2020-11-23 69 浏览
Oh yeah~終於試咗呢間主打辣麻味噌湯底嘅東京過江龍啦😍呢度嘅湯底分咗五種辣度同麻度 無辣小麻又得 大辣中麻又得 迎合到大家唔同嘅口味◽增量叉燒辣麻味噌拉麵小辣/小麻◾炒荳芽菜辣麻味噌拉麵中辣/中麻/+增量叉燒上枱時嗰陣辣麻香味已經湧上嚟🤤湯底極為濃郁 可以放心食完之後都無特別口乾 可以有咁濃郁嘅效果因為湯底係熬足8小時架🍜而增量叉燒 勁厚切 以慢火炆煮 入囗軟稔 肥瘦肉分佈大概係六分瘦四分肥 perfect! 因為我本身都幾鐘意食肥肉🙊一夾開舊肉嘅中層見到呢個分佈真係嘩嘩聲一直以嚟對辣味拉麵無特別熱衷嘅我 今次試完都有啲喜出望外 難怪呢條過江龍嚟咗香港年幾都仲咁受歡迎👏🏻
◽增量叉燒辣麻味噌拉麵
小辣/小麻
◾炒荳芽菜辣麻味噌拉麵
中辣/中麻/+增量叉燒
死神拉麵之稱的拉麵店我當然不敢恭維後來發現可以點不辣才有興趣一試⠀簡單手機下單⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🍜增量义燒辣麻味噌拉麵 $130秘製味噌由日本直送香港湯底濃郁又不會吃過變口渴由和歌山山椒製麻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀多款辣椒製成不同辣度⠀义燒也是well marbled的鮮美肉質慢火炆煮又不失彈性⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀小辣小麻的我這碗是剛好不讓我流淚⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🍜芫荽辣麻味噌拉麵 $125 芫荽迷大愛的一款麵⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀還可以再追加芫荽(!)小麻不辣的拉麵是白湯底洋洋灑灑的芫荽又添上清新的味道加上味玉及义燒⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀只麻不辣又是另一番風味⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🥃和梨子氣酒⠀$35⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀沒有啤酒可是有氣酒⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀梨子味突出⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀吃拉麵還是想喝點啤酒之類不對嗎甜甜的正好解舌尖微辣⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀嗜辣者快去試鬼增辣高麻吧

死神拉麵之稱的拉麵店

小辣小麻的我這碗是剛好不讓我流淚⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🍜芫荽辣麻味噌拉麵 $125
芫荽迷大愛的一款麵⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
還可以再追加芫荽(!)
小麻不辣的拉麵是白湯底

甜甜的正好解舌尖微辣⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
嗜辣者快去試鬼增辣高麻吧
2020-11-15 192 浏览
好耐冇食日本拉麵,今日下午去咗銅鑼灣一間「鬼金棒」食拉麵;這間拉麵店主打「辣麻口味」,如果喜歡食「辣麻」 或 想挑戰一下「辣麻」拉麵,可以去試吓,餐廳嘅1️⃣ Chili Pepper 辣 分為:「無、小、中、高、鬼增」2️⃣ Sansho Pepper 麻 分為:「無、小、中、高、鬼增」我叫左「味玉辣麻味噌拉麵 $100」,揀左「無辣」及「無麻」,因為想試吓佢哋嘅湯底,湯底好濃,味道唔錯;另外,佢哋嘅「特厚叉燒」及「味玉」都整得幾好味價格💰:$100 (免加一服務費)味道😋:OK
好耐冇食日本拉麵,今日下午去咗銅鑼灣一間「鬼金棒」食拉麵;
1️⃣ Chili Pepper 辣 分為:
「無、小、中、高、鬼增」
2️⃣ Sansho Pepper 麻 分為:
「無、小、中、高、鬼增」

