2021-08-04 44 浏览
講到拉麵我諗大家都會有唔同嘅喜好,各人喜好唔同唔緊要,來到鬼金棒呢到, 用QR Code 落單時,可以選擇自己鍾意的口味,材料,或另加配料咁,總之令自己滿意為止。今次帶媽咪來見識每碗即煮的拉麵,佢覺得幾新鮮,每碗都係即炒,所以會比一般拉麵多份油膩感,但可能我地客氣人重口味慣,所以接受到。媽咪叫左一人碗增量叉燒味噌拉麵走麻走辣加芫荽加芽菜, 來到見到超澎湃的芫荽和芽菜, 增量叉燒都被遮住了, 媽咪睇見都嘩嘩嘩 🤣, 一路食一路話成碗拉麵好香芫荽 ,叉燒雖然大舊,但煮得超軟腍入味。而我就叫左最愛的玉米荀小辣走麻拉麵加味玉,大大大愛個味玉,咬開已有爆漿 超正, 玉米荀清甜, 拉麵帶點辣夠開胃,麵條軟硬適中。

2021-08-03 44 浏览
有個朋友一直都想試呢間 所以今次就陪左朋友黎食呢間 不過我一路都係食開銅鑼灣個間分店 今次都係第一次食尖沙咀呢間~ 都想知有咩唔同🥰😚增量叉燒X2辣麻味噌拉麵 $135朋友太肚餓 所以就叫左個增量版🤣 我已經同左佢講 呢到啲份量都幾多架! 但佢無理到🤣 後尾食到尾佢飽到傻左😆 佢叫左唔辣 小麻~ 我見到係好濃郁既豬骨湯~炒芽菜辣麻味噌拉麵 $100我叫左小辣中麻! 呢個配搭正中我心😋 味道岩岩好 唔會辣到頂唔順 食得好開心😃 芽菜好爽脆配埋既啲麵好夾! 朋友都好鍾意佢地既麵 麵度偏硬而且較粗~味玉 $15呢個係我怕太辣 所以叫左隻蛋解辣 點知唔需要!🤣 不過隻蛋好靚 好新鮮 好香濃既蛋味!!!

增量叉燒X2辣麻味噌拉麵 $135

炒芽菜辣麻味噌拉麵 $100

味玉 $15
2021-08-03 202 浏览
上次去咗佢地嘅銅鑼灣分店食 今次就試吓尖沙咀分店😎味道大致上都一樣🧐不過今次就試咗人氣芫荽同埋佢嘅麻辣🌶.📌芫荽辣麻味噌拉麵 $110今次都係嗌咗無辣無麻🙈不過就揀咗款人氣嘅芫荽湯💚鋪滿晒成個面 每一啖都爆荽味 芫荽控必試😋另外加咗增量豆芽菜+$30🤩份量真係多到嚇親 另外用隻碗裝住🥣識嗌一定嗌一份呢個 抵食過加兩份$15🤑豆芽菜有爆香過 鑊氣十足 又夠晒爽脆🔥但係今次冇嗌到增量叉燒🍖唔知係咪嗌咗芫荽湯 可能店員見好多芫荽 所以叉燒縮咗水🐷.📌增量叉燒辣麻味噌拉麵 $115因為朋友可以食到辣 呢款就揀咗中辣中麻😛不過朋友覺得個湯底有啲太咸 令到啲麻味同辣味都唔太出🙈但係可以問啲staff加辣粉 鍾意食辣既人應該可以再嗌辣啲🌶因為嗌中麻中辣都覺得唔太辣🧐+$15要咗味玉同豆芽菜🥚個蛋黃真係好流心🤩啲醬油味唔算太濃 所以食得出隻蛋香味好濃好好食😋特登影夾起啲麵 呢間分店嘅拉麵都好掛湯😌可能呢碗係增量叉燒 所以大舊好多🐷

