趟門入店氣氛緊張,一直播放著鼓聲,令心情抗奮被安排坐近bar枱,眼看前面師傅火光熊熊的在炒芽菜炒肉碎,由耳聽至眼看都像看處身於表演區一樣。先用QR code落單,然後職員會遞上點選拉麵,非常方便!由於試過免費中嘅最高級辣,覺得未算太激,所以今次決定挑戰加$15嘅鬼增辣!當店員遞上特製麻辣味噌拉麵,顏色同高辣截然不同,全碗通紅,仲灑滿辣粉,真係急不及待試飲一口混合左9種特製唐辛子嘅湯底。開頭幾啖還未有感覺,隨之辣味充斥每一顆味蕾,辣到揈手揈腳又耳鳴,頭額不斷冒汗,超爽!!拉麵不只湯底,最值得欣賞係件叉燒,應該話係件腩肉!層層油脂,超級惹味又多汁,夠獨特!朋友另一特色拉麵:芫茜麻辣味噌拉麵,岩晒一眾芫茜腔們
趟門入店氣氛緊張,一直播放著鼓聲,令心情抗奮

先用QR code落單,然後職員會遞上點選拉麵,非常方便!

特製麻辣味噌拉麵(鬼增辣)

朋友另一特色拉麵:芫茜麻辣味噌拉麵,岩晒一眾芫茜腔們

2019-09-16
特製麻辣味噌拉麵(鬼增辣)
2019-09-29 77 浏览
上網見到呢間日本過江龍拉麵,即刻約朋友一齊黎食!本來以為排隊要排好耐,結果我星期六既7點零鐘黎食,唔使排好耐就入得去啦一開始就係慕芫荽之名而來,當然黎一探真偽啦佢既地獄辣係另一招牌,唔係好好辣既我叫左少辣見到一碗滿滿既芫荽已經流晒口水,結果芫荽味不是想像中既重,但係整體好濃味,愈食愈口喝,所有配料配合得剛剛好,意外地芫荽同拉麵都好夾佢既份量同正常拉麵差唔多,但就好飽肚,平時可以食晒成碗麵既我,今次食左一半已經覺得好飽,但因為太好食,我都逼自己食晒佢
上網見到呢間日本過江龍拉麵,即刻約朋友一齊黎食!

一開始就係慕芫荽之名而來,當然黎一探真偽啦
佢既地獄辣係另一招牌,唔係好好辣既我叫左少辣

2019-08-17
2019-09-27 667 浏览
今晚跟朋友在535做完運動,做完運動特別肚餓,又不想周圍找餐廳-鬼金棒,一到樓下就見到對面有間新開張的拉麵的,外內都黑黑暗暗,感覺很神秘,招牌有鬼字更覺特別,就決定入去試試。餐廳內上方放滿鬼面罩和一些日式鬼神的道具,覺得主題性豐富,拉麵店來說算是很大,坐吧檯可以看到廚師即場製作,點餐以手機掃瞄二維碼落單,非常方便,餐牌菜式不算多,但勝在夠專,特制辣麻味噌拉麵其實可以自選無、小、中、高辣。我們點了莞茜辣麻味噌拉麵$110、炒豆芽菜辣麻味噌拉麵$100、肉飯$45、芬達$15、可樂Zero$15。莞茜辣麻味噌拉麵 – 相信是這裡的招牌菜,莞茜鋪滿整個面,非常愛吃莞茜的我簡直口水直流,有一磚厚厚的豚肉,非常香濃,入口即溶,是我吃過最好吃的豚肉。炒豆芽菜辣麻味噌拉麵 –豆芽廚師即場炒,大球火焰坐在吧檯也能感覺到,點了中辣辣度也能接受,麵條較平日吃的粗身,彈牙口感一流。肉飯 – 採用正宗日本珍珠米,顏色光澤粒粒分明,加上招牌厚切燒豚,送飯一流。還提供即棄圍身,非常體貼細心,環境也感覺不錯,食材用料上盛。

