香港嘅酸菜魚都食過兩三間,通常份量都好大,要兩三個人share當一個餸咁食,今次呢間餐廳最好之處就係有一人份量嘅酸菜魚。湯底有幾款選擇,有辣有唔辣,除咗魚之外仲可以揀肥牛、墨魚片、毛血旺等等,另外仲包兩款配料,一個主食,自由度非常高,隨意配搭。老檀酸菜生魚片 $69 一人份量都好大份,魚肉同酸菜份量都多,老檀酸菜湯加咗蒜蓉,味道更香更惹味,生魚片好滑,配埋米線,食完好飽啊😋青花椒酸菜鱸魚 $75好鐘意青花椒嘅辣味,比老檀酸菜湯更加辣,魚肉揀咗鱸魚,肉質比生魚片更實淨,配菜揀咗豆腐同萵筍,份量亦都好夠,滿足!凍咸檸七 +$12凍檸七 +$12

老檀酸菜生魚片 $69

青花椒酸菜鱸魚 $75

凍咸檸七 +$12
凍檸七 +$12
今日朋友帶我嚟到啓德食酸菜魚,初次嚟到已經起咗好多樓盤,亦好近地鐵站,交通非常方便。坊間嘅酸菜魚一般都好大碟,但係呢間就有一人一份酸菜魚餐,極之適合我這個胃口不大的人。我們分別點了檸檬味酸菜生魚片及青花椒酸菜生魚片檸檬味酸菜生魚片🍋🐟內有腐皮、萵荀配上薯粉,非常入味同煙韌,加入檸檬感覺冇咁辣,萵荀好少店鋪有,口感爽甜,魚片厚肉嫩滑,腐皮味道好夾酸辣味,份量也好多青花椒酸菜生魚片🫑🐟 內有娃娃菜同海帶,健康之選,我們都叫小辣,但都好有濃烈辣度🌶飲品方面: 菠蘿鹹梳打特飲🍍🍹好似飲緊菠蘿冰一樣,十分解辣利賓納鹹梳打特飲,好有創意味道也不錯。

我們分別點了檸檬味酸菜生魚片及青花椒酸菜生魚片

飲品方面:
菠蘿鹹梳打特飲🍍🍹
好似飲緊菠蘿冰一樣,十分解辣
利賓納鹹梳打特飲,好有創意味道也不錯。

2021-06-12 96 浏览
.📍魚眾不同酸菜魚 (啟德一號)📍香港九龍灣沐寧街8號啟德一號(II)1樓A號舖這家店最大的特色就是有獨享餐😋就算自己1個人吃飯也可以點1人份的酸菜魚,那就不怕吃不完會浪費,雖然餐廳的名字是酸菜魚,但店家還是有提供其他食物作配搭香辣墨魚片配金針菇、豆皮跟手打薯粉(85hkd)香辣味道香濃,剛端上來的時候隔著口罩也能聞到,令人胃口大增,個人推薦要點金針菇跟豆皮,超級掛湯,每一口都可以邊吃邊喝到湯,而且湯底香辣濃郁讓人一口接著一口停不下來❣韓式泡菜口味的生菜牛肉炒飯(50hkd)它們的炒飯可以自選口味,有麻辣、醬香、海鮮、香蒜等等,韓式泡菜口味吃起來很開胃,微微辣之餘還有泡菜的酸味,而且份量也挺足的,下次還會想試試看別的口味❣餐廳的環境很寬,用餐的體驗很舒服,不會覺得很擠逼#foodiblum中式
📍魚眾不同酸菜魚 (啟德一號)
📍香港九龍灣沐寧街8號啟德一號(II)1樓A號舖

香辣墨魚片配金針菇、豆皮跟手打薯粉(85hkd)

韓式泡菜口味的生菜牛肉炒飯(50hkd)