價格💰:$100 (免加一服務費)
味道😋:OK
味玉辣麻味噌拉麵
湯底
拉麵
叉燒
2020-11-14
職員安排左我地坐吧枱,可以一路望住廚師係透明度極高既廚房烹調各款美食,一路享受拉麵,呢個位置正合我心意😍👍🏼。呢間拉麵特色係可以「麻」和「辣」分開,食唔到辣既人都可以一嚐「麻」既味道和感覺。.炒豆芽菜辣麻味噌拉麵💲100+味玉💲15🔸無辣 小麻 走蔥見住師傅炒豆芽菜炒到好有穫氣,所以決定order 多豆芽既呢一款拉麵,豆芽份量多到係拉麵上鋪滿一了個小山丘,咬落爽口多汁👍🏼。叉燒係一整舊豬腩位,啖啖肉,口感十足,有別於一般拉麵店的切片叉燒。.辣麻肉碎拌麵💲100+味玉💲15🔸無辣 小麻拌麵醬汁濃郁重口,味道突出😋,肉碎份量多,每一注麵條都掛上醬汁和肉碎。.小食 - 增量玉米筍💲30好抵食既一款小食追加🤑,30蚊有超多條玉米筍,估計30條有多,表面炒到有少少燒香。.可樂 Zero💲15

炒豆芽菜辣麻味噌拉麵💲100+味玉💲15

2020-11-15
  • 炒豆芽菜辣麻味噌拉麵
  • 味玉
2020-11-12 36 浏览
去日本旅行時,總愛留一兩餐食拉麵。而家去旅行變得遙不可及,好在香港都有好食拉麵店,而且口味選擇都多。鬼金棒正正係有特色之一,主打香辣麻的麻香味噌拉麵。重口味者必愛!餐廳採取自助手機落單,方便又快捷。辣度、麻度都可以自行選擇,亦可以自己加配料,揀碗最合適自己口味嘅拉麵。炒豆芽小辣中麻味噌拉麵,加玉米荀味道比我想像中冇咁辣,我覺得食得辣可以最少叫中辣,麻度就剛剛好,平衡到兩者的感覺。炒豆芽即叫即炒,好有鑊氣!另一碗係莞茜小麻味噌拉麵,加味玉及玉米荀;由於冇叫辣的關係,湯底顏色較淺,滿滿莞茜好香呢!
去日本旅行時,總愛留一兩餐食拉麵。

鬼金棒正正係有特色之一,主打香辣麻的麻香味噌拉麵。

重口味者必愛!

餐廳採取自助手機落單,方便又快捷。

炒豆芽小辣中麻味噌拉麵,加玉米荀

炒豆芽即叫即炒,好有鑊氣!

• 炒豆芽菜辣麻味噌拉麵
2020-11-09 216 浏览
一路都覺得日本動畫嘅鬼好得意,所以見到門口嘅鬼金棒同鬼怪公仔已經好心動想黎試🤣里度主打麻辣拉麵,入黎已經預備左圍裙,保護我地啲靚靚衫😂麻度辣度都有得揀,第一次黎揀左中辣中麻試試水溫炒豆芽菜辣麻味噌拉麵🥳有超級多豆芽菜,幾乎每夾一啖都有🤣本身仲有跟一條粟米荀、一塊大肉🤪貪心嘅我仲加左一粒味玉!湯底非常濃郁同帶黐性,麵條又好掛湯不過最驚喜都係大肉,大肉好似扣肉咁,好淋,脂肪微微有少少融融地咁,好邪惡又好味😛朋友作為芫荽控就當然叫左芫荽辣麻味噌拉麵,芫荽鋪滿拉麵面,夾下夾下都幾有趣🤣另外同朋友都追加左個大肉飯將大肉整爛撈落飯又係一個新口味噢不得不提,食完留意下隻碗,都有鬼怪架四周圍都有添,近天花嘅鬼怪面具都好得意

