呢間拉麵係嚟自東京主打麻辣口味嘅拉麵充滿鬼怪氛圍嘅裝修都係賣點之一~喺門口就掛咗把巨大嘅鬼金棒同日本店係一樣㗎 🇯🇵店入面有好多妖怪面具配合埋燈光效果同背景音樂將神秘主題玩得出色如果坐吧枱仲可以欣賞到師傳炒配料炒到好大火呢 🔥未食嘢之前已經有好多官感享受,哈哈【特製辣麻味噌拉麵】呢度嘅拉麵用咗熬足 8 個鐘嘅豬骨湯底再加上味噌、秘製辣椒同香麻油無論「辣」定「麻」都有唔同程度可以揀就算揀完全唔麻辣都得㗎 😚我就揀咗「小辣」同「小麻」試下先我個拉麵勁豐富呀有成隻流心蛋、珍珠筍、芽菜同蔥花慢煮嘅厚叉燒有兩件𠻹呢 🤤小辣麻嘅程度都算易入口食開辣可以挑戰中辣或以上而呢度嘅拉麵係 mix 咗三種粗幼既有粗身麵條增加掛湯力又有口感清爽啲嘅幼身麵即使個湯底濃稠都唔會覺得漏 👍🏻叉燒嘅風味與別不同經過反覆腌製同慢煮非常肥厚軟腍帶有八角嘅香氣有少少中華風咁中間嘅珍珠筍模仿迷你鬼金棒而且一路食就會見到碗內嘅妖鬼圖案所用嘅餐具器皿全部好有心思呀 ❤️就連牙籤筒都貼題㗎【芫荽辣麻味噌拉麵】朋友係極鍾意食芫茜 所以呢個芫茜拉麵超啱佢!海量嘅芫茜令個拉麵辣麻得嚟清新啲 🍜底下嘅配菜都一樣不過叉燒就一件咁【大肉飯】朋友
呢間拉麵係嚟自東京
主打麻辣口味嘅拉麵
充滿鬼怪氛圍嘅裝修都係賣點之一~
喺門口就掛咗把巨大嘅鬼金棒
同日本店係一樣㗎 🇯🇵

店入面有好多妖怪面具
配合埋燈光效果同背景音樂
將神秘主題玩得出色
如果坐吧枱仲可以欣賞到師傳炒配料炒到好大火呢 🔥
未食嘢之前已經有好多官感享受,哈哈

【特製辣麻味噌拉麵】
呢度嘅拉麵用咗熬足 8 個鐘嘅豬骨湯底
再加上味噌、秘製辣椒同香麻油
無論「辣」定「麻」都有唔同程度可以揀
就算揀完全唔麻辣都得㗎 😚
我就揀咗「小辣」同「小麻」試下先

我個拉麵勁豐富呀
有成隻流心蛋、珍珠筍、芽菜同蔥花
慢煮嘅厚叉燒有兩件𠻹呢 🤤

所用嘅餐具器皿全部好有心思呀 ❤️
就連牙籤筒都貼題㗎

【芫荽辣麻味噌拉麵】
朋友係極鍾意食芫茜
所以呢個芫茜拉麵超啱佢!
海量嘅芫茜令個拉麵辣麻得嚟清新啲 🍜
底下嘅配菜都一樣
不過叉燒就一件咁

【大肉飯】
朋友仲追加多個大肉飯
叉燒啖啖肉好似東坡肉 😋
用啲拉麵湯撈飯更加惹味!

2020-09-15 1731 浏览
*第一次食鬼金棒,終於有機會試到。朋友話呢間好特別,可以揀麻又揀辣,又可以走芽菜走韮菜,好似食米線咁。但下次我會揀辣d 又麻d,今次第一次食就保守d 先,不過個湯底真係好特別好正!*我揀左玉米筍辣味噌拉麵,估唔到超多玉米筍,差不多有成10條!*拉麵有少少扁身同平時食果d 唔同,煮得好彈牙,重點係份量超大食完勁飽*其實最有驚喜係舊叉燒,好似東玻肉咁一磚仔,以為點都會鞋鞋地同埋難咬,點知係好軟熟,而且有肥又有肉,夾埋一齊食係幾正。*本身怕會好辣仲嗌左兩罐可樂飲,諗返圯都覺得好好笑😂*

