2021-04-08 36 浏览
去開銅鑼灣行街,係崇光百貨後面見到呢間細店舖,個名幾特別又吾洗等位就入去試下,不過我本身鍾意食幼麵,佢得粗麵,同埋冇得揀麵既軟度,湯底就有揀,可以揀吾同程度既辣同麻,個叉燒同出面拉麵店吾一樣,佢係一大舊,吾係一片片,不過有葉過既叉燒,尚算不錯。如果吾食辣,可以走辣。要提一提佢既裝修,的確有花心思,有好多鬼魅既感覺,而且食過咁多間拉麵店佢最貼心,有附圍裙,吾怕整污糟衣服,不過店員服務就一般,吾太熱心。
2021-04-08 34 浏览
香港越嚟越多日式拉麵鋪,價錢通常都成舊水起步,今日去完Sogo,又忍唔住光臨鬼金棒😋坐bar枱望住廚師煮麵,炒配菜炒到火光向上噴,場面都幾有趣味🌅增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵 $135 + 味玉$15🌅由於辣度同麻度麵係自由選擇,所以可因應個人口味揀選,而呢碗就係中辣中麻麵條比一般拉麵為粗,軟硬度適中,容易沾上湯,味道很好😋叉燒角切一舊非常大,最重要係食落口嫩嫩的而且肉味都唔錯,肥中帶瘦又唔油膩😋😋味玉當然係流心,嫩滑,蛋黃與蛋白之間的夾心層有「港式撞奶」的質感,相當正🎆增量叉燒辣麻味噌拉麵 $115 + 增量叉燒 $35🎆呢個湯底揀選大辣中麻,可見湯底紅潤,但食落又唔係辣到不能接受,佢辣得嚟好香,令你好想再食,極之惹味👍🏻👍🏻👍🏻總括而言,呢間鬼金棒嘅湯底以至食材都相當出色,難怪未到7點已經要排隊

🌅增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵 $135 + 味玉$15🌅

麵條比一般拉麵為粗,軟硬度適中,容易沾上湯,味道很好😋

🎆增量叉燒辣麻味噌拉麵 $115 + 增量叉燒 $35🎆

餐廳:鬼金棒 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣謝斐道530號地舖日本人氣麻辣拉麵店鬼金棒 @kikanbo_hongkong 已經喺香港開設左兩間分店🇯🇵,分別位於銅鑼灣同尖沙咀,而香港首間店座落喺銅鑼灣,開業咗兩年有多都係第一次幫襯運用唐辛子嘅「辣」仲有和歌山縣產葡萄山椒嘅「麻」,塑造出唔同辣椒混合埋一齊嘅味噌湯底🌶,鬼金棒嘅鬼增級麻辣吸引咗唔少鍾意食辣嘅朋友🥵,唔知你又夠唔夠膽挑戰呢😎?芫荽辣麻味噌拉麵 $110辣同麻嘅程度可以按個人喜好選擇,就算唔食得辣嘅人都有唔辣可以揀,我就揀咗小麻小辣。湯底每日熬製超過8個鐘,用咗雞骨、豬骨、鮮魚等材料,飲落鮮濃仲有陣陣芫荽香,就算就咁飲幾啖都唔會話好口乾,芫荽雖然多但喺唔會太搶味,個平衡取得幾好👍,我就覺得芫茜量可以再多啲😆;拉麵入面舊肥美叉燒先喺重點😍,雖然有啲邪惡,但放入口即溶而且好腍;鬼金棒另一個賣點喺佢哋煙韌彈牙嘅拉麵🍜,芫荽依附喺拉麵上面,仲索晒啲濃郁湯汁,確實唔錯。我仲另外比多$15加咗隻味玉,即溏心蛋,一拮開蛋黃就即刻流出嚟,唔錯唔錯😌
餐廳:鬼金棒 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣謝斐道530號地舖