里度主打麻辣拉麵,入黎已經預備左圍裙,保護我地啲靚靚衫😂
麻度辣度都有得揀,第一次黎揀左中辣中麻試試水溫

味玉
湯底非常濃郁同帶黐性,麵條又好掛湯
另外同朋友都追加左個大肉飯
將大肉整爛撈落飯又係一個新口味
大肉飯

噢不得不提,食完留意下隻碗,都有鬼怪架

四周圍都有添,近天花嘅鬼怪面具都好得意
2020-11-01
大肉飯
日本過江龍,湯底味道夠嗮濃!——湯底比較重口味,好濃郁!而且麻度同辣度有得分開揀👍🏻👏🏻.增量叉燒辣麻味增拉麵+ 味玉($130)舊叉燒真係好大大舊,肥瘦分明,咬落去超級淋!唔單止肥肉淋,瘦嗰啲part一樣好淋好入味。面頭有d甜甜地嘅味道,燒得好香!😋要咗小辣冇麻,辣辣地好正,更加香,又唔會太辣!鍾意辣嘅朋友可以再叫辣地~味玉嘅錢真係唔好慳😂好流心😍.炒豆芽菜辣麻味增拉麵+增量叉燒($150)因為增咗量,所以有兩大舊叉燒!😍叫咗小麻冇辣,好神奇,有麻味但真係一啲都唔辣🤣分開麻同辣真係cater到唔同人嘅需要!.講下呢間嘅麵質先,覺得唔算非常彈牙,但絕對唔係好淋batbat嗰啲🤣軟硬適中,同埋分量好夠!——📍鬼金棒銅鑼灣謝斐道530號地舖
日本過江龍,湯底味道夠嗮濃!
——
湯底比較重口味,好濃郁!而且麻度同辣度有得分開揀👍🏻👏🏻
增量叉燒辣麻味增拉麵+ 味玉($130)
味玉嘅錢真係唔好慳😂好流心😍
炒豆芽菜辣麻味增拉麵+增量叉燒($150)
因為增咗量,所以有兩大舊叉燒!😍

——
📍鬼金棒
銅鑼灣謝斐道530號地舖
3K
2020-11-08 1493 浏览
在銅鑼灣行完街,就同左好鍾意食拉麵嘅朋友黎鬼金棒試下,見呢間餐廳好有霸氣,全部係鬼嘅裝飾,仲播住重低音的鼓聲,真心型!門口昏暗,開頭企係門外仲以為未開門添呀。滿滿的鬼面具,已經係殺氣了,哈哈。座了旁邊的二人枱,枱上有冰水,店員送上qr code,用電話落單就可以了。本來有冰水就不點飲料,但朋友話行左好耐好口渴,就點了汽水,哈哈,佢一口氣飲完,睇黎真係好渴。朋友點的增量叉燒x2辣麻味噌拉麵,好大舊叉燒!朋友呢碗揀左小麻不辣,味道鹹鮮,小小麻帶刺激感。叉燒很軟腍,大大舊非常滿足。自己點左芫荽辣麻味噌拉麵,激多芫荽正呀,如果叫埋芫荽增量唔知會點呢!?湯底揀左小辣小麻,個人覺得辣味不突出,初到貴境不知輕重嘛,下次可以揀中辣。正因為小麻小辣很易入口,飲完湯底無難度,哈哈。沒左增量的叉燒是朋友的四份一左右,炆得非常軟腍,入口即化,水準之作!有點後悔沒有叫增量了,這個味道食四件都不會膩。麵條粗身有口感,亦很掛湯,吸滿湯汁連芫荽一齊食好正,每口都有芫荽香。還有增加了味玉,食拉麵至愛溏心蛋,既然拉麵沒有附上就加點一隻啦,內裏很流心很綿,好味啊。好味好味,拉麵控表示滿意。
門口昏暗,開頭企係門外仲以為未開門添呀。
滿滿的鬼面具,已經係殺氣了,哈哈。
朋友點的增量叉燒x2辣麻味噌拉麵,好大舊叉燒!
朋友呢碗揀左小麻不辣,味道鹹鮮,小小麻帶刺激感。
叉燒很軟腍,大大舊非常滿足。