本身怕會好辣仲嗌左兩罐可樂飲,諗返圯都覺得好好笑😂

2020-09-10
  • 玉米筍辣麻味噌拉麵
2020-09-12 90 浏览
這家拉麵見有不少朋友推薦,近日有時間,便來一試究竟。餐廳門面一片暗黑色,有不少鬼怪駐守,戒備森嚴。推門而入,裝潢仍是一片漆黑,只有上方的紅色暗光,配搭不少妖怪面譜。餐廳以手機下單,清一色拉麵,可以自由選擇辣和麻的程度,也可以選擇走辣。⭐️玉米筍辣麻味噌拉麵$100拉麵上佈滿十多條玉米筍,玉米筍表面微微烤過,入口爽脆甘甜。我點了走辣,湯頭濃郁,有不少蔥花和蒜粒,入口味道醇厚,配上特厚叉燒肉,粗麵條入口彈牙,浸泡久了也依然有爽口。⭐️味玉辣麻味噌拉麵$100這碗點了微辣和微麻,湯裏有不少蔥花和蒜粒,濃香的湯頭帶有一絲絲辣味,刺激味蕾。除了出色的湯頭,還有厚厚的叉燒,叉燒偏瘦,但熬煮得十分入味,入口很香。另外還有一顆流心蛋,加上彈牙麵條吸附湯汁,十分美味!⭐️汽水一啖拉麵,配上一啖汽水,很爽!▫️湯底濃郁,是口味較重的拉麵,也很合我的胃口。
這家拉麵見有不少朋友推薦,近日有時間,便來一試究竟。

餐廳門面一片暗黑色,有不少鬼怪駐守,戒備森嚴。

⭐️玉米筍辣麻味噌拉麵$100
玉米筍辣麻味噌拉麵

拉麵上佈滿十多條玉米筍,玉米筍表面微微烤過,入口爽脆甘甜。

⭐️味玉辣麻味噌拉麵$100

味玉辣麻味噌拉麵

另外還有一顆流心蛋,加上彈牙麵條吸附湯汁,十分美味!

⭐️汽水

一啖拉麵,配上一啖汽水,很爽!

▫️湯底濃郁,是口味較重的拉麵,也很合我的胃口。
玉米筍辣麻味噌拉麵
2020-09-11 31 浏览
好一陣子沒來銅鑼灣、好想吃拉麵、又來到了sogo後面的鬼金棒。午後二時多又是一條人龍、果然好吃的拉麵店在經濟不景下仍然人氣滿滿。今次友人點了辣麻味噌拉面、小辣小麻湯底好香、非常濃郁。不吃辣的朋友也可以試試小辣小麻、那丁點的麻提昇了味道層次。增量义燒真的很大塊、但仍保持嫩滑、少許肥肉帶來入口溶化的感覺。半熟溏心蛋也很美味!今次試了芫茜辣麻味噌拉麵、滿滿一碗芫茜倒進去像一座小山般誇張。想不到芫茜跟味噌湯底又真的幾夾、不但中和了芫茜的原有青草味道、還多添一份香氣。另外再加了粟米芯、足足有十條、微微燒過後更爽脆好吃!這家拉麵份量頗大、吃完真的飽翻了、卻又十分滿足。

另外再加了粟米芯、足足有十條、微微燒過後更爽脆好吃!

這家拉麵份量頗大、吃完真的飽翻了、卻又十分滿足。
在銅鑼灣工作的小編,因為限聚令的關係,只能相約一個同事外出用膳同事提議試試這間以日本神怪為主題的東京的過江龍辣麻拉麵店,鬼金棒店內共有25種配搭的麻辣拉麵選擇辣度及麻度則分成5個級別(不辣、小辣、中辣、高級辣到鬼增辣)餐廳細心地為客人提供圍裙,以防弄污衣服愛好麻辣的小編點了特製辣麻味噌拉麵客人可以根據自己喜好挑選麻辣程度小編今次選了中辣,中麻對於吃得辣小編來說,中辣都不算太辣,容易入口但麻味是十分足夠的由於十分喜歡吃芽菜,所以加了$15多要一份芽菜而叉燒肥瘦平均而且份量十足 吃一片已經很飽了吃拉麵,當然要追加一罐可樂總括而言餐廳食物質素良好,而且店員態度友善小編表示會再次光顧

店內共有25種配搭的麻辣拉麵選擇

餐廳細心地為客人提供圍裙,以防弄污衣服

愛好麻辣的小編點了特製辣麻味噌拉麵
客人可以根據自己喜好挑選麻辣程度
小編今次選了中辣,中麻
對於吃得辣小編來說,中辣都不算太辣,容易入口
但麻味是十分足夠的
由於十分喜歡吃芽菜,所以加了$15多要一份芽菜
而叉燒肥瘦平均而且份量十足 吃一片已經很飽了