而香港首間店座落喺銅鑼灣,開業咗兩年有多都係第一次幫襯

芫荽辣麻味噌拉麵 $110
湯底每日熬製超過8個鐘,
2021-03-21
2021-03-29 45 浏览
今天約了朋友去崇光百貨買化妝品,去之前見到一間日本拉麵被它的名字吸引著~鬼金棒。走到裡面周圍都是有詭異的裝修風格,連它洗手間的水龍頭也是有特別佈置,令人記憶猶新。說說它的拉麵,我一開頭還以為全部都是辣的,原來是可以選不辣,所以不吃辣的朋友也可以去吃喔。除了可以選辣的程度,連麻都是可以選程度,還是第一次遇到。我自己就點了一碗價錢中間的拉麵,味玉辣麻味噌拉麵,價錢只是$100,有蛋有芽菜有份量十足的叉燒,它的叉燒不是一片片的,而是一磚磚的,夾著肥瘦肉,非常有口感。另外,它的湯味道剛剛好,不會非常濃,不會吃完好口乾的那種,所以配搭著拉麵吃適宜,小朋友吃也可以。
2021-03-29 35 浏览
成日見到鬼金棒啲相,賣相真係好吸引,今日終於有機會嚟食喇。我哋星期日7點鐘到,啱啱好有吧台位來。之後8點半經過門口時,已經叫到有條龍排緊隊。外賣自取有著數餐廳係掃QR code 睇餐牌同點打,方法又快捷,又可以即時見到銀碼。餐廳仲係唔加一,真係超好。男朋友唔食辣,所以叫咗個走辣嘅芫茜辣麻味噌拉麵($130)。真係有滿滿嘅芫茜,成碗拉麵好似綠色咁,鐘意食芫茜嘅千奇唔好錯過。反而豬肉份量就小咗啲,同埋拉麵無包埋蛋。佢今日做完gym過嚟好肚餓,所以仲加咗份拉麵(+$20)添。我嗌咗增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵($150),加咗玉米筍(+$15)。哇舊叉燒真係非常之厚,肥瘦均勻之餘仲煮得又腍又入味,仲要有兩大舊,一定要試下 。麵條係粗身,好彈牙煙韌。我嗌咗中辣中麻,我覺得個辣到啱啱好,夠晒惹味。湯底唔算太鹹,好濃郁我喜歡。食完辣麻嘢,飲返杯烏龍茶($20)就啱了。

外賣自取有著數

食完辣麻嘢,飲返杯烏龍茶($20)就啱了。

2021-03-21 152 浏览
如果十八層地獄,是但要揀一層受,大胃希望揀係咁躓飽自己嘅嗰一層,點都好過其他十七層啩?今次就真係嚟到呢層地獄喇上次食過尖沙咀嗰間,覺得佢地啲叉燒相當出色,今次打孖嚟,增倍嘅叉燒,盡情虐待自己,肥肉同豬肉分明地梅花間竹,墮入地獄嘅溫柔鄉叉燒下面係大量偽善嘅芽菜,扮晒善良係邪惡嘅本色,真正必殺技就係底下嘅拉麵,粗大嘅麵條先係美味嘅地獄本色荽方極樂,係芫荽控嘅天堂,海量嘅芫荽絕對可以暫時填滿無窮無盡嘅慾望,加上小辣已經幾辣吓嘅湯底,呢啲只係體驗地獄嘅小試牛刀啫食麵唔夠,叉燒都食完,食埋大肉飯就應該堅飽,同拉麵嗰種唔同,另有叉燒醬汁澆上,配上白飯就食到叉燒嘅本相記得著住圍裙食,如果唔係全身都係地獄嘅痕漬地獄應該係火光熊熊,呢度亦然呢層地獄去得過呀,嚟飽死自己啦