📌芫荽辣麻味噌拉麵 $110
芫荽辣麻味噌拉麵
增量豆芽菜

📌增量叉燒辣麻味噌拉麵 $115

芫荽辣麻味噌拉麵
增量豆芽菜
2021-08-02 44 浏览
次次經過呢間拉麵鋪,都會俾佢門面吸引住,大大個公仔門外,好有氣勢,而今次特登過嚟食呢個芫荽麻辣拉麵!都有好多款拉麵揀!而我都有芫荽控梗係揀芫荽麻辣拉麵啦!仲有麻辣辣度揀添!今次揀小麻辣!仲額外加咗蛋同埋叉燒添!加蛋要$15 ,而增量叉燒要$35!另外老公就嗌左碗增量叉燒麻辣拉麵!而佢都係揀咗小麻辣,額外加咗隻蛋!一黎到芫荽鋪滿拉麵上面!感覺其實都幾震撼!食拉麵食得多,芫荽拉麵又真係未試過!出奇地都真係好夾嫁!而叉燒真係一定必食!入口即溶一啲都唔un!仲煮到好淋身!阿婆阿伯都食得到啊!而我覺得麻辣辣度方面,食得辣嘅朋友可以揀中辣或者以上!因為小辣對我哋兩個來講冇乜料到!下次一定要試再辣啲一定更加好食!呢度都坐得幾舒服,唔會好迫又有日本氣氛!裝修真係加晒分!咁耐冇得去日本,黎呢度真係可以解一解思鄉之苦!
2021-08-01 53 浏览
最近沉迷左睇東奧🍾每次見到香港運動員係比賽咁落力真心覺得香港人好勁!!本身呢個奧運係計劃左同🙆🏻‍♂️去現場睇,好可惜疫情令到我地奧運又無得睇婚禮又無得係日本搞🥲興幸香港乜都有~今次去食碗拉麵當去左啦😆.📍鬼金棒.🍜芫茜辣麻味噌拉麵 ($110) - 🙆🏻‍♂️唔好辣野於是叫左無麻無辣版本🤣芫茜多到成座山咁,成碗野好綠好衝擊眼球💚不過🙆🏻‍♂️變態地表示芫茜可以再多啲~味道算唔錯(佢幾乎飲哂啲湯🤫),麵條屬於扁身,煮得啱啱好唔會淋~叉燒係一舊好淋嘅腩肉,煲得好入味喎👍🏻🍜味玉辣麻味噌拉麵 ($100) - 🥰見到有蛋即刻揀呢個先~溏心蛋係飲食拉麵必點!!唔會太咸😋呢一碗叫左小麻小辣~湯底雖然好橙色,但係又唔會好辣喎!最欣賞條玉米荀同啲炒過嘅芽菜,成碗麵好香!!!おいしい🤍
📍鬼金棒

2021-07-30 62 浏览
🍽鬼金棒 ​尖沙咀金馬倫道20號地舖​​🐽鬼金棒出名辣麻味噌拉麵🍜,秘製味噌係由日本直送香港,除咗正常嘅小辣、中辣、大辣揀之外,仲可以加錢轉成鬼增辣👹,食到辣嘅你可以嚟挑戰下🌶除此之外,呢度仲有荽友至愛嘅芫荽拉麵,下次一定要試下👅​⁣⁣​玉米荀辣麻味噌拉麵加味玉 $115(🧡🧡🧡🧡)​​由於小編唔係好食得辣,所以呢碗拉麵就叫咗小麻同小辣,食落得好少辣味,麻味就唔太感覺到,大家可以勇敢試下中辣同中麻🤣玉米荀燒得好香口,份量都有10條左右,湯底比較濃味,食玉米筍會覺得fresh啲。面嘅質地亦都有嚼勁,幾好食。厚叉燒雖然唔大舊,但肉質軟嫰入味,亦都比較肥美,所以細細舊都滿足。​​ 增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵 $135(🧡🧡🧡🧡)​​增量叉燒嘅份量係有約4舊原本的叉燒,啱哂食肉獸們🐽湯底叫左中麻小辣,食落比小麻小辣香。​​炒豆芽菜 $30 (🧡🧡🧡🧡)​原本拉麵已經有豆芽菜,但係豆芽菜真係煮得太好食啦,忍唔住叫咗一碗。原本預計只係細細一小碟,點知係要超超大碗啊!芽菜炒得好香好爽口,放落湯入面一齊食超好食。​​(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​環境 :🧡🧡🧡🧡​價錢:🧡🧡🧡🤍​味道:🧡🧡🧡⁣⁣🧡​