2019-09-26
2019-09-21 824 浏览
這個炎熱的晚上,我在這個紅磡海底隧道塞車塞了一個多小時,午飯只吃了一點的我,感覺自己的胃都像洩了氣的氣球一樣。下車後,覺得今天想吃一點有湯的東西,還帶一點辣,麻辣米線?酸辣粉?最後去了這一間鬼金棒麻辣拉麵,因為塞車的關係,來到的時間已經八點了,有差不多10個人在排隊,但看着這個吸引的門面,加上店內人來人往,感覺應該非常好吃。一踏進門外,一句日文的歡迎,看着這個開放廚房的熊熊烈火,真的讓人有更大的空腹感,我覺得自己今晚的選擇一定沒有錯,我們點了一碗芫荽辣麻味增拉麵,一碗增量叉燒辣麻味增拉麵,還有一個肉碎飯,兩個女生吃這麼多,因為我們真的太餓了。首先,的是芫荽辣麻味增拉麵,這個芫荽的量,可以覆蓋整個拉麵,形成小山,對着這個芫荽控的我,已經按耐不住我的右手,大口大口的把拉麵送進我的口𥚃,點了小麻小辣的我,覺得這個份量非常好,舌頭麻痹,加上微辣充斥着我的口腔,再加上一口芫荽,原來幸福就是這麼容易。再來的就是增量叉燒辣麻味增拉麵,這一片大大的叉燒,對於我這個肉肉的朋友,她的眼睛就發了光,大口咬下那叉燒,不但夠淋,肉汁濃厚,表面那肥油更讓她樂而忘返,嚷着為什麼沒有點雙倍叉燒。吃到一半的時候剛剛好那

吃到一半的時候剛剛好那肉碎飯就上場,那個肉碎不是你吃到的台灣肉碎那樣,一絲絲的,非常入味,那肉汁配上白飯,吃三碗也沒有問題,只怕明天裙子穿不上。
今天的這一頓日本拉麵,讓人看到另一類的日本拉麵,麻辣的程度你只要選得對,我擔保你會愛上這個拉麵。
2019-09-17
  • 芫茜麻辣味噌拉麵
2019-09-19 131 浏览
來自東京神田的過江龍鬼金棒 早前駕臨香港。有咩咁特別?就係辣麻風的日式拉麵,嗜辣的朋友不要錯過。坐下先用QR code 掃描下單,完全係自助。你都唔使擔心考慮食物嘅時候太耐。好有獲氣的廚房!而我和朋友卻點了這兩款:芫茜辣麻味噌拉麵 ($110) & 玉米筍辣麻味噌拉麵 ($100) 另外加了$15追加味玉,就是蛋。先說湯底,比較濃和杰身。味噌加了辣味不會過分搶鏡。 入口嘅頭幾啖可能比較凍,好彩朋友叫我試下飲下底啲湯,真係仲好熱。玉米筍鮮甜可口,加入大量的芽菜,識落唔會太過膩。由於拉麵是粗麵,所以掛湯力比幼麵好,食落彈牙。而叉燒是驚喜的,慢煮所以軟腍富油香。追加的味玉好入味,蛋黃呈半熟嘅狀態,甜甜地。而我碗芫茜真係好澎湃,入口又香。茜友就真係要叫,每啖都充滿著清新的味。我點的小辣簡直就係濕濕碎。朋友點的高麻中辣就相當有驚喜,入口刺激,但又未係去到邊食邊飲水的程度。愛辣朋友可以試下👹鬼增級辣麻程度,混合共九種特製唐辛子,包你滿意🌶辣和麻可選不同程度!因為加咗大量嘅芽菜,食晒成碗都唔覺得膩。

好有獲氣的廚房!

而我和朋友卻點了這兩款:

2019-09-18 137 浏览
朋友住沙田,  他是日式拉麵迷, 知道日本東京的過江龍 鬼金棒 剛駐進銅鑼灣, 特約我齊齊吃.此店以月賣超過 27,000 碗拉麵 紅遍東京. 我們怎可不來打卡.今晚中秋假期後,   又未有太多人知道之前, 可幸不要排長龍.  鬼金棒 果然有特式, 門口那枝棒, 好大型, 門面好鬼靚.店內氣氛不錯.   座位好整齊. 裝潢有日式鬼怪面具, 用紅色燈光配襯,  吊飾有鬼金棒,  盡顯魔幻神秘感.細膽朋友, 或會嚇至目定口呆. 裝修全拉麵店形式,  我們喜歡坐吧檯.   店內也設有四人或二人方座.檯上有調味品, 紙圍裙, 自助飲水制, 方便又乾淨.用手機落單. 好前衛,   看看餐牌, 先點飲品.   我們揀了与可樂, 雪碧.   繼續點主食拉麵.提供五種辣度的拉麵, 由全無, 小, 中級, 辣麻味噌拉麵.   及三種不同粗幼度麵條.食材以半肥瘦叉燒為主題.   可選制面軟硬度,  調味, 湯既濃度,  多少配料,  或追加配料. 坐吧檯對著開放式廚房, 近距離欣賞拉麵師傅的工作.  準備的叉燒好正.朋友點, 味玉辣麻味噌拉麵.日式叉燒, 伴有溫泉蛋,  蔥花,  濃豬骨湯作湯底,   叉
鬼金棒 果然有特式, 門口那枝棒, 好大型, 門面好鬼靚.
店內氣氛不錯.   座位好整齊.
細膽朋友, 或會嚇至目定口呆.
檯上有調味品, 紙圍裙, 自助飲水制, 方便又乾淨.
用手機落單. 好前衛,   看看餐牌, 先點飲品.
我們揀了与可樂, 雪碧.   繼續點主食拉麵.

