每次黎到尖沙咀經過呢間餐廳望到佢地嘅招牌都會好習慣性望下入面🤣望一望佢地餐牌見到全部都咁辣都會驚🥶所以今次都終於過咗黎試吓![特製辣麻味噌拉麵 $120]首先必須要讚吓佢地嘅湯底,辣得黎唔會好「拿喉」,反而麻味好出好香,今次呢碗我地嗌咗小辣小麻,個人黎講唔算好辣,佢地嘅麻同辣嘅程度都可以分開選擇,如果食得辣嘅朋友可以直接試下挑戰中辣以上!😉呢一碗拉麵就包一個溏心蛋同一舊叉燒,溏心蛋咬落好香蛋黃味,中意食溏心蛋嘅朋友一定要黎試!叉燒方面份量都幾大舊下,女仔黎食應該都未必食得晒🙈肉質方面唔算特別肥美,反而有啲瘦,如果再肥美啲就更加好啦~[增量叉燒X2辣麻味噌拉麵 $135]至於呢個增量版就真係不得了啦!呢碗小編我地嗌咗中辣中麻,個湯底真係正好多!比起小辣,我地都一致覺得中辣更加好飲!湯底嘅香味更加濃郁,每食一啖拉麵再配埋個湯,真係好正🤤呢一碗拉麵都有兩舊極肥美嘅五花腩,無溏心蛋,想食溏心蛋嘅朋友就可以加錢加配~不過都唔緊要,相信呢兩舊大大舊嘅五花腩都一定食得飽您地!😝佢地五花腩嘅肥瘦分佈分明,咬落去唔會好鞋好老,脂肪部分入口即溶,唔知係咪兩碗嘅五花腩嘅部位唔同,我個人覺得反而好食過上面碗拉

[特製辣麻味噌拉麵 $120]

增量叉燒X2辣麻味噌拉麵

[增量叉燒X2辣麻味噌拉麵 $135]

佢地五花腩嘅肥瘦分佈分明,咬落去唔會好鞋好老,脂肪部分入口即溶,唔知係咪兩碗嘅五花腩嘅部位唔同,我個人覺得反而好食過上面碗拉麵嘅五花腩!至於麵質方面,佢地嘅拉麵唔會好淋,軟硬度適中😋

總括嚟講,呢間餐廳好推薦大家黎試吓😋出面好少拉麵餐廳做到呢種麻麻辣辣嘅湯底,呢間真係好有驚喜感!不過佢地本身嘅辣度唔算好辣,就算唔食辣嘅朋友相信嗌小辣都唔洗驚,中意食麻辣嘅朋友呢間餐廳就岩晒您啦!😉🌶
增量叉燒X2辣麻味噌拉麵
2021-09-15 55 浏览
好耐無食呢間嘅拉麵,見好多朋友最近去咗食,引到我拉麵癮起就要去食返碗啦!呢度出名辣麻味噌拉麵可自選辣度,但最近腸胃唔太好所以揀咗無辣無麻試吓佢地嘅原味味道如何。味玉辣麻味噌拉麵食拉麵當然要食有味玉嘅,我仲加咗玉米筍嘅配料,好似一座山咁超多份量。拉麵一上枱超熱燙,大大碗令我不禁擔心自己會食唔晒。拉麵偏粗身有咬口,湯底濃郁所以麵條都好有味,另外面頭更有層油保溫,食到最後都唔會凍。玉米筍帶炙燒香氣,叉燒大大一磚亦好入味。味玉幾驚喜,蛋黃呈橙黃色,唔知係咪用咗蘭王蛋,蛋黃味道非常濃郁,蛋白又滑。特製辣麻味噌拉麵另外點呢款明顯重量級啲,叉燒有兩大磚,份量大啱晒男士啊!內容物都大致相同,食完真係超飽肚啊!

