗鱸魚,肉質比較嫩同冇泥味,陣陣青花椒嘅香味,酸辣平衡做得唔錯,唔會好辣但依然好惹味🤤🤤佢哋嘅薯粉係分上,口感煙韌又掛湯,係麻辣/酸辣湯底好配搭👏

- 麻辣鱸魚🌶🐟 $75
➕配萵筍、黑木耳、薯粉
- 青花椒酸菜鱸魚🐟🫑 $75
➕配萵筍、豆腐、薯粉

佢哋嘅薯粉係分上,口感煙韌又掛湯,係麻辣/酸辣湯底好配搭👏

2021-06-15