餐廳的環境很寬,用餐的體驗很舒服,不會覺得很擠逼

#foodiblum中式
2021-06-11 160 浏览
啟德餐廳唔多,估唔到元朗呢間出名嘅酸菜魚已經率先進駐 😬 入到去先發現原來唔只酸菜魚,佢地仲有雞煲,火鍋,煲仔飯,款式都幾多喎老壇酸菜爐魚 📍$75湯底帶有少少微辣同香料味,加埋嫩滑爐魚,又無魚骨,食得好方便 👍🏻另外仲可以選擇2款配菜,我地就揀咗金針菇,夠吸味,同埋娃娃菜花膠濃湯雞煲 📍$78雞湯幾好飲喎 😬 可以將佢加落白飯到變湯飯 😂 岩哂我呢啲懶人 😂 啲雞份量都唔少,又唔會煮得過熟,仲真係有花膠係入面架
啟德餐廳唔多,估唔到元朗呢間出名嘅酸菜魚已經率先進駐 😬 入到去先發現原來唔只酸菜魚,佢地仲有雞煲火鍋,煲仔飯,款式都幾多喎

老壇酸菜爐魚 📍$75

花膠濃湯雞煲 📍$78
2021-06-08 181 浏览
今晚來到啟德,見到新開了一間賣酸菜魚的。便抱住試伏的心態來試一下。由於是新開張,所以裝修仲係非常企理。我叫了一個招牌的酸菜魚,選擇了小辣。由於佢仲可以加兩個配菜,我便加了我的最愛,腐皮同筍。主配有薯粉同米線選,我要了米線。酸菜魚酸度ok,不會太酸。但我唔係太食得辣,所以少辣都覺得有點辣。但腐皮真係同酸菜魚係絕配,筍亦很脆,兩樣都係黃金配搭。我還叫了一個海鮮炒飯,味道亦不錯,但忘了拍照,唯有下次有機會再補拍吧。喜歡吃酸菜魚的可以一試。
今晚來到啟德,見到新開了一間賣酸菜魚的。

便抱住試伏的心態來試一下。

由於是新開張,所以裝修仲係非常企理。

我叫了一個招牌的酸菜魚,選擇了小辣。

喜歡吃酸菜魚的可以一試。
酸菜魚
酸菜魚
至從疫情爆發以來,已經無再北上了,而個鋪酸菜魚隱,再愈來愈勁,想係香港食酸菜魚,但至少都要二人分量或以上,而且價錢唔平,如果一個人去食二人分量嘅嘢,又真係好似會食唔曬。。哈!係啟德一號商場內竟然揾到有一人分量嘅酸菜魚,而且性價比高。青花椒酸菜生魚片 ($69),可任選兩款配菜,我就揀左萵筍,腐竹。真係有好多生魚片嫁,仲要無骨啖啖肉配菜份量十足可揀配白飯或米線。我就揀咗白飯,始終白飯配酸菜魚係最夾嫁。只需用套餐價 +$7 就可以配飲品。我就整翻杯凍檸茶少冰少甜嘅。

真係有好多生魚片嫁,仲要無骨啖啖肉

配菜份量十足

可揀配白飯或米線。我就揀咗白飯,始終白飯配酸菜魚係最夾嫁。

2021-06-04 64 浏览
“老壇酸菜生魚片配豆腐皮,萵筍,薯粉”($69)“青花椒酸菜生魚片配白蘿蔔,金針菇,米線”($69)“菠蘿鹹梳打特飲”(+$12)“青蘋果鹹梳打特飲”(+$12)自從入咗酸菜魚關注組之後成日都會睇吓邊道有抵食酸菜魚😆睇睇吓發現到呢間喺啟德嘅魚眾不同🐟1人份酸菜魚好似幾抵食咁😛餐廳地點又幾就腳,喺正啟德站對開所以就一於去咗食🤩1人份酸菜魚可自選湯底,配料,主食最平$69就可以食到啦😍湯底方面都有唔少選擇叫咗當中推介嘅2款,分別係老壇酸菜湯同青花椒酸菜湯😝老壇酸菜魚嗰碗嘅配料叫咗腐皮,萵筍同手打薯粉而青花椒酸菜魚就叫咗白蘿蔔,金針菇同軟滑米線酸菜魚一碗其實份量都算幾多🥰而且鯇魚片處理得好好😍食落一啲都唔腥又滑😋老壇酸菜湯個酸味好香☺辣度唔算高怕辣嘅朋友應該都冇問題😆萵筍大大片好爽脆😙青花椒酸菜湯就多咗隻麻香超級惹味🤤而且辣度會高少少🌶個人就比較鍾意青花椒嗰碗😝白蘿蔔切成薄片,吸哂啲湯都係好正🤤米線同薯粉一碗都勁多🤣食哂都真係幾飽🤣飲品方面叫咗菠蘿鹹梳打特飲🍍同青蘋果鹹梳打特飲🍏跟餐都只係+$12😆味道係會有鹹檸嗰隻鹹味🤣幾得意🤣
“老壇酸菜生魚片配豆腐皮,萵筍,薯粉”($69)
“青花椒酸菜生魚片配白蘿蔔,金針菇,米線”($69)
“菠蘿鹹梳打特飲”(+$12)
“青蘋果鹹梳打特飲”(+$12)