🍽鬼金棒 ​

抵食指數:🧡🧡🧡🧡​
⁣⁣​
  • 玉米筍辣麻味噌拉麵
2021-07-27 31 浏览
每次行街係尖沙咀都成日經過呢間拉麵,都俾佢嘅暗黑系同充滿日式妖怪面具吸引!餐廳裝修都呈現一種比較黑暗嘅環境,坐吧枱的上方都有吊住一啲鬼神嘅面具!但講到最搞笑嘅係餐廳既配樂😂😂一邊食拉麵嘅時候,一路聽見鎬鑼嘅鼓聲真係好好笑!講返個拉麵,喺日本東京,鬼金棒都係有死神拉麵之稱,主打辣麻味噌湯底!超過25種辣麻度等自己自由配搭,想點辣有幾辣,想點麻就有幾麻!🍡增量叉燒辣麻味增拉麵 HK$115第一次食呢間嘅拉麵,原來同一般嘅拉麵店嘅拉麵係咁唔同!口感食落有啲似烏冬,口咬落好鬼彈牙!同時好多芽菜,撈埋個麵一路食到索索聲!湯底揀咗小辣唔麻,飲左啖湯底唔算太濃,所以唔會好滯😎但我實在太高估左自己食辣既程度,頭先嗰啖湯底嘅辣味慢慢滲出,證明呢度嘅辣係有後勁嘅!🍡芫荽辣麻味增拉麵 HK$110個麵一嚟到都幾震撼,冇諗過會有咁多芫荽,今次湯底揀咗小麻同小辣,呢度嘅辣係用咗唐辛子同香麻油嘅配搭,所以食落口都聞到好香嘅麻油味!至於芫荽味,我覺得唔算係好重,但係配拉麵我又覺得啱啱好喎!我覺得稍為可惜嘅係塊叉燒就細舊咗少少🥺🥺所以我諗我下次一定會叫增量叉燒🤩🤩🍡大肉飯 HK$55見到個大肉飯,點知真係好大嚿肉啊!

🍡增量叉燒辣麻味增拉麵 HK$115

🍡芫荽辣麻味增拉麵 HK$110

🍡大肉飯 HK$55

見到個大肉飯,點知真係好大嚿肉啊!
舊肉好淋身,一夾起就好易散,食落口好滑,滑到好似喺口腔中溶化咁!

而飯底用咗珍珠米,配埋大肉嘅肉汁,食落香口好有肉香味!

2021-07-26 89 浏览
食日本拉麵都有唔同特色風味,除了大家都食過豚骨味、醬油味、雞湯味之外,其實仲有好口味只係未有機會品嚐,是日晚同朋友去咗呢間過江龍東京人氣麻辣拉麵店品嚐一下。如果去過東京或者會聽個呢間鬼金棒拉麵店,佢哋招牌美食一定麻辣味噌拉麵,一入店內已見人氣十足。至於坐位上都有Bar 枱同普通卡位選擇,最緊要係聞到鑊氣十足麻辣香味,未食先興奮。再掃QR code 點選各款拉麵同其他配料,即叫即煮拉麵一碗又一碗逐一出場。先來有呢款特製麻辣味噌拉麵,配料已有玉米筍、味玉、叉燒同時追加埋玉米筍一份,辣道同麻道都點了中辣口味。先飲啖湯底感受一下,入口香濃味噌再帶點麻香味又幾惹味。再食啖香嫩肥美嘅叉燒肉口感飽滿,爽甜玉米筍配拉麵一齊食滋味十足,食件流心味玉,飲番啖湯已經滿足。至於另一款係份量十足,增量叉燒x2辣麻味噌拉麵、追加味玉。增量叉燒肉質層次分明脂肪比例各一半,鍾意食呢款叉燒拉麵嘅同行朋友食得特別滋味,一邊品嚐完一餐人氣拉麵。

