2021-12-15 88 浏览
屯馬線開通後,到啟德跑道公園野餐方便得多,也順便到好日不去的九龍城區閒逛一下。啟德的餐廳不算多,但卻找到這間幾特別的酸菜魚專門店。坊間一般酸菜魚都是一大湯碗、3人份量起,這裡特別提供一人份量酸菜魚,而且款式很多,價錢也不貴。酸菜魚癮發作、1個人想吃個快飯的話,可謂一大好選擇!一人份系列 $58 - $85湯底9款:檸檬酸菜湯、老壇酸菜湯、青花椒酸菜湯、酸菜金湯、香辣濃湯、麻辣濃湯、山城毛血旺、不辣老壇酸菜湯、蕃茄濃湯嗜辣勇者可以選3隻辣椒的香辣濃湯、麻辣濃湯或山城毛血旺。我和友人都是嚐辣BB班,所以選擇了老壇酸菜湯和不辣的蕃茄濃湯。只有1隻辣椒辣度的老壇酸菜湯的味道討好,開胃惹味,但比想像中辣,而且辣度頗有後勁,要配凍飲邊吃邊喝。如太辣吃不到,可以向店員Request清湯。蕃茄濃湯則頗有驚喜,味道酸酸甜甜,有滿滿蕃茄蓉的濃稠感覺。主菜魚片6款:鱸魚片、鯛魚片、生魚片、墨魚片、精選肥牛、山城毛血旺魚肉份量適中,鱸魚的肉質嫩滑,也沒什麼魚骨,鯛魚則較爽口紮實。配料12款:蒿筍、白蘿蔔、薯仔、金針菇、娃娃菜、生菜、豆腐、豆腐皮、豆卜、大豆芽、海帶、黑木耳每次吃酸菜魚都逃不掉蒿筍和白蘿蔔,因為

一人份系列 $58 - $85

每次吃酸菜魚都逃不掉蒿筍和白蘿蔔,因為容易入味,而且味道清爽又可以平衡辣勁。此外,豆腐皮也頗掛湯,配合濃稠的蕃茄湯底就最適合不過。

主食3款:絲苗白飯、軟滑米線、手打薯粉
一個湯碗的份量,壯丁如果不夠的話可以加$10追加份量。米線和薯粉都合符預期,略嫌薯粉較碎和幼身,稍為影響彈牙口感。

套餐可加$12配特飲,嚐辣BB班可以Order杯冰凍梳打特飲解辣清爽一下!
2021-12-11 97 浏览
屯馬線開通真係好興奮㗎, 係沙田15分鐘唔洗就到啟德站啦👍一出就可以去朋友介紹好好食嘅一人一碗嘅酸菜魚餐廳到食酸菜魚啦😋😋媽咪話好耐冇食過喎😋所以帶咗佢嚟睇得呢一度試吓正嘢😘 一人份一碗有好多魚類畀你揀同埋好多湯底㗎👍👍媽咪叫咗老壇酸菜鱸魚仲可以加兩個餸揀咗蘿蔔同埋生菜,可以揀薯粉或者係米粉或者係米線㗎🤩媽咪就揀咗米線加12蚊仲可以享用呢度嘅特飲😍😍Woo 好香酸菜魚味呀!好多酸菜呀👍個湯好好飲😁米線好爽👍睇下幾足料好多魚喺裏面🐟d魚好爽脆係有dd骨,超好味💯好抵食喎👍👍麻辣濃湯鯛魚配娃娃菜及蘿蔔加12蚊飲咸檸七😋 嘩💯一嚟到好大陣麻辣味好香好惹味呀😋😅好多魚喎😍最特別嘅地方初頭食覺得唔係好辣慢慢食就慢慢好種麻嘅感覺落,仲好惹味薯粉好正呀👍👍鯛魚係完全冇骨架super "正”💯魚眾不同 啟德地址: 九龍灣沐寧街8號啟德一號(II)1樓A號舖