自從入咗酸菜魚關注組之後
成日都會睇吓邊道有抵食酸菜魚😆
睇睇吓發現到呢間喺啟德嘅魚眾不同🐟
1人份酸菜魚好似幾抵食咁😛
餐廳地點又幾就腳,喺正啟德站對開
所以就一於去咗食🤩

1人份酸菜魚可自選湯底,配料,主食
最平$69就可以食到啦😍
湯底方面都有唔少選擇
叫咗當中推介嘅2款,分別係老壇酸菜湯同青花椒酸菜湯😝
老壇酸菜魚嗰碗嘅配料叫咗腐皮,萵筍同手打薯粉
而青花椒酸菜魚就叫咗白蘿蔔,金針菇同軟滑米線

酸菜魚一碗其實份量都算幾多🥰
而且鯇魚片處理得好好😍食落一啲都唔腥又滑😋
老壇酸菜湯個酸味好香☺辣度唔算高
怕辣嘅朋友應該都冇問題😆
萵筍大大片好爽脆😙
青花椒酸菜湯就多咗隻麻香超級惹味🤤
而且辣度會高少少🌶
個人就比較鍾意青花椒嗰碗😝
白蘿蔔切成薄片,吸哂啲湯都係好正🤤
米線同薯粉一碗都勁多🤣
食哂都真係幾飽🤣

飲品方面叫咗菠蘿鹹梳打特飲🍍同青蘋果鹹梳打特飲🍏
跟餐都只係+$12😆
味道係會有鹹檸嗰隻鹹味🤣幾得意🤣
2021-05-31 71 浏览
我好鍾意食酸菜魚,不過好多時因為怕食唔晒就冇叫,早排聽朋友講呢間魚眾不同有一人份酸菜魚而且又近我屋企,所以趁晚飯時同呀妹去食下。餐廳環境設計採取海洋色系同好多魚鱗圖案,主題相當特出,一睇就知係食魚嘅專門店🐟我地叫左一碗老壇酸菜生魚片,一碗青花椒酸菜生魚片,配兩杯特飲青蘋果梳打同利賓納梳打,梳打特飲都幾大杯,甜甜地又夠凍可以解辣,就算唔太食得辣都唔怕。老壇酸菜生魚片配萵荀腐皮米線,萵荀又嫩又爽口,米線粗幼適中,同老壇酸菜魚帶濃厚蒜味嘅湯汁好夾;青花椒酸菜生魚片配蘿蔔腐皮薯粉,蘿蔔吸晒青花椒湯非常入味,煙煙韌韌嘅薯粉同酸菜魚嘅配搭本身就已經冇得輸,兩碗生魚片亦都好足料,魚肉爽滑細嫩,但最驚喜係格狀腐皮,保證每一啖腐皮都包滿鮮味湯汁,腐皮多到好似一碗酸菜魚有兩款麵咁,好好味😋睇返一人份系列餐牌仲有好多款湯底同主題可以配搭,一定會再黎試晒佢💙

2021-05-29 82 浏览
今日嚟啟德探朋友,係一個仲係開發嘅地區中周圍都係地盤,探員朋友想搵嘢食,就喺啟德1號搵到呢間「魚眾不同」。🤪🤪啟德新區,個商場就自然新,餐廳裝修新,入去嘅時候感覺就好整潔,光猛。😎😎👍🏼入到去,好彩有位,因為呢個時候都多人去食,嚟得「魚眾不同」,梗係要叫返個酸菜魚。😋😋😋酸菜魚我叫了加薯粉😍,酸菜魚的份量適中,用料足夠,又酸又辣,湯底上見了很多辣椒和泡椒😍😍,可見用料足夠。薯粉不會太難咬爛,但又夠彈牙。價錢不貴。😋👍🏼另外叫了一個海鮮炒飯,呢個炒飯有泡菜,🤪有海鮮,但不是幾粒蝦仁這種海鮮,都有一啲魷魚等等。食落都ok🤪🤪👍🏼總的來說,這間餐廳用料足夠,性價比都夠,可以一試。😉😉👍🏼