先飲啖湯底感受一下,入口香濃味噌再帶點麻香味又幾惹味。

至於另一款係份量十足,增量叉燒x2辣麻味噌拉麵、追加味玉。

• 特製辣麻味噌拉麵
  • 增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵
2021-07-26 131 浏览
去不到旅行不打緊,陸續很多過江龍來了香港。這間是來自日本的人氣拉麵店「鬼金捧」主打辣麻味噌湯底,有死神拉麵之稱,對吃辣有自信可以挑戰下鬼增級,用了死神辣椒炮製。店內有即棄圍巾供應,不怕弄髒衣服。增量叉燒X2辣麻味噌拉麵 - $135跟朋友也點了同款最大份的拉麵,一份中辣中麻,另一份小辣小麻走芽菜和蔥,同樣認為值得挑戰比平時高一個層次。空氣中散發著濃郁的辣麻湯底味,入口辣麻好有層次,加上多款辣椒、唐辛子和香麻油製成,集甜酸苦辣香於一湯。彎曲曲的麵條充滿彈性又掛汁,吃得好過癮。兩件超厚切叉燒啖啖肉,慢火炆煮口感超軟腍,特別每碗有一肥一瘦,正好品嚐兩種滋味,肉香四射。COKE ZERO - $15吃麻辣一定要有凍飲,這款設計特別高身,但與平常的330ML容量無異,無糖無卡路里更健康。

增量叉燒X2辣麻味噌拉麵 - $135
COKE ZERO

COKE ZERO - $15
2021-07-25
午餐
-鬼金棒👹東京過江龍人氣辣麻味噌拉麵🔥每次行開尖沙咀既食街 都一定會留意到呢間行暗黑系 以日本鬼怪做主題設計既拉麵店湯底同常見其他拉麵店唔同唔係豬骨/雞白湯/魚介/...而係主打辣麻味噌 仲可以自己揀辣度同麻度👻🍜增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 ($135)自選: 中麻,中辣配料有炒芽菜,蔥花,叉燒,脆玉米荀湯底十分濃郁 麻味唔算好突出 但好香山椒粉同炸蔥味 未至於令到條利好麻痺 中意挑戰辣度既大家 可以挑戰佢既鬼辣👻面既軟硬度雖然冇得揀但係口感軟硬都係岩岩好 十分滿意而面量比其他拉面店多 完全夠男士飽肚的!叉燒既脂肪同肉分布平均 好入味得黎都好冧! 不過個脂肪令成個面稍微肥膩 如果多啲肉少啲脂肪就正啦😍😍😟不過唔知點解呢個明明應該係增量叉燒 但就同芫茜果碗正常叉燒一樣大而價錢亦都貴過嗌正常叉燒既拉麵🤔🍜芫茜辣麻味噌拉麵($110)自選: 少麻,少辣(分開上)配料有大量芫茜,炒芽菜,蔥花,叉燒,脆玉米荀,追加左粒溏心蛋大量芫茜令成碗拉麵都好香! 完全可以滿足到芫茜愛好者呢個份量夠林芝蓮黎講都係夠飽的😚/ 🔊For 唔太食得辣既大家 /如果第一次食好似林芝蓮咁唔知佢個辣度自己接唔接受到既話 其
鬼金棒👹
東京過江龍人氣辣麻味噌拉麵🔥

每次行開尖沙咀既食街
都一定會留意到呢間行暗黑系
以日本鬼怪做主題設計既拉麵店
湯底同常見其他拉麵店唔同
唔係豬骨/雞白湯/魚介/...
而係主打辣麻味噌
仲可以自己揀辣度同麻度👻

🍜增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 ($135)
自選: 中麻,中辣
配料有炒芽菜,蔥花,叉燒,脆玉米荀
湯底十分濃郁 麻味唔算好突出
但好香山椒粉同炸蔥味 未至於令到條利好麻痺
中意挑戰辣度既大家 可以挑戰佢既鬼辣👻
面既軟硬度雖然冇得揀
但係口感軟硬都係岩岩好 十分滿意
而面量比其他拉面店多 完全夠男士飽肚的!
叉燒既脂肪同肉分布平均 好入味得黎都好冧!
不過個脂肪令成個面稍微肥膩
如果多啲肉少啲脂肪就正啦😍😍
😟不過唔知點解呢個明明應該係增量叉燒
但就同芫茜果碗正常叉燒一樣大
而價錢亦都貴過嗌正常叉燒既拉麵🤔