坐吧檯對著開放式廚房, 近距離欣賞拉麵師傅的工作.
準備的叉燒好正.
朋友點, 味玉辣麻味噌拉麵.
日式叉燒, 伴有溫泉蛋,  蔥花,  濃豬骨湯作湯底,
叉燒肥瘦均勻, 肉香嫩滑, 軟腍.   溏心蛋黃真的好香, 溫泉式, 好濃蛋味.  湯底, 麵一齊食, 味濃而不膩.
拉麵煮得剛好,  依要求中度軟硬, 入口勁彈牙, 質感不錯, 份量適中.
我點的是, 叉燒辣麻味噌拉麵, 上臺熱熱,   今次不吃辣, 因為近期有小小咳.
粟米心好嫩滑.
蔥花香,  芽菜爽, 叉燒香味濃.
朋友吃了又吃, 追加肉飯, 米飯粒粒軟熟, 叉燒肉質滑 !
別忘記看洗水盆, 帶來最後驚喜 !!

拉麵甚有水準, 價錢亦合理公道. 我們會再来.
2019-09-16 118 浏览
鬼金棒上年喺日本食過,印象非常深刻因為一入到店內已經聞到好香,而且會見到拉麵師傅即刻爆炒配菜,所以回港後都有介紹比身邊嘅朋友去池袋一試但係本人係香港真係好少食拉麵,尤其是早幾年滿心期待一蘭喺香港開分店,最終大失所望(純粹個人口味)早幾日有朋友想去挑戰佢嘅麻辣拉麵,我真係純粹去陪朋友食,冇任何期望,結果我好肯定我會繼續光顧一入鋪同樣已經聞到好香,同日本一樣我今次都係叫小麻小辣,因為本人並不是一個好食得辣嘅人,睇到拉麵師傅爆炒芽菜粟米仔等配料,未食視覺上已經覺得好吸引同埋好有鑊氣,面嚟到先飲一啖湯,非常濃厚,味道同日本一樣,面質非常有彈性,叉燒睇落好邪惡但係真係入口即溶,隻味玉本來想咬開佢幫佢影張相但係佢實在太過流心,所以一口把它K.O.,好好食....我敢說同日本味道一樣,相反以我一個女仔嘅標準反而覺得香港分店我可以飲埋湯都唔會覺得好膩,因為上次喺日本我係食唔晒嘅....(當然我不排除係當時個肚餓程度啦)同行嘅朋友叫咗一個大辣大麻,睇佢流晒鼻水應該食得好過癮價錢方面個人認為當我平時去食出名少少嘅車仔麵都要$6,70嘅時候,一碗咁多工序步驟嘅拉麵收百幾蚊....合理,加上個位置喺銅鑼灣一直

同行嘅朋友叫咗一個大辣大麻,睇佢流晒鼻水應該食得好過癮

一直認為過江龍嘅餐廳會有失準,呢間鋪頭的確令我改觀
仲有一樣好重要員工態度服務好好因為鋪頭係用Q R code落單嘅,我最後落單嘅步驟遇到有少少問題佢哋即刻好主動過嚟問我有冇嘢要幫手,讚