增量叉燒X2辣麻味噌拉麵

莞荽辣麻味噌拉麵

大肉飯

記得著住圍裙食,如果唔係全身都係地獄嘅痕漬

地獄應該係火光熊熊,呢度亦然

呢層地獄去得過呀,嚟飽死自己啦
2021-03-21
增量叉燒X2辣麻味噌拉麵
大肉飯
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
  • 增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
2021-03-19 46 浏览
第一次食呢間黎自東京嘅辣麻拉麵店!晏晝去都唔算太多人😙佢一共有25種配搭嘅麻辣拉麵選擇,辣度同麻道就有5個級別,由唔辣到鬼增辣🌶🌶🌶客人可以自由選擇辣度同麻道🤓👍🏽.呢個係味玉叉燒味噌拉麵($100),佢個湯底落左勁多勁多嘅蒜同芽菜,舊叉燒厚切得黎又唔會太肥,然後啲拉麵係好入味😍👍🏽真係值得encore!!!😽.因為朋友唔食肉,佢仲可以將舊肉轉曬做玉米!!服務唔錯😙👍🏽
因為朋友唔食肉,佢仲可以將舊肉轉曬做玉米!!服務唔錯😙👍🏽
  • 味玉辣麻味噌拉麵
  • 玉米筍辣麻味噌拉麵
2021-03-19 48 浏览
只此一家中日合璧拉麵呢一度每一款拉麵都可以選擇麻辣同埋辣度。麻辣拉麵大家一定未試過啦,今次第我介紹下!特製麻辣味增拉麵湯底依舊係豬骨湯底再加味增,食面之前一定要飲啖湯,由於我同佢都唔食得辣,所以淨係要咗少少麻。麻感覺已經夠出,如果有食開中華料理可以揀中 大麻都得。值得一提嘅係如果唔想食澱粉質,可以試吓好似啲一碗咁轉做芽菜底。好食得來又唔會肥,絕對啱晒想減肥嘅女士味玉麻辣味增拉麵比起上邊嗰款多咗隻蛋,叉燒肥瘦適中,用咗少少似滷水嘅方法去整。面質亦都非常之彈牙,係太面款式,比較粗。由於佢湯底都算濃烈,所以每一啖面都會扯上湯汁,好自然食嗰陣就成碗都冇晒🤣增量叉燒感覺上增量叉燒味係拉麵嘅更加肥。增量玉米筍味道濃郁,浸落啲湯度效果更好
只此一家中日合璧拉麵

特製麻辣味增拉麵

味玉麻辣味增拉麵

增量叉燒
感覺上增量叉燒味係拉麵嘅更加肥。

增量玉米筍
味道濃郁,浸落啲湯度效果更好
2021-03-17
  • 特製麻辣味噌拉麵
♥️成日喺社交平台見foodie推介鬼金鵬拉麵,今日經過心思思入咗去試吓黎食😍原來有分唔同程度既「麻」、「辣」,真係啱晒我呢啲辣妹食🤣🤣🤣.📌「⭐️」打星為強烈推薦食款..▫️ 【炒豆芽菜辣麻味增拉麵+增量叉燒】$130⭐️⭐️強烈推薦⭐️⭐️超級推介呢個炒豆芽菜麻味增拉麵,我叫左「中辣中麻」‼️呢碗拉麵非常之惹味,首先炒豆芽菜好有鑊氣,而且份量好多,配合拉麵食嘅時候口感更加豐富,芽菜爽口配粗身彈牙拉麵好正😍而且湯底非常之濃郁,掛湯效果不俗♥不過中辣對我黎講堅唔夠喉,下次我決定要挑戰大麻大辣,相信會更加刺激🤣👏🏻而且佢嘅叉燒非常之巨型,鍾意食啖啖肉嘅朋友真係好夠喉🤣肥瘦適中💁🏻‍♀️整體來講幾好食,推介🥳..▫️ 【增量叉燒辣麻味增拉麵+追加味玉】$135💁🏻‍♀️🥰男朋友唔食得好辣,於是佢只係叫「小辣小麻」,平時只係食得小辣嘅人,都接受到♥️而且佢都話碗拉麵份量好多,就算男仔都未必食得晒🤣加上增量叉燒真係一啲都唔市儈😍同樣超級巨型~~整體唔錯👏🏻

📌「⭐️」打星為強烈推薦食款

▫️ 【炒豆芽菜辣麻味增拉麵+增量叉燒】$130

▫️ 【增量叉燒辣麻味增拉麵+追加味玉】$135
  • 炒豆芽菜辣麻味噌拉麵
2021-03-18 48 浏览
Long time no ramen 🍜 so I get this spicy bowl to fix the ramen crave! They are a famous joint from Japan 🇯🇵 focuses in spicy miso ramen🔥 Tried once when they newly opened in 2019 and didn’t visit them since then. Almost forget what a spicy ramen tastes like. Ordered their Premium bowl, actually the standard one with a bit of everything. First thing first, the broth ♨️ It is not intense as it looks with little miso flavour. Wish the base could be enhanced on top of the spice level. But overall, th