🍜芫茜辣麻味噌拉麵($110)
自選: 少麻,少辣(分開上)
大量芫茜令成碗拉麵都好香!
完全可以滿足到芫茜愛好者
呢個份量夠林芝蓮黎講都係夠飽的😚
/ 🔊For 唔太食得辣既大家 /
如果第一次食好似林芝蓮咁
唔知佢個辣度自己接唔接受到既話
其實可以同侍應講想分開上.
咁就可以自己調教番接受到既辣麻度啦☺️
2021-07-10
  • 芫茜辣麻味噌拉麵
  • 增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
2021-07-25 33 浏览
呢一間鬼金棒🤩 係澳洲個陣已經想試😍😍 麻辣味湯底既拉麵🍜🌶非常有挑戰性餐廳都非常熱鬧,未夠七點都Bar 枱都已經坐滿🧐😮‍💨 黎既時候都提自己食要小心唔好整到件衫🤣 不過傳一張枱都設有圍裙🤩 非常貼心啊莞荽麻辣味噌拉麵$ 125 (味玉 +$15)佢為一個莞荽控,當然要試試呢一款莞荽麻辣味噌拉麵😍而麻度同辣度我就簡左小麻,中辣 🌶🤩挑戰一下 ,首先拉麵份麵好多😍莞荽麵滿滿錦鋪係拉麵上🍜🌿🌶 顏色豐富,賣相已經非常吸引首先湯底濃郁,莞荽為濃郁既味噌湯帶一點清新既感覺😌 下次要試試大辣增量叉燒麻辣味噌拉麵男朋友係一個食肉獸,所以佢第一眼見到嘅就係呢一個增量叉燒麻辣味增拉麵🥩🍖🌶🍜 小麻,小辣🤩 增量叉燒份量真係超大🤩🤩 偏肥,但男朋友好鐘意食😍 味玉煮得岩岩好 蛋黃呈深橙色,蛋味香濃可樂 $ 15熱辣辣既拉麵配上冰凍既可樂,非常滿足既一餐
呢一間鬼金棒🤩
係澳洲個陣已經想試😍😍 麻辣味湯底既拉麵🍜🌶非常有挑戰性

莞荽麻辣味噌拉麵$ 125 (味玉 +$15)

顏色豐富,賣相已經非常吸引

增量叉燒麻辣味噌拉麵

可樂 $ 15

熱辣辣既拉麵配上冰凍既可樂,非常滿足既一餐
  • 增量叉燒辣麻味噌拉麵
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
2021-07-23 36 浏览
餐廳位於尖沙咀,距離地鐵站路程需要五分鐘左右,地理上還算方便快捷。餐廳主打的也就是拉麵,而且更別具特色,全因為可以挑選不同程度的麻和辣。我點選的當然就是拉麵,我選擇的拉麵更選擇了加底,全因為可以和朋友一同享用,絕對是性價比十足。令我等欣賞的就是他的蛋,完全做到外面熟透了,但內裏流心的效果,不是每一間餐廳也能好好掌握這個技術。另外,湯底方面,更是一絕,味噌湯底聽起來十分簡單,但這個湯底做得絕對出色,全因為雖然充滿味噌的味道,但吃完過後完全不覺得口渴。
2021-07-21 36 浏览
想試呢間拉麵好耐喇午餐怕會太刺激就留番黎食晚餐呀點左~炒芽菜辣麻味噌拉麵(小麻小辣)有一大堆芽菜(仲要火炙過)所以好香芽菜控一定要試呀飲左啖湯覺得可以再叫辣少少呢個係好少既辣下次要試中辣中麻個叉燒要講下望落好似好細舊咁但....原來好厚切有少少肥肉既但係可接受既食完係比想像中飽肚好多麵既份量亦都比一般拉麵店多~味玉辣麻味噌拉麵(小辣中麻)基本上同上面個麵一樣既只係多左個旦同少左炒芽菜同埋個麻度多左中麻好惹味呀味玉係好流心咬開就流出旦黃汁呢個好讚
想試呢間拉麵好耐喇
午餐怕會太刺激
就留番黎食晚餐呀