味玉辣麻味噌拉麵

玉米筍帶炙燒香氣,叉燒大大一磚亦好入味。

2021-09-14 38 浏览
近排唔知點解食野口味轉曬,可能因為睇戲都睇得多鬼片,今日就睇完套兇煞順便食嘢都搵返啲有環境有少少feel嘅先親返~一去到家麵舖門口都已經畀個名攝一攝魂,鬼金棒聽落都勾魂咁,入面嘅裝修特色都好多日本鬼道嘅公仔,好似有d鬼屋地府嘅感覺~我喺openrice食咗咁多間餐廳,有呢種感覺都係第一次,幾過引~我一去到間餐廳嘅門口已經畀佢個支狼牙棒吸引住~再入到去畀佢啲天花板側邊嗰一排列嘅鬼父面嚇一嚇,令到我睇睇完恐怖片都仲有啲餘韻~我哋叫咗個招牌芫茜拉麵同增珍量叉燒拉麵再配埋追加玉子,老實講今次係我第一次食芫茜味嘅拉麵,成個碗上面都鋪滿曬完西幾乎一啖一啖芫茜,芫茜配辣或者唔配辣我都覺得都好夾,配埋嚿半肥瘦嘅叉燒簡直係一絕~值得一讚嘅係餐廳非常細心會提供圍裙畀我哋以防啲麵湯彈親件衫~

日本鬼道嘅公仔,好似有d鬼屋地府嘅感覺~

我一去到間餐廳嘅門口已經畀佢個支

2021-09-14
✨增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵 $150好唔爭氣咁走左麻走埋辣🤣味噌比想像中濃 少返啲油會更好😛增量叉燒真心正😆厚切得黎好軟腍!👍🏻我淨係食左一舊都夠哂🤣另一舊比左男朋友~~因為沾麵個款叉燒係細舊啲(因為唔係增量版)當然唔少得要追加味玉!好耐冇食過咁正既流心蛋🤩✨辣麻味噌沾麵 $115男朋友嗌左小麻小辣~追加左味玉對佢黎講係唔辣的 (我覺得有少少啦🙊食完一啖要飲返野先得😂)我地好少食辣拉麵所以都覺得幾特別😋而且麵質唔錯幾有咬口😆只係沾麵個湯會好快凍 個人會prefer石鍋上~~但整體男朋友都幾滿意😎
✨增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵 $150
好唔爭氣咁走左麻走埋辣🤣
味噌比想像中濃 少返啲油會更好😛
增量叉燒真心正😆厚切得黎好軟腍!👍🏻
我淨係食左一舊都夠哂🤣
另一舊比左男朋友~~
因為沾麵個款叉燒係細舊啲(因為唔係增量版)
當然唔少得要追加味玉!
好耐冇食過咁正既流心蛋🤩

✨辣麻味噌沾麵 $115
男朋友嗌左小麻小辣~追加左味玉
對佢黎講係唔辣的 (我覺得有少少啦🙊
食完一啖要飲返野先得😂)
我地好少食辣拉麵所以都覺得幾特別😋
而且麵質唔錯幾有咬口😆
2021-09-12 43 浏览
• 鬼 金 棒 •🐿日本東京過江龍 辣麻拉麵專門店 以日本鬼怪做主題店舖會播一啲太鼓鼓聲音樂 好有日本氣氛👺一見到可以自選辣度同麻度 就諗起error遊既快吞轟最特別係可以分別加 💰$15 升級做鬼增辣同鬼增麻淨係聽個名就知會好辣 用咗卡羅萊納死神辣椒 怕怕-🍜增量叉燒辣麻味噌拉麵 💰$115同朋友不約而同揀咗同一款 因為想試下增量叉燒!!增量叉燒比起一般拉麵店薄薄既叉燒肉唔同呢款叉燒超級厚肉 表皮燒到啲油脂必哂出黎因為肉質好淋 所以大部份肉都係入口即融 小部份會鞋-🍜拉麵黎講 湯底始終都係最重要因為我怕太辣 所以辣度同麻度都揀咗無✨即使無麻辣味 仲有濃濃既味噌湯 鹹香味十足 超重口味朋友嗌咗中辣小麻 佢話第一啖會覺得有啲辣🌶但一邊食一邊飲湯就越食越惹味 最後佢碗湯得番半碗相信食得辣既朋友仔都一定會鐘意!!另外拉麵麵條較粗 口感硬硬地ψ(`∇´)ψ-🥚味玉 💰$15本身想食溏心蛋 可惜當日無哂 所以試咗味玉!雖然無溏心蛋流心既口感 但就更重蛋黃味-今次既體驗唔錯 可以坐係吧枱前面睇住師傅炒芽菜炒到時不時見到有火 超有鑊氣 食得好有氣氛另外 餐廳好貼心會有即棄圍裙 咁就唔怕彈到湯啦-📍

