2021-01-01
前段時間終於放監, 幸好約左朋友之前去食飯, 不然又不知幾時可以再聚。那日挑了銅鑼灣1間拉麵店, 呢間拉麵店在尖沙咀都有分店, 似乎食辣幾得, 愛好辣既我當然要試一下。店裡是用QR下單, 都幾方便, 未到既朋友都可以先自己上網睇下落住單。我同朋友同挑了不同款的, 我叫了特製麻辣味噌拉麵$135。然後加了味玉$15。整體湯底其實夠濃, 因為夠小辣所以辣度是岩香港人口味, 想麻一點可以用店家有的粉, 加上去即時惹味感倍UP, 力推加一加, 不辣但有麻味!麵質幾彈口, 然後佢既豚肉都不錯, 入味。味玉當然是有一定水準啦。整體其實我個碗好滿意。至於朋友佢叫左莞荌辣麻味噌拉麵$110, 再加個肉碎飯$35。莞荌味認真少有, 而且湯底好香莞荌味, 料認真夠足, 中意呢種香料既人大可叫。然後朋友一樣愛加佢呢到既麻粉。個肉碎飯都不錯, 肉碎料足, 配上飯口感剛剛好又不會好咸口。總之惹味又不會太重味。人均約$148, 這價錢在銅鑼灣呢到消費真心不錯, 味道又可, 來這裡大可一食。