點左
~炒芽菜辣麻味噌拉麵(小麻小辣)
有一大堆芽菜(仲要火炙過)
所以好香
有少少肥肉既
但係可接受既
食完係比想像中飽肚好多
麵既份量亦都比一般拉麵店多
~味玉辣麻味噌拉麵(小辣中麻)
基本上同上面個麵一樣既
只係多左個旦同少左炒芽菜
同埋個麻度多左
中麻好惹味呀
味玉係好流心
咬開就流出旦黃汁
呢個好讚
2021-07-01
東京猛龍過江拉麵店,熱潮不斷,難得行經附近就嚟試一試!(同埋真係好耐冇去日本啦)增量叉燒辣麻味噌拉麵(中麻小辣)兩件巨型size既秘製叉燒,已經佔了大半個碗,岩哂食肉獸。叉燒咁大件咁厚身但都炆煮得非常入味,肉質好夠腍,且肥瘦均等 。腩位既油脂雖然邪惡但真係食得好和味。湯底睇落好深色,但飲落又唔會太咸,係值得一試。莞荽辣麻味噌拉麵(中麻中辣)滿滿的莞荽掩蓋全碗麵之上,真係重口味之選,莞荽獨有既草青味亦會噴鼻而來。湯底比想像中清而且唔太油膩!加左隻味玉,細細啖咬一下,橘紅色既蛋汁已經流哂出黎。雞蛋醃製得非常講究,蛋白既醬油香得過份,食完仲有少許少甜味留係嘴角邊。兩碗都用上粗身既拉麵 ,掛湯效果特別好!👍🏻👍🏻麻度同辣度都可以揀,而且每一個湯底師傅都會開鑊炒香啲芽菜佢。(食得辣嘅人可以叫中辣以上)👍🏻👍🏻餐廳環境有唔少赤鬼、青鬼既擺件同塗鴉,好有去咗去日本嘅感覺~

增量叉燒辣麻味噌拉麵(中麻小辣)

莞荽辣麻味噌拉麵(中麻中辣)

• 增量叉燒辣麻味噌拉麵
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
2021-07-18 42 浏览
莞荽辣麻味噌拉麵勁大量莞荽呀,成座山咁高,莞荽控必食,食落又啖啖清新嘅感覺 香濃嘅味噌湯底 配啲FRESH 嘅莞荽,可以減底個油膩感,配埋個上拉麵 味道超夾 而且拉麵硬度適中 口感一流另外加了個味玉 流心蛋,水準一流呀! 出面有啲會太熟,呢間嘅蛋個口感係我鍾意嘅! 浸配湯底一齊食 冷暖交替 令人食慾大增增量叉燒麻辣味噌拉麵  有大中小程度揀,亦可走豆芽、蔥、莞荽,湯底揀了小麻小辣,味噌味濃,麻辣程度適中,絕對適合不常吃麻辣的人士,肥豬肉口感鬆軟,份量十足,拉麵爽滑,配合濃湯一起吃,美味可口。店內燈光昏暗,配合鬼面具的裝飾和紅色的燈光,令店內帶有神袐色彩 ,成餐飯都有氣氛! 餐廳亦好貼心咁提供圍裙以防食客整污糟自己件衫,又有凍滾水可以清清口腔嘅油膩感環境乾淨整潔 下次有機會希望可以坐bar檯 望住拉麵大師為食客煮麵應該有另一番風味
莞荽辣麻味噌拉麵
勁大量莞荽呀,成座山咁高,莞荽控必食,食落又啖啖清新嘅感覺
而且拉麵硬度適中 口感一流
浸配湯底一齊食 冷暖交替 令人食慾大增