• 鬼 金 棒 •
🐿
日本東京過江龍 辣麻拉麵專門店 以日本鬼怪做主題
店舖會播一啲太鼓鼓聲音樂 好有日本氣氛👺
一見到可以自選辣度同麻度 就諗起error遊既快吞轟
最特別係可以分別加 💰$15 升級做鬼增辣同鬼增麻
淨係聽個名就知會好辣 用咗卡羅萊納死神辣椒 怕怕

🍜增量叉燒辣麻味噌拉麵 💰$115
同朋友不約而同揀咗同一款 因為想試下增量叉燒!!
增量叉燒比起一般拉麵店薄薄既叉燒肉唔同
呢款叉燒超級厚肉 表皮燒到啲油脂必哂出黎
因為肉質好淋 所以大部份肉都係入口即融 小部份會鞋
🍜拉麵黎講 湯底始終都係最重要
增量叉燒辣麻味噌拉麵(無辣麻)
因為我怕太辣 所以辣度同麻度都揀咗無✨
即使無麻辣味 仲有濃濃既味噌湯 鹹香味十足 超重口味
增量叉燒辣麻味噌拉麵(含辣麻)
朋友嗌咗中辣小麻 佢話第一啖會覺得有啲辣🌶
但一邊食一邊飲湯就越食越惹味 最後佢碗湯得番半碗
相信食得辣既朋友仔都一定會鐘意!!
另外拉麵麵條較粗 口感硬硬地ψ(`∇´)ψ
🥚味玉 💰$15
味玉
本身想食溏心蛋 可惜當日無哂 所以試咗味玉!
雖然無溏心蛋流心既口感 但就更重蛋黃味
今次既體驗唔錯 可以坐係吧枱前面睇住師傅炒芽菜
炒到時不時見到有火 超有鑊氣 食得好有氣氛
另外 餐廳好貼心會有即棄圍裙 咁就唔怕彈到湯啦
📍 尖沙咀金馬倫道20號地舖
增量叉燒辣麻味噌拉麵(無辣麻)
增量叉燒辣麻味噌拉麵(含辣麻)
2021-09-09 45 浏览
我同朋友最愛就系食日本菜,今次黎到人氣高的日式拉麵店-鬼金棒。是日同朋友叫左兩款拉麵,一齊share食,可以互相試味。(一).增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵 因為朋友吾太食得辣,所以今次叫左小辣無麻。拉麵份量多。麵質彈牙爽,重點系佢果兩嚿大大的肥瘦均勻嘅叉燒,加上勁濃的味噌湯底,味道突出。(二).辣肉碎伴麵 無辣無麻都好正的肉碎拉麵,食前記得要攪伴均勻。雖然無湯,但麵條有口感。除咗拉麵出名之外,都有飯。拉麵食得5夠喉,所以試埋佢嘅大肉飯。飯上面有嚿大大嘅叉燒,配上類似滷肉汁,一啖飯,一啖肉,真系好正。總結來講,拉麵同飯都一樣咁正,呢餐食到飽又好食,好滿足!
是日同朋友叫左兩款拉麵,一齊share食,可以互相試味。
(一).增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵
(二).辣肉碎伴麵