希望你哋一直保持質素

2019-09-16 785 浏览
週四傍晚與表妹啤咗個幾鐘頭歡樂時光後,兩口子就去咗附近一家新開嘅拉麵店「鬼金棒」度醫肚。日本過江龍雖以辣為名,但「鬼門」外嘅辣牌上清楚道出拉麵其實係可選「無辣」及「無麻」嘅。店內樑上排滿大大小小嘅鬼面具,桌上亦擺出可愛嘅鬼公仔作裝飾,相當吻合店名。店子前方右手邊位置為開放式廚房,大約有十個吧位圍繞著。由於六點半左右已經八成滿座,兩口子就被安排坐較入嘅合併式散座。餐桌上有自助筷子、紙巾、調味料及清水,齊備潔淨。電子落單環保簡易。點好菜,妹妹仔迅即一人派發一條圍裙,十分衛生。並為兩個酒鬼送上凍啤!小肥點咗碗無辣無麻嘅「芫荽麻辣味噌拉麵」($110)。如相所示,橫影掂影主材芫荽都成座山咁高,芫荽實屬勁量級!芳香嘅芫荽山下藏有清新爽脆嘅芽菜。厚厚嘅五花腩層次分明,而且入哂味。拉麵麵條粗身得黎煙韌彈牙。「鬼金棒」環境簡潔企理,年輕嘅服務生友善有耐性,「芫荽麻辣味噌拉麵」嘅芫荽山賣相不單夠哂震撼,拉麵亦量足飽肚,如果可以有埋日本生啤飲就更加理想啦!
店內樑上排滿大大小小嘅鬼面具,桌上亦擺出可愛嘅鬼公仔作裝飾
,相當吻合店名。
餐桌上有自助筷子、紙巾、調味料及清水,齊備潔淨。
電子落單環保簡易。
點好菜,妹妹仔迅即一人派發一條圍裙,十分衛生。
並為兩個酒鬼送上凍啤
三得利啤酒
芫荽實屬勁量級
芳香嘅芫荽山下藏有清新爽脆嘅芽菜
芫荽麻辣味噌拉麵
厚厚嘅五花腩層次分明,而且入哂味。
拉麵麵條粗身得黎煙韌彈牙
2019-09-12
三得利啤酒
2019-09-13 126 浏览
KIKANBO from Japan branches to cwb.They specialize in spicy ramen and you get to choose the level of spiciness for the chili and sansho .The ramen shop is hard to miss as there is a huge Kanabō by the door!!!There are smaller ones inside.At the bar table, you can see flames and get a closer look.You order by scanning the QR code but I got a blank screen on my phone so the staff lent me her phone.As the menu was all in Chinese, I ended up ordering two misos, one with babycorn and one without.I wa

I wasn't really bothered with the corn because it was just placed on top to garnish hence it was cold.
Most ramen joints serve spring onions but here they give you Chinese chives which was interesting.
The ramen was flat and broad like tagliatelle but with it was firmer with a chew like udon.
Moving on to the broth, one was not spicy with a strong miso taste and the one I had was to my liking as I chose medium strength for the Sansho pepper which has a numbing effect on the palate.

Overall highly recommended if you like spicy cuisines and for people who like Sichuan numbing style dishes.
2019-09-13 91 浏览
在銅鑼灣新開的過江龍,鬼金棒,原來配料是用九條小玉米和一大塊的滷得好軟熟的五花腩,小量的芽菜,味道正正常常,麵條用直身麵,加45元有大肉飯,但不推介,偏貴得一小塊,總體來說不過不失,下單用手機掃二維碼,

3K
2019-09-12 119 浏览
鬼臉,強勁的打鼓聲,好有氣勢的一間拉麵店,香港少有的特色。點餐不經人手,完全電子化,與時並進。只要掃描一下 QR code,可揀選自己喜愛的麵款,辣度,麻度,追加小吃,還有肉碎飯....快手快腳,效率極高。芽菜辣麻味噌拉麵芽菜勁多,追加了芫茜,成坐小山似的。湯底極為濃稠,味噌口味顯著,少少辣度增添食欲感。麵條掛湯力不錯,有彈力,再加上芽菜和芫茜,非常爽脆有嚼口。义燒不是一片片,是磚塊,瘦中帶肥,軟腍入味,正!只可惜只一塊,略為少了一點。
鬼臉,強勁的打鼓聲,好有氣勢的一間拉麵店,香港少有的特色。