吃拉麵,當然要追加一罐可樂

總括而言
餐廳食物質素良好,而且店員態度友善
小編表示會再次光顧
2020-08-04
💚召喚芫荽控!! 我細個曾經好憎食芫荽, 但唔知點解人大下大下竟然勁中意食芫荽XD😂 有人都係會細個勁唔鍾意食嘅野, 但大個咗就鍾意食? XD🤣🍜早排版面充斥住呢間東京過江龍拉麵, 終於去左食啦, bar枱同廚房用透明隔板隔開, 餐廳有提供圍裙, 同用QR code點單, 幾方便又可以減少接觸~😈原來餐廳係主打麻辣拉麵, 辣度當然可選火熱的鬼增🌶、大中小辣到無麻無辣等級別, 而我唔太食得辣, 所以叫左一碗無麻辣,一碗少麻少辣試下, 食得辣之人, 不妨試下佢既特製麻辣XD😈😈🔹芫荽辣麻味噌拉麵 ($110)呢碗叫左無麻無辣, 一黎到已經見到大量芫荽鋪滿面頭😍, 豆芽等配菜都好足料, 味噌湯底幾香濃唔咸, 但就有少少油膩, 麵身軟硬度適中, 掛湯能力幾好, 加上芫荽吸埋湯汁, 入口好fresh👍🏻, 而叉燒都好大舊, 有輕輕燒過, 好香口又肥瘦適中, 下次會試下少麻辣, 應該有更多唔同層次嘅口味!👍🏻🔸味玉辣麻味噌拉麵 ($100)黎到呢到點都要食下麻辣, 所以都叫左碗少麻少辣試下, 同香濃味噌湯底好夾, 舌頭先有麻麻地嘅感覺, 再有辣嘅後勁, 個人覺得唔算太辣, 喺我尚可接受嘅辣度,比

芫荽辣麻味噌拉麵

🔹芫荽辣麻味噌拉麵 ($110)

味玉辣麻味噌拉麵

🔸味玉辣麻味噌拉麵 ($100)
黎到呢到點都要食下麻辣, 所以都叫左碗少麻少辣試下, 同香濃味噌湯底好夾, 舌頭先有麻麻地嘅感覺, 再有辣嘅後勁, 個人覺得唔算太辣, 喺我尚可接受嘅辣度,比無麻無辣更勝一籌, 絕對值得一試!🤩👍🏻 叉燒同樣軟腍入味, 而流心蛋都調控都好出色, 質感滑溜!

肉飯

🔹肉飯 ($45)
最後同店員追加個左肉飯, 姐係叉燒飯, 飯係用左珍珠米, 好煙韌, 再回味下叉燒, 連埋叉燒汁撈飯勁夾, 估唔到除左拉麵外, 肉飯都幾有驚喜!🤤
2020-07-12
芫荽辣麻味噌拉麵
肉飯
2020-07-16 89 浏览
自從上次食完之後對鬆軟入味嘅大舊肉同超濃厚湯底一直念念不忘,同埋好想試大辣大麻🤪所以又黎食喇😋..◾️增量叉燒辣麻味噌拉麵 • $115 (+味玉$15)原來大辣大麻係用紅色碗,上次中辣用白色碗,湯底一如既往都係咁濃厚,加上大辣紅卜卜嘅顏色令湯底睇落更濃味😂令到食落去有點似食沾麵!果然係重口味之選🤪大舊肉都一樣咁鬆軟入味,希望一直keep得住水準👍◾️特製麻辣味噌拉麵 • $120呢碗係冇辣冇麻嘅,相對冇咁重口味,朋友都話舊肉好好食,麵質可以幼身啲就更好啦!◾️肉飯 • $45原來叉燒配飯都幾好食!因為舊肉夠鬆軟入味,就算冇乜汁都唔會dry🤤
◾️增量叉燒辣麻味噌拉麵 • $115 (+味玉$15)

◾️特製麻辣味噌拉麵 • $120

◾️肉飯 • $45

• 味玉辣麻味噌拉麵
2020-07-16 48 浏览
平時食飯時間都會見到哩間拉麵店有人排下隊,難得星期日下午三點無人排就入去試下啦!店入面的裝修都別具玩味,我同朋友分別點了味玉麻辣味噌拉麵同芫荽辣麻味增拉麵。首先係無芫荽版本,舊叉燒係厚切甘上,燒得好香,油脂味也恰到好處,唔會話太肥!個湯底都係偏重口味,個人黎講係好中意!成個麵的份量都幾大,對女仔黎講都會比較飽肚!之後係芫荽版,朋友講到勁正,芫荽再配麻辣湯底好有層次!總括黎講哩間拉麵可以回頭,下次都好想試下撈麵!