總結來講,拉麵同飯都一樣咁正,呢餐食到飽又好食,好滿足!
好掛住日本,唯有食住拉麵止下癮先🥲呢間位於尖沙咀嘅拉麵店係嚟自東京嘅過江龍。裝修風格幾幾特別,有好多👹係到🤣另外仲有圍裙提供,岩晒我呢到食麵彈到件衫周圍係嘅人🤣呢到主打辣麻拉麵,幾特別😗仲可以加多$15要鬼增辣🌶️店員就話中辣似係譚仔嘅小辣,所以我地就好放心咁嗌咗中辣同大辣🤣#增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 ($135)😋好味指數:(7.5/10)+味玉 $15+拉麵 $20麻度(中麻) 辣道(高辣)塊增量叉燒真係幾大舊,好似東坡肉🤣本身食落去都唔覺得好辣,不過越食越辣,麻味幾勁,食到個咀出到去都好痺🤣佢嘅拉麵係粗麵,幾彈牙同飽肚😛因為本身冇蛋,所以就加咗味玉🥚,不過呢一碗嘅溏心蛋就熟得濟冇流心😟#增量叉燒辣麻味噌拉麵 ($115)😋好味指數:(7.5/10)+味玉 $15麻度(中麻) 辣道(中辣)同上面果碗一樣,只係小咗塊叉燒同中辣😚呢隻蛋就好靚仔好流心,好紅嘅蛋黃😳我覺得中辣嘅味道就比較平衡,可以食到辣麻味同濃濃嘅味噌湯味😋
好掛住日本,唯有食住拉麵止下癮先🥲
另外仲有圍裙提供,岩晒我呢到食麵彈到件衫周圍係嘅人🤣
呢到主打辣麻拉麵,幾特別😗仲可以加多$15要鬼增辣🌶️

#增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 ($135)
😋好味指數:(7.5/10)
+味玉 $15
+拉麵 $20
麻度(中麻) 辣道(高辣)
塊增量叉燒真係幾大舊,好似東坡肉🤣
佢嘅拉麵係粗麵,幾彈牙同飽肚😛

#增量叉燒辣麻味噌拉麵 ($115)
😋好味指數:(7.5/10)
+味玉 $15
麻度(中麻) 辣道(中辣)
同上面果碗一樣,只係小咗塊叉燒同中辣😚
呢隻蛋就好靚仔好流心,好紅嘅蛋黃😳
🍪 【#尖沙咀】鬼金棒 Kikanbo👹東京辣麻味噌拉麵 日本傳統鬼怪主題👹.🍪鬼金棒最大特色係秘製辣麻味噌湯底,餐牌全部都係同一款拉麵加唔同配料,莞荽拉麵備受關注!✧Tokyo-based Kikanbo specialises in Karashibi Miso Ramen (spicy chili-infused ramen). The coriander ramen earns much fame in Hong Kong. 🍪拉麵有 25種辣麻度可供選擇,白碗︰沒有至普通辣度;紅碗再辣啲;黑碗最辣!可以睇到大家食咩辣度哈哈🤣✧5 levels of spiciness and ‘numbing’ strength give 25 combinations for ramen! White bowls are for not spicy or less spicy ramen; red bowls are spicier, black bowls the spiciest! We can peek at what the others are ordering haha🍪日本
🍪 【#尖沙咀】鬼金棒 Kikanbo
👹東京辣麻味噌拉麵 日本傳統鬼怪主題👹

🍪日本的「鬼」是人形妖怪,有角及獠牙,「赤鬼」代表「貪慾」👹
✧Oni is the store’s theme. An Oni is a demon with horns and tusks. Its skin colour holds different meanings, for instance, red symbolises greed.
🍪 店名鬼金棒指給予赤鬼狼牙棒(金棒),日文諺語「鬼に金棒」等於中文「如虎添翼」🐯
✧The store name 'Kikanbo' visualises the Japanese proverb ‘oni with an iron club’, meaning ‘invincible’.
🍽莞荽辣麻味噌拉麵 $110(4/5)
🍽莞荽辣麻味噌拉麵 Karashibi Miso Ramen w/ Coriander