魚眾不同
啟德地址: 九龍灣沐寧街8號啟德一號(II)1樓A號舖
  • 麻辣濃湯鯛魚
  • 老壇酸菜鱸魚
2021-11-24 112 浏览
啟德站🚇附近呢間酸菜魚🐟專門店十分經濟💰實惠又好味🤤,而且有一人份酸菜魚🐟添!呢度地方好大🤩好闊落,裝修雅致舒適👍。佢哋有一人份嘅酸菜魚🐟,仲可以揀唔同嘅🥣湯底、配菜🥬同埋主食🍜,可以十分之個人化!地方大送餐有機器人🤖️,不過姐姐都會幫手拎上枱。特飲🍹跟餐只係加$12,青蘋果🍏梳打特飲幾清爽,紅豆冰🤤都唔錯。老壇酸菜湯🥣配鱸魚🐟加娃娃菜🥬同埋豆腐好大份,酸辣🌶適中好香口,鱸魚🐟肉嫩鮮味🤤,手打薯粉🍜大碗爽滑😋。🍋檸檬酸菜湯配🦑墨魚片加白蘿蔔同埋黑木耳,酸甜清爽帶微辣🌶,口味獨特,我第一次食😆,🦑墨魚片🤤鮮味之餘又爽滑彈牙👍,主食米線🍜分開上唔會浸到淋晒😋。總結來講呢度可以一人一份酸菜魚🐟,湯底🥣同埋配菜🥬款式又多,可以好個人化🥰咁揀唔同嘅組合,價錢又經濟💰實惠。

呢度地方好大🤩好闊落,裝修雅致舒適👍。

• 酸菜魚
2021-11-18 85 浏览
呢間酸菜魚餐廳位於啟德,不過位置比較隱蔽,喺屋苑樓下,所以平日應該淨係做附近屋苑同埋地盤工人嘅生意,午餐時間就會比較多人食,但晚餐就唔係話太多人流。因為佢有一人份量嘅酸菜魚,平時酸菜魚主題餐廳比較少有,一個人食就啱啱好!裝修都夠新淨同燈光夠光猛,而且座位都坐得舒適!叫咗一人份量嘅青花椒鱸魚薯粉,薯粉同埋湯係分開上,湯底夠晒麻辣,可惜就唔係太夠酸,薯粉係幼身果款,食落夠煙韌,至於鱸魚就都夠嫩滑,而且冇骨,而配菜我就揀咗豆腐皮同蘿蔔,個人認為酸菜魚一定要配埋豆腐皮食,因為好索味😍😊🤪
2021-11-15 148 浏览
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5那天剛巧到啟德找朋友,朋友介紹附近新開張有間吃酸菜魚的餐廳,老公馬上露出心心眼😍,明白明白!完全明白!那我這個不太吃辣的好老婆,就捨命陪君子啦!😅概念中以為只有大酒樓才吃到的酸菜魚,如今竟然在高級版茶餐廳呈現。以中等人均價錢,可隨意點選一人份的酸菜魚麵食,不能吃太辣如我,也可點一些走辣的款式,當然另有些款式是不能走辣,要讓人吃到真正麻辣酸菜魚的真章!☝🏻💋 老壇酸菜生魚片米線 ($69) 走辣點了主打口味的老壇酸菜生魚片(走辣),內附金針菇、腐皮條、鹹酸菜等,湯頭帶鮮甜味,薄薄的生魚片剛剛好焯熟,肉質嫩滑,非常新鮮 🐟💋 青花椒酸菜鱸魚薯粉 ($75)這款不能走辣的青花椒酸菜鱸魚,明顯是老公的恩物 😆 內附萵筍、娃娃菜、鹹酸菜等,整體味道較濃,椒麻味重,見老公吃得又愛又恨 😂 鱸魚同樣剛剛焯熟,肉質嫩滑又帶點咬口,魚味更濃,加上彈牙薯粉沾滿湯頭,過癮又刺激~ 💋 凍柑桔蜜 ($12)不會過甜,正常發揮💋 凍西洋菜蜜 ($12)味道出奇地好,解渴非常
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 老壇酸菜生魚片米線 ($69) 走辣

💋 青花椒酸菜鱸魚薯粉 ($75)