之後係芫荽版,朋友講到勁正,芫荽再配麻辣湯底好有層次!

總括黎講哩間拉麵可以回頭,下次都好想試下撈麵!
2020-07-15 41 浏览
CWB 銅鑼灣 • 鬼金棒 🍜 📍銅鑼灣謝斐道530號地舖🔍銅鑼灣、尖沙咀➰來自東京的過江龍辣麻拉麵店,裝修以日本鬼怪為主題。辣度及麻度分成5️⃣個級別,並可由碗的顏色識別 👀 🤍白碗:不辣、小辣、中辣 ❤️紅碗:高級辣 🖤黑碗:鬼增辣。➰特製麻辣味噌拉麵 $120 🌶 🍜玉米筍辣麻味增拉麵$115 🌽 +味玉 $15 🥚➰亮點的厚切叉燒非常出色,軟腍有脂香,口感像豬軟骨般,暫時是小編最愛的日式叉燒🥰 推介特製麻辣味噌拉麵,附有兩件叉燒和味玉,較抵食😌 點了少辣,令麻味和辣味不太突出,可能激辣會較好味🧐 而油膩感始終太過重,扣分🙈 另一招牌大肉飯好吸引,但拉麵份量好多,好飽決定留返下次再試🧏🏼‍♀️➰👅 味道:🌟🌟🌟(叉燒五星🥰 )👀 環境:🌟🌟🌟👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💰 抵食:🌟🌟💫———————————
CWB 銅鑼灣 • 鬼金棒 🍜
📍銅鑼灣謝斐道530號地舖
🔍銅鑼灣、尖沙咀

特製麻辣味噌拉麵 $120 🌶 🍜
玉米筍辣麻味增拉麵$115 🌽 +味玉 $15 🥚

👅 味道:🌟🌟🌟(叉燒五星🥰 )
👀 環境:🌟🌟🌟
👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟
💰 抵食:🌟🌟💫
———————————
  • 增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
2020-07-13 61 浏览
今日放假所以就帶咗媽媽去銅鑼灣嘅鬼金棒食日本拉麵🍜,咁耐冇得去旅行當然要食最正宗嘅過江龍拉麵啦❤️🤔我媽媽點左一個芫茜辣麻辣味增拉麵🍜 而我就點左一個增量x2叉燒辣麻味僧拉麵 首先講吓叉燒拉麵 係有兩舊超大超厚嘅叉燒 我咬落去啖啖肉 好肥美但係食落去完全唔會覺得係一舊肥肉好滯嘅感覺 超鬆軟 而湯底都好濃郁 咸到適中而拉麵既硬度都適中😍 個湯底可以飲埋真係好好食㗎 而芫茜湯底亦都超多芫荽超香 絕對啱晒芫荽控 但就只有一件厚厚嘅叉燒 但芫荽控必食 食肉獸嘅小朋友就可以跟返我嘅增量叉燒版啦利申返 碗拉麵嘅份量真係超級超級多 我同媽咪大胃王都食淨左小小 所以男仔去到嘅話絕對夠食 一定會超級飽 超足料又超大碗 性價比真係好高呀👅👅

2020-07-09 43 浏览
日本過江龍拉麵專門食辣拉麵🍜當然怕辣朋友都可以揀唔辣既🤣既然佢主打辣拉麵即管挑戰下🤨-芫荽辣麻味噌拉麵 $110滿滿既芫荽鋪滿拉麵一黎到已經湧上黎個陣芫荽味岩哂芫荽控🤣叫左小辣但比想像中冇咁辣因為以為佢主打麻辣會較重手😂下次可以試中辣如果食得辣既朋友😉小編食開譚仔5小🌶🤣推介佢個豚肉😍炆到好入味而且非常軟肥瘦均勻😋-味玉辣麻味噌拉麵 $100味玉就即係普通拉麵不過因為湯底係用麻辣味所以食落幾有四川風味😂好似食緊米線咁😂-個人都係覺得一蘭係最好味🤣🤣🤣當然見到新拉麵店都係會去試下😌😌
芫荽辣麻味噌拉麵 $110

味玉辣麻味噌拉麵 $100

2020-07-03
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
2020-07-09 42 浏览
I come to this ramen restaurant again. Kikanbo offers spicy ramen with different degrees, there are 5 levels (none, small, medium, high, super). The shop takes the dark route, covered with Japanese monster masks, which fits the ghost theme of "ghost gold stick"! The restaurant uses mobile phones to order.I order Pork Meat Spicy Hot Miso Ramen and egg. The ramen is mixed with thick and thin ramen, the soup is not salty and full of spicy flavor. Very enjoyable. With the pork meat, it is very thick