總的來說,這間餐廳用料足夠,性價比都夠,可以一試。😉😉👍🏼
2021-05-24 90 浏览
是晚想吃米線,老公跟的都選了蕃茄湯底《蕃茄墨魚配薯粉》湯底是蕃茄紅紅的顏色,但是。。。沒有蕃茄的香味,味道非常淡,湯底除了配了四分之一的蕃茄外,完全難以察覺是蕃茄湯底。墨魚薄薄的,還算彈牙,其他配菜豆卜及木耳都是可想像的味道。整體非常之淡。《蕃茄龍脷魚湯米線》湯底跟墨魚的是一樣,都是很淡,完全沒有蕃茄味。龍脷柳鬆散無味。整體是填包肚子的。或許應該試試它招牌酸辣湯底會好一些
是晚想吃米線,老公跟的都選了蕃茄湯底

《蕃茄墨魚配薯粉》
蕃茄墨魚

《蕃茄龍脷魚湯米線》
蕃茄魚

2021-05-24
2021-05-22 186 浏览
夜晚食飯唔想咁多人,除咗工業區,住宅區都有得諗尤其是新樓盤,啲人以為冇嘢食,其實都有嘅,不過唔多,晏啲去可能就要同街坊搶位食㗎喇食辣需要勇氣,一向係懦夫嘅大胃,稍為挑戰吓呢度嘅酸菜魚呢度好在唔一定嗌一大煲,有一人前,仲可以配麵,麵係分開上,可以選擇倒晒落煲湯度,唔使好耐已經吸晒味配以腐皮同萵筍,爽到唔怕辣另外青花椒味就稍為辣啲,比較香辣油味呢個配薯粉就堅喇,啖啖滋味,呢碗碗咗白蘿蔔同娃娃菜,反而佢地係辣海中嘅一點清流主角魚肉超滑口,分分鐘連埋啲麵瀡咗入口都唔知食四川嘢,唔係勇者就一定要配嘢飲青蘋果同話梅粉嘅配搭,感覺有趣卻能適時救命
夜晚食飯唔想咁多人,除咗工業區,住宅區都有得諗