芽菜辣麻味噌拉麵

2019-09-12
昨天由於會議突然結束, 急急約朋友在附近食個午飯, 在世貿中心附近發現了一間新開的日式拉麵店, 由於時間尚早, 人客不算太多, 就直接入內取位~店子名字叫鬼金棒, 源自於日本東京, 亦是日本著名的拉麵店! 所以味道材料都很有地道日本風味~ 餐廳是用手機Scan QR Code, 直接在手機上點選菜式, 拉麵選擇不太多, 主打超打超麻味道, 而且很有鑊氣的肥美叉燒, 辣度和麻度就有5個不同程度, 客人可由細到大的"鬼增辣", 小妹怕辣但愛麻,所以就選了無辣和小麻, 另外還可以加錢增量配菜如玉子荀、芫荽、味玉、大豆芽菜等等, 彈性頗高!在手機下了單後, 食物很快就上來了! 我和朋友都點了特制辣麻味增拉麵, 賣相極度吸引, 湯頭閃閃發光, 內裡放了兩大件肥美五花腩叉燒、玉米、疍和滿滿的香蔥~ 呷一口湯底真的超美味! 原來湯頭用上魚湯和豬骨湯來熬製而成, 另外再加上秘製味噌, 入口濃郁豐富, 有陣陣香燒叉燒味道和味噌豬骨的香味, 叫人一試難忘!由於我的有少麻辣,店子加上秘製唐辛子,頂級和歌山葡萄山椒和香麻油秘製, 入口既香且麻, 麻燙的感覺在上唇彈動, 很有層次亦非常不錯~ 麵

麵條方面超級有彈性又彈牙!!! 份量都頗大, 一個女生吃完就擠不下其它東西了~

主角叉燒用慢火煨成, 肥膏部份看似肥膩, 但一入口就完全溶化, 連帶煨到一絲絲的廋肉部份, 口感豐富肥美, 充滿肉香, 不能不試~

配角如玉米和芽菜都是師傅用鑊明火大炒, 難怪又香又好味, 食落充滿鑊氣! 玉子是流心疍, 裡面的疍汁充滿疍香, 混合湯底來吃, 一大滿足!

我們也點了肉碎飯來試試, 肉碎亦是鎮店之寶的肥美叉燒, 白米用上珍珠米粒, 口感特別好, 叉燒撕成一絲絲伴上醬肉和蔥花一同吃,  美味程度不比拉麵差, 但個人還是偏愛拉麵~

這裡亦有飲品提供, 分別有烏龍茶和各款汔水, 價錢中等, 約十多廿元。

沒有加一亦坐得頗舒服, 服務員都笑容滿面, 我們應該下星期再去挑戰特辣拉麵!~~~

鬼金棒
銅鑼灣謝斐道530號地舖
T: 24813383
2019-09-11
2019-09-08 414 浏览
同女朋友終於可以一齊出去食午餐,佢話呢一間麻辣湯拉麵叫我去試吓因為知道我鍾意食麻辣,滿心歡喜,入到去見到個裝修都幾得意……都好工整……叫咗碗最貴$120嘅唔知咩名嘅麵,再加多$15麻同埋$15辣(最高級版係要加錢嘅)諗住睇下佢有咩咁正……我坐咗響探查,睇住三個師傅煮麵……一啲都唔協調🤦🏻‍♂️我都估到會賴嘢……碗麵嚟到我見到就係落咗半樽一味粉同埋半樽山椒粉嘅杰撻撻拉麵……原來加咁多錢就係為咗食樽裝粉……湯底唔夠味噌、佢一舊咁樣嘅古代豬軟骨……根本就係包裝貨品……個糖心蛋係唯一此番樣嘅蛋我個碗拉麵$150 ,其實只係值$50,因為根本一啲誠意都冇!鍾意食麻辣嘅朋友千祈唔好去!你會極度失望😞
原來加咁多錢就係為咗食樽裝粉……

2019-08-21
2019-09-07 246 浏览
鬼金棒一開,已經好想試下,但次次都排晒長龍。今次未夠中午十二點我們一班同事決定勇闖,終於不用排隊啦。個人其實一直好喜歡食麻、辣,更大愛芫茜呀!!! 所以好快就決定食芫茜辣麻味噌拉麵,仲忍不住加左味玉,好滿足!落單用自己電話掃QR CODE就得,一班人各有各落都幾方便。因為第一次試,怕自己承受不了,選了小麻小辣。個湯好厚身,仲夠熱,下次會選中麻中辣。但是味玉就有少少失落,因為爛左唔夠完美(其實加左$15嫁)。肉呢,真係好味,夠晒淋!會再來的!!
鬼金棒一開,已經好想試下,但次次都排晒長龍。
今次未夠中午十二點我們一班同事決定勇闖,終於不用排隊啦

芫茜辣麻味噌拉麵
加了味玉

)。肉呢
,真係好味,夠晒淋!

會再來的!!
2019-09-05
芫茜辣麻味噌拉麵
2019-09-07 156 浏览
一進入這間拉麵館安排我們坐吧枱,之後就用QR code揀選食物,我們叫了兩碗拉麵兩內裏嘅叉燒超淋超好食,湯嘅味道都好好夠味得來不太鹹,只是抽風系統較弱,這拉麵館絕對係可以再去幫襯。