好味好味,拉麵控表示滿意。
2020-11-04
2020-11-07 33 浏览
餐廳以地獄做主題,牆上掛滿了鬼怪的造型,非常特別。手機落單非常方便,發現Menu上沒有特別其他小食,感覺餐廳只做好拉麵就夠,食過後證實他們是做到的。我們點了特製麻辣味噌拉麵同增量叉燒麻辣味噌拉麵。湯底入口非常濃郁,先辣後麻,非常過癮。厚切叉燒成嚿東坡肉,入口即溶,而且非常入味,真係超好味😭值得比100分。我們加了增量豆芽菜,連拉麵一起進口,非常爽口好味。佢地嘅拉麵位份量係超多,好似食極都有咁🤣無論男同女都一定食得飽,想起每次去其他連鎖拉麵店,食完好似食咗陣風咁,就覺得依度真心抵食👍🏻

餐廳以地獄做主題,牆上掛滿了鬼怪的造型,非常特別。

我們點了特製麻辣味噌拉麵同增量叉燒麻辣味噌拉麵。
湯底入口非常濃郁,先辣後麻,非常過癮。

我們加了增量豆芽菜,連拉麵一起進口,非常爽口好味。

2020-11-05 53 浏览
今日晚上和友人去銅鑼灣買鞋之後就去了這間餐廳吃日本拉麵聽說這間拉麵的麻辣湯底有魔鬼般的魅力,我叫了特製麻辣味增拉麵,我的朋友則叫了同樣一款但加了鬼增麻。然後我的朋友給了我1號試一試鬼增麻,果然是香味十足,麻油味亦很重,真的不妨一試再試很有特色,餐廳環境也很有特別的日本風小巧而精緻,加上裝飾上邊有日本的鬼面具,晚上去也有點嚇人,但卻配合這間餐廳名字。其實日本很多拉麵都與鬼神級地獄有關,加了這些名字彷彿拉麵特別好吃,今次的拉麵除了Ma之外面亦很爽,與重慶麻辣是兩大派。
有時去開銅鑼灣,夜晚去左食我幾鍾意食嘅鬼金棒🥳🥳六點幾7點入去啱啱好唔使排隊。拉麵店位置喺世貿對面,門口一支大狼牙棒非常搶眼,店面細細,可以隔窗睇到拉麵師傅在裡面用熊熊烈火燒/炒嘢食,坐近門口會聞到味。我點了特製麻辣味噌拉麵($120)因為有隻蛋🤗🤗呢度勝在辣味麻味都有得揀,辣度溫和,我平時食譚仔4小呢度可以食中辣😙,我好鍾意食麻味所以揀埋中麻🎉正。拉麵已有燒過的粟米仔、炒過的芽菜、以及豚角煮。麵條粗身彈牙掛湯力高,份量滿滿,愛粗拉麵嘅我食完好滿足。莞荽控就一定要試莞荽辣麻味噌拉麵 ($110),成個碗面都鋪滿芫荽,毫不手軟的份量,一入口就係濃烈嘅芫荽味,加埋麻辣口味,是惹味香濃的重口味選擇!再飲啖可樂($15),其實係享受黎😌。