老壇酸菜生魚片

食辣需要勇氣,一向係懦夫嘅大胃,稍為挑戰吓呢度嘅酸菜魚

配以腐皮同萵筍,爽到唔怕辣

青花椒酸菜生魚片

另外青花椒味就稍為辣啲,比較香辣油味

主角魚肉超滑口,分分鐘連埋啲麵瀡咗入口都唔知

熱柚子

食四川嘢,唔係勇者就一定要配嘢飲

青蘋果梳打特飲

青蘋果同話梅粉嘅配搭,感覺有趣卻能適時救命
2021-05-21
老壇酸菜生魚片
青花椒酸菜生魚片
青蘋果梳打特飲
2021-05-21 115 浏览
《正宗麻辣風味🔥》———————————————-#魚眾不同 🐟-喺香港要食到正宗酸菜魚真心唔容易,今次專登入到到嚟啟德~一出地鐵站行唔夠5分鐘就到,以新派茶餐廳風格裝修,價錢親民😉-一人份系列佢包一個主食同兩款配料,成set加埋份量十足,都幾抵食😍我哋就揀咗鱸魚片,魚片肉質嫩滑,又無咩骨,好易入口~特別推薦青花椒酸菜湯,聽店員講係人氣招牌款式,果然冇介紹錯🌶青花椒辣味適中,帶點麻香,十分惹味😆豆腐皮同鴨血完全入哂味,無得輸~-另外我哋再叫咗個一人火鍋,檸檬酸菜湯做湯底,開胃醒神😙海鮮鍋包咗蠔、魚片同桂花蚌,相當新鮮~而豆腐皮同豆卜吸哂日月精華👍🏻另外仲有不少配料,例如娃娃菜、金菇、牛丸同魚蛋,最後仲可以煮個米線做底,非常滿足飽肚🤩-⭐ 參考價錢︰一人份系列鱸魚片青花椒酸菜湯手打薯粉:$90四季一人火鍋檸檬酸菜湯海鮮鍋:$128青蘋果鹹梳打特飲:+$12紅豆冰:$+12🍌 抵deal 指數:8/10💰 人均消費:$110
《正宗麻辣風味🔥》
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$110
2021-05-20
2021-05-20 48 浏览
喺啟德呢個美食沙漠,餐廳真係少,天氣咁熱又唔想行咁遠,所以就揀咗呢一間酸菜魚米線試試。星期六中午唔算多人,主要係附近返工黎放飯。餐牌主要有酸菜魚同水煮魚兩種,如果唔食辣,仲有煲仔飯之類。以川菜餐廳來講,川菜選擇比較少,主要真係做酸菜/水煮魚。我叫咗一個金湯酸菜魚鱸魚薯粉,金湯主要係酸菜煮成,濃而不咸薯粉相對比較幼,唔夠口感;鱸魚不過不失,就是份量比較少另外叫咗麻辣鱸魚薯粉,麻辣湯底夠辣,但味道層次未夠豐富。整體食物質素不過不失,住附近一解思辣之苦算係平價之選
我叫咗一個金湯酸菜魚鱸魚薯粉,金湯主要係酸菜煮成,濃而不咸
金湯酸菜鱸魚薯粉

薯粉相對比較幼,唔夠口感;鱸魚不過不失,就是份量比較少
另外叫咗麻辣鱸魚薯粉,麻辣湯底夠辣,但味道層次未夠豐富。
整體食物質素不過不失,住附近一解思辣之苦算係平價之選
2021-05-15
金湯酸菜鱸魚薯粉
2021-05-19 95 浏览
魚眾不同星期五放工後,同朋友出去食晚飯,抒緩一下工作壓力,迎接weekend嘅來臨,朋友嗜好辣,突然諗到一間食四川菜嘅餐廳,於是走去試吓,滿足一下味覺嘅享受!🥵😋* 老檀酸菜鱸魚(腐皮、萵筍、薯粉)🐠老闆極力推介,鱸魚非常鮮味嫩滑,配合酸酸辣辣嘅湯底,非常入味;腐皮份量十足,萵筍喜歡它翠綠的顏色,口感爽甜,薯粉煙煙韌韌,好滑好彈牙。☺️* 海鮮炒飯(泰皇海鮮味)🦐顏色鮮艷奪目,未開始食已經滿足視覺享受;炒飯粒粒分明,軟硬適中,配料十足,海鮮味完全融入炒飯底,我同朋友都食指大動,好有滿足感👍* 凍檸蜜近排天氣炎熱,一杯清涼嘅凍飲頓時消暑解渴,檸檬與蜜糖簡直係絕配,又可以解辣。* 菠蘿梳打特飲朋友飲的,佢話似咸檸七嘅菠蘿版,配搭好新奇。呢間餐廳值得推介俾喜歡食辣嘅朋友,餐廳鄰近地鐵站,非常就腳。😊👍

魚眾不同

* 老檀酸菜鱸魚(腐皮、萵筍、薯粉)🐠

* 海鮮炒飯(泰皇海鮮味)🦐

* 凍檸蜜

* 菠蘿梳打特飲
朋友飲的,佢話似咸檸七嘅菠蘿版,配搭好新奇。

2021-05-18 60 浏览
🍽魚眾不同酸菜魚 (啟德一號) (九龍灣)📍九龍灣沐寧街8號啟德一號(II)1樓A號舖.🍲 老壇酸菜魚 $58啟德都唔算有好多餐廳,而家算係比較特別嘅一間。不過佢個酸菜魚就真係好辣,我哋幾個都係食佢嘅老壇酸菜魚,我就加咗豆腐皮同蘿蔔。超級吸味。不過魚肉有啲散,唔新鮮。店員仲好細心叫我一定要家人加嘢飲,好彩聽話🌶
🍽魚眾不同酸菜魚 (啟德一號) (九龍灣)
📍九龍灣沐寧街8號啟德一號(II)1樓A號舖
🍲 老壇酸菜魚 $58