💋 凍柑桔蜜 ($12)
不會過甜,正常發揮

💋 凍西洋菜蜜 ($12)
味道出奇地好,解渴非常
老壇酸菜生魚片米線
2021-08-22
老壇酸菜生魚片米線
2021-11-03 103 浏览
轉角一人食 貼地酸菜魚約唔到飯腳,又想食酸菜魚麻辣嘢,啟德其實都開左唔少新既餐廳,可以試下呢間酸菜魚小店,出品比想像中更好,最鐘意佢既一人酸菜魚套餐,一人之境都可以好Chill ♥ ´ ェ ` ♥青花椒酸菜鱸魚($75)從來未試過酸菜魚可以一個人食,除咗鱸魚之外,仲可以揀龍利柳同墨魚,湯底都有夠9種咁多可以揀,一場嚟到梗係食返最愛嘅酸菜魚,爐魚片滑溜唔腥,麻辣程度比較溫和。相信呢間係重點係,可以一個人嚟食酸菜魚,配菜選擇都有唔少,已然包左兩款,金菇索哂湯好滋味😌 —————————————————魚眾不同酸菜魚 (啟德一號) (九龍灣)九龍灣沐寧街8號啟德一號(II)1樓A號舖—————————————————
轉角一人食 貼地酸菜魚

約唔到飯腳,又想食酸菜魚麻辣嘢,

青花椒酸菜鱸魚($75)

—————————————————

魚眾不同酸菜魚 (啟德一號) (九龍灣)
九龍灣沐寧街8號啟德一號(II)1樓A號舖

—————————————————
2021-11-01
  • 老壇酸菜生魚片
呢間位置係啟德站一出就好易搵到,專食一人麵食酸菜魚~價錢亦很合理,$59-$79就食到。個場好大,裝修亦都好光鮮~粉藍撞橙色!位置亦非常闊落,卡位又多~坐得舒服❤️Menu就係多款麵食,先簡湯,再簡主食,配菜2款~另外簡左手工薯粉。**菜單亦有蒸飯類同口水雞。朋友選擇了:青花椒酸菜湯底+鱸魚片(主菜);金菇,海帶(配菜)手打薯粉。薯粉係分上,鐘意成碗加落湯度或者少少咁加麵得。湯底唔會好辣,花椒味濃。爐魚片超滑。我就簡左:麻辣濃湯底,爐魚,豬腸,木耳同薯粉。麻辣濃湯係辣到噴火🔥🔥🔥 食到標哂冷汗!佢地個手打薯粉真心好食,應該係我食個最最最喜歡的!雖然食到尾我都頂唔順,借左朋友少少底湯來吃🤣🤣🤣

**菜單亦有蒸飯類同口水雞。

2021-10-10 121 浏览
《魚眾不同酸菜魚》 今日同大家介紹嘅🎉,係一間專sell「一個人👧🏻也可以食得到酸菜魚」嘅餐館🐟!酸菜魚唔再只係大大盤🌟!一個人突然想食😋,都可以有一人份揀🥳!而且,唔單止可以楝生魚、鱸魚、龍利柳做酸菜魚嘅主角🤓,你仲可以揀墨魚片🦑、肥牛🐮、毛血旺等配搭🤩!做人,最緊要有得揀嘛👍🏼!🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🪔魚眾不同一人份系列 HKD$85==========================呢個「一人份系列」餐牌簡直就係多項選擇題😂!客人可以由分別有9⃣️款湯底、6⃣️款主菜、1⃣️2⃣️款配菜以及3️⃣項主糧中,自行揀擇配搭自己想食嘅嘢😋,合湊成一set一人份🎁!呀大人經過一輪內心鬥爭後😙,最後決定了用青花椒酸菜湯底🥰,揀咗墨魚片做主菜😎、配菜就揀薯仔🥔同豆腐皮😆、主糧梗係揀呀大人至愛嘅薯粉啦😆!起初以為一人份👤嘅量應該唔多,但當將碗薯粉倒入湯底及配料湯碗時🥣,其實好大碗✨。估唔到佢嘅墨魚片有成差不多十大片,爽脆鮮甜🌝,薯仔🥔豆腐皮份量都唔少,十分索湯👍🏻!如果客人唔想食重口味,餐廳也可以免費加龍骨魚湯給你的😋。🪔生菜牛肉炒飯 HKD$50===================揀炒飯系列嘅客人
《魚眾不同酸菜魚》

做人,最緊要有得揀嘛👍🏼!

🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟

🪔魚眾不同一人份系列 HKD$85
==========================
如果客人唔想食重口味,餐廳也可以免費加龍骨魚湯給你的😋。

🪔生菜牛肉炒飯 HKD$50
===================
揀炒飯系列嘅客人🧒🏻,除咗揀你想食邊款炒飯之外,仲可以有7⃣️款不同的口味醬料比你揀🤩!小編就揀咗用泰皇🤴🏼海鮮口味嘅生菜牛肉炒飯喇😋!
炒飯送來時很有鑊氣🔥,香之外亦惹味✨,米飯粒粒分明😋。如果牛肉碎再多一些就更好嘞!

🪔魚眾不同招牌酸菜魚 HKD$288
========================
叫得招牌菜,一定有賣點啦!超大盤,足夠2-4人份量🤩!用嘅係鱸魚連魚頭🐟,魚質爽脆鮮甜😋。再配以大量配菜,除主角酸菜之外,還有濶薯粉、萵筍、娃娃菜、豆腐皮、海帶、大豆芽和薯仔🥔😱😱,配菜入味又豐富。

🪔即磨咖啡 跟餐+HKD8
🪔鴛鴦 跟餐+HKD8
==================

🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟

後記:今次係小編第一次喺啟德站出口去覓食,估唔到舊機場拆卸多年之後,呢度已經變咗很多高樓住宅、很多地盤了。香港,其實一直脫變中🌱。

非常中意魚眾不同嘅酸菜魚同炒飯,時不時就要去食翻餐。但係最近兩次,酸菜魚中總有一股汗臭味。酸菜魚一上,汗臭味就很明顯,酸菜一未上時,筷子也有微微的汗臭味。這令我實在有些食不盡興。但我仍然非常喜歡魚眾不同,希望餐廳能重視用具和食材乾淨,希望汗臭味不是真的因為廚師有汗滴落湯!現在我最建議去試生菜碎牛肉炒飯配韓式泡菜味,非常非常好食。我頭三次去食,都係哩一兩個月,嗰陣真係太驚艷了,簡直恨不得住在附近。但近兩次,那股汗臭味,真的影響食慾,但我仍然欣賞無視汗臭味後的美味。最近還是去吃炒飯就好了。
非常中意魚眾不同嘅酸菜魚同炒飯,時不時就要去食翻餐。

現在我最建議去試生菜碎牛肉炒飯配韓式泡菜味,非常非常好食。

• 生菜碎牛肉炒飯配韓式泡菜味
2021-09-28 99 浏览
一入到去已經好大陣酸菜魚味,好期待!叫左蕃茄湯底的酸菜龍利柳,可以配米線/薯粉,碗好大,原來入面份量都好大,已經叫左少薯粉但係都足一碗XD 可能忘記了,大大份好抵食。蕃茄湯的味道有點太濃同鹹,薯粉吸哂湯黎食有點Heavy, 好快就飽XD配米線應該會無咁濟。魚的份量都唔少, 都好入味, 夠軟身, 易入口整體不錯, 如果Share dishes可以加多D配菜, 因為配菜種類都好多!!

一入到去已經好大陣酸菜魚味,好期待!