湯底豐富,以豬骨、雞骨、魚及蔬菜熬製超過8小時,不過最突出當然係麻辣味,第一次試覺得幾新奇
✧Complex broth made from pork bones, chicken, fishes and various vegetables costs more than 8 hours of preparation. Spiciness certainly stands out most.
超多芫荽幾壯觀,同湯底好夾,幾清新
✧Topped with an abundance of coriander for a spectacular finish. Coriander’s refreshing taste matches perfectly with broth.
麵質粗硬,份量超多!!要好餓先食得晒!
✧Hearty ramen fulfills a hearty appetite. The noodles are thick and firm.
🍽🌽玉米筍辣麻味噌拉麵 $100(4/5)
🍽🌽玉米筍辣麻味噌拉麵 Karashibi Miso Ramen w/ Baby corns

同一般拉麵店唔同,呢度供應厚身叉燒,好腍,肥瘦適中,略帶甜味,讚!
✧Different from regular ramen, here serves thick-cut pork slices. Super tender, with just the right amount of fat and sweetness.

叫咗小麻小辣,都唔係好辣,啱啱好
✧Ordered less chili pepper and less sansho pepper. Not really spicy.
玉米大約有十幾條,感覺好健康,坐bar枱見住廚師開大火炒,幾得意
✧Sitting at bar table gives you a full view of chef frying the baby corns.
🍪冇我想像中咁多鬼怪裝飾,如果環境暗啲,氣氛會更好!
✧Not as many decorations as I have imagined. The ambience would have been greater if the lights were dimmer.

🍪位置寛敞,仲有吉位放袋,坐得舒服。
✧Spacious seating. Spare seats available for putting your belongings.
🍪啱重口味同想過口癮人士👅
✧Good choice for strong-flavoured food lover.
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$105 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
📍鬼金棒 Kikanbo
@kikanbo_hongkong
尖沙咀金馬倫道20號地舖 (尖東站,N2出口)
G/F, 20 Cameron Road, Tsim Sha Tsui (Tsim Sha Tsu East station, exit N2)
2021-09-07
2021-09-05 27 浏览
👹👹鬼金棒 (尖沙咀)📍尖沙咀金馬倫道20號地舖食麻辣拉麵一定要嚟呢間鬼金棒👺除咗銅鑼灣分店 尖沙咀都有裝修格局成個地獄咁 好有特色👹玉米筍麻辣味噌拉麵$100 加味玉$15中麻小辣好鍾意呢度嘅玉米筍🌽滿到成碗拉麵都係 而且好爽口味增湯底加入肉碎自己揀咗中麻 麻辣味十足🌶麵條特別煙韌 而且掛湯能力好強叉燒肥瘦 適中而且入味糖心蛋咬開之後 蛋黃係橙紅色🥚證明用上日本靚蛋🍜特製辣麻味增拉麵$120小麻小辣呢款拉麵原來多一件叉燒🐖同已經有流心蛋 唔使另外特別加唔想揀配料嘅話 揀呢個就啱啱好配埋汽水 夏天食麻辣都冇有怕🥤餐廳十分貼心 已經為大家準備咗膠圍裙有時怕食拉麵 啲湯彈到一身都係呢度就唔使怕😍
👹👹鬼金棒 (尖沙咀)

📍尖沙咀金馬倫道20號地舖

餐廳十分貼心 已經為大家準備咗膠圍裙
有時怕食拉麵 啲湯彈到一身都
係呢度就唔使怕😍
2021-09-03 2421 浏览
行街每次經過都會被佢門面鬼金棒道裝飾吸引注意,今次終於約到同朋友仔黎食下😉呢到係用QR CODE手機落單,介面簡潔易用,我同朋友分別叫左增量叉燒X2辣麻味噌麵($135)、玉米筍辣麻味噌麵($100)、追加味玉($15)*2、可樂($15)、雪碧($15)裡面有普通坐位同埋BAR枱位,BAR枱位仲可以睇師傅煮添😄呢到D裝飾都充滿住日本鬼怪,就埋D碗都有呢D圖案玉米筍辣麻味噌麵:呢到嘅拉麵主打味噌湯底,而且佢麻同辣嘅程度可以分開選擇,由無至高,甚至極為嗜麻辣嘅朋友仔仲可以加錢揀鬼增(+$15)程度,保證食得過癮🥵今次我就揀左小麻小辣湯底,湯底濃郁,少少辣辣地啱晒我😁玉米筍份量夠多,爽脆清新,仲有件叉燒仔可以食😋增量叉燒X2辣麻味噌麵:大食嘅朋友當然點增量叉燒先夠滿足,胃口細D嘅朋友仔真係唔好亂點😜😝呢到嘅叉燒非常之厚身兼大件,而且肥瘦位置分佈得好靚,咬落去唔會鞋口,食落口夠晒軟腍,啖啖肉非常滿足😍拉麵軟硬度恰當,配合埋小麻小辣嘅味噌湯黎食好惹味🤩味玉:溏心蛋半熟程度啱啱好,咬開入面嘅黃蛋味濃郁無比,真係必定要追加黎食🤤可樂、雪碧:食辣野一定唔少得飲汽水,雪得夠凍,解辣一流😎大合照🤩呢到免