I order Pork Meat Spicy Hot Miso Ramen and egg. The ramen is mixed with thick and thin ramen, the soup is not salty and full of spicy flavor. Very enjoyable. With the pork meat, it is very thick, half-lean and half-fat. The lean meat is soft and not dry, and it is very happy to eat. The egg is super enjoyable to eat. It's delicious and melts my heart.
2020-07-07
2020-07-06 40 浏览
呢日約左朋友黎食book mark左好耐既拉麵呢度主打食麻辣,岩晒愛辣既好朋友呢度係用手機落單,十分方便好朋友無辣不歡,特愛麻香,所以加左15蚊要鬼增麻,而我呢排都唔食得辣,所以走左辣xppp離遠都已經聞到個陣麻香,難怪朋友話食得過癮原來走麻走辣都唔會寡,有好重蔥蒜味,係另一種既重口味追加既,玉米荀燒至微焦,吸取湯頭後,格外滋味呢度既叉燒做得好出色,豚肉軟腍脂香,鬆化入味半熟既味玉係食拉麵不可缺少架!!!偏愛粗身麵條,較有咬口我地一致覺得件叉燒太正,所以追加左碗“大肉飯”HKd$55+10%一齊share食香軟鬆化既豚肉叉燒配上蔥花肉汁同白飯,好食程度直逼拉麵要肥仔水爽一爽是基本喔最後仲有一顆惡鬼糖果以作解辣之用添
呢日約左朋友黎食book mark左好耐既拉麵

呢度主打食麻辣,岩晒愛辣既好朋友

呢度係用手機落單,十分方便

離遠都已經聞到個陣麻香,難怪朋友話食得過癮

原來走麻走辣都唔會寡,有好重蔥蒜味,係另一種既重口味

追加既,玉米荀燒至微焦,吸取湯頭後,格外滋味

呢度既叉燒做得好出色,豚肉軟腍脂香,鬆化入味

半熟既味玉係食拉麵不可缺少架!!!

偏愛粗身麵條,較有咬口

香軟鬆化既豚肉叉燒配上蔥花肉汁同白飯,好食程度直逼拉麵

要肥仔水爽一爽是基本喔

最後仲有一顆惡鬼糖果以作解辣之用添
2020-07-04 56 浏览
Rich, flavourful spicy ramen behind Sogo. Friendly service, English menu. Suggest you try the Premium Ramen at your first visit. Two large chunks of pork belly. Spice level adjustable. I thought medium spice with less chilli (spice level and chilli level are different) was just right. You will leave sweaty and sated.
2020-07-03 2087 浏览
前排同朋友去開銅鑼灣行街,就好想食日本嘢,大家都知道而家冇得去旅行㗎啦,咁就搵吓有冇好食嘅拉麵解下鄉愁,點知比我見到呢間新開嘅拉麵店,之前喺日本都有見過,佢係唔係普通嘅拉麵湯底,而係主打麻辣嘅味噌拉麵。呢一款嘅拉麵應該都算好少見係日本來講,喺門口已經掛咗好大個牌寫住可以自由揀辣到同麻度,唔知會唔會好似食麻辣火鍋咁辣架呢個menu就建議一開始食中辣同中麻,咁抱住試吓佢嘅精神就梗係跟佢嘅介紹啦我叫咗個特製味增拉麵,而朋友就帶咗個增量叉燒味增拉麵,其實內容都差唔多只係一個有蛋,一個就有更多嘅叉燒。講返個湯底啦,雖然話麻辣但其實食落唔會話辣到飛起嗰隻,反而會覺得好過癮佢仲加咗大量嘅蔬菜,蔥,芽菜等等,好爽有啲似食緊蔬菜拉麵嘅感覺,雖然唔係平時食開嘅豬骨湯,但呢個拉麵真係好特別,食完會覺得好過癮,出身汗咁覺得有啲辣就可以嗌嘢番罐汽水飲下如果唔夠飽嘅話仲可以加個豬肉飯,有太大舊肥豬肉白飯可以就咁食亦都可以撈埋啲湯一齊,呢個配搭都唔錯㗎,呢個咁特別嘅拉麵真係好值得試吓

覺得有啲辣就可以嗌嘢番罐汽水飲下

如果唔夠飽嘅話仲可以加個豬肉飯,有太大舊肥豬肉
2020-04-08