配米線應該會無咁濟。

魚的份量都唔少, 都好入味, 夠軟身, 易入口
2021-09-08 169 浏览
叫左個水煮田雞,啲田雞上到黎係紅色嘅😱問個姐姐,個姐姐話係咁架!😱唔信你問經理,經理黎到,口窒窒咁話啲田雞本身就係咁,煮幾耐都係紅色架...幾個人望住一大鍋紅色田雞......最後係咪攞返走,再攞話盤出黎好過第一鍋,但都係紅紅地。我地問係咪凍壞左啲田雞肉,所以煮極都係紅色,經理堅持唔係,無凍壞。田雞皮成塊粘係田雞到,啲紋清晰可見,𣊬間無哂食慾.....酸菜魚都幾好,魚肉香滑,酸菜好食。紅豆冰都幾好飲,香奶味。鴨舌唔好食,有燶味。
酸菜魚都幾好,魚肉香滑,酸菜好食。
紅豆冰都幾好飲,香奶味。
鴨舌唔好食,有燶味。
2021-09-08
庆祝纪念
生日
2021-09-05 127 浏览
從OPEN Rice看到的,大中午的,特地從九龍灣跑過來試,地方不太好找。兩個人都點了一人份系列:魚和配菜的分量都很足,味道也不錯,很值很滿足!好啦,終於湊夠80個字。
兩個人都點了一人份系列:
魚和配菜的分量都很足,味道也不錯,很值很滿足!
好啦,終於湊夠80個字。
  • 老壇酸菜生魚片
裝修新穎同埋都幾大間😚 差唔多枱枱都食緊酸菜魚!! 除咗主打酸菜魚 其實仲有口水雞 煲仔飯 經典炒飯 同埋水煮系列😍 仲好貼心地有好多一人系列 小毒毒去食都無問題🙆🏼‍♀️.▫️青花椒酸菜鱸魚薯粉 $75一場嚟到梗係試吓酸菜魚😛 有成9款湯底 唔辣嘅仲可以試酸菜湯/蕃茄濃湯 我哋就各自試佐最主打嗰兩種~~配料除咗魚片之外 仲有墨魚片肥牛同山城毛血旺可選😚 仲會再送多兩款配料🙆🏼‍♀️喜歡花椒的我梗係試依個😆 麻辣再帶點酸好惹味 忍唔住係咁飲個湯🤤 薯粉屬於幼身 夠煙韌 食落更加卦湯~ 鱸魚食落好嫩滑 啖啖肉無乜骨😍 配菜揀咗豆腐皮同蘿蔔 前者好似比較少地方見到(?) 個質地帶點嚼勁 幾得意👻 蘿蔔就唔洗講 索晒湯又夠林😆.▫️老壇酸菜生魚片米線 $69想食正宗嘅話可以嗌依款😆 依款唔會太辣 酸菜味會更加重 酸香濃郁好開胃~~ 生魚片食落更爽滑 甜中帶鮮😚 米線食落細滑彈牙夠索湯🤤 仲揀咗豆卜同娃娃菜 豆卜一咬咇晒啲酸菜汁出黎 超正😍.▫️凍鴛鴦 +$7▫️凍咸檸七 +$12跟餐可以再加茶飲 食辣野點可以唔飲~~.總結,可以自己食晒成兜酸菜魚🐟超爽🤭 仲要勁大份 我食完係勁飽😆 重點係個湯底夠正宗

▫️青花椒酸菜鱸魚薯粉 $75

▫️老壇酸菜生魚片米線 $69

▫️凍鴛鴦 +$7
▫️凍咸檸七 +$12
跟餐可以再加茶飲 食辣野點可以唔飲~~
總結,
可以自己食晒成兜酸菜魚🐟超爽🤭 仲要勁大份 我食完係勁飽😆 重點係個湯底夠正宗 落足酸菜同好多配料熬製 覺得太重口味仲可以免費加龍骨高湯😚