玉米筍辣麻味噌麵

可樂, 雪碧
可樂、雪碧:食辣野一定唔少得飲汽水,雪得夠凍,解辣一流😎

大合照🤩

呢到免加一,拉麵份量足,水準唔錯,難怪就算平日晚市時段都咁多客人幫襯,所以想食碗高質嘅拉麵就要預左花D時間等下位😝

補MENU
2021-09-02
$147.5 (晚餐)
玉米筍辣麻味噌麵
味玉
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉·• 辣麻味噌拉麵 $90·• 芫荽辣麻味噌拉麵 $110❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.香港拉麵好少有encore嘅念頭,鬼金棒係少有嘅一間!特製唐辛子有齊酸、甜、苦、辣;麻則用和歌山葡萄山椒及多種山椒調製而成,辣度層次豐富。芫荽迷可以揀【芫荽辣麻味噌拉麵】,滿滿芫荽香又唔係太過濃烈。麵質係我最鍾意嘅粗粗偏硬麵條,好有口感。♡═━┈┈  辣麻味噌拉麵 $90 ✰✰✰✰最basic嘅一款,首先份量好足夠,望落去紅紅橙橙睇到都覺得惹味。佢係一款比較有中華特色嘅拉麵,充滿麻辣香同山椒味。個麻味令人越食越上癮,個味噌味好清淡,唔會太重口味,大大碗食完都唔會膩。值得一讚佢個叉燒,佢似東坡肉咁一大舊,燒得好香好入味,有咬口唔會太淋。♡═━┈┈  芫荽辣麻味噌拉麵 $110 ✰✰✰✰味道其實同普通版分別不大,但多左陣芫荽香。唔會太重唔會有草青味。
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉
·• 辣麻味噌拉麵 $90
·• 芫荽辣麻味噌拉麵 $110
香港拉麵好少有encore嘅念頭,鬼金棒係少有嘅一間!
♡═━┈┈  辣麻味噌拉麵 $90 ✰✰✰✰

♡═━┈┈  芫荽辣麻味噌拉麵 $110 ✰✰✰✰
芫荽辣麻味噌拉麵

2021-08-21
芫荽辣麻味噌拉麵
2021-08-28 38 浏览
每次經開金馬倫道見到依間拉面舖門口吊住支狼牙棒都好奇入面食咩既拉面呢,今晚我地就入左去試下有幾鬼。未食入到去都會比佢既裝修吸引,個氣氛其實有d鬼屋feel好特別,鮮紅色既燈古舊既店景🤣就咁估依度個鬼字都應該講緊食幾辣啦。今次叫左莞荽辣麻味噌拉面,佢仲有幾隻辣度麻度比你選擇。識食一定大辣可惜我膽細比d鬼嚇親只係叫左中辣中麻⋯莞荽味好重沒比麻辣遮蓋左,個面質偏彈牙湯底加埋d辣麻同莞荽係一種新食感,好爽食到成頭汗另一位朋友叫左比較傳統既叉燒辣麻味噌拉面,湯底麻辣依舊但塊叉燒好巨好多汁醃得好好味!肥肉瘦肉適中!辣麻湯底沒左莞荽後更加突出,更加爽更加麻🤣來到依度都係要食辣,唔係真係失去好多樂趣~