First thing first, the broth ♨️ It is not intense as it looks with little miso flavour. Wish the base could be enhanced on top of the spice level. But overall, the flavour profile is good, especially with different condiment. The use of ginger is so smart too😋

They use three types of noodle in 3️⃣ different thickness to offer a balancing texture! It is a good move that gives great texture through the meal. The braised meat is tender and soft but I still would prefer charsiu more😂

All in all, this one is delicious but somehow not very ramen to me, indeed more like mixian 米線 LOL🤣 But I think it is a great spot to try a spicy ramen🌶 since it is definitely not a common type even in Japan. To be honest, even in Japanese food culture. So definitely worth a visit👍🏼
- - - - -
2021-03-18
2021-03-16 41 浏览
今晚同個女食飯,佢鍾意食拉麵,更加鍾意打卡,大家就到了剛開時火熱的鬼金棒,這店是日式麻辣拉麵專家,特色在可自行選擇麻辣程度,方別是無、少、中、高,另一特色在超級份量芫荽湯底,可是棉質軟硬冇得揀。店子不大,可以選高枱或低枱坐,以 QR code 上網點菜,零接觸餐牌,衛生得多。特製麻辣味增拉麵 $120我選擇了中度麻辣,完全接受到,唔算很辣,麻亦溫和,最好食是麵,粗身有力,豬腩肉肥美鬆軟,溫泉蛋狀態完美,半生熟非常好。芫荽辣麻味增拉麵 $110送到面前,成碗面面頭都是芫荽,攪勻之後飲啖湯,芫荽味香,鍾意芫荽的一定很鍾意,怕芫荽味千祈不要試,這碗是小辣小麻,都很好。肉飯 $45小碗肉飯,不辣的選擇,飯份量不多,有不少肉汁,五花腩肉與麵的一樣好。可樂 $15

特製麻辣味增拉麵 $120

芫荽辣麻味增拉麵 $110

肉飯 $45

可樂 $15

衝住碗芫荽拉麵黎, 餐廳用QR code落單, 拉麵可自選辣度同麻度👍有辣有唔辣, 任君選擇😎坐到bar枱位仲可以望到個廚房, 見到廚師炒野既鑊氣🔥🤣裝潢方面帶點鬼怪神秘感覺~🍜 ɴᴏᴏᴅʟᴇs· 芫荽辣麻辣味增拉麵 $110﹟成碗拉麵都鋪滿芫荽, 好搶眼🙊第一口當然要試左個湯底先, 真係幾濃厚🤩仲帶住滿滿芫荽香💚麵既軟硬度個人感覺剛好, 都掛湯☺️而舊叉燒肥瘦恰當, 厚切帶口感, 整得好入味夠軟腍又不失肉既香味👍麵中間仲有份量很多既爽口芽菜😙🍜 ɴᴏᴏᴅʟᴇs·味玉辣麻味噌拉麵 $100﹟因為本身唔係好食到辣, 2碗拉麵都係簡左唔辣唔麻, 更試到湯底既原汁原味🙊依碗湯底都係一樣咁正, 主要分別仲多左隻堅流心蛋🤤🐣一樣有舊份量足既叉燒同炒過黎既爽芽菜😛同麵形成口感對比🙌