魚片份量都好足 仲要唔碎同嫩滑🤤 主菜亦可以揀飯 撈飯應該都好唔錯🤭 多人嘅話都可以嗌一大盆些牙~ 依間勝在好多一人餐 突然想食都可以自己黎嘆👻
2021-09-03 108 浏览
今日第一次黎到啟德一號探朋友位置話方便又唔係唔方便又唔係好彩自設嘅商場都有餐廳同其他民生商鋪朋友介紹我地試呢間酸菜魚專門店魚眾不同裝修好colourful好精神有種年輕嘅感覺餐牌好多選擇一人獨食又得分享又得我揀左個酸菜魚share再叫左兩款小食麻辣牛肚佢牛肚已切成絲所以唔會韌但又好有嚼頭麻辣入味好好準備我地嘅胃口!酸辣萵筍土豆絲呢個反而清爽唔太辣土豆絲爽口萵筍絲就比較淋身咁嘅配搭都幾好味主角酸菜魚黎喇~侍應都好貼心咁問左我地要唔要小辣先我地未試過呢度嘅辣度,所以都欣然接受小辣嘅酸菜魚辣得惹味但又唔會辣到要不停飲水流鼻涕剛剛好!鱸魚煮得好滑仲有好多片添!湯底仲有好多配料有豆腐,土豆片,芽菜金菇同寬粉吸晒湯汁!超精華個芽菜唔會煮到淋晒特別爽口,好正!食完辣再飲返個特飲順下喉簡直人生一大樂事!菠蘿梳打特飲青蘋果梳打特飲超涼快~
今日第一次黎到啟德一號探朋友

佢牛肚已切成絲
所以唔會韌
但又好有嚼頭
麻辣入味
好好準備我地嘅胃口!

酸辣萵筍土豆絲
呢個反而清爽唔太辣
土豆絲爽口
萵筍絲就比較淋身
咁嘅配搭都幾好味

主角酸菜魚黎喇~
侍應都好貼心咁問左我地要唔要小辣先
我地未試過呢度嘅辣度,所以都欣然接受
小辣嘅酸菜魚
辣得惹味
但又唔會辣到要不停飲水流鼻涕
剛剛好!

鱸魚煮得好滑
仲有好多片添!

湯底仲有好多配料
有豆腐,土豆片,芽菜金菇同寬粉
吸晒湯汁!
超精華
個芽菜唔會煮到淋晒特別爽口,好正!

食完辣
再飲返個特飲順下喉
簡直人生一大樂事!

菠蘿梳打特飲
青蘋果梳打特飲
超涼快~
2021-08-30
  • 酸菜魚
2021-09-02 1070 浏览
一個人都可以盡興的酸菜魚酸菜魚的特色就是主打2-4人份量的菜式,很多時候都不能一人獨享一大盤,因為實在吃不下。近日聞說有一間魚眾不同、可以一人獨吃的酸菜魚店,來到門面見到有2-3成客人都是單獨客,果然如是。檸檬味酸菜鱸魚  - 萵筍&海帶&薯粉 配凍柚子蜜 75元+12元*幾片檸檬與重量的檸檬汁,使酸菜的酸度更加突出,幾乎是酸味愛好者的天堂之物*鱸魚骨刺極少,頗滑嫩,份量尚足夠*萵筍切片與多條海帶,都是即日新鮮製成的老壇酸菜墨魚片 - 娃娃菜&豆腐皮&薯粉 配凍西洋菜蜜  85元+12元*傳統的老壇酸菜湯底,酸辣並行,第一口會較辣,之後就適應到*墨魚片好爽口,份量好多,非常推薦的主食類!*多條娃娃菜與豆腐皮,好味!*一碗薯粉直接倒入大碗之中,好像吃米線一樣,吃完都飽了#酸菜魚 #酸辣 #薯粉 #墨魚片 #娃娃菜 #豆腐皮 #老壇酸菜 #米線 #檸檬酸菜魚 #鱸魚 #萵筍 #海帶 #一個人都可以盡興 #啟德 #啟德一號 #香港 #中菜 #spicy #sour #fish #魚眾不同 #與眾不同 #晚餐 #DINNER #KUMAMON #熊本熊
一個人都可以盡興的酸菜魚

*鱸魚骨刺極少,頗滑嫩,份量尚足夠
*萵筍切片與多條海帶,都是即日新鮮製成的

*傳統的老壇酸菜湯底,酸辣並行,第一口會較辣,之後就適應到
*墨魚片好爽口,份量好多,非常推薦的主食類!
*多條娃娃菜與豆腐皮,好味!
*一碗薯粉直接倒入大碗之中,好像吃米線一樣,吃完都飽了

老壇酸菜墨魚片
檸檬味酸菜鱸魚