麵條粗身彈牙掛湯力高,份量滿滿,愛粗拉麵嘅我食完好滿足。

再飲啖可樂($15),其實係享受黎😌。
最近喺銅鑼灣試咗一間日本東京過江龍嘅拉麵店鬼金棒🇯🇵與別不同嘅係佢嘅獨家日式麻辣湯🤭亦係吸引到我去嘅原因之一.增量叉燒辣麻味噌拉麵(高辣中麻)🍜先試一口湯🥄湯底用上「千里達毒蠍布奇椒」調製👨🏻‍🍳先辣後麻🌶叉燒用咗厚切五花肉經多種香料慢火燜煮過夜🐖所以好入味😋肥瘦相間肥肉部分脂香味十足😙入口即溶,肉質軟腍😉成個配搭又刺激又滿足😌.味玉辣麻味噌拉麵(高辣高麻)🥢味玉蛋黃流心,入口軟滑🥚蛋味香濃😛拉麵粗身彈牙😆附滿湯汁,啖啖都充滿濃郁嘅湯汁😬配埋蔥花、炒香咗嘅豆芽菜同玉米筍🌽非常豐富☺️.肉碎飯🍚將厚切叉燒切成肉碎🔪然後平鋪喺米飯上😍肉碎味道甜鹹🐷珍珠米粒粒分明又煙韌且沾上燒汁同肉汁🤤兩者配合得好好味.可樂 Zero(2 罐)🥤飲少少汽水解下辣
可樂 Zero(2 罐)🥤飲少少汽水解下辣
  • 味玉辣麻味噌拉麵
  • 增量叉燒辣麻味噌拉麵
2020-10-28 27 浏览
一直都知道依間鬼金棒好高人氣,但係因為辣拉麵嘅關係所以我都有啲猶豫,仲要標榜麻辣拉麵聽落幾特別係朋友推薦之下都去咗食一次入到去成個裝修嘅感覺都好特別有一種鬼怪妖怪嘅裝修風格,亦都非常之有日式嘅格調餐牌其實有好多款嘅選擇,但係我一心只係想食麻辣拉麵配厚切叉燒,所以同朋友就叫咗一人一碗除咗麻辣拉麵之外其實都仲可以揀唔同辣到同埋辣味,可以齋麻不辣或者有麻有辣都得辣到都可以選擇所以唔食得辣嘅朋友都可以揀小辣上到嚟嘅拉麵非常之大碗敬祝了芽菜嘅份量好多紅色嘅拉麵湯底見到我都有啲驚,不過點知一飲個湯底真係覺得好有驚喜,麻辣得來有啲甜味香濃嘅湯底瓜湯能力非常之高,配埋拉麵同埋芽菜真係絕配叉燒都係非常抵讚,非常多汁而且甜甜地嘅醬汁食落去同拉麵超夾我今次揀嘅係小辣,平時我都唔太食得辣,但係呢一種嘅辣到同埋麻度我都非常之接受到,我諗餐廳都真係有考慮過客人嘅接受程度因為食咁辣嘅嘢梗係要叫嘢飲啦,我同朋友每人叫咗一支可樂 正😍

叉燒都係非常抵讚,非常多汁而且甜甜地嘅醬汁食落去同拉麵超夾

2020-10-26 29 浏览
I can’t never have enough with this ramen shop! The soup is still still sooo good and I finished the whole bowl of soup !Karashibi Miso RamenPremium karashibi miso ramen This is for the meat lover as it has TWO porks! Unlike the traditional thin pork slice, this one is a big pork belly! Noodle is cooked to perfect! We decided to order mince pork rice and it is sooo tasty! The sauce mixed with the rice which reminds me of the famous Taiwanese mince pork rice ! Sitting by the bar table so we can h

Karashibi Miso Ramen

Premium karashibi miso ramen

Noodle is cooked to perfect!

Sitting by the bar table so we can have a good look of the kitchen and to see how our ramen is prepared

2020-10-26 31 浏览
見到好多好食評,覺得麻辣湯嘅拉麵好特別,經開銅鑼灣就嚟試下呢間拉麵,估唔到星期日晏晝都冇咩人一入去就有位。知道出名食芫荽,但係因為自己唔鍾意食芫茜就哎咗另外一款都好出名的味噌叉燒拉麵。味玉麻辣味噌拉麵同特製麻辣味噌拉麵的分別只係一舊叉燒同兩舊叉燒。嗌咗小辣食落都唔係好辣,湯底好濃厚但係唔係好鹹,飲多幾啖都唔會係好口渴嗰種。呢間嘢叉燒呢係一舊的而唔係一塊塊,所以食落口感咬感都非常之好,有啲似東坡肉,如果再甜多少少可能會仲好食。餐廳好貼心會提供一個紙巾係掛喺可以掛起個頸度免整污。美中不足係餐廳非常之熱,好似無冷氣咁,食麻辣已經比較熱,但係餐廳嘅溫度仲要熱過外面,食得滿頭大汗。
  • 味玉辣麻味噌拉麵