🍜 ɴᴏᴏᴅʟᴇs· 芫荽辣麻辣味增拉麵 $110

🍜 ɴᴏᴏᴅʟᴇs·味玉辣麻味噌拉麵 $100
流心蛋
味玉辣麻味噌拉麵
流心蛋
味玉辣麻味噌拉麵
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
2021-03-13 1426 浏览
2021年3月7日 星期日今日難得同老婆瞓到自然起身,當然係要休休閒閒咁度過,直至到差唔多一點左右先出門口搵嘢食,一路行到去銅鑼灣都唔知食咩好今晚見到世貿中心對面嘅呢一間舖頭平時都大排長龍,咁啱呢個時候冇乜人排隊,所以即刻走過去等待嘅時候順便睇吓餐牌,發現主打都係辣嘅拉麵,老婆已經開始皺眉頭,因為佢唔食得辣,點知俾我哋發現原來可以叫唔辣,仲可以要唔辣得嚟凈係得麻添,冇諗過可以咁樣配搭,於是老婆就要唔辣唔麻,而我就要咗唔辣中麻等待嘅期間留意到原來店舖裝修得幾有特色,牆身放咗唔同嘅日本鬼怪面具,好符合餐廳嘅名字另外依家餐廳仲做緊優惠,外賣自取拌麵嘅話仲送秘製叉燒,感覺好似幾抵咁等左大約十分鐘左右,我哋點既麵就陸續送上,我要既係增量叉燒x2辣麻味增拉麵,另外再加拉麵份量,唔辣中麻味,黎到嘅時候見到都幾震撼,因為成碗拉麵好夠份量,有兩大舊叉燒,而且下面成碗都係麵!!首先一開始試吓湯底,感覺到有麻味,但係完全唔辣,越食越開胃,完全冇諗到可以有呢一個效果,而且湯底飲完之後完全唔口渴,同拉麵好配合,因為拉麵完全掛到湯汁至於舊叉燒,肉同脂肪嘅分布好平均,所以咬落去好鬆化又夠腍,調味都啱啱好老婆都要左增
2021年3月7日 星期日

老婆都要左增量叉燒拉麵,不過無加大拉麵嘅份量,反而加咗粟米荀,所以嚟到嘅時候佢嗰碗有勁多粟米荀,我偷食咗幾條,發現都幾甜,而且脆身
另外湯底因為要咗唔辣唔麻,所以飲落去冇咁刺激,但係反而帶出咗味增既味道,睇老婆個食相就知佢好滿意

臨走嘅時候仲見到欣宜帶咗朋友嚟食添,聽佢語氣應該嚟咗好多次,下次應該搵去合照~~
2021-03-07
去鬼金棒就係想試下麻辣拉麵,原來呢到有芫荽拉麵,即刻叫黎試下!————————❦ 芫荽辣麻味噌拉麵 $110芫荽多到堆左個小山🤤🤤湯底好濃,偏杰身。拉麵係粗身,幾彈牙。肉就偏瘦,但都唔算乾!辣度方面叫左小麻小辣,完全唔夠喉,下次要叫辣d🤣評分:🌕🌕🌕🌗🌑-❦ 特製麻辣味噌拉麵 $120叉燒超肥美,有3層肥肉,食落入口即溶🤩朋友叫左中麻大辣都覺得唔夠辣,下次可能可以試下鬼增辣🤣🤣評分:🌕🌕🌕🌗🌑 ————————
————————
❦ 芫荽辣麻味噌拉麵 $110
評分:🌕🌕🌕🌗🌑

❦ 特製麻辣味噌拉麵 $120
評分:🌕🌕🌕🌗🌑

————————
2021-03-12 44 浏览
每次經過都好多人排隊,今晚見到人唔多就等左陣,鬼金棒是東京人氣拉麵主打辣麻味噌湯底😋😋😋看到餐牌全部都係辣麻拉麵,但唔食辣嘅都可以揀唔辣,有幾款拉麵選擇有玉味拉麵,芫茜拉麵,叉燒拉麵🍜味玉麻辣味噌拉麵+叉燒$135朋友點了小辣,叉燒相當厚切叉燒入味,而且慢煮一日所以相當林和入味;而拉麵係較粗而且煙韌,好惹味😋增量叉燒辣麻味噌拉麵 $115唔係好食得辣既我點了小辣,都覺得有辣和麻的味道,湯底增量叉燒有兩大舊厚厚的相當豐富,大大舊得黎又厚又入味;而拉麵係較粗而且煙韌,好惹味😋加多隻溏心蛋,一咬一啖內裏很綿很流心十分美味😋😋😋相當美滿呢!

味玉麻辣味噌拉麵+叉燒$135

增量叉燒辣麻味噌拉麵 $115