莞荽辣麻味噌拉面

叉燒辣麻味噌拉

來到依度都係要食辣,唔係真係失去好多樂趣~
2021-08-24
莞荽辣麻味噌拉面
叉燒辣麻味噌拉
  • 特製麻辣味噌拉麵
  • 芫荽辣麻味增拉麵
2021-08-23 40 浏览
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️依家係一間東京過江龍嘅餐廳主打味噌拉麵🍜仲被稱為全港最好食嘅拉麵👩🏻‍🍳之前介紹過一次 又忍唔住要encore la 🪄❶增量叉燒X2辣麻味噌拉麵 $135➕味玉 $15呢一碗拉麵足足有2大舊半肥瘦既叉燒🐷口感軟腍入味😈湯頭貫徹一向既「重口味」😍質感偏向濃厚 麵條輕易就能沾附滿湯汁🍜而且口感具嚼勁 與「重口味」既湯頭好襯🧩食到底都依然保持到又麻又辣🌶❷芫荽辣麻味噌拉麵 $110➕ 味玉 $15至於呢一款賣點就係小小既芫荽山🏔芫荽鋪滿整碗拉麵 食落多左一份芫荽香氣🌱芫荽控就唔好錯過👯‍♀️今次我就加配左味玉🥚口感柔軟既半熟味玉帶點流心🟡配拉麵就緊係唔可以錯過😋Ps:尖沙咀、銅鑼灣都有分店🥰
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

芫荽控就唔好錯過👯‍♀️
今次我就加配左味玉🥚
口感柔軟既半熟味玉帶點流心🟡
配拉麵就緊係唔可以錯過😋

Ps:尖沙咀、銅鑼灣都有分店🥰

2021-08-22 29 浏览
✨ 味玉辣麻味噌拉麵 ($100) 今次點咗中辣、高麻味噌湯,上枱聞到陣陣香氣,實在吸引 🤤 麵條掛滿湯汁同油脂,滑溜爽彈,味道香濃 🥰 湯頭嘅味噌味有d被辣味搶過,唔太突出 🤔 今次嘅辣度、麻度對我黎講還好,幾香幾有層次, 但我有d唔夠喉,有額外加咗枱面d麻粉 😂 另外要讚下哋個味玉同叉燒,雞蛋軟嫩入味,叉燒鬆化厚肉,兩款配料都好味 😉
2021-08-21 55 浏览
呢間日本過江龍拉麵店主打辣麻味噌湯底,有多種麻度及辣度可以選擇,自問食得辣嘅可挑戰鬼增級辣麻,以健力士世界紀錄大全最辣嘅卡羅萊納死神辣椒炮製,我就仲未敢挑戰🥵🥵自從係道食過第一次嘅拉麵之後,間中都會掛住佢舊又厚切大叉燒同埋爆炒過嘅鑊氣十足嘅濃厚嘅湯底🤤🤤◾️增量叉燒辣麻味增拉麵 • $115 今次要左中麻大辣,追加左玉子$15,佢地唔同嘅辣度會用唔同顏色嘅碗黎分辨,小辣中辣用白色碗,大辣紅色碗,而鬼增級黑色碗🤫呢道有別於其他拉麵店一片片嘅叉燒,佢地係將肥瘦相間嘅五花腩厚切成一大件燜到入味又軟腍!好好食🤤🤤豬骨湯底用左多種香料熬製而成,再加上秘製味噌,濃厚度直情好似食緊沾麵嘅湯汁咁🤤選用左較粗身嘅拉麵,我個人就鍾意幼少少嘅😬◾️ 增量叉燒x2辣麻味增拉麵 • $135同樣追加左玉子,大麻大辣,呢碗有兩舊厚切叉燒🤫食完之後超級滿足~建議一定要追加玉子,半熟流心,蛋香濃郁!!

◾️增量叉燒辣麻味增拉麵 • $115

◾️ 增量叉燒x2辣麻味